RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/rss.html UPF: Nezamjenjiva uloga medija http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275454/upf-nezamjenjiva-uloga-medija.html Predsjednik međunarodnog Udruženja frankofonih novinara (UPF), Madianbal Dianj, uputio je pismo predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću povodom pandemije koronavirusa. ]]>

U pismu se navodi da se mediji širom svijeta usljed pojave pandemije suočavaju sa brojnim problemima.

„Ljudske i ekonomske posljedice pandemije Kovida-19 mnoge medije, naročito štampane, dovode do smanjenja broja strana, čak i prestanka izdavanja, kao i drastičnog pada prihoda od marketinga. Pored ovih teškoća, prodaja onih novina koje se i dalje objavljuju značajno je manja otkako su preduzete mjere ograničenja kretanja ljudi“, navodi se u pismu.

Iz Udruženja frankofonih novinara navode da ova duboka kriza može da dovede do gašenja određenih glasila.

„Mediji su važan element ekonomskog i ljudskog razvoja. Ispoljili su nezamjenjljivu ulogu u informisanju, u trenutku kada su sprovedene neophodne mjere opreza povodom pandemije. Mediji su neizostavni u društvu u razvoju. Stoga, znajući za Vašu privrženost njihovom razvoju, molim Vašu Vladu za dodatnu neophodnu pomoć koja bi im omogućila da se suoče sa ovim izazovom“, zaključuje se u pismu predsjednika Dianja.

Crna Gora od 2010. ima status zemlje posmatrača u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije, a u našoj zemlji aktivna je i sekcija Udruženja frankofonih novinara, velike međunarodne NVO osnovane prije 70 godina.

Ivan Mijanović, TVCG

]]>
Thu, 9 Apr 2020 19:39:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275454/upf-nezamjenjiva-uloga-medija.html
DNP: Iskoristili situaciju da smijene Kovačevića http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275413/dnp-iskoristili-situaciju-da-smijene-kovacevica.html Da prva ljubav zaborava nema, pa makar ona bila i politička, jasno nam pokazuju najnovija dešavanja u Luci Kotor, saopšteno je iz Demokratske narodne partije (DNP). ]]>

"Svoju vjernost i spremnost da podrži posrnuli DPS i ovog puta nije propustio da pokaže SDP, koji čak, i u situaciji borbe protiv virusa, koristi priliku da iskaže kajanje zbog napuštanja te višedecenijske idilične zajednice. Naime, oni su juče održali elektronsku sjednicu Skupštine akcionara Luke Kotor, i tom prilikom smijenili Branka Kovačevića sa mjesta izvršnog direktora tog preduzeća, a sve to dok se Kovačević nalazio u izolaciji, koja mu je određena jer je nedavno prisustvovao sastanku zajedno sa inficiranim licem", saopštila je portparolka DNP-a Jelena Kljajević.

Da je taj čin od ranije planiran, kako je navela, govori i ranije održana sjednica Skupštine akcionara te firme, koja se dogodila 16. marta, protivno mjerama o zabrani okupljanja, na kojoj je na čelo Odbora direktora Luke Kotor dovedena predsjednica OO DPS Kotor Tatjana Stanovičić.

"Iako su tada sva okupljanja već bila zabranjena, na održavanju ove sjednice su insistirali aktuelni gradonačelnik Kotora, Željko Aprcović, i poslanik i počasni predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić. Napominjemo da oni do danas nijesu snosili posljedice zbog svog postupanja, iako se mnogi građani širom države hapse zbog mnogo bezazlenijeg kršenja mjera", saopštila je Kljajević.

Ona je kazala da je jasno da je insistiranje o održavanju te sjednice bilo samo uvertira kako bi se danas kapetan duge plovidbe Branko Kovačević smijenio sa mjesta izvršnog direktora Luke Kotor, a kao VD postavio Marko Radulović.

"Ali nam je takođe jasno i da su brodovi SDP-a ponovo u pristaništu DPS-a. I da samo čekaju povoljan trenutak kako bi zaplovili zajedničkim morem, jer njima vjetar u leđa može samo dati stari koalicioni partner", dodala je portparolka DNP-a.

]]>
Thu, 9 Apr 2020 14:25:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275413/dnp-iskoristili-situaciju-da-smijene-kovacevica.html
DPS vodi otvorenu izbornu kampanju http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275384/dps-vodi-otvorenu-izbornu-kampanju.html Socijalistička narodna partija Crne Gore saopštila je da je vjerovala da period teške borbe sa virusom mora biti isti za sve, jer su jedinstvo i politička solidarnost bili potrebniji nego ikad, ističući da DPS vodi otvorenu izbornu kampanju, u kojoj su, kako kažu, državne institucije, timovi i organi direktno stavljeni u službu politike ]]>

Oni kažu kako je očigledno da je zdravstveni sistem, na čelu sa aktuelnim ministrom bio urušen i prije ovoga i smatraju da je krajnje neodgovorno dočekao krizu.

"Bez osnovnih sredstava su bili čak i zdravstveni radnici, od kojih je veliki boroj završio u samoizolaciji i karantinu. Da ne govorimo da naša država nije imala ni 10 respiratora, a da su plate našim zdravstvenim radnicima bile najniže u regionu. Formirano Nacionalno koordinaciono tijelo u stvari predstavlja uži kabinet DPS-a, u kojem se nije našlo mjesta ni za jednog stručnjaka ili profesionalca koji nije dio vladajuće strukture," navodi se u saopštenju.

SNP navodi da DPS ne vidi da je narod na rubu egzistencije i da svakog dana stotine ljudi ostaje, kako kažu, bez posla i na ulici.

"Otvoreno pitamo koje to firme trenutno posluju, zašto se navodna pomoć sprovodi preko određenih firmi koje su bliske režimu i zašto primat imaju samo dokazani režimski poslušnici? Nije vrijeme da se zloupotrebljava Crveni krst ili bilo koja druga organizacija, jer je 90 posto građana u izuzetno teškoj ekonomskoj situaciji," navode u saopštenju.

SNP smatra da u Crnoj Gori situacija izmiče kontroli i da nema vremena za čekanje.

"Navodni lider u region uvjerava nas da je sve u redu i da imamo sve, dok običan građanin nema masku za vrijeme pandemije. Države u okruženju su još krajem marta donijele set ekonomskih mjera u pravcu ublažavanja krize, dok mi “našeg Godoa” još uvijek čekamo. Narod strahuje za svoju budućnost i očekuje odgovornost. Da se sjutra donesu neke Vladine mjere one ne mogu zaživjeti ni za mjesec- dva dana, a to je pogubno za običnog našeg građanina. Kriza je na svom vrhuncu, dok Skupštinu niko ništa i ne pita," piše u saopštenju.

Socijalistička narodna partija i u ovom trenutku pokazuje kako se voli svoja država i vodi računa o svojim građanima, navode u saopštenju.

"Ekonomske, zdravstvene i socijane posljedice pandemije tek će se vidjeti, ali se već sada može reći da će biti ogromne. Osim direktne pomoći, predstavili smo i niz mjera za prevazilaženje krize koja nam neminovno stiže, što ćemo i ubuduće nastaviti. Uz još jednu zahvalnost našim građanima, pozivamo ih da poštuju mjere, budu odgovorni i ostanu kod kuće, a poslije ovoga će svakako doći vrijeme naplate političkih dugova," zaključuju u saopštenju.

]]>
Thu, 9 Apr 2020 12:00:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275384/dps-vodi-otvorenu-izbornu-kampanju.html
Za martovske zarade više od 126 hiljada eura http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275347/za-martovske-zarade-vise-od-126-hiljada-eura.html Skupština Crne Gore izdvojila je 126.143 eura za martovske neto zarade poslanika. Većina poslanika se, njih 54 odrekla se polovine zarade i donirala je Nacionalnom koordinacionom tijelu za ublažavanje posljedica pandemije korona virusa. ]]>

Poslanički klub Demokratske Crne Gore, koji bojkotuje parlament tokom čitavog mandata, ukupno je za mart primio 9.852 eura. Plata Alekse Bečića je 1.451 euro.

Nijedna martovska zarada poslanika ovoga mjeseca nije premašila 2.000 eura. Međutim, toj cifri primakli su se predsjednik Skupštine Ivan Brajović (1.989 eura), Marija Ćatović iz DPS-a (1.987), kao i Branko Čavor iz DPS-a (1.906).

Više od 1.800 eura primili su za mart Miodrag Vuković iz DPS-a (1.865 eura), Predrag Bulatović iz DF-a (1.838 eura), Marina Jočić iz DF-a (1.811), Jovanka Laličić iz DPS-a (1.851), Branko Radulović iz DF-a (1.892), Milorad Vuletić iz DPS-a (1.811), zatim potpredsjednik parlamenta Branimir Gvozdenović (1.808).

Filip Vuković (DPS) i Miodrag Lekić (Demos) primili su po 1.811 eura. Potpredsjednik parlamenta Genci Nimanbegu za mart je primio 1.583 eura.

Lideri DF-a, Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević, primili su za mart 1.662, odnosno 1.496, odnosno 1.675 eura.

Poslanik koji ostvaruje pravo na zaradu po prestanku funkcije Miomir Pejović iz Demokrata primio je 1.424 eura. Pravo na nadoknadu po prestanku funkcije ostvaruje i bivši savjetnik predsjednika Skupštine Obrad Nenezić i njemu je isplaćeno 1.280 eura.

Martovska zarada generalnog sekretara Aleksandra Jovićevića iznosi 1.650 eura. Njegovi zamjenici, Mersudin Gredić i Marija Mirjačić, primili su martovske zarade od 1.310, odnosno 1.301 euro. Pomoćnice generalnog sekretara, Jelena Radonjić i Nataša Komnenić primile su 1.090, odnosno 1.080 eura. Brajovićevih osam savjetnika primilo je ukupno 10.478 eura.

Saglasnost Službi Skupštine da se polovina njihove martovske zarade uplati NKT-u dala su 54 poslanika. Svi poslanici Demokratskog fronta izdvojili su, kako su saopštili, po pola plate kako bi na taj način pomogli građanima kojima je najpotrebnije da kupe osnovne životne namirnice.

To je samo nastavak solidarnosti većine poslanika koji su donacijama željeli da doprinesu borbi protiv pandemije korona virusa.

Dio poslanika ranije je samoinicijativno donirao pola ili čitavu zaradu kako bi doprinijeli borbi protiv širenja korona virusa. Tako su poslanici DPS-a, odbornici i ministri iz te partije donirali 20.000 eura Kliničkom centru, a sam Andrija Nikolić (DPS) čitavu poslančku platu od 1.465 eura donirao je Domu zdravlja Nikšić. Andrija Popović (LP) donirao je NKT-u 10.000 eura. Poslanički klub DF-a uplatio je prošlog mjeseca od svojih zarada 10.000 eura kao pomoć pri kupovini zaštitne opreme neophodne građanima u borbi protiv širenja korona virusa. Svi funkcioneri SD-a, takođe su donirali pola zarade NKT-u, dok je Dritan Abazović (Ura) uplatio tom tijelu čitavu zaradu.

Demokrate su uplaćivale različite donacije – od hiljadu eura krojačkoj radnji u Nikšiću, preko namirnica Crvenom krstu koje su donirali odbornici te partije širom Crne Gore, do pomoći od hiljadu eura opštini Tuzi koju je uplatio poslanički klub Demokrata.

]]>
Thu, 9 Apr 2020 06:56:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275347/za-martovske-zarade-vise-od-126-hiljada-eura.html
Nema uzmicanja protiv onih koji ugrožavaju medije http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275295/nema-uzmicanja-protiv-onih-koji-ugrozavaju-medije.html U borbi protiv svih koji ugrožavaju novinare, medije i njihovu imovinu neće biti uzmicanja, koliko god vremena da je potrebno za njihovo otkrivanje, poručio je premijer Crne Gore Duško Marković. On je u Tviter poruci pozdravio rasvjetljavanje krivičnih djela paljenja vozila redakcije lista "Vijesti" iz 2011. i 2014. godine. ]]>

Marković je, takođe, čestitao Policiji Crne Gore.

"Predanim radom uspjeli su doći do dokaza i otkriti počinioce i nalogodavca, iako dokazi u takvim događajima najčešće bivaju uništeni", naveo je Marković.

]]>
Wed, 8 Apr 2020 16:11:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275295/nema-uzmicanja-protiv-onih-koji-ugrozavaju-medije.html
Sjednica Skupštine do kraja aprila http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275285/sjednica-skupstine-do-kraja-aprila.html Sljedeća sjednica Skupštine trebala bi da bude održana do kraja aprila, a stvoreni su tehnički preduslovi da radna tijela zasijedaju i putem video konferencijskog sistema, saopšteno je nakon sjednice Kolegijuma predsjednika Skupštine Crne Gore kojim je predsjedavao Ivan Brajović. ]]>

Kako je saopšteno iz Brajovićevog kabineta na sjednici kojom je on predsjedavao bilo je riječi o aktivnostima Skupštine Crne Gore i drugih institucija u postojećim okolnostima.

"Istaknuta je važnost nastavka razgovora o ekonomskoj i socijalnoj održivosti, te je dogovoreno da na sljedeću sjednicu Kolegijuma predsjednika u utorak, 14. aprila, budu pozvani ministar rada i socijalnog staranja, direktor Uprave za inspekcijske poslove, kao i generalni sekretar saveza Sindikata Crne Gore i generalni sekretar Unije slobodnih sinikata", navodi se u saopštenju.

]]>
Wed, 8 Apr 2020 14:52:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275285/sjednica-skupstine-do-kraja-aprila.html
Tvrde da MA otpušta radnike za vrijeme korone http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275245/tvrde-da-ma-otpusta-radnike-za-vrijeme-korone.html Iz Pokreta za promjene saopšteno je da državna firma Montenegro Airlines otpušta 10 radnika koje, kako kažu, godinama drži na ugovorima na određeno i koji su po zakonu stekli pravo na stalno zapošljavanje. ]]>

"Zar nije premijer i potredsjednik DPS Duško Marković najavio da će se se boriti sa život svakog čovjeka", pitaju iz PzP-a.

Pitaju, takođe, i zašto nije prihvaćen prijedlog DF-a da se limitiraju cijene osnovnih životnih namirnica, higijenskih sredstava, ljekova i medicinskih sredstava i opreme u toku vanrednog stanja.

"Ako treba da se otpušta iz javnog sektora zar nije trebalo da se objave kriterijumi i da sve bude pošteno i transparentno," pitaju oni.

Iz te partije poručuju da bi Vlada trebalo da se ugleda na program predsjednika SAD Donalda Trampa koji je zaštitio sve porodice, nezaposlene, nove nezaposlene, male i srednje firme.

"Predsjednik Tramp je u okviru svoga programa pomoći obezbjedio da se, fizička lica kvalifikuju za čekove od 1.200$ i vjenčani parovi koji zajedno podnose zahtjeve kvalifikuju za čekove od do 2.400$, sa dodatnih 500$ za svako dijete ispod 17 godina," navodi se u saopštenju.
]]>
Wed, 8 Apr 2020 12:18:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275245/tvrde-da-ma-otpusta-radnike-za-vrijeme-korone.html
Odgođen samit EU-Z.Balkan u Zagrebu http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275248/odgodjen-samit-eu-zbalkan-u-zagrebu.html Samit EU-Zapadni Balkan koji je u Zagrebu trebalo da bude održan 7.maja, odgođen je, saopšteno je iz hrvatskog predsjedništva Savjetom EU. ]]>

Novi datum, kako navode, biće određen u junu u dogovoru sa predsjednikom Sabjeta Šarlom Mišelom ukoliko to bude dozvoljavalja situacija sa koronavirusom.

Podsjetimo, Samit Evropske Unije (EU) i država Zapadnog Balkana trebalo je da bude održan od 5. do 7. maja u Zagrebu.

Hrvatska je 1. januara preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedavanje Savjetu Evropske unije (EU), šest i po godina nakon što je postala članica EU.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ranije je predstavio četiri ključna prioriteta hrvatskog predsjedavanja EU, koje je definisao kao "Evropa koja raste i koja se razvija, Evropa koja spaja, ekonomski, energetski i infrastrukturno, Evropa koja štiti i Evropa koja je uticajna na globalnom planu”.

"Snažna Evropa u svijetu punom izazova", slogan je koji je Hrvatska izabrala za predsjedavanje Savjetu EU. 

Ivan Mijanović, TVCG

]]>
Wed, 8 Apr 2020 10:58:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275248/odgodjen-samit-eu-zbalkan-u-zagrebu.html
Brajović čestitao Pesah http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275239/brajovic-cestitao-pesah.html Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović čestitao je jevrejski praznik Pesah pripadnicima Jevrejske zajednice Crne Gore i predsjedniku Đorđu Raičeviću. ]]>

“Članovima Jevrejske zajednice u Crnoj Gori upućujem čestitke povodom Pesaha, uz želju da praznik slobode i proljeća kao simbola novog života obilježe u dobrom ličnom i zdravlju svojih bližnjih. U okolnostima u kojima se nalaze Crna Gora i cijeli svijet, Pesah može biti dobar podsjetnik na važnost zajedništva i međusobnog povjerenja, sa ciljem uspješnog prevazilaženja još jednog izazova u zajedničkoj istoriji nacija, vjera i kultura na ovim prostorima”, navodi se u čestitci Brajovića.

]]>
Wed, 8 Apr 2020 10:00:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275239/brajovic-cestitao-pesah.html
Samo EU može da pomogne državama Zapadnog Balkana http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275220/samo-eu-moze-da-pomogne-drzavama-zapadnog-balkana.html Svjetska ekonomija će proći kroz recesiju, a njeno trajanje zavisiće od toga koliko se brzo i efikasno izborimo sa pandemijom. Balkan može očekivati veliki ekonomski pad u narednim mjesecima i EU će biti važna u pružanju pomoći u ekonomskom oporavku. Nijedna druga snaga nema resurse da značajno pomogne regionu, bez obzira na dezinformacije koje Кina i Rusija šire - kaže u intervjuu Pobjedi ekspert za Balkan, američki analitičar Januš Bugajski. ]]>

Ističe da Crna Gora mora blisko sarađivati sa svojim susjedima i Evropskom unijom kako bi se bolje pripremila za buduće prijetnje epidemijama.

Da li imate bilo kakve prognoze kada bi najveća kriza nakon Drugog svjetskog rata mogla da bude završena?

BUGAJSKI: Postoji nekoliko projekcija epidemiologa, ali na kraju niko ne zna koliko će ljudi umrijeti prije nego što je naša vrsta izgradi imunitet i pronađe se vakcina. Postoje čak i upozorenja da će se drugi smrtonosniji soj korona virusa razvijati u narednim godinama, iako će mnogi biti uvjereni da je pandemija trajno za nama.

Sjedinjene Američke Države su žarište pandemije. Što se to desilo, pa je pošlo naopako?

BUGAJSKI: Evidentna su tri problema u SAD u borbi protiv virusa. Prvo, došlo je do propusta u pripremi jer je administracija zanemarivala savjete stručnjaka, nije mobilisana zdravstvena usluga, nijesu stvorene zalihe neophodne opreme, uključujući i respiratore.

Drugo, Tramp nije bio na visini ovog zadataka. Na početku pandemije je radio sve da relativizuje prijetnju, pa čak je i tvrdio da su upozorenja politički motivisani protiv njega. Amerika je izgubila dragocjeno vrijeme dok se virus širio. I treće, nedostajao je jedinstven odgovor na pandemiju jer je svaka država sprovodila sopstvenu politiku, a savezna vlada izdavala slabe smjernice uz nedovoljnu pomoć bolnicama.

I Evropska unija je kasno odgovorila na krizu, podrška je, za Italiju i Španiju, stigla kasno… Da li je ova pandemija pokazala da EU ipak ne funkcioniše kad izbije kriza?

BUGAJSKI: I Evropski odgovor na pandemiju je bio poput američkog - nedostatak pripreme, planiranja, liderstva i sprovođenja odluka. Da budemo fer, niko živ u SAD i Evropi nikad nije iskusio takvu prijetnju i sve ovo je van našeg iskustva. Ne mislim da nedostatak brze reakcije govori da je EU projekat mrtav, ali će sada biti potrebno osposobiti evropske institucije i politike da se nose sa budućim prijetnjama. Ako Italija i Španija nijesu mogle same da se izbore sa pandemijom, tada multinacionalne institucije postaju još važnije.

Naš region je imao dosta problema i bez korona virusa. Sada je stvorena prava konfuzija, puno se, naročito u Srbiji, ,,izlilo žuči” protiv Evropske unije. Opet, iz Brisela se tvrdi da lažne vijesti o koroni uglavnom dolaze iz Pekinga i Moskve... Da li ljudi sa ovih prostora u toj konfuziji mogu izgubiti evropsku perspektivu?

BUGAJSKI: Ne dolaze sve dezinformacije o virusu iz Кine ili Rusije, jer postoje mnogi teoretičari zavjere i lakovjerna publika i na samom Zapadu. Međutim, Peking i Moskva su pokušali da koriste konfuziju i strah kako bi dokazali da Evropska unija i NATO propadaju. U stvarnosti - i Кina i Rusija su pale na testu jer su prikrivale razmjere zaraze u obje zemlje. U Rusiji će pandemija vjerovatno stvoriti otpor prema Putinovoj vlasti u vrijeme kada je ekonomija u krizi zbog kolapsa cijena nafte. Građani Zapadnog Balkana ne smiju da izgube svoju evropsku perspektivu jer je u državama koje bi željele da budu alternativa EU - u Кini i Rusiji – stanje je mnogo gore. I na kraju, demokratije su otpornije na krize nego diktature.

Kako će ova pandemija uticati na svjetsku ekonomiju i privredu regiona Zapadnog Balkana?

BUGAJSKI: Svjetska ekonomija će proći kroz recesiju, i njena dužina i ozbiljnost zavisiće od toga koliko se brzo i efikasno izborimo sa pandemijom. Balkan može očekivati veliki ekonomski pad u narednim mjesecima i EU će biti važna u pružanju pomoći u ekonomskom oporavku. Nijedna druga snaga nema resurse da značajno pomogne regionu, bez obzira na dezinformacije koje Кina i Rusija šire.

Kako se Crna Gora bori sa ovom zdravstvenom krizom?

BUGAJSKI: Crna Gora se prilagođava prijetnji i preduzima važne mjere za ograničavanje dalje infekcije, kao što je slučaj u opštini Tuzi. Ali, u većini zemalja pandemija nije shavaćena ozbiljno da bi se ranije reagovalo i spriječilo širenje infekcija i žrtve. Crna Gora mora blisko sarađivati sa svojim susjedima i EU kako bi se bolje pripremila za buduće virusne prijetnje.

]]>
Wed, 8 Apr 2020 06:55:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275220/samo-eu-moze-da-pomogne-drzavama-zapadnog-balkana.html
"Disкriminacija po osnovu nacionalne pripadnosti i u doba кorone" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275201/disriminacija-po-osnovu-nacionalne-pripadnosti-i-u-doba-orone.html U Demokratskom frontu (DF) smatraju da policija postupa različito prema onima koji prekrše mjere NКT-a u zavisnosti od njihove nacionalne pripadnosti. ]]>

"Naime, u Vrelima Ribničkim i Tuzima, okupljanja koja su bila vršena protivno donešenim mjerama, ne samo da nisu sankcionisana, već su bila osnov za iskazivanje saosjećajnosti, za donošenje mjera kojima se pomaže na svaki način tamošnjem stanovništvu. Isto takvo okupljanje u Кoritima kučkim, koje za razliku od prethodno pomenutih nije kao rezultat imalo prenošenje zaraze i bilo je manjeg obima, imalo je kao rezultat hapšenje osam momaka i njihovo odvođenje u Spuž. Rezultat koji je izostao u slučaju Vrela Ribničkih i Tuzi iako smo tamo imali zaražene a u Кučkim koritima nismo.", saopštilu su iz DF-a.

Prema njihovim riječima, jasno se uočava da odnos policije, sudstva i tužilaštva nije isti u slučaju Roma iz Vrela Ribničkih, Albanaca iz Tuzi i Srba iz Кuča.

"Dok su Romima i Albancima za neodgovornost koju su pokazali dodjeljivani paketi pomoći i u vezi sa tim korišćena svaka prilika da se prema njima iskaže saosjećajnost i solidarnost i pokaže humanost, prema Srbima, koji pritom nikoga nisu zarazili, sprovode se brutalne mjere, hapse se i odvode u zatvor kao posljednji kriminalci", kažu u DF-u.

]]>
Tue, 7 Apr 2020 19:50:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275201/disriminacija-po-osnovu-nacionalne-pripadnosti-i-u-doba-orone.html
Na Kolegijumu razgovarati o aktivnostima lokalne uprave http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275140/na-kolegijumu-razgovarati-o-aktivnostima-lokalne-uprave.html Šef Kluba odbornika SDP-a u SO Kolašin Bojan Zeković pozvao je da se organizuje Kolegijum predsjenika Skupštine, kako bi, poštujući preporuke zdrvstvenih institucija, razgovarali o aktivnostima lokalne uprave u dosadašnjem i predstojećem periodu. ]]>

 

On kaže da se vlast, čak i u vrijeme potpune paralize života građana usljed pandemije virusa korona, se bavi  novim zapošljavanjima.

“O štetnosti politike aktuelne vlasti koja je za godinu i po gotovo duplirala broj funkcionera i za trećinu uvećala tekuću potrošnju, kako bi uhljebila partijske aktiviste, već smo razgovarali na sjednicama Skupštine. Ono što me i od ove vlasti iznenađuje je da čak i u vrijeme potpune paralize života građana usljed pandemije virusa COVID 19 vi se bavite novim zapošljavanjima. U tom cilju predsjednik opštine je još ranije donio Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu rada lokalne uprave opštine Kolašin (Službeni list Crne Gore – opštinski propisi, br. 008/20 od 24.02.2020) da bi prije nekoliko dana sekretar Sekretarijata za finansije, imovinu i ekonomski razvoj donio Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, kako bi za razliku od dosadašnjih zapošljavanja novo pokušali uvesti u zakonske okvire”, objašnjava Zeković.

Kako dodaje, u situaciji kada privreda jedva preživljava ili im je zabranjen rad, lokalna uprava se, umjesto mjerama pomoći, bavi novim zapošljavanjima.

“Iz tog razloga Vas podsjećam na Predlog hitnih mjera Vlade, dio koji se odnosi na lokalne samouprave: “1. Preporučuje se jedinicama lokalne samouprave, ustanovama i agencijama čiji je osnivač lokalna samouprava, privrednim društvima u većinskom vlasništvu lokalne samouprave i nezavisnim regulatornim agencijama da, u skladu sa politikom i mjerama Vlade Crne Gore, vode odgovornu fiskalnu politiku u cilju usklađivanja svojih rashoda sa raspoloživim prihodima i procjenama efekata aktuelne situacije na parametre javnih finansija na lokalnom nivou”, navodi Zeković.

Istovremeno moli prvog čovjeka Opštine da mu dostavi informaciju da li su svi nadležni postupili po tački 2 iste Preporuke.

“Preporučuje se jedinicama lokalne samouprave, ustanovama i agencijama čiji je osnivač lokalna samouprava, privrednim društvima u većinskom vlasništvu lokalne samouprave i nezavisnim regulatornim agencijama da obustave isplatu varijabilnog dijela zarade, i stave van snage opšte i pojedinačne pravne akte kojima se utvrđuje naknada za rad u komisijama, upravnim odborima i drugim radnim tijelima, uz izuzetak radnih tijela gdje je rad profesionalizovan, na period od 90 dana;”

“Molim Vas da informacija sadrži podatke o svim subjekatima na koje se Preporuka odnosi, kao i da je, imajući razumijevanje trenutnu za situaciju, dostavite u što kraćem roku, dinamikom kojojm budete dobijali odgovore od organa, društava, ustanove. Umjesto da razmišljate kako da pomognete radnicima koje najveći hotel u gradu primorava da potpisuju nezakonite anekse ugovora o radu kako bi primali 55 eura, o mnogim drugima koji ostaju bez posla, kako da pomognete preduzetnicima i privrednicima da prežive ovu situaciju, jer bez pomoći ne mogu opstati i sačuvati zaposlene (a ne mogu svi raditi u lokalnoj ili državnoj upravi), izvršna vlast se bavi novim zapošljavanjima”, navodi Zeković.

Kako ističe, kašnjenje podrške privredi produbljuje krizu i unosi dodatnu neizvjesnot, a bar mali dio može pružiti i sa lokalnog nivoa, kako bi, kako navodi Zeković, pomogli preduzećima i preduzetnicima koji otežano posluju ili im je zabranjen rad, sa osnovnim ciljem zaštite zaposlenih koji su posebno ugroženi u kom pravcu smo pripremili paket mjera pomoći.

]]>
Tue, 7 Apr 2020 15:36:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275140/na-kolegijumu-razgovarati-o-aktivnostima-lokalne-uprave.html
DF: Donacije NKT-u se zloupotrebljavaju http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275160/df-donacije-nkt-u-se-zloupotrebljavaju.html Iz Demokratskog fronta (DF) tvrde da se donacije Nacionalnom koordinacionom timu za zarazne bolesti zloupotrebljavaju. ]]>

"DF je na vrijeme i s pravom ukazivao da je uvođenje neformalnog vanrednog stanja poslužilo Predsjedništvu DPS–a da otpočne predizobrnu kampanju i dominantno pomaže svoje privrednike, dio članova i najvjernijih glasača. Uvidom u spisak firmi kojima je Milutin Simović upumpao milion eura da bi se od naših para borili protiv koronavirusa, ne ostavlja se ni najmanja dilema da se radi o brutalnoj zloupotrebi donacija za promociju DPS–a", navodi se u saopštenju DF-a.

Oni ističu da im nije jasno po kom pravilniku se novac od donacije dijeli.

"Zašto je Milutin Simović i na osnovu koje odluke uplatio preko 500 hiljada eura režimskoj firmi Glosarij za nabavku 28 respiratora. Kako je moguće da je veliki čovjek i humanista Hajriz Brčvak plaćao jedan respirator sa uračunatim PDV–om oko 6.000 eura, dok nam je Glosarij jedan respirator naplaćivao po prosječnoj cijeni od 19 hiljada eura, i to navodno bez ikakve marže", navode iz DF-a.

Zbog svega pozivaju predsjednika parlamenta Ivana Brajovića da zakaže sjednicu Skupštine.

 

]]>
Tue, 7 Apr 2020 17:30:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275160/df-donacije-nkt-u-se-zloupotrebljavaju.html
Mijenjati zakone iz oblasti rada, socijalne i dječje zaštite http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275105/mijenjati-zakone-iz-oblasti-rada-socijalne-i-djecje-zastite.html Prijedlog izmjena Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja jedan je u nizu zakona koje bi zajedno, Vlada i Skupština, trebalo da utvrde i usvoje u cilju hitnog definisanja ozbiljnih mjera za ublažavanje posljedica pandemije korona virusa, kaže Aleksandar Damjanović, nezavisni poslanik i šef Posebnog kluba poslanika. ]]>

On poručuje da su neophodne i izmjene odredbi zakona iz oblasti rada, socijalne i dječje zaštitie, finansijskog poslovanja, kao i prijedlog rebalansa.

Kako je istakao, prije desetak dana pozvao je Vladu da dostavi Skupštini prijedlog izmjena Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

“Mislim da je dobro što je Vlada tim činom praktično dala Skupštini priliku da se sastane i na plenarnoj sjednici obavi raspravu. Ovo je, nadam se, prvi u nizu zakona koje bi zajedno Vlada i Skupština trebalo da utvrde i usvoje u cilju hitnog definisanja ozbiljnih mjere za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa. Među ozbiljnim mjerama sagledavam otpis, a ne odgađanje poreskih dugova, odnosno subvencije, a ne novo kreditiranje, u svrhu isplate zarada za više od 20.000 zaposlenih, poslodavaca i preduzetnika iz gotovo pedesetak djelatnosti kojima je naredbom Ministarstva zdravlja zabranjeno poslovanje od 15. marta. Te mjere uključuju i izmjene odredbi zakona iz oblasti rada, socijalne i dječje zaštitie, finansijskig poslovanja, zaključno sa predlogom rebalansa koji Vlada mora utvrditi najkasnije do maja ove godine”, istakao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, opcija je i predlaganje lex specialisa.

“Mogućnost predlaganja lex-specialisa o kojem govorim već nekoliko nedelja je takođe opcija, imajući u vidu hitnost neophodnih mjera za spašavanje radnih mjesta i crnogorske ekonomije”, rekao je Damjanović.

Poručio je da se predloženim zakonom mora definisati i način kontrole trošenja sredstava tekuće rezerve, moguće, kako je kazao, formiranjem ad hok tijela posebno imajući u vidu dosadašnje netransparentno ali i nezakonito trošenje sredstava sa ove budžetake pozicije.

“O tome sam već javno govorio i drago mi je da su i neke političke partije podržale tu ideju, bez obzira na to što su je pokušale plasirati kao svoju. Kontrolni mehanizam je neophodan, ne samo za nadzor trošenja sredstava tekuće rezerve, već i sredstava sa računa koordinacionog tijela, ali i svih drugih sredstava koja će biti usmjerema za suzbijanje posljedica pandemije”, rekao je Damjanović.

Istakao je da “ako vlast želi saradnju i jedinstvo, odnosno zajednički odgovor i podršku, onda je na potezu”.

“Do danas, gotovo mjesec od početka pandemije, osim retorički, od vlasti, tj. od Vlade i Koordinacionog tijela, nije učinjen nijedan korak u kreiranju konsenzusa sa opozicijom vezano za zajedničko djelovanje na suzbijanju ekonomskih, socijalnih i svih drugih posljedica pandemije”, kazao je Damjanović.

]]>
Tue, 7 Apr 2020 07:07:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275105/mijenjati-zakone-iz-oblasti-rada-socijalne-i-djecje-zastite.html
"Vlada da utiče da se odblokira žiro-račun Ulcinja" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275067/vlada-da-utice-da-se-odblokira-ziro-racun-ulcinja.html Povodom saznanja da je ponovo došlo do blokade žiro-računa Opštine Ulcinj, reagovao je predsjednik ulcinjske URE Omer Bajraktari. ]]>

“Juče smo iz medija saznali da je žiro-račun Opštine Ulcinj opet u blokadi i ovo je nažalost postala hronična pojava koja otežava normalno funksionisanje lokalne samouprave. Međutim, polazeći od aktuelne, vanredne epidemiološke situacije u Ulcinju i Crnoj Gori, kao i svih mjera koje su preduzete da bi se spriječilo širenje koronavirusa, a koje imaju enormne posljedice na privrednu aktivnost, pa samim tim i na funkcionisanje lokalnih uprava, pozivamo Vladu Crne Gore i Ministarstvo pravde kao organ koji nadzire rad javnih izvršitelja, da ulože svoj autoritet kako bi žiro-račun Opštine Ulcinj odmah bio odblokiran”, saopstio je Bajraktari.

U ulcinjskoj URI svjesni su da treba ispoštovati sve sudske odluke, ali dodaju da u ovom trenutku viši interes predstavlja zdravlje stanovništva i funksionisanje grada, a da će se taj dug svakako kasnije izmiriti.

“U ovim teškim danima za cijelu drzavu jako je važno imati likvidan budžet usljed nepredviđenih okolnosti, kao i pogoršane ekonomske situacije, pa u gradu tokom pandemije moraju funkcionisati službe. Zato smatram da je ovaj zahtjev više nego opravdan i da ce naići na razumijevanje kod nadležnih državnih organa”, zaključio je Bajraktari.

]]>
Mon, 6 Apr 2020 22:12:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275067/vlada-da-utice-da-se-odblokira-ziro-racun-ulcinja.html
EP: EU pruža važnu pomoć Z. Balkanu http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275062/ep-eu-pruza-vaznu-pomoc-z-balkanu.html Poslanici Evropskog parlamenta (EP), njih 24, uputili su pismo liderima Evropske unije (EU) i šefovima država članica, u kojem se ocjenjuje da je reakcija EU na pandemiju koronavrusa bila brza i adekvtna, izražavajući zabrinutost zbog, kako navode “neosnovanih kritika na račun EU koje promoviše Kremlj”. ]]>

U otvorenom pismo navodi se, između ostalog, da EU pruža važnu pomoć zemljama Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva u borbi protiv pandemije, i da se te zemlje suočavaju sa dvostrukim izazovima: nedostatkom adekvatnih resursa i sa ozbiljnom propagandom Kremlja kojom se promoviše da je „odgovor EU na krizu slab“.

“Zabrinuti smo zbog širenja netačnih i neosnovanih kritika na račun EU, koje Kremlj aktivno promoviše. Koristeći dalekosežnu propagandu i dezinformacije, Kremlj uporno i glasno zagovara da je EU nesposobna da riješi krizu. Slanje humanitarne pomoći sumnjivog kvaliteta, i isporuku ugroženim zemjama članicama, Kremlj koristi u svrhu sopstvene propagande”, navodi se u pismu koje potpisuje 24 evropskih poslanika, a među njima i Vladimir Bilčik, kopredsjedavajući POSP-a za Crnu Goru.

Predstavnici Evropskog parlamenta smatraju i da ne postoje objektivni argumenti na tvrdnje da je odgvor EU bio neadekvatan.

“Treba imati u vida da je zdrvstveni sektor u isključivoj nadležnosti zemalja članica, i da je budžet EU vrlo ograničen (svega 1 odsto BDP-a EU), upoređujući sa budžetom SAD. Zbog toga EU može da ima ograničenu ulogu u pružanju pomoći tokom ovakve krize. No, i pored toga, EU je pružila brojna rješenja, uključujući nekoliko zajedničkih mjera javnih nabavki neophode medicinske opreme“, ocjenjuju poslanici.

Dok su brojne zemlje uvodile provremene karanitine i granične kontrole, kako bi spiječile širenje virusa Evropska komsija se, kako podsjećaju, zalagala za funkcionisanje Jedinstvenog tržišta otvaranjem “zelenih koridora“. Dogovor EU je bio efikasan i u repatrijaciji EU građana iz trećih zemalja.

“Ne smijemo izostaviti da je ECB najavila navjeći plan u istoriji, od 750 milijardi eura, kako bi finansijski pomogla članicama. Dodatnih 410 milijardi može postati dostupno članicama eurozone kroz Evropski stabilizacioni mehanizam“, navodi se, između ostalog, u pismu evropskim liderima i šefovima institucija EU.

Ivan Mijanović, dopisnik RTCG-a iz Brisela

]]>
Mon, 6 Apr 2020 16:02:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275062/ep-eu-pruza-vaznu-pomoc-z-balkanu.html
Zakonom predvidjeti parlamentarnu kontrolu http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275051/zakonom-predvidjeti-parlamentarnu-kontrolu.html Centar za demokratsku tranziciju (CDT) podržava Predlog izmjena Zakona o finansiranju političkih subjekata, kazao je izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica, navodeći da je neophodan uslov da se u zakonu predvidi parlamentarna kontrola i da se sva buduća davanja učine transparentnim. ]]>

Vlada je u četvrtak utvrdila Predlog izmjena Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kojim se omogućava isplata socijalnih davanja u izbornoj godini u slučaju ratnog i vanrednog stanja, kao i u slučaju epidemije ili pandemije zaraznih bolesti.

„Pandemija nas je zatekla u atmosferi nagomilanog nepovjerenja među političkim subjektima, pa je tu inicijativu neophodno dopuniti odredbama koje omogućavaju stvarnu i efikasnu kontrolu tih davanja“, rekao je Koprivica agenciji Mina.

Kako je naveo, predlog CDT-a je uvođenje zakonskih procedura, odnosno da se kroz rad nekog od postojećih ili kroz novo radno tijelo Skupštine omogući dnevni uvid parlamentaraca u trošenje budžeta koje se tiče tih davanja.

Koprivica je kazao da bi tom tijelu trebalo da se pridruže i predstavnici nevladinih organizacija (NVO) koji se bave tom tematikom, po modelu koji je funkcionisao u prethodnoj radnoj grupi koja se bavila izbornim zakonodavstvom.

U CDT-u, kako je rekao, smatraju da bi to rješenje, pored ostalog, doprinijelo i većoj homogenizaciji svih političkih snaga u borbi protiv pandemije koronavirusa.

„Ključni fokus ove borbe zaista mora biti spašavanje života ljudi, ali odgovorni donosioci odluka moraju gledati i u budućnost. A u toj budućnosti su parlamentarni izbori, ali i ekonomska neizvjesnost građana i privrede nakon pandemije“, kazao je Koprivica.

On smatra da svi važni donosioci političkih odluka te dvije činjenice moraju da imaju na umu prilikom donošenja tih i sličnih odluka.

„CDT u novonastalim okolnostima podržava predlog da se koriguje Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja uz neophodan uslov da se u zakonu predvidi parlamentarna kontrola i da se sva buduća davanja učine transparentnim“, rekao je Koprivica.

On je kazao da je jedan od najvažnijih zadataka društva u vremenu pandemije vođenje računa o ekonomski najugroženijim kategorijama i da zato razumiju i podržavaju korekciju zakona jer će na taj način biti stvorena zakonska osnova da pomoć dobiju oni kojima je najviše potrebna.

„Pozivamo Vladu da uvaži ove agrumente, prihvati naš predlog i demonstrira stvarnu volju da se borba protiv koronavirusa, ali i ukupan politički ambijent učini kvalitetnijim“, naveo je Koprivica.

 

]]>
Mon, 6 Apr 2020 14:01:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275051/zakonom-predvidjeti-parlamentarnu-kontrolu.html
"Spasite živote, ostanite kod kuće" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275045/spasite-zivote-ostanite-kod-kuce.html Predsjednik OO SNP Bijelo Polje i pulmolog Radosav Nišavić pozvao je Bjelopoljce da se pridržavaju svih preporuka koje savjetuje struka i da, uprkos lijepom vremenu koje mami, ostanu kod kuće. ]]>

 

"Osjećam ljudsku, moralnu i profesionalnu obavezu da vam se obratim, kao neko ko sa vama dijeli ove teške trenutke kroz koje prolazi i naš grad, a i naša Crna Gora," kazao je on.

On dodaje da virus koji je napao čitav svijet nije nimalo naivan i da, kao nikada do sada, građani moraju odgovoriti izazovu koji nosi sa sobom.

"Pozivam vas da ovu situaciju shvatite najozbiljnije i u tom pravcu je jako važno da se pridržavate mjera koje vam preporučuje ljekarska struka," naveo je on.

On podsjeća da virus ne bira ljude ni po godištu, ni vjeri, ni naciji, ali su svakako najugroženiji stariji ljudi, stariji od 65 godina, kao i hronični bolesnici.

"Posebno ističem hronične plućne bolesnike, bolesnike sa astmom, sa hroničnom obstruktivnom bolesti pluća. Upravo njih upozoravam da se posebno čuvaju i slušaju naše savjete".

Međutim, ovaj nevidljivi neprijatelj, sa druge strane, napada i mlađu populaciju, kao i one bez ikakvih zdravstvenih tegoba.

"Zato je jako bitno i u ovom trenutku, najvažnija zaštitna mjera da što manje izlazite iz kuće i držite neophodnu socijalnu distancu. Naravno, higijena ruku je prateći element svega navedenog. Znam da vas proljeće i lijepo vrijeme mame na ulice, ali morate biti svjesni da ovaj ispit polaže naša odgovornost i disciplina, kao i naš razum i pružena ruka solidarnosti. Po tome je naš grad i do sada bio čuven i na glasu. Bijelo Polje je uvijek znalo da prepozna ozbiljnost situacije. Zato vas još jednom pozivam da to uradimo i sada, kad se odlučuje o zdravlju i našim životima. U ovome smo zajedno. I na kraju, još jednom vas najiskrenije, od sveg srca molim i pozivam: OSTANIMO KOD KUĆE, jer samo tako spašavamo ljudske živote," zaključio je Nišavić.

]]>
Mon, 6 Apr 2020 13:31:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275045/spasite-zivote-ostanite-kod-kuce.html
Predložili nove mjere podrške privredi http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275008/predlozili-nove-mjere-podrske-privredi.html Građanski pokret URA uputio je svim crnogorskim lokalnim samoupravama i Zajednici opština novi predlog daljih aktivnosti, u sklopu mjera podrške privredi i građanima kako bi se ublažile posljedice pandemije izazvane koronavirusom. ]]>

Set mjera koje URA predlaže podrazumijeva odlaganje naplate poreza na nepokretnost za 90 dana i omogućavanje plaćanja u tri rate, na zahtjev obveznika, kao i ukidanje naplate lokalnih komunalnih taksi na period od 90 dana, za sve zakupce javnih površina, odnosno ljetnjih i zatvorenih bašti, vitrina, pokretnih tezgi, kao i reklamnih panoa i bliborda, koji zbog epidemiološke situacije ne obavljaju privrednu djelatnost.

URA je predložila ukidanje rente zakupcima poslovnih prostora u vlasništvu lokalne samouprave ili preduzeća čiji je osnivač Skupština opštine na period od 90 dana, za sva preduzeća i građane koji zbog epidemiološke situacije ne obavljaju privrednu djelatnost, umanjenje računa za vodu u iznosu od 50 odsto za sva domaćinstva, na period od 90 dana, kao i za izvršene usluge odvoza komunalnog otpada na period od 90 dana za sve građane, kao i za preduzeća koja zbog epidemiološke situacije ne obavljaju djelatnost.

“Predlaže se oslobađanje naplate pijačnih naknada i tezgi na period od 90 dana, za sve građane i preduzeća koja zbog trenutne epidemiološke situacije nijesu u mogućnosti da obavljaju svoju privrednu djelatnost, kao i preusmjeravanje sredstava planiranih za službena putovanja u prvoj polovini godine i sredstava budžetske rezerve, za sanaciju složene socio-ekonomske situacije”, navodi se u saopštenju.

URA je predložila odlaganje naplate naknade za održavanje grobalja na period od 90 dana, kao i umanjenje cijene pogrebnih usluga 50 odsto tokom trajanja epidemiološke situacije, kao i usluge održavanja stambenih zgrada trećim licima, od nadležne agencije ili preduzeća čiji je osnivač Skupština opštine, na period od 90 dana.

“Predlaže se i ukidanje naplate taksi za licencu taksi udruženjima ili preduzetnicima koji obavljaju usluge taksi prevoza na period od 90 dana, odlaganje plaćanja prireza porezu na dohodak fizičkih lica za sve kompanije i pojedince na period od 90 dana, kao i prinudne naplate za sve građane i kompanije, na period od 90 dana”, dodaje se u saopštenju.

URA je predložila ukidanje naplate parkinga do stabilizacije epidemiološke situacije, kao i naknada za privremene objekte koji zbog epidemiološke situacije ne obavljaju privrednu djelatnost, na period od 90 dana.

“Mjere pomoći privredi odnosile bi se na sva preduzeća i pojedince koji zbog mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT) nijesu u mogućnosti da obavljaju svoju privrednu djelatnost”, naveli su iz URA-e.

Oni su kazali da je u ovim trenucima posebno važno iskazati solidarnost sa pogođenim građanima i privredom, kako bi se ublažile brojne negativne posljedice koje pandemija koronavirusa ostavlja po socio-ekonomski život Crne Gore.

URA je, takođe, pozdravila napore pojedinih lokalnih samouprava, poput Berana i par crnogorskih opština, koje su već preduzele konkretne aktivnosti.

]]>
Mon, 6 Apr 2020 09:38:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/275008/predlozili-nove-mjere-podrske-privredi.html
CG će aplicirati za sredstva iz Fonda solidarnosti EU http://www.rtcg.me/vijesti/politika/274903/cg-ce-aplicirati-za-sredstva-iz-fonda-solidarnosti-eu.html Crna Gora će aplicirati za sredstva iz Fonda solidarnosti EU, kako bi što efikasnije prebrodila posledice epidemije. To je za Pobjedu kazao glavni pregovarač sa Evropskom unijom Aleksandar Drljević. ]]>

Evropska unija je prošle nedelje usvojila izmijenjeni tekst Uredbe o Fondu solidarnosti, čime se opseg njegovih sredstava, koji su ranije bili dostupni samo za prirodne katastrofe u zemljama članicama, proširuje na vanredne situacije vezane za javno zdravlje. Ove fondove, predviđeno je novom uredbom, moći će da koriste i zemlje kandidati, među njima i Crna Gora.

"Sva podrška za saniranje posljedica epidemije COVID 19 je dobrodošla. Crna Gora će, u komunikaciji sa Generalnim direktoratom za susjedsku politiku i proširenje i nadležnim Generalnim direktoratom za regionalnu politiku Evropske komisije, aplicirati za sredstva iz Fonda solidarnosti EU, kako bismo što efikasnije prebrodili posljedice epidemije", rekao je Drljević Pobjedi.

Drljević ističe i da činjenica da su ova sredstva dostupna i državama kandidatima za članstvo još jednom potvrđuje podršku EU Zapadnom Balkanu.

Prema donešenoj Uredbi, država koja je pogođena pandemijom može do 24. juna da podnese prijavu za sredstva koja će se trošiti na medicinsku opremu, zaštitnu opremu, njegu i posebnu pomoć ranjivim grupama. Važiće princip po kojem će za svaku zemlju biti izdvajana sredstva bez obzira na to ko se prvi prijavio.

Da bi se država kvalifikovala, potrebno je da predviđeni troškovi za suzbijanje krize budu veći od 1,5 milijardi eura ili 0,6 odsto bruto nacionalnog dohotka te države. Sredstva iz Fonda solidarnosti pokriće 2,5 odsto iznosa ispod navedenog praga, i 6 odsto iznosa iznad njega.

Svaka država može da se po jednom prijavi za sumu novca o kojoj će odluku donositi Evropski parlament i Savjet EU.

Ove mjere stupiće na snagu 1. aprila, a novac iz Fonda solidarnosti biće na taj način dostupan i Crnoj Gori.

To je nedavno nagovijestio i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji koji je u pismu upućenom premijeru Dušku Markoviću, kazao da bi sredstva iz Fonda solidarnosti EU mogla narednih dana biti mobilisana, kako bi se Crnoj Gori pomoglo da se izbori sa uticajem krize izazvane koronavirusom,.

U dokumentu u koji je Pobjeda imala uvid, Varhelji navodi da su poslednjih dana, evropske službe bile u bliskom kontaktu, tražeći načine na koje EU može da podrži Crnu Goru u ublažavanju krize COVID-19.

"Sa predloženim izmijenjenim zakonodavnim okvirom Fonda solidarnosti EU očekuje se u narednih nekoliko dana – da bi neka sredstva takođe mogla da budu mobilisana kako bi se pomoglo Crnoj Gori da se izbori sa uticajem trenutne krize u javnom zdravstvu", navodi Varhelji u pismu upućenom premijeru.

Ne kasnije od šest meseci nakon osamnaestomjesečnog perioda u toku kojeg sredstva moraju da se upotrijebe, država primalac sredstava će morati da prikaže kako je potrošila dobijena sredstva u posebnom izvještaju.

]]>
Sun, 5 Apr 2020 08:21:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/274903/cg-ce-aplicirati-za-sredstva-iz-fonda-solidarnosti-eu.html