RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/rss.html Dačić danas i sjutra u Crnoj Gori http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190647/dacic-danas-i-sjutra-u-crnoj-gori.html Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić boraviće danas i sjutra u posjeti Crnoj Gori gdje će se sastati s crnogorskim državnim vrhom. ]]>

Dačić će se odvojeno sastati s premijerom Duškom Markovićem, predsjednikom Filipom Vujanovićem i ministrom vanjskih poslova Srđanom Darmanovićem.

Najavljeno je da će Dačić u Podgorici razgovarati i s predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem, kao i s predstavnicima srpskih udruženja u Crnoj Gori.

U Podgorici se ocjenjuje da su odnosi Srbije i Crne Gore u posljednjih godinu dana odlični, dok ih je premijer Marković nedavno okarakterisao kao "najbolje u posljednjih 20 godina".

Beograd je jedna od prvih međunarodnih adresa koje je posjetio Marković po imenovanju na dužnost premijera, novembra 2016. godine.

]]>
Tue, 16 Jan 2018 07:48:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190647/dacic-danas-i-sjutra-u-crnoj-gori.html
"SAD da pomognu Balkanu" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190686/sad-da-pomognu-balkanu.html Jasno je da će Moskva uraditi sve što može da poremeti demokratiju i diskredituje njene predstavnike u svim zemljama članicama NATO-a, uključujući Sjedinjene Američke Države (SAD) i Crnu Goru, saopštio je ekspert za jugoistočnu Evropu, Danijel Server. ]]>


On je, komentarišući novi dokument Komiteta za spoljne poslove Senata SAD-a, kazao da bi, zbog jasnog pritiska Rusije, američka administracija morala da ponudi Balkanu mnogo više od izvještaja.

“Crna Gora je mala i slaba zbog glasnih protivnika nezavisnosti i onih koji su protiv NATO-a, a koji su manjina u zemlji. Zato se nadam da će ameička administracija ponuditi Zapadnom Balkanu više od izvještaja kongresne manjine, kako bi se region sačuvao od ruskih pritisaka i miješanja”, rekao je Server Pobjedi.

Članovi Senata iz Demokratske stranke tražili su u srijedu od administracije predsjednika Donalda Trampa da strano miješanje u izbore tretira kao nacionalnu krizu, formira agenciju za koordinisanje odgovora i uspostavi novu vrstu sankcija za brzo kažnjavanje odgovornih.

U izvještaju pod nazivom Putinov asimetrični napad na demokratiju u Rusiji i Evropi: posljedice po nacionalnu bezbjednost SAD, navodi se da bi Crna Gora trebalo da posluži kao poziv za buđenje svim ostalim zemljama Balkana koje žele da budu dio NATO i EU.

Server smatra i da su SAD shvatile da Rusija "djeluje mnogo šire nego što se čini".

“SAD shvataju da Rusiji moraju da se usprotive na mnogo mjesta i na mnogo različitih načina. Balkan i Crna Gora su neka od tih mjesta”, zaključio je Server.

]]>
Tue, 16 Jan 2018 07:49:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190686/sad-da-pomognu-balkanu.html
Budvanski DPS dobija novog predsjednika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190681/budvanski-dps-dobija-novog-predsjednika.html Na čelo Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Budva doći će do promjene, pošto je sadašnji predsjednik Srđa Popović odbio kandidaturu. ]]>

Budvanski Odbor DPS-a konstituisan je večeras i imaće 130 članova, saopšteno je iz te partije.

"Nakon konstituisanja Odbora, predloženi su kandidati za novog predsjednika OO DPS Budva, koji će biti izabran u narednih nekoliko dana", navodi se u saopštenju.

Kandidati za predsjednika OO DPS Budva su Rajko Mihović, Goran Boreta, Dragan Miković, Nenad Ivanović, Ivan Ivanović, Nikola Divanović, Marko Vuković, Predrag Jelušić, Đorđe Medin, Milan Vučinić, Suzana Pribilović i Katarina Kažanegra.

Kako je saopšteno iz DPS-a, Popović je odbio kandidaturu, iako je predložen.

Članovi OO imaju još 48 sati da putem mejla predlože kandidata za predsjednika.

]]>
Mon, 15 Jan 2018 21:43:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190681/budvanski-dps-dobija-novog-predsjednika.html
"Zdravo Berane riješilo nagomilane probleme" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190674/zdravo-berane-rijesilo-nagomilane-probleme.html Koalicija "Zdravo Berane" je nakon pobjede 2014. krenula u rješavanje nagomilanih problema u toj Opštini, usvojila prostorno urbanistički plan, a 2015. izmirila sva zaostala dugovanja na ime ličnih dodataka, dok je u decembru prošle godine isplaćena novembarska plata sa svim porezima i doprinosima po tom osnovu, saopšteno je iz te koalicije. ]]>

"Počela je realizacija investicija od preko 20 miliona eura: izgradnja nove kanalizacione mreže sa pogonom za prečišćavanje otpadnih voda (vrijednosti 13 miliona eura sa rokom završetka 2018.), izgradnja četiri stambene zgrade na Rudešu sa 94 stana za raseljena lica (vrijednosti 3,5 miliona eura), poboljšanje vodosnabdijevanja grada izgradnjom rezervoara na Jasikovcu, zamjena vodovodne mreže na glavnom gradskom vodovodu (vrijednost projekta 1,5 miliona eura),nove crpne stanice kao i dvije stanice za automatsko hlorisanje voda - Salača i Dapsiće (ukupna vrijednost radova oko 800.000 eura)", poručili su iz koalicije Zdravo Berane.

Kako su naglasili, realizovano je i uspostavljanje regionalnog biznis-centra sa biznis inkubatorom na sjeveroistoku Crne Gore u biznis zoni Rudeš (vrijednost projekta 630.354 eura , rekonstruisane fasade na zgradama u ulici Mojsija Zečevića, koje su dobile novi moderan izgled (vrijednost radova 70.000 eura), asfaltirano je 15 km i 475 m puteva u gradskim i seoskim mjesnim zajednicama, urađeno 17 km nove ulične rasvjete, počeli radovi na sanaciji odlagališta otpada „Vasove Vode“ (vrijednost radova 657.477 eura), započeti radovi na izgradnji regionalne stočne pijace (procijenjena vrijednost 257.000 eura) i nabavljena oprema za Službu zaštite i spasavanja u vrijednosti od 72.339 eura.

"Izgrađen je azil za pse lutalice, a nova hala sportova je u fazi dobijanja upotrebne dozvole i svakog časa se očekuje njeno puštanje u rad na radost svih sportista koji su ovih 6 godina bili prinuđeni da budu domaćini u drugim gradovima, kao i na radost svih ljubitelja sporta u gradu. Potpuno je rekonstruisana po UEFA standardima istočna tribina fudbalskog stadiona (vrijednost radova oko 1,5 miliona eura). Otpočeo je sa radom rekonstruisani hotel `Berane`. Novoosnovani festival `Tunder fest` postao je prepoznat u regionu, a koncerti za Dan opštine okupljali su više hiljada naših sugrađana. Ponovnim pokretanjem rudnika mrkog uglja upošljeno je oko 150 radnika. Stipendiranje studenata sa prosjekom većim od 8,5 je ustaljena praksa, a uskoro će biti otvoren novi univerzitetski centar čija je vrijednost više miliona eura. Rekonstruisane su i dvije ulice u centru grada Teramska ulica i ulica Đeda Vojvodića koje ostavjaju poseban utisak na svakog prolaznika", istakli su iz vladajuće koalicije u Beranama.

Podsjetili su da je Opština Berane dobila specijalnu nagradu za oblast upravljanja lokalnim javnim finansijama, u funkciji stvaranja održivih lokalnih zajednica, u realizaciji programa „Najbolje prakse u lokalnoj samoupravi Crne Gore“ 2015.

"Takođe, Opština je dobila nagradu za najbolje prakse u lokalnoj samoupravi za kancelariju za pripremu i realizaciju projekata u opštini Berane u oblasti realizacije projekata putem međunarodne saradnje. Poseban akcenat je stavljen na obrazovanje, a opština Berane već četvrtu godinu za redom učenicima osnovnih škola obezbjeđuje besplatne udžbenike za sve razrede, po čemu smo jedina opština u regionu. Ovo je samo dio odgovornog odnosa i onoga šta je koalicija `Zdravo Berane`, zajedno sa svojim građanima uradila, i šta će nastaviti i poslije 4.februara", saopštili su.

]]>
Mon, 15 Jan 2018 21:01:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190674/zdravo-berane-rijesilo-nagomilane-probleme.html
Ulcinj - grad koji umire http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190627/ulcinj---grad-koji-umire.html Ulcinj je grad koji umire, a postojeća praksa upravljanja mora biti zamjenjena novom, koja će opštinu povesti putem razvoja i prosperiteta, i vratiti joj nekadašnji sjaj i ugled, saopšteno je iz lokalnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP). ]]>  

Kandidatkinja za odbornicu SDP-a, Nina Vukoslavčević ocijenila da je praksa upravljanja Ulcinjom posljednjih 27 godina, potpomognuta sa nedomaćinskim odnosom državnih vlasti stvorila je od najjužnije opštine tipičan tranzicijski grad, koji izgleda zapušten, iz kojeg odlaze mladi i školovani ljudi.

"Grad koji umire. Grad koji danas ima manje hotela nego prije 30 godina. Grad koji danas ima manje zaposlenih nego prije 30 godina. Grad koji danas ima manje stanovnika nego prije 30 godina. Trenutno stanje Ulcinja je u velikom neskladu sa prirodnim resursima i potencijalom sa kojim raspolaže", navodi ona.

Prema riječima Vukoslavčević, bez međusobne saradnje, dogovora i konsenzusa o najvažnijim pitanjima i problemima sredine u kojoj živimo nema njenog razvoja.

"Bez stalnog dijaloga i jačanja komunikacije svih relevantnih segmenata lokalne zajednice, te razmjene iskustava ne možemo postići viši životni standard, pomoći najugroženijim članovima naše zajednice niti osigurati budući napredak našega grada i svih njegovih građana. SDP je zato posvećen saradnji i potrebnoj sinergiji svih potencijala grada jer to je ono što nam treba nasuprot zakulisnih koalicionih trgovina vječnih gradskih političkih feudalaca koji su upropastili grad", navela je ona.

Izbori su zato, kaže Vukoslavčević, još jedna prilika za ozbiljno promišljanje o našoj i budućnosti našega grada.

"Moramo odlučiti šta nam je bitno – rezultati ili obećanja. Sigurni smo da svi znamo odgovor. Moramo našu budućnost povjeriti onima koji znaju i mogu da vode ovaj grad. Vrijeme je da Ulcinj dobije vlast koja će biti istinski opredijeljena da ono što obeća i zacrta, zaista i ostvari i koja će biti u stanju da ga vodi putem napretka i budućnosti koja odiše optimizmom", kazala je ona.

 

]]>
Mon, 15 Jan 2018 19:55:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190627/ulcinj---grad-koji-umire.html
Realno da CG bude u EU do 2025. http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190669/realno-da-cg-bude-u-eu-do-2025.html Evropska komisija smatra da je izvodljivo da do 2025. Crna Gora i Srbija postanu punopravne članice Evropske unije (EU), a u to vrijeme bi četiri preostale zemlje regiona bile duboko u pristupnom procesu. ]]>

To se navodi u strategiji za zemlje regiona koji priprema Evropska komisija pod naslovom "Kredibilna evropska perspektiva za Zapadni Balkan" u čiji je nacrt Radio Slobodna Evropa imao uvid.

Prema najavi, taj dokument će Evropska komisija predstaviti najvjerovatnije 6. februara u Strazburu.

Kako Srbija tako i Crna Gora bi mogle postati punopravne članice EU do kraja 2025, ako do 2019. ispune kriterijume iz vladavine prava, što podrazumijeva da se tamošnji lideri moraju "ozbiljno i sa jasnom posvećenošću" suočiti sa reformskim izazovima.

U slučaju Srbije, da bi se realizovao taj vremenski okvir (2025.), zemlja mora da ispuni i kriterijume koji proizilaze iz poglavlja 35 koji se odnosi na normalizaciju odnosa sa Kosovom.

U nacrtu dokumenta u koji je Radio Slobodna Evropa imao uvid, Evropska komisija predstavlja najoptimističniji scenario u vremenskom smislu za svaku zemlju regiona.

Prema indikativnom vremenskom okviru Evropske komisije proizilazi da će 2019.  biti ključna za države Zapadnog Balkana.

U dokumentu se navodi da bi u toku te godine Kosovo i Srbija trebale da postignu "sveobuhvatnu normalizaciju odnosa", što bi "otvorilo put za dalji suštinski napredak Kosova na putu ka evropskim integracijama".

Takođe, ista godina će biti važna i za Albaniju i Makedoniju koje bi trebale otvoriti pristupne pregovore sa Briselom, a Bosna i Hercegovina bi tek tada trebala dobiti status kandidata.

Briselske institucije upozoravaju zapadnobalkanske države da se hitno i ozbiljno pozabave rješavanjem svih bilateralnih sporova koji moraju biti okončani prije pristupanja bilo koje zemlje u EU. Otvaranje mogućih pristupnih pregovora sa Sarajevom se predviđa tek 2023.  Ta godina će, prema prognozi Evropske komisije, biti u znaku završetka pristupnih pregovora sa Crnom Gorom i Srbijom, a 2024. se planira potpisivanje pristupnog sporazuma koji bi stupio na snagu godinu dana kasnije, odnosno krajem 2025, kada i te dvije zemlje postanu nove članice EU.

Kako se ističe u nacrtu strategije, to podrazumeva i granične sporove. Brisel poručuje da Evropska unija ne želi da uvozi bilateralne sporove.

"Oko graničnih sporova koji i dalje nijesu riješeni, strane se moraju bezuslovno obratiti pravno-obavezujućoj arbitraži, prije okončanja pristupnih pregovora i u potpunosti moraju ispoštovati konačnu odluku", navodi se u nacrtu strategije Evropske komisije.

"Principijelno, zemlje lideri na evropskom putu imaju strateški interes da se zalažu, a ne da odmažu težnje njihovih susjeda. Stoga, sve zemlje moraju da se uzdrže od zloupotrebljavanja otvorenih pitanja u evropskom pristupnom procesu", poručuje se u nacrtu strategije Evropske komisije za zemlje Zapadnog Balkana.

]]>
Mon, 15 Jan 2018 19:17:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190669/realno-da-cg-bude-u-eu-do-2025.html
"DPS pred političkim klizištem" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190659/dps-pred-politickim-klizistem.html DPS na svaki način želi da skrene pažnju s unutarpartijskih svađa i samo je pitanje trenutka kada će proraditi političko klizište u njihovim redovima, kazao je kandidat Demokrata za odbornika u SO Berane Martin Kljajić. ]]>

Podsjetimo, funkcioner nikšićkog DPS-a Boris Muratović ocijenio je  danas da su poraz u četiri opštine, bojkot parlamenta i san da bi svako od lidera pojedinačno mogao da bude kandidat za predsjednika Crne Gore doveli do konačnog raspada građanske opozicije.

"DPS nastavlja da zabavlja javnost manifestacijom panike koju sami pomen Alekse Bečića izaziva u njihovim redovima. Toliki je nivo opsjednutosti i straha liderom Demokrata da to više ni javno nisu u stanju da prikriju. Vidimo, gospodo iz odlazeće partije, da se pomno prati svaki korak i analizira svaki sastanak Alekse Bečića, ali osim što posmatrate, opterećujete javnost promašenim analizama i nagađanima, nemoćni ste bilo šta učiniti", rekao je Kljajić.

On je poručio da se Odbor DPS-a u Podgorici rasuo na četiri struje.

"Ne zna se ko na koju stranu vuče. Totalni raspad sistema. Tako da je jasno da nećete politički preživjeti zemljotres koji vam slijedi na proljeće. Posvađani i podijeljeni DPS se može ujediniti jedino u Spužu u kojem nekadašnji visoki funkcioneri čekaju šefa nad šefovima, kako bi otpočeo spuški kongres DPS-a. Zato nam je drago što ste nervozni, što ste u panici, što vas se niko ne plaši, što vas napuštaju časni i pošteni ljudi, zaposleni u državnoj upravi i organima lokalne samouprave, koje ste varali i lagali svih ovih godina", saopštio je Kljajić.

 

 

]]>
Mon, 15 Jan 2018 18:04:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190659/dps-pred-politickim-klizistem.html
Agović ponovo na čelu Petnjice http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190648/agovic-ponovo-na-celu-petnjice.html Funkciju predsjednika Opštine Petnjica ponovo će obavljati Samir Agović iz DPS-a, odlučio je novi saziv lokalnog Parlamenta. ]]>

Agović je za TVCG najavio nove infrastrukturne projekte i poboljšanje uslova života.

“Nastavićemo gradnju puta prema Beranama i tražićemo dodatna sredstva za izradu projektne dokumentacije prema Bioču”, rekao je Agović.

On je najavio da će se intenzivno baviti i uređenjem užeg gradskog jezgra.

“Uradili smo plansku dokumentaciju i čim počne građevinska sezona imamo nekoliko spremnih projekata”, dodao je Agović.

]]>
Mon, 15 Jan 2018 16:55:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190648/agovic-ponovo-na-celu-petnjice.html
Berane će krenuti putem oporavka http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190626/berane-ce-krenuti-putem-oporavka.html Nakon 4. februara Berane će krenuti putem oporavka od najgore vlasti koju je ikad imalo, poručuju iz koalicije DPS-SD-BS. ]]>

„Zajedničkim snagama učinićemo da Berane postane grad kakav naše Beranke i Beranci zaslužuju - uređen, perspektivan za mlade, grad šansi i izazova“, navodi se u saopštenju koji potpisuje beranski odbor DPS-a.

Koalicija DPS - SD – BS, kako navode u saopštenju, okupila je sposobne i uglavnom mlade Beranke i Berance koji vole taj grad i koji su u narednom četvorogodišem periodu spremni da svoje znanje, entuzijazam, kreativnost i energiju ulože kako bi Berane dobilo mjesto koje zaslužuje, a njegovi građani osjetili promjene u kvalitetu života i standardu.

„Da bismo to postigli, moramo da razvijamo naše turističke potencijale jer ako ih na pravi način iskoristimo, oni će osim atrakcije za turiste predstavljati i izvor novih radnih mesta za naše građane“, navodi se u saopštenju beranskog DPS-a.

Planiraju da, kako ističu, otvore kacelariju Investiciono razvojnog fonda kako bi svaka uspješna preduzetnička ideja bila finansijski podržana od države kao i da oživimo biznis zonu na Rudešu.

„Želimo da mladi ljudi svoju egzistenciju zasnivaju na radu u gradu u kome su se rodili i iz koga su potekli. U tom smislu, omogućićemo da se broj i kvalitet vrtića i škola poveća, otvorićemo novo obdanište, rekonstruisati seoske škole, osnovcima obezbijediti besplatne udžbenike, a studentima prostor za njihove vannastavne aktivnosti koje se realizuju kroz Studentski klub“, poručuju iz DPS-a.

Kažu i da Berane nije zaslužilo vlast kakvu je prije četiri godine dobilo.

„Koalicija DF i SNP koja se iz samo njima znanih razloga prozvala "Zdravo Berane", uradila je sve da naš grad bude primjer loše, neorganizovane vlasti koja ništa za građane nije uradila! Grad je zapustila, a cijeli mandat je posvetila isključivo ispunjenju svoji partijskih i ličnih interesa“, poručuju iz beranskog DPS-a.

Navode i da Berane zaslužuje i više, i bolje. Iz DPS-a poručuju da izvršna vlast ulaže maksimalne napore da razvije Sjevernu Crnu Goru i učini je motorom crnogorske privrede.

Uz dobru saradnju sa Vladom, sigurni smo da ćemo sve što smo zacrtali u našem izbornim programu i ostvariti. Politički avanturisti i rušitelji nemaju šta da traže u našem gradu“, zaključuje se u saopštenju DPS-a.

]]>
Mon, 15 Jan 2018 14:05:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190626/berane-ce-krenuti-putem-oporavka.html
"Vujanović ne zna da Palestina nije suverena" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190630/vujanovic-ne-zna-da-palestina-nije-suverena.html Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, ni poslije 15 godina obavljanja te funkcije, ne zna elementarne pojmovi iz međunarodnog prava, saopšteno iz Demosa, iz kojeg napominju da Palestina nije suverena država. ]]>  

"Srozavajući funkciju predsjednika države poslušnošću i neučestvovanjem, pogotovo ne na autonoman način, u političkom životu zemlje Vujanović pokazuje da ni poslije 15 godina mandata ne zna elementarne pojmove ni iz međunarodnog života. Juče su mediji prenijeli da je, govoreći o Izraelu i Palestini, Vujanović 'podržao dijalog dvije države u funkciji njihovih suvereniteta i afirmacije'. Činjenice govore da Palestina nije suverena država", navode iz Demosa.

Podsjećaju da je Palestina 29. novembra 2012 godine glasanjem u Generalnoj Skupštini UN dobila status posmatrača u Ujedinjenim nacijama.

"To je bilo unapređivanje statusa Palestine. Tom prilikom je 138 zemalja glasalo za odluku o statusu posmatrača, 9 je bilo protiv, a 41 je bilo uzdržano. Crna Gora je bila uzdržana, drugim riječim nije podržala unaprijeđeni status Palestine kao zemlje posmatrača. Vujanoviću kao da nije poznat ni stav države čijim se smatra predsjednikom, još manje pravi status Palestine", saopštio je Demos.

Navode da bi ovakva situacija, u kojoj, kako kažu, Vujanović komentariše stranu zemlju ne znajući njen međunarodni status, izazvala šire kritičke komentare u demokratskom društvu.

"Što se neće desiti u Crnoj Gori. Naime, Vujanović je za 15 godina mandata uspio da navikne javnost da su njegove rijetke izjave beznačajne, čineći i samu funkciju predsjednika sasvim beznačajnom. Ako je to i htio, treba mu priznati da je u tome uspio", zaključuje se u saopštenju Demosa.

]]>
Mon, 15 Jan 2018 14:23:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190630/vujanovic-ne-zna-da-palestina-nije-suverena.html
"Konačni raspad građanske opozicije" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190625/konacni-raspad-gradjanske-opozicije.html Funkcioner nikšićkog DPS-a Boris Muratović ocijenio je da su poraz u četiri opštine, bojkot parlamenta i san da bi svako od lidera pojedinačno mogao da bude kandidat za predsjednika Crne Gore doveli do konačnog raspada građanske opozicije. ]]>  

"Konstituenti samozvane 'građanske opozicije', a prije svih Aleksa Bečić, pokušavaju ovih dana da nas, nakon javnog odumiranja ovog pretencioznog, a neuspješnog projekta, uvjere da on nikad nije ni postojao. Možda su zaboravili sve one sastanke, obećanja i prijetnje, kao i nedavno izgovorene riječi 'oca' ove koalicije, Ranka Krivokapića, koji je na Javnom servisu tvrdio da je tzv. građanska opozicija jača od DPS-a", saopštio je Muratović.

Bio je to, kako je rekao, još jedan u nizu pokušaja ujedinjavanja opozicionih snaga, bezuspješan jednako kao i svaki sličan tokom prethodne dvije decenije.

"Doduše, ovoga puta koncept 'građanske opozicije' je bio unaprijed osuđen na propast, ako se ima u vidu činjenica da su potencijalni savez činile partije od kojih su sve, osim jedne, gotovo na ivici cenzusa. Poraz u četiri opštine, bojkot Parlamenta kao sredstvo ucjene i na kraju san da bi svako od lidera partija u ovom skupu pojedinačno mogao da bude kandidat za predsjednika Crne Gore doveo ih je do konačnog raspada. Ne treba zanemariti ni 'sudar sujeta' koji se desio u tom propalom savezu, jer tamo gdje svako misli i ponaša se kao da je rođen za 'vođu', ne može doći do dogovora ni ko će voditi sastanak, a kamoli do zajedničkog predsjedničkog kandidata. Nažalost, to je glavna karakteristika svih dosadašnjih pokušaja ujedinjavanja opozicije", saopštio je Muratović.

Kada su, kako je rekao, "Bečić i Abazović najavili bližu saradnju, bio je to jasan znak da se Aleksa sprema za novo političko oceubistvo".

"Nakon Srđana Milića, na red je došao Krivokapić. Bez da trepnu, Bečić i Abazović ostavili su na ledini Lekića, Krivokapića i Jokovića, da se 'zabavljaju' sa druge strane cenzusa. Ovim potezom Bečić je u svoj politički dosije upisao još jednu podjelu pred novi poraz u Beranama i Ulcinju. Ako je samozvana 'građanska opozicija' imala ikakav smisao postojanja, onda se on ogleda kroz prikaz moralnog i političkog pada svih njenih aktera", zaključio je Muratović.

]]>
Mon, 15 Jan 2018 13:57:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190625/konacni-raspad-gradjanske-opozicije.html
Brajović: Zajednički do datuma izbora http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190622/brajovic-zajednicki-do-datuma-izbora.html Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović u srijedu 17. januara počeće konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih stranaka, oko datuma održavanja predsjedničkih izbora. ]]>

Brajović je uputio poziv na konsultacije predsjednicima parlamentarnih stranaka povodom predsjedničkih izbora koje će, kako navodi, raspisati u zakonom predviđenom roku do 20. januara.

"U pismu predsjednicima parlamentarnih stranaka, predsjednik Skupštine izražava namjeru da prije sprovođenja svoje ustavne obaveze raspisivanja predsjedničkih izbora, u duhu dobre političke prakse razmijeni mišljenja sa izabranim predstavnicima građana", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Skupštine, kako navodi i na ovaj način želi da konstruktivnim razgovorom svim parlamentarnim strankama omogući da stavovima i prijedlozima zajednički daju doprinos fer i demokratskom izbornom ambijentu.

"Predsjednik Brajović će takođe predsjednike partija obavijestiti o dolasku Misije ODIHR-a za procjenu stanja koja će na poziv državnih organa Crne Gore boraviti u našoj zemlji. Cilj misije je procjena predizbornog ambijenta i pripreme predstojećih izbora, na osnovu kojih će ODIHR donijeti odluku o sprovođenju neophodnih aktivnosti u posmatračkom procesu", navodi se u saopštenju.

]]>
Mon, 15 Jan 2018 13:36:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190622/brajovic-zajednicki-do-datuma-izbora.html
Iskoristiti bugarsko predsjedavanje EU http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190499/iskoristiti-bugarsko-predsjedavanje-eu.html Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović boravi u zvaničnoj posjeti Sofiji na poziv bugarskog predsjednika Rumena Radeva. Vujanović je prvi strani zvaničnik koji boravi u posjeti Bugarskoj otkako je ta zemlja preuzela polugodišnje predsjedavanje Savjetu Evropske unije. ]]>

Prilog Dijane Drašković, TVCG

Nakon sastanka sa Radevim, Vujanović je poručio da su odnosi dvije zemlje primjer u regionu, i da treba da budu prošireni i na sferu ekonomije.

"Ovaj dan je privilegija je za Crnu Goru, jer je ovo prvi radni dan Bugarske kao predsjedavajuće Savjetu Evrope. Ovo je prvi radni dan u kojem je Bugarska opredijelila kao jedan od važnih prioriteta evropsku perspektivu i povezanost Zapadnog Balkana. To je za Crnu Goru ali i ostale zemlje Zapadnog Balkana jasan poziv da maksimalno pojačaju svoje aktivnosti u procesu pristupanja Evropskoj uniji", poručio je Vujanović.

On je kazao da ga raduje da je Bugarska uspjela da, u komunikaciji sa Briselom i članicama EU, ishoduje vrlo jasne ciljeve predsjedavanja i korake u tom predsjedavanju za ovih šest mjeseci.

„Dakle, cilj predsjedavanja je da se ojača, ubrza i učini krajnje vidljivom evropska integracija Zapadnog Balkana“, rekao je crnogorski predsjendik.

Vujanović je istakao da proces izlaska Velike Britanije iz EU neće usporiti kalendar pristupanja država Zapadnog Balkana.

Prema njegovim riječima, Brisel i države EU nastaviće budžetsku podršku Zapadnom Balkanu u oblasti infrastrukture, i to saobraćajne i energetske.

„Zapadni Balkan ima potrebu da unaprijedi saobraćajnu infrastrukturu i iskoristi bolje svoje energetske resurse i očekuje da će EU nastaviti sa odnosom intenzivne podrške i pomaganja obnove i jačanja infrastrukture“, naglasio je Vujanović.

On je važnim ocijenio to što je utvrđen odgovarajući okvirni datumi za zajedničke aktivnosti, da se tokom februara saopšti strategija pristupanja država Zapadnog Balkana.

Vujanović je kazao da se Crna Gora, kao i Bugarska, zalaže za pristupanje kroz princip individualnih zasluga.

„Ali se mora znati da ono što se obezbijedilo u procesu pristupanja ima adekvatnu reakciju unutar EU. Da će se tokom aprila mjeseca dati jasni izvještaj o napretku svake države i da će se znati šta se učinilo i šta se sugeriše za dalje“, istakao je Vukanović.

Predsjednik Bugarske, Rumen Radev, rekao je da je posjeta crnogorske delegacije, nakon što je Bugarska preuzela predsjedavanje Savjetom EU, simbolična i ona pokazuje puno stvari.

„Pokazuje, prije svega, da Bugarska visoko ocjenjuje zalaganja koja Crna Gora ulaže u evropskim integracijama i ima određen pristup koji se zasniva na individualnim dostignućima svake zemlje“, naveo je Radev.

On je ocijenio da Crna Gora predstavlja dobar primjer za cijeli Zapadni Balkan kako jedna država može da preduzima duboke, ozbiljne reforme i ostvaruje bolju budućnost i za sebe i svoje susjede.

Što se tiče bilateralnih odnosa, dvije zemlje, Radev je kazao da su zadovoljni nivoom bilateralne robne i turističke razmjene, ali da bi on mogao biti mnogo bolji.

Borisov: Planirano proširenje EU

Tokom zvaniče posjete Bugarskoj Vujanović je imao susret i sa predsjednikom Vlade Bugarske Bojkom Borisovim i predsjednicom Parlamenta Cvetom Karajančevom.

"Vujanović je čestitao preuzimanje predsjedavanja, napretku i razvoji koji je evidentan u Bugarskoj. Zahvalio na podršci Zapadnom Balkanu posebno znajući da je to prostor koji je izuzetno osjetljiv. Kazao da je vizija Bugarske o vezivanju kroz infrastrukturu i različite ekonomske projekte najbolji način za postizanje uspjeha", saopšteno je iz kabineta predsjednika.

Vujanović je istakao da je bugarsko predsjedavanje šansa za sve države Zapadnog Balkana i veoma je važno sto su svi zvaničnici institucija EU, na zvaničnoj ceremoni početka predsjedavanja, dali podršku Zapadnom Balkanu i njegovoj integraciji.

"Pri tome, zastupajući individualni pristup, shodno zaslugama u procesu integracija, predsjednik je ponovio punu posvećenost Crne Gore pristupanju koje će u predsjedavanju Bugarske imati svoju veliku šansku", piše u saopštenju.

Bugarski premijer dao je punu podršku Crnoj Gori, i saopštio da je prethodna godina bila posvećena afirmaciji Zapadnog Balkana i da je planirano proširenje EU što je veliki uspjeh.

"Konstatovao da treba iskoristiti vrijeme jasne vizije lidera na Balkanu i bugarsko predsjedavanje za postavljanje temelja integracije i napretka", navodi se u saopštenju.

U razgovoru je, kako se dodaje, učestvovao i ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković.

Na sastaku sa Karajančevom, Vujanović je iskazao zadovoljstvo saradnjom između dva parlamenta koja je izuzetno značajna i u procesu pristupanja Crne Gore EU.

"Ocijenio je da je crnogorski parlament u proteklom period bio izuzetno efikasan i produktivan jer smo usvojili veliki broj akata koji su dio obaveza prema procesu pridruživanja EU. Iskazao je poštovanje parlamentu Republike Bugarske za ekspertsku pomoć u evropskim integracijama koja je data Parlamentu Crne Gore", naveli su iz Vujanovićevog kabineta.

Predsjednica bugarskog parlamenta ocijenila je da je individualna procjena napretka svake države prema EU jedini ispravan pristup integraciji država Zapadnog Balkana u EU.

"Iskazala je očekivanje da će 17. maj, kada će u Sofiji biti održan sastanak lidera Zapadnog Balkana i EU, biti još jedna korak u pravcu pridruživanja zemalja regiona Evropskoj uniji", dodoaje se u saopštenju.

 

]]>
Mon, 15 Jan 2018 13:15:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190499/iskoristiti-bugarsko-predsjedavanje-eu.html
Jokić isključen iz PzP-a http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190621/jokic-iskljucen-iz-pzp-a.html Predsjedništvo Pokreta za promjene isključilo je iz partije Radomira Jokića, sada već bivšeg predsjednika OO PzP Bijelo Polje, saopšteno iz te stranke. ]]> Iz PzP-a je saopšteno da je Jokić isključen iz partije zbog kršenja Statuta Pokreta za promjene.

"Za v.d. Predsjednika OO PzP BP, predsjedništvo PzP odredilo je profesora Gorana Drobnjaka, potpredsjednika OO PzP Bijelo Polje", navodi se u saopštenju.

]]>
Mon, 15 Jan 2018 13:20:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190621/jokic-iskljucen-iz-pzp-a.html
Opozicija: Konsultacije gubljenje vremena http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190620/opozicija-konsultacije-gubljenje-vremena.html Predstavnici opozicionih partija poručili su da neće učestvovati na konsultacijama o raspisivanju predsjedničkih izbora, koje organizuje predsjednik Skupštine Ivan Brajović. ]]>

Lider URA-e Dritan Abazović, kazao je Televiziji Crne Gore da ta partija neće učestvovati na konsultacijama koje organizuje predsjednik parlamenta.

On je Televiziji Crne Gore da su konsultacije "gubljenje vremena i da je konačna odluka donesena u nekim drugim centrima moći".

"A da Ivan Brajović samo sada pokušava da zadovolji neku formu koja nikom nije potrebna, osim za njegovu ličnu promociju", rekao je Abazović.

On je ocijenio da parlamentarni život u Crnoj Gori ne funkcioniše i da je parlament potpuno devalviran.

"Bilo bi smiješno da s takvim predsjednikom parlamenta bilo ko vrši bilo kakve ozbiljne konsultacije", istakao je Abazović.

Lider Demosa Miodrag Lekić smatra da su konsulatcija o datumu predsjedničkih izbora samo simuliranje demokratije.

"Simuliranje demokratije kroz nekakve krugove sastajanja nije suština stvari u ovom trenutku. Treba vidjeti da li izbori u ovom trenutku mogu da budu legitimni", kazao je Lekić za TVCG.

On je rekao da će sa predsjednikom parlamenta razgovarati kada prekinu bojkot.

"Eventualna komunikacija sa predsjednikom Skupštine može da bude kada se vratimo u parlament, odnosno kada parlament postane izraz suverenosti građana", naveo je Lekić.

Ni Demokrate neće kod Brajovića jer, kako kažu, nemaju namjeru da se konsultuju s portparolom lidera DPS-a Mila Đukanovića.

"Te konsultacije su simulacija demokratije, zato što bi gospodin Brajović trebalo da obavi konsultacije sa gospodinom Vujanovićem, jer formalno od odluke njih dvojice zavisi da li ćemo imati na proljeće u istom danu predsjedničke i lokalne izbore", saopšteno je iz te partije.

U SNP-u smatraju da predsjednik Skupštine neće uvažiti njihove argumente, već svojih koalicionih partnera.

"SNP ima svoj stav povodom ulaska u parlament i na taj način će se i po ovom pitanju oglasiti. Ja sam siguran da mi ostajemo pri našem stavu", kazao je potpredsjednik SNP-a, Dragoslav Šćekić.

TVCG saznaje da se ni DF neće odazvati pozivu Brajovića, kao ni SDP.

"SDP neće ići na te konsultacije jer tu adresu ne smatramo dovoljno autonomnom i kredibilnom da može doprinijeti aktuelnom političkom procesu", kazao je funkcioner SDP-a, Ivan Vujović.

Iz Ujedinjene Crne Gore su saopštili da će se pismom obratiti Brajoviću i reći mu da je sličan sastanak trebao da se održi prije šest mjeseci kada je trebalo pričati o postizanju preduslova za održavanje predsjedničkih izbora.

Konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih stranaka, povodom datuma održavanja predsjedničkih izbora, Brajović će početi u srijedu, 17. januara.

Prilog Tatjane Debeljević, TVCG:

]]>
Mon, 15 Jan 2018 13:02:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190620/opozicija-konsultacije-gubljenje-vremena.html
Dajković prešao kod Milačića http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190590/dajkovic-presao-kod-milacica.html Doskorašnji član GO i Predsjedništva Odbora Glavnog grada DEMOS-a Vladislav Dajković napustio je tu partiju i najavio da će podržavati stranku koju će osnovati Marko Milačić. ]]>

"Nakon dvije godine saradnje, odlučio sam da, u prijateljskoj atmosferi, napustim Demos zbog malo drugačijih pogleda na politiku. Naravno, to ne znači da nećemo nastaviti saradnju, naprotiv, nastavljamo je u nešto drugačijem obliku jer se, logično, nalazimo na istom opozicionom putu i stremimo istom cilju: konačnom oslobođenju Crne Gore, nakon skoro tri decenije nepromijenjene vlasti", kazao je Dajković u izjavi za medije. 

Profesoru Miodragu Lekiću je, kako navodi, najiskrenije zahvalan na svakom savjetu i lekciji.

"Smatram da je vrijeme za nove mlade ljude - ljude koji će se snagom svojih otvorenih i jasnih stavova boriti za vrijednosti one Crne Gore koja nam svima nedostaje: nepokolebljive, časne, slobodarske - prave Crne Gore naših đedova i baba, na jedan moderan način. Upravo tu energiju sam prepoznao u političkoj partiji u nastajanju - partiji na čijem čelu će biti dokazani borac, Marko Milačić", kazao je Dajković.

Milačić će, kako navodi Dajković, predvoditi politiku kojom se neće ustručavati da kaže kojim jezikom govori i u koju crkvu ide.

"Talasom koji će voditi politiku ljubavi, a ne sankcija prema našim vjekovnim prijateljima, će, u konačnom, ponuditi nešto novo i do sada neviđeno u Crnoj Gori - ponudiće nadu u obliku, kako je to Milačić već kazao, duha predaka za 21. vijek", naveo je Dajković.

On navodi i da u tom procesu nije toliko važno biti mlad, koliko je nužno biti nov - ponuditi novu ideju, novo viđenje situacije, novo razmišljanje.

"Ako neko trideset godina, zvao se on vlast ili opozicija, prima 2000 eura skupštinske plate, vozi se službenim automobilom, ima sekretarice, savjetnike, besplatno gorivo, telefone i ručkove, i sve to bez ikakve odgovornosti, onda mi, razumjećete, nismo samo različita generacija političara. Mi smo različita klasa ljudi. Možda smo zato tu gdje jesmo", kazao je Dajković.

On ističe da je partija, koju će osnovati Milačić, nužna potreba Crne Gore.

"Zbog svega navedenog smatram da je osnivanje partije koju će predvoditi, kako već rekoh, dokazani borac i moj kolega, Marko Milačić, nužna potreba - nikako hir, te se nadam da će građani Crne Gore već na prvim narednim izborima imati pravi izbor - izbor prave Crne Gore", zaključio je Dajković.

]]>
Mon, 15 Jan 2018 10:30:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190590/dajkovic-presao-kod-milacica.html
Proširenje opet u prioritetima Brisela http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190574/prosirenje-opet-u-prioritetima-brisela-.html Strategija Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan, koja će biti objavljena u februaru, potvrda je da se politika proširenja EU vraća na agendu Brisela, kazala je direktorica Evropskog fonda za Balkan Hedvig Morvai. ]]>

Ona smatra da ovakvim razvojem situacije, zemlje regiona treba da budu zadovoljne, imajući u vidu da je aktuelni mandat Evropske komisije počeo sa moratorijumom na prijem novih članica, a da se približava kraju sa najavom proširenja EU.

„I pored svih kriza koje su Evropu u međuvremenu pogodile i problema koji postoje u našem regionu, pozitivni trendovi su evidentni i oni rezultiraju ovim novim zamajcem u evropskim integracijama“, kazala je Morvai u razgovoru za Pobjedu.

Od toga da li će države Zapadnog Balkana u EU ući u isto vrijeme ili u razmaku od nekoliko godina, prema njenim riječima, mnogo je važnije da li će ući kao uređene, stabilne države, koje međusobno sarađuju ili kao rezultat nekog geopolitičkog spleta okolnosti.

U tom kontekstu je, dodaje Morvai, važno da najavljena strategija pred svaku državu regiona stavi jasnu perspektivu članstva i reafirmiše transformacionu moć politike proširenja.

„Na taj način će se u fokus ponovo staviti ono što se često zaboravlja - da je suština evropskih integracija sprovođenje reformi koje su osnov za duboko ukorijenjene, nepovratne promjene“, poručila je Morvai.

Ona je kazala i da otvaranje i zatvaranje poglavlja ne treba ni mistifikovati, ali ni banalizovati.

„Kraj tog procesa podrazumijeva usvajanje pravnih tekovina Evropske unije, koje su u pregovorima podijeljene na različite oblasti u formi pregovaračkih poglavlja. Svakako da je najvažnije da li su usvojeni i da li se primjenjuju evropski standardi u tim oblastima“, istakla je Morvai.

S druge strane, kako je kazala, otvaranje poglavlja se može posmatrati kao početni korak u reformama, tako da to i jeste jedan od indikatora uspjeha pregovora.

Govoreći o izazovima u regionu, Morvai je navela da sve države regiona imaju sreću i nesreću da se susreću sa sličnim izazovima u procesu evropskih integracija.

„Sreća je jer to otvara mogućnost da se kroz regionalnu saradnju ti izazovi brže prevaziđu, a nesreća je to što je za prevazilaženje nekih izazova potrebna politička volja koja često izostaje“, smatra Morvai.

Vladavina prava, borba protiv korupcije, reforma pravosuđa, sloboda medija, otvorena bilateralna pitanja su izazovi koji su, kako smatra, u manjoj ili većoj meri zajednički izazov za sve države regiona.

„Čvršćim povezivanjem regiona, razmjenom iskustava i saradnjom na različitim nivoima, ovi i drugi izazovi mogu biti mnogo brže prevaziđeni, bez obzira na to koja je država u kojoj fazi pristupanja EU“, ocijenila je Morvai.

]]>
Mon, 15 Jan 2018 08:00:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190574/prosirenje-opet-u-prioritetima-brisela-.html
Demarkacija će teško proći http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190571/demarkacija-ce-tesko-proci.html Skupštinska komisija za spoljne poslove razmatraće danas Sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom, ali ja ne očekujem ništa novo, jer još uvijek ovaj dokument nema podršku dvije trećine glasova u kosovskom parlamentu, ocjenjuje kosovski analitičar Azem Vlasi. ]]>

Ističe da bez obzira na veliki pritisak javnog mnjenja nema izgleda da to brzo prođe.

"Narod se buni, smatraju da su oštećeni jer nema vizne liberalizacije. Ali, ko pita narod, pitaju ga samo na izborima, a onda između glasanja političari rade šta hoće", kaže kosovski analitičar za Pobjedu.

Vlasi je ponovio da ova situacija nema nikakve veze sa Crnom Gorom i da naši odnosi ostaju dobri, ali da političke razmirice među partijama još uvijek blokiraju pitanje demarkacije.

"Sve parlamentarne grupe uvijek ponavljaju ono što je istina da Kosovo i Crna Gora imaju prijateljske odnose. Međutim, tu su problemi između parlamentarnih grupa, ali niko ni zbog čega nije ljut na Crnu Goru. To se svodi na sljedeće. Eto, ako bi Crna Gora pristala da se zajedno dvije države obrate arbitraži, a arbitražni sud će najvjerovatnije potvrditi ovo što je potpisano, ili ako Podgorica još jednom razgovara sa Prištinom pa makar bilo ispregovarano isto, čini se da bi demarkacija odmah prošla. Tu neko mora da spašava obraz i po svemu sudeći to je sadašnji premijer Ramuš Haradinaj. Dok je bio u opoziciji, pravio je najveći problem oko toga, a sad se našao u ulozi premijera koji treba da riješi to pitanje i jednostavno nema načina da pravi salto mortale i da se pravi da je sada sve u najboljem redu, pa da to ratifikujemo", poručuje Vlasi.

]]>
Mon, 15 Jan 2018 07:50:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190571/demarkacija-ce-tesko-proci.html
Čelnici Dveri i Amfilohije o Kosovu http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190569/celnici-dveri-i-amfilohije-o-kosovu.html Predsjednik Dveri Boško Obradović i predsjednik skupštinskog Odbora za Srbe u regionu Ivan Kostić sastali su se na Cetinju sa Mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem sa kojim su razgovarali o budućnosti Kosova saopštila je danas ta stranka. ]]>

Nakon prijema Obradović i Kostić su prisustvovali promociji nove knjige Mitropolita Amfilohija o Kosovu u Podgorici, na kojoj su govorili vladike Atanasije, Joanikije i Grigorije, kao i Milo Lompar i Miloš Ković, piše u saopštenju.

Drugog dana posjete Crnoj Gori delegacija Dveri posjetiće Maticu Srpsku i Srpsku Televiziju u Podgorici, i susresti se sa više srpskih političara iz Crne Gore.

]]>
Sun, 14 Jan 2018 23:17:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190569/celnici-dveri-i-amfilohije-o-kosovu.html
Otkazan sastanak građanske opozicije http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190536/otkazan-sastanak-gradjanske-opozicije.html Sastanak takozvane građanske opozicije, koji je zakazan za sjutra, neće biti održan, nezvanično saznaje TVCG. ]]>

Lider Demokrata Aleksa Bećić je naveo da je spreman za sastanak takozvane građanske opozicije odmah nakon izbora u Beranama i Ulcinju i to već petog februara.

 

]]>
Sun, 14 Jan 2018 16:05:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/190536/otkazan-sastanak-gradjanske-opozicije.html