Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 06. 2015. 08:19 >> 08:35
1

DVA IZBORA

Vuković: Krivokapić odlučuje o sudbini SDP-a

Predstojeća sjednica Glavnog odbora Socijaldemokratske partije predstavljaće, po ocjeni poznavalaca crnogorske političke scene, prekretnicu u djelovanju partije Ranka Krivokapića.

Pred predsjednikom socijaldemokrata je težak izbor, jer će morati da se odluči da li će partiju voditi sa "starim" saradnicima ili će u igru ući neki novi, njemu lojalniji, članovi partije. U ovakvu situaciju je došao nakon VIII kongresa SDP, kada je njegov protivkandidat Ivan Brajović osvojio 162 glasa od 362 delegata, pišu Dnevne novine.

Dr Ivan Vuković, predavač na Fakultetu političkih nauka, ocijenio je da bi predstojeća sjednica trebalo da da odgovore na brojna pitanja otvorena tokom predizborne kampanje za mjesto predsjednika Socijaldemokratske partije.

"Ono najvažnije, svakako, tiče se odnosa starog-novog lidera partije, Ranka Krivokapića, prema članovima SDPa koji su na njegovom mjestu željeli da vide Ivana Brajovića", istakao je za Dnevne novine Vuković.

On smatra da su pred predsjednikom SDP-a dva moguća izbora.

"Prvi je da, u cilju očuvanja partijskog jedinstva, pokuša da zakopa ratne sjekire i nađe zajednički jezik sa, kako su rezultati glasanja na Kongresu SDP-a pokazali, brojnim neistomišljenicima u njenim redovima. Iz mog ugla, to bi bilo u najboljem interesu Socijaldemokratske partije. Drugi je da, koristeći svoje statutarne nadležnosti, formalizuje izbornu pobjedu tako što će s partijskih funkcija smijeniti ljude bliske Ivanu Brajoviću. Ukoliko se to dogodi, izvjestan je kraj Socijaldemokratske partije i vladajuće koalicije kakve znamo", smatra Vuković.

Da su pred Krivokapićem velike i teške odluke, pokazao je u posljednje vrijeme i pogoršan odnos sa Demokratskom partijom socijalista, a možda, i lično sa premijerom Milom Đukanovićem.

Nakon Đukanovićevog govora na VII kongresu DPS gdje je kazao da Vlada faktički djeluje kao manjinska, prije svega zahvaljujući poslanicima SDP, i da to njegova partija ubudućnosti neće tolerisati, stigao je i odgovor Krivokapićeve partije u kojem je rečeno da premijer ima problema sa demokratijom.

I na taj momenat se osvrnuo Ivan Vuković koji smatra da nije nemoguće da DPS nađe nekog novog koalicionog partnera iz redova sadašnje opozicije.

"Mislim da bi predsjednik SDP Ranko Krivokapić morao imati u vidu sasvim očigledno približavanje jednog broja opozicionih partija određenim pozicijama s kojih djeluje Demokratska partija socijalista. Ukoliko bi se takvi trendovi na crnogorskoj političkoj sceni nastavili i u narednom mjesecima, post-izborna koalicija DPS-a sa Pozitivnom Crnom Gorom, Socijalističkom narodnom partijom, ili nekom trećom opozicionom strankom, bila bi sasvim moguća”, kaže Vuković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније