Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

03. 07. 2015. 13:19 >> 16:21
3

LUKŠIĆ - CRNADAK

Sporazum o granici sa BiH do 27. avgusta

Sporazum o utvrđivanju granica između Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH) biće potpisan najkasnije na Bečkoj konferenciji, 27. avgusta, saopšteno je nakon sastanka šefova diplomatija dvije države, Igora Lukšića i Igora Crnadaka. Lukšić je kazao da je Crna Gora spremna da stvori uslove za potpisivanje tog Sporazuma najkasnije u Beču.

„Plan je da Sporazum o demarkaciji granice potpišemo najkasnije na Bečkoj konferenciji. Ukoliko se dogovorimo da to uradimo i prije, nema nikakvih problema“, poručio je Lukšić u izjavi za medije.

Kako je naveo, brzo nakon prolazne epizode, šefovi diplomatija dvije države razgovarali su o sklapanju sporazuma koji, kako je dodao Lukšić, potvrđuju da su Crna Gora i BiH upućene jedna na drugu u brojnim oblastima.

„Nastavljamo da budu primjer dobrosusjedskih odnosa i saradnja“, kazao je on.

Prema njegovim riječima, na sastanku su razgovarali o bilateralnim ekonomskim odnosa koje, kako je naveo Lukšić, mogu dodatno popraviti.

On je objasnio da su neki sporazumi u toj oblasti u proceduri i da bi, kako je dodao Lukšić, naredne susrete mogli iskoristiti da neke od njih dovedu do kraja, poput podrške investicijama i socijalnog osiguranja.

„Zainteresovani smo da učestvujemo u regionalnim oblicima saradnje poput Jadranskog jonskog gasovoda i autoputa koji otvara nove razvojne perspektive u regionu“, rekao je Lukšić.

Kada su u pitanju evropske integracije, on je najavio da slijedi potpisivanje Sporazuma o saradnji gdje, kako smatra, dvije države mogu jedna drugoj pomoći u ubrzavanju evropskog puta i razmjeni iskustava.

„Razmišljamo o dijeljenju prostora naših ambasada na nekim lokacijama gdje racionališemo ograničenoim finansijskim sredstvima dva ministarstva i šaljemo zrelu poruku dvije države da ulaze u nove oblike regionalne saradnje“, zaključio je Lukšić.

Crnadak je kazao da je današnji susret prvi u nizu i da će Crna Gora i BiH nastaviti intezivnu saradnju.

Prema njegovim riječima, odnosi dvije države su prijateljski i nastaviće da rade na životnim pitanjima.

On je najavio potpisivanje sporazuma dvije države koji će, kako je naveo, popravljati kvalitet života u dvije države.

“Pitanje Sutorine je iza nas i blizu smo potpisivanje Sporazuma o državnoj granici koji će biti potpisan najkasnije do Bečke konferencije, odnosno 27. avgusta”, poručio je Crnadak.

Prema njegovim riječima, i dok je trajala situacija oko Sutorine, nije bilo tenzija između naroda dvije države.

„Dvije države vraćaju se u normalne odnose i nastavljaju saradnju sa ciljem da utiču na bolji život građana“, poručio je Crnadak.

On je najavio da će brzo biti potpisan Sporazum o socijalnom osiguranju Crne Gore i BiH, kao i o podsticanju i zaštiti stranih investicija koji je, smatra Crndak, posebno važan jer su potrebne nove ideje, investicije i radna mjersta u dvijema državama.

Okvirni sporazum o vodama biće, kako je naveo, osnova za rješavanje dijela problema u toj oblasti, kao i budući Sporazum o međusobnom priznavanju sertifikata iz oblasti poljoprivredne proizvodnje što će olakšati djelovanje u toj oblasti.

“Saglasili smo se da se fokusiramo i na bolje ekonomske odnose”, poručio je Crnadak navodeći da je toj državi Crna Gora važan partner.

On je kazao da ta država ima izvoz od oko 100 miliona eura u Crnu Goru i dodao da želi da taj iznos bude veći i da se saradnja proširi i na druge zajedničke projekte.

Crnadak je ukazao na problem puta Foča-Šćepan Polje i pruga Nikšić-Trebinje za koje se nada da će uskoro biti riješen.

On je kazao da je Crna Gora nekoliko koraka ispred BiH kada su u pitanju evropske integracije.

„Plan je da potpišemo Sporazum u saradnji u oblasti evropskih integracija i nema ništa logičnije nego da iskoristimo crnogorska iskustva u toj oblasti“, ocijenio je Crnadak.

Članstvo Crne Gore u NATO-u dobro za cijeli region

Članstvo Crne Gore u NATO-u dobro je za cijeli region, poručio je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Igor Crnadak, navodeći da je ova godina ključna za Crnu Goru.

On je, nakon sastanka sa crnogorskim ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija, Igorom Lukšićem, rekao da su danas još jednom dali podršku jednom snažnom naporu koji Crna Gora vodi ka svom članstvu u NATO-u.

„Ova godina je ključna za Crnu Goru i vjerujem da će ostati zabilježena u istoriji Crne Gore i da će ta država dobiti poziv i postati članica NATO-a. Naša želja je da se to ispuni jer smatramo da će to biti dobro ne samo za Crnu Goru nego i za region“, kazao je Crnadak.

Njihova iskrena želja je, kako je kazao, da se taj proces završi pozitivno za Crnu Goru.

„Naša želja je da ovo bude istorijska godina za Crnu Goru i da postane punopravna članica Alijanse“, zaključio je Crnadak.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније