Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

31. 07. 2015. 23:01 >> 23:13
2

OSNIVAČKA SKUPŠTINA

Socijaldemokrate nude jasnu viziju i strategiju

„Osnivamo novu partiju zato što nijesmo željeli da prihvatimo da principi socijaldemokratije nastave da blijede i da se gube u dnevnom politikanstvu. Formiramo partiju utemeljenu na drugačijoj političkoj kulturi i načinu vođenja. Prvo u našim unutarpartijskim međuljudskim odnosima, u međusobnom poštovanju i uvažavanju svakog od nas“, rekao je večeras Ivan Brajović na osnivačkoj Skupštini Socijaldemokrata Crne Gore. Sa skupštine je poručeno da ta partija građanima nudi partnerstvo jasne vizije i strategije, partnerstvo za treći veliki cilj-partnerstvo za agresivan ekonomksi razvoj.

Prema Brajovićevim riječima, u političke procese kreću sa ponudom iskrenog i korektnog partnerstva za budućnost Crne Gore.

„Prvi korak je drugačija kultura odnosa u samoj partiji. Dobro me poznajete i znate da sebe vidim samo kao prvog među jednakima. Kao nekoga, ko zna da sasluša i prepozna dobre ideje drugih, ko će umjesto centralizacije moći i odlučivanja uspostaviti punu istinsku unutarpartijsku demokratiju. I što je još važnije, znate i da sam čovjek koji nikad sebe neće staviti iznad partijskog interesa“, istakao je Brajović.

Drugi korak, kako je dodao, je stavljanje akcenta na našu ideološku profilaciju.

„Mi smo partija moderne ljevice, pa ćemo se u skladu s tim na novi, modernom vremenu primjeren način, baštiniti tradicionalne socijaldemokratske ideje i vrijednosti, uz punu svijest da je ova država istorijski opstajala i opstala na idejama slobode, pravde i jednakosti“, naveo je Brajović.

Brajović je istakao da su Socijaldemokrate svjesne potrebe nastavka politike državne emancipacije, odnosno daljeg zaokruživanja i učvršćivanja nezavisnosti još uvijek nam mlade i samim tim nedovoljno stabilne nam države. "To ostaje naš prvi i prioritetni zadatak, oko kojeg nema kompromisa. Crnoj Gori jeste potrebno pomirenje, ali ne na vrijednostima koje negiraju nego na onima koje jačaju njenu nezavisnost“, poručio je Brajović.

Evroatlantske integracije, kako je objasnio, kao drugi, gotovo jednako tako važan cilj, ulazi u završnu  fazu realizacije.

"Socijaldemokrate u politički život ulaze sa bogatim korijenima, sa drugačijom političkom kulturom i prije svega sa vizijom dinamičnog ekonomskog razvoja zemlje i poslije ulaska u NATO", rekoa je Brajović.

"Izgradnja istovremeno efikasnog i pravednog društva, odnosno kohezija intenzivnog privrednog razvoja i socijalno odgovorne ekonomske politike je naša zajednička obaveza. Tome moramo prilagoditi model razvoja naše ekonomije.  Izgradnja neophodne infrastrukture, adekvatna valorizacija brojnih razvojnih potencijala, veća fleksibilnost naše ekonomije, ravnomjeran regionalni razvoj i socijalno odgovorna i pravedna raspodjela stvorenog su osnovne pretpostavke stabilnog privrednog rasta i smjernice ekonomske politike, za koju se zalažemo. Partnerstvo za agresivan ekonomski razvoj, koju nudimo građanima Crne Gore, umjesto bježanja od odgovornosti podrazumijeva spremnost za preuzimanje odgovornosti, umjesto zgražavanja nad učincima drugih, zavirivianja u tuđa dvorišta i kritike tuđih rješenja podrazumijeva spremnost za nuđenje sopstvenih rješenja“, istako je prvi čovjek Socijaldemorata.

„Unosimo u politički prostor nešto novo, drugačije. Nešto što Crnoj Gori treba. Donosimo kulturu iskrenog dialoga i uzajamnog poštovanja. Započinjemo i nudimo projekat izgradnje Partnerstva za treći veliki cilj oko kojeg treba da se okupimo. Otvaramo politiku jasnog pogleda na budućnost i modernizaciju Crne Gore. To nam, kao onima koji su na svakoj istorijskoj raskrsnici donosili ispravne odluke, a koji se u međuvremenu nijesu izgubili u politikanstvu i demagogiji zarad lične promocije, u konačnom i pripada“, smatra on..

Prema njegovim riječima, perspektiva Socijaldemokrata je velika.

„Naš uspjeh je zagarantovan. Mi smo već sada, prije nego smo i zvanično formirani, značajan i nezaobilazan faktor u političkom životu Crne Gore. Zbog toga sa velikim optimizmom gledam na našu političku budućnost, i ukoliko mi ukažete čast, ponosno ću stati na čelo ovog časnog i državi Crnoj Gori neophodnog političkog projekta“, zaključio je Brajović.

Irena Rašović, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније