Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Radio Crne Gore

03. 08. 2015. 17:43   >>  22:42 11

VUKOVIĆ OCJENJUJE

Mogući partneri DPS-a: SD, Cdu, PCG, SNP

Analitičar Ivan Vuković ocijenio je da nakon predstojećih parlamentarnih izbora možemo očekivati prestrojavanje na političkoj sceni, a u slučaju raspada vladajuće koalicije, kao potencijalne partnere DPS-a vidi Brajovićeve Socijaldemokrate, Pozitivnu Crnu Goru, Crnogorsku demokratsku uniju (Cdu), pa i Socijalističku narodnu partiju (SNP). Funkcioner Bošnjačke stranke, Suljo Mustafić, ipak, vjeruje da bi vladajuća koalicija trebalo da se održi zbog evroatlantskih integracija.

Nakon nedavnih dešavanja u Parlamentu i zahtjeva SDP-a da premijer smijeni ministre, koji više nisu u toj stranci, sa velikom sigurnošću može se reći da je koalicija na vlasti prestala da postoji, naveo je Vuković za Radio Crne Gore.

Za Vukovića je vrlo simptomatično to što ni oni zakonski predlozi, za koje je glasao SDP-ov ministar, ne mogu proći u Skupštini.

„Takva je situacija bila sa Predlogom o zakupu Svetog Stefana i Mamule. Osporena je zakonitost tog Predloga, što je malo neobično, ako se uzme u obzir da je ministar unutrašnjih poslova iz redova SDP-a podržao taj predlog. Teško mi je da povjerujem da neko na toj funkciji ne zna šta je zakonito, a šta nije“, naveo je on.

Vuković vjeruje da bismo do kraja godine imali vanredne parlamentarne izbore, da se ne čeka poziv za članstvo u NATO-u. Ako se vladajuća koalicija raspadne, Vuković Brajovićeve Socijaldemokrate vidi kao potencijalne partnere DPS-a.

„U tom dijelu prepoznajem i Pozitivnu i Cdu, a u nekim kombinacijama i SNP. Potpuno je izvjesno da koalicija DPS-SDP troši posljednje mjesece“, zaključio je Vuković.

Mustafić, pak, smatra da vladajuća koalicija još uvijek funkcioniše bez obzira na sve nestabilnosti.

„Svi u vladajućoj koaliciji duboko su svjesni važnosti onoga što Crnu Goru čeka u narednim mjesecima, obaveza koje moramo ispuniti kako bismo dobili poziv za članstvo u NATO-u i zato vjerujem da niko neće vući nepromišljene političke poteze u smislu nestabilnosti ili drugačijeg političkog aranžmana“, kazao je Mustafić.

Mustafić misli da bi vladajuća koalicija trebalo da funkcioniše prevashodno zbog potpisanog koalicionog sporazuma, ali i zbog ciljeva koji ih okupljaju, a to su NATO i evropske integracije.

„Smatram da nikakav partikularizam, trenutna politička ćar  i interes ne smiju biti iznad tog cilja. Biće vremena za političku utakmicu, za politička nadgornjavanja, ali u ovom momentu će svi u vladajućoj koaliciji snažno podržati državne prioritete“, rekao je Mustafić.

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније