RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/rss.html Prvi marokanski državnik u posjeti CG http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207244/prvi-marokanski-drzavnik-u-posjeti-cg.html Predsjednik Predstavničkog doma Maroka, Habib El Malki boraviće sjutra u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. ]]>

To je prva zvanična posjeta marokanskog državnika Crnoj Gori.

Maroko je među prvim državama koja je priznala Crnu Goru.

“Maroko ima Napredni status sa Evropskom unijom (EU), dok sa NATO-om uspješno sarađuje u okviru Mediteranskog dijaloga”, saopšteno je iz Skupštine.

Navodi se da će Protokolom o parlamentarnoj saradnji između crnogorske Skupštine i Predstavničkog doma Maroka, biti stvorene osnove za jačanje parlamentrane dimenzije bilateralnih odnosa uključujući saradnju između radnih tijela, grupa prijateljstva i stručnih službi dva zakonodavna doma.

El Malki je član Akademije Maroka, profesor ekonomije na Univerzitetu Muhamed V, dobitnik Velike medalje frankofonije Francuske akademije i francuske Legije časti.

El Malki će se u Podgorici sastati sa premijerom Duškom Markovićem.

]]>
Sun, 24 Jun 2018 16:27:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207244/prvi-marokanski-drzavnik-u-posjeti-cg.html
Škrelja: Potrebna konkretna rješenja http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207241/skrelja-potrebna-konkretna-rjesenja.html Svaka inicjativa za profesionalizaciju Državne izborne komisije (DIK) je dobro došla, ali preko novina i medija se ne doprinosi poboljšanju izborne infrastrukture, poručio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Ljuiđ Škrelja. ]]>

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) predstavio je nedavno rješenja za uspostavljanje nezavisnog DIK-a, između ostalog i donošenje zakona o izbornoj administraciji kojim bi se uredio rad ključnog organa za sprovođenje izbora.

Škrelja je agenciji MINA kazao da je svaka inicijativa dobro došla, ali da se preko novina i medija ne doprinosi poboljšanju izborne infrastrukture.

„Trebaju nam konkrentni predlozi, da sjednemo i da se dogovaramo oko svega što je interes da DIK, kao najznačajni državni organ za sprovođenje izbora, bude uvažavana, cijenjena i njene odluke budu ispoštovane od svih aktera u izbornom procesu“, rekao je Škrelja.

On je istakao da praksa svih evropskih modernih država ide ka tome da se značajna radna tijela i državni organi koji se bave izborima profesionalizuju i dodao da ne smatra da je incijativa CDT loša.

„Ali se plašim da li je crnogorsko društvo spremno za to“, rekao je Škrelja i dodao da se, kada opozicija izgubi izbore, krivica nađe u izbornom zakonodavstvu i drugim radnjama.

Komentarišući predlog CDT-a vezano za način izbora člana DIK-a, Škrelja je kazao da se zna procedura i da se ne može sve što je važeće, legitimno i po ovlašćenjima koje zakon i Ustav daje sada deruvirati nekima drugima.

„Postoje tijela i subjekti koja su nadležna za to, na način koji treba da afirmiše izbor DIK-a i ne vidim razlog da treba da se sve izmjesti iz onoga što je državni organ“, naglasio je Škrelja.

On je ukazao da je, kao predsjednik Administrativnog odbora, pet puta objavljivao javni poziv za izbor člana DIK-a iz reda predstavnika civilnog društva, nevladinog sektora i univerziteta, na osnovu kriterijuma i mjerila koje su nevladine organizacije utvrdile.

Škrelja je podsjetio na slučaj da je jedan dio nevladinog sektora tražio da se ne izabere kandidat kojeg je predložio drugi dio tog sektora.

Komentarišući poziv CDT-a da političke partije pokrenu hitan dijalog o novom rješenju za stvaranje nezavisnog DIK-a i ostave po strani "svoje političke strategije i taktike", Škrelja je kazao da je DPS spreman da vodi bilo koji dijalog.

„I bez DPS-a nema dijaloga u Crnoj Gori. To su vidjeli i ovi koji idu u radne ekskurzije po Evropi pa se opet vraćaju tamo gdje im je mjesto. A mjesto im je u parlamentu“, dodao je Škrelja.

Prema njegovim riječima, ne može se ultimativnim zahtjevima postići ni jedno prihvatljivo rješenje za sve.

„To nije rješenje, već nametnu i ultimativan zahtjev. Ako hoćemo tako onda ćemo i dalje, svake godine, nakon svakih izbora, imati istu priču“, zaključio je Škrelja.

]]>
Sun, 24 Jun 2018 14:53:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207241/skrelja-potrebna-konkretna-rjesenja.html
Sjutra otvaranje poglavlja 17 http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207240/sjutra-otvaranje-poglavlja-17.html Crna Gora trebalo bi sjutra da otvori pregovore o poglavlju 17 - Ekonomska i monetarna unija u okviru Međuvladine konferencije o pristupanju Evropskoj uniji (EU), koja će biti održana u Luksemburgu. ]]>

Crnogorsku delegaciju će na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Crne Gore EU i sastanku Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje predvoditi ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović.

Iz Ministarstva vanjskih poslova saopšteno je da će u delegaciji biti i glavni pregovarač za vođenje pregovora s EU, Aleksandar Drljević i viceguverner Centralne banke (CBCG) i pregovarač za poglavlje 17, Nikola Fabris.

“Na sastanku Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje biće razmatrani odnosi u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Strategije pristupanja Crne Gore EU, posebno u svijetlu Izvještaja Evropske komisije za Crnu Goru za ovu godinu”, najavljeno je iz Ministarstva.

Na sastanku će biti riječi i o događajima na Zapadnom Balkanu i drugim međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Crna Gora je do sada u pregovorima sa EU otvorila 30 pregovaračkih poglavlja i privremeno zatvorila tri.

]]>
Sun, 24 Jun 2018 14:15:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207240/sjutra-otvaranje-poglavlja-17.html
Neozbiljno da planove opozicije saznajemo iz medija http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207204/neozbiljno-da-planove-opozicije-saznajemo-iz-medija.html Skupština i svi poslanici vladajuće koalicije spremni su da sa opozicionim kolegama otvore sva pitanja, ali u skupštinskom dijalogu, ponovio je predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović. Komentarišući zahtjeve Demokrata i Građanskog pokreta URA, čijim ispunjenjem uslovljavaju svoj povratak u parlament, Brajović je kazao da je neozbiljno da se o planovima i predlozima dijela opozicije poslanici upoznaju putem medija ili međunarodnih institucija. ]]>

U razgovoru za Pobjedu, Brajović je na pitanje da prokomentariše zahtjev Alekse Bečića i Dritana Abazovića za formiranje ad hoc radne grupe koja bi se bavila mnogim temama, ali i izbornim zakonodavsvom, rekao da je Skupština i bez opozicije uradila veliki posao, te da je, između ostalog, bila formirana radna grupa takođe ad hoc.

“Na osnovu preporuka ODIHR-a i uz njihovu ekspertsku podršku, izmijenili smo jedan broj zakona i unaprijedili izborni ambijent. Uprkos iskrenom pozivu, opozicija nije učestvovala u radu radne grupe, a takođe je onemogućila usvajanje Zakona o izboru poslanika i odbornika za koji je bila potrebna dvotrećinska većina”, istakao je Brajović.

Predsjednik Skupštine je, komentarišući prekid bojkota parlamenta od većine opozicionih poslanika, podsjetio da se veći dio opozicije vratio, te da je on upozoravao da će nepoštovanje građana biti kažnjeno na izborima.

“Što se i desilo. Koji god da su razlozi povratka, a reklo bi se da je on uzrokovan padom političkog rejtinga, kolege poslanici su dobrodošli. Iako Skupština radi u punom legitimitetu, puni sastav trebalo bi da doprinese daljem razvoju demokratizacije crnogorskog društva. Sve to pod uslovom da učešće u radu plenuma i radnih tijela bude konstruktivno. Jer, konstruktivna opozicija pomaže da predložena zakonska rješenja možda dobiju neki drugi aspekt, da usvojeni zakoni budu bolji od inicijalnih predloga, da unapređujemo parlamentarni dijalog o svim pitanjima od interesa za naše društvo”, zaključio je Brajović.

]]>
Sun, 24 Jun 2018 08:11:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207204/neozbiljno-da-planove-opozicije-saznajemo-iz-medija.html
Izborni sistem sa otvorenim listama je demokratskiji http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207144/izborni-sistem-sa-otvorenim-listama-je-demokratskiji.html Izborni sistem u Crnoj Gori trebalo bi dograditi, unaprijediti i u njega uvesti otvorene liste, jer je to demokratskije, smatra zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković, ocijenjujući da se postojeći sistem ne može okarakterisati kao neustavan. ]]>

Baković je, u intervjuu za PR Centar, kazao je da član 45 Ustava Crne Gore definiše da su izbori slobodni i neposredni, navodeći da prvi dio norme da su izbori slobodni „ne izaziva ozbiljna neslaganja u tumačenju i u pristupu“.

„Ali ovaj drugi dio o neposrednosti izaziva dileme i probleme. Sa odlukom Ustavnog suda se možemo slagati ili ne slagati, ali to je odluka institucije u državi, koja je jedina zadužena da vrši apstraktnu kontrolu pravnih normi, odnosno da ispituje ustavnost i zakonitost zakona i podzakonskih akata“, rekao je Baković.

On je podsjetio da je Ustavni sud, odlučujući po inicijativi Grupe građana „Građanska akcija“, donio odluku da odredbe Zakona o izboru odbornika i poslanika, kojima se uređuje izborni sistem, nisu nesaglasne sa članom 45 Ustava Crne Gore.

„To je ozbiljno pravno pitanje i zaslužuje jednu duboku pravnu analizu i zaslužuje jedan pošten i krajnje profesionalan pristup. Od toga kako će se ovo pitanje pravno razriješiti zavisi kako ćemo urediti naš pravni sistem, odnosno kak ćemo definisati izborno zakonodavstvo“, istakao je Baković.

On je kazao da odluka Ustavnog suda sadrži određene argumente, da se taj sud pozvao na stavove suda u Strazburu i da „Ustavni sud tumači da nije povrijeđeno načelo neposrednosti“.

„U dijelu pravničke javnosti je protumačeno da je Ustavni sud, ocjenjujući ustavnost odredbe Zakona o izboru odbornika i poslanika, sveo načelo neposrednosti na sam čin glasanja, odnosno na glasačko pravo. Ja kažem da je to ozbiljno pravno pitanje. Ustavni sud ga je razriješio kako ga je razriješio i tu odluku treba prihvatiti“, kazao je Baković.

Prema njegovim riječima, Crna Gora nema izgrađen stabilan izborni sistem.

„Od 1990. godine, od uvođenje višestranačja imali smo više od deset izmjena i dopuna. I to nije dobro. Sistem mora biti stabilan. Naravno, nastojalo se da se unaprijedi taj sistem. Ovaj model koji mi imamo, imaju i druge zemlje, ali imaju i druge podvarijante“, naveo je Baković.

On smatra da su, u izbornom sistemu, „najdiskutabilnije“ zatvorene izborne liste.

„Mislim da u predstojećim izmjenama, treba ozbiljno razmisliti da se ovaj sistem dogradi i da se unaprijedi i da se uvede sistem otvorenih lista. Ja sam duboko uvjeren da je to demokratskiji sistem, ali to ne znači da bi se postojeći sistem mogao okarakterisati kao neustavan. Tim prije što imamo odluku Ustavnog suda“, ocijenio je Baković.

U izbornom sistemu sa otvorenim listama, građanin, odnosno birač bi, kako je kazao, bio u mogućnosti da, opredjeljujući se za jednu izbornu listu, da podršku onim kandidatima, koji su na toj listi, a za koje, kako je dodao, smatra da su zaslužili da budu na listi.

]]>
Sat, 23 Jun 2018 10:26:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207144/izborni-sistem-sa-otvorenim-listama-je-demokratskiji.html
Predsjedništvo za Vukićevića na čelu Opštine Žabljak http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207123/predsjednistvo-za-vukicevica-na-celu-opstine-zabljak.html Predsjedništvo Demokratske partije socijalista (DPS) je na današnjoj sjednici dalo saglasnost na odluku žabljačkog Opštinskog odbora te stranke da kandidat za predsjednika Opštine bude Veselin Vukićević, koji je tu dužnost obavljao i u prethodnom mandatu. ]]>

Na sjednici Predsjedništva, kojom je predsjedavao predsjednik DPS-a Milo Đukanović, analiziran je način funckionisanja lokalne vlasti u Tivtu i ocijenjeno da je nakon ubjedljive pobjede i ogromne podrške koju su Tivćani ukazali DPS-u bilo objektivno očekivanje birača da se kvalitet vršenja vlasti i realizacija kapitalnih investicija, od kojih su neke i državnog značaja, podignu na još viši nivo.

"Predsjedništvo je naložilo Opštinskom odboru DPS Tivat da preduzme konkretne mjere koje će omogućiti efikasniji način funkcionisanja lokalne vlasti i dati dodatni podsticaj realizaciji izbornog programa", navodi se u saopštenju.

Takođe, analizirajući političku situaciju nakon lokalnih izbora u Plavu, Predsjedništvo je odlučilo da predloži Glavnom odboru raspuštanje odbora u tom gradu, kako bi se stvorili uslovi za temeljnu reformu opštinske organizacije DPS.

"Predsjedništvo je ocijenilo da je loš izborni rezultat djelimično uzrokovan opstrukcijom koju je kreiralo prethodno opštinsko rukovodstvo DPS", dodaje se u saopštenju.

Saglasno Statutu DPS, Predsjedništvo će Glavnom odboru uputiti predlog i drugih mjera koje treba da dovedu do bolje organizacije partije i kvalitetnije realizacije politika, kako bi DPS Plava već na narednim izborima postala vodeća politička snaga.

"Predsjedništvo je pozdravilo pozitivne ocjene Državne revizorske institucije (DRI) o godišnjem finansijskom poslovanju DPS-a, bez primjedbi i preporuka", zaključuje se u saopštenju.

]]>
Fri, 22 Jun 2018 21:33:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207123/predsjednistvo-za-vukicevica-na-celu-opstine-zabljak.html
Ekspertska misija za vanjske granice dolazi u CG http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207087/ekspertska-misija-za-vanjske-granice-dolazi-u-cg.html Ekspertska misija Evropske unije (EU) za vanjske granice boraviće u Crnoj Gori naredne sedmice, a kao i prethodnih godina, predvodiće je nezavisni ekspert iz Finske. ]]>

Iz Generalnog Sekretarijata Vlade Crne Gore saopšteno je da će eksperti razgovarati sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Sektora granične policije.

Navodi se da je cilj tih razgovora procjena napretka koji je Crna Gora ostvarila na usklađivanja s pravnom tekovinom EU u dijelu integrisanog upravljanja granicom, a sve u kontekstu ispunjavanja privremenih mjerila u ovoj oblasti.

Kako su kazali, u vezi sa nedavnim migratornim kretanjim i mogućim bezbjednosnim izazovim, tokom misije biti organizovane i posjete graničnim prelazima sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom i Kosovom i razmotrena saradnja između Crne Gore i susjednih zemalja u pogledu nadzora i bezbjednosti na granici.

]]>
Fri, 22 Jun 2018 21:24:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207087/ekspertska-misija-za-vanjske-granice-dolazi-u-cg.html
Poslanici o sporazumu sa Turskom i imigrantima http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207115/poslanici-o-sporazumu-sa-turskom-i-imigrantima.html U Skupštini se danas raspravljalo o Predlogu Zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlada Crne Gore i Turske o saradnji u oblasti odbrambrene industrije. Govorilo se i o imigrantskoj krizi. ]]>

]]>
Fri, 22 Jun 2018 20:30:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207115/poslanici-o-sporazumu-sa-turskom-i-imigrantima.html
Vukićević opet predložen za prvog čovjeka Žabljaka http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207116/vukicevic-opet-predlozen-za-prvog-covjeka-zabljaka.html Demokratska partija socijalista (DPS) predložila je da Veselina Vukićevića opet bude predsjednik Opštine Žabljak, a da u narednom četvorogodišnjem mandatu predsjednik Skupštine opštine bude Vidoje Tomčić. ]]>

Opštinski odbor DPS Žabljak je na današnjoj sjednici razmotrio analizu lokalnih izbora održanih 27. maja.

"Ocijenjeno je da je ovo najveća i najubjedljivija izborna pobjeda na Žabljaku od uvođenja višestranačkog sistema. Pobjednička koalicija je na ovim izborima dobila 272 glasa više nego drugi učesnici zajedno, odnosno impozantnih 55,80%", saopštio je DPS.

Kako se navodi, član Predsjedništva DPS i koordinator za Žabljak Milan Roćen je zahvalio građanima na izuzetnoj podršci i ukazanom povjerenju, i između ostalog istakao da je to dodatni stimulans i obaveza lokalne vlasti da još energičnije uđe u nove projekte za razvoj i unapređenje Žabljaka, i za podizanje kvaliteta života svih građana.

On je naglasio da u fokusu prije svega mora biti osposobljavanje Komunalnog preduzeća za vršenje svoje osnovne funkcije, kao i sređivanje užeg gradskog jezgra Žabljaka, koji prerasta u respektibilni turistički centar od šireg značaja.

]]>
Fri, 22 Jun 2018 20:18:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207116/vukicevic-opet-predlozen-za-prvog-covjeka-zabljaka.html
Bečić i Abazović predstavili plan Martinu http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207098/becic-i-abazovic-predstavili-plan-martinu.html Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić i predsjednik GP URA Dritan Abazović, u prisustvu generelnog sekretara Demokrata Borisa Bogdanovića i potpredsjednika GP URA Miloša Konatara, sastali su se u Briselu sa Dejvidom Martinom, predsjedavajućim Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore i EU. ]]>

Kako je saopšteno, Bečič i Abazović su Martinu detaljno predstavili Plan izbornih reformi koji je podržao komesar Han, a koji daje jasnu mapu puta za prevazilaženje složenog političkog i institucionalnog stanja u zemlji.

"Plan Demokrata i Ure koji su podržale institucije EU predviđa iznalaženje održivih rješenja u vezi sa Sudskim savjetom, zakonske izmjene u vezi javnog emitera i izbor novog Savjeta RTCG, sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva sa posebnim osvrtom na DIK i ASK, izmjenu seta medijskih zakona, a zatim i potvrđivanje datuma parlamentarnih izbora i dogovor o datumu održavanja opštih lokalnih izbora kao nove kategorije u izbornom zakonodavstvu. Prema našem predlogu, koji je podržala EU, prethodno navedeno bi se pripremalo kroz višemjesečni rad posebnog ad hok parlamentarnog tijela, a tek nakon usaglašavanja svih rješenja zakazala bi se Skupština na kojoj bi se verifikovalo navedeno. Do tada, Demokrate i Ura, kako je definisano Planom, neće prisustvovati sjednicama Plenuma i redovnih radnih tijela, već će u parlamenarnom "ad hoc" odboru koje se formira na naš predlog raditi na implementaciji Plana koji je nedvosmisleno podržala EU", istakli su predsjednici Demokrata i Ure.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o ključnim ekonomskim parametrima koji se tiču kreditnog zaduženja, stepena pokrivenosti izvoza uvozom, stope nezaposlenosti, sa posebnim osvrtom na analizu projekta izgradnje autoputa i brojnih dilema u vezi sa tim.

"Euroskeptične izjave Đukanovića, napadi na EU, brutalni napadi na Javni servis i smjene članova Savjeta, smjene Vanje Ćalović, Andrijane Kadije, Vladana Mićunovića uz javno protivljene međunarodne zajednice, pokazuju antievropsko ponašanje i jasno opredeljenje Đukanovića da napravi novi zaokret u spoljnoj politici i postane najveći euroskeptik u Crnoj Gori", zaključili su Beči i Abazović.

]]>
Fri, 22 Jun 2018 18:43:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207098/becic-i-abazovic-predstavili-plan-martinu.html
Leković: Rakočević izigrava prevodioca Hanu http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207094/lekovic-rakocevic-izigrava-prevodioca-hanu.html Iako je to nešto što Demokratska partija socijalista ne može nikako da zaboravi, još jednom ih podsjećamo da je Plan izbornih reformi, koji su javnosti prezentovali lideri Demokratske Crne Gore i GP URA, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, dobio nepodijeljenu podršku Evropske unije, što dokazuju izjave komesara EU za proširenje, Johanesa Hana kao i poziv komesara Hana delegaciji Demokrata i URA-e u Brisel, saopštio je pomoćnik direktora Demokratske Crne Gore Momo Leković. ]]>

On je to naveo reagovanju na izjavu poslanika DPS-a, Nikole Rakočevića, koji je kazao da su Bečić i Abazović u Briselu dobili sugestije za prekid bojkota.

Leković je naveo da su na svim sastancima u Biselu, još jednom ponovljeni afirmativni iskazi o planu Demokrata i Ure, "u kojem je jasno naznačena kategorija uslovnosti povratka Demokrata i URA-e u Parlament koju DPS, kao i mediji njima bliski uporno previđaju zarad iskrivljivanja stvarnosti što kontinuirano rade, između ostalog i kroz učestale atake na strukturu zaposlenih u RTCG."

"Na to je nepotrebno podsjećati, jer vidimo da se nad takvim postupcima danima zgražavaju kako domaća, tako i kompletna međunarodna javnost. Samo što te poruke, očito, nijesu svima jednako razumljive, iako Rakočević misli da ih razumije, izigravajući prevodioca komesaru Hanu", istakao je Leković.

Naveo je da je Planom predviđeno nalaženje održivih rješenja u vezi sa Sudskim savjetom, Savjetom RTCG-a i sveobuhvatnom izbornom reformom koja podrazumijeva implementaciju preporuka OEBS-a/ODIHR-a, definisanje zakonskog rješenja zahvaljujući kojem će se svi lokalni izbori održati u istom danu, donošenje Kodeksa etičkog ponašanja u kampanji, osnivanje nezavisnog tijela za nadzor nad dosljednom primjenom zakona i podzakonskih akata, te izmjenu seta medijskih zakona sa ciljem da se pravni okvir usaglasi sa EU i međunarodnim standardima, potvrđivanje datuma parlamentarnih izbora i dogovora o datumu opstih lokalnih izbora.

"A tek kada se svi ovi uslovi ispune, tek tada će uslijediti naš povratak u plenum i glasanje u njemu. Ali, to je ono što Rakočević i još neki, osim njega, ne razumiju ili se prave da ne razumiju. Da bismo Rakočeviću kudikamo olakšali razumijevanje Plana izbornih reformi, citiraćemo mu tačku 3 našeg Plana. Ona, doslovce, glasi: „Potrvrđujemo spremnost da učestvujemo i glasamo u plenumu tek kada parlamentarne radne grupe dogovore sva konačna rješenja o gore pomenutim stavkama, zajedno sa potvrđivanjem datuma parlamentarnih izbora i dogovora o datumu održavanja svih lokalnih izbora u jednom danu“. Ne znamo da li je sadržaj tačke 3. našeg Plana moguće pojasniti tako da ga Rakočević razumije, ali hajde da pokušamo da pojednostavimo: Planom Demokrata i URA-e predviđeno je i u njemu upisano da u plenum povratka nema, dok se ne ispune svi uslovi predočeni ovim Planom", saopštio je Leković.

Ključna je, kako je naveo, kategorija uslovnosti.

"Ako se uslovi o povratku ispune, Demokrate i GP URA su spremne da učestvuju i glasaju u plenumu, ako se ne ispune nisu. Ovo je i najvećim laicima jasno, iz čega proizilazi da kumče nije laik. Ako ništa drugo, makar je ovakvom, namjerno pogrešno interpretacijom Plana izbornih reformi jasno naznačio kojoj frakciji DPS-a pripada, a to mu je, vrlo vjerovatno, bio i jedini cilj", zaključio je Leković.

]]>
Fri, 22 Jun 2018 17:44:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207094/lekovic-rakocevic-izigrava-prevodioca-hanu.html
"Đukanović opet predstavio sebe kao autokratu" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207088/djukanovic-opet-predstavio-sebe-kao-autokratu.html Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović je na proslavi svoje partije sinoć pokazao pravo lice njegove antievropske profilacije i kao bezbroj puta do sada predstavio sebe kao autokratu a ne evropskog lidera, ocijenio je danas generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić. ]]>

“Sa pozicije predsjednika svih građana opet je na proslavi svoje partije pričao kao vječni predsjednik iste sa reminiscencijama o tome kako je on sačuvao i stvorio državu, predstavljajući je kao tvorevinu koja ima svega 12 godina. Osim toga opet oštro kritikujući i isključujući sve one koje ne misle kao on, označavajući ih neprijateljima i izdajnicima države. To je daleko od evropskih vrijednosti koje je pripisao sebi i svojoj partiji sinoć”, saopštio je Radovanić.

Kaže da samo neupućeni bi mogli pomisliti da je istina kada Đukanović govori o onima koji savijaju kičmu i traže bezuslovnu podršku od drugih, a sebe predstavljujući kao moralnu gromadu.

“Vrijeđanje svih onih koji još pamte Đukanovićeve transfere i dilove od Beograda i Miloševića, preko Moskve i Putina pa sada do Brisela i evropskih zvaničnika koje tobože smatra svojim prirodnim partnerima. Ako to nije savijanje kičme i mijenjanje ideologije za 360 stepeni onda ne znam što bi trebalo biti”, istakao je on.

Đukanovićeva zabava imala je i još jednu dimenziju, tvrdi Radovanić.

“Ako je bilo i najmanje sumnje da Đukanović možda nije umiješan u čistku na javnom servisu od sinoć pojavom v.d generalnog direktora RTCG-a na toj zabavi svima u Crnoj Gori je postalo jasno kolika je upletenost Đukanovića u tom slučaju”, zaključio je Radovanić.

]]>
Fri, 22 Jun 2018 17:17:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207088/djukanovic-opet-predstavio-sebe-kao-autokratu.html
Bečić i Abazović dobili sugestije za prekid bojkota http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207081/becic-i-abazovic-dobili-sugestije-za-prekid-bojkota.html Lideri Demokrata i Ure, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, nijesu očekivali da će im tokom posjete Briselu, predstavnici Evropske unije sugerisati da se vrate u parlament, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Rakočević. ]]>  

Komentarišući poruke Bećića i Abazovića da se neće vraćati u Skupštinu dok se ne potvrdi datum parlamentarnih i dogovori datum opštih lokalnih izbora, Rakočević je kazao je očigledno da lideri Demokrata i URA nijesu očekivali da će im Brisel sugerisati povratak u skupštinske klupe.

„Sugestije iz Brisela su ozbiljne i jasne: da se vrate obavezama koje ih čekaju u parlamentu, za koje su plaćeni i da učestvuju u institucionalnom dijalogu“, kazao je Rakočević agenciji Mina.

Rakočević je rekao da je očigledno da su Abazović i Bečić očekivali drugačije sugestije iz Brisela, nego što su ih dobili.

Kako je naveo, pitanje je da li Abazović i Bečić odbijaju da se vrate u parlament zbog straha od sučeljavanja argumenata u Skupštini sa poslanicima DPS-a ili sa koalicionim partnerima iz Demokratskog fronta.

Rakočević je kazao da je DPS otvoren za dijalog i za kompromis na bazi novog političkog razumijevanja, ali isključivo u Skupštini.

„Podrazumjeva se, bez besmislenih i teatralnih uslovljavanja i ucjenjivanja“, naglasio je Rakočević.

]]>
Fri, 22 Jun 2018 14:59:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207081/becic-i-abazovic-dobili-sugestije-za-prekid-bojkota.html
URA predala urgenciju Upravnom sudu http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207077/ura-predala-urgenciju-upravnom-sudu.html Nakon višemjesečnog ćutanja Upravnog suda, cetinjska URA danas je predala još jednu, kako kažu "posljednju urgenciju" nakon koje planiraju radikalizaciju njihovog djelovanja u vidu okupljanja ispred Upravnog suda, a sve sa ciljem, kako poručuju, primoravanja nadležnih na poštovanje zakona. ]]>

“Više je nego očigledno, čak i pravnim laicima da je izboru Maje Ćetković za predsjednicu Skupštine Prijestonice prethodilo niz neregularnosti i povreda Poslovnika, te je stoga za Građanski pokret URA potpuno neprihvatljivo ćutanje Upravnog suda dok takva skupštinska većina donosi odluke od najvitalnijeg značaja za funkcionisanje Prijestonice”, saopštili su danas iz cetinjskog odbora Građanskog pokreta URA.

Oni su podsjetili da su zajedno sa ostalim opozicionim strankama sa Cetinja 15. februara 2018. godine dostavili tužbu Upravnom sudu uz ogroman broj, kako su kazali, “nepobitnih dokaza koji ukazuju na flagrantno kršenje Poslovnika, prilikom izbora predsjednice Skupštine Prijestonice”.

Oni su, kako navode, nakon toga 27. aprila predali i urgenciju zbog sprorog djelovanja i nezainteresovanisti nadležnih organa.

"Obzirom na ozbiljnost situacije očekivali smo brzu i konkretnu reakciju Upravnog suda koja se do danas ipak nije dogodila i pored činjenice da funkcionisanje Skupštine Prijestonice i donošenje odluke od izuzetnog značaja za Cetinje zavisi upravo od brzine reakcije Upravnog suda", naglasili su iz cetinjskog pokreta URA.

Dodaju da su iz tog razloga danas uputili još jednu urgenciju Upravnom sudu u nadi da će ta institucija uzeti u obzir da ishod te tužbe može imati direktan uticaj na poništenje svih donešenih odluka, rješenja imenovanja kojih će na narednom zasijedanju Skupštine Prijestonice biti oko 80.

 

]]>
Fri, 22 Jun 2018 14:09:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207077/ura-predala-urgenciju-upravnom-sudu.html
Apsolutna podrška Inicijativi za REKOM http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207066/apsolutna-podrska-inicijativi-za-rekom.html Crna Gora podržava Inicijativu za osnivanje regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima (REKOM) i povredama ljudskih prava na teritoriji bivše SFRJ od 1991. do 2001, i učiniće sve da ona zaživi, kazao je premijer Duško Marković. ]]>  

On je, kako je saopšteno iz Vlade, danas s predstavnicima Inicijative, koju je predvodila, koordinatorka Nataša Kandić.

Izrazivši apsolutnu podršku Crne Gore ovoj inicijativi, čiji je cilj stvaranje međudržavne komisije za utvrđivanje činjenicama o svim žrtvama ratova vođenih nakon raspada Jugoslavije, Marković je ocijenio da je civilni sektor na ovom planu učinio mnogo, ali da je sada neophodno uključivanje državnih institucija u cijelom regionu kako bi proces bio uspješno doveden do kraja.

"Crna Gora želi da ova inicijativa zadobije podršku svih država regiona kako bi iz tog procesa generacije koje dolaze imale sliku o ružnom dijelu naše prošlosti, da je nikada ne ponove. Mi ćemo učiniti sve što je do nas da Inicijativa zaživi", rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Premijer je informisao sagovornike da će Inicijativu razmotriti i Vlada Crne Gore, i to već na narednoj sjednici.

"Vi nemate samo moju podršku kao premijera, nego ćete, vjerujem, imati i podršku Vlade čime će Crna Gora još jednom iskazati svoju odgovornost i svoj jasan stav podrške", rekao je predsjednik Marković, dodavši da je spreman da o ideji razgovara i sa liderima država regiona.

Koordinatorka Inicijative Nataša Kandić, javni zagovarač za Crnu Goru Dragoljub  Vuković i portparolka Inicijative za REKOM u Crnoj Gori Tamara Milaš zahvalili su se predsjedniku Vlade na dosadašnjoj snažnoj podršci naše zemlje Inicijativi kao i na danas iskazanoj spremnosti da i Vlada i Premijer i ubuduće podržavaju ovaj važan proces.

"Desilo se ono što sam i očekivao. I do sada smo imali u Crnoj Gori sva vrata otvorena, podršku i svih instucijja vlasti kao i opozicije. Zato sam se uvijek kao javni zagovarač za Crnu Goru dobro osjećao jer kod nas ova Inicijativa nikada nije dovođena u pitanje", kazao je Vuković.

Predsjednik Marković i predstavnici Inicijative za REKOM saglasili su se da su procesi saradnje u regionu, koji su osnaženi Berlinskim procesom, čiji je i Inicijativa za Rekom dio, značajno poboljšali klimu za podršku Inicijativi i dalje jačanje međusobnog povjerenja u regionu.

]]>
Fri, 22 Jun 2018 12:31:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207066/apsolutna-podrska-inicijativi-za-rekom.html
DPS poslovao u skladu sa zakonom http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207053/dps-poslovao-u-skladu-sa-zakonom.html Državna revizorska institucija (DRI) dala je pozitivno mišljenje na godišnji finansijski izvještaj Demokratske partije socijalista (DPS) i na usklađenost poslovanja te stranke sa zakonskom regulativom. ]]>

DRI je objavila Izvještaj o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja Demokratske partije socijalista za prošlu godinu.

„Nadležni Kolegijum u sastavu senatora Nikole Kovačevića i Branislava Radulovića izrazio je pozitivno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj i pozitivno mišljenje na usklađenost poslovanja sa zakonskom regulativom“, saopšteno je iz DRI.

Finansijskom revizijom je, kako se navodi, utvrđeno da je Godišnji finansijski izvještaj DPS-a za prošlu godinu u svim bitno materijalnim aspektima sastavljen i prezentovan na fer i objektivan način u skladu sa važećim okvirom finansijskog izvještavanja.

Revizijom pravilnosti utvrđeno je da je subjekt revizije finansijske i druge radnje uskladio u svim bitno materijalnim aspektima sa zakonskim i drugim propisima koji su identifikovani kao kriterijumi za predmetnu reviziju.

]]>
Fri, 22 Jun 2018 10:37:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207053/dps-poslovao-u-skladu-sa-zakonom.html
O prednostima članstva govoriti i nakon ulaska u NATO http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207027/o-prednostima-clanstva-govoriti-i-nakon-ulaska-u-nato.html Komunikaciona strategija "Crna Gora članica NATO-a za period do 2020", koju je Savjet za NATO razmatrao prošle nedjelje, predstavlja dobar način da se crnogorskoj javnosti i nakon pristupanja Alijansi predoče benefiti članstva, ocijenio je hrvatski politički analitičar Igor Tabak. ]]>

Iako u Hrvatskoj, koja je članica NATO-a od 2009, nije postojala takva strategija nakon ulaska u Alijansu, Tabak ističe da u Crnoj Gori postoji velika podijeljenost o ovom pitanju zbog čega se o Strategiji s razlogom raspravlja. 

"Hrvatska je imala komunikacionu strategiju tokom pristupanja koja je imala za cilj podizanje podrške savezu i da se objašnjavaju prednosti saveza prije ulaska u NATO, ali nakon toga ne. Činjenica je da nije standardno u većini članica da se strategija usvaja nakon pristupanja, ali je i rijetko da je javnost toliko čvrstvo podijeljena kao u Crnoj Gori oko pitanja članstva", rekao je Tabak za Pobjedu.

Dodaje da je u Hrvatskoj protivljenje ulasku u NATO bilo veoma blago. Nakon što se nijesu ostvarile bojazni koje su se pominjale prije pristupanja, o protivljenju se prestalo govoriti.

"Zato mi se čini da je to pitanje više vezano za lokalnu specifičnost jer u Crnoj Gori i dalje postoji velika podjela po tom pitanju. Sa te strane opravdavam komunikacijsku strategiju jer vjerujem da će se prednosti članstva vidjeti. Posebno, ako dođe do većih elementarnih nepogoda. Onda je to važno saopštiti javnosti i probati ublažiti podjele, koje za većinu drugih zemalja nijesu uobičajene", zaključio je Tabak.

]]>
Fri, 22 Jun 2018 07:31:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207027/o-prednostima-clanstva-govoriti-i-nakon-ulaska-u-nato.html
O podjeli resora do kraja jula http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207026/o-podjeli-resora-do-kraja-jula.html Rukovodstva DPS-a i SD-a počeli su pregovore oko formiranja postizborne koalicije i do kraja jula znaće se ko će Podgoricu voditi u naredne četiri godine, saopštio je Đorđe Suhih, dosadašnji predsjednik Skupštine Glavnog grada. ]]>


Na lokalnim izborima 27. maja DPS je osvojio apsolutnu vlast i njima su pripala 32 mandata, dok je SD osvojio tri odbornička mandata. 

Iako je DPS u Podgorici osvojila apsolutnu vlast, i kod njih i kod SD-a postoji želja da formiraju koaliciju. Kome će pripasti koji resor znaće se do kraja jula, a Suhih navodi da njegova partija još ne zna koje će funkcije tražiti od DPS-a.

Najave koje su pojavile da će DPS ovoga puta SD-u dati manje resora nego što su imali u prethodnom mandatu, Suhih karakteriše kao nagađanja. Njihov kadar bio je na čelu Skupštine Glavnog grada, Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, Sekretarijata za mlade, rad i socijalno staranje, Službe za zajedničke poslove i Parking servisa, a pripalo im je i mjesto glavnog administratora.

"Ukoliko dođe do podjele Sekretarijata za mlade, rad i socijalno staranje na dva sekretarijata kako je to i ranije bilo, onda mi možda ne bismo mogli zadržati oba organa uprave. Mislim da smo do sada dobro radili, i ne vidim razlog da bi se to sada mijenjalo. Ne mislim da će biti strogih zatezanja u pregovorima. Obje stranke postigle su na lokalnim izborima dobre rezultate i mislim da ćemo uspjeti da se dogovorimo da nastavimo uspješnu koalicionu saradnju", naveo je Suhih za Dan.

Konstitutivna sjednica Skupštine Glavnog grada biće najkasnije do 12. jula, naveo je Suhih. Na sjednici će biti verifikovani odbornički mandati i izabran predsjednik gradskog parlamenta. Novi saziv gradskog parlamenta imaće 61 odbornika, dva više u odnosu na prethodni saziv.

]]>
Fri, 22 Jun 2018 07:22:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207026/o-podjeli-resora-do-kraja-jula.html
"DPS proevropski, nema podjela" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207018/dps-proevropski-nema-podjela.html Demokratska partija socijalista godišnjicu osnivanja obilježava kao pobjednik na nedavnim predsjedničkim i lokalnim izborima, poručio je lider stranke Milo Đukanović. DPS je sinoć u Kolašinu obilježila Dan partije. ]]>

Lider DPS je pozdravio odluku opozicije da se vrati u parlament. Uvjeren je i da je "retorika opozicije izmijenjena nakon lokalnih izbora".

To je simptom, kako je kazao, da je "jedan politički ciklus završen u korist Crne Gore". Đukanović je poručio da tu stranku ne mogu pokolebati "opskurne optužbe, koje stižu sa različitih adresa o navodnom antievropejstvu DPS-a".

"Još manje će nas pokolebati komične konstrukcije o priželjkivanom raskolu unutar DPS. Ne iznenađuju nas optužbe onih, koji su spremni da svoju savijenu kičmu ponude katkad Beogradu, katkad Moskvi, katkad zapadnim adresama. Kome god je nudili, ta kičma je beznadežno savijena. Toj kičmi nije ni problem da bude savijena”, kazao je Đukanović.

 

On je ocijenio da nije riječ samo o partijskoj već i o državnoj pobjedi na proteklim izborima, ističući da je napravljen zaokret u putu Crne Gore.

"Ovo je povratak Crne Gore svojoj evropskoj kući, da pomognemo da se Balkan riješi svojih bespuća. Pobjeda na predsjedničkim i lokalnim izborima obilježila je kraj izbornog ciklusa dugog osam mjeseci. Međutim, ima i drugih važnih državnih stvari koji su naša preokupacija - a to je kvalitet života građana. Od oktobra '97 do lokalnih i predsjedničkih izbora 2018 Crna Gora se našla na raskrsnici. Bilo je onih koji su čak beskrupulozno htjeli da ponište put kojim je Crna Gora krenula", kazao je Đukanović.

On je podsjetio na dešavanja iz 1998. godine i šta je tada priređeno Podgorici, kao i na '99 godinu, i one koji su htjeli da Crnu Goru, kako je rekao, vrate u zagrljaj velike Srbije.

"Sjetimo se šta se dešavalo 2006, i onih koji nisu htjeli da nam dopuste da izaberemo svoj put. Sve do 2016, kada smo imali završnu demonstraciju sile protiv Crne Gore, sa ciljem da spriječi kraj našeg 20 - godišnjeg djelovanja. Kroz bojkot je opozicija htjela da nas slomi, što im nije uspjelo. Izbori su označili kraj dvadesetogodišnje borbe: da sačuvamo nezavisnost i dostignemo evropski razvoj", poručuo je lider DPS-a.

Đukanović je poručio da je ubijeđen da mogu odgovoriti i budućim etapama razvoja.

"Tek je 12 godina od obnove nezavisnosti, to je malo u životu jednog čovjeka, a tek je malo u trajanju jedne države. Razvijene institucije su garant da ce građani dobiti kvalitetan servis", zaključio je Đukanović.

Marija Radulović, RTCG

 

]]>
Fri, 22 Jun 2018 06:50:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207018/dps-proevropski-nema-podjela.html
Pravosuđe da ima više rezultata http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207019/pravosudje-da-ima-vise-rezultata.html Cjelokupni pravosudni sistem Crne Gore će morati da proizvede “više opipljivih rezultata, kao i jače održive dokaze”, a napredak u eurointegracijama upravo se vezuje za tu oblast - vladavinu prava, navodi se u nacrtu zaključaka koji će biti razmatran krajem juna u Briselu. ]]>

O tome će više riječi biti na samitu u Briselu 28. i 29. juna, kada će se razgovarati o svim zemljama Zapadnog Balkana koje su u procesu ili žele da se pridruže Uniji, i kada će im biti predočeno šta dobro rade, ali i gdje griješe i šta moraju da poprave.

Osim Crne Gore, “na tapetu” je još pet zemalja iz okruženja, a jedna od stvari koja će posebno biti apostrofirana je i ubistvo lidera GI SDP Olivera Ivanovića, koje do danas nije rasvijetljeno.

Nacrt završnih zaključaka za svaku zemlju ponaosob je završen, predat je zemljama članicama EU, i njegovo usvajanje se očekuje na skupu kome će prisustvovati svi šefovi evropskih država i vlada, piše Radio Slobodna Evropa, prenosi Blic.

Crna Gora dobija podršku za dalje unapređivanje borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, pranja novca i trgovine ljudima, uključujući efikasne istrage, krivično gonjenje i pravosnažne presude. Međutim, kritika stiže zbog napada na novinare u ovoj zemlji. Po mišljenju EU, politička debata mora da se vrati u crnogorski parlament.

Pozitivne ocjene stižu zbog ekonomskih reformi, i za veoma uspješno usklađivanje spoljne i bezbjednosne politike sa politikom EU.

]]>
Thu, 21 Jun 2018 21:31:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/207019/pravosudje-da-ima-vise-rezultata.html