Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

03. 07. 2015. 12:05 >> 13:28
21

ĐUKANOVIĆ OBAMI

Partnerstvom sa SAD do članstva u Alijansi

Sloboda i nezavisnost koje su prije 239. godina izvojevale Sjedinjene Američke Države odredili su tok savremene istorije čovječanstva i doprinijele izgradnji sistema vrijednosti koji je postao opšte dobro cijelog demokratskog svijeta. Za malu Crnu Goru, koja ima dugu tradiciju prijateljstva s velikom Amerikom, izuzetna je čast što pripada krugu zemalja koje usvajaju i dijele te vrijednosti, naveo je u čestitki koju je povodom 4. jula – Dana nezavisnosti SAD, u ime Vlade, građana i u svoje ime, premijer Milo Đukanović uputio predsjedniku Baraku Obami.

“Za nas je to posebno značajno, nakon što smo na demokratskom referendumu prije devet godina obnovili državu i ponovo stekli međunarodnu nezavisnost“, istakao je Đukanović, naglasivši da je Crna Gora danas faktor stabilnosti na Balkanu, lider u integracijama u regionu, sa otvorenih 20 pregovaračkih poglavlja u procesu približavanja EU i očekivanju poziva za članstvo u NATO do kraja ove godine.

Đukanović je izrazio zahvalnost američkoj administraciji i američkom narodu na kontinuiranoj podršci i pomoći u sprovođenju sveobuhvatnih reformi, što je u dobroj mjeri doprinijelo da Crna Gora ostvari značajne rezultate na planu ekonomskog i ukupnog razvoja, kao i navedenih strateških spoljnopolitičkih ciljeva.

„Vjerujemo da će nam partnerstvo koje zajednički gradimo pomoći u ispunjavanju preostalih obaveza iz evroatlantske agende, što će SAD-u i drugim partnerskim zemljama olakšati poziciju pri donošenju odluke za upućivanje poziva Crnoj Gori za članstvo u Alijansi. Želim da Vas uvjerim da će to biti i u korist stabilnosti regiona, a samim tim i evropske i globalne bezbjednosti“, navedeno je u čestitki predsjednika Vlade Mila Đukanovića predsjedniku SAD Baraku Obami.

Vujanović: CG i SAD dijele napore za bolji svijet

Čestitajući nacionalni praznik američkom predsjedniku Baraku Obami, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je izrazio najveće poštovanje za prijateljske odnose Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država.

“Kao uvjek u istoriji, Crna Gora i SAD su dijele napore za bolji svijet. Uvjeren sam da će naš zajednički rad još više osnažiti saradnju među našim narodima u nastupajućem vremenu”, poručio je Vujanović.

On je ponovo zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama na podršci Crnoj Gori u njenim evropskim i NATO integracijama.

“Ona je od velike vrijednosti za našu  budućnost, kao i ukupnu stabilnost regiona Jugoistočne Evrope. Uvaženi Predsjedniče, prenosim Vam najbolje želje naroda Crne Gore za trajni prosperitet Sjedinjenih Američkih Država“, zaključuje se u Vujanovićevoj čestitki. 

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније