Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

04. 07. 2015. 21:02 >> 20:58
3

VUJANOVIĆ U TREBINJU

Zatvorili pitanje Sutorine, uskoro sporazum

Crna Gora i Bosna i Hercegovina zatvorili su pitanje Sutorine i sada je samo pitanje vremena kada će biti potpisan sporazum o razgraničenju dvije države, kazao je predsjednik, Filip Vujanović.

 

On je, kako je sapšteno iz njegovog kabineta, danas u Trebinju imao neformalan sastanak sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH, Mladenom Ivanićem.

“Uvijek smo tokom ovakvih sastanaka obraćanja novinarima počinjali sa konstatacijom da između Crne Gore i BiH nema otvorenih pitanja. Da postoji otvoren prostor za saradnju i da možemo biti primjer regiona. Ja mislim da i ovu konferenciju za štampu možemo početi sa takvom konstatacijom. Dakle zatvorili smo pitanje Sutorine. Sada je pitanje samo vremena kada ćemo potpisati sporazum. I mislim da je saradnja naša u svim oblastima, saradnja otvorenih mogućnosti koju zajednički treba da iskoristimo”, kazao je Vujanović novinarima nakon sastanka.

Prema njegovim riječima, na sastanku je konstatovano da treba podržati ono što se počelo u Berlinskom procesu i ono što se u Briselskom sporazumu predsjednika vlada dogovorilo.

“Tu mapu zajedničkih projekata regiona  apsolutno ohrabriti i iz Sarajeva i iz Podgorice i obezbijediti da se ti projekti koje Evropska unija podržava što prije realizuju. To znači da u oblasti putne infrastrukture, Crna Gora i BiH imaju zajedničke interese. A i u oblsti energetske infrastrukture, Ivanić je govorio o tom projektu hidroenergetske strukture koja je zaista izvanredan potencijal i Crne Gore i BiH, Republike Srpske i Crne Gore ali i Srbije i mislim da u trojnom odnosu tri Vlade, Crne Gore, Srbije i BiH treba razgovarati o hidroenergetskim potencijalima koji bi se maksimalno iskoristili”, rekao je Vujanović.

U tom smislu, kako je pojasnio, u Crnoj Gori postoji raspoloženje da se uz jedan dobar projekat ekološkog ispitivanja tog prostora Buk – Bijela razmotri u okviru generalnog odnosa hidroenergetskih potencijala.

“Time se stvara mogućnost da BiH kao veliki potencijali izvoznik struje, jednako i Srbija, preko Crne Gore sa svojim potencijalima realizuje izvoz prema Italji. I svi zajedno imamo mogućnost da iskoristimo svoje potencijale, posebno hidroenergetske u svakom svom sadržaju. Takođe smo razgovarali o projektima putne infrastructure. Vrlo je važan ovaj put kroz Šćepan polje, koji znate da nije ni bezbjedan i da bi se morao unaprijediti i mnogo zavisi od ovog projekta korišćenja hidroenergetskih potencijala”, kazao je Vujanović.

On se i zahvalio gradonačelniku Trebinja na izjavama tokom postojanja pitanja Sutorine.

“Gradonačelnik je to postavio na pravi način. Potencirao odnose Trebinja i Herceg Novog u smislu punog prijateljstva i evo ja i predsjedavajući Ivanić podržavamo ono što je interes i Republike Srpske i BiH i Crne Gore. Tri opštine Trebinje, Nikšić i Herceg Novi imaju maksimalnu saradnju da koriste kompatibilne prostore i resurse za tu saradnju i da afirmišu prijateljstvo tri grada koje je u funkciji sva tri grada i u funkciji obje države”, poručio je Vujanović.

Ivanić je rekao da je zajednička ocjena o važnosti da Trebinje, Nikšić, Herceg Novi, Hercegovina i Crna Gora imaju dobre odnose da sarađuju, jer su, kako je naveo, jedni i svi upućeni na druge jer je mentalitet ovog naroda sličan.

“Ono što je nama obojici drago jeste i činjenica da između dvije zemlje nema nikakvih problema. Da smo mi konačno završili problem Sutorine. Da se nadam da ćemo vrlo brzo potpisati sporazum o granici i da ćemo biti praktično prve zemlje u region koje će bez ikakvih problema imati potpisan ugovor o granici”, kazao je on.

Ivanić je precizirao da bi obje zemlje, ali i Srbija, imale koristi od projekata na Drini.

“Zaista očekujemo da se i u Crnoj Gori još jednom razmotri pitanje one deklaracije kojom je praktično Buk – Bijela svojevremeno dovedena u pitanje. Mislimo da bi to trebalo razriješiti iz više razloga. Prvo zbog ukupnog potencijala, a drugo zbog potrebe da se konačno završi i taj put koji bi trebalo da ide prema Plužinama i da se na neki način konačno i dvije zemlje povežu i na pravi način u duhu istinskih  evropskih vrijednosti i uvjeren sam da ćemo zato imati saradnju i podršku i evropskih institucija jer svima je interes dobrih odnosa između BiH i Crne Gore i zaista je bilo onako pravo zadovoljstvo imati jedan iskren otvoren, lijep, prijateljski razgovor ovdje u Trebinju”, dodao je on.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније