Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

03. 08. 2015. 16:20 >> 16:10
2

DPS BERANE

Pritiscima htjeli da kreiraju uređivačku politiku

Pritisci koji su vršeni na uredništvo emisije „Jutro iz gradova“, a vezano za realizaciju emisije iz Berana, samo su pokazali kakav je sistem po kojem funkcioniše aktuelna lokalna vlast i na kakve su postupke spremni lokalni čelnici kako bi javnosti predočili sliku „svojih“ Berana, onu koja, na njihovu žalost, nema utemeljenja u realnom svijetu, ocijenili su iz beranskog Odbora Demokratske partije socijalista.

Iz beranskog DPS-a su saopštili da su njihovi sugrađani, kao i građani cijele Crne Gore imali priliku da se još jednom, kroz djelovanje čelnika lokalne samouprave, suoče sa činjenicom ko su ljudi koji su u ovom trenutku na vlasti u Beranama i kakve ideje određuju i vode njihovo postupanje u vršenju vlasti u tom gradu.

“Zahtjev koji su čelnici lokalne samouprave postavili pred uredništvo navedene emisije, kroz pokušaj da istu uređuju na svoj način, predstavlja javni pritisak na aktere medijske scene u Crnoj Gori. Neprihvatljivo je postupanje predsjednika Opštine Berane Dragoslava Šćekića koji je, kroz „listu“ poželjnih i nepoželjnih gostiju, u one koji ne treba da budu u emisiji, svrstao beranske intelektualce čija su imena i djela značajna, kako u Crnoj Gori, tako i šire u region”, kažu iz DPS-a.

Tako je, kako kažu, po kriterijumima predsjednika Šćekića, “nepoželjan“ sugrađanin koji ima naučno i akademsko zvanje, univerzitetski profesor, autor monografija sa temom iz ove sredine, autor brojnih studija, ogleda, stručnih prikaza i recenzija, učesnik naučnih skupova u zemlji i inostranstvu, akter prestižnih manifestacija iz oblasti kulture. “Nepoželjan“ je i sugrađanin koji je dobitnik najvećeg opštinskog priznanja – Nagrade „21. jul“, koji iza sebe ima deset knjiga poezije i koji je, u nekoliko navrata, bio promoter kulture Berana i Crne Gore u inostranstvu.

“Sa druge strane, iako je predsjednik Šćekić prilikom pokušaja da kreira uređivačku politiku RTCG pravio listu politički podobnih i nepodobnih gostiju, jer je očigledno bio u uvjerenju da se u emisiji „Jutro iz gradova“ predstavlja vlast, a ne grad, interesantna je činjenica da su jedini projekti koje aktuelna vlast realizuje iz oblasti kulture upravo oni koje su zatekli nakon preuzimanja vlasti od Koalicije DPS-SDP u martu prethodne godine: Diplomatska akademija „Gavro Vuković“, Polimske književne staze, časopis „Tokovi“, Likovna kolonija itd”, navodi se u reagovanju beranskog DPS-a.

Iz te partije izražavaju zadovoljstvo što su građani Crne Gore, uprkos pritiscima koji su vršeni od strane čelnika lokalne samouprave, imali priliku da u emisiji „Jutro iz gradova“ upoznaju Berane kao multikulturalnu, multietničku i multivjersku sredinu, kao grad koji, kako u prošlosti tako i danas, afirmišu oni Beranci koji su svojim radom i rezultatima prepoznati na polju kulture, nauke i umjetnosti u Crnoj Gori, ali i izvan njenih granica. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније