Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

18. 04. 2013. 16:34 >> 16:38

REZOLUCIJA EP

Leković: Preporuka za nastavak pregovora

Šef misije Crne Gore pri EU, ambasador Ivan Leković, kazao je da je Rezolucija o napretku Crne Gore koju je danas donio evropski parlament, važna poruka administraciji za nastavak pregovaračkog procesa i sprovođenje reformi. Leković je rekao da je “prepoznat napredak Crne Gore u ključnim oblastima, a crnogorske institucije ohrabrene da nastave sa sprovođenjem reformi”.

Leković je, u izjavi za medije objavljenoj na sajtu Vlade, kazao da Rezolucijan znači i prepoznavanje  vodeće uloge Crne Gore u regionu u ovoj oblasti.

„Svi poslanici su tokom rasprave u Parlamentu istakli da je otvaranje pregovora sa EU i otvaranje i zatvaranje dva pregovaračka poglavlja pozitivan signal za druge zemlje aspirante iz regiona. Još jednom je prepoznata konstruktivna uloga Crne Gore u regionalnoj saradnji. Usvojena Rezolucija je važna poruka administraciji za nastavak pregovaračkog procesa i sprovođenje reformi na važnim nastupajućim dionicama evropskog puta“, naveo je Leković.

Ambasador Leković je naveo kako su parlamentarci posebno istakli značaj novog pristupa u pregovorima po kojem će se ključna pitanja iz poglavlja 23 i 24 otvoriti na početku procesa, konstatujući da je ovo inovativan pristup i za druge države Zapadnog Balkana, ali i dobar mehanizam da se od početka pregovora stavi naglasak na vladavinu prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i jačanje institucija.

„Vlada je ohrabrena da na dosljedan način sprovodi antikoruptivne mjere, kao i mjere koje se odnose na konflikt interesa, a Skupštini je preporučeno da donese poseban pravilnik u toj oblasti“.

Leković je naglasio da je pozdravljena uključenost civilnog društva za pripremu pregovora o pristupanju u cilju obezbjeđenja veće transparentnosti pristupnog procesa i ocijenjeno važnim to što su nevladine organizacije ravnopravni članovi pregovaračkih radnih grupa. Posebno su apostrofirane aktivnosti Vlade na jačanju participativne demokratije.

„Preporučeno je dalje jačanje kontrolne uloge Skupštine kroz donijeti Zakon o parlamentarnoj istrazi, ali i istaknuta potreba snaženja kapaciteta za dalje donošenje zakonodavstva uz uključenost civilnog društva, te istaknuta važnost aktivnije uloge Skupštine u pogledu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“.

Leković je izdvojio dio Rezolucije u kome se navodi da su politički činioci u Skupštini ohrabreni da što prije usvoje ustavne promjene kojima se jača nezavisnost i profesionalna autonomija sudstva i tužilaštva, te su pozdravljene mjere na unapređenju efikasnosti u pravosuđu, uključujući i smanjenje broja zaostalih predmeta.

„Crna Gora je pohvaljena kao prethodnica strukturnih reformi na Zapadnom Balkanu i očuvanja makroekonomske i fiskalne stabilnosti, uprkos ekonomskoj krizi, ali i ohrabrena da nastavi sa njihovim sprovođenjem, kao i sa mjerama na smanjivanju javne potrošnje, te povećanja fleksibilnosti tržišta rada“.

Šef Misije Crne Gore pri EU zaključuje, u izjavi za medije, da je Evropski parlament pozvao vlasti i da održe balans između ekonomskog razvoja i zaštite životne sredine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније