Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

02. 07. 2015. 20:57 >> 21:31
14

UOČI DANA NEZAVISNOSTI SAD

Đukanović: SAD dio svih naših uspjeha

Mi ne zaboravljamo da je Amerika dio svih naših uspjeha, kazao je večeras, na svečanom prijemu u Ambasadi SAD, organizovanom povodom 4. Jula – Dana nezavisnosti ove zemlje, crnogorski premijer Milo Đukanović. Iskreno se nadam da će Crna Gora, kad Amerika iduće godine ovdje bude obilježavala deseti put Dan nezavisnosti, već biti članica Alijanse. Najveći dio napora državne politike podredili smo tom cilju, kazao je on.

Crna Gora zna da cijeni slobodu drugih, jer je cijela njena slavna istorija zapravo bila borba za slobodu. Posebno slobodu prijateljskih naroda i država, kao što su SAD. Za nas ima poseban značaj činjenica da se taj praznik posljednjih devet godina slavi u nezavisnoj Crnoj Gori, kazao je Đukanović.

“Mi smo ponosni što smo na demokratskom referendumu, na način primjeren civilizovanim narodima, obnovili državu. To je izraz demokratske zrelosti savremenog crnogorskog multietničkog društva. Time smo zaslužili podršku, poštovanje i priznanje naših susjeda i naših međunarodnih partnera”, kazao je Đukanović, podsjetivši da je duga istorija crnogorskog prijateljstva sa Amerikom. - navršava se 110 godina od kako su prvi put uspostavljeni diplomatski odnosi.

“U to vrijeme, Amerika je postala drugi dom mnogim Crnogorcima. Početkom XX vijeka u Ameriku se za kratko vrijeme iselilo više od 10 odsto radno sposobnog stanovništva Crne Gore. U našoj zemlji se cijene napori američkog predsjednika Vudra Vilsona koji je poslije Velikog rata pokušavao da pomogne da Crnogorci sačuvaju svoj identitet i svoju državu. I time što je Vašington prihvatao naše diplomatske predstavnike i nakon što je Crna Gora, država saveznica u Prvom svjetskom ratu, bila na grub način izbrisana s geografske karte. Prvi crnogorski poslanik u SAD Ante Gvozdenović je, na inauguralnom nastupu kod predsjednika Vilsona, rekao da je posredstvom Crnogoraca koji su prešli okean, Amerika postala poznata i voljena u našim brdima. I danas je naša emigracija u Americi brojna i ugledna i predstavlja neraskidivu sponu crnogorsko-američkih odnosa. Jednako tako i Amerika ima svoje posebno mjesto u Crnoj Gori, , konstatovao je premijer.

Đukanović je još jednom zahvalio američkoj Vladi i američkom narodu na izuzetnoj pomoći i podršci očuvanju stabilnosti, reformskim procesima, ekonomskom i demokratskom razvoju Crne Gore tokom posljednje dvije decenije, u kojima smo izgradili snažno partnerstvo.

“To je u velikoj mjeri doprinijelo da Crna Gora postane nezavisna, da bude lider u integracijama u regionu, u kvalitetnom i dinamičnom pregovaračkom procesu sa EU, u očekivanju poziva za članstvo u NATO do kraja godine. To je od presudne važnosti za budućnost naše zemlje, za stabilnost regiona, i od značaja za Alijansu. Vjerujem da će Vašington nastaviti da aktivno podržava Crnu Goru u tom pravcu”, kazao je Đukanović.

Još jednom se vraćajući u istoriju, Đukanović je podsjetio na mladog Crnogorca, Nikolu Petanovića, koji je došao u Ameriku 1912. sa svojih 20 godina i koji se nije mirio sa nestankom Crne Gore poslije Velikog rata.

Đukanović je podsjetio da je Petanović započeo djelovanje među našom emigracijom i u američkim intelektualnim krugovima. Izdavao je brošure, pisao javne proglase, držao predavanja o Crnoj Gori, obraćao se uglednim Amerikancima. ''Amerika nas može spasiti'', pisao je 1927. godine Dejvidu Star Džordanu, osnivaču Univerziteta Stanford... On je još prvih decenija XX vijeka pričao i pisao o svemu što danas vidimo: da će Amerika postati najveća vojna i ekonomska sila na globalnom planu, a engleski vodeći svjetski jezik; da treba stvarati uslove za održavanje referenduma na kojem bi se Crnogorci izjasnili u kakvoj državi žele da žive; da će Crna Gora podržana od Amerike postati moderna, samostalna, razvijena država, lider zemalja na Balkanu... - ovo su prilike da se sjetimo takvih ljudi, da zahvalimo svima koji su doprinosili i doprinose učvršćivanju crnogorsko-američkog prijateljstva kroz istoriju, zaključio je Đukanović.

Uehara: Veze koje spajaju Crnu Goru i SAD su trajne

Crna Gora i Sjedinjene Američke Države dijele snažnu tradiciju nezavisnosti, kazala je ambasadorka Margaret En Uehara, poručujući da će SAD nastaviti da podržavaju Crnu Goru na putu prema euroatlantskoj porodici.

Ona je kazala da se Crna Gora, ulazeći u desetu godinu nezavisnosti, suočava sa izazovima sa kojima su se SAD suočavale prije 200 godina.

„Moj tim i ja obećavamo da ćemo nastaviti da radimo sa vama kako biste napredovali na putu integracija u euroatlantsku familiju“, poručila je Uehara.

Ona je kazala da je za optimizam neophodna hrabrost.

„Pravi optimisti, kao očevi naše nacije, kombinovali su viziju sa pragmatizmom i napornim radom kako bi snove pretvorili u stvarnost“, kazala je Uehara.

Prema njenim riječima, veze koje spajaju Crnu Goru i SAD su trajne i nastaju zahvaljujući optimizmu, prenijela je Mina.

„Kao i SAD, i Crna Gora ima veliko srce i veliku viziju“, rekla je Uehara, dodajući da su obje države snažnije zbog raznolikosti porijekla njihovih građana.

Kako je navela, dvije države dijele i tradiciju nezavisnosti.

„Dijelimo i snažnu tradiciju nezavisnosti, zajedno sa željom da mijenjamo stvari u svijetu“, poručila je Uehara.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније