Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

02. 07. 2015. 17:12 >> 17:03

BEČIĆ-KOPRIVICA

Stvoriti fer uslove za moguće prijevremene izbore

Hitno treba preduzeti konkretne i odlučne aktivnosti na sprovođenju izbornog zakonodavstva, jer turbulencije na političkoj sceni ukazuju na mogućnost prijevremenih izbora, ocijenili su na, na današnjem sastanku, predsjednik Demokrata, Aleksa Bečić i izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju, Dragan Koprivica.

Oni su razgovarali o, kako se navodi u saopštenju Demokrata, (ne)implementaciji izbornog zakonodavstva i aktivnostima koje je hitno potrebno preduzeti u cilju poštovanja zakona i stvaranja iole demokratskih uslova za održavanje izbora.

“Ocijenili su da je neshvatljivo  da brojni činioci društveno-političkog života u zemlji koja teži ulasku u EU moraju da ulažu ovolike napore da bi omogućili poštovanje imperativnih zakonskih normi koje je setom izbornih zakona donijela Skupština Crne Gore, kao najviši zakonodavni, odnosno predstavnički dom građana. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da nadležni organi još uvijek nijesu upoznali javnost kada će naznačene obaveze biti ispunjene”, navodi se u saopštenju.

Bečić i Koprivica podsjetili su je da je zakonski rok za to bio 1. novembar prošle godine.

“Sagovornici su se saglasili da je poslednji momenat za hitno preduzimanje konkretnih i odlučnih aktivnosti na implementaciji izbornog zakonodavstva, i to ne samo zbog toga što osnovi demokratije nalažu potrebu poštovanja zakona koje usvaja Parlament, već i zato što brojne turbulencije na političkoj sceni jasno ukazuju na mogućnost i prijevremenih izbora kako na državnom, tako i na lokalnom nivou, što bi dovelo do haotične situacije i paralisanja sistema”, dodaju Demokrate u saopštenju.

Kako su istakli, Bečić i Koprivica su analizirali čitav niz pojedinosti u setu izbornih zakona koji nijesu implementirani i ocijenili da višemjesečni rad pri pronalaženju rješenja nije dao mogućnost za smanjenje zlopotreba na izborima.

“Zaključili su da Skupština mora iskoristiti svoje kontrolne mehanizme i u saradnji sa organima izvršne vlasti hitno rješavati predmetna pitanja jer je dosledna primjena zakona u punom kapacitetu preduslov za uspješne i zakonite izbore, legitimnost vlasti i sticanje povjerenja građana u izborni proces”, navodi se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније