Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

05. 07. 2015. 15:25 >> 15:18
1

MILIĆ O DRŽAVNIM PRIHODIMA

"Vlada se zapetljala u pokušaju da ospori činjenice"

Sve informacije koje je SNP plasirao u medije, koje se tiču takse na gorivo, nastale su na osnovu zvaničnih dokumenata Vlade Crne Gore i nezavisnih regulatornih tijela, kazao je predsjednik te partije Srđan Milić. Podsjetimo, juče je Ministarstvo finansija saopštilo da je SNP naveo netačne podatke da je država za 40 dana prihodovala 1,8 miliona eura.

"Ovim putem skrećemo pažnju da informacija koja je plasirana u medijima, a tiče se visine ostvarenih prihoda, nije tačna u dijelu koji se odnosi na obračunski period. Naime, navedeni prihodovani iznos ostvaren je u periodu od 20. aprila zaključno sa 15. junom, odnosno za 55 dana, a ne 40 kako je prenešeno u medijima", saopštili su u Ministarstvu finansija.

Milić je kazao da su sve informacije, koje su objavili, dobili na osnovu zvaničnih dokumenata Vlade Crne Gore i nezavisnih regulatornih tijela.

"Ukoliko se uzme da je za 55 dana, kako kaže Ministarstvo finansija, prihodovano 1.8 miliona eura onda je prosječni dnevni prihod bio 32.727,27 eura. Ukoliko to pomnožimo sa 70 dana trajanja ove neustavne Uredbe (20.04.-01.07.) onda bi prihod trebao da bude 2.290.908 a ne 2.004.159 eura. Razlika po tom osnovu je 286.749 eura", kazao je on.

Milić je rekao da se Vkada "zapetljala" u pokušaju da ospori činjenice.

"Po osnovu neustavne takse za gorivo država bi prihodovala umjesto 9 više od 18 miliona eura, postoje firme koje se bave uvozom, distribucijom i prodajom nafte i naftinih derivata koje taksu od sedam centi ne uplaćuju u Budžet već zadržavaju prihode po tom osnovu,  postoji i dalje na teritoriji Crne Gore nelegalna prodaja nafte i naftinih derivata i dalje ne postoji kontrola kvaliteta goriva kojeg kupujemo kod ovlašćenih prodavaca i, na kraju, da se po različitim osnovama građani Crne Gore ostavljaju uskraćeni za više desetina miliona eura prihoda od prometa nafte i naftinih derivata", rekao je Milić.

Predsjednik SNP-a je istakao da je prošle godine bilo registrovano 55 firmi koje su se bavile uvozom, distribucijom i prodajom nafte, naftinih derivata i TNG-a.

"Kada se samo prodata količina naftnih derivata u 2014., u dijelu Krajnje potrošnje, pomnoži sa neustavnom taksom od sedam centi očekivani prihod države bi bio iznad 18 miliona eura", naglasio je je Milić, uz napomenu da su podaci dobijeni od nadležne institucije koja se bavi poslovima regulacije tog tržišta. U

On je rekao da očekuje da Vlada Crne Gore i nadležni državni organi izvrše kontrolu ukupne količine uvezenih naftnih derivata i TNG u Crnoj Gori za 2014. i prvih šest mjeseci 2015. 

"Po tim podacima, firma Adriatic Marinas Services doo Tivat je prodala 12.381.576 litara naftnih derivata na svome prodajnom mjestu ili prosječno dnevno 33.922 litra. Shodno Odluci Vlade ta firma nema obavezu obračunavanja akcize i PDV-a, tako da je na godišnjem nivou samo za zvanično evidentiranu prodatu količinu Budžet Crne Gore ostao uskraćen za više od pet miliona eura", kazao je Milić.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније