Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 05. 2015. 15:23 >> 11:17
1

KRIVOKAPIĆ U TIRANI

Balkanske države više da sarađuju

Države Balkana su blisko povezane i moraju raditi više, jer je njihova budućnost u ujedinjenoj Evropi, poručio je predsjednik Skupštine Crne Gore, Ranko Krivokapić.

On je učestvovao na Parlamentarnom zasijedanju SEECP, koje okuplja 12 zemalja Balkana i istočne Evrope. 

Kako je saopšteno iz Krivokapićevog kabenta, posebna debata PS SEECP, bila je posvećena temi "Uloga parlamenata u integracionim procesima, razmjena iskustava i doprinos parlamenata u tom okviru".

Tom prilikom Krivokapić se, kako se navodi, obratio učesnicima PS SEECP i poručio da su takve organizacije prilika da se izazovi koje dijele države regije bolje rezumiju i mjesto na kojem se lakše formiraju zajednički odgovori.

“Pitanje Balkana je pitanje i Evropske unije. Mi smo blizu jedni drugima i blisko povezani, zato moramo raditi više i bolje jer je naša budućnost u ujedinjenoj Evropi, u zajedništvu”, poručio je Krivokapić.

On je naglasio i važnost formiranja Sekretarijata SEECP-a, čiji je i pokretač, kao baze koja će davati dodatnu podršku državama regije jugoistočne Evrope da kroz dijalog i parlamentarnu diplomatiju lakše postižu zajedničke ciljeve.

Na marginama Plenarne sesije SEECP Krivokapić se sreo sa predsjednikom Parlamenta Turske Cemil Čičekom, sa kojem je razgovarao o daljem razvoju parlamentarne dimenzije SEECP i važnosti parlamentarne diplomatije, uz posebno isticanje dobrih bilateralnih odnosa dvije države.

„Čiček je iskoristio priliku da se posebno zahvali Krivokapiću na ukupnom doprinosu koji je lično dao tokom mandata na čelu Parlamentarne skupštine OEBS-a“, dodaje se u saopštenju.

Tokom Plenarnog zasijedanja, Krivokapić sastao se sa predsjednikom parlamenta Slovenije Milanom Brglezom, a na sastanku su naglašeni kontinuirano dobri i produktivni bilateralni odnosi dvije države.

Krivokapić je, kako se navodi, izrazio zahvalnost Brglezu za podršku Slovenije crnogorskim evroatlantskim integracijama.

„Države koje su dijelile zajedničku istoriju najbolje se međusobno razumiju i zato podrška Slovenije Crnoj Gori ima vrijednost više. NATO treba biti naša zajednička kuća i najbolji odgovor na Balkanu za stare bolesti koje još nijesu izliječene“, rekao je Krivokapić.

On je razgovarao i sa predsjednicima parlamenata Albanije i Kosova, Ilir Metom i Kadri Veselim.

„U razgovoru je istaknuta dobra saradnja i prijateljski politički odnosi Crne Gore sa svojim suśedima. Predsjednik parlamenta Albanije Ilir Meta je naglasio da Crna Gora može računati na čvrstu prijateljsku podršku na putu u NATO i iskazao zadovoljstvo bilateralnim odnosima dvije države“, kaže se u saopštenju.

Meta je iskazao zahvalnost na doprinosu koji daje Krivokapić u povezivanju i jačanju veza država SEECP-a, posebno na njegovom angažmanu na čelu PS OEBS.

„Veseli je u razgovoru sa Krivokapićem saopštio da Crna Gora i Kosovo nemaju otvorenih pitanja, da su odnosi prožeti obostranim razumijevanjem i spremnošću za dalji razvoj saradnje“, dodaje se u saopštenju.

Damir Ramović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније