Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

28. 07. 2015. 13:34 >> 08:08
18

U CRNOJ GORI

Sve manje protivnika NATO-a

Članstvo Crne Gore u NATO-u podržava 36,6 odsto građana, pokazalo je posljednje istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), a broj onih koji su za i protiv integracije države u Alijansu je izjednačen.



Izvršni direktor CEDEM-a, Nenad Koprivica, predstavio je danas rezultate redovnog istraživanja političkog javnog mnjenja u Crnoj Gori i kazao da je, u odnosu na septembar prošle godine, zabilježen „vrtoglav pad“ onih koji su protiv NATO članstva – sa 44,5 odsto na 37,3 odsto.

Prema istraživanju CEDEM-a, sprovedenom u julu, 36,3 odsto ispitanika kazalo je da bi njihov odgovor bio potvrdan ukoliko bi sjutra glasali o članstvu Crne Gore u NATO, dok bi odgovor 37,3 odsto ispitanika bio negativan. Stav nema 26,1 odsto.

Podrška NATO-u, kad su u pitanju opredijeljeni glasovi, je 49,5 odsto za i 50,5 odsto protiv.

Izlaznost na referendumu bila bi 74%

Koprivica je precizirao da bi, ukoliko bi bio održan referendum o NATO članstvu, izlaznost bila 74 odsto, što je, kako je rekao, prilično visoka izlaznost.

Ukoliko bi referendum bio sjutra održan, dodao je, glasovi bi bili izjednačeni. „I vrlo je velika vjerovatnoća da bi priča o referendumu, uslijed ovolike javne kampanje, mogla da prođe“.

„Iz podataka se jasno može zaključiti da je broj glasača koji su za i protiv sada donekle ujednačen. U našim prethodnim istraživanjima uvijek smo bilježili veći broj onih koji su protiv nego onih koji su za, međutim, ovo istraživanje je pokazalo da je ova brojka sada prilično izjednačena“, rekao je on.

Koprivica je podsjetio da je u julu 2012. godine bilo više onih koji su za nego onih koji su protiv članstva u Alijansi.

„Od tada, konstantno bilježimo više onih koji su protiv nego onih koji su za. Međutim, u odnosu na septembar prošle godine, bilježimo vrtoglav pad onih koji su protiv – sa 44,5 odsto na 37,3 odsto, dakle, skoro osam procenata“, kazao je on.

Da je pitanje NATO integracija veoma značajno smatra 25 odsto ispitanika, 21,9 odsto smatra da je donekle značajno, 32,8 odsto smatra da nije značajno pitanje, dok je 21,3 odsto ispitanika kazalo da ne zna.

Istraživanje u dijelu podrške NATO-u u odnosu na sektor zaposlenosti pokazalo je da je povjerenje Alijansi u javnom sektoru 49,7 odsto, a u privatnom 30,8.

Kod kategorije samozaposlenih povjerenje je 32 odsto, a kada su u pitanju nezaposleni, u Alijansu povjerenje ima 34,3 odsto.

Za NATO svega 11% Srba

Koprivica je saopštio da, kad je u pitanju nacionalna pripadnost, najveću podršku dali bi Albanci – 71,2 odsto, Bošnjaci/Muslimani bi podržali NATO integracije sa 68 odsto, Srbi sa 11,3 odsto, Crnogorci sa 41,7 odsto.

„Ovaj podatak ukazuje na to da je crnogorska nacionalna skupina i dalje podijeljena po pitanju NATO integracija i da ima vjerovatno veliki broj onih koji su još neopredijeljeni u odnosu na ovo pitanje“, kazao je on.

Istraživanje je pokazalo da je podrška NATO-u najveća među onima u starosnoj dobi između 35-54 godine, kod kojih je podrška Alijansi 39,9 odsto. Podrška tom savezu kod onih od 18 do 34 godine je 34,2 odsto,a kod starijih od 55 godina podrška je 36,1 odsto.

Istraživanje pokazuje da 57,1 odsto građana smatra da bi NATO integracije imale uticaj na razvoj odnosa Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, 56,8 odsto ispitanika misli da NATO integracije utiču na razvoj odnosa Crne Gore i Evropske unije (EU), dok 49,2 odsto misli da integracija u Alijansu ima uticaj na mir i stabilnost u Crnoj Gori.

Građani smatraju da bi NATO integracije imale najmanje pozitivan efekat na odnose između Crne Gore i Rusije (25,2 odsto smatra da bi NATO integracije imale pozitivan efekat na te odnose), odnose Crne Gore i Srbije (35 odsto ispitanika) i na troškove i izdatke na sistem odbrane (35,6 odsto).

Da Crna Gora treba da bude članica EU smatra 63,3 odsto ispitanika, dok je 23,2 odsto odgovorilo negativno na pitanje da li država treba da bude dio EU. 13,5 odsto ispitanika nema određeno mišljenje.

„Podrška EU je i dalje stabilna i uživa trend od iznad 60 odsto, odnosno istraživanje je pokazalo blagi pozitivan trend“, rekao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, 36,3 odsto ispitanika smatra da je, generalno, Crna Gora krenula pravim putem, 29,3 odsto smatra da je država krenula pogrešnim putem, dok je 34,4 odsto ispitanika ne zna, odnosno ne može da procijeni.

Istraživanje CEDEM-a sprovedeno je od 12. do 24. jula, podržali su ga NATO Public Diplomacy, američka i Ambasada Mađarske u Crnoj Gori, a u istraživanju je učestvovalo 1.009 ispitanika iz 16 opština: Bijelo Polje, Berane, Pljevlja, Podgorica, Nikšić, Cetinje, Herceg Novi, Ulcinj, Bar, Budva, Tivat, Kotor, Rožaje, Plav, Žabljak i Kolašin.

CEDEM će, kako je najavljeno, raditi još jedno istraživanje do kraja godine, uoči odluke o pozivu Crne Gore u NATO.

Biljana Rovčanin, TVCG

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније