RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/rss.html "Sa DF-om razjasnio nesuglasice oko litija" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269781/sa-df-om-razjasnio-nesuglasice-oko-litija.html Protojerej-stavrofor Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije potvrdio je da se juče sastao sa političarima iz Demokratskog fronta (DF), ali je zamolio crnogorske novinare, da kako je kazao, "ne šire dezinformacije i ne "obmanjuju javnost u pogledu susreta i sastanaka sa različitim ličnostima". ]]>

"Tačno je da sam se juče susreo sa političarima iz Demokratskog fronta u svrhu razjašnjenja nesuglasica povodom toga da je karakter litija isključivo crkveni i da nema, i ne smije imati, nikakav stranački karakter. Ni sa jednim političarem nisam imao, nemam i neću imati redovne sastanke. Niti za tim ima potrebe, niti mi je u opisu posla", naveo je Perović u reagovanju.

On je dodao i da je nedavno imao zvaničan sastanak sa premijerom Duškom Markovićem i sa nekoliko ministara i političara iz vladajućih partija.

"Istoga dana, juče, kada i sa političarima iz DF-a, bio sam u prilici da sjedim sa liderom vladajuće Liberalne partije, gospodinom Andrijom Popovićem, nakon našeg gostovanja u sinoćnoj emisiji Problem RTV Budva. Svim tim susretima pristupam sa jednim, istim, ljudskim i hrišćanskim motivom da se prevazilaze zavade u Crnoj Gori i da se pokaže istina", zaključio je Perović.

]]>
Thu, 20 Feb 2020 20:05:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269781/sa-df-om-razjasnio-nesuglasice-oko-litija.html
Uspostavljeni diplomatski odnosi sa Barbadosom http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269763/uspostavljeni-diplomatski-odnosi-sa-barbadosom.html Stalne predstavnice Crne Gore i Barbadosa pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku, ambasadori Milica Pejanović-Đurišić i Elizabet Tompson, potpisale su danas Protokol o uspostavljanju diplomatskih odnosa između dvije zemlje. ]]>

"Obostrano je ocijenjeno da ovaj čin predstavlja prvi korak ka unapređenju međusobne saradnje, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu", saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Kako se navodi, sagovornice su razmijenile mišljenja o konkretnim modaletetima saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, kao što su ekonomija, turizam i obrazovanje, i mogućnosti uvođenja bezviznog režima između dvije zemlje.

"Dodatno, potpisivanjem Protokola o uspostavljanju diplomatskih odnosa između Crne Gore i Barbadosa, proširuje se osnova za intenziviranje kontakata i saradnje Crne Gore sa karipskim državama", dodaju iz Ministarstva.

]]>
Thu, 20 Feb 2020 18:42:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269763/uspostavljeni-diplomatski-odnosi-sa-barbadosom.html
Turska dokazani prijatelj Crne Gore http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269770/turska-dokazani-prijatelj-crne-gore.html Drugi dan zvanične posjete predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića Turskoj nastavljen je ceromonijom polaganja vijenca na Ataturkovom mauzoleju i susretom sa predsjednikom Velike narodne skupštine Mustafom Šentopom. ]]>

Kako je saopšteno iz Skupštine, na sastanku dva predsjednika konstatovano je da je značajno unaprijeđena saradnja parlamenata tokom ovog mandata što je dalo dodatni impuls razvoju odličnih odnosa dvije prijateljske zemlje.

"Tokom ovog mandata parlamentarna diplomatija je podignuta na viši nivo i stavljena u svrhu dodatnog unapređenja odnosa u svim oblastima saradnje između dvije države. Tome je doprinijela i pojačana aktivnost grupa prijateljstva, radnih tijela, kao i svih poslanika oba parlamenta. Upravo se kroz saradnju zakonodavnih vlasti stvara odlična platforma za konkretizaciju odnosa dvije zemlje u oblastima od zajedničkog interesa, a naročito na polju ekonomije. Republika Turska je dokazani prijatelj Crne Gore i želimo da se naše partnerstvo u narednom periodu dodatno osnažuje za dobrobit građana obje zemlje", istakao je predsjednik Brajović.

Predsjednik Velike narodne skupštine Turske Mustafa Šentop je naglasio da su u prethodnom periodu bilateralni odnosi dvije zemlje značajno unaprijeđeni. Izrazio je važnost članstva Crne Gore u NATO i dostignutih rezultata u težnji da postane dio zajednice evropskih naroda.

"Zajedno sa političkim jačaju i naši ekonomski odnosi. Bilježite zavidan ekonomski rast i u tom smislu nastavićemo da podstičemo našu poslovnu zajednicu da što više investira u Crnu Goru", naglasio je predsjednik turske Skupštine. Dodao je da je način na koji u Crnoj Gori skladno žive različiti narodi primjer kako za region Balkana, tako i za cijelu Evropu.

Predsjednici parlamenata su dogovorili ponovni susret u aprilu povodom obilježavanja stogodišnjice parlamentarizma u Turskoj, što će biti prilika da se sadržajni razgovori nastave u svrhu dalje konkretizacije saradnje između dva parlamenta, navodi se u saopštenju.

"Predsjednik Brajović je bio jedan od počasnih gostiju na ceremoniji svečanog otvaranja nove Nacionalne biblioteke u sklopu predsjedničkog kompleksa, na kojoj je govorio predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan.

Ceremoniji su, pored turskog državnog vrha, prisustvovali predstavnici društvenog i kulturnog života, kao i članovi diplomatskog kora akreditovani u Ankari", navode iz Skupštine.

Delegaciju Crne Gore čine potpredsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik grupe prijateljstva sa Velikom narodnom skupštinom Turske Genci Nimanbegu i poslanici Branka Tanasijević i Suad Numanović.

Brajović će nastaviti posjetu Turskoj susretom sa predstavnicima udruženja iseljenika u Istanbulu.

]]>
Thu, 20 Feb 2020 18:15:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269770/turska-dokazani-prijatelj-crne-gore.html
Otvaranje Konzulata unaprijediće odnose CG i Litvanije http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269747/-otvaranje-konzulata-unaprijedice-odnose-cg-i-litvanije.html Otvaranje prvog diplomatskog predstavništva Crne Gore u regionu Baltika doprinijeće produbljivanju veza Crne Gore i Litvanije, sa fokusom na oblast ekonomije, kazao je ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović, koji boravi u radnoj posjeti toj zemlji. ]]>

On se sastao sa šefom diplomatije Linasom Linkevičiusom, predsjednikom Parlamenta Viktorasom Pranckietisom i predsjednikom Odbora za evropske poslove Gediminasom Kirkilasom. Nakon razgovora sa litvanskim zvaničnicima, Darmanović je otvorio Konzulat Crne Gore u Viljnusu na čelu sa počasnim konzulom.

Darmanović je istakao da će, u cilju zbližavanja naroda, raditi i na unapređivanju kulturnih veza Crne Gore i Litvanije.

U razgovoru sa ministrom Linkevičiusom, istaknuto je savezništvo Crne Gore i Litvanije u okviru NATO i partnerstvo u procesu evropske integracije, te izražena zajednička spremnost za intenziviranje političkog dijaloga.

Čestitajući domaćinu jubilej - 30 godina nezavisnosti, Darmanović je istakao da je Litvanija jedna od najuspješnijih postkomunističkih zemalja koje su postale članice EU, a o čemu govori njena stabilnost i i napredak u brojnim oblastima.

"U kontekstu bilateralne saradnje, šef crnogorske diplomatije je rekao da je potrebno razmotriti mogućnosti za upoznavanje litvanskih privrednika sa investicionim mogućnostima u Crnoj Gori", navode iz MVP.

Ministar Linkevičius je ocijenio da dvije države imaju odličnu saradnju, pri čemu je naglasio da Crna Gora, kao pozitivan primjer u regionu Zapadnog Balkana, može i ubuduće računati na snažnu podršku Litvanije u procesu pregovora sa EU.

Tokom sastanka sa predsjednikom Parlamenta Pranckietisom apastrofirana je uspješna saradnja predstavničkih tijela dvije države.

Na svim sastancima je istaknuta važnost jačanja saradnje u oblastima ekonomije, turizma, odbrane, obrazovanja, kao i iz domena strateške komunikacije i povećanja otpornosti na hibridne prijetnje.

]]>
Thu, 20 Feb 2020 15:40:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269747/-otvaranje-konzulata-unaprijedice-odnose-cg-i-litvanije.html
"Izvještaj podupire političke stavove DF-a" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269742/izvjestaj-podupire-politicke-stavove-df-a.html Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević predstavio je danas, kako kaže, dijelove preliminarnog nacrta Izvještaja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope o Crnoj Gori. ]]> Kao krucijalna poglavlja Izvještaja, Knežević označava ona koja se odnose na, kako kaže, nezakonita hapšenja lidera DF-a, presudu u slučaju "državni udar", aferu "Koverat" i nacrt Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Tvrdi da se njima podupiru politički stavovi Demokratskog fronta o društveno-političkim temama koje, smatra Knežević, potresaju Crnu Goru posljednjih nekoliko godina. 

]]>
Thu, 20 Feb 2020 15:31:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269742/izvjestaj-podupire-politicke-stavove-df-a.html
Marković nastavlja dijalog sa CEMI i CRNVO http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269732/markovic-nastavlja-dijalog-sa-cemi-i-crnvo-.html Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković sastaće se sjutra, 21. februara, u okviru dijaloga i inicijative Savez za Evropu, sa predstavnicima Centra za monitoring (CEMI) i Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO). ]]>

Marković je, kako navode iz Vlade, inicirao dijalog sa relevantnim političkim i društvenim akterima, kako bi razgovarali o svim pitanjima koja će pomoći da se prevaziđu podjele i iznađe zajednički imenitelj u interesu građana i naše evropske perspektive.

Predsjednik i članovi Vlade razgovarali su juče sa predstavnicima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) i Građanske alijanse (GA), u okviru dijaloga i inicijative "Savez za Evropu".

Iz Vlade su saopštili da su od nevladinih organizacija dobili više prijedloga i inicijativa u cilju jačanja kredibiliteta institucija i povjeranja javnosti u njihov rad, kao i snaženja izbornog sistema. 

Zajednica opština Crne Core podržala je inicijativu i poziv predsjednika Vlade upućen svim relevantnim političkim i društvenim subjektima na dijalog o temama od ključnog značaja za uspješno okončanje procesa evropske integracije Crne Gore. 

"Za uspjeh ovog procesa neophodno je da, kao država i kao društvo u cjelini, stavimo u funkciju sve svoje političke, društvene i institucionalne kapacitete", poručuju iz Zajednice opština.

]]>
Thu, 20 Feb 2020 13:42:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269732/markovic-nastavlja-dijalog-sa-cemi-i-crnvo-.html
Darmanović u Litvaniji http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269682/darmanovic-u-litvaniji.html Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović boravi u radnoj posjeti Litvaniji, gdje će u Vilnusu otvoriti Konzulat Crne Gore. ]]>

Iz Ministarstva su kazali da Darmanović boraviti u Litvaniji na poziv ministra vanjskih poslova te države Linasa Linkevičiusa.

Kako je najavljeno, osim sa domaćinom, Darmanović će se sastati i sa predsjednikom parlamenta, Viktorasom Pranckietisom i predsjednikom Odbora za evropske poslove, Gediminasom Kirkilasom.

„Posjeta šefa crnogorske diplomatije biće prilika za intenziviranje političkog dijaloga dvije države sa fokusom na unapređenje saradnje u oblastima od obostranog interesa“, navodi se u saopštenju.

]]>
Thu, 20 Feb 2020 12:43:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269682/darmanovic-u-litvaniji.html
Zajednica opština podržala inicijativu Markovića http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269715/zajednica-opstina-podrzala-inicijativu-markovica.html Zajednica opština Crne Core podržala je inicijativu i poziv predsjednika Vlade upućen svim relevantnim političkim i društvenim subjektima na dijalog o temama od ključnog značaja za uspješno okončanje procesa evropske integracije Crne Gore. ]]>

"Za uspjeh ovog procesa neophodno je da, kao država i kao društvo u cjelini, stavimo u funkciju sve svoje političke, društvene i institucionalne kapacitete", poručuju iz Zajednice opština.

Istuču da je spremna Zajednica da, u skladu sa svojim mogućnostima, pruži punu podršku ovom procesu, te da kroz saradnju sa Vladom i drugim političkim i društvenim akterima doprinese uspješnom okončanju procesa evropske integracije Crne Gore.

Marković je juče razgovarao sa predstavnicima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) i Građanske alijanse (GA), u okviru dijaloga i inicijative "Savez za Evropu", kroz koju se želi postići konsenzus o pitanjima važnim za prevazilažinje podjela i dinamičniji put ka Evropskoj uniji.

Iz Vlade su saopštili da su od nevladinih organizacija dobili više prijedloga i inicijativa u cilju jačanja kredibiliteta institucija i povjeranja javnosti u njihov rad, kao i snaženja izbornog sistema. 

]]>
Thu, 20 Feb 2020 12:02:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269715/zajednica-opstina-podrzala-inicijativu-markovica.html
"Socijalna pravda mrtvo slovo na papiru" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269713/socijalna-pravda-mrtvo-slovo-na-papiru-.html U Crnoj Gori i dalje postoji ogroman jaz između malog broja bogatih i većine ekonomski osiromašenih građana, ocjenjuju iz Socijalista Crne Gore i Socijalističke narodne partije (SNP). ]]> Socijalisti navode da značajan broj građana i dalje jedva sastavlja kraj s krajem.

"Prosječna plata iznosi 518 eura, ali čak 40 odsto zaposlenih u Crnoj Gori prima zaradu od 250 eura, dok je vrijednost minimalne potrošačke korpe 647 evra. Prosječna penzija iznosi 289 eura, a oko 11,5 hiljada penzionera prima najnižu od 128 evra, što nije ni peti dio minimalne potrošačke korpe. U državi je i preko 30 hiljada korisnika materijalnog obezbjeđenja porodice, 2.500 onih koji primaju ličnu invalidninu, te preko 15 hiljada korisnika tuđe njege i pomoći", navodi se u saopštenju Socijalista.

Ističu da je naročito zabrinjavajuće što svako deseto dijete u Crnoj Gori živi u siromaštvu.

Dodaju da je najveći uzrok siromaštva i socijalne isključenosti nezaposlenost.

I u SNP-u  konstatuju da je jaz između bogatih i siromašnih u Crnoj Gori sve veći.

"SNP CG, kao partija koja se zalaže za državu socijalne pravde, nastaviće da se bori za svakog građanina, bez obzira na nacionalnu, vjersku, političku ili bilo koju drugu pripadnost, jer smatramo da naše društvo može biti uspješno samo ukoliko dođe do pravednije raspodjele društvenog bogatstva, a samim tim i stvaranja istinske demokratije", saopšteno je povodom Svjetskog dana socijalne pravde.

]]>
Thu, 20 Feb 2020 14:12:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269713/socijalna-pravda-mrtvo-slovo-na-papiru-.html
SDP za razgovor i razmjenu argumenata http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269704/sdp-za-razgovor-i-razmjenu-argumenata.html Zamjenik predsjednika SDP-a Raško Konjević kazao je da ta partija kao demokratska i reformska uvijek daje šansu i prednost razgovoru i civilizovanoj razmjeni argumenata. ]]>

Poručio je da je građanska, multietnička i multikonfesionalna Crna Gora kapitalno dostignuće našeg društva.

On je povodom najnovijih političkih dešavanja ukazao da postojeći ambijent ne daje dovoljno prostora da se o temi Zakona o slobodi vjeroispovijesti razgovara jezikom argumenata i činjenica već da trenutno, kako je naveo, nažalost prevladavaju emocije i veoma često pogrešno tumačenje zakonskih odredbi.

Konjević je, u Rožajama, kazao da je najbolji put za otklanjanje svih nerazumijevanja dijalog i da SDP, kao demokratska i reformska partija uvijek daje šansu i prednost razgovoru i civilizovanoj razmjeni argumenata.

“SDP je uvijek imala svoj jasan stav o svim važnim pitanjima. Tako je i ovim povodom taj jasan stav iskazala u više navrata, ali smo takođe uvijek spremni da pružimo podršku dijalogu i potrebi da se otklone nedoumice i smanji prostor za razne manipulacije kojima veoma često svjedočimo ovih dana”, rekao je Konjević.

On je najavio nastavak borbe SDP za bolji životni standard građana, za veću minimalnu zaradu, veće plate prosvjetarima, zaposlenima u zdravstvu i sektoru bezbjednosti, smanjenje akciza za gorivo i posebno u ovom trenutku za izmjene Zakona o PIO kojim bi se zaštitili najugroženija kategorija stanovništva, a to su penzioneri.

Opštinski odbor SDP Rožaje je održao sjednicu odbora na kojoj je razmatrana aktuelna politička situacija u Crnoj Gori, kojoj su prisustvovali zamjenik predsjednika SDP Raško Konjević i generalni sekretar SDP Ivan Vujović.

]]>
Thu, 20 Feb 2020 11:16:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269704/sdp-za-razgovor-i-razmjenu-argumenata.html
Orav demantovao pisanje "Novosti" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269688/orav-demantovao-pisanje-novosti.html Šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav, demantovao je pisanje "Novosti", koje su prenijele da je ocijenio beskrupoloznim potez crnogorske vlasti da, u izbornoj godini, vrši promjenu pasoša i ličnih karata. ]]>

Prema pisanju tog lista, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić u ponedjeljak je informisao najviše predstavnike diplomatskog kora, Evropske unije i OEBS-a da će od marta početi promjena pasoša i ličnih karata, što je, kako je navedeno, naišlo na podozrenje stranih delegacija.

"Poštovane Novosti, vaše izvještavanje sa sastanka sa ministrom Nuhodžićem je apsolutna neistina", napisao je Orav na svom Tviter nalogu. 

]]>
Thu, 20 Feb 2020 09:14:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269688/orav-demantovao-pisanje-novosti.html
"Crna Gora Zakonom brani građanski koncept" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269672/crna-gora-zakonom-brani-gradjanski-koncept.html Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da država Crna Gora usvajanjem i primjenom Zakona o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju vjerskih zajednica brani svoj građanski koncept. ]]>

"Nijesam čuo ni jedan pravni argument protiv Zakona, osim onog koji SPC ponavlja 'narod je na ulicama'. To neće ni na koji način spriječiti državu da obavlja svoj posao, da usvaja i sprovodi zakone koji su u potpunosti usaglašeni i sa Ustavom i sa međunarodnim normama", kazao je predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, analizirajući aktuelnu političku situaciju na sjednici Glavnog odbora DPS-a.

On je naglasio da je Zakon dugo i temeljno pripreman, te da ne postoji ni jedan objektivan razlog ni za njegovu izmjenu ni za njegovo povlačenje, a vlast svakako i dalje ostaje otvorena za dijalog.

Đukanović je takođe istakao da je protivljenje Zakonu zapravo posljednja politička bitka koju protivnici crnogorske države vode kako bi je vratili u mračni srednji vijek, suprotno od evropskih vrijednosti i životnog standarda.

"Najveći posao i odgovornost svakako jeste na Vladi i njenim ministrima, ali i svako od nas ima svoj dio posla, bilo da je riječ o partiji, državnim institucijama ili lokalnim upravama", zaključio je Đukanović.

]]>
Thu, 20 Feb 2020 00:01:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269672/crna-gora-zakonom-brani-gradjanski-koncept.html
Savez za Evropu da bude tačka okupljanja http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269668/savez-za-evropu-da-bude-tacka-okupljanja.html Jako je važno da Crna Gora sve razlike ostavi po strani i da pokušamo da nađemo odgovore na pojedine izazove koji se trenutno nalaze pred nama, a Savez za Evropu može da bude tačka okupljanja svih nas, poručio glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom, Aleksandar Drljević. ]]>

Drljević je u emisiji "Fokus" na TVCG izrazio zadovoljstvo što se pozivu Vlade na dijalog odazvala većina NVO, političkih partija, medija, akademske zajednice. 

"Cilj da sve političke razlike koje postoje pokušamo da ostavimo po strani i da se ujedinimo u Savez za Evropu i da se ujedinimo ka evropskim vrijednostima i evropskim standardima, jer jednog dana kada Crna Gora uđe u Evropsku uniju, neće ući određena vlada, ni pojedinci, već će ući kompletna Crna Gora i svi njeni građani", kazao je Drljević.

Ocjenjuje da je već dobar rezultat to što se krenulo u razgovor i što su od nevladinih organizacija na današnjim sastancima dobili vrlo jasne i konkretne predloge kako da se ojača sistem i unaprijede instutucije.

"Jako je važno da kroz ovaj razgovor vidimo koje su to dodirne tačke i da li ih je moguće naći. Ja mislim da u Crnoj Gori postoji dovoljno zrelosti i dovoljno znanja da razlike koje postoje ostavimo po strani i da se ujedinimo oko zajedničkog cilja, a to je punopravno članstvo Crne Gore u EU", naveo je Drljević.

Glavni pregovarač smatra da je dijalog jedini odgovor na trenutnu situaciju u Crnoj Gori.

"Dijalog je nešto na čemu EU insistira, to je poznato i iz posljednjeg Izvještaja o napretku. Potpuno je normalno da imamo različita viđenja o određenim pitanjim i različita stanovišta, ali samo dijalogom možemo da se približimo i mislim da smo u prethodnom periodu, posebno nakon obnove nezavisnosti, pokazali da možemo da se okupimo oko nekih krucijalnih ideja", poručio je Drljević.

Dodaje da je dijalog, koji je danas pokrenut, najbolji pokazatelj da smo spremni da radimo na uspostavljanju institucija, pripremi zakonodavnog okvira...

"Na nama je da pokažemo da smo predvodnici na Zapadnom Balkanu, iako je možda zbog svih izazova došlo do određenog pada entuzijazma", navodi glavni pregovarač.

Metodologija donosi novine za CG

Drljević ocjenjuje da je u fokusu nova metodologija, koja je nedavno predstavljenja od Evropske komisije i novog komesara.

"Ona je veoma značajna zato što pokazuje jednu dodatnu političku spremnost novoformirane Evropske komsije i novih institucija da postoji spremnost EU, ali i država članica, da politika proširenje bude u fokusu nove briselske administracije", kazao je Drljević.

Pojasnio je da metodologija u slučaju Crne Gore donosi određene novine koje se odnose, prije svega, na jaku političku važnost, kako država članica Evropske unije, ali i pokazivanja spremnosti sa naše strane da postignemo rezultate koji su možda u prethodnom periodu izmakli.

"Zasniva se na istim principima na kojima se zasnivao i prethodni model, a to je važnost demokratskih institucija, važnost vladavine prava, pune funkcionalnosti institucija, pokazivanju da postoje administrativni kapaciteti da se implementiranju određena zakonska rješenja koja država priprema", naveo je Drljević u emisiji "Fokus".

Novine su i grupisanje poglavlja po određenim klasterima, mada se, ocjenjuje Drljević, u slučaju Crne Gore to ne može u potpunosti i primijeniti jer smo, izuzev jednog, ostvorili sva pregovaračka poglavlja.

"Možda rezultati nijesu baš vidjelji, ali su institucije veoma bile aktivne i u prošloj godini uspjeli smo da zaokružimo sve što se od nas očekivalo, što se tiče poglavlja 8. Ispunili smo sve tehnička mjerila koja su se od nas tražila, i sada je sve stvar sve političke volje", kazao je glavni pregovarač i dodao da je moguće da se Poglavlje 8 otvori i prije Samita u maju.

Drljević dodaje da sada iz Brisela dolaze vrlo jasne i vrlo konkretne poruke da je politika proširenja među ključnim prioritetima i, kako navodi, to ih raduje.

"Raduje nas i činjenica da je Hrvatska preuzela predsjedavanje, budući da nam je dugo vrijeme pomagala kroz ekspertsku pomoć. Na nama je da uhvatimo ritam i da iskoristimo pozitivan zamah koji postoji na samo početku rada Evropske komisije", navodi on.

Dodaje da je dijalog, koji je danas pokrenut, najbolji pokazatelj da smo spremni da radimo na uspostavljanju institucija, pripremi zakonodavnog okvira...

"Na nama je da pokažemo da smo predvodnici na Zapadnom Balkanu , iako je možda zbog svih izazova došlo do određenog pada entuzijazma", navodi glavni pregovarač.

Odgovornost prema građanima

Drljević je istakao da ga posebno raduje posljednje istraživanje agencije Defacto, prema kojem 66 odsto građana podržava put Crne Gore ka EU.

"Na svima nama je dodatna odgovornost da pokažemo spremnost i damo odgovore svim ovim građanima koji su podržali ovakvu politiku."

]]>
Thu, 20 Feb 2020 00:01:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269668/savez-za-evropu-da-bude-tacka-okupljanja.html
Roćen predsjednik Političkog savjeta, Gozdenović politički direktor http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269664/rocen-predsjednik-politickog-savjeta-gozdenovic-politicki-direktor.html Glavni odbor Demokratske partije socijalista (DPS) izabrao je Milana Roćena za predsjednika Političkog savjeta DPS-a. Za političkog direktora partije izabran je Branimir Gvozdenović. Nikola Rakočević izabran je za šefa Poslaničkog kluba, dok će novi portparol partije biti Miloš Nikolić, navode u saopštenju. ]]>

Kako navode, GO DPS-a je na današnjoj konstitutivnoj sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik DPS-a Milo Đukanović, izabrao Predsjedništvo partije, koje će u naredne četiri godine činiti: Milo Đukanović, Duško Marković, Milutin Simović, Mevludin Nuhodžić, Predrag Bošković, Ivan Vuković, Nikola Rakočević (po funkciji šefa Poslaničkog kluba), Petar Ivanović, Aleksandra Vuković, Aleksandar Žurić, Vlastimir Golubović, Jefto Eraković i Halil Duković.

GO je, kako navode, izabrao i Milana Roćena za predsjednika Političkog savjeta DPS-a te će, u skladu sa Statutom, i on biti član Predsjedništva DPS. Na konstitutivnoj sjednici Predsjedništva DPS-a održanoj takođe večeras, u skladu sa Statutom, a na prijedlog predsjednika DPS-a Mila Đukanovića, za političkog direktora partije izabran je Branimir Gvozdenović, koji će po funkciji biti i član Predsjedništva.

Predsjedništvo je, takođe na prijedlog Đukanovića, za novog portparola DPS-a imenovalo Miloša Nikolića, poslanika u Skupštini Crne Gore.

Glavni odbor je usvojio Poslovnik o radu Glavnog odbora i Odluku o obrazovanju Političkog savjeta, a razmatrane su i druge teme iz nadležnosti najvišeg partijskog organa DPS.

]]>
Wed, 19 Feb 2020 22:35:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269664/rocen-predsjednik-politickog-savjeta-gozdenovic-politicki-direktor.html
"Uplitanja iz Srbije, ali i iz Republike Srpske" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269660/uplitanja-iz-srbije-ali-i-iz-republike-srpske.html Novinar i kolumnista Dragan Bursać u izjavi za Televiziju Crne Gore ocijenio je da se zbog Zakona o slobodi vjerosipovijesti u unutrašnja pitanja Crne Gore upliću s jedne strane režim u Srbiji, ali i režim Milorada Dodika. Gostujući u emisiji Teleskopija, profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Dinko Gruhonjić, kazao je da Vučić deklarativno smiruje situaciju, a da, kako navodi, pomaže organizaciji litija. ]]>

Između dešavanja s kraja devedesetih godina, i onih koja su aktuelna u Crnoj Gori, nažalost, može se podvući paralela, kazao je gostujući u emisiji Teleskopija, novinar i profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Dinko Gruhonjić.

"Moj subjektivni osjećaj je da je ovakva vrsta kulturasizma, šovinizma, nacionalizma, čega god hoćete, posljednji put sam je video krajem 90-ih god prema Albancima, dakle kad se pripremalo bombardovanje... Kad je Srbija potpuno skrenula na taj fašistički put i kada je nažalost, dobar dio te, kako je zovu druge Srbije, kapitulirao", kazao je Gruhonjić.

Gruhonjić kaže da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić deklarativno smiruje situaciju, dok putem određenih mehanizama pomaže organizaciji litija. Novinar Dragan Bursać ukazuje i na vezu između vlasti u Beogradu i dešavanja u Bosni i Hercegovini, odnosno entitetu Republika Srpska.

"Prisutan je ponovo velikosrpski ekstremizam u svom najogoljenijem obliku, naravno u ovom trenutku govorimo o entitetu Republika Srpska koja preko Milorada Dodika direktno radi na razvodjenju BiH i na uništavanju suvereniteta, al bitno je napomenuti to da Dodik i njegova haranga ne bi nikad mogli uraditi da nije cvise nije ni prećutna podrška Vučića iz Srbije. To je otvorena podrška", naveo je Bursać.

Nacionalistički krugovi, nikad neće oprostiti to da Crna Gora razvija sopstveni identitet, kaže Gruhonjić. Takođe, podsjeća na detalje sa jedne košarkaške utakmice koja se odigrala u Nišu.

"Prije utakmice u polumraku je svirao vojni bleh orkestar, svirali su Bože pravde, potom je s razglasa išao Marš na Drinu, i potom je neka pjevačica izvorne narodne muzike pojila nešto o Kosovu uz terciranje cijele sale. I naravno, prva sljedeća sekvenca je bila Milo Đukanović, Crnogorci i sve ostalo. Znači to je potpuno, to je ratni mizanscen, šta oni zapravo na taj način, u šta ljude pozivaju, u šta ih guraju, plašim se da izgovorim to", navodi Gruhonjić.

Osim iz Srbije, i pod kako kaže Bursać, moguće patronatom Rusije, prema Crnoj Gori vodi se orkestrirana haranga iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

"Činjenica jeste da upravo s jedne strane Vučić i njegov režim u Srbiji, s druge strane Milorad Dodik i njegov režim u Republici Srpskoj, putem tzv, litija, putem tzv. preispitivanja Zakona o slobodi vjerosipovijesti, zapravo šta rade, ne samo da ruše ustavni i pravni poredak suverene Crne Gore s jedne strane, nego se bitno upliću u unutrašnja pitanja nezavisne i sekularne drzave Crne Gore", ocjenjuje Bursać.

Novinar Dinko Gruhonjić kaže da je upravo nacionalizam doveo do duhovnog i materijalnog siromaštva, te da je apsurdno da se i danas pojavljuje.

]]>
Wed, 19 Feb 2020 20:24:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269660/uplitanja-iz-srbije-ali-i-iz-republike-srpske.html
"Iznenađeni reakcijama na film 'Svjedok božje ljubavi'" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269666/iznenadjeni-reakcijama-na-film-svjedok-bozje-ljubavi.html Uredništvo TVCG iznenađeno je reakcijama na dokumentarni film "Svjedok božje ljubavi", koje ne problematizuju karakter poruka, već onoga ko je te poruke zabilježio, navodi se u reagovanju. ]]>

Saopštenje Uredništva TVCG prenosimo u cjelosti:

"Takva invertovana logika i klasična zamjena teza ravna je onoj iz doba 'balvan revolucije' u kojoj se, navodno, nije napadalo, nego 'žestoko uzvraćalo'.

Posebno je nedopustivo što su se pojedini stranački TV kritičari personalno ostrvili na višestruko nagrađivane autore dokumentarca, čije je emisije i Mitropolija objavila na svom sajtu.

Kada je riječ o korišćenom materijalu, on je preuzet iz izvora koji se nalaze na odjavnoj špici.

Dakle, podrumi ANB-a pričinjavaju se samo onima, koji se, iz srednjovjekovnih maglina, takođe pričinjava antisrpstvo u Javnom servisu.

Tim prije što je mitropolitu ponuđen medijski prostor u najgledanijem terminu, koji su iz sekretarijata Mitropolije odbili s neuvjerljivom argumentacijom.

Raduje nas što će Mitropolija promovisati ovu emisiju na relevantnim međunarodnim adresama.

Na tim će adresama ponovo biti viđeni osuđeni ratni zločinci, koje je Mitropolija rado ugošćavala i odlikovala i time aminovala njihova djela.

Na drugoj strani, žalosno je što vojvoda i lider Demokratskog fronta (DF), kroz Čičine naočare, u 'Svjedoku božje ljubavi' vidi varnicu koja može zapaliti region, a ne u plamenu crnogorske zastave na ambasadi u Beogradu."

Dokumentarni film "Svjedok božje ljubavi" možete pogledati OVDJE.

]]>
Wed, 19 Feb 2020 20:05:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269666/iznenadjeni-reakcijama-na-film-svjedok-bozje-ljubavi.html
"Igra moći između DF i Crkve" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269657/igra-moci-izmedju-df-i-crkve.html Tinjajući sukob, između DF i Mitropolije, koji se vodi na temu čiji su protesti, i šta je njihov krajnji cilj, eskalirao je posljednjih dana, ocjenjuje Časlav Vešović, predsjednik Opštinskog odbora DPS Glavnog grada. ]]>

"Uvrede u rukavicama koje su razmijenili lideri Demokratskog fronta i Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije, samo su skrenule pažnju na već duže vrijeme jasnu činjenicu da ovi ulični protesti u formi litija, sve češće predstavljaju teren za odmjeravanje snaga Demokratskog fronta i sveštenstva okupljenog oko mitropolita Amfilohija. Iako se lideri DF-a javno trude da održe sliku o sebi kao dijelu vjernog naroda mitropolitu pokornom, te su se zarad tog imidža danas otvoreno miješali u uređivanje Javnog servisa, navodno braneći lik i djelo Amfilohija, očigledno je da se iza zavjese, na nekoliko frontova vodi bitka između Crkve i DF, o strateškom pravcu ovih protesta", navodi se u saopštenju Vešovića.

Dodaje da Demokratski front, umoran od poraza, u litijama vidi svoju šansu.

"“Sad ili nikad”, krilatica je koja najbolje opisuje poziciju lidera ovog saveza. Zato je Andrija Mandić nedavno otkrio svoje planove da se litije transformišu u crkveno šatorsko naselje u sred Podgorice. Blokiranje Glavnog grada mu se učinilo kao najbrži put za - zaštitu svetinja?! Jer, nadaleko je poznato da se svetinje najbolje štite tako što se Podgoričani maltretiraju, dok se od njihovog grada pravi vašarište, sa sve čuvenom barskom srbadijom i njihovim kulinarskim specijalitetima. Očekivano Mitropolija je oćutala ovu provokaciju lidera DF, ali je sada jasno da se poruka Gojka Perovića, odnosi na Mandića i sve Mandiće koji i ne mogu da dočekaju radikalizaciju protesta", piše u saopštenju Vešovića.

Ocjenjuje da se njima, iz nekog razloga, jako žuri.

"Tako dok narod šeta i vjeruje da se bori za svetinje, koje mu uzgred niko i ne uzima, većina i ne sanja da su mnogi od njih statisti u političkoj igri moći, koja malo ima veze sa manastirima i crkvama", zaključuje Vešović.

]]>
Wed, 19 Feb 2020 18:04:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269657/igra-moci-izmedju-df-i-crkve.html
Turska saveznik Crne Gore u NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269645/turska-saveznik-crne-gore-u-nato-u.html Crna Gora doživljava Tursku kao važnog partnera, naš je saveznik u NATO-u i na tom putu su nam u svim fazama dali nesebičnu podršku, proučio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, koji na poziv predsjednika Velike narodne skupštine Mustafe Šentopa boravi u zvaničnoj posjeti Republici Turskoj. ]]>

Prvog dana posjete Brajović se sastao sa ministrom vanjskih poslova Mevlutom Čavušogluom. Tokom susreta zajednički je konstatovano da su posjete na najvišem nivou između dvije države česte i sadržajne što je jedan od pokazatelja odličnih odnosa između dvije prijateljske zemlje, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

"Sarađujemo na brojnim poljima i važno je istaći da su odlični politički odnosi dobar osnov za dalje snaženje svih vidova ekonomske saradnje", ocijenio je Brajović.

Dodao je da je Turska jedan od najznačajnijih investicionih i spoljnotrgovinskih partnera Crne Gore.

"Crna Gora je primjer kako se štite prava manjina i kako različiti narodi žive zajedno. Na tom polju možete poslužiti kao model drugima", istakao je turski ministar Čavušoglu.

Dodao je da je prijateljskim i sadržajnim odnosima koje zemlje imaju u velikoj mjeri doprinijela aktivnost i intenzivna komunikacija poslanika Velike narodne skupštine Republike Turske i Skupštine Crne Gore.

Tokom susreta sa predsjednikom Odbora za međunarodne odnose Volkanom Bozkirom naglašena je važnost regionalne saradnje i održavanja dobrosusjedskih odnosa na principu međusobnog poštovanja i uvažavanja.

"Parlamentarna saradnja, naročito na nivou radnih tijela, usmjerna na konkretne projekte odličan je model za dalje unaprjeđenje odnosa između država. Crna Gora i Turska su svakako primjer za to i vjerujem da će ta saradnja u narednom periodu biti još konkretnija i sadržajnija", istakao je Brajović. 

Brajović će sjutra nastaviti posjetu ceromonijom polaganja vijenca na Ataturkovom mauzoleju i susretima sa drugim zvaničnicima Republike Turske, kao i predstavnicima crnogorskih udruženja iseljenika u Istanbulu.

Delegaciju Crne Gore čine potpredsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik grupe prijateljstva sa Velikom narodnom skupštinom Turske Genci Nimanbegu i poslanici Branka Tanasijević i Suad Numanović.

]]>
Wed, 19 Feb 2020 17:10:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269645/turska-saveznik-crne-gore-u-nato-u.html
"Potrebni vidljivi koraci ka očuvanju životne sredine" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269643/potrebni-vidljivi-koraci-ka-ocuvanju-zivotne-sredine.html Moraju se napraviti vidljivi koraci u smjeru očuvanja i životne sredine i zaštite zdravlja građana jer samo takav pristup garancija je zatvaranja poglavlja 27 i stvaranje pretpostavki za ulazak Crne Gore u EU, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore. ]]>

Demokrate navode da se divlje deponije se ne nalaze samo pokraj magistralnih i seoskih puteva, u šumama i zelenim površinama, već i na obalama rijeka pa čak i u samim rječnim tokovima.

Ocjenjuju da osim divljih deponija, veliki problem predstavlja aktuelna devastacija rijeka i rječnih korita izgradnjom malih hidroelektrana, koje u potpunosti devastiraju rječne tokove i narušavaju biodiverzitet rijeka na kojima su izgrađene.

Najpoznatiji slučaj, kako navode iz parijie, je devastavija korita rijeke Tare koja se nalazi na UNESCO listi svjetske baštine, a čemu su direktno kumovali predstavnici vlasti.

"Ništa bolja situacija nije ni u šumskom sektoru, u kojem zvanično postoji moratorijum, a nezvanično se taj resurs neprestano ekspoloatiše konstantnim sječama. Takođe, zabrinjavajuća situacija je i u rudarskom sektoru", navodi se, izmeu ostalog, u saopštenju Demokrata.

]]>
Wed, 19 Feb 2020 18:59:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269643/potrebni-vidljivi-koraci-ka-ocuvanju-zivotne-sredine.html
Konstruktivni predlozi i inicijative od GA i CDT-a http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269603/konstruktivni-predlozi-i-inicijative-od-ga-i-cdt-a.html Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković razgovarao je danas sa predstavnicima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) i Građanske alijanse (GA), u okviru dijaloga i inicijative "Savez za Evropu", kroz koju se želi postići konsenzus o pitanjima važnim za prevazilažinje podjela i dinamičniji put ka Evropskoj uniji. ]]>

Kako se navodi u saopštenju Vlade, u veoma konstruktivnom, kvalitetnom i sadržajnom razgovoru sa predstavnicima CDT-a, predvođenim direktorom Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Draganom Koprivicom, premijer i predstavnici Vlade su dobili više prijedloga i inicijativa u cilju jačanja kredibiliteta institucija i povjeranja javnosti u njihov rad, kao i snaženja izbornog sistema.

"Podsjećamo da je Vlada pokrenula širok dijalog sa relevantnim društvenim akterima u cilju unapređenja integracionog procesa kao ključnog cilja državne politike, te završetka procesa sveobuhvatnih reformi i ukupnog napretka društva. Vlada Crne Gore će odgovorno i sa pažnjom razmotriti sve sugestije koje je dobila na današnjem sastanku od CDT-a i u odnosu na njih se odrediti u toku ili na kraju cijelog procesa", poručeno je u saopštenju.

Koprivica je kazao da su slobodni izbori i izgradnja nezavisnih institucija suština razgovora između predstavnika Vlade i Centra za demokratsku tranziciju.

"Naša sugestija je bila da se nakraju ovog procesa napravi neka vrsta paketa, odnosno, ideja, što bi to trebalo uraditi da bi značajni društveni akteri prihvatili to kao način za izlazak iz sadašnje situacije", kazao je izvršni direktor CDT-a nakon sastanka.

Dijalog u okviru Saveza za Evropu, premijer i članovi Vlade danas su imali i sa predstavnicima Građanske alijanse, predvođenim programskim direktorom Borisom Raonićem, tokom kojeg je otvoreno razgovarano o izazovima na putu evropskih integracija i jačanja vladavine prava. 

Iz Vlade su dodali da su predstavnici Građanske alijanse, predvođeni programskim direktorom Borisom Raonićem, dali više konstruktivnih predloga u cilju jačanja administrativnih kapaciteta i potencijala, uz ocjenu da je potrebno snažiti institucije koje bi trebalo da efikasnije rade na pitanjima vladavine prava.

"Predstavnici ove NVO su takođe ukazali na potrebu unapređenja principa odgovornosti na nivou institucija, kako državne uprave tako i pravosuđa, čime bi se doprinijelo kvalitetnijoj zaštiti interesa i potreba svih građana", navode iz Vlade.

Dodaju da je na sastanku vođen širi dijalog o pitanjima važnim za proces evropske integracije i sveukupan društveni razvoj.

Poručuju da će Vlada pažljivo razmotriti sve dobijene predloge i sugestije i zauzeti konkretne stavove u odnosu na njih.

Stepen razumijevanja između političkih i društvenih aktera moguće je podići na maksimalan nivo kako bi došlo do relaksacije odnosa unutar Crne Gore, koji su došli do usijanja, ocijenio je predsjednik Građanske alijanse (GA), Boris Raonić.

On je, nakon sastanka sa premijerom Duškom Markovićem agenciji MINA kazao da su zadovoljni i da su prepoznali iskrenost Vlade da uđe u koštac sa brojnim problemima u funkcionisanju sistema.

“Na mnoge probleme smo ukazali i oni su skoro sve prepoznali kao problematične i saglasili su se sa potrebom da u što hitnijem roku oni budu riješeni. U ovom trenutku mislim da se stepen razumijevanja može podići na maksimalan nivo kako bismo relaksirali odnose unutar Crne Gore, koji su došli do usijanja”, rekao je Raonić.

Kako je naveo, kroz dijalog se ne može doći do saglasnosti oko svih pitanja i ostaće ona o kojima će se razgovarati i tokom izborne kampanje.

“Apelujemo na sve ostale subjekte koji su pozvani da se uključe u dijalog i da se dođe do rješenja”, kazao je Raonić.  

Iz Vlade su kazali da su predstavnici GA dali više konstruktivnih predloga u cilju jačanja administrativnih kapaciteta i potencijala i da će pažljivo razmotriti sve dobijene predloge i sugestije i zauzeti konkretne stavove u odnosu na njih.


Predstavnici GA, kako je saopšteno, ocijenili su da je potrebno snažiti institucije koje bi trebalo da efikasnije rade na pitanjima vladavine prava.

“Predstavnici te nevladine organizacije takođe su ukazali na potrebu unapređenja principa odgovornosti na nivou institucija, kako državne uprave, tako i pravosuđa, čime bi se doprinijelo kvalitetnijoj zaštiti interesa i potreba svih građana”, naveli su iz Vlade.

Kako su dodali, na sastanku je vođen širi dijalog o pitanjima važnim za proces evropske integracije i sveukupan društveni razvoj. 

Sastancima su prisustvovali potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin, ministarka javne uprave Suzana Pribilović i glavni pregovarač sa EU Aleksandar Drljević.

 

]]>
Wed, 19 Feb 2020 16:29:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/269603/konstruktivni-predlozi-i-inicijative-od-ga-i-cdt-a.html