Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

28. 05. 2015. 08:05 >> 07:57
9

ANEKS DO KRAJA JUNA

DPS pristao na samostalnu opštinu Tuzi

Aneksom sporazuma Demokratske partije socijalista i Force, koji bi trebalo da bude potpisan do kraja narednog mjeseca, najjača partija se obavezala da prihvati transformaciju gradske opštine Tuzi u potpuno samostalnu opštinu poput Petnjice i Gusinja, potvrđeno je Pobjedi od više izvora iz DPS-a i albanskih partija.

Krajnji rok za realizaciju te ideje je proljeće iduće godine, za kada su i predviđeni redovni parlamentrani izbori.

Prema saznanjima "Pobjede", u aneksu će biti precizirano da se početkom jesenjeg zasijedanja Skupštine podnesu zajednički amandmani te dvije partije na predlog izmjena Zakona o teritorijalnoj organizaciji, koji se već više od godinu dana nalazi u skupštinskoj proceduri.

Tim amandmanima bi se, ukoliko budu usvojeni, formirala samostalna opština Tuzi sa svim prerogativima punopravne opštine. 

Poslanik Demokratske partije socijalista Nikola Gegaj potvrdio je u izjavi za Pobjedu da se sa Forcom, ali i ostalim albanskim strankama intenzivno pregovara o budućem status gradske opštine Tuzi.

"Traži se najbolje rješenje koje će biti u interesu građana gradske opštine Tuzi. Takođe, rješenje koje će biti prihvatljivo za sve političke subjekte u Malesiji", kazao je Gegaj za Pobjedu.

Usvajanjem tog zakona će biti stavljena tačka na priču o samostalnoj opštini Tuzi koja se u javnosti pominje već od referenduma. Za samostalnu opštinu Tuzi se snažno zalažu sve albanske partije u Crnoj Gori.

Osim statusa gradske opštine Tuzi aneksom sporazuma će, kako tvrdi izvor Pobjede, biti tretirana i druga pitanja: ravnomjernog regionalnog razvoja, ravnomjerne zastupljenosti albanskog naroda u organima lokalne samouprave, Morskom dobru, ali i o privatizacijama u turističkoj privredi Ulcinja.

"Cilj je da se napravi korektan sporazum koji će biti u interesu svih",  rekao je izvor Pobjede.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније