RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/rss.html me https://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/rss.html Funkcionalnost države dovedena u pitanje https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339299/funkcionalnost-drzave-dovedena-u-pitanje.html Crna Gora sva svoja strateška postignuća ostvarila je zahvaljujući funkcionalnosti države, što je sada dovedeno u pitanje i što se mora rješavati u skladu sa očekivanjima javnog mnjenja, poručio je predsjednik države Milo Đukanović. Đukanović je danas primio članove delegacije Evropskog savjeta za međunarodne odnose (ECFR) koji borave u studijskoj posjeti Crnoj Gori i regionu. Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta oni su iskazali interesovanje za predsjednikovo viđenje stanja u Crnoj Gori i regionu i mogućnostima za rješavanje unutrašnjih političkih kriza, ali i geopolitičkih odnosa i posljedica.

Predsjednik je, kako se navodi u saopštenju, potvrdio da je tema regiona izuzetno važna za stabilnost Evrope, ali i dalju snagu i prestižnost NATO-a.

Uz ocjenu o izvjesnom poremećaju na širem globalnom planu, ocijenio je da je aktuelna situacija na ZB posljedica dvije okolnosti, zaustavljenog procesa proširenja i poremećaja na relaciji Istok-Zapad.

U tom kontekstu Đukanović je ukazao na potrebu odlučnijeg i jasnijeg podsticaja zemljama ZB za integraciju u EU, i odlučniju i promišljeniju zaštitu Regiona od malignog uticaja trećih strana što, kako kaže, nije samo interes ZB, već i Evrope.

Đukanović je iskazao zabrinutost da je oživljavanjem retrogradnih politika, posljednjih mjeseci ZB više na pitanju stabilnosti, nego integracija.

Kako se navodi, uprkos tome, Đukanović je izrazio spremnost Crne Gore da se bori za vrijednosti u koje vjeruje.

Kako se navodi u saopštenju, članovi Savjeta, aktuelni i nekadašnji politički zvaničnici, evropski poslanici i istaknute ličnosti društveno-političkog života Evrope, fokusirani su na međunarodne vanjske odnose  i države Jugoistočne Evrope.

Članovi Delegacije Savjeta koju su činili Sylvie Kauffmann, direktorica uredništva Le Monde, Engjellushe Morina, viša saradnica za politiku i širi evropski program Savjeta, Vesna Pusić, poslanica u hrvatskom Saboru i bivša ministarka vanjskih poslova Hrvatske, Maria Simeonova, koordinatorka programa Evropskog Savjeta, Hannes Swoboda, predsjednik Međunarodnog instituta za mir i bivši zastupnik u Evropskom parlamentu, Vessela Tcherneva, zamjenica direktora i šefica kancelarije i Ivan Vejvoda, direktor i stalni saradnik  Evropskog projekta, zahvalili su Predsjedniku za detaljnu analizu i informacije, važne za razumijevanje aktuelnih regionalnih i geopolitičkih prilika.

 

]]>
26.10.2021T21:05:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339299/funkcionalnost-drzave-dovedena-u-pitanje.html
"Vlada će zasigurno preživjeti" https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339297/vlada-ce-zasigurno-prezivjeti.html Trenutni pregovori parlamentarne većine i premijera Zdravka Krivokapića mogu ojačati Vladu, ocijenio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, dodajući da će Vlada zasigurno preživjeti. "U Crnoj Gori se dešava normalna demokratska smjena vlasti. Trenutno imamo diskusiju između premijera i predstavnika parlamentarne većine, koji žele da preispitaju uspjehe u posljednjoj godini", naveo je Milatović.

On je, u intervjuu Turskoj radio i televizijskoj korporaciji, naveo da se u Crnoj Gori trenutno diskutuje šta treba da se ojača u izvršnoj vlasti.

"Ova Vlada će zasigurno preživjeti, u ovoj ili onoj formi. Ona na neki način može biti ojačana i mislim da se to upravo dešava u diskusijama", rekao je Milatović.

On je naveo da se trenutno radi na jačanju veza između Vlade i Parlamenta, kako bi se nastavilo sa "ambicioznom reformom koja je trenutno na agendi izvršne vlasti".

]]>
26.10.2021T21:03:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339297/vlada-ce-zasigurno-prezivjeti.html
"Organizovani kriminal prepreka razvoju Z. Balkana" https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339293/organizovani-kriminal-prepreka-razvoju-z-balkana.html Organizovani kriminal jedna je od glavnih prepreka razvoju regiona Zapadog Balkana, navodi se u Izvještaju Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (EP). U Izvještaju o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadanom Balkanu, naglašava se potreba za iskorjenjivanjem političkih i administrativnih veza sa organizovanim kriminalom.

U dokumentu se govori o "očiglednom nedostatku volje vlasti u regionu da otvore bivše jugoslovenske arhive" i naglašava se važnost saradnje i dijeljenja obavještajnih podataka između regiona i međunarodnih partnera.

Kako prenosi Tanjug, izvještaj je usvojen sa 60 glasova za, četiri protiv i šest uzdržanih.

Poslanici EP pozvali su vlade u regionu da pojačaju svoje napore ka reformama u oblastima vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Austrijski poslanik u EP Lukas Mandl pozvao je Evropsku uniju (EU) da podrži te napore kroz finansijsku pomoć i praktičnu saradnju.

"EU ne smije da koristi organizovani kriminal kao izgovor za odlaganje procesa proširenja, već treba da stane uz narod Zapadnog Balkana u njihovoj borbi protiv te pojave", poručio je Mandl.

]]>
26.10.2021T20:41:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339293/organizovani-kriminal-prepreka-razvoju-z-balkana.html
Interes građana na prvom mjestu https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339278/interes-gradjana-na-prvom-mjestu.html Nakon što su i istraživanja pokazala da građane interesuju živone teme, a ne one koje plasiraju političari, predstavnici i vlasti i opozicije kažu da su upravo rješavanje svakodnevnih problema građana njihov najvažniji prioritet. Zašto su ipak životna pitanja uglavnom u sjenci manje važnih tema za građane, političari nemaju jedinstven odgovor i odgovornost za to prebacuju s jednih na druge. To što je bolji životni standard prioritet građana, a što je potvrdilo i jučerašnje istraživanje, za najaču partiju na vlasti, Demokratski front, očekivano je. Uvjeravaju da su životne teme u fokusu njihove politike, a imaju objašnjenje i zašto ta pitanja često ostaju u sjenci onih koja se odnose na crkvu i naciju.

“Građane interesuju i identitetska pitanja posebno u dijelu kada je jednom narodu u Crnoj Gori, a to se dešavalo prethodnih 30 godina bukvalno bila ugrožena i egzistencija i taj narod je bio diskriminisan, a proteklih 10-ak i više godina ovdje je bila diskriminisana i SPC. Međutim to se u tom istraživanju ne konstatuje. Ovo istraživanje je rađeno direktno kako bi omalovažilo srpski narod”, kaže za TVCG Jovan Vučurović, poslanik Demokratskog fronta.

Da političari ne bi trebalo da insistiraju na temama koje dijele društvo, smatraju Demokrate. I zato su kažu pobjede, a ne podjele glavni motiv njihove politike.

“Potvrda ovog istraživanja jeste upravo to da je Demokratska Crna Gora od samog osnivanja bila na pravom političkom putu, jer smo partija koja svoju politiku nikada nije baštinila na vjerskim, nacionalnim i identitetskim razlikama već upravo naprotiv, uvijek smo politiku gradili u odnosu na ono što su u interesi građana Crne Gore. Ovo istraživanje me raduje takođe što je dokazalo da je pećinski nacionalizam u Crnoj Gori poražen”, poručio je poslanik Demokrata Vladimir Martinović.

To što građani žele da podjele ostave u prošlosti i da se okrenu boljoj budućnosti, raduje GP URA. Zato apeluju na sve aktere na političkoj sceni da više osluškuju glas i potrebe građana.

“Ako budemo izgubili to vrijeme u nadgornjavanju oko nekih važnih, ali u odnosu na život trivijalnih pitanja svi ćemo biti na gubitku. I ono što je sigurno i što možemo garantovati sigurno za GP URA jeste da smo presrećni sa tim istraživanjem i da se ono poklapa sa onim što su naše tendencije i što je naša želja, a to je da se stvori zdrav ekonomski ambijent”, poručio je funkcioner GP URA Goran Đurović.

Bez jake ekonomije ne možemo imati ni razvijenu državu, ocjenjuju u najjačoj opozicionoj partiji DPS-u. Zbog toga su kažu i u prethodnih godinu ukazivali na pogubne rezultate ekonomske politike aktuelne vlade.

“Ali znate kako ne smijemo upasti u zamku ni jednog trenutka da je neophodno baviti se samo tim temama. Smatram da smo samo pravovremeno ukazivali na one opasnosti koje potencijalno mogu očekivati Crnu Goru zbog svega što se dešava i politike koja se dominantno iz regiona, preko marionetske vlade, kako smo i mi uvjereni, uvozi u Crnu Goru", navodi poslanik DPS-a Miloš Nikolić.

Zato u SDP-u i SD-u kažu da nastoje da životne teme vrate u Parlament, priznaju da u tome uvijek ne uspijevaju, jer su kako navode mnogim donosiocima odluka važnija pitanja koja od političke često prave pozorišnu scenu.

“Vjerujem da razlog za takvu vrstu vođenja politike leži u činjenici da su podaci o ogromnom rastu nezaposlenosti, drastičnom rastu cijena namirnica i goriva, evidentnom problemu nelikvidnosti privrede nešto što je razočaravajuće i zato mnogima nije politički oportuno da o tome priča”, naveo je Boris Mugoša, poslanik SD-a.

“Imamo aktuelnu vlast koja ne brine o problemima građana već forsira one identitetske teme i jednu vjersku zajednicu pokušava staviti iznad Ustava i zakona i kao posljedicu toga imamo kao što vidimo iz posljednjeg izvještaja paralisane evropske integracije, paralisano tužilaštvo, rast broja nezaposlenih, pad investicija”, naveo je Bojan Zeković, iz SDP-a.

Ko je od političara vlasti ili opozicije u pravu, sud će dati građani. Jedno je izvjesno da bi njihov glas političari trebalo bolje da čuju, jer su u sve komplikovanijoj političkoj zbilji novi izbori jedna od opcija.

]]>
26.10.2021T20:19:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339278/interes-gradjana-na-prvom-mjestu.html
Z. Balkanu potrebni političari posvećeni EU https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339283/z-balkanu-potrebni-politicari-posveceni-eu.html Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da su Zapadnom Balkanu potrebni politički lideri posvećeni evropskoj integraciji, otvoreni za dijalog, koji će se baviti prilikama 21. vijeka, a ne problemima iz prošlosti. "Ključ za jači Zapadni Balkan je onaj koji stvara inkluziju, a ne isključenje, integraciju a ne dezintegraciju, etničko pomirenje, a ne nacionalističke politike", kazao je Eskobar Eskobar na Beogradskom bezbjednosnom forumu.

Eskobar je rekao da je jedan od najvećih i najrazočaravajućih izazova to što se "mnogi političari nijesu razvijali u svom razmišljanju" i da se i dalje raspravlja o problemima iz 1990-ih koje je trebalo političkom voljom odavno riješiti.

"Trebaju nam političari posvećeni težnji ka EU, volji naroda, ali nažalost to nije uvijek slučaj. Vidimo neke uznemirujuće trendove u koncentraciji moći u političkim partijama, u koncentraciji ekonomskih mogućnosti samo kod ljudi povezanih s tim partijama", rekao je.

Izbor za Zapadni Balkan biće, kaže on, koja vrsta lidera će se izdići iz regiona.

"Da li će to biti lideri koji će prigrliti ideju ekonomskog čuda, ekonomije vrijedne 125 milijardi dolara i tržišta od 20 miliona ljudi, ili će se i dalje baviti pitanjima iz 1990-ih. To je izbor za narod, ne za međunarodnu zajednicu", rekao je Eskobar.

Dodao je da su sankcije sredstvo koje će biti korišćeno, ali da neće biti primarno sredstvo, pa čak iako budu korišćene sankcije nijesu rješenje za Balkan.

"Rješenje su izbori, motivacija stanovnika, učešće javnosti u političkoj sferi", rekao je Eskobar i dodao da lideri moraju da otvore dijalog sa civilnim društvom i opozicijom.

Visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta je rekao da je politika svake američke administracije od bivšeg američkog predsjednika Bila Klintona bila da svih šest zemalja Zapadnog Balkana treba da budu dio Evropske unije i to ubrzo i da region može da računa na SAD kao partnera.

"Mnoge zemlje su napravile ogroman napredak i nadam se da ćemo sa evropskim kolegama uspjeti da ubijedimo članice da nijesu toliki rizik koliko su mogućnost", rekao je Eskobar.

Dodao je da je svaka zemlja koja je postala članica EU postala više demokratska, stabilnija i prosperitetnija.

Izrazio je podršku ekonomskoj saradnji zemalja Zapadnog Balkana bilo, kako je rekao, kroz Zajedničko regionalno tržište ili inicijativu Otvoreni Balkan.

 

]]>
26.10.2021T19:35:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339283/z-balkanu-potrebni-politicari-posveceni-eu.html
Đukanović primio akreditivna pisma ambasadora https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339279/djukanovic-primio-akreditivna-pisma-ambasadora.html Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Austrije, Šri Lanke, Meksika i Jordana, Karla Milera, Manori Unambuve, Karlosa Isaura Feliksa Korone i Aheda Ali Sveidata. Đukanović je, kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika, poželio ambasadorima uspješnu misiju.

On je naveo da je uvjeren da će tokom mandata svaki od ambasadora, u saradnji sa državnim organima Crne Gore, doprinijeti unapređenju međudržavnih odnosa.

Đukanović je pozvao nerezidentne ambasadore da što češće posjećuju Crnu Goru i potvrdio otvorenost za svaku inicijativu koja vodi daljem jačanju međudržavnih veza.

„U osvrtu na aktuelne prilike u Crnoj Gori, ukratko je upoznao sagovornike sa političkom situacijom u zemlji, epidemiološkim prilikama i napretku u imunizaciji“, navodi se u saopštenju.

Đukanović je posebno naglasio vanjskopolitički kurs Crne Gore gdje nakon članstva u NATO, evropska integracija ostaje ključna strateška orijentacija zemlje.

„Uz visoke ocjene o međudržavnim odnosima i frekventnom političkom dijalogu Crne Gore i Austrije, on je pozdravio kontinuirano interesovanje i pažnju te zemlje za Jugoistočnu Evropu, što je doprinijelo razvoju i evropeizaciji regiona, kao i članstvu dijela zemalja u euroatlantske strukture“, kaže se u saopštenju.

Đukanović je posebno zahvalio za podršku Crnoj Gori u procesu ostvarenja njenih strateških ciljeva, što država opravdava odgovornim članstvom u NATO i najdužim iskoracima ka Evropskoj uniji (EU).

On je istakao da nakon ohrabrujućih impulsa sa samita u Sloveniji, dobar dio odgovornosti je na strani regiona, da sprovodi reforme, u čemu Crna Gora ima najbolje predispozicije zbog dosadašnjeg dobro obavljenog posla.

On je dodao da je uvjeren da će ka tim pitanjima biti usmjerena pažnja aktuelne i svake buduće vlade.

„Austrija je već usvojila praksu dobre i frekventne političke komunikacije na najvišem nivou u tom smislu, a pružila je i važnu eksperstku“, navodi se u saopštenju.

Đukanović je kazao da vjeruje da će se to nastaviti i intenzivirati.

„Uz zadovoljstvo bilateralnom saradnjom i značajnim potencijalima za razvoj ekonomske saradnje, Đukanović je u razgovoru sa Milerom zahvalio za podršku Austrije u savladavanju COVID izazova kroz isporuku Fajzer vakcina, povezivanje zdravstvenih sistema i prihvat najteže oboljelih pacijenata iz Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Miler je kazao da je Austrija sve, samo ne neutralna zemlja kada su region i Crna Gora u pitanju.

„Crna Gora je bliska našim srcima i puno nas toga veže bilateralno i multilateralno“, poručio je Miler.

On je najavio dalju maksimalnu pomoć i saradnju u pristupanju EU, ocjenjujući da je Crna Gora najspremnija zemlja i prva sljedeća članica.

Miler je naglasio da iako zemlja prolazi kroz zanimljivo političko iskustvo, osjeća da projekat pristupanja EU može biti udružujuća snaga, koja će omogućiti neophodnu saradnju u interesu pristupanja i razvoja Crne Gore.

On je najavio više posjeta austrijskih zvaničnika Crnoj Gori u narednom periodu, što će intenzivirati ekonomsku razmjenu u brojnim oblastima i donijeti još plodnije odnose dvije države.

Miler je potvrdio da će Austrija ostati bliska i angažovana u Crnoj Gori i čestitao na državnim uspjesima, kojima je značajno doprinio i Đukanović, u pravcu usmjeravanja zemlje prema Zapadu i saradnji sa NATO i EU.

Đukanović je u razgovoru sa ambasadorkom Šri Lanke naglasio da se Crna Gora sa visokim poštovanjem odnosi prema zajedničkom jugoslovenskom nasljeđu, koje sadrži i dimenziju saradnje sa jednom od zemalja osnivača Pokreta nesvrstanih.

„Takva iskustva želimo da koristimo u cilju razvoja savremene međudržavne saradnje“, naglasio je Đukanović.

On je, imajući u vidu nedostajuću bilateralnu komunikaciju na najvišem nivou, kazao da je zainteresovan za intenziviranje kontakata dvije države.

„Prije svega, između ministarstava i kroz izgradnju ugovorne baze, kao preduslova za uspostavljanje privredne saradnje, u turizmu, prerađivačkoj industriji, ali i kroz kulturnu razmjenu što će dodatno zbližiti države i narode“, kaže se u saopštenju.

Unambuve je, kako se navodi, iskazala saglasnost za značajem istorijskih veza i opredjeljenje za njihovim snaženjem u cilju najbolje međudržavne saradnje.

Ona je istakla da će nedavno postavljenje počasnog konzula te zemlje u Crnoj Gori otvoriti nove prilike za razvoj ekonomske i kulturne saradnje.

Đukanović je u razgovoru sa ambasadorom Meksika kazao da je intenziviranje političkih kontakata na najvišem nivou izazov za buduću saradnju, koji treba realizovati kako bi se unaprijedila saradnja između država.

Dvije države, kako je rekao, imaju značajne potencijale za saradnju na ekonomskom i kulturnom planu.

„U tom smislu izrazio je spremnost za podršku svim inicijativama sa ciljem približavanja kulturne baštine i stvaralaštva dva naroda“, navodi se u saopštenju.

Đukanović je ocijenio da postoji i ozbiljan potencijal za saradnju u trgovini i poljoprivredi, posebno sa ponosom ističući prisustvo crnogorske dijaspore u Meksiku, koja ima svoje predstavnike i na najistaknutijim pozicijama u toj zemlji.

„Na tim osnovama, izražena je spremnost i za upotpunjavanjem diplomatske mreže koja bi dala novi impuls vezama dvije zemlje“, dodaje se saopštenju.

Ambasador Meksika je pozvao Đukanovića da naredne godine i kada situacija sa pandemijom to omogući posjeti Meksiko, što bi bilo značajno za buduće odnose dvije zemlje.

„Kao diplomata sa iskustvom u našem regionu, naglasio je interes Meksika da gradi i unapređuje bliske odnose sa zemljama koje su bile dio Jugoslavije i sa Crnom Gorom, čiji je Meksiko pouzdan partner i prijatelj“, kaže se u saopštenju.

On je istakao da su potencijali diverzifikacije veza izuzetni, posebno u trgovini i investicijama imajući u vidu i potencijal Meksika da bude most ka zemljama Sjeverne i Latinske Amerike.

Đukanović je u razgovoru sa ambasadorom Jordana naglasio da dvije države povezuje prijateljstvo i kvalitetan odnos u međudržavnoj saradnji.

To je, kako je naveo, potvrđeno i kontaktima na najvišem nivou, postojećim sporazumima između Privrednih komora i poslovnim forumima koji su održani u prethodnom periodu.

Đukanović je kazao da bi zato na tim osnovama bilo korisno razmišljati o daljem unapređenju ugovorne baze, koja bi osnažila šanse u konkretnim privrednim djelatnostima, prije svega turizmu i poljoprivredi, kao i bolje saobraćajno povezivanje, za šta postoji kapacitet kroz Luku Bar.

„U kontekstu nastavka prakse susreta na najvišem nivou pozvao je jordanskog šefa države da posjeti Crnu Goru, iskazujući poštovanje za konstruktivnu i mirovnu ulogu te zemlje u regionu i državnu politiku oslonjenu na vrijednosti multikulturalizma koje dijeli i Crna Gora“, dodaje se u saopštenju.

Sveidata je, kako je saopšteno, prenio pozdrave kralja Jordana i iskazao interes Jordana da unapređuje ekonomsku saradnju sa Crnom Gorom kako bi pratila veoma dobre političke odnose dvije zemlje.

„Inicirao je obnavljanje biznis foruma i iskazao spremnost da u najkraćem roku pripremi osnovu za potpisivanje više međudržavnih sporazuma koji će otvoriti put ka novim prilikama za saradnju u obostranom interesu“, zaključili su u saopštenju.

]]>
26.10.2021T19:12:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339279/djukanovic-primio-akreditivna-pisma-ambasadora.html
Bečić sjutra sa Eskobarom https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339261/becic-sjutra-sa-eskobarom.html Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić razgovaraće sjutra sa izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore. Kako su naveli, očekuje se da predmet razgovara budu partnerski odnosi Crne Gore i SAD-a i ideje za unapređenje saradnje.

„Kao i perspektive bilateralnih odnosa SAD-a i Crne Gore i jačanje savezništva u okviru NATO alijanse“, kazali su iz Skupštine.

]]>
26.10.2021T17:04:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339261/becic-sjutra-sa-eskobarom.html
Krivokapić na Bajdenovom Samitu za demokratiju https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339264/krivokapic-na-bajdenovom-samitu-za-demokratiju.html Premijeru Zdravku Krivokapiću uskoro će biti uručena pozivnica za učešće na Samitu za demokratiju, koji će biti održan 9. i 10. decembra u virtuelnom formatu, a čiji će domaćin biti američki predsjednik Džozef Bajden. To je najavila ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke, tokom sastanka sa Krivokapićem. Kako je saopšteno iz Vlade, ambasadorka Rajnke je čestitala premijeru Krivokapiću na članstvu Crne Gore u Savjetu UN-a za ljudska prava, naglasivši da zajedničko članstvo SAD i Crne Gore u Savjetu predstavlja šansu za dodatno jačanje borbe za ljudska prava u svijetu.

Kako je naglasila ambasadorka, pozivnica će istovremeno predstavljati čin poštovanja prema Crnoj Gori i putu koji slijedi.

“Ovaj Samit predstavlja značajnu priliku da demokratske države svijeta predstave svoje ideje u vezi tri ključne teme: odbrane od autoritarizma, borbe protiv korupcije i unapređenja poštovanja ljudskih prava”, saopšteno je iz Vlade.

Kako se navodi Krivokapić je izrazio zadovoljstvo zbog najavljenog poziva i prilike da Crna Gora doprinese ovom značajnom Samitu svojim idejama, dodavši da ovu vijest doživljava i kao podršku evropskoj i evroatlantskoj orijentaciji Vlade Crne Gore.

Predsjednik Vlade je istakao da ga je obradovala jučerašnja izjava zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, Gabrijela Eskobara, koji je naglasio značaj borbe protiv korupcije, koja će predstavljati jednu od kapitalnih tema najavljenog Samita.

Kako navode iz Vlade, premijer je podsjetio da je jedan od osnovnih preduslova za kvalitet demokratije, u društvima gdje je smjenjivost partija na vlasti bila rijetka pojava, zapravo ekonomski razvoj.

“Iz tog razloga, sa ciljem unapređenja životnog standarda svih građana Crne Gore, Vlada je naročito fokusirana na ekonomski razvoj”, poručio je Krivokapić.

Premijer je u tom smislu iskoristio priliku da predstavi ambasadorki određene elemente ekonomskog programa Vlade – „Evropa sad!“.

“Ambasadorka Rajnke je takođe izrazila zadovoljstvo zbog nedavne uspješne posjete članova Vlade Crne Gore, potpredsjednika i troje ministara, Sjedinjenim Američkim Državama, sa čim se dodatno složio i premijer Krivokapić”, navodi se u saopštenju.

Na kraju sastanka je iskazano zadovoljstvo zbog intenzivirane bilateralne saradnje između Crna Gore i SAD, pažljivog odnosa prema našem trajnom savezništvu, uz iskazanu želju da se odnosi između dvije zemlje, u budućnosti, dodatno osnaže.

]]>
26.10.2021T17:00:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339264/krivokapic-na-bajdenovom-samitu-za-demokratiju.html
Ubrzaćemo borbu protiv organizovanog kriminala https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339259/ubrzacemo-borbu-protiv-organizovanog-kriminala.html Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović tokom sastanka sa evropskom komesarkom za unutrašnje poslove i migracije Ilvom Johanson obećao je ubrzanje borbe protiv organizovanog kriminala. “Detektovali smo slabosti i nedostatke. Preduzimamo konkretne aktivnosti na njihovom prevazilaženju”, kazao je ministar Sekulović prilikom susreta sa komesarkom Johanson, u Briselu.

Kako je saopšteno iz MUP-a sa sastanka je poručeno da je Crna Gora na jasnom putu ka EU, te da MUP treba da bude ponosan na rezultate koji su ostvareni, a koji su prepoznati i nedavno objavljenim Izvještajem Evropske komisije za Crnu Goru.

“Borbu protiv organizovanog kriminala i suzbijanja korupcije na visokom nivou treba nastaviti”, saopšteno je iz MUP-a, nakon sastanka.

]]>
26.10.2021T16:46:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339259/ubrzacemo-borbu-protiv-organizovanog-kriminala.html
Knežević: Sumnjam da je Katnić plasirao tajne podatke https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339255/knezevic-sumnjam-da-je-katnic-plasirao-tajne-podatke.html Predsjednik Odbora za bezbijednost i odbranu i poslanik DNP-a Milan Knežević kazao je da je brutalna neistina informacija da je odao tajne podatka na sjednici tog Odbora, za šta ga je optužio glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić. "U nedostatku argumenata i potpuno razgolićen nepobitnim dokazima o njegovoj namjeri da prikrije tragove koji vode do Mila Đukanovića i Duška Markovića, a odnose se na aferu prisluškivanje, Milivoje Katnić je izrekao brutalnu neistinu da sam odao tajne podatka na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu", naveo je Knežević u odgovoru Katniću, dostavljenom Portalu RTCG.

Tajne podatke sa sjednice Odbora objavile su, kaže Knežević, "Vijesti".

"Otvoreno sumnjam da ih je Milivoje Katnić plasirao, a iz kojih razloga, vjerujem da će utvrditi nezavisna istraga novog tužilaštva. Zato pozivam nadležne organe da pokrenu istragu kako su se u Vijestima pojavile informacije sa sjednice Odbora uz filovane spinove kako bi se skrenuo pravac istrage sa Mila Đukanovića i Duška Markovića. A ako sam iznio tajne podatke, kako tvrdi SDT, a tvrdim da nisam, pozivam Milivoja Katnića da odmah pokrenu postupak protiv mene, i neću se pozivati na poslanički imunitet", naveo je Knežević u reagovanju, na saopštenje SDT-a.

SDT-u, kako kaže Knežević, neće biti ni prvi, ni posljednji put da se obračunava sa njim.

"U svakom slučaju već sam najavio da ću podnijeti krivičnu prijavu protiv Milivoja Katnića zbog zloupotrebe službenog položaja i pokušaja da opstruira istragu u aferi prisluškivanje i montiranju optužnice u slučaju državni udar. A što se tiče Katnićevog stava da neće više dolaziti na sjednice Odbora, neka se ne brine. Poslije onog što sam juče čuo na sjednici Odbora, više ga neću zvati, jer moram čuvati ugled Skupštine, a postoji i osnovana sumnja da će sve što čuje na Odboru prenijeti Zoranu Lazoviću. Zato je i napustio sjednicu prije glasanja o Izvještaju", poručio je Knežević.

Knežević je na kraju Katniću poručio da ga neće zaustaviti u razotkrivanju ove i, kako dodaje, mnogih drugih afera, ili, kako dodaje Knežević, neće biti predsjednik Odbora.

"I ne tražim nikakvo obezbjeđenje, ali svima poručujem da ću se i ja i članovi moje porodice braniti svim raspoloživim sredstvima. Vrijeme je za pravdu, ali i da vidimo ko je špijun i ko izdajnik Crne Gore. Za sebe i moju porodicu znam da nismo", zaključio je Knežević.

]]>
26.10.2021T16:22:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339255/knezevic-sumnjam-da-je-katnic-plasirao-tajne-podatke.html
Krivokapić u petak u parlamentu https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339256/krivokapic-u-petak-u-parlamentu.html Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić odgovaraće u petak u parlamentu na pitanja predstavnika poslaničkih klubova. Predstavnik Socijaldemokratske partije i Albanske koalicije Jednoglasno, Raško Konjević, pitaće premijera da li osjeća odgovornost, kao najodgovornija politička ličnost u državi, zbog činjenice da je Crna Gora dobila najgori godišnji izvještaj Evropske komisije.

“Posebno u svijetlu činjenice da imamo blokadu sve tri grane vlasti, kao i da ni nakon godinu nije pokrenut bilo kakav dijalog vlasti i opozicije za deblokadu stanja u pravosuđu, što je jedan od ključni uzroka zaustavljanja našeg evropskog puta”, naveo je Konjević.

Poslanica koalicije Crno na bijelo Suada Zoronjić pitaće Krivokapića da li mu je prihvatljivo da izglasavanje Tužilačkog savjeta bude uslovljeno dogovorom o rekonstrukciji Vlade.

Šef poslaničkog kluba Demokratski front – Pokret za promjene, Branko Radulović, pitaće Krivokapića da li je spreman da se, po bilo koju cijenu, zaustavi proces dalje degradacije i nazadovanje u integracijama.

„Da počnemo da komuniciramo na demokratskim osnovama, da se saberemo oko izgradnje bezbjedne, demokratske, prosperitetne i evropske Crne Gore, da preuzmemo odgovornost za ostvarenje tog istorijskog cilja, da iskreno pozovemo da nam u tome pomognu manjinske partije, bez kojih nema ni Crne Gore“, naveo je Radulović.

Predsjednik Kluba poslanika Socijaldemokrata Ivan Brajović ocjenjuje da se država nalazi u najtežoj situaciji po svim pitanjima, navodeći da su vanredni parlamentarni izbori najispravnije i najpoštenije rješenje.

“Jedan korak ka tom putu zavisi samo od Vas. Jeste li spremni da podnesete ostavku”, naveo je Brajović u poslaničkom pitanju Krivokapiću.

Predstavnika koalicije Demokrata i Demosa, Borisa Bogdanovića, interesuje ko je naredio skidanje zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću i da li to ima veze sa planiranim aktivnostima organizatora neuspješnog parlamentarnog puča.

Poslanik Jevto Eraković, u ime Kluba Demokratske partije socijalista i Liberalne partije, pitaće premijera da li osjeća odgovornost za katastrofalne rezultate, kao predsjednik Savjeta za odstranjivanje i iskorjenjivanje zarazne bolesti izazvane koronavirusom.

“Da li ćete zbog toga podnijeti ostavku, ili opet smatrate da je za to neko drugi odgovoran”, upitao je Eraković.

Šefa poslaničkog kluba Socijalističke narodne partije Dragana Ivanovića interesuje da li Vlada ima plan da riješi nezaposlenost, gorući problem građana Crne Gore.

]]>
26.10.2021T16:21:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339256/krivokapic-u-petak-u-parlamentu.html
Preporuke EK prevesti u akcioni plan https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339249/preporuke-ek-prevesti-u-akcioni-plan.html Preporuke i prioritete, naznačene u Izvještaju Evropske komisije, Vlada mora pretočiti u jasan akcioni plan, koji će pratiti i odgovornost svih pojedinačnih članova Vlade, za uspjehe ili neuspjehe u njegovom sprovođenju, navode iz Instituta alternativa. "Nedavno objavljeni Izvještaj Evropske komisije za Crnu Goru pokazao je da je u proteklih godinu dana proces evropske integracije stagnirao. Tapkanje u mjestu najbolje se ogleda u činjenici da je u čak 30 od ukupno 33 poglavlja prepoznat isključivo „ograničeni napredak“. Ni ove godine nije prepoznato nazadovanje ni u jednoj obasti, iako je funkcionalnost pravosuđa, kao poseban aspekt u okviru poglavlja 23, ocijenjena lošije nego prošle godine (bez napretka u odnosu na ograničeni napredak)", poručuju u saopštenju.

Ovako ocijenjeno stanje, naglašavaju, mora biti alarm aktuelnoj Vladi da je neophodno ozbiljnije pristupiti navodima iz ovog Izvještaja, te konkretizovati obaveze koje su nam predočene na našem evropskom putu.

Takođe, neophodno je da svi politički akteri pokažu spremnost da se konstruktivno uključe u dijalog o ključnim imenovanjima u pravosuđu, s obzirom na to da je to ključni prioritet od kojeg zavisi napredak u pregovorima.

Najbolji i najefikasniji način je, kažu, da Vlada preporuke Evropske komisije artikuliše u konkretan akcioni plan u kojem će definisati jasne rokove, ali i odgovornost za ispunjavanje, odnosno neispunjavanje obaveza pojedinačnih resora i ljudi koji njima rukovode.

"I revidirana metodologija za proces pristupanja predviđa održavanje međuvladinih konferencija nakon objavljivanja godišnjih izvještaja, kako bi se postavili prioriteti za narednih godinu dana i preduzele korektivne mjere u odnosu na stanje identifikovano u izvještajima. Upravo zbog toga, Vlada treba da pokaže proaktivnost i spremnost da se pozabavi prioritetima, i što je jednako važno, te svoje planove podijeli sa građanima i građankama, koji su većinski za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji (EU)", navode IA.

Isitču da je od posebnog značaja da se Vlada, u realizaciji prioritetnih aktivnosti, oslanja na državni budžet, bez čekanja na donatore i stranu podršku i fondove, čime bi dodatno pokazala političku volju za napretkom.

"Uz pokazivanje političke volje, dodatan argument za to je i činjenica da je jedan od problema koji je i do sada bio karakterističan za proces pristupanja upravo nedostatak informacija o usaglašavanju, ugovaranju i realizaciji projekata koje sprovodi Vlada, odnosno državne institucije, a koji se finansiraju iz pretpristupnih fondova Evropske unije. Skrivanje definisanih obaveza iz tih i takvih programa, ali i informacija o njihovoj realizaciji takođe onemogućava pozivanje na odgovornost rukovodilaca institucija koje koriste sredstva iz EU fondova. Zato je potrebno unaprijediti i transparentnost potrošnje sredstava iz EU fondova na način što će Vlada pripremati posebne izvještaje o realizaciji ovih projekata i javnosti omogućiti da prati dinamiku realizacije tih projekata", poručuju iz IA.

Vlada bi, poručuju, jednom mjesečno morala sačinjavati izvještaje o realizaciji akcionog plana, odnosno preporuka iz izvještaja EK i o rezultatima obavještavati javnost.

"Dodatno, na svakoj sjednici Vlade jedna od ključnih, ako ne i prva tačka dnevnog reda, moralo bi biti predstavljanje ispunjenja obaveza od strane ministara i ministarki. Jedino bi se ovako mogao ostvariti kontinuirani nadzor nad sprovođenjem plana, kako od strane same Vlade, tako i šire javnosti i Skupštine, što bi, u krajnjem, dovelo do konkretnih rezultata", kazali su u saopštenju.

Ovako postavljen plan, kako ističu, time što bi konkretizovao obaveze i centralizovao odgovornost, morao bi da služi i kao svojevrsna samoprocjena rada Vlade i svih njenih članova, a od uspješne realizacije obaveza iz plana morao bi zavisiti i njihov ostanak na funkciji.

"Svijest o mogućoj smjenjivosti s funkcije zbog neisporučivanja rezultata stvorila bi dodatni pritisak i spriječila zanemarivanje evropskih obaveza Crne Gore od strane pojedinih resora, što je i prepoznato kao problem u nedavno objavljenom Izvještaju Evropske komisije", zaključuju u saopštenju.

]]>
26.10.2021T15:49:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339249/preporuke-ek-prevesti-u-akcioni-plan.html
Stojimo čvrsto na putu evropskih integracija https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339248/stojimo-cvrsto-na-putu-evropskih-integracija.html Vlada stoji čvrsto na putu evropskih integracija, maksimalno posvećeni bržem i efikasnijem zatvaranju najvažnijih poglavlja pregovaračkog procesa, kako bi Crna Gora u što kraćem roku postala prva naredna, punopravna članica Evropske unije (EU), ukazao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović na sastanku sa ambasadorima zemalja EU. Kako je saopšteno iz Vlade, Abazović se danas u Delegaciji EU u Crnoj Gori sastao sa ambasadorima zemalja članica EU, na kome je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji.

„Imali smo dobar razgovor danas sa ambasadorima država članica Evropske unije (EU) i potpredsjesnikom Vlade Crne Gore, Dritanom Abazovićem. Svi akteri u Crnoj Gori treba da postignu konsenzus i da rade zajedno na ključnim evropskim reformama, kako bi obezbijedili dalji napredak Crne Gore ka Evropskoj uniji", napisala je nakon sastanka na Tviteru šefica delegacije EU u Crnoj Gori, Kristina Oana Popa.

Kako je saopšteno iz Vlade, na sastanku je bilo riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, izvještaju o napretku, ali i o brojnim konkretnim aktivnostima koje se očekuju u narednom periodu.

]]>
26.10.2021T15:40:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339248/stojimo-cvrsto-na-putu-evropskih-integracija.html
Rekonstrukcijom Vlade ne udaljiti CG od EU https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339247/rekonstrukcijom-vlade-ne-udaljiti-cg-od-eu.html Rekonstrukciju Vlade Crne Gore treba sprovesti u skladu s demokratskim standardima, jer je upravo rekonstrukcija može udaljiti od Evropske unije, ocijenjeno je na sjednici Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta na kojoj su razmatrani stavovi o nedavnim dešavanjima u Crnoj Gori. Istakli su i da imaju naznake miješanja trećih strana u događaje u Crnoj Gori. Takođe su ponovili stav da Crna Gora, kao suverena država, ne smije dopustiti da se crkva miješa u ovlašćenja države. "Imamo snažne naznake miješanja Rusije kroz nekestrukture bliske političarima i neke političke partije. Sve više se upliće i susjedna Srbija kroz kupovinu medija. Što se tiče crkve moram ponoviti stav da Crna Gora, kao suverena država, ne smije dopustiti da se crkva miješa u ovlašćenja države i treba da poštuje odvajanje crkve od države", kazao je direktor Službe za vanjske poslove EU Marko Makovec.

Ketrin Vent iz Službe za vanjske poslove EU je navela da su pred Crnom Gorom dva velika izazova. Prvi je nedostatak političkog dijaloga. Crna Gora nema funkcionalan parlament, jer postoji trajni bojkot, i samim tim nema većine. Kao rezultat imaju oko 60 zaostalih prijedloga zakona, a neki od njih su ključni da bi Crna Gora napredovala u skladu sa tekovinama EU", rekla je Vent.

Ivjestilac za Crnu Goru Tonino Picula izrazio je zabrinutost zbog usporavanja integracija.

"Vlada nije uspjela da održi tempo u procesu pristupanja, a što se i vidi u najnovijem izvještaju EK. Za izborne i pravosudne reforme potrebna je kvalifikovana većina. Dakle sve što se može tumačiti razlog za produbljivanje tenzija i polarizaciju treba izbjegavati. Postoji svepristuna polarizacija štose odražava na aktuelni parlament, kao i na blokadu u vladajućoj većini a to utiče na stabilizaciju zemlje", istakao je Picula.

]]>
26.10.2021T15:37:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339247/rekonstrukcijom-vlade-ne-udaljiti-cg-od-eu.html
"Sve što znam podijeliću sa istražiteljima iz CG" https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339166/sve-sto-znam-podijelicu-sa-istraziteljima-iz-cg.html Metju Karuana Galicija, sin ubijene malteške novinarke Dafne Karuane Galicije, kazao je, za Portal RTCG, da je spreman da svoja saznanja podijeli sa crnogorskim istražiteljima, imajući u vidu da je dužnost svakog građanina da to uradi ako ima saznanja o korupciji. Za naš portal govorio je o aferi "Možura", korupciji u Crnoj Gori i na Malti, ubistvu njegove majke, vezama političkih elita dvije zemlje i sadašnjih i eventualnim budućim istragama.

"Vjerujem da su ljudi u Crnoj Gori, kao i na Malti, dovoljno ljuti zbog korupcije i ubistava kojima se prikriva korupcija i da žele da se to okonča", poručio je Galicija.

On je kazao da je posao Vlade sada da ispita pitanje nekažnjivosti koje, kako je ocijenio, postoji u Crnoj Gori.

Takođe, kazao je da je nemoguće razdvojiti ubistvo njegove majke od slučajeva korupcije koje je istraživala.

"Posmatrajući ubistvo, zapitajmo se šta je bio motiv da se ubije moja majka. Nije je pregazio autobus na ulici ili neki pijani vozač, to je bilo isplanirano hladnokrvno ubistvo, mjesecima planirano. Šta je bio motiv? Poslovi u oblasti eneretike ugovarani su na Malti i u Crnoj Gori. Moja majka je našla dokaze o korupciji iza tih poslova", naveo je Metju Karuana Galicija.

Dafne Karuana Galicija ubijena je bombom koja je bila postavljena u njen automobil u oktobru 2017. godine.

Metju Galicija, koji je takođe novinar, nakon tragičnog događaja napustio je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara i u potpunosti se posvetio nastavku istraživanja slučaja u vezi sa ubistvom njegove majke.

Sa ocem i braćom je osnovao "Dafne Karuana Galicija fondaciju" kako bi radili na poboljšanju vladavine prava na Malti.

]]>
26.10.2021T15:11:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339166/sve-sto-znam-podijelicu-sa-istraziteljima-iz-cg.html
CG nepokolebljiva na daljem putu reformi https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339241/cg-nepokolebljiva-na-daljem-putu-reformi.html Crna Gora nepokolebljiva je na daljem putu reformi, u cilju sticanja punopravnog članstva u EU, kazao je generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, general-major Rajko Pešić. Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, general-major Rajko Pešić, učestvovao je na sastanku političkih direktora ministarstava odbrane zemalja članica inicijative Odbrambene saradnje zemalja Centralne Evrope (CEDC) i zemalja Zapadnog Balkana (CEDC+) koji je održan u Trakošćanu, u Republici Hrvatskoj. 

On je istakao značaj ovakvih regionalnih inicijativa, koje predstavljaju snažan podstrijek državama u unaprjeđenju demokratskih principa, kao i uspješnom prevazilaženju izazova i ujedinjavanju odbrambenih kapaciteta.

General Pešić je potvrdio čvrstu orijentaciju Crne Gore na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, kao perspektivi i garantu regionalne i globalne sigurnosti.

Dodao je da je Crna Gora nepokolebljiva na daljem putu reformi, u cilju sticanja punopravnog članstva u EU. General Pešić je podsjetio na nedavnu izjavu predsjednice Evopske komisije, Ursule fon der Lajen da Evropska unija nije kompletna bez Zapadnog Balkana.

Sa sastanka je upućeno ohrabrenje zemljama regiona da nastave sa ulaganjem napora u pravcu jačanja regionalne saradnje i sprovođenja reformi. Akcentovan je značaj povećanja uticaja CEDC inicijative u izgradnji čvršćih veza među zemljama Zapadnog Balkana u rješavanju zajedničkih bezbjednosnih izazova.

Sastankom je predsjedavala direktorica za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane Republike Hrvatske, Dunja Bujan Šujster.

Ona je istakla da je CEDC inicijativa pokretačka snaga za snažniju i ujedinjeniju Evropu, kao podrška zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu evroatlantskih integracija.

]]>
26.10.2021T14:40:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339241/cg-nepokolebljiva-na-daljem-putu-reformi.html
"Katnića odmah suspendovati i procesuirati" https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339230/katnica-odmah-suspendovati-i-procesuirati.html Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP CG), poslanik i predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević kazao je da glavi specijalni tužilac Milivoje Katnić treba odmah da bude suspendovan i procesuiran, jer, kako je kazao, aferu prisluškivanja želi da svede na zloupotrebu službenog položaja kako bi zaustavio nadležne organe da dođu do istine o tome ko su nalogodavci. "Ovo što se dešava ima elemente organizovane kriminalne grupe u produženom trajanju, čiji je član bivši šef ANB-a Dejan Peruničić. Ako je Pruničić prema Katniću jedini osumnjičeni jasno vam je da će se sve završiti sa šest mjeseci uslovne kazne ili nanogicom. Ovo što se dešava u Crnoj Gori već od 2016. ili 2017. ima sve elemente špijunaže", kazao je Knežević.

On cijeni da je učinjena neprocjenjiva šteta po bezbjednost.

"Ono što smo vidjeli na Odboru daje mi za pravo da je davno trebalo rasformirati ANB i ući u reforme Zakona o tužilaštvu kako bi se ono ukinulo i formiralo novo", kazao je Knežević na konferenciji za novinare.

Sumnja da Katnić pokušava da sakrije predsjednika Mila Đukanovića ili poslanika DPS-a, a bivšeg premijera Duška Markovića.

"Otvoreno sumnjam da su materijali i transkripti prisluškivanja Katnića završili ne samo kod kriminalnih grupa već jednog broja visokih državnih funkcionera koji su imali priliku da koordiniraju sektorom bezbjednosti ili su bili uključeni u sektor bezbjednosti", kazao je Knežević.

Bulatović nije razotkrio prisluškivanje Katnića

On je saopštio da bivši funkcioner ANB-a Luka Bulatović nije razotkrio uređaje za prisluškivanje u kabinetu Katnića.

"Nije mi jasno zašto se ovako dugo čekaju rezultati obdukcije koja bi trebala da bude prioritetna u svakom smislu. Nemam dilemu da VDT u stanju VD-a Dražen Burić treba da oduzme slučaj Milivoju Katniću i Specijalnom državnom tužilaštvu i da lično rukovodi istragom, jer će Katnić učiniti sve da se od ovoga napravi farsa", kazao je Knežević.

On je rekao da je Katnić saopštio juče na sjednici Odbora nove elemente u slučaju "Državni udar".

"A to je da je onaj prvi svjedok Paja Velimirović, koji se u iskazu sjetio Mojkovačke bitke, ustvari to uradio po nalogu izvjesnog popa kome se ispovijedio u nekom manastiru, a on mu je rekao da se javi Centru bezbjednosti. To je novi element koji baca svjetlo na ono što je bila brutalna montaža", kazao je jedan od lidera DF-a.

Katnić je, dodaje Knežević, juče saopštio da je postojao i drugi scenario.

Knežević je najavio da će tražiti da taj Katnićev iskaz bude predočen vijeću kojim predsjedava Zoran Radović i da će ponovo podnijeti krivičnu prijavu protiv Katnića zbog novih informacija koje je iznio o slučaju "Državni udar".

Saopštio je i da je juče sa Katnićem imao verbalni sukob na ivici fizičkog incidenta.

Situacija u bezbjednosnom sektoru alarmantna

On je istakao da je situacija u bezbjednosnom sektoru alarmantna.

"Nadležne institucije u što skorije vrijeme treba da se obračunaju sa kriminalcima unutar institucija, a ne izvan njih”, rekao je on.

Poručio je da će kao predsjednik Odbora za bezbjednost insistirati da se slučaj prisluškivanja rasvijetli.

"Ugrožena mi je bezbjednost, tražiću dozvolu da nosim oružje"

Saopštio je i da mu je bezbjednost ugrožena, ali su kaže, procjene da mu ne treba obezbjeđenje.

"Ja i ne tražim obezbjeđenje samo sam tražio i tražiću od policije da mi dozvoli da nosim oružje. Obezbjeđenje mi nije potrebno. Na dnevnom nivou dobijam informacije da mi je bezbjednost ugrožena”, kazao je Knežević.

"Sada dolazimo do paradoksa da oni koji su Andriju Mandića i mene i DF optuživali da smo špijuni, strani agenti i da radimo protiv interesa Crne Gore, su špijunirali jedni druge za interese ko zna koga, i sada pokušavaju klasično krivično djelo špijunaže da podvedu pod zloupotrebu službenog položaja, jer je navodno Dejan Peruničić bio zabrinut za bezbjednost Milivoja Katnića", kazao je Knežević.

Na pitanje koga je Katnić optužio za prisluškivanje na jučerašnjoj sjednici, Knežević je rekao da ne može da govori o detaljima, ali da je suština da je Peruničić navodno izjavio Katniću da ga je prisluškivao za njegovo dobro.

Dodao je da ne zna da li će biti novih hapšenja vezano za taj slučaj, ali smatra da mora biti novih saslušanja i ističe da je neophodno da se utvrdi da li u tom slučaja ima elemenata organizovane kriminalne grupe.

 

 

]]>
26.10.2021T12:21:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339230/katnica-odmah-suspendovati-i-procesuirati.html
"I prodaja Avale odrađena na štetu države" https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339222/i-prodaja-avale-odradjena-na-stetu-drzave.html Prodaja hotela "Avala" britanskoj kompaniji "Beppler & Jacobson Ltd” za iznos od 3,2 miliona eura još jedna je u nizu privatizacija koja je odrađena na štetu Crne Gore, a u korist tajkunskih veza porodice aktuelnog predsjednika Mila Đukanovića, tvrde u Radničkoj partiji. Kako se navodi u saopštenju predsjednika partije Maksima Vučinića, ovoga puta Đukanović se dovodi se u vezu sa Igorom Lazurenkom vlasnikom kompanije "Beppler & Jackobs" koji je bogatstvo stekao zloupotrebom službenih ovlašćena preko of šor firmi koje je pokušao da legalizuje u Crnoj Gori.

"Baš njemu je zahvaljući Ani Kolarević i njenoj konačnoj presudi pošlo za rukom da kupi hotel 'Avala' i vile po upola nižoj cijeni od procijenjene, iako je u trci na tenderu bila danska kompanija koja je za spomenute objekte dostavila ponudu od 7,5 miliona eura. Igor Lazurenko je još jedno lice sa potjernice koje je utočište za pranje prljavog novca našlo u Crnoj Gori zahvaljući porodici Đukanović. Naime, on se sve vrijeme nalazi na saveznoj potjernici Ruske federacije i to je poznato crnogorskom Ministarstvu pravde, Ministarstvu vanjskih poslova i SDT-u, ali nijedna institucija do objavljivanja dokumentacije NVO MANS nije reagovala na potjernicu za Lazurenkom", navodi Vučinić.

Kako su to i sami Lazurenkovi doskorašnji saradnici okarakterisali i ispričali, kaže Vučinić, milionske tranše koje su stizale u Crnu Goru sa egzotičnih ofšor destinacija prljav su novac, uz potvdu već onoga što se već znalo da je kontroverzni biznismen ukrao milione.

"Postavlja se pitanje zbog čega Đukanović štiti Lazurenka, kada će Specijalno državno tužilaštvo pokrenuti postupak i istragu protiv aktuelnog predsjednika Crne Gore i njegove sestre Ane Kolarević, koji su direktno posredovali da imovina 'Budvanske rivijere' bude oštećena najmanje za dva miliona eura. Ovo je još jedan primjer privatizacije koja se izvršila na štetu države Cren Gore, a u njenom sprovođenu su učestvovali domaći i strani vlasnici prljavog kapitala spregnuti direktno sa tadašnjim premijerom Đukanovićem, kao predsjednikom Savjeta za privatizaciju i njegovom sestrom kao predsjednicom Vrhovnog suda Crne Gore. Ovo je jedan eklatantan primjer korupcije na visokom nivou i uticaja privatnog interesa porodice Đukanović na tadašnju izvršnu i sudsku vlast koja se sama nameće kao tema Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije", naglašava Vučinić.

]]>
26.10.2021T11:42:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339222/i-prodaja-avale-odradjena-na-stetu-drzave.html
Nacrt Zakona o turizmu i ugostiteljstvu do 15. decembra https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339220/nacrt-zakona-o-turizmu-i-ugostiteljstvu-do-15-decembra.html Rok za izradu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu i ugostiteljstvu je 15. decembar, kada će biti dostavljen Vladi Crne Gore na dalje postupanje. Kako ističu u Ministarstvu ekonomskog razvoja, prioritet izmjena je usklađenost sa zakonskom regulativom EU i kvalitet dokumenta. "U toku je priprema Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu i ugostiteljstvu, strateški veoma značajnog dokumenta kojim će se regulisati neka od pravnih pitanja koja se tiču uklanjanja biznis barijera, suzbijanja sive ekonomije, zaštite potrošača/turista i poboljšanja cjelokupnog ambijenta u oblasti turizma. Glavni nosilac aktivnosti prilikom pripreme Nacrta je stručni tim Ministarstva ekonomskog razvoja potpomognut stručnajcima iz raznih oblasti, kako bi se na kraju kao rezultat dobio kvalitetan i primjenjiv strateški dokument", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Jedna od ključnih stavki pri izradi je i usklađivanje sa zakonskom regulativom Evropske unije, što će dodatno osnažiti primjenu i imati dugoročne efekte za sve nedostatke koji su godinama zanemarivani.

Tokom ranije održane Javne rasprave upućene su sugestije koje se dodatno razmatraju u cilju unapređenja sadržaja dokumenta, a zbog složenosti procesa stručni tim Ministarstva ekonomskog razvoja naglašava da se javila potreba za organizovanjem dodatnih sastanaka i okruglih stolova na kojima će stručna javnost i svi zainteresovani subjekti diskutovati o tekstu Nacrta.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja pozivaju sve zainteresovane učesnike da se aktivno uključe u stvaranje primjenjivog pravnog okvira koji se tiče turizma i ugostiteljstva, tako što će svoje primjedbe, predloge i sugestije uputiti na adresu elektronske pošte marjan.milacic@mek.gov.me.

 

]]>
26.10.2021T11:28:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339220/nacrt-zakona-o-turizmu-i-ugostiteljstvu-do-15-decembra.html
Reformom izbornog zakonodavstva političari gube privilegije https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339213/reformom-izbornog-zakonodavstva-politicari-gube-privilegije.html Skupštinski Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu već četiri mjeseca nije se sastajao. I vlast i opozicija vjeruju da je kraj godine, do kada je tom tijelu produžen mandat, realan rok za završetak posla. Da političarima nije u interesu da reformišu izborno zakonodavstvo jer ne žele da ostanu bez privilegija, smatra profesor Pravnih nauka Đorđije Blažić. Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu posljednji put sastao je sredinom juna, a rok da završe posao u produženom mandatu je 31. decembar.

Predsjednik odbora Strahinja Bulajić iz DF-a, kazao je Radiju Crne Gore da očekuje da će sjednica biti zakazana što prije, te da se nada da će Odbor završiti rad u predviđenom roku.

Da je usklađivanje izbornih zakona i drugih akata moguće završiti do Nove godine vjeruju i u opoziciji.

“Bez obzira na to što je prošlo mnogo vremena, ja sam i dalje optimista da možemo da završimo posao do kraja godine, jer smo pretresli brojna pitanja koja su do sada bila otvorena. Naravno i kada završimo posao biće dodatno potrebno vrijeme za usaglašavanje svioh zakona”, rekao je Predrag Sekulić iz DPS-a.

Odgovornost za zastoj Sekulić pripisuje DF-u.

“Iz prostog razloga jer su oni u bojkotu Parlamenta već nekoliko mjeseci. Međutim ja sam optimista da bismo u narednih nedjelju ili dvije mogli da se dogovorimo oko nastavka čitavog posla u Odboru i ako bude dobre volje čitav posao možemo da završimo do Nove godine”, istakao je on.

Evidentno je, kaže profesor pravnih nauka Đorđije Blažić, da političarima nije u interesu da se izborno zakonodavstvo uskladi jer, kako navodi, ne žele da ostanu bez privilegija.Ustav propisuje jedinstven izborni sistem za predsjednika države, za poslanike i za odbornike što znači da bi svi oni trebalo da budu birani neposredno na izborima što kod nas, objašnjava Blažić, nije slučaj.

“Predsjednika države građani biraju neposredno tajnim glasanjem, u smislu člana 83 Ustava i člana 45 Ustava koji uređuje birački spisak, a za izbor odbornika i poslanika mi imamo potpuno drugi izborni sistem ne ustavni, ja to pričam evo 20 godina”, kaže Blažić.

Taj izborni sistem se usklađuje od 1998. i za njega je potrebna dvotrećinska većina što je ozbiljan problem, ocjenjuje profesor.

“Te izmjene koje su rađene u međuvremenu, a ovo je čini mi se petnaesta izmjena, to je vrlo jasno da su tu i dalje indicije da oni ne žele da ispuste privilegije koje su zloupotrijebili i putem kojeg sistema oni obezbjeđuju svoje funkcije. Da nije tako ne bi 20 godina isti ljudi sjedjeli u Parlamentu, a izgubili su sve izbore”, kazao je on za Radio Crne Gore.

Partitokratske elite, ističe Blažić kroz izborni sistem prisvojile su i državu i institucije tako da, zaključuje, Crna Gora nema ni jedan ustavno-pravno legitiman organ sem predsjednika države.

Branka Zeković, Radio CG

]]>
26.10.2021T10:50:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/339213/reformom-izbornog-zakonodavstva-politicari-gube-privilegije.html