Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

02. 07. 2015. 13:19 >> 20:47
7

ĐUKANOVIĆ - SOBOTKA

Češka za skori poziv CG u NATO

Poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO bio bi pozitivan signal za stabilnost cijelog regiona, ocijenio je predsjednik Vlade Češke Bohuslav Sobotka u razgovoru sa premijerom Milom Đukanovićem.

Sobotka, na čiji poziv premijer Đukanović boravi u Češkoj, je poručio da će ta država maksimalno podržati Crnu Goru da dobije poziv za NATO u 2015. 

"Sobotka je istakao da Češka očekuje da Crna Gora bude prva sledeća članica NATO i da bi poziv Crnoj Gori bio pozitivan signal za stabilnost cijelog regiona", saopšteno je iz Vlade nakon susreta.

Češki premijer je poručio da Crna Gora može računati na ekspertsku pomoć Češke i u procesu evropskih integracija.
Đukanović i Sobotka saglasili su se da Crna Gora i Češka imaju izvanredne odnose, dinamičan politički dijalog i razuđenu saradnju.

"Uz konstataciju da je Crna Gora za Češku značajan partner u regionu, akcenat je stavljen na dalji razvoj ekonomskih odnosa u svijetlu odluke tenderske komisije za izbor partnera za izgradnju drugog blokaTE Pljevlja, kojom je češka Škoda Praha ocijenjena kao prvorangirana", kaže se u saopštenju.

Oni su se, kako se navodi, osvrnuli i na mogućnosti za jačanje saradnje u oblasti turizma. 

Đukanović - Šteh: Izuzetno dobri odnosi Crne Gore i Češke

Predsjednik Vlade Milo Đukanović završio je zvaničnu posjetu Republici Češkoj susretom sa predsjednikom Senata Milanom Štehom. Osim razgovora sa domaćinom, premijerom Bohuslavom Sobotkom, Đukanović je učestvovao na Poslovnom forumu posvećenom trgovinskim i investicionim mogućnostima u Crnoj Gori.

U razgovoru sa predsjednikom gornjeg doma parlamenta ponovljena je ocjena o izuzetno dobrim odnosima Crne Gore i Češke.

„Češka je spremna da pomogne dalji evropski put Crne Gore kroz prenošenje iskustava u procesu pregovaranja”, istakao je Šteh, iskazujući istovremeno punu podršku za skori poziv Crnoj Gori da postane članica NATO.

Sagovornici su razmijenili misljenja i o prilikama u regionu i značaju njegove stabilnosti i daljeg prosperiteta.

Bilo je riječi i o različitim mogućnostima za saradnju dvije države, od ekonomije do kulture, obrazovanja i umjetnosti.

Mila Vuković, TVCG

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније