Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 05. 2015. 15:45 >> 15:37

POZITIVNA CRNA GORA

Martinović predsjednica Foruma žena

Jednakost između žena i muškaraca je fudamentalni kriterijum demokratije koji bi trebalo da bude obogaćen kroz rodno ravnomjernu zastupljenost u političkom životu i odlučivanju, poručila je predsjednica novoformiranog Foruma žena Pozitivne Crne Gore Zorica Martinović,

Kako je podsjetila, podređen položaj žene nije uslovljenjen njenim biološkim rađanjem već kroz istoriju naslijeđenim predrasudama i netolerancijom.

„Duge tradicije u političkoj participaciji žena u Crnoj Gori nema, što je otežavajuće za dalji razvoj“, ocijenila je Martinović.

Prema njenim riječima, uloga žene u crnogorskom društvu danas je važnija nego ikad.

"Ovo više nijesu vremna kada nam neko može reći da treba da se bavimo isključivo kućnim poslovima i da dalje od toga ne možemo. Zato moramo same učiniti iskorak i razbiti predrasude, jer svaka od nas ima obavezu i odgovornost prema sebi o onima koji ostaju iza nas, da mijenjamo društvo na bolje” naglasila je Martinović

Prema njenim riječima, Forum žena Pozitivne će biti ne samo formalna organizacija, već snažan motor za ideje i rješenja u pravcu stvarenja jednakosti i ravnopravnosti.

Potpredsjednica Pozitivne, Azra Jasavić, kazala je da je Crna Gora kao tradicionalno društvo vjekovima prepoznavala značaj žene u privatnoj sferi, dok je javna sfera bila ekskluzivitet muškaraca.

„Zato je žena bila na marginama društveno-političkih dešavanja, daleko od mjesta gdje se odluke donose“, kazala je ona. Kako je navela Jasavić, veoma često kroz istoriju, jednako kao i u novijoj crnogorskoj istoriji, što, kako je dodala, zabrinjava, muškarci donose odluke, a žena ih izvršava, pristajući na potpuno neprirodnu nametnutu marginalizaciju i inferiornost.

„Taj tradicionalni kliše moramo mijenjati i on mora biti prevaziđen“, rekla je Jasavić.

Prema njenim riječima, da bi izazvali nužne promjene u crnogorskom društvu svako mora biti spreman da mijenja sebe.

Tuponja: Forum žena Pozitivne će dati snažan doprinos

Šef poslaničkog kluba Pozitivne, Goran Tuponja kazao je da je položaj žena i problematika vezana za rodnu ravnopravnost svima dobro poznata, jer nije samo specifičnost Crne Gore već problem svuda u svijetu.

„Ključ za jaču političku ulogu žene u društvenom životu u Crnoj Gori jeste i ključ ekonomske samostalnosti žene“, poručio je Tuponja.

Prema njegovim riječima, ekonomsko osnaživanje i jačanje žene je sigurnost da će ona i u političkom životu značajno učestvovati.

„Vjerujem da će Forum žena Pozitivne dati snažan dorinos da se stvari brže mijenjaju kako unutar partije tako i u državi“, rekao je Tuponja.

Ispred Glavnog odbora Foruma žena Pozitivne, Slobodanka Hrvatin je kazala da bi se rezultati mogli postići i podigao kvalitet života žene se moraju boriti stvarno a ne deklarativno za ostavrenje rodne ravnopravnosti .

“Moramo se boriti da postignemo jednake mogucnosti za zene i muskarce kako bi doprinijeli kulturnom, političkom, ekonomskom i socijalnom napretku, zaštiti samohranih majki i ostvarivanju prava na alimentaciju ,prevencija i suzbijanje nasilja nad zenama” poručila je Hrvatin.

Osnivačkoj skupštini FŽ Pozitivne prisustvovale su predstavnice Socijalističke narodne partije, Nove srpske demokratije, Mreže žena Pokreta za promjene ,Foruma Bošnjačke stranke i Liberalne partije, dok se pozdravnim pismom obratila predstavnica SDP-a.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније