Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 05. 2015. 20:04 >> 08:49
10

PREDSTAVNICI ZEMALJA EU

Crna Gora na vratima NATO-a

Crna Gora, iako mala zemlja na turbulentnom prostoru Zapadnog Balkana, postigla je mnogo, kažu predstavnici evropskih zemalja koji borave u našoj državi.To se prvenstveno odnosi na evroatlantske integracije i realno očekivanje pozivnice za članstvo u NATO krajem godine. Ponekad nam, kako kažu, zamjeraju na samokritičnosti i što pred rezultatima zatvaramo oči.

"Crna Gora služi kao primjer svim zemljama Zapadnog Balkana da se isplati praviti reforme i ulagati napore u ispunjavanju uslova koje zadaje EU. Tako da ja mislim da je Crna Gora stvarno na dobrom putu i da ima realne šanse da postane članica EU", kaže ambasador Slovačke u Crnoj Gori František Lipka.

"Svi mi primjećujemo da imate u sebi neku mudrost, jer tako mlada zemlja, sa toliko nacija, sa toliko religija, na tako turbulentnom prostoru, uspijevate u svemu što radite. Za kratko vrijeme ste uspjeli da otvorite više od pola poglavlja sa EU, da ste, tako reći, na vratima NATO-a, da imate 3 odsto rasta privrede. To su fenomenalni rezultati", kaže slovenački ambasador u Crnoj Gori Vladimir Gasparič.

Ulazak Crne Gore u NATO mogao bi da doprinese stabilnosti i bezbjednosti regiona, smatraju sagovornici Dnevnika TVCG. Ubjedljivi rezultati u reformi bezbjednosnog sektora ukazuju na to da poziv za članstvo u NATO krajem godine ne bi trebalo da izostane.

"Treba da radite ono što ste obećali da radite da bi krajem ljeta mogli da kažete - Evo gospodo iz NATO-a, mi smo naš dio zadatka obavili, sad da vidimo vas", kaže Gasparič.

"Danas sve više zemalja članica NATO-a misli da zaslužujete taj poziv, tako da vjerujem da ćemo u decembru dobiti konsenzus za poziv za Crnu Goru", smatra Lipka.

 

Nataša Mitrović, TVCG

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније