Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

04. 08. 2015. 16:49 >> 19:43
9

VUJANOVIĆ UBIJEĐEN

Zbog Skupštine počeće da nas zaobilaze

Pitanje funkcionisanja sistema vlasti mora se riješiti radi obezbjeđenja kvalitetnog funkcionisanja Crne Gore, kao države, radi obezbjeđenja njenog razvoja, kazao je crnogorski predsjednik Filip Vujanović. On je, odgovarajući na pitanje kakve će posljedice imati najnovije odluke Skupštine o neprihvatanju ugovora sa stranim investitorima, kazao da je očigledno da se na jedan način ponašamo u Vladi, a na drugi u Skupštini – u vladi se dozvoli da koncesija prođe, u Skupštini zaustavi.

“Traže se neki pravni ili kvazi-pravni razlozi da se kompromituju ugovori i izigrava se koncesija kao institut koji obezbjeđuje razvoj. Dakle, godinama na to ukazujem, mislim da sam prvi sa tom pričom počeo.  Nažalost, pokazalo se da sam u pravu. I da ćemo mi, kao država koja ima izvanrednu poziciju, ogromne resurse, postati država koju će zaobilaziti ozbiljni partneri, pokazujući da nam se ne može vjerovati. Da nam se čak ne može vjerovati kada potpišemo jedan ugovor, jer on ne prolazi u Parlamentu. A morao bi, budući da koalicija funkcioniše i u Parlamentu i u Vladi, da prođe bez ikakvih problema. Dakle, sveukupno deprimirajuće. Ja mislim da se na kraju mora sjesti da se vidi šta će da se radi. Očigledno je da se na ozbiljan način mora promisliti zašto se tako uporno zaustavlja razvoj Crne Gore i ljudima oduzima mogućnost da imaju radna mjesta, budžetu da ima novi prihod i da servisira na kvalitetan način sve ono što budžet servisira”, kazao je Vujanović danas u Plužinama gdje je boravio povodom Dana te opštine.

Vujanović tvrdi da, kao država moramo da imamao ozbiljan i odgovoran odnos prema investitorima i investicijama, kao i prema ugovorima koje potpišemo.

“Pokazali smo i u jednom i u drugom i trećem slučaju u odnosu na investicije i investiture i ugovore jedan krajnje neozbiljan odnos koji je, mislim, uputio lošu poruku o državi i prema investitorima i ono što investicije donose. To je zapošljavanje, prihodi budžeta i servisiranje budžeta ozbiljno doveo u pitanje. Ponašamo se kao država na način koji je krajnje neodgovoran. Vlada iz okvira svoje nadležnosti potpiše ugovore, preuzme obaveze i za jednu i za drugu Kraljičinu plažu i za Mamulu, a onda se nađe način da se na Skupštini to izigra i da se, u suštini, ti ugovori ponište i da se partnerima prema kojima je preuzeta obaveza, pokaže da se ta obaveza neće izvršiti. Dakle, na taj način gubimo kredibilitet”, kaže Vujanović i naglašava da tako odlaze moćni partneri.

“Rojal grupa je svetski moćna grupa i gubitak Kraljičine plaže na Dubovici je ogroman gubitak. Ne samo zbog zaposlenja, ne samo zbog prihoda koji bi se ostvario, nego zbog imidža Crne Gore. Ovo što je urađeno za Kraljičinu plažu u Miločeru, takođe je ogroman gubitak. Rekao bih i ovo za Mamulu da je potpuno neshvatljiva stvar. Gotovo osam godina se tražio zakup, a dva su tendera propala, javio se neko ko  ima interes samo zbog Luštice development i sada ta Mamula, koja svakako propada i koja se ne može valorizovati, zadržava u istom stanju, potpunog urušenja”, kaže Vujanović.

Na pitanje da li postoji nekakav rezervni plan, Vujanović kaže da ponovo treba razmotriti ugovore o Mamuli i Kraljičinoj plaži na Miločeru, a da je Dubovica, očigledno, završena priča.

“Treba se izvinjavati Arapima za ovo što se uradilo i ja ću vjerovatno, budući da očekujem da ću imati posjetu Emiratima, to izvinjenje uputiti.

“Ja sam primao Prestolonasljednika i pitao ga zašto nije posjetio Kraljičinu plažu u Dubovici, on mi je rekao, posjetiću je kad se završi. Očigledno je predosjećao kako će se završiti. I nikada je neće posjetiti. A mi pokazujemo da smo prema jednoj grupi koja je svjetski vrijedna se ponašali svjetski neozbiljno. Dakle ne vjerujem da bi ijedna država se na taj način odnijela prema jednoj takvoj investiciji. I pokazali smo da sistem vlasti ne funkcioniše”, kaže predsjednik Crne Gore.

Irena Rašović, TVCG

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније