Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 05. 2015. 08:03 >> 07:55
9

KACIN SMATRA

CG u NATO za stabilniji Balkan

Bivši poslanik Evropskog parlamenta Jelko Kacin smatra da bi ulazak Crne Gore u NATO stabilizovao region Zapadnog Balkana.

 

"Ulazak Crne Gore u NATO je od ogromne važnosti za Kosovo, Srbiju i BiH kao i Makedoniju. Podgorica je, do sada, svojim strategijskim odlukama postala izuzetno važna za cio region kao primjer za sve druge zemlje i političke elite, pa i javnost u tim zemljama da se odgovorno ponašaju prema svojoj budućnosti", kazao je Kacin za Pobjedu.

Prema njegovim riječima, realna su očekivanja za dobijanje poziva do kraja godine za članstvo u NATO. Kacin navodi da treba uporno raditi na ključna tri polja koja se odnose na vladavinu prava i reforme.

"Ako to bude tako, očekujem da će podrška i u javnosti za ulazak u NATO porasti, što će znatno ojačati šanse da do tog poziva i dođe. Poslije tog poziva slijedi i drugi, još značajniji dio do samog formalnog ulaska, koji bi se u tom slučaju desio u sljedećoj godini, jer je toliko vremena potrebno da se obave sve procedure. Do kraja godine treba još pojačati javnu podršku i ubijediti građane NATO država da su građani Crne Gore toliko sazreli da vide svoju budućnost i sigurnost u kolektivnom sistemu bezbjednosti i da na taj način žele smanjiti troškove vlastite bezbjednosti. Ponavljam, ono što sam već rekao: da nema Crne Gore trebalo bi je izmisliti", istakao je Kacin.

Ako se desi poziv, kaže Kacin, u ekonomskom smislu i u cilju prezentacije nove ekskluzivne turističke destinacije nema bolje investicije kada je u pitanju pojavljivanje na mapi svijeta za Crnu Goru nego da na desetogodišnjicu svog nastanka uđe u Alijansu.

"Kada je Slovenija, kao prva od država bivše Jugoslavije 2004. godine ušla u NATO to su bila za region izuzetno teška vremena. Samo da podsjetim, 2003. godine su u Beogradu ubili svog predsjednika Vlade Zorana Đinđića, a tada smo imali i rat u Iraku. Time što smo mi postali članica NATO otvorili smo mogućnost i za Hrvatsku, a i Makedoniju u sljedećoj fazi pristupa. Sada je tu i Crna Gora. Time se poručuje da uprkos krizi u Makedo niji i problemima na Kosovu ima prosperitetnih država i ekonomija. Sve to treba imati na umu kada se pojedinac odlučuje da li je to članstvo u interesu Crne Gore, pa i njega i njegove familije", dodaje on,

Kacin je naglasio i da Crna Gora dobro napreduje u procesu evropskih integracija.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније