Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

03. 07. 2015. 14:36 >> 14:27
17

O PROTESTIMA

Medojević: Ako krenu na nas, branićemo se

U Demokratskom frontu žele, kako je kazao njegov lider Nebojša Medojević, da planirani opozicioni protesti budu mirni i rezultiraju mirnom političkom tranzicijom. Gostujući u emisiji “Živa istina” Medojević je kazao da “snage režima moraju da znaju, ako krenu da nas napadaju, mi ćemo se braniti”. Nije želio da odgovori na pitanje isključuje li mogućnost ulaska protestanata u parlament.

Medojević kaže da su 13. jul i Berane odabrani za dan i mjesto odluke o protestima jer to, kako ističe, simbolizuje osvajanje slobode i demokratije.

Crnoj Gori su neophodne krupne sistemske promjene, koje će predvodititi DF, a protesti treba da dovedu do prvih fer izbora.

"Borimo se za fer i poštene izbore i tražimo da padne Đukanovićeva Vlada, jer smatramo da je nelegitimna i formirana na bazi izborne krađe i zloupotreba. Mi tražimo podršku građana, jer mi to ne možemo riješiti u Parlamentu. već smo probali. Zašto očekujemo veliki odziv? Zato što govorimo ljudima, vi ćete biti gubitnici ukoliko ovaj režim ostane i dalje da Vlada" kazao je on.

Objašnjavajući izjavu da je vrijeme za prelazak na neposrednu demokratiju, Medojević navodi da će 13.jula biti saopšteni politički zahtjevi, a biće osnovan i Organizacioni odbor.

"Doći ćemo ispred Parlamenta, ispostavićemo političke zahtjeve”, kazao je Medojević. Na pitanje zašto neće protestovati ispred Vlade, odgovara:

“To je kvart koji ćemo, nadam se, osloboditi , koji ćemo prvo "okupirati" sa građanima željnim slobode i demokratije i nećemo se razilaziti dok ne ostvarimo svoje političke ciljeve”.

Na pitanje planiraju li ulazak u Parlament, Medojević odgovara da su protesti politički proces koji nosi sa sobom dosta rizika. “Nikad ne znate u kom pravcu mogu krenuti”, kazao je.

Upitan da li isključujete mogućnost ulaska u parlament, Medojević ke kazao:

“Ne kažem da isključujem niti da ne isključujem, nego kažem da se okupljamo na mirne proteste i da nećemo izazivati nikakvo nasilje, zato što je iza nas vrlo jasan legitiman cilj i pozivamo narod da dođe, ali snage režima moraju da znaju, ako krenu da nas napadaju mi ćemo se braniti. To je naš plan, ali plan vjerovatno ima i režim Đukanovića. Ponavljam da želimo da protesti budu mirni i rezultiraju mirnom političkom tranzicijom", naveo je Medojević.

Odgovarajući na pitanje očekuje li podršku Brisela i Vašingtona za eventualnu varijantu žestokog uzvraćanja na pokušaj gušenja demonstracija nedemokratskim metodama, Medojević kaže kako očekuje razumijevanje njihovih zahtjeva.

“Mislim da ga već imamo. Očekujemo da protesti budu mirni i pozivamo režim da ne reaguje nikakvim represivnim metodama. Više nećemo izllaziti na izbore koji ne budu organizovani na fer način”, kazao je Medojević.

Komentarišući to da bi najveća šansa da protesti imaju respektabilnu masovnost mogla biti ako bude jasno da su u suštini anti NATO, Medojević kaže da u ovom trenutku o tome ne razmišljaju.

"Ti protesti će biti za demokratske i fer izbore, to je cilj, i zbog toga nema potrebe da tim opterećujemo proteste, jer na njih će doći i oni koji su i za i protiv NATO" kazao je on.  

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније