Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

02. 07. 2015. 22:10   >>  22:13 1

PEJOVIĆ OCIJENIO

Sigurno napredujemo ka EU

Glavni pregovarač s Evropskom unijom Aleksandar Andrija Pejović ocijenio je da se od Crne Gore sada očekuje da se pripremi za otvaranje preostale trećine poglavlja, koja spadaju u najtežu pravnu tekovinu. Pejović je kazao da je Crna Gora u ovoj godini završila sve što je obećala Briselu.

Pejović je, gostujući u emisiji "U Centar" Televizije Crne Gore povodom treće godišnjice od početka pregovora, ocijenio da Vlada može biti zadovoljna dinamikom pregovora.

Glavni pregovarač smatra da je Crna Gora savladala sve ono što je bilo na stolu. Napominje da ćemo naredne sedmice imati pregled kako stojimo u svim oblastima pregovaranja. Sumiraćemo rezultate učinjenog u prethodna tri mjeseca u svim oblastima, naveo je Pejović.

"Ja bih rekao da smo zadovoljni. Naravno, ima i određenih kašnjenja, kao i uvijek. Nekad ono što isplanirate ne može biti završeno na vrijem. Ovo nije posao u kojem je Vlada samostalna. Dosta toga zavisi od procjene Brisela, jednostavno neki zakoni koji su na stolu, treba da dobiju zeleno svijetlo Brisela", kaže Pejović.

Podsjetio je da je, u prethodne dvije godine, donijeto čak 40 novih, reformskih zakona....

"Nama je cilj da uđemo u EU, bez onog tereta da nijesmo bili dobri, posebno u dijelu vladavine prava. Da nijesmo tako dobri, ne bismo danas imali 20 otvorenih poglavlja i bili faktički jedina zemlja koja pregovara s EU", naglasio je Pejović.

Glavni pregovarač je kazao da nikad nije čuo da u Briselu postoje bilo kakvi navodni spiskovi za hapšenja, kao što su često tvrdili pojedini opozicioni lideri.

Naglasio je da je neophodno razriješiti sve napade na novinare i da Brisel je posebnu pažnju obratio na to pitanje.

"Za nas je veoma bitno da svi oni postupci koji su započeti u sudovima, imaju svoj završetak, da Crna Gora pokaže da je ozbiljna u namjeri da kazni počinioce takvih napada", kazao je Pejović.

On je ocijenio da stvari idu svojim tokom, "sve što smo obećali Briselu da ćemo uraditi u ovoj godini je i završeno".

Pejović je kazao da je jedna mala državna uprava, kao što je crnogorska, postigla rezultat kao mnogo veća hrvatska.

"S druge strane, naprimjer Srbija, zbog nekih svojih problema, za godinu i po nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje", naveo je Pejović.

Crna Gora je, kako kaže, za tri godine uspjela da iskoristi više benefita pregovoranja. Glavni pregovarač je ocijenio da naša država ima mnogo veće šanse nego ranije, da privuče novac Evropske unije za infrastrukturne projekte..

Glavni pregovarač kaže da bi do kraja 2018. godine trebalo da ispunimo sve što smo planirali kako bi mogli da završimo pregovore s EU.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније