Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

18. 04. 2013. 13:59 >> 14:51

EU - CG

Propisi EU za finansijske usluge

U Briselu je danas završen dvodnevni sastanak predstavnika EU i Crne Gore o eksplanatornom analitičkom pregledu pravne tekovine za 9. poglavlje koje se odnosi na finansijske usluge.

Predstavnici Generalne direkcije Evropske komisije za unutrašnje tržište i usluge su članovima crnogorske radne grupe predstavili sadržaj ovog poglavlja i pružili potrebne informacije i uputstva u pravcu daljeg usklađivanja i primjene evropskog zakonodavstva iz oblasti finansijskih usluga zemalja članica, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Sastanak su otvorili šefica radne grupe za ovo poglavlje mr Ana Vlahović i savjetnica u Direkciji za Hrvatsku, Crnu Goru, Makedoniju, Tursku i Island u Generalnoj direkciji za proširenje Marta Garsija Fidalgo.

Crnogorskoj strani je kroz 17 prezentacija predstavljena aktuelna pravna tekovina u oblasti finansijskih usluga. Predstavljen je insitucionalni i pravni okvir za bankarstvo i finansijske konglomerate u zemljama članicama, s posebnim akcentom na očuvanju finansijske stabilnosti, navodi se u saopštenju.

Naglašeno je da se pravna tekovina EU u ovoj oblasti svakodnevno unapređuje, što Crna Gora mora uzeti u obzir prilikom njenog transponovanja u nacionalno zakonodavstvo. Predstavljena je i aktuelna evropska regulativa za oblasti osiguranja i profesionalnih penzija.

Kako se navodi, dat je prikaz infrastrukture finansijskih trzista,  a takođe i okvir za tržista hartija od vrijednosti i investicione usluge. Posebna pažnja bila je usmjerena na prezentovanje novog evropskog sistema finansijske supervizije i koncepta bankarske unije.

Predstavnici Radne grupe za 9. poglavlje pripremili su i prezentovali set pitanja iz oblasti finansijskih usluga u cilju kvalitetne pripreme za narednu fazu pregovora.

Dobra saradnja sa strane EK još jednom je došla do izražaja, a njeni eksperti su poslali jasan signal crnogorskoj strani da u njima imaju bliskog saradnika za sve buduće izazove na putu ka Evropskoj uniji, zaključuje se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније