RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/rss.html CG sjajan prijatelj i ključni NATO saveznik http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221692/cg-sjajan-prijatelj-i-kljucni-nato-saveznik.html Crna Gora je sjajan prijatelj, ključni NATO saveznik i evropski partner, ocijenio je britanski ministar za Evropu Sir Alan Dankan. ]]>  

Naime, crnogorska ambasada u Velikoj Britaniji, u saradnji sa tamošnjim Ministarstvom vanjskih poslova i Lušticom Bay, organizovala je u Londonu proslavu 140 godina diplomatskih odnosa dvije zemlje.

Dankan je tom prilikom istakao da je proslava 140 godina odnosa između Velike Britanije i Crne Gore upriličena pet mjeseci nakon što je Velika Britanija bila domaćin uspješnog samita zemalja Zapadnog Balkana u Londonu.

"Crna Gora je sjajan prijatelj, ključni NATO saveznik i evropski partner, i mi dijelimo mnoštvo zajedničkih ciljeva i izazova. Velika Britanija ima vrlo specijalne, istorijske i dugogodišnje odnose sa Crnom Gorom, koje želimo da ojačamo i nastavimo to partnerstvo“, rekao je Dankan.

Proslava je održana u poznatoj Lokarno sobi u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije, gdje je priređen i koncert najpoznatijeg crnogorskog i renomiranog svjetskog gitariste Miloša Karadaglića.

On je nastupio pred oko 160 zvanica, među kojima su bili zvaničnici Vlade VelikeBritanije, Ambasade Crne Gore, ambasadori EU, članovi mreže Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije i poslanici, kao i crnogorska i britanska poslovna zajednica i crnogorska dijaspora u Velikoj Britaniji.

Karadaglić je kazao da je zadovoljan što se njegovim koncertom obilježava značajan datum u odnosima dvije države u kojima i sam živi.

"Ovo je posebno veče za mene i pod posebnim sam emocijama, spajajući večeras ove dvije zemlje koje volim. Ovo je rijedak momenat i zahvalan sam svima, a posebno Ambasadi Crne Gore u Londonu i Luštici Bay što su nam omogućili da ovako značajan datum provedemo uz prijatelje iz obje zemlje, muziku i najbolje iz naše zemlje“, rekao je Karadaglić.

Događaju su prisustvovali i mediji iz oblasti biznisa, međunarodnih odnosa i diplomatije, a posluženi su crnogorski nacionalni specijaliteti.

Odnosi između dvije zemlje su kodifikovani 1878. godine, kada je Berlinski sporazum potpisala Velika Britanija, kao i Austro-Ugarska, Francuska, Italija, Njemačka i Rusija, formalno priznajući Crnu Goru kao nezavisnu državu.

]]>
Wed, 21 Nov 2018 09:37:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221692/cg-sjajan-prijatelj-i-kljucni-nato-saveznik.html
Krivična za tri učesnika skupa u Budvi http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221684/krivicna-za-tri-ucesnika-skupa-u-budvi.html Crnogorski pokret je podnio krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv protojereja SPC Momčila Krivokapića iz Kotora, istoričara Čedomira Antića iz Beograda i istoričara Aleksandra Rakovića iz Beograda zbog krivičnih djela protiv ustavnoga uređenja i bezbjednosti Crne Gore i izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje. ]]>

Crnogorski pokret krivične prijave podnio je zbog stavova koje su Krivokapić, Antić i Raković saopštili na skupu "Pokoljenja djela sude", koji je održan 7. novembra u Budvi.

Protojerej Srpske pravoslavne crkve Momčilo Krivokapić je kako navode, izjavio je "Od reda ljudi ne znaju da Boka nikada nije bila Crna Gora, a da su Grbalj, Budva, Maine, Brajići, Bečići i Paštrovići Boka Kotorska. Boka se ujedinila sa Srbijom direktno, a ne preko podgoričke skupštine". Tom prilikom Krivokapić je, dodaju, poručio "Gore glavu srpski narode gore glavu srpski narode Boke Kotorske! Prošli su svi okupatori, pa će proći i ovi! Ničija nije gorela do zore".

Istoričar iz Beograda Čedomir Antić, koji se okupljenima obratio posredstvom video linka kako ističu izjavio je "Oni nijesu uspjeli ni u čemu drugome, osim da budu privezak i sluge moćnih i silnih na ovome svetu" i na kraju dodao, "Želim vam srećnu stogodišnjicu oslobođenja i ujedinjenja, želim svima vama više sreće u ovome veku, i nadam se da ćemo se uskoro videti kada dođe sloboda, kada dođe demokratija i Srbin više ne bude rob".

Istoričar Aleksandar Raković iz Beograda, koji se takođe okupljenima obratio posredstvom video linka, kako dodaju, kazao je "Mi smo kao narod pregurali u bilo kojoj srpskoj zemlji okupacije koje su trajale predugo i okupacije koje su trajale kratko. I ovoj pokušaj okupacije identiteta u Crnoj Gori i srpske Crne Gore neće biti večan. Moja osnovna poruka je - ujedinićemo srpske zemlje i oslobodićemo srpsko more".

"Crnogorskoj javnosti je poznato da Aleksandar Raković i Čedomir Antić u više navrata daju izjave, intervjue, objavljuju tekstove u kojima vrijeđaju dostojanstvo pripadnika crnogorske nacije i poklonika CPC, negiraju ih i nazivaju pogrdnim imenima, pozivaju na građanske nemire, obmanju javnost o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori, sa namjerom pravljenja međunacionalne i međuvjerske netrpeljivosti, kao i mnoge druge konstrukcije koje unose podjele i loše međuljudske, međunacionalne i međukonfesionalne među građane Crne Gore", navodi se u saopštenju Crnogortskog pokreta.

Oni još jednom apeluju na pravosudne organe Crne Gore da, u skladu sa zakonom, izvršavaju svoje obaveze i budu brana svim nedozvoljenim aktivnostima i ponašanjima jer, kako su kazali nečinjenje i oportunizam mogu samo proizvesti dalje urušavanje pravnog poretka, podizanje tenzija i stvaranje međusobne netrepeljivosti među građanima Crne Gore.

"Pravosuđe mora biti brana svim atacima na građansku Crnu Goru, njenu multikulturalnost i multikonfesionalnost, njen antifašistički karakter, nepovrjedivost teritorije Crne Gore i njenu cjelovitost, što u krajnjem znači zaštitu ustavnih načela na kojima je sazdana nezavisna i suverena Crna Gora", navodi se u saopštenju.

Pogrešno je, ističu, podvoditi pod slobodu govora aktivnosti koje mogu proizvesti ogromne posljedice po građanski mir i međusobnu sukobljenost između nacionalnih konfesionalnih grupa u Crnoj Gori.

Pitaju, zar je "sloboda govora" izgovarati riječi "Gore glavu srpski narode, gore glavu srpski narode Boke Kotorske! Prošli su svi okupatori, pa će proći i ovi! Ničija nije gorela do zore"?

]]>
Wed, 21 Nov 2018 08:24:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221684/krivicna-za-tri-ucesnika-skupa-u-budvi.html
URA neće prekinuti bojkot parlamenta http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221682/ura-nece-prekinuti-bojkot-parlamenta.html Građanski pokret URA je partija koja prije svega drži riječ i ne igra se povjerenjem građana, kazao je potpredsjednik tog političkog subjekta Filip Adžić. ]]>

On je saopštio da GP URA neće prekinuti bojkot državnog parlamenta.

"Ne možete od nas očekivati da zarad partijskog ili ličnog interesa iznevjerimo birače i legitimišemo rezultat izbora koji nije proistekao iz slobodne volje građana", rekao je Adžić za Dan.

On navodi da forum za slobodne i fer izbore, čije su osnivanje najavili Demokratska Crna Gora i pokret URA, ima za cilj da uključi što više društvenih činilaca kako bi se poveo široki dijalog i ponudila optimalna rješenja u svim oblastima koja se tiču kvalitetne izborne reforme.

]]>
Wed, 21 Nov 2018 07:42:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221682/ura-nece-prekinuti-bojkot-parlamenta.html
"DPS bole dobri rezultati budvanske vlasti" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221644/dps-bole-dobri-rezultati-budvanske-vlasti.html Demokratsku partiju socijalista boli to što aktuelna lokalna uprava u Budvi postiže bolje rezultate od onih koje su oni dok su činili vlast u toj Opštini, saopštila je Demokratska Crna Gora, u odgovoru na optužbe DPS da je trenutna budvanska vlast neefikasna. ]]>

"Moraćemo da ih razočaramo i da im kažemo da, i kada se ne bi govorilo o uspjesima budvanske vlasti, građani Budve bi veoma dobro vidjeli i znali da sve funkcioniše bolje nego dok su oni bili vlast i otimali građanima Budve milione eura njihovog novca. Za razliku od njih, vlast na čelu sa Draganom Krapovićem je imala oko 33,3 miliona eura prihoda u 2017, što je za cijela četiri miliona više nego 2016, na kraju vašeg mandata tokom kojeg ste ojadili Budvu za milione eura", navode Demokrate.

Kako su istakli iz te partije, umjesto minusa, danas je na računu opštine prihod od 40 miliona eura za 2018.

"Boli vas i što umjesto pljačkaške politike imamo vlast, na čelu sa Draganom Krapovićem, koja je za nepune dvije godine, ne zaduživši se ni cent, vratila 25 miliona eura duga vaše vlasti. Boli vas i što se danas, u Budvi, umjesto o aferama, govori o projektima koji su u interesu građana Budve", navodi se u saopštenju Demokratske Crne Gore.

Oni su optužili DPS da ne može da se pomiri s činjenicom da je trenutna vlast u Budvi uspjela za 700.000 eura asfaltira više od pet kilometara puteva, dok je prošlu lokalnu upravu, kako su kazali, izgradnja šetališta u Petrovcu koštala sedam miliona eura po kilometru.

 

]]>
Tue, 20 Nov 2018 20:02:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221644/dps-bole-dobri-rezultati-budvanske-vlasti.html
"Naše misli s porodicama stradalih u Kaliforniji" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221649/nase-misli-s-porodicama-stradalih-u-kaliforniji.html Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović uputio je predsjednicima Senata i Predstavničkog doma SAD Majku Pensu i Polu Rajanu telegram saučešća zbog razornih požara koji su u Kaliforniji odnijeli veliki broj ljudskih života. ]]>

"U ovim teškim trenucima za Kaliforniju i njene građane naše misli su sa porodicama stradalih i nestalih", istakao je Brajović.

Kako je kazao, Sjedinjene Američke Države su uvijek, zahvaljujući snažnoj volji i jedinstvu američkog naroda, imale snagu da uspješno prevaziđu teške momente kao što je aktuelni u Kaliforniji.

 

 

]]>
Tue, 20 Nov 2018 17:55:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221649/nase-misli-s-porodicama-stradalih-u-kaliforniji.html
Obilježeno 140 godina od diplomatskih odnosa CG i UK http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221653/obiljezeno-140-godina-od-diplomatskih-odnosa-cg-i-uk.html Ambasada Crne Gore u Londonu u saradnji sa britanskim ministarstvom vanjskih poslova, organizovala je sinoć proslavu 140. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva. ]]>

Ovim povodom je, u Lokarno salonu FCO-a upriličen prijem i koncert crnogorskog klasičnog gitariste Miloša Karadaglića.

Goste su pozdravili ambasador Crne Gore u Ujedinjenom Kraljevstvu Borislav Banović i šef Odjeljenja za Zapadni Balkan u FCO-u ambasador Endrju Pejdž.

Banović je podsjetio na tradicionalno prijateljstvo i razvoj odnosa dviju država od Berlinskog kongresa 1878. godine, kada je UK priznalo nezavisnu državu Crnu Goru, te već naredne godine uputilo ambasadora na Cetinje.

“Ocijenio je da se odlični politički odnosi reflektuju i kroz sve čvršće ekonomske, kulturne i druge veze, kao i strateško partnerstvo u NATO-u”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Ambasador Pejdž je istakao da proslava ovog istorijskog jubileja oslikava snažno partnerstvo i odličnu saradnju Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva.

U susret svečanom prijemu i koncertu povodom ovog značajnog jubileja, britanski ministar za Evropu, Ser Alan Dankan je kazao da je Crna Gora veliki prijatelj, ključan saveznik NATO-a i evropski partner.

“Sa kojim dijelimo mnoštvo zajedničkih ciljeva i izazova. Velika Britanija ima vrlo poseban, istorijski i dugogodišnji odnos s Crnom Gorom, koji želimo dalje ojačati u godinama pred nama”, naveo je on.

U sklopu ceremonije obilježavanja 140. godišnjice upriličena je i izložba kratkih priča profesora Keneta Morisona o istorijskim ličnostima koje su dale snažan doprinos povezivanju dviju država i naroda.

Događaju je prisustvovalo preko 200 gostiju među kojima su bili predstavnici diplomatskog kora, članovi oba doma britanskog Parlamenta i zvaničnici iz drugih institucija UK, predstavnici poslovne i akademske zajednice, kao i crnogorski iseljenici u Ujedinjenom Kraljevstvu.

]]>
Tue, 20 Nov 2018 18:34:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221653/obiljezeno-140-godina-od-diplomatskih-odnosa-cg-i-uk.html
Bečić zadovoljan razvojem Kotora, ne i Tivta http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221642/becic-zadovoljan-razvojem-kotora-ne-i-tivta.html Lokalna uprava u Kotoru taj je grad postavila na drugo mjesto najboljih destinacija u istočnom Mediteranu, dok je Tivat, uprkos potencijalu, postao Opština poznata po neispunjenim obećanjima, kazao je predsjednik Demokrata Aleksa Bečić u čestitiki povodom 21.novembra, koji obje opštine slave kao svoj Dan. ]]>

Bečić je Kotoranima i lokalnoj upravi čestitao realizaciju niza infrastrukturnih projekata.

"Znam da je asfaltirano, popravljeno i sanirano na desetine puteva u Kotoru, da u svim dijelovima Kotora ima novih trotoara i javne rasvjete, da su na mjestima rizika od obrušavanja stijenskih masa postavljene zaštitne mreže", poručio je on.

Kako je kazao predsjednik Demokrata, raduje ga što je saniran stadion malih sportova u Pobrđu i činjenica da je širom Kotora montiran veći broj dječijih igrališta, te što je Opština uspjela da obezbijedi besplatne udžbenike za đake prvake.

"Ne smije se zaboraviti ni to da je Kotor postigao suficit u iznosu od 4,8 miliona u budžetu. Kao što se vidi, teško je nabrojati šta je sve u Kotoru učinjeno samo za prethodnih godinu dana, a koliko je tek teško bilo sve to sprovesti u djelo. Na tome posebno čestitam rukovodstvu Opštine Kotor i želim mu da trend izgradnje Kotora i trend stvaranja povoljnog ambijenta za sve njegove građane nastavi nesmanjenim trudom i zalaganjem, jer sam siguran da su upravo ovakva nastojanja lokalne vlasti Kotor i situirala na drugo mjesto najboljih destinacija u istočnom Mediteranu i omogućila da on iza sebe ostavi i gradove koji su mnogo veći od njega", naglasio je Bečić.

Tivat predodređen da bude Opština koja može da pospješi razvoj CG

Predsjednik Demokrata je čestitao i Dan Opštine Tivat, naglasivši da bi ona svojim razvojem mogla da pospješi i razvoj cijele zemlje.

"Žalosno je što umjesto toga na teritoriji onoga što bi opština Tivat mogla i morala da bude imamo opštinu prepoznatu po neispunjenim obećanjima, opštinu koja se ne razvija skladno svom potencijalu i predodređenošću za razvoj, opštinu u kojoj se u svakoj sferi društva može prepoznati ko su privilegovani pojedinci, kome se i po čijoj naredbi opraštaju dugovi, za koga se grade zgrade, ko se oslobađa plaćanja komunalija", istakao je on.

]]>
Tue, 20 Nov 2018 17:31:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221642/becic-zadovoljan-razvojem-kotora-ne-i-tivta.html
Jačati saradnju u oblasti ekonomije http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221638/jacati-saradnju-u-oblasti-ekonomije.html Crna Gora i Kraljevina Saudijska Arabija će jačati bilateralne odnose koje će dodatno nastojati da nadogradi razvijenijom ekonomskom saradnjom, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića i novoimenovanog ambasadora Saudijske Arabije Abdulmomena bin Muhamed Šarafa. ]]>

Šaraf je kazao da Saudijska Arabija ima jasnu ekonomsku viziju do 2030. koja se fokusira na trgovinu i investicije.

On je dodao da se nada da će sa Crnom Gorom, kao i sa ostalim zemljama regiona Zapadnog Balkana, izgraditi partnerski odnos.

Marković je rekao da je Crna Gora stvorila važne pretpostavke za budućnost i bolji život građana, te da je svoju ozbiljnost i kredibilnost pokazala prethodnih godinu i po dana kao punopravna članica NATO-a, kao i tokom šest godina pregovora sa EU.

On je istakao da Crna Gora ima dosta razvojnog potencijala u turizmu, energetici kao i u poljoprivredi i proizvodnji hrane.

"Crna Gora je bezbjedna i sigurna zemlja sa podsticajnom poreskom politikom", istakao je Marković.

Dodao je i da je crnogorska ekonomija u posljednje dvije godine bilježi značajan ekonomski rast.

"Sagovornici su se saglasili da bi bilo dobro organizovati prezentaciju potencijala privrednicima i investitorima iz Saudijske Arabije, a ambasador je posebno interesovanje iskazao za oblast poljoprivrede", navode u saopštenju.

]]>
Tue, 20 Nov 2018 16:55:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221638/jacati-saradnju-u-oblasti-ekonomije.html
Vlast u Budvi troši na plate, smanjuje investicije http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221626/vlast-u-budvi-trosi-na-plate-smanjuje-investicije.html Neefikasnost vlasti u Budvi je očigledna, poručuju iz Opštinskog odbora DPS-a. ]]>

"Za dvije godine vladavine Demokrata i njihovih koalicionih partnera u Budvi, zbog političkog zapošljavanja, troškovi za zarade u Opštini Budva uvećani su za 42 odsto", saopštili su iz budvanskog odbora DPS-a.

DPS navodi da je 2016. godine zaposlenih u Opštini Budva bilo je 315, danas ih je gotovo 400.

"Za dvije posljednje godine značajno je povećana suma novca koja se izdvaja za plate zaposlenih u Opštini. Tako je u 2016. godini za 12 zarada isplaćeno 3.969.333 eura, dok je u 2017. isplaćeno 4.668.875 eura, u 2018. rebalansom je planirano 5.132.090 eura, za 2019. godinu planira se uvećanje na 5.634.000 eura", navodi budvanski DPS.

Kažu i da Demokrate zaboravljaju da napišu da je rebalansom budžeta za 2018. godinu opštinska vlast planirala prihod od pozajmica u visini od 3,2 miliona eura.

"Ovaj podatak demantuje njihove tvrdnje kako se ne zadužuju ni centa", navodi DPS.

Kažu i da su rebalansom, kapitalne investicije smanjene sa 16,5 miliona na 9,8 miliona odnosno za 60 odsto. 

"Sa druge strane, u brojkama, ukupan kapitalni prihod za 2017. i 2018. godinu iznosi 21.160.751 eura. Ostvareni iznos trebao bi biti uložen upravo u investicije, međutim Demokrate to ignorišu i „mudro“ ćute na tu temu", poručuju iz OO DPS Budva. 
 
Vlast u Budvi sa ponosom ističe veći ostvareni prihod kad je u pitanju naplata za komunalno opremanje zemljišta, što znači, kako poručuje DPS, da se u Budvi gradi više nego ikada.

"Pomenuto ne bi čudilo da nije bilo onolikih obećanja članova Promo partije da će se gradnji u Budvi stati na put.  

"Prethodno navedene činjenjce sugerišu jasan zaključak: neefikasnost vlasti u Budvi je očigledna. Partijsko zapošljavanje, zaustavljenje kapitalnih projekata i razvoja grada, zanemarivanje javnog interesa - osnovne su karakteristike dvogodišnjeg perioda vladavine budvanske koalicije, koja umjesto poboljšanja života građana vidljivu prednost daje pukoj populističkoj demagogiji, neprimjerenoj promociji i neumjesnom hvalisanju", zaključuje se u saopštenju budvanskog odbora DPS-a. 

]]>
Tue, 20 Nov 2018 14:40:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221626/vlast-u-budvi-trosi-na-plate-smanjuje-investicije.html
Tivat i Kotor pokazatelji razvoja Crne Gore http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221615/tivat-i-kotor-pokazatelji-razvoja-crne-gore.html Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao je građanima i rukovodstvu Dan Opštine Tivat, ističući da je taj grad najbolji pokazatelj ukupnog razvoja države. Đukanović je čestitao i Dan Opštine Kotor, dodajući da se cijela Crna Gora oduvjek ponosila kulturnim naslijeđem Kotora. ]]>  

"Razvoj koji je Tivat doživio nakon sticanja nezavisnosti, najbolji je pokazatelj i ukupnog razvoja Crne Gore. Tivat je postao dokaz da se grad može razvijati u skladu s postulatima održivog razvoja, a poštujući mediteransku tradiciju graditi najsavremenije rizorte i marine", navodi se u čestitki Đukanovića.

Prepoznatljivost kod inostranih investitora, izvjestan razvoj postojećih turističkih kapaciteta, kao i izgradnja novih rizorta, garancija su, kaže Đukanović, za dalji prosperitet grada, koji polako postaje biser nautičkog turima u ovom dijelu Mediterana i ogledalo zemlje koja se stabilno i dinamično razvija, ujedno usvajajući evropske i evroatlantske civilizacijske vrijednosti.

Đukanović: Kotorom se oduvjek ponosila cijela Crna Gora

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku i povodom 21. novembra, Dana opštine Kotor, predsjedniku Vladimiru Jokiću, predsjednici Skupštine Dragici Perović, odbornicima, svim građanima Kotora i učesnicima svečane sjednice uz najsrdačnije čestitke i najbolje želje za dalji uspješan rad.

“Kotor je oduvjek predstavljao grad čijim se bogatim kulturnim i istorijskim nasljeđem ponosila cijela Crna Gora, a današnjim generacijama ostavljena je u amanet obaveza njegovog domaćinskog očuvanja, osluškujući brojne i različite potrebe razvoja grada, pod okriljem zajedničkog djelovanja lokalne samouprave i Vlade. Dalji napredak u ekonomskom rastu i razvoju, koji stabilnom dinamikom ostvarujemo posljednjih godina, uz uspjehe koje postižemo na vanjskopolitičkom planu kao dio velike porodice NATO-a i zemlja kandidat za članstvo u EU, daju nam za pravo da očekujemo budući snažan razvoj Kotora, kao svojevrsnog grada muzeja, prepoznatljivog širom svijeta”, navodi se u čestitci Đukanovića.

]]>
Tue, 20 Nov 2018 13:31:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221615/tivat-i-kotor-pokazatelji-razvoja-crne-gore.html
Stvaramo bolje uslove za nove investicije u Boki http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221629/stvaramo-bolje-uslove-za-nove-investicije-u-boki.html Bolji uslovi za realizaciju projekata saobraćajne i sportske infrastrukture, rješavanje pitanja vodosnabdijevanja i druga pitanja koja opterećuju svakodnevicu građana, biće prioritet Vlade u narednoj godini poručio je premijer Duško Marković u čestitki upućenoj građanima i rukovodstvu Kotora povodom Dana Opštine. ]]>

Predsjednik Vlade Duško Marković čestitao je u ime Vlade i u svoje ime Kotoranima Dan opštine, 21 novembar.

“Ovogodišnji praznik Opštine dočekujemo uoči obilježavanja dvije godine rada 41. Vlade Crne Gore. Istorijski rezultati koje smo postigli na vanjskopolitičkom planu, u prvom redu članstvo u NATO-u, i unutrašnjem planu kroz kontinuirani ekonomski rast, markantni su pokazatelji uspješnosti naše razvojne vizije. Ohrabreni ostvarenim, a vođeni odlučnošću da u svakodnevnom radu doprinosimo unapređenju životnog standarda, Kapitalni budžet za narednu godinu biće snažno usmjeren na unapređenje infrasturkture koja će značiti bolji kvalitet života za sve građane širom Crne Gore”, navodi se u čestitki.

Predsjednik Vlade je poručio građanima Kotora da Vlada realizuje svoja programska opredjeljenja i da će svi državni organi posvećeno raditi na stvaranju uslova za realizaciju projekata saobraćajne i sportske infrastrukture, na projektu vodosnabdjevanja i drugim pitanjima koja opterećuju svakodnevicu građana Kotora.

“Uvjeren sam da ćemo istrajati i na potrebi da u ovom mandatu stvorimo još bolje uslove za nove strane investicije u Bokokotorskom zalivu. U takvom ambijentu, a sa ojačanom infrastrukturom, Kotor ćemo zasigurno učiniti boljim mjestom za život i rad”, navodi se u čestitki Markovića.

Marković: Tivat je prestižan turistički centar na Mediteranu

Tivat je prestižan turistički centar ne samo u Crnoj Gori već i na Mediteranu, a poboljšanja infrastrukture daće novi kvalitet i podsticaje za razvoj, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na sastanku sa predsjednikom Opštine Tivat Sinišom Kusovcem i predsjednikom Skupštine opštine Ivanom Novoselom.

Na sastanku, organizovanom povodom Dana opštine Tivat, predsjednik je čestitao predstojeći praznik građanima i rukovodstvu i naveo da je ova godina u oblasti ekonomije bolja nego prethodna te da je Tivat tome dao značajan doprinos.

"Ostvaren je rast ekonomije od 4,8 odsto u prvoj polovini godine što je među najvećim stopama ekonomskog rasta u regionu i Evropi. Tome je doprinio ne samo turizam, već i napredak u energetici, poljoprivredi, trgovini, građevinarstvu", rekao je Marković.

Zajednički je konstatovan značaj dalje izgradnje infrastrukture i važnost valorizacije aerodroma što će biti podsticajno kako za turiste tako i za investitore.

Marković je iskazao uvjerenje da će se brzo stvoriti pretpostavke za pokretanje nove investicije koja će uključiti remont jahti i na taj način otvoriti novu fazu u razvoju brodogradnje.

Kusovac je naveo da očekuje naredne godine da bude završen bulevar u Tivtu kao i saobraćajnica do naselja turističkog rizorta Luštica bay. Dodao je i da su u ovoj godini bila značajna ulaganja u kulturu.

]]>
Tue, 20 Nov 2018 15:00:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221629/stvaramo-bolje-uslove-za-nove-investicije-u-boki.html
Crkva i ćirilica od vitalnog značaja za Novu http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221560/crkva-i-cirilica-od-vitalnog-znacaja-za-novu.html Lideri i članstvo Demokratskog fronta (DF) pod konstantnim su pritiskom i progonom. Čitava javnost je svjedok sprovođenja više montiranih političkih procesa koji se vode protiv najistaknutijih predstavnika i drugih funkcionera DF-a, ali i njihovih porodica, smatra potpredsjednik Nove srpske demokratije i poslanik DF Strahinja Bulajić. ]]>  

On je naglasio da je Privremeni odbor za reformu izbornog zakonodavstva tek imao prvu konstitutivnu sjednicu i da ih, izvjesno, očekuje veliki i naporan posao.

"Da bi se sprovodilo nadgledanje eventualnog dogovora oko novog izbornog zakonodavstva, logično je da bi, prije svega, trebalo da se dođe do samog dogovora. U ovom momentu niko to sa sigurnošću ne može da garantuje", istakao je Bulajić za Dan.

Bulajić podsjeća da nije tajna da između najjačih parlamentarnih političkih subjekata, DPS-a i DF-a, postoji nepovjerenje.

"Kao ozbiljan i odgovoran politički subjekat, DF daje šansu dijalogu. Ne dijalogu kao literarnoj ili pozorišnoj formi, već političkom dijalogu između odgovornih izabranih narodnih predstavnika o veoma važnoj temi, koja je i jedan od ključnih faktora tog nepovjerenja", rekao je Bulajić.

Ponovio je da su lideri i članstvo DF-a pod konstantnim pritiskom i progonom.

"Čitava javnost je svjedok sprovođenja više montiranih političkih procesa koji se vode protiv najistaknutijih predstavnika i drugih funkcionera DF-a, ali i protiv njihovih porodica. Od oduzimanja putnih isprava, praktično zabrane kretanja, preko procesa o takozvanom pranju novca, pa do formiranja takozvanih terorističkih grupa zbog sprovođenja takozvanog državnog udara", rekao je Bulajić.

DF je, kako je rekao, veoma zainteresovan za konačno rješavanje identitetskih pitanja.

"Nova srpska demokratija je, rekao bih, životno zainteresovana za rješavanje i konačno definisanje identitetskih pitanja srpskog naroda na prostoru Crne Gore. Pitanje srpskog jezika i ćirilice, crkve, proporcionalne zastupljenosti i drugo, za nas su pitanja od vitalnog značaja. To su pitanja koja zadiru u samo biće najmanje svakog trećeg stanovnika Crne Gore. Jednostavno, postoji nužnost da se dođe do prihvatljivog rješenja. Vjerujem da je javnosti poznato da su pitanja izmjena i dopuna Ustava materija koja se dominantno tiče Ustavnog odbora", kazao je on.

]]>
Tue, 20 Nov 2018 07:27:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221560/crkva-i-cirilica-od-vitalnog-znacaja-za-novu.html
Rasturanje EU imalo bi velike posljedice http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221558/rasturanje-eu-imalo-bi-velike-posljedice.html Države Zapadnog Balkana bez Evropske unije nemaju unutrašnji potencijal i vjerujem da će EU pojačati angažman prema novim članicama, rekao je u intervjuu za Pobjedu profesor ustavnog prava na univerzitetu u Makedoniji Svetomir Škarić. ]]>  

Škarić, koji je u četvrtak imao predavanje u Matici crnogorskoj, ocijenio je i da sama EU mora da gleda šire od evropskog kontinenta.

"Evropa definitivno ima unutrašnjih problema, desne partije su u usponu, a problem je i legitimitet rukovodećih struktura EU, koje imaju tehnokratski karakter. EU to mora da riješi ukoliko želi da se i dalje razvija i širi. Ako mene pitate, ja sam optimista, jer smatram da EU jednostavno nema alternativu", rekao je Škarić.

Ukoliko bi došlo do rasturanja EU, posljedice bi, smatra on, bile velike.

"Bile bi veće od posljedica rasturanja Rimskog carstva i trostruko veće od posljedica rasturanja Jugoslavije. EU je veliki projekat, u njega se previše uložilo i ja sam ubijeđen da će Evropa pronaći izlaz iz ove krize i da će ojačati. U tom kontekstu treba gledati i perspektivu Zapadnog Balkana. Ova kriza nameće potrebu da Evropa ima svoju vojsku. To je jedna od starijih ideja, još od 50-ih godina. To može biti dobar znak da Evropa ojača iznutra i zauzme čvršći stav, što će imati reperkusije i na sam karakter EU kao političke unije. Evropa ima potrebu širenja", istakao je Škarić.

]]>
Tue, 20 Nov 2018 07:14:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221558/rasturanje-eu-imalo-bi-velike-posljedice.html
Crna Gora bitan strateški partner EU http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221552/crna-gora-bitan-strateski-partner-eu.html Crna Gora je izuzetno bitan strateški partner Evropskoj uniji (EU) na polju bezbjednosti, saopštio je sa ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl u razgovoru sa crnogorskim kolegom Mevludinom Nuhodžićem. ]]>

Nuhodžić i Kikl razgovarali su u Beču, gdje učestvuju na konferenciji "Evropske vrijednosti, vladavina prava i bezbjednost".

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) saopšteno je da je Kikl pohvalio rezultate Crne Gore u pregovaračkom procesu sa EU, a posebno u poglavljima 23 i 24.

"Crna Gora je izuzetno bitan strateški partner EU na polju bezbjednosti. Crnoj Gori, kao i Regionu u cjelini je mjesto u EU", rekao je Kikl.

On je poručio da će Austrija nastaviti da snažno podržava Crnu Goru na putu ka članstvu u EU, konkretnom pomoći u jačanju kapaciteta i približavanju evropskim standardima na polju pravde, slobode i bezbjednosti.

Navodi se da se Nuhodžić zahvalio Vladi Austrije na kontinuiranim naporima da se evropska perspektiva Zapadnog Balkana održava visoko na agendi EU, a posebno na podršci Crnoj Gori.

Zajednički je konstatovano da postoji prostor za dalje unapređenje bilateralne policijske saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma.

]]>
Mon, 19 Nov 2018 20:58:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221552/crna-gora-bitan-strateski-partner-eu.html
Đukanović primio akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221544/djukanovic-primio-akreditivna-pisma-novoimenovanih-ambasadora.html Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Albanije Ridia Kurtezia, Kraljevine Belgije Konrada Adama, Australije Rute Stjuarte, Kazahstana Toležana Barlibajeva i Kraljevine Saudijske Arabije Abdulmomena Muhamed Šarafa. ]]>

Đukanović je po završetku ceremonije pojedinačno primio ambasadore, poželio im dobrodošlicu i uspješno obavljanje diplomatske misije.

 

Izrazio je zadovoljstvo kvalitetom i dinamikom prijateljskih, dobrosusjedskih odnosa sa Albanijom.

“Važan pečat tim odnosima daje frekventan politički dijalog na najvišem nivou, što potvrđuje i skora posjeta predsjednika Mete Crnoj Gori. Izuzetno dobra i razuđena saradnja dodatno je osnažena zajedničkom sjednicom vlada Crne Gore i Albanije, i uspješnom saradnjom privrednih komora. Kao prioritetne oblasti daljeg djelovanja prepoznate su ekonomija i unapređenje infrastrukture koja povezuje dvije zemlje u sva tri pravca preko Podgorice, Gusinja i Ulcinja”, dodao je Đukanović.

Crna Gora doživljava Kraljevinu Belgiju kao važnog partnera i podršku ostvarivanju evropskih aspiracija Crne Gore i regiona, poručio je Đukanović u razgovoru sa ambasadorom Adamom.


Ocjenjujući da je proširenje Unije jedini recept za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana, Đukanović je poručio da je budućnost Evrope odgovornost svakog Evropljanina, i da u tom cilju Crna Gora nastoji da bude dobar primjer i promoter evropskih vrijednosti u regionu.

Đukanović je u razgovoru sa ambasadorkom Australije kazao da iako od obnove crnogorske nezavisnosti nije bilo kontakata na najvišem nivou sa tom zemljom, postoji interes za uspostavljanjem intenzivnije saradnje na nivou ministarstava vanjskih poslova na periodičnoj osnovi.

U tom smislu iskazao je zainteresovanost i za postavljenjem prvog počasnog konzula naše zemlje u Australiji kako bi se intenzivirao kontakt sa crnogorskom zajednicom, ali i dinamizirala saradnja na drugim poljima. Slijedeći pozitivna iskustva koja imamo sa australijskim državljanima angažovanim na najvećim investicionim projektima na crnogorskom primorju.

Đukanović se sastao i sa ambasadorom Kazahstana, ocijenivši da dobar temelj budućih odnosa dvije države ima korijene iz vremena saradnje sa Jugoslavijom i da u tom kontekstu prepoznaju mogućnosti za unapređenje odnosa uspostavljanjem ugovorne baze.

Tokom susreta sa prvim ambasadorom Saudijske Arabije u Crnoj Gori iskazana je obostrana spremnost za produbljivanje bilateralnih odnosa, posebno u oblasti ekonomije i kulture, imajući u vidu nove trendove razvoja te zemlje, čiju strategiju je izložio ambasador Šaraf.

On je takođe istakao da jača interes Saudijske Arabije za region Zapadnog Balkana, i u tom kontekstu vidi i mogućnost za unapređenje saradnje sa Crnom Gorom.

Povodom aktuelnog pitanja koje je Saudijsku Arabiju stavilo u poziciju globalne pažnje, Đukanović je iskazao uvjerenje da će zvanični Rijad naći najbolji put da transparentnim i ubjedljivim reakcijama sačuva svoj ugled i kvalitet odnosa sa međunarodnim partnerima.

]]>
Mon, 19 Nov 2018 19:04:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221544/djukanovic-primio-akreditivna-pisma-novoimenovanih-ambasadora.html
"Licemjerno hvaliti odnos sa Srbijom a podržati Kosovo" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221532/licemjerno-hvaliti-odnos-sa-srbijom-a-podrzati-kosovo.html Saopštavati kako Crna Gora ima odlične odnose sa Srbijom, a podržavati Kosovo da postane članica Interpola, vrhunac je licemjerja, kazao je poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović, reagujući na današnju izjavu ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića da odnosi naše zemlje i Srbije nikada nijesu bili bolji. ]]>

Vučurović je poručio da je interes Crne Gore da Kosovo ostane sastavni dio Srbije,  "što je u skladu sa onim za šta su se zalagali naši preci".

"Sve ovo ne saopštavamo zbog Darmanovića, jer on ne može sebe promijeniti, niti smije, nego zbog onih koji će jednom analizirati ovo vrijeme - da znaju da je bilo i onih koji su se protivili izdaji i pokušajima da se osramoti Crna Gora. A pošto je Darmanović sve ovo izgovorio povodom dvogodišnjice vlade Duška Markovića, važno je reći da je za te dvije godine vođen najstrašniji progon političkih neistomišljenika još od vremena Bombaškog procesa i golootočke tragedije, da je vršena državna tortura nad DF-om kao najvećim protivnikom režima", saopštio je poslanik Fronta.

 

 

 

]]>
Mon, 19 Nov 2018 17:54:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221532/licemjerno-hvaliti-odnos-sa-srbijom-a-podrzati-kosovo.html
Snaga Pljevalja je u multietničkom skladu http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221527/snaga-pljevalja-je-u-multietnickom-skladu.html Pljevlja su tokom duge i bogate istorije imala i uspona i padova, ali niko ne pamti da se ikada iz Pljevalja toliko mladih ljudi iseljavalo kao što je to slučaj danas, u 21. vijeku, poručio je lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, u čestitki povodom Dana Opštine Pljevlja. ]]>

Takođe, svojevrsni i tužan paradoks predstavlja i podatak da u Pljevljima nikada nije bila manja zaposlenost, da nikada manje fabrika nije radilo, a da, istovremeno, zagađenost vazduha u ovoj opštini nikada nije bila veća nego što je danas''- navedeno je u čstitki predsjednika Demokratske Crne Gore građanima Pljevalja povodom Dana Opštine.

''Sa druge strane i na svu sreću, Pljevlja imaju i svoje nesumnjive, a još neokrunjene vrijednosti, kao što je multietnički i multikulturalni sklad, u kojem leži snaga i Pljevalja i svih građana ove opštine. Te vrijednosti koje Pljevlja decenijama baštine u direktnom su dosluhu i sa antifašističkom tradicijom ove opštine, koja se uvijek, u jednakoj mjeri, ponosila i manastirom Svete Trojice i Husein-pašinom džamijom''- naveo je Bečić u čestitki.

kako dalje navodi, zbog svega što Pljevlja znače Crnoj Gori, neprihvatljivo je da danas imaju nezavidan socio-ekonomski položaj i da iz njih odlazi stanovništvo.

''Sa željom da se takva situacija napokon počne razrješavati u korist Pljevalja, Pljevljakinja i Pljevljaka, još jednom im čestitam 20. novembar, Dan opštine Pljevlja'', zaključeno je u čestitki Bečića.

]]>
Mon, 19 Nov 2018 17:00:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221527/snaga-pljevalja-je-u-multietnickom-skladu.html
Gruevski nije bio na potjernici http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221507/gruevski-nije-bio-na-potjernici.html Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđa Darmanović, kazao je da prelazak bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog preko Crne Gore, nije sporan, jer u to vrijeme, kada se odlučio da zatraži azil u Mađarskoj, nije bio na Interpolovoj potjernici. ]]>

"Makedonija nije izdala nikakve signale koji bi drugim zemljama dale do znanja da je on čovjek koji je van zakona. Samim tim, crnogorski državni organi su ga tretirali, kao i svakog drugog građanina, koji se nalazio u društvu diplomata sa diplomatskim tablicama", naveo je Darmanović na radnom sastanku sa predstavnicima medija.

Komentarišući odnose sa Albanijom, u svjetlu izgradnje malih hidroelektrana, Darmanović je kazao da vjeruje u dobrosusjedske odnose sa tom državom.

"Vjerujemo u dobrosusjedske odnose sa Albanijom i međusobno informisanje. Vjerujem da će se svi problemi rješavati u duhu dobrih odnosa. Postavili smo pitanja i sada čekamo da vidimo kako će se albanska strana postaviti", rekao je Darmanović, dodajući da ne zna šta će biti.

"Proces će se nastaviti, komunikacija je intenzivna i vjerujem da će stvari ići tim pravcem", kazao je Darmanović.

Odnosi sa Srbijom najbolji od nezavisnosti

On je ocijenio da su odnosi Crne Gore i Srbije najbolji od kada su dvije države postale samostalne, navodeći da je politika dobrosusjedstva u crnogorskom nacionalnom interesu.

Darmanović je dodao da postoje razlike dvije države koje ne kriju.

"Mi smo članica NATO-a, a Srbija to ne želi. Uglavnom, magistralni pravac bilateralnih odnosa je dobar", rekao je Darmanović.

Upitan da li Rezolucija, koju je predložila vladajuća crnogorska koalicija može uticati na odnose sa Srbijom, on je odgovorio da su to unutrašnja pitanja države.

"Na kraju krajeva, to je istorija. Ne znam zašto bi se današnja Srbija sa tim identifikovala, a naša unutrašnja pitanja, mi sami rješavamo", kazao je Darmanović.

On je danas, predstavio rad tog Vladinog resora, povodom dvije godine rada Vlade i rekao da je za ovu godinu Ministarstvo realizovalo 100 odsto obaveza predviđenih Programom rada Vlade.

Istakao je, da je pristupanje NATO-u, kao najveće dostignuće poslije obnove crnogorske nezavisnosti i ostvarenje jednog od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta, značajno uticalo na kredibilitet Crne Gore na svjetskoj sceni.

"Osim garancije bezbjednosti i pozicije na međunarodnom planu, stvorili smo i pretpostavke za brži ekonomski razvoj. Već se osjećaju veoma pozitivni efekti kroz rast stranih direktnih investicija, čiji je priliv samo iz država članica NATO u prvih šest mjeseci ove godine povećan 2,5 puta u odnosu na isti period prošle godine", kazao je Darmanović.

Prema njegovim riječima, od trenutka ulaska u NATO porastao je i broj turista iz država članica i to prema podacima Nacionalne turističke organizacije za oko 25 odsto, u poređenju s istim periodom prethodne godine.

Govoreći o pregovorima između Srbije i Kosova, i o eventualnoj ulozi Crne Gore kao medijatora u tom procesu, on je rekao da je Crna Gora uvijek podržavala njihov dijalog i da je bila prijatelj objema stranama.

"Na svaki način. I javnim djelovanjem i u kontaktu sa najvišim zvaničnicima. U našem interesu je stabilnost regiona. Ne želimo krize i političke tenzije u regionu. Ukoliko ih bude, male države poput naše uvijek će biti u nekoj vrsti izloženost", obrazložio je Darmanović.

Kako je rekao, Crna Gora je odigrala konstruktivnu ulogu, ali teško da možemo biti nosilac rješenja niti nam ta uloga pripada.

Glasaće za Kosovo u Interpolu

On je rekao da će Crna Gora glasati da Kosovo bude članica Interpola jer, smatra on, nema razloga za promjenu odluke.

Komentarišući mogućnost razmjene teritorija između Kosova i Srbije, rekao je da Crna Gora ne može uticati na ono što će susjedi da dogovore, već da im poželi sve najbolje.

"Imamo legitimno pravo da ih upozorimo da ako se krene sa razmjenom teritorija, to bi bilo prvi put na Zapadnom Balkanu i niko sa sigurnošću ne može da kaže da li će biti nekog domino-efekta. Želimo da se stabilizuju ti odnosi i da stabilizuju Zapadni Balkan", rekao je Darmanović.

Vrijeme najveće zategnutosti odnosa između Crne Gore i Rusije, je, prema riječima Drmanovića prošlo.

"Nema mnogo izjava sa ruske strane koje podstiču na dodatne polemike. Ni u vrijeme najkomplikovanijih perioda i najviše tenzije, odnose nijesmo prekidali, niti Rusija niti Crna Gora. Imamo relativno regularnu diplomatsku saradnju a i u međunarodnim organizacijama", naveo je Darmanović.

Prema njegovim riječima, Rusija ima svoju politiku na Balkanu, čiji je jedan izraz bio ono što se dešavalo u Crnoj Gori 2016. godine i, smatra on, to se neće bitno promijeniti.

"Dobro je ukoliko bi sa ruske strane postojalo shvatanje da je faza završena i da je Crna Gora postala članica NATO-a i da je to pitanje riješeno. Crna Gora, kao mala država, nema afinitete sukoba sa drugima, ali će svoje savezničke obaveze izvršavati u najboljoj mjeri", rekao je Darmanović.

]]>
Mon, 19 Nov 2018 14:05:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221507/gruevski-nije-bio-na-potjernici.html
Valorizacijom resursa do razvoja Pljevalja http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221493/valorizacijom-resursa-do-razvoja-pljevalja.html Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom 20. novembra – Dana opštine Pljevlja, predsjedniku Mirku Đačiću, predsjedniku Skupštine Dragiši Sokiću, odbornicima, svim građanima Pljevalja i učesnicima svečane sjednice uz najsrdačnije čestitke i najbolje želje za dalji uspješan rad. ]]>

„Pljevlja su grad bogate istorije, koji je uvijek predstavljao raskršće naroda, religija i prostora, što je imalo za posljedicu stvaranje značajnog kulturnog i istorijskog nasljeđa kojim se ponosimo. Bez obzira na izazove i nedaće koje su pogađale ovaj prostor kroz istoriju, Pljevlja su oduvijek krasila očuvanje multikulturalnosti i multikonfesionalnosti, te njegovanje slobodarske i antifašističke ideje, na čijim je temeljima izvojevana sloboda, razvijen grad, ali i stvorena današnja nezavisna Crna Gora”, naveo je Đukanović u čestitiki.

Vanjsko-politički prioriteti koji su ostvareni članstvom u NATO-u i napretkom u pregovorima sa EU, praćeni dinamičnim i stabilnim ekonomskim rastom, kao i politikom ravnomjernog regionalnog razvoja, uvjeren je Đukanović, doprinijeće budućem razvoju Pljevalja.

“Uz valorizaciju prirodnih resursa kojima raspolažu, sinergijom lokalne i centralne vlasti, razvijajući rudarstvo, energetiku i proizvodnju hrane, kao simbole prepoznatljivosti grada, Pljevlja će dostići stepen razvoja kakav zaslužuju”, zaključio je Đukanović.

]]>
Mon, 19 Nov 2018 12:52:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221493/valorizacijom-resursa-do-razvoja-pljevalja.html
"Partiji dali ime po državi koju volimo" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221469/partiji-dali-ime-po-drzavi-koju-volimo.html Crnogorsku napadaju nacionalno ostrašćene ličnosti, koje misle da o Budvi mogu da sude, a da građane Budve ne pitaju ništa, poručuju iz te partije. ]]>

"U ime opštinskog odbora Crnogorske u Budvi, koja je posljednjih dana u pojedinim medijima izložena provokacijama, neutemeljenim optužbama i komentarima punim neistina, želim u ime svojih kolega iz Crnogorske da se obratim svim građanima. Povod za ove napade i često neprimjerene izjave je događaj koji je organizovan u Mediteranskom sportskom centru u Budvi 7. novembra", saopštio je predsjednik Opštinskog odbora Crnogorske u Budvi Vladimir Bulatović.

On je naveo da je osnovno pitanje koje tim povodom žele da postave je ko su ti ljudi i koje su to partije kojima smeta što Crnogorska učestvuje u budvanskoj vlasti.

"Ko su ljudi koji su toliko nevaspitani da se usuđuju karakterisati druge bez da im znaju ime, prezime, političke stavove i argumentaciju za te stavove? Ko su ljudi koji se, slijedeći princip „Drž’te lopova“, usudjuju reći da je neko u ime Crnogorske bio prisutan na tom skupu? Ko su ljudi koji Crnogorsku opisuju kao najtragičniju pojavu na političkoj sceni, a da se nisu usudili da dođu, da nas pogledaju u oči i da suočimo stavove? Odgovor na ono osnovno i odgovor na sva ostala pitanja koja smo ovdje naveli je super jednostavan i nama su odgovor dali građani Budve, kojima su uvijek otvorena vrata naše partije i naših članova", saopštio je Bulatović.

On je poručio da se nijedan građanin Budve nije osjetio ugroženim političkim stavovima Crnogorske.

"Upravo suprotno, mnogi građani Budve su bili zadovoljni što su primljeni od strane njihovih predstavnika i što su mogli da iznesu svoje probleme bez ikakvog ustezanja. A njihovi problemi su životni i nijedan nije bio vezan za nečije nacionalno ili političko opredjeljenje", kazao je Bulatović.

Poručio je da građani znaju da su Crnogorskoj ime dali po državi koju vole.

"I znaju da ljude ne dijelimo po nacionalnoj, vjerskoj ili političkoj osnovi, već samo po tome jesu li pošteni ili nepošteni, radnici ili neradnici. I zato nam građani prilaze, svakog dana u sve većem broju. Otud je zaključivanje logično – napadaju nas nacionalno ostrašćene ličnosti, koje misle da o Budvi mogu da sude, a da građane Budve ne pitaju ništa. Potom nas napadaju oni koji nijesu stanovnici Budve, koji sa Budvom nemaju nikakve veze i koji ništa i ne znaju o lokalnim dešavanjima. I napadaju nas oni koji tobože zabrinuti za državu brinu o svom, posebnom interesu", saopštio je Bulatović.

"A zabrinuti su što je pri kraju sačinjavanje prvog imovinskog kartona Opštine Budva i to nakon samo četiri mjeseca učešća Crnogorske u lokalnoj samoupravi. To je bilo naše obećanje koje je zapisano i u koalicionom sporazumu, a koje nije bilo rješavano u periodu dužem od dvadeset godina. Zabrinuti su što je riješeno pitanje đačkog i penzionerskog prevoza, bez partijske i bilo kakve diskriminacije. Zabrinuti su što uvodimo red u priobalnom pojasu čime se izvlačimo iz zastiđa koje smo trpjeli godinama", dodao je.

Bulatović je poručio da ih neće pokolebati klevete.

"Ali će nas zaboljeti svaka riječ sugrađanina kojem mi ne budemo mogli da pomognemo. Dušebriznicima preporučujem da se okrenu svojim lokalnim problemima, da se okrenu svojim sugrađanima i da sagledaju njihove probleme. Kada to budu uradili, stojimo na raspolaganju da organizujemo javni dijalog pred građanima Budve kojima mi odgovaramo. Jedino mjesto gdje se to može desiti je Radio-televizija Budva", navo je predsjednik OO Crnogorske Budva.

]]>
Mon, 19 Nov 2018 09:53:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/221469/partiji-dali-ime-po-drzavi-koju-volimo.html