Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

28. 07. 2015. 13:44   >>  13:39 11

VUKOVIĆ OCIJENIO

Nepoštovanje simbola je nedopustivo

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Miodrag Vuković ocijenio je u izjavi za Portal Analitika da je nedopustivo da pripadnici bilo koje političke strukture ne poštuju himnu i ostale državne simbole. To je, kaže Vuković, politički neozbiljno i nedopustivo i treba da se sankcioniše na zakonom propisan način.

Mediji su prenijeli da je na trećem Kongresu Bošnjačke stranke, tokom intoniranja državne himne, desetak delegata sjedjelo. Takođe,  tokom vjerskog praznika Bajrama, na zgradi lokalne uprave u Rožajama nije bilo crnogorske zastave na jarbolu na kojem se stalno nalazila od sticanja crnogorske nezavisnosti. U tom periodu na zgradi se nalazila samo bošnjačka zastava.

"Ignorisanje zakonskih odredbi je nedopustivo i definitivno mora biti sankcionisano, na zakonom prihvaćen način, zato što je to dio poštovanja države, poštovanja svih nas", kaže Vuković.

Neprihvatanje državnih simbola prema njegovim riječima pokazuje visok stepen politike neodgovornosti, te da zakoni moraju biti jednaki za sve građane, ali i važeći.

"Poštovanje zakona ne smije biti dovođeno u pitanje ni iz jednog razloga, ni u jednom trenutku. Zakoni su jednaki za sve i kao takvi moraju biti doživljeni i prihvaćeni. Svi se pozivamo na zakone kada hoćemo da ostvarimo prava, ali zakoni podrazumijevaju i obaveze. Samo u toj mjeri korektnog ispunjavanja svih prava i obaveza nalazi se balans koji mogućava demokratski život i stabilnost sistema i zajednice", objašnjava Vuković.

On kaže da u Crnoj Gori predugo traje proces adaptacije na državne simbole, te da smatra da je vrijeme za to odveć prošlo.

"Neko će reči tek smo obnovljena, mlada država i mnogo stariji sistemi su imali probleme, kao na primjer, SAD sa zastavom, Holandija sa njenim simbolima, Ali mislim da je korektan, pošten odnos prema temeljnim vrijednostima Crne Gore, iskazan kroz simbole, mjera odnosa čovjeka prema državi", dodaje Vuković.

To je, kaže, u suprotnosti sa interesima države i svih građana. Upitan da li se nedavni događaji mogu shvatiti kao povokacija, Vuković odgovara da misli da to nije stav većine, već pojedinaca.

"Jeste manifestacija jednog od oblika drugačijeg mišljenja, ali to je iskaz političke nezrelosti, društvenog i ljudskog sljepila. To je suprotno porukama sa samog Kongresa. Shvatio bih to kao problem pojedinaca, a ne kolektivni stav", kaže Vuković za Portal Analitika.

U Herceg Novom godinama nije bila isticana državna zastava, dodja Vuković, pa se to tumačilo kao period navikavanja.

"To je moguće, ali došao je trenutak kada je to prevaziđeno. Neko će reći da smo mi uveli naviku da sve može, pa i ono što je sveto u svim zemljama da se može ignorisati. To jeste ozbiljno, treba reagovati na osnovu zakona i na odgovarajući način sankcionisati", zaključuje Vuković.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније