Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina

30. 07. 2015. 12:51 >> 18:02

NASTAVIĆE S REFORMAMA

Podrška Peruničiću da preuzme ANB

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu podržao je danas, glasovima vladajuće koalicije, predlog Vlade da Dejan Peruničić bude izabran za direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Predlog su podržali poslanici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije i Bošnjačke stranke, protiv su bili poslanica Socijalističke narodne partije Snežana Jonica i nezavisni poslanik Velizar Kaluđerović, dok predstavnici Demokratskog fronta i Pozitivne Crne Gore nijesu prisustvovali sjednici.

Peruničić je, predstavljajući program rada ANB, kazao da ona danas ima reputaciju male, ali profesionalne i pouzdane i efikasne službe, koja može doprinijeti realizaciji strateških interesa države.

On je poručio da će ANB nastaviti sa reformom u cilju dostizanja potpune kompatibilnosti sa činiocima kolektivnog sistema bezbjednosti.

Peruničić je najavio pažljivu selekciju pri izboru novih službenika pri čemu će, kako je kazao, samo najkompetentniji imati priliku da zasnuju radni odnos u ANB.

„Do sada imamo preko 400 aplikacija kandidata za rad u ANB, mladih, školovanih ljudi iz Crne Gore“, kazao je Peruničić.

On je rekao da će jedna od prioritetnih sfera njegovog angažovanja biti dodatno podizanje nivoa saradnje, prevashodno sa organima i institucijama nadležnim za poslove iz oblasti bezbjednosti i odbrane.

„Ali i svim drugim činiocima, državnim organima, civilnim sektorom i medijima, koji bi svojim angažmanom mogli doprinijeti stabilnosti i unaprjeđenju bezbjednosnog ambijenta u Crnoj Gori“, poručio je Peruničić.

Jonica je kazala da SNP neće podržati izbor Peruničića, i da je očekivala da će on saopštiti nešto konkretnije o tome šta će uraditi kako bi ANB konačno jasnije defininisala prioritete.

„I radila poslove iz svoje nadležnosti, tako što bi u prvom planu bili prioriteti države a ne, kako je to najčešće bio slučaj u prethodnom periodu, prioriteti pojedinih struktura vlasti“, rekla je
Jonica.

Ona je upitala Peruničića koliko je radnih mjesta sistematizovano u ANB i koliko ih je popunjeno, i da li je, kao vršilac dužnosti direktora, analizirao imovinske kartone službenika Agencije.

Jonica je najavila da će predložiti izmjene Zakona o ANB kako bi službenici agencije podnosili imovinske kartone i određeni period nakon isteka tog statusa.

Peruničić je kazao da je u ANB popunjeno 78 odsto radnih mjesta, a da će dinamika prijema novih službenika zavisiti od budžetskih mogućnosti.

“Računamo da će se ove godine u budžetu obezbijediti sredstva za zapošljavanje još deset službenika“, dodao je on.

Kako je naveo, imovinske kartone popunjavaju svi službenici koji su zaposleni u ANB, i oni se obrađuju shodno dinamici, kako je propisano u Agenciji. „Za one koji nijesu u službi, to radi neko drugi, mi se time ne bavimo“.

Kaluđerović je kazao da neće podržati predlog da Peruničić bude na čelu ANB, i podsjetio da je novim Zakonom predviđeno da svi službenici ANB, koji su 30. aprila imali 50 godina života i 25 godina rada u ANB, po sili zakona morali poći u penziju.

„Iz šturih podataka koje smo dobili, vidi se da ćete Vi za mjesec i po imati 57 godina narednog mjeseca. Navodi se da ste čitav radni vijek proveli u službi državne bezbjednosti. S obzirom na to da ste fakultet završili 1983. godine, realno je pretpostaviti da imate oko 30-ak godina radnog staža u ANB“, naveo je Kaluđerović.

Prema njegovim riječima, da je Peruničić 30. aprila bio službenik ANB, i on bi po sili zakona morao poći u penziju.

„A vi ste, kao penzioner od ranije, predloženi da budete novi direktor ANB, dok je 65 vaših bivših kolega koji su ispunili uslove, pošlo u penziju. Mislim da, samo to gledajući, elementarno nije fer“, naveo je Kaluđerović.

On je dodao da je Peruničić bio visoki funkcioner ANB i u vrijeme podjele DPS-a, 1997. godine, i da se tada, kako je kazao, Agencija direktno svrstala na stranu današnjeg premijera, Mila Đukanovića.

Poslanik BS, Suljo Mustafić, kazao je da će podržati izbor Peruničića, i da vjeruje da on ima dovoljno kompentencija i referenci da obavlja tu značajnu dužnost.

On je rekao da pred ANB stoje važni zadaci.

„Unaprjeđenje ove službe može se postići samo kroz kadrovsko jačanje“, ocijenio je Mustafić.

Prema njegovim riječima, vrlo je važno da se Agencija do kraja depolitizuje i da se u potpunosti raščisti sa elementima kriminogenih struktura o kojima se govorilo u javnosti.

„I da se eliminišu ostaci iz 90-ih godina – elementi nacionalne i vjerske ostrašćenosti pojedinih pripadnika ove službe“, dodao je
Mustafić.

Poslanik DPS-a, Radivoje Nikčević, ocijenio je da je ANB dala značajan doprinos da Crna Gora bude tu gdje je danas – pred vratima NATO-a i na putu ka Evropskoj uniji.

On je ocijenio da je Peruničić kandidat koji može veoma uspješno obavljati funkciju direktora ANB.

„Radi se o čovjeku koji ima i liderske sposobnosti, i poštenje, i nezavisnost. Prvi put možemo reći da nije partijski obojen, kao što
se do sada to govorilo za mnoge kandidate“, kazao je Nikčević.

Poslanik SDP-a Boro Banović kazao je da ta stranka podržava izbor Peruničića, i da „ovo pitanje odvaja od drugih tema“.

„Politički trendovi u ANB pokazuju da se stvari kreću u pozitivnom smjeru“, rekao je Banović. Kako je kazao, jedan od razloga je i to što u SDP-u žele da se VD stanje u ANB što prije završi.

On je pozvao Peruničića da obrati pažnju na to da se smjene u ANB, na samom vrhu ali i po dubini, vrše na odgovarajući način.

„Da imamo normalan rast kadrova i resursa u agenciji, i da do tih smjena dolazi na uredan, prirodan i očekivan način, a ne da to izaziva potrese bilo koje vrste i da se ti kadrovski problemi gomilaju“, dodao je Banović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније