Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 07. 2015. 12:35 >> 12:52
3

TANILIR I ZVANIČNICI

CG u NATO-u od značaja za Evropu

Članstvo Crne Gore u NATO alijansi od izuzetnog je značaja za stabilnost regiona Zapadnog Balkana, ali i Evrope. Naša zemlja spremna je i za prijem u NATO, ocjena je predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića, ministra vanjskih poslova Igora Lukšića, te turskog ambasadora Mehmeta Nijaza Tanilira.

 

Ambasadora Turske, Tanilira, u oproštajnu posjetili primili su danas Krivokapić i Lukšić. Tanilir se zahvalio predsjedniku parlamenta na dosadašnjoj saradnji i izrazio zadovoljstvo dobrim odnosima Crne Gore i Turske.

Krivokapić i Tanilir su konstatovali da je pohvalna konstruktivna saradnja dvije zemlje u brojnim oblastima, te izrazili nadu da će saradnja nastaviti da se unapređuje i produbljuje.

 "Sagovornici su ocijenili da je članstvo Crne Gore u NATO od izuzetnog značaja za stabilnost regiona Zapadnog Balkana, ali i Evrope u cjelini, posebno jer će se time zaokružiti NATO linija na Mediteranu. Zaključili su da Crna Gora ostvaruje vidljive rezultate na reformskom putu, te da treba nastaviti sa intenziviranjem tih aktivnosti u susret NATO ministarskom sastanku u decembru", saopšteno je nakon sastanka.

Na sastanku je, kako se navodi, poslata poruka da Crna Gora može i ubuduće računati na prijateljsku i partnersku podršku Turske u integracionim procesima. 

"Ambasador Tanilir je izrazio veliko zadovoljstvo povodom angažmana u Crnoj Gori za vrijeme trajanja mandata, naglasivši da je sa crnogorske strane uvijek nailazio na dobru volju i spremnost za razvijanje partnerskih odnosa dvije zemlje.Ukazavši na rezultate koje je Crna Gora ostvarila u oblasti pravosuđa i vladavine prava i jačanja ekonomske stabilnosti, ponovio je spremnost Turkse da podržinaše dalje aktivnosti u savladavanju izazova. On je ocijenio da je Crna Gora ispunila ključne kriterijume za pristupanje NATO-u, posebno u vojnoj i obavještajnoj sferi. Ocijenio je da je Crna Gora spremna za ulazak u NATO i izrazio nadu da će poziv za članstvo biti upućen do kraja ove godine. Ambasador Tanilir je izrazio očekivanje da će dvije države nastaviti sa realizacijom brojnih zajedničkih projekata i u narednom periodu", saopšteno je iz kabineta Lukšića, nakon susreta s Tanilirom.

Lukšić se zahvalio ambasadoru na posvećenom i konstruktivnom pristupu jačanju međudržavnih odnosa i saradnje, kao i na ličnom angažmanu u promociji i afirmaciji Crne Gore, njenih vrijednosti i spoljnopolitičkih prioriteta i izrazio uvjerenje da će dobro razumijevanje i intenzivna saradnja biti nastavljena i u narednom periodu.

"On je zahvalio na principijelnoj podršci Turske politici otvorenih vrata NATO-a, zalaganju za upućivanje Crnoj Gori poziva za članstvo u Alijansi do kraja 2015. i ukazao na značaj potpisanog Protokola o saradnji dva Ministarstva vanjskih poslova u oblasti evropske integracije koji čini osnov za dalju saradnju u ostvarenju ovog zajedničkog spoljnopolitičkog cilja", navode u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније