Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Anadolija ]

26. 05. 2015. 13:04 >> 19:47
14

MATARELA SMATRA

CG je spremna za NATO

Predsjednik Italije Serđo Matarela stigao je danas u zvaničnu posjetu Crnoj Gori. To je prva posjeta italijanskog predsjednika Crnoj Gori nakon 32 godine. On je na Cetinju rekao da je Crna Gora spremna za NATO.

 

Vujanovića je na Cetinju  uz najviše državne počasti dočekao crnogorski predsjednik Filip Vujanović. Tokom razgovora sa predsjednikom Vujanovićem, istaknuto je da su odnosi dvije države intenzivni i bliski.

Predsjednik Vujanović poručio je nakon sastanka sa italijanskim kolegom da je današnja posjeta delegacije iz Italije, na čelu sa šefom države Matarelom, istorijska.

"Ova posjeta je istorijska, jer je prva posjeta predsjednika Italije Crnoj Gori nakon obnove crnogorske nezavisnosti. Želim da iskažem posebnu radost, jer je danas ovdje predsjednik Serđo Matarela, koji uživa poseban ugled u Italiji, i čija je posjeta u personalnom smislu čast Crnoj Gori. Ova posjeta je istorijska, jer je prva posjeta italijanskog predsjednika nakon 32 godine", kazao je Vujanović.

On je podsjetio na istorijske veze Crne Gore i Italije, koje su vjekovima postojale i koje su bile posebno intezivne, snažne i bliske u vrijeme Kraljevine Italije i Kraljevine i Knjaževine Crne Gore.

"Ova posjeta je istorijska, jer je predsjednik Matarela potpisao Zakon o ratifikaciji sporazuma o strateškoj saradnji Crne Gore i Italije. Mi Italiju doživljavamo kao strateškog partnera i naši razgovori su bili u sadržaju afirmacije naše bliskosti. U Crnoj Gori su prisutne velike italijanske kompanije, sa ozbiljnim investicijama. Italija je u posljednjih deset godina investirala 580 miliona eura u Crnoj Gori i u posljednjih pet godina je ubjedljivo najveći investitor u Crnoj Gori", rekao je Vujanović, koji se zahvalio predsjedniku Matareli na podršci na evropskom i evroatlantskom putu Crne Gore.

Italijanski predsjednik Matarela je iskazao zadovoljstvo što je danas u Crnoj Gori. Uvjeren je da Crna Gora na dobrom putu kada su evroatlantske integracije u pitanju.

"Dvije države su ujedinjene velikim prijateljstvom  i saradnjom u sadašnjem vremenu, ali i zajedničkom budućnošću u integracijama u NATO i Evropsku uniju. Mi smo uvjereni da Crna Gora treba da uđe u NATO. Crna Gora zaista ima stratešku poziciju i spremna je za ulazak u Alijansu i nadamo se da će se to što prije dogovditi. Što se tiče EU, Crna Gora je u procesu pregovora. Otvoreno je puno poglavlja, dva su već zatvorena", kazao je Matarela.

On je iskazao zadovoljstvo što je prvi predsjednik Italije koji je stigao u Crnu Goru nakon obnavljanja nezavisnosti.

"Italija i Crna Gora su prijateljske zemlje i to prijeteljstvo će se i dalje razvijati", poručio je Matarela.

Predsjednik Italije Serđo Matarela, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i ministar kulture Pavle Goranović obišli su danas Dvor kralja Nikole na Cetinju.

Mila Vuković, TVCG

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније