RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/rss.html Rješenja na stolu, fali zrelosti opozicije http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262511/rjesenja-na-stolu-fali-zrelosti-opozicije.html Šef poslaničkog kluba DPS-a u Skupštini Crne Gore Nikola Rakočević kazao je da je siguran da radnih grupa, Odbora i radnih tijela za reformu izbornih zakona više neće biti. ]]>  

"Umorili su se građani od toga. Odbor je odgovorio zadatku i produkovao određene rezultate. Rješenja su na stolu, samo fali zrelosti naše političke alternative, da se za njih glasa. Ovog puta, za razliku od 2017. godine, imamo sugestije dijela opozicije, koji je učestvovao u radu Odbora, te stoga vladajuća većina, oslanjajući se i na te sugestije, a prevashodno na preporuke međunarodnih institucija, može kreirati rješenja za koja postoji šira saglasnost od one koju obezbjeđuje politička ideja o izbornim zakonima, isključivo partija na vlasti", kazao je Rakočević za Pobjedu.

On je nagovijestio da će predsjednik Odbora i članovi iz reda vladajuće većine uskoro saopštiti konkretan plan za period do kraja godine.

On vjeruje da je odbor blokiran odlukom Demokrata, "koje nijesu odoljele političkom oportunizmu, nasuprot odgovornosti prema državi i njenom sistemu".

"Naime, napustili su Odbor, prevashodno zbog nedostatka političke hrabrosti da dovrše dogovore sa vladajućom koalicijom, na koje ih je primorala međunarodna zajednica, sa dobrom namjerom daljeg unapređenja izbornog sistema u Crnoj Gori. Hrabrost je bila potrebna opoziciji za dogovor, jer bi on doprinio demokratizaciji društva, ali bi, u kratkom roku, naštetio njihovom političkom rejtingu. Na taj scenario Demokrate nijesu bile spremne i ovakav potez je očekivan jer je bilo jasno, u posljednjim danima rada, da kolege iz DCG-a samo traže alibi za već pripremljenu odluku o napuštanju Odbora, iako su rješenja gotovo dogovorena", istakao je Rakočević.

U ovom trenutku, kako je rekao, ne očekuje da opozicija ima dovoljno motiva da unaprijedi sistem u Crnoj Gori, "polazeći od, pritom veoma pogrešne, pretpostavke da što je gore za političku i društvenu stabilnost, to je bolje opoziciji".

"Dvotrećinska podrška povodom gotovo bilo kojeg rješenja kojem je pretpostavljena, znači istovremeno mogućnost da opozicija blokira taj dio sistema i napretka. Nažalost, opozicija tu mogućnost ne propušta. Mislim da će 2020. godina donijeti odgovorniji pristup naše političke konkurencije, a da će ukupna javnost izvršiti pritisak na sve političke strukture da stave sa strane partijske i okrenu se državnim interesima", vjeruje Rakočević.

Odgovarajući na pitanje da li diplomatska ofanziva SPC, pritisci partija i potez sa moštima sveca može uticati na vladajuću koaliciju da povuče ili prolongira zakon o slobodi vjeroispovijesti, Rakočević je rekao: "Povlačenja odluke da se zaštiti državni interes - nema. Priželjkujemo civilizovan odnos svih aktera povodom ovog, saglasni smo svi, vitalno važnog pitanja za Crnu Goru i njenu samosvojnost. Naša namjera je i ovim zakonom da dodatno liberalizujemo društvo i ojačamo karakter građanske države, u kojoj se svi osjećaju kao na svome, jer jesu na svome", kazao je Rakočević.

]]>
Mon, 16 Dec 2019 07:11:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262511/rjesenja-na-stolu-fali-zrelosti-opozicije.html
Nova pravila moguća i u izbornoj godini http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262507/nova-pravila-moguca-i-u-izbornoj-godini.html Imajući u vidu namjeru vladajućih struktura da se, umjesto dijaloga o stvaranju uslova za slobodne izbore, neophodnim promjenama Ustava i rješavanju v.d. stanja u pravosuđu i tužilaštvu, sve to dodatno destabilizuje, jasno je da se došlo do crvene linije koja dijeli državu i građane od trajnog međusobnog razdora, ozbiljnog unutrašnjeg konflikta i totalne radikalizacije političke scene, kazao je Aleksandar Damjanović, šef posebnog kluba poslanika. ]]> On je za Dan rekao da je zbog svega toga posljednji momenat da opozicija uradi ono što nije od izbora 2016. godine - da sjedne za pregovarački sto i dogovori se o zajedničkom djelovanju.

"To treba uraditi kako u formatu svih 39 opozicionih poslanika, odnosno onih poslanika koji žele da zaustave potencijalnu spiralu destabilizacije i nasilja, ali i u formatu dijaloga sa predstavnicima slobodne političke i stručne javnosti, kako bi se zajedničkom akcijom i svim institucionalnim i vaninstitucionalnim vidovima političke borbe, uključujući i nenasilne proteste, poslala poruka vladajućim partijama da sjednu za sto i razgovaraju o postojećim problemima, kojih nije malo, a ne da stvaraju nove probleme i produbljuju postojeće podjele", jasan je Damjanović.

Kako je upozorio, moguća destabilizacija odnosa unutar državotvornog naroda neminovno destabilizuje kompletno društvo, a u kombinaciji sa sve većim socijalnim jazom i stagniranjem, pa i opadanjem životnog standarda velikog dijela stanovništva, potkopava i same temelje države.

"Zato želim da vjerujem da će i vlast shvatiti da ovakav razvoj događaja ne može donijeti ništa dobro i da je poslednji trenutak da se sjedne za sto i da se u ozbiljnom političkom dijalogu sa opozicijom definišu pravila za slobodne izbore, koja bi sprovela tehnička vlada. To je još uvijek moguće uraditi, nadam se početkom naredne godine, jer za izmjenu i primjenu novog izbornog zakonodavstva nema formalnih prepreka ni u izbornoj godini, iako je bilo pokušaja od jednog dijela tzv. struke da spinuje javnost da je to zakonski nemoguće uraditi. Ukoliko ne bude volje za dijalog, odgovor mora biti u skladu sa potpisima koje su opozicioni poslanici stavili na Sporazum o budućnosti, a to je totalni bojkot kako državnih, tako i predstojećih lokalnih izbora u Tivtu, ako budu zakazani pod postojećim uslovima i sprovedeni od strane aktuelne vlade", rekao je Damjanović. 

]]>
Mon, 16 Dec 2019 06:39:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262507/nova-pravila-moguca-i-u-izbornoj-godini.html
Država može spriječiti iznošenje moštiju http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262506/drzava-moze-sprijeciti-iznosenje-mostiju.html Sveti Vasilije je nekoliko vijekova bio sakralno blago Crnogoraca. Kao i sve drugo pravoslavno sakralno bogatstvo, mitropoliz Amfilohije je svetog Vasilija privatizovao na klasični tajkunski tranzicioni način, ocijenio je u intervjuu Dnevnim novinama profesor Milenko Perović. ]]>

On smatra i da ne bi bilo iznenađujuće da u katastarske knjige "na ime SPC uknjiži i svečeve kosti, kao što je uknjižio sve što su mu crnogorske vlasti dopustile da prisvoji".

Komentarišući pitanje o najavi MCP da će mošti Svetog Vasilija Ostroškog biti na crkveno–narodnom saboru u Nikšiću 21. decembra, profesor Perović kaže da to nije iznenađenje.

"Nije neočekivano što Amfilohije svečeve kosti na najvulgarniji antihrišćanski način opet pokušava instrumentalizovati u tobožnjoj odbrani svoga anticrnogorskog, protivpravnog, amoralnog, ahumanog politikantskog kleptokratskog prava na prisvajanje sakralnog pravoslavnog nasljeđa Crne Gore. Uostalom, sve što je SPC činila u Crnoj Gori od 1918. godine bila je nebratska zloupotreba svega čega se dokopala. Sve što je Amfilohije radio u Crnoj Gori za trideset godina samo je mučna potvrda lucidnog Njegoševog opažanja: 'Teško zemlji kojom crna kapa gospodari'", rekao je Perović za Dnevne novine.

Svaki put kad SPC, kako je istakao, krene da nosi nečije kosti, "nastaje ozbiljna opasnost da mnogi ostave kosti po balkanskim vrletima u tribalnim ratnim i zlikovačkim satiranjima".

"Bilo je jasno da se nosanje kostiju 'cara' Lazara 1988. godine neće završiti bez velikog kastiga. Služilo je ono za podjarivanje iracionalnih nacionalističkih strasti po tzv. 'srpskim zemljama' da bi se izvršile odgovarajuće ratne pripreme za stvaranje tzv. velike Srbije. Namjera da se nosaju kosti Svetog Vasilija, takođe, treba da posluži podjarivanju nacionalističkih anticrnogorskih strasti u Crnoj Gori. Ovoga puta Amfilohijeve ambicije su ograničenije. Malo je šta ostalo od stvarne i umišljene sile kojom je probuđeni srpski bog Mars raspolagao 1988. godine", smatra Perovič, između ostalog.

Od svega je najgore što, prema mišljenju Perovića, mitropolit Amfilohije "ko zna koji put srpski nacionalni korpus u Crnoj Gori pokušava okrenuti protiv jedine države koju ovaj korpus uistinu ima".

"Amfilohije je crnogorskom pravoslavlju iščupao dušu i od njega načinio pseudoreligijski nacionalistički kič. Sve što je izgradio u Crnoj Gori je otužni 'sakralni' kič", uvjeren je Perović.

Napominje da "svečeve kosti pripadaju crnogorskom sakralnom nasljeđu".

"Država Crna Gora morala bi ih štititi od upotreba i od zloupotreba svim raspoloživim sredstvima. Nekad su jadni Crnogorci pred Turcima spasavali svečeve kosti, a danas ih moraju spasavati od Amfilohija! Ako hoće, za početak država ima brojne načine da onemogući iznošenje moštiju iz Ostroškog manastira. Ako neće, problem će biti još veći. Mnogo veći", upozorio je on.

]]>
Mon, 16 Dec 2019 06:32:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262506/drzava-moze-sprijeciti-iznosenje-mostiju.html
Predlog zakona nije trebalo sada staviti na dnevni red http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262460/predlog-zakona-nije-trebalo-sada-staviti-na-dnevni-red.html Skupština nije trebalo sada da stavi na dnevni red Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, jer u ovom trenutku ništa nije važnije od dogovora o izbornim uslovima, ocijenio je nezavisni poslanik Neđeljko Rudović. ]]>

Predstavnici Demokrata suspendovali su svoj rad u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, zahtijevajući da Demokratska partija socijalista (DPS) povuče sa dnevnog reda Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti i počne dijalog sa tri tradicionalne konfesije u Crnoj Gori.

Rudović je u intervjuu agenciji MINA kazao da je izvjesno da Odbor za izborne reforme neće ispuniti zadatak zbog kojeg je osnovan.

On smatra da Skupština nije trebalo sada da stavlja Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti na dnevni red.

“Pokušavam da dobijem odgovor od njih u čemu je razlika ako se o tom zakonu raspravlja 24. ili 26. decembra ili 15. januara. Nikakvu razliku ne vidim u tome. Mogli su da taj zakon stave na dnevni red na vanrednoj sjednici u januaru ili februaru”, rekao je Rudović.

Kako je naveo, ogroman napor i volja značajnog dijela opozicje da se dođe do dogovora i da se pokuša da se stabilizuju političke prilike bili su uzaludni.

Prema riječima Rudovića, to govori o tome da u vladajućoj većini nemaju partnera koji je dorastao političkoj situaciji u Crnoj Gori i koji želi da bude jedan od faktora napretka države.

Kako je dodao, došli su u situaciju da se dva mjesesa uzalud radilo, jer
neko od samog početka nije htio da bude dio dogovora.

“Znali smo za taj rizik, ali smo računali da ćemo ipak, zbog ogromnog interesovanja i domaće javnosti i međunarodnog faktora, uspjeti da natjeramo DPS da promijeni pristup i bude faktor rješavanja, a ne daljeg usložnjavanja problema”, naveo je Rudović.

On je kazao da razumije potez Demokrata jer je njihovo biračko tijelo, u dobrom dijelu, veoma osjetljivo na zakon o slobodi vjeroispovijesti i neka njegova glavna rješenja koja se tiču položaja Mitropolije crnogorsko-primorske.

“Bez obzira na to što je moje političko viđenje tog pitanja drugačije, mogu da razumijem njihov postupak”, rekao je Rudović.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku ništa nije važnije od dogovora o izbornim uslovima, ali je vladajućoj većini očigledno važno da do tog dogovora ne dođe.

“Itekako su mogli da znaju da će na taj način da ugroze uspjeh rada Odbora i dogovor o izbornim uslovima, isto kao što su prošle godine znali da će onakvim hapšenjem Nebojše Medojevića da propadne prvi pokušaj dogovora i pregovora oko izbornih uslova” kazao je Rudović.

On je naveo da dominantnog krivca za neuspjeh rada Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva vidi u vladajućoj većini.

“Vidim njihov manevar da sabotiraju dogovor, jer im on ne odgovara i jer je njihov cilj da se zadrži postojeće stanje, koje im, zloupotrebom svih mogućih institucija, omogućava ogromnu startnu prednst na izborima”, kazao je Rudović.

Kako je naveo, vladajuća većina po svaku cijenu želi da zadrži vlast.

“Ne žele dogovor, upiru prstom u oko i domaćoj javnosti i međunarodnom faktoru i to je odluka za koju će DPS morati da ponese svoj dio odgovornosti”, dodao je Rudović.

Upitan da prokomentariše najave da bi moglo da se desi da Odbor koristi analogiju rada Radne grupe iz 2017. godine – da se pojedina zakonska rješenja za čije usvajanje nijesu potrebne dvije trećine procesuiraju parlamentu i možda usvoje krajem ove, ili početkom naredne godine, Rudović je naveo da je to nešto što se može pretpostaviti.

Kako je kazao, vladajuća većina pokušaće da usvoji zakon o medijima i o nacionalnom javnom emiteru.

Rudović smatra da su ti zakoni, iako iz vladajuće većine tvrde da imaju pečat Savjeta Evrope, korak unazad.

“Tu prije svega mislim na zakon o nacionalnom javnom emiteru, ali i na zakon o medijima, u dijelu gdje se novinari obavezuju da otkrivaju svoje izvore”, objasnio je Rudović.

On smatra da je to definitivno veliki korak unazad, degradacija novinarske profesije i otežavanje posla svim istraživačkim novinarima, ali i nastavak političkog pritiska i zarobljavanja Savjeta RTCG kao upravljačkog tijela, sa ciljem da vladajuća većina u potpunosti kontroliše Javni servis i tako i na tom polju sebi obezbijedi stratnu prednost.

“Sve to ukupno izbore koji bi bili održani pod uslovima koje je DPS htio čini apsolutno neprihvatljivim i Crnu Goru i dalje drži u dubokoj političkoj krizi”, dodao je Rudović.

Kako je naveo, u Crnoj Gori i dalje je prisutna destabilizacija političkih prilika.

“Crna Gora će kao takva platiti cijenu tako što će ponovo, kao u prethodne više od tri godine, zbog spornih izbora 2016, biti zaustavljena u procesu evropskih integracija”, kazao je Rudović, navodeći da od svega toga što se desilo kratkoročnu korist ima vladajuća većina, a dugoročnu štetu imaće cijela Crna Gora.

Rudović, koji je koordinator radne grupe 4, koja se bavi zakonom o medijima i o RTCG, kazao je da je očekivao da će početkom decembra imati sastanke sa ekspertima Savjeta Evrope, a u vezi sa zakonom o medijima.

Kako je dodao, ekspertima Savjeta Evrope su 20. novembra poslate opoziciona i verzija vladajuće većine oba zakona.

“Međutim, rukovodstvo skupštine nije na vrijeme uspjelo da dogovori sa njima da dođu u Crnu Goru, da razmijenimo argumente, vidimo njihove stavove povodom opoziconih predloga za koje smo sigurni da su potpuno u skladu sa svim mogućim standardima na koje se pozivaju predstavnici Savjeta Evrope”, rekao je Rudović.

On je naveo da će u utorak vjerovatno imati video konferenciju sa njima na kojoj će razgovarati o tim rješenjima.

“Sve je to ipak uzalud. Kasno je za bilo kakav napredak i Odbor ne može ispuniti svoju misiju da do srijede završi posao, čak i da se desi nekakvo čudo”, kazao je Rudović.

Na pitanje kakav je njegov stav po pitanju izmjene izbornih zakona tokom izborne godine, Rudović je odgovorio da je isuviše kasno.

“Svi ti zakoni moraju biti pripremljeni i implementirani i to se ne radi u godini kada počinje izborna kampanja, tako da to nije realno”, zaključio je Rudović.

]]>
Sun, 15 Dec 2019 14:22:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262460/predlog-zakona-nije-trebalo-sada-staviti-na-dnevni-red.html
Ojačati povjerenje u izbore i pravosuđe http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262454/ojacati-povjerenje-u-izbore-i-pravosudje.html U Crnoj Gori se mora ojačati povjerenje u izbore i pravosuđe, a mediji i javnost treba da pritiskaju Vladu, insistirajući na transparentnosti njenog rada, poručio je nekadašnji komandant Kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država za Evropu, Federik Ben Hodžis. ]]>

On je agenciji MINA rekao da još mnogo toga treba da bude urađeno kako bi bila obezbijeđena sigurnost na Balakanu.

Poručio je da Zapad mora da obezbijedi pomoć kada je u pitanju integracija Zapadnog Balkana.

»Veoma je razočaravajuće što je francuski predsjednik, Emanuel Makron, na neki način zatvorio vrata. To je sada nešto što liči na neki produženi vremenski period za učlanjenje u EU za više zemlja Zapadnog Balkana«, kazao je Hodžis.

Prema njegovim riječima, politički lideri moraju da donose teške odluke i da vode teške pregovore.

»Oni moraju i da budu sposobni da ponude nešto što će učiniti da mladi požele da ostanu i u Crnoj Gori i u Srbiji i Makedoniji i ostalim državama Balkana. Zato je važna integracija Zapadnog Balkana u EU«, rekao je Hodžis.

On je kazao da su vrijednosti NATO-a, koje sve države članice dijele, nešto što ih sve drži na okupu.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori treba ojačati povjerenje u izbore, pravosuđe a da kredibilni mediji i javnost pritiskaju vladu i da insistiraju na transparentnosti njenog rada.

Upitan da prokomentariše izjavu Makrona da je NATO moždano mrtav i da li postoji mogućnost da on stopira integracije u Alijansu nakon što joj se Sjeverna Makedonija pridruži, Hodžis je odgovorio odrično.

»Ne mislim tako. Makron je dobio mnogo negativnih povratnih reakcija od drugih EU zemalja. Ne vjerujem da će to uraditi«, smatra Hodžis.

Kako je naveo, Makron je rekao i neke dobre stvari koje treba da budu upućene NATO Savezu.

»Prvo je da imamo jako i pozitivno američko liderstvo, pozitivno, u koje niko ne treba da sumnja i da su SAD u potpunosti posvećene NATO-u, Evropi i da je to u našem interesu najboljem«, kazao je Hodžis.

On je poručio da je američka posvećenost porasla u poslednje tri godine.

»Mnogo je više američkih trupa u Evropi danas nego prije tri godine. Više je ulaganja i tu je neki diskorak između onoga što je rečeno i onoga što je na terenu realnost«, kazao je Hodžis.

On bi, dodao je, volio da se taj jaz smanji i da se ti virovi poklapaju sa realnošću kako više ne bi bili konfuzni.

Komentarišući nove uslove pristupa i pregovora koje predlaže Makron, rekao je da sa ili bez članstva u EU, evropske zemlje i SAD treba da nastave da ulažu na bilateralnom i multilateralnom nivou u Zapadni Balkan.

»Ovo je važno jer vjerujem da će ključ uspjeha ovdje biti poslovno ulaganje. Ukoliko ljudi budu vidjeli pravu šansu koja se ostvaruje onda će ih i druge stvari pratiti gdje će mladi i uspješni odlučiti da ostanu«, rekao je Hodžis.

Onda će se, dodao je, moći pričati o raznim procesima.

»Ne želite da ljudi izgube interes. To je ključ. Mi ne želimo da Balkan izgubi interes za zapadnu integraciju«, poručio je Hodžis.

On je, komentarišući odnose između Srbije i Kosova, rekao da predsjednicima tih država, treba dati šansu i prostor za pregovore.

»Vjerujem da dva predsjednika treba da imaju šansu i prostor za pregovore. To im treba obezbijediti da oni urade ono što su uradili predsjednici Sjeverne Makedonije i Grčke«, kazao je Hodžis.

]]>
Sun, 15 Dec 2019 13:13:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262454/ojacati-povjerenje-u-izbore-i-pravosudje.html
Boris Kaluđerović predsjednik cetinjskog odbora SDP http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262450/boris-kaludjerovic-predsjednik-cetinjskog-odbora-sdp.html Opštinski odbor Socijaldemokratske partije na Cetinju jednoglasno je na konstitutivnoj sjednici izabrao pravnika Borisa Kaluđerovića za predsjednika lokalnog odbora te stranke u narednom četvorogodišnjem periodu. ]]>

Kako je saopšteno iz SDP, Kaluđerović je, zahvalivši se na ukazanom povjerenju, istakao da je ta partija na Cetinju prepoznata kao partija ozbiljnih, stručnih i poštenih ljudi sa podrškom građanski orijentisanih birača.

“SDP će i u narednom periodu graditi svoju poziciju na ozbiljnom radu odborničkog kluba u Skupštini Prijestonice, nametanju tema od suštinskog značaja za kvalitet života građana, kao i na nuđenju rješenja za nagomilane probleme u našem gradu. Samo na taj način ćemo biti kredibilna alternativa aktuelnoj DPS-SD vlasti i doći u situaciju da poslije narednih lokalnih izbora preuzmemo odgovornost za vođenje Cetinja”, rekao je Kaluđerović.

Sjednici su prisustovali i zamjenik predsjednika SDP Raško Konjević i generalni sekretar SDP Ivan Vujović.

Konjević je u ime partijskog rukovodstva iskazao zadovoljstvo radom i snagom cetinjskog odbora i poručio da će SDP i dalje i na državnom i na lokalnom nivou predlagati rješenja koja će unaprijediti kvalitet života svih građana.

“Naša partija je u posljednje vrijeme prepoznata po paketu reformskih zakona kroz koje tražimo povećanje minimalne zarade na 250 eura, smanjenje akciza na gorivo, kao i stope PDV na električnu energiju. Nastavićemo sa borbom za naše penzionere kroz zakon o PIO kojim se povećavaju njihove penzije i poboljšavaju uslovi za penzionisanje. Cetinje je ostalo jedan od ključnih gradova za evropsku, modernu i građanima posvećenu politiku SDP i siguran sam da će kroz timski rad novog rukovodstava tako biti i dalje”, zaključio je Konjević.

]]>
Sun, 15 Dec 2019 12:48:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262450/boris-kaludjerovic-predsjednik-cetinjskog-odbora-sdp.html
Proces proširenja ne funkcioniše http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262423/proces-prosirenja-ne-funkcionise.html Proces proširenja ne funkcioniše, otvaranje poglavlja je postalo vještački proces i takav pristup više ne funkcioniše, smatra Pjer Mirel, nekadašnji direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje. ]]>

Mirel, trenutno angažovan kao predavač na francuskoj akademiji Sciences Po, kao član Evropske komisije bavio se proširenjem EU 23 godine, od 1990. do 2013.

Kako prenosi portal European Western Balkan, Mirel je na konferencije "Vraćanje Balkana na prvo mjesto u EU“ koji je održan u Beogradu, podsjetio da je Crna Gora potrošila osam godina da otvori 32 pregovaračka poglavlja.

"Proces proširenja ne funkcioniše, otvaranje poglavlja je postalo vještački proces. Crna Gora je potrošila osam godina da otvori 32 pregovaračka poglavlja i zatvori samo dva, što je, neuspjeh", rekao je Mirel.

On smatra da su poglavlja zastarjela.

Njegov prijedlog je da Zapadni Balkan uđe na jedinstveno tržište kako bi bilo više investicija.

"Prioritet bi trebalo da bude jedinstvo tržište, ne kao cilj, već kao prva faza - cilj bi trebalo da ostane članstvo", rekao je Mirel.

Mirel je naveo i da bi komesari Evropske komisije trebalo da počnu jasno i otvoreno govoriti da Brisel treba više da se angažuje u djelovanju sa zemljama članicama i nacionalnim parlamentima.

]]>
Sun, 15 Dec 2019 08:53:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262423/proces-prosirenja-ne-funkcionise.html
Ivanović na čelu SNP-a Danilovgrad http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262408/ivanovic-na-celu-snp-a-danilovgrad.html Novi predsjednik opštinskog odbora Socijalističke narodne partije u Danilovgradu je Branislav - Brano Ivanović. ]]>

Večeras je održana izborna konferencija danilovgradskog SNP-a, na kojoj je izabran i novi opštinski odbor, sa 35 članova.

Izbornoj konferenciji su prisustvovali predsjednik SNP Crne Gore Vladimir Joković, potpredsjednik Dragan Ivanović i članica Glavnog odbora Radmila Čagorović.

Jednoglasno je mišljenje da SNP u Danilovgradu ima velikog prostora za djelovanje. Takođe, čula su se nepodijeljena mišljenja da će SNP u ovom gradu povratiti staru snagu.

Pozdravljajući prisutne, Joković je istakao da je izbor novog odbora u Danilovgradu potvrda da je SNP konsolidovao svoje redove i da će sa još jačom snagom nastaviti borbu za istinsku i pravu Crnu Goru i da ga na tom putu ništa neće zaustaviti.

]]>
Sat, 14 Dec 2019 21:25:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262408/ivanovic-na-celu-snp-a-danilovgrad.html
"Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikako" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262403/vuk-dlaku-mijenja-ali-cud-nikako.html Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) nije stvorila državu već pokušava da naruši njenu stabilnost i preuzme ulogu, koja joj ni po čemu ne pripada, ocijenili su iz Demokratske partije socijalista (DPS) ]]>

U DPS-u smatraju da narativ MCP, koji obiluje politikantskim kvalifikacijama i dnevno - političkim floskulama više priliči, saopštenju neke od nacionalističkih, velikosrpskih partija, nego vjerskoj zajednici koja ne propušta da naglasi svoju navodnu miroljubivost i tolerantnost.

„Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikako“, poručili su iz te partije.

Oni su naveli da MCP polazi od pogrešne teze koju temelji na svojim interesima i zabludama ali ne i na činjenicama.

„Tvrdnja da je “Mitropolija stvorila državu” prosto je besmislena. To je umišljaj ili ljepše rečeno, “vjerovanje” na osnovu kojeg čelnici SPC proizvode niz netačnih i proizvoljnih zaključaka. Jedna od “zabluda” je da Crkva ima mandat da se miješa u ingerencije države, da je njeno pravo da odlučuje o pitanjima koja su isključivo u nadležnosti legalno izabranih državnih organa“, kazali su iz DPS-a.

Oni smatraju da MPC takvim pogrešnim shvatanjem svoje uloge, pokušava na različite načine da spriječi državu da na demokratski način usvoji zakonsko rješenje koje će regulisati pitanje vjerskih zajednica, i urediti jednu važnu oblast za život naših građana.

„ Zato je licemjerna zamjena teza da se država miješa u nadležnosti Crkve. Naprotiv, čelnici SPC, odnosno MCP već godinama, u svakoj situaciji u kojoj se odlučuje o vitalnim državnim pitanjima, izlaze na teren dnevne politike, pokušavajući da naruše stabilnost države i preuzmu ulogu, koja im ni po čemu ne pripada“, kaže se u saopštenju.

Oni smatraju da pokušaj MCP da moštima Sv Vasilija Ostroškog mobiliše narod u cilju ometanja izglasavanja zakonskog rješenja je neprimjeren, necivilizacijski i manipulatorski.

„Ma šta čelnici MCP tvrdili, simbolika nošenja i šetanja moštiju, asocira na zloslutna vremena kada se nisu birala sredstva da se duh nacionalizma i bratoubilaštva pusti iz boce“, navodi se u saopštenju.

Na sreću, dodali su, Crna Gora je sada stabilna, demokratska i pravno uređena država, u kojoj zakon važi za sve podjednako.

„Tu činjenicu treba da prihvate i čelnici MCP, i okrenu se vjerskim pitanjima a uređenje države ostave onima koje je narod birao da se tim poslom bave“, rekli su iz DPS-a.

Oni vjeruju da će, kako su rekli, MCP odustati od banalizacije svoje uloge.

„Imajući u vidu odlučnost države da na principu demokratskih načela, bez obzira na sve pritiske i opstrukcije, sprovodi svoju ulogu na korist svih građana Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju.

]]>
Sat, 14 Dec 2019 20:56:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262403/vuk-dlaku-mijenja-ali-cud-nikako.html
"Zakon mora biti usaglašen sa sve tri konfesije" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262377/zakon-mora-biti-usaglasen-sa-sve-tri-konfesije.html Demokratska Crna Gora pozdravila je današnju poruku Pape Franja da nakon usvajanja preporuka Venecijanske komisije dalju proceduru na donošenju i implementaciji Zakona treba da prati dijalog i što veće moguće saglasje. ]]>

Dženan Kolić, poslanik Demokratske Crne Gore istakao je da u članu 16s Lisabonskog sporazuma, na kojem, kako je naveo, počiva arhitektura EU, kao temeljna vrijednost Unije zapisano je "vođenje otvorenog, redovnog i transparentnog dijaloga sa vjerskim organizacijama".

"Kao ljudi koji se zalažu za mir, bratsku slogu, ljubav, multietnički i multikonfesionalni sklad, jasno i nedvosmisleno pozivamo Demokratsku partiju socijalista da hitno povuče predlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji svađa katolike, pravoslavce i muslimane", saopštio je Kolić.

Poručio je da zakon mora biti usaglašen sa sve tri tradicionalne konfesije u Crnoj Gori i da samo takav Zakon može biti garant stabilnosti države.

"Takođe, poručujem DPS-u da neće uspjeti u namjeri da mene, Dženana Kolića, muslimana iz Bijelog Polja, posvađa sa mojom braćom pravoslavcima i katolicima, zato što su naša bratska sloga, želja za mirom i borba za bolje sjutra naše djece, jače od njihovih svađa, podjela i mržnje. Mi smo tu da, istim intezitetom i istom posvećenošću, branimo i hramove, i džamije, i katedrale, kako bi sačuvali mir i multikonfesionalni sklad, jer mi ne dijelimo i ne prepoznajemo ljude po vjeri ili naciji", kazao je Kolić.

Poslanik Demokrata je naglasio da za njih postoji samo jedna podjela – na časne i čestite građane i na kriminalce, lopove i podstrekače mržnje i razdora.

"I na kraju, želim da pozovem svoju braću svih vjera i nacija, da se zajedničkim snagama izborimo protiv štetočinskog identitetskog inžinjeringa, koji jednima omogućava da podijele narod na pravoslavce, katolike i muslimane, a drugima da poslanike svrsta u identitetske rovove", zaključio je Kolić.

]]>
Sat, 14 Dec 2019 17:12:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262377/zakon-mora-biti-usaglasen-sa-sve-tri-konfesije.html
"DPS na istorijskom minimumu" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262366/dps-na-istorijskom-minimumu.html DPS se nekada hvalio podrškom od 42 odsto, a sad se hvali padom sa 42 na 37 odsto i to po istraživanjima koja radi njihova partijska agencija, saopštio je danas potpredsjednik Demokrata Nikšić Nemanja Vuković. ]]>

Ako je suditi po podacima njihovog CEDEM-a, onda je jasno da je DPS na istorijskom minimumu, a još jasnije je da o tih 37 odsto mogu da sanjaju i Milo Đukanović i Nikola Pešić, naveo je Vuković.

“Zamislite samo koliki je Demokratama rejting kada je partijska agencija DPS-a morala da prizna da bilježimo rast. Zbog toga i Pešić čita oglase, jer će mu trebati novi posao dimnjačara kada mu partiju politički marginalizujemo. Stara narodna izreka, kada bi se stavila u kontekst Pešićeve izjave da će, parafraziramo: “kad poraste biti Milo”, glasila bi – čega se pametan stidi, time se Pešić ponosi”, naveo je Vuković.

Kako ističe, jasno im je da su Pešića politički žrtvovali zato što ih od jula konstantno ponižavaju, ali, kako kaže  Vuković, očigledno je da njihov mazohizam nema granice.

“Ali da vam saopštimo da ćete još jednom sagnuti glavu jer ima da povučete zakon i da ćutite kao bubice. Zato, pljuvači po pravoslavcima, muslimanima i katolicima, tišina, jer vam je Kolić održao čas iz etike i kućnog vaspitanja”, zaključio je Vuković.

]]>
Sat, 14 Dec 2019 16:20:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262366/dps-na-istorijskom-minimumu.html
Novi dokument za efikasnije pregovore sa EU http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262181/novi-dokument-za-efikasnije-pregovore-sa-eu.html Neformalni dokument koji je potpisalo devet država članica EU, ima za cilj da proces pregovora učini efikasnijim, odnosno da se nađe srednje rješenje kada je riječ o dilemama koje su postavile zemlje poput Francuske, Holandije i Danske, kaže za TVCG poslanik EP Klemen Grošelj. ]]>

Očekuje da će se taj dokument pred Evropskim savjetom naći već narednih dana.

Dokument koji su potpisale Austrija, Češka, Estonija, Italija, Letonija, Litvanija, Malta, Poljska i Slovenija pokušava da prevaziđe razlike između članica EU koje su dovele do toga da Sjeverna Makedonija i Albanija do sada nijesu počele proces pregovora, kaže za Dnevnik poslanik EP Klemen Grošelj.

“To je dokument koji na jednoj strani pravi ovaj proces pregovora efikasnim, a na drugoj strani do neke mjere i odgovara na one dileme i pitanja koje su postavile zemlje poput Francuske, Holandije i u nekoj mjeri Danska”, naveo je Grošelj.

Goršelj ističe da je potrebno održati proces proširenja živim, naći srednji put kako bi se izbjegla dalja blokada u pregovorima.

Kada je riječ o zemljama koje već pregovaraju, poput Crne Gore i Srbije taj dokument, kako navodi Grošelj, omogućiće paralelno otvaranje više poglavlja, što do sada nije bio slučaj.

“Do sada je bila praksa da se pitanja otvaraju sukcesivno, a sada će se poglavlja moći otvarati uporedo, što znači da će biti mehanizmu ukoliko zemlje budu uspješne u pregovorima moći će otvoriti više poglavlja, a tu su i finansijski mehanizmi koji će podržavati reformske procese u zemljama kadidatima za članstvo u EU”, poručio je poslanik Grošelj.

Sagovornik TVCG navodi i da očekuje da će se non pejper uskoro naći pred Evropskim savjetom.

“Sada imamo zasjedanje Savjeta EU i na tom nivou mislim da će taj dokument biti predstavljen i onda će zemlje da ga prouče. Vjerovatno će početi razgovori kako bi to rješenje moglo biti jer okvirni zadatak, je bio da se to rješenje nađe prije marta naredne godine”, naveo je Grošelj.

Evropska komisija je najavila da će tokom januara izaći sa svojim predlogom o novoj metodologiji proširenja, koji bi trebalo da bude osnova za dalju debatu i uspostavljanje konsenzusa unutar EU o budućnosti politike prema zemljama Zapadnog Balkana.

]]>
Sat, 14 Dec 2019 16:07:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262181/novi-dokument-za-efikasnije-pregovore-sa-eu.html
DNP poziva na okupljanje ispred Skupštine http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262357/dnp-poziva-na-okupljanje-ispred-skupstine.html Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević ocijenio da je, ukoliko režim ne povuče Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, obaveza svih da se masovno okupe 26. decembra ispred Skupštine Crne Gore. ]]>

Parlament će 24. decembra početi raspravu o devet tačaka dnevnog reda, među kojima i o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Glavni odbor DNP-a jednoglasno je zaključio da ta stranka i Demokratski front snažno podržavaju aktivnosti Mitropolije crnogorsko primorske i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori u odbrani i očuvanju osmovjekovnog duhovnog nasljeđa, na kojem je, kako su kazali, nastala istinska Crna Gora.

Knežević je zadužio predsjednike opštinskih odbora, članove Glavnog odbora, aktiviste i simpatizere iz Crne Gore da u subotu, 21. decembra dođu u Nikšić.

"I da masovnim okupljanjem pošalju jasnu poruku da ostaju dosljedni proglasu vladike Joanikija sa Trojičindanskog sabora, da ćemo svojim životima, na čelu sa našim mitropolitom Amfilohijem, episkopima i sveštenstvom, braniti hramove, manastire, crkve i seoska groblja naših predaka", kaže se u saopštenju DNP-a.

Navodi se da je Knežević istakao, da ukoliko se režim ne prizove pameti i povuče Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, da je obaveza isto tako masovno okupljanje i 26. decembra ispred Skupštine Crne Gore, kako bismo učinili sve da se ovaj i ovakav diskriminatorski zakon povuče sa Dnevnog reda.

Zaključeno je da se formiraju odbori širom Crne Gore, koji bi činili sveštenstvo i vjerujući narod, u odbrani svih crkava i manastira Mitropolije crnogorsko primorske.

]]>
Sat, 14 Dec 2019 13:10:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262357/dnp-poziva-na-okupljanje-ispred-skupstine.html
Papa 2020. dolazi u Crnu Goru http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262345/papa-2020-dolazi-u-crnu-goru.html Papa Franjo potvrdio je dolazak u Crnu Goru naredne godine, saopšteno je nakon sastanka poglavara Rimokatoličke crkve sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem, koji je u posjeti Vatikanu. Papa i Marković posebno su istakli vrijednost skladnog međuetničkog i međuvjerskog suživota koji je karakteristika hiljadugodišnjeg crnogorskog identiteta. ]]>  

Posjeta poglavara Katoličke crkve našoj zemlji imaće istorijski značaj, navedeno je na Tviteru Vlade Crne Gore.

Papa Franjo je pohvalio politike koje Crna Gora ostvaruje, a tiču se ekumenizma, kulture, ekologije i humanizacije u svim sferama društvenih odnosa.

Pred sastanak premijera je na trgu San Damaso dočekala švajcarska garda, koja štiti Papu. Nakon razgovora sa papom Franjom, premijer se sastao i sa državnim sekretarom kardinalom Pjetrom Parolinom. 

Marković je posjetio i istorijski arhiv Vatikana, a domaćin mu je bio direktor Johan Iks.

 

 

]]>
Sat, 14 Dec 2019 11:32:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262345/papa-2020-dolazi-u-crnu-goru.html
U Parlamentu ocjenjivanje kao u školi http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262331/u-parlamentu-ocjenjivanje-kao-u-skoli.html Rad u skupštinskoj službi ubuduće će se vrjednovati u skladu sa novim Pravilnikom o bližim mjerilima, načinu i postupku ocjenjivanja rada državnih službenika i namještenika u Službi Skupštine. Pravilnik je usvojen na sjednici Administrativnog odbora, piše Pobjeda. ]]>

Prema Pravilniku, u koji je taj list imao uvid, mjerila za ocjenjivanje u ispunjavanje radnih zadataka za službenike su sposobnost planiranja i izvršavanje radnih zadataka, a za namještenike tačnost i preciznost. Kada su u pitanju rezultati u pogledu kvaliteta i kvantiteta, mjerila za ocjenjivanje službenika su stručnost, tačnost i pouzdanost u obavljanju poslova i stepen realizacije radnih zadataka, a za namještenike pouzdanost u obavljanju poslova i ekonomičnost.

“U okviru kriterijuma “Obim i blagovremenost u obavljanju poslova”, mjerila za ocjenjivanje rada službenika su pridržavanje rokova, sposobnost usklađivanja radnih zadataka sa prioritetnim aktivnostima Skupštine i efikasnost u radnim zadacima, a za namještenike upravljanje vremenom i efikasnost”, navodi se u prijedlogu pravilnika.

Predviđeno je da mjerila za ocjenjivanje službenika budu inovativnost, kreativnost, pismeno i usmeno izražavanje, vještina komunikacije i timski rad, a za namještenike komunikacija i prilagodljivost.

“Radi ocjenjivanja rada državnog službenika, odnosno namještenika, neposredni rukovodilac, saglasno opisu poslova radnog mjesta, a na osnovu poslova koje je potrebno obaviti, utvrđuje radne zadatke koje bi državni službenik, odnosno namještenik trebalo da ispuni. Radni zadaci mogu se usklađivati sa tekućim aktivnostima i prioritetima. Neposredni rukovodilac kontinuirano prati rad državnog službenika, odnosno namještenika, podstiče ga na kvalitetno i efikasno vršenje poslova i ukazuje mu na propuste i nepravilnosti u radu”, navodi se u prijedlogu pravilnika.

Kada je u pitanju način utvrđivanja prijedloga ocjene rada, neposredni rukovodilac predlaže ocjenu službenika, odnosno namještenika, i to od 1 do 3 po svakom od mjerila utvrđenih u okviru kriterijuma iz pravilnika.

“Prijedlog ocjene rada državnog službenika, odnosno namještenika utvrđuje se na osnovu dijeljenja zbira ocjena za sve kriterijume sabrojem kriterijuma, tako da taj rezultat predstavlja odgovarajuću ocjenu rada, i to: rezultat od 2,71 do-3,00 – prijedlog ocjene rada je “ističe se”, rezultat od 1,51 do 2,70 prijedlog ocjene rada je “dobar”, a rezultat manji od 1,51 prijedlog ocjene rada je “ne zadovoljava”, navodi se u prijedlogu.

Obrasci prijedloga ocjene rada državnog službenika i namještenika, osim ocjene sadrže i dio u kojem se navodi koji je to učinak u radu službenika, odnosno namještenika koji se smatra dobrim, koje poteškoće (npr. loša komunikacija sa saradnicima, rad pod pritiskom itd.) utiču na učinak u radu državnog službenika, odnosno namještenika, kao i prijedlog kako ih prevazići. Pravilnik podrazumijeva da rukovodilac organizacione jedinice iz kategorije visoki rukovodni kadar može donijeti drugačiju ocjenu od predložene za državnog službenika, odnosno namještenika, uz pisano obrazloženje.

Državnog službenika i namještenika čijim radom ne rukovodi nijedan neposredni rukovodilac, odnosno rukovodilac iz kategorije visoki rukovodni kadar, ocjenjuje generalni sekretar Skupštine. Prilikom utvrđivanja ocjene rada, neposredni rukovodilac razgovorom sa službenikom, odnosno namještenikom obavlja i evaluaciju obuka koje je službenik, odnosno namještenik pohađao u toku godine za koju se vrši ocjenjivanje, kakav je efekat imala svaka od tih obuka ponaosob i o tome sačinjava zabilješku. Tokom razgovora rukovodilac identifikuje potrebu za daljim obukama i usavršavanjima službenika i namještenika. Mjerila i način ocjenjivanja državnih službenika, odnosno namještenika iz ovog pravilnika, počinju sa primjenom prilikom njihovog ocjenjivanja za 2019. godinu.

]]>
Sat, 14 Dec 2019 09:00:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262331/u-parlamentu-ocjenjivanje-kao-u-skoli.html
Građane brine kakvoj ćemo EU pristupiti http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262307/gradjane-brine-kakvoj-cemo-eu-pristupiti.html Trend pada podrške članstvu Crne Gore u EU nije neubičajen u ovoj fazi pristupanja države EU, kaže za Portal RTCG glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom, Aleksandar Drljević. ]]>

Juče objavljeno CEDEM-ovo istraživanje pokazalo je da 55 odsto građana podržava članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU), što je najmanji procenat podrške u istraživanjima javnog mnjenja. 

Drljević kaže da se Evropska unija posljednjih godina suočava sa brojnim unutrašnjim izazovima i otvorenim pitanjima.

On ističe da su pregovori sa EU najkompleksniji reformski proces u istoriji naše države, pa kako dodaje, ne čudi da kod građana izazivaju određen zamor.

Drljević podsjeća da se sličan trend pada podrške u EU desio i u drugim zemljama koje su pristupile Uniji tokom ranijih proširenja.

“U Hrvatskoj je, na primjer, procenat podrške pao sa 77% 2001. na 60% u 2011. godini. Nas ovaj trend ne iznenađuje niti nas je dočekao nespremne, jer smo mogućnost pada podrške prepoznali i ključnim komunikacionim dokumentom u ovoj oblasti – Strategijom informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji 2019-2022.”, kaže Drljević.

On navodi i da je više uzroka pada podrške EU, a kako dodaje, oni zavise od mnogih okolnosti.

Što se Crne Gore tiče, kako podsjeća Drljević, proces pregovora o pristupanju je u poodmakloj fazi.

Glavni pregovarač ističe da je obavljen značajan posao koji je iziskivao vrijeme i mnogo truda, pa danas, kako dodaje, imamo gotovo sva otvorena poglavlja.

“S druge strane, iako ovaj najkompleksniji reformski proces u istoriji naše države prožima sve aspekte života, on je u velikoj mjeri tehnički i ne čudi da kod građana izaziva određen zamor. Mi se trudimo da građanima predstavimo sve aspekte pristupanja naše države EU i temeljno ih informišemo o koristima koje članstvo u EU donosi, ali i obavezama koje ćemo danom pristupanja preuzeti”, poručuje Drljević.

Stav građana prema članstvu Crne Gore u EU, kako ističe Drljević, ne zavisi samo od onoga što je Vlada uradila na tom putu, već i od dešavanja unutar EU.

“Svjesni smo da se Evropska unija posljednjih godina suočava sa brojnim unutrašnjim izazovima i otvorenim pitanjima koji su doveli do toga da određene članice imaju rezervu prema proširenju i prednost daju unutrašnjoj konsolidaciji. Vjerujem da građani ne ostaju imuni na takve informacije i da ih jednim dijelom brine kakvoj ćemo zajednici pristupiti kada za to dođe vrijeme”, naveo je Drljević.

Vlada će, kako ističe Drljević, bez obzira na ovakve trendove nastaviti da informiše građane o procesu pristupanja EU.

“Smatramo da samo dobro informisan građanin može donositi optimalne odluke o svojoj i budućnosti svoje zemlje. Naš je cilj da građani u svakom trenutku budu svjesni da smo sveobuhvatnu reformu društva izabrali kao naš prioritet zbog dobrobiti naših građana, a da je činjenica da se te reforme sprovode pod okriljem pristupanja zajednici evropskih država samo dodatna vrijednost tog procesa”, zaključio je Drljević.

Maja Lalić Burzanović

]]>
Sat, 14 Dec 2019 07:40:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262307/gradjane-brine-kakvoj-cemo-eu-pristupiti.html
Marković sjutra u Vatikanu sa papom Franjom http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262321/markovic-sjutra-u-vatikanu-sa-papom-franjom.html Premijer Duško Marković boraviće sjutra u zvaničnoj posjeti Svetoj stolici. Sastaće se sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom, ali i sa državnim sekretarom kardinalom Pjetrom Parolinom. Premijer će obići Istorijski arhiv Vatikana, a domaćin će mu biti direktor arhiva Johan Is. Zvanična posjeta premijera Markovića Svetoj stolici je na liniji nastavka dijaloga na najvišem nivou. Istovremeno predstavlja priliku da se ukaže na važnost daljeg jačanje saradnje sa Svetom stolicom i ponovi crnogorska spreman da pruži neophodnu podršku za što skorije otvaranje papske nuncijature u Podgorici. ]]>

Odlične odnose između Crne Gore i Svete stolice potvrđuju susreti na najvišem nivou. Tako će sjutra predsjednik vlade Duško Marković boraviti u zvaničnoj posjeti Svetoj stolici na poziv državnog sekretara kardinala Pjetra Parolina, koji je u junu prošle godine posjetio našu državu.

Osim sa Parolinom, Marković će u apostolskoj palati razgovarati i sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom.

Posjeta predsjednika Vlade Vatikanu je u funkciji daljeg jačanja odličnih političkih odnosa i nastavka dijaloga na najvišem nivou.

Teneljni ugovor između Crne Gore i Svete stolice potpisan je u junu 2011. godine i predstavlja platformu za dalje produbljivanje i unapređivanje ukupnih međudržavnih odnosa.

Dvije strane pridaju veliki značaj njegovoj punoj primjeni, čemu u prilog govori i redovno održavanje sjednica mješovite komisije, na kojima se razmatraju bilateralna i pitanja od interesa za katoličku zajednicu i Katoličku crkvu u Crnoj Gori. A Sveta stolica djeluje i govori u ime cijele katoličke crkve.

Među glavnim principima njene diplomatije su promovisanje i očuvanje mira, solidarnost među državama i narodima i odbrana ljudskog dostojanstva.

]]>
Fri, 13 Dec 2019 22:19:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262321/markovic-sjutra-u-vatikanu-sa-papom-franjom.html
Cetinjski put postaje bulevar knjaza Danila http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262315/cetinjski-put-postaje-bulevar-knjaza-danila.html Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković u večerašnjoj „Živoj istini“ otkrio je kako gradska uprava ima u planu inicijativu da Cetinjski put, odnosno bulevar od kružnog toka kod Javnog servisa, do kružnog toka gdje se odvajaju Cetinjski i Nikšićki put, nazove imenom knjaza Danila. ]]>

Već je predloženo da novi bulevar kroz Donju Goricu dobije naziv "21. Maj".

"To su saobraćajnice koje vode ka Cetinju i na neki način identitetski i duhovno to ima smisla i na neki način vraćamo duh tom velikanu crnogorske istorije, po mom mišljenju, najvećem državniku kojega je Crna Gora imala", objašnjava Vuković.

Povodom Dana oslobođenja Podgorice biće otkriven i spomenik crnogorskom gospodaru Ivanu Crnojeviću, pa je jasna i čvrsta identitetska nit politike aktuelne vlasti Glavnog grada.

Upitan kako, u tom kontekstu, gleda na pritiske za povlačenje Zakona o slobodi vjerosipovijesti i najavu još jednog nošenja moštiju Svetog Vasilija Ostroškog i stavljanje tog sveca u funkciju predbožićnog protesta koji organizuje SPC u Nkšiću, Vuković kaže da je za njega to očekivana reakcija, jer, kako kaže, implementacija tog zakona znači gubitak monopola koji SPC drži u Crnoj Gori.

"Nijesam očekivao čak ni od njih da će mošti Vasilija Ostroškog biti korišćene u bilo kom kontekstu za te potrebe. Za mene je to degutantno, da ne kažem morbidno", kaže gradonačelnik Podgorice, naglašavajući da ispada kako je "politika često iznad svega" pa čak i iznad svetinje kakva je Ostrog i Sveti Vasilije Ostroški.

Upitan da li će Vlada pokleknuti pod pritiscima da povuče Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, Vuković kaže da je siguran da država neće skrenuti sa puta kojim je krenula.

"Na osnovu svega što znam taj zakon će, po svemu sudeći, biti usvojen do kraja godine. Ljudi u vrhu naše državne vlasti su svjesni da bez tog zakona nema zaokruživanja državno-pravnog okvira. Taj zakon je dobar za sve nas, to je način da trajno relaksiramo odnose u Crnoj Gori. Da se imovina vrati onome kome je kroz istoriju pripadala i da ti manastiri i crkve budu otvoreni za sve. Ja ovo ne doživljavam kao potez usmjeren protiv vjernika. To su crkve i manastiri koji pripadaju državi i svima nama", kaže Vuković.

Janović od januara na čelu PVK "Budućnost"

Govoreći o šansama da Glavni grad dobije ozbiljan vaterpolo klub, Vuković je saopštio da je u budžetu za narednu godinu opredijeljena značajna sredstva za angažovanje ljudi koji su "usko vezani za vaterpolo".

"Imamo potrebnu infrakstrukturu, imamo fantastičan zatvoreni bazen i svakoga dana na bazenu trenira izmedju 120 i 150 klinaca Prepoznali smo potrebu jačanja tog stručnog kadra i od januara naredne godine imaćemo novi tim koji će raditi sa tim klincima na čijem čelu će se nalaziti naša vaterpolo legenda Mlađan Janović", zaključio je Vuković.

]]>
Fri, 13 Dec 2019 21:06:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262315/cetinjski-put-postaje-bulevar-knjaza-danila.html
Sve države Z. Balkana treba da budu u EU http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262286/sve-drzave-z-balkana-treba-da-budu-u-eu.html Sve države Zapadnog Balkana treba da postanu članice Evropske unije, poštujući princip regate, saopšteno je na sastancima predsjednika Skupštine Ivana Brajovića sa odlazećim ambasadorom Srbije Zoranom Bingulcem I novoimenovanim ambasadorom Grčke Panajotisom Parcosom. ]]> Brajović je izrazio zahvalnost ambasadoru Bingulcu na njegovim radnim aktivnostima tokom mandata sa ciljem boljeg razumijevanja dvije države. Sagovornici su istakli značajnim odličnu saradnju dva parlamenta kako bilaterlano tako i na međunarodnom planu.

“Ambasador Bingulac je izrazio uvjerenje da je tokom njegovog mandata pružen doprinos unaprjeđenju saradnje između dvije prijateljske države u mnogim oblastima”, saopšteno je iz Skupštine.

Predsjednik Skupštine primio je danas I novoimenovanog ambasadora Republike Grčke u Crnoj Gori Panajotisa Parcosa.

“Uz želju za uspješnim mandatom, predsjednik Brajović je ocijenio da Crna Gora i Grčka dijele vanjskopolitičke prioritete i uspješno sarađuju u okviru NATO struktura. On je takođe izrazio zahvalnost Grčkoj  na kontinuiranoj podršci na evropskom putu Crne Gore, uz očekivanje da podrška neće izostati ni u narednom period”, navodi se u saopštenju.

Ambasador Parcos je pohvalio napredak koji je Crna Gora postigla u reformama i izrazio podršku našem članstvu u evropskim organizacijama.

“Sagovornici su se saglasili da sve države Zapadnog Balkana treba da postanu članice Evropske unije, poštujući princip regate.”

Na sastanku je bilo riječi o jačanju saradnje parlamenata, jer oni predstavljaju važan dio sistema demokratskih društava, kao i jačanju ekonomske razmjene dvije prijateljske države.

]]>
Fri, 13 Dec 2019 19:55:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262286/sve-drzave-z-balkana-treba-da-budu-u-eu.html
Radunović: Stanje nije na zadovoljavajućem nivou http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262311/radunovic-stanje-nije-na-zadovoljavajucem-nivou.html Stanje u oblasti životne sredine nije na zadovoljavajućem nivou, a s obzirom na to da je riječ o pitanju koje se tiče svih građana, potrebno je češće otvarati raspravu na ovu temu i suočiti se sa konkretnim izazovima u ovoj oblasti, te razmotriti mogućnosti njihovog rješavanja, rekao je predsjednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović. ]]>

Kako navode, predsjednik i članovi Odbora za evropske integracije održali su danas konsultativno saslušanje predstavnika nadležnih institucija na temu izazova u pregovaračkom poglavlju 27– Životna sredina i klimatske promjene.

Radunović je ukazao na značaj teme ne samo sa aspekta dinamike pregovora i procesa evropskih integracija, već zdravlja građana Crne Gore.

Podsjetio je da konsultativno saslušanje predstavlja dio inicijative Odborazaevropskeintegracije za pojačan nadzor nad aktivnostima nadležnih institucija u okviru posebno važnih pregovaračkih poglavlja, te predstavio iskustvo poslanika u okviru tematskih posjeta,koje je Odbor organizovao u pojedinim opštinama, u protekla dva mjeseca.

"Stanje u oblasti životne sredine nije na zadovoljavajućem nivou, a s obzirom na to da je riječ o pitanju koje se tiče svih građana, potrebno je češće otvarati raspravu na ovu temu i suočiti se sa konkretnim izazovima u ovoj oblasti, te razmotriti mogućnosti njihovog rješavanja", rekao je Radunović.

U životnu sredinu za tri godine uloženo preko 200 miliona eura

U razgovoru sa članovima Odbora, predstavnici nadležnih institucija kazali su da je, sa aspekta dinamike pregovora u ovom poglavlju, potrebno ispuniti 8 završnih mjerila za zatvaranje poglavlja, te posvetiti pažnju aktivnostima u odnosu na strateški plan za ispunjavanje obaveza u ovoj u oblasti, u koju je od 2016. godine uloženo preko 200 miliona eura. 

Tokom konstruktivne rasprave koja je uslijedila, članovi Odbora najviše su bili zainteresovani za pitanjautvrđivanja odgovornosti za negativan odnos prema očuvanju životne sredine, uticaj kapitalnih projekata na životnu sredinu,postojanja kontrolnih mehanizama u sprovođenju integrisanih dozvola (IPPC), te izradi studije uticaja.

Tražena su i konkretna pojašenjenja u vezi sa ekološkom rekonstrukcijom termoelektrane u Pljevljima, očuvanjem Skadarskog jezera kao posebno važnog močvarnog područja, uticajem kruzera na more i vazduh u Bokokotorskom zalivu, uklanjanju i tretiranju grita iz bivšeg brodogradilišta Bijela, kao i modelu upravljanja ulcinjskom Solanom.

Prisutni su se saglasili da su dijalog i saradnja nadležnih državnih institucija i predstavnika civilnog važni za rješavanje problema u ovoj oblasti, ne samo kroz edukaciju nego utvrđivanje institucionalne i vanistitucionalne odgovornosti.

Sjednici su prisustvovali Marko Mrdak, zamjenik glavnog pregovarača za poglavlja pravne tekovine EU, Ivana Vojinović, generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu i pregovarač za poglavlje 27 i Dragan Asanović, generalni direktor za upravljanje otpadom i komunalni razvoj u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, te Nikola Medenica, direktor Agencije za prirodu i zaštitu životne sredine i Elvir Klica, direktor JP Nacionalni parkovi.

]]>
Fri, 13 Dec 2019 19:30:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/262311/radunovic-stanje-nije-na-zadovoljavajucem-nivou.html