RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/rss.html Politikanstvo neće abolirati one koji krše zakon http://www.rtcg.me/vijesti/politika/228128/politikanstvo-nece-abolirati-one-koji-krse-zakon.html Svako treba da odgovara za eventualno kršenje zakona, i nikakvo politikanstvo, buka ili pokušaj zamjene teza neće ga abolirati, saopštila je Demokratska partija socijalista u odgovoru na reakcije opozicionih stranaka na današnju izjavu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. ]]>

"Možete da se uprežete koliko hoćete, da pravite verbalne akrobacije i moralne tirade ali nećete nikog ubijediti da po bilo kom kriterijumu izjednači krivično djelo poput  terorizma u pokušaju na dan izbora i eventualnog prekršaja Zakona o finansiranju politickih partija i izbornih kampanja", naglasili su iz DPS-a.

Kako su kazali, o pravnim procedurama govori "onaj kojeg spopada neviđena panika od rutinske provjere sopstvenog magistarskog rada, pa sa pozicija moralnog arbitra, traži da za njega zakon ne važi".

"Ipak, šampion licemjerja je stranka  koja sa čitavim jednim poslanikom ili 1,23 odsto podrške građana, ima ambiciju da postane pravni i moralni sudija?! Kakvo odsustvo osjećaja za stid je potrebno da sebe predstavljaš kao predstavnika i zaštitnika `siromašnog` naroda, a osnivači su ti najbogatiji ljudi koji su pokupovali pola Crne Gore i čija se imovina broji milionima eura. Razumijemo očaj ovih političkih gubitnika koji se i za slamku hvataju, makar ona bila u vidu  bjegunca od pravde i zakona. Da se sličan sličnim raduje, svjedoči i činjenica da posrnuli biznismen u svojim igrokazima i pošalicama, sve češće “ namiguje” upravo Abazovićevoj stranci.  Sve što se dešava poslednjih dana najbolji je pokazatelj da zakon u Crnoj Gori važi  jednako za sve. Svako treba da odgovara za eventualno kršenje zakona, i nikakvo politikanstvo, buka ili pokušaj zamjene teza neće ga abolirati", poručili su iz DPS-a.

]]>
Mon, 21 Jan 2019 19:15:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/228128/politikanstvo-nece-abolirati-one-koji-krse-zakon.html
"Govorili ste da sam najveći donator DPS-a" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/228125/govorili-ste-da-sam-najveci-donator-dps-a.html Predsjednik Atlas Grupe Duško Knežević, koji se nalazi na nacionalnoj potjernici zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba u privrednom poslovanju putem podstrekavanja, reagovao je na današnju izjavu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, naglasivši da je "jedina puna istina koju je Đukanović izgovorio ta da nijesu prijatelji". ]]>

Đukanović je danas ocijenio da je Knežević umislio da su njih dvojica prijatelji.

"G. Đukanoviću, Vi ste glavni glumac u seriji koju ću da emitujem, a čijih smo tek prvih par epozoda gledali. Ako nastavite ovako plašim se da ću ostati bez glavnog junaka, jer mi se čini da ste počeli da se gubite. Vi možda zaboravljate šta ste pričali svojim partijskim saradnicima ni manje ni više nego na sjednicama Predsjedništva partije. Sjećate li se da ste govorili da je Duško Knežević najveći donator DPS-a i da ste sa njim prijatelj?", navodi Knežević i dodaje:

"Pošto postajete zaboravni, možda ne bi bilo zgoreg da pitate Duška Markovića, Milicu Pejanović i vaše takođe bivše prijatelje Svetozara Marovića, Miomira Mugošu i Andriju Jovićevića koliko sam vam dao para. Očito više nemate prijatelja. Najzad, ako kažete "krsta mi" povjerovaću Vam da vila na Gorici, koja košta više od 10 miliona eura, nije Vaša. Ako se odlučite da je kupite, mogu Vam srediti kredit kod Pireus banke. Ugovor Vam šaljem sjutra. G. Đukanoviću, svakako se nadam da ćete uživati u seriji jer Vi potpisujete i scenario i režiju. Ona je zasnovana na stvarnim događajima, za razliku od serije o meni koja se godinama emitovala u Informeru i na Pinku, za čiju ste režiju angažovali Bebu Popovića", poručio je Knežević.

 

]]>
Mon, 21 Jan 2019 19:03:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/228125/govorili-ste-da-sam-najveci-donator-dps-a.html
DCG i DF: Ponovo dvostruki aršini http://www.rtcg.me/vijesti/politika/228120/dcg-i-df-ponovo-dvostruki-arsini-.html Predstavnici dijela opozicije, nakon hapšenja bivšeg viceguvernera Centralne banke Velibora Miloševića, ocijenili su kako su u postupanju crnogorskog pravosuđa "ponovo prisutni dvostruki aršini". ]]>

Demokratska Crna Gora saopštila je da su na djelu ponovo dvostruki aršini i da se oni ne ogledaju samo u činjenici da je "bivši viceguverner Centralne banke Velibor Milošević uhapšen, a bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović nije, nego i u tome da je Stijepović saslušavan tek u svojstvu građanina, dok je Milošević saslušan i kao osumnjičeni".

"Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) odmah stigao i nalog za pretres stanova i poslovnih objekata u slučaju Miloševića, što u slučaju Stijepovića nije učinjeno, usljed čega je crnogorska javnost ostala u neznanju koliko je još koverata u Stijepovićevom posjedu", navode u saopštenju.

Demokrate se, kako navode, pitaju zašto se stalo sa istragom koja se ticala novca koji je, navodno, bio ruskog porijekla i namijenjen Demokratskom frontu, dodajući, kako se posljednjih sedmica ispostavilo, da je zapravo pripao Slavoljubu Stijepoviću.

Ta stranka je ocijenila i da je korisno što se predsjednik države i DPS-a, kako navode, pojavio u javnosti i odgovorio na tvrdnje predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića.

Iz te partije kažu da najnovija, kako tvrde, skandalozna izjava Đukanovića ubjedljivo govori, "osim o kriminalnom i protivpravnom finansiranju DPS-a, i o tome da strah razjeda režim i to strah od novih dokaza i neminovne političke sudbine nakon njih".

Demokratski front je saopštio da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović danas, kako tvrde, javno priznao sve za šta ga je javno optužio Duško Knežević.

"Đukanović je priznao da se novac režimskih tajkuna pere preko DPS-a i njihovih banaka i da to tajkuni rade da bi stekli neke povoljnosti od vlasti", navode u saopštenju.

U DF-u ocjenjuju da svi oko Đukanovića znaju da mu je Duško Knežević mnogo više od prijatelja.

"On mu je bio lični bankar", tvrde u saopštenju.

 

]]>
Mon, 21 Jan 2019 18:50:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/228120/dcg-i-df-ponovo-dvostruki-arsini-.html
CG i Albanija da valorizuju ekonomske potencijale http://www.rtcg.me/vijesti/politika/228119/cg-i-albanija-da-valorizuju-ekonomske-potencijale.html Crna Gora i Albanija treba da rade na kvalitetnijoj valorizaciji zajedničkog potencijala, koji postoje u mnogim oblastima poput vodoprivrede, turizma i poljoprivrede, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i predsjednika Albanije Ilira Mete koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. ]]>

„Ekonomska perspektiva dvije države je ozbiljna i dvije vlade treba da učine sve da je iskoriste“, kazao je Marković  i  naglasio da su bilateralni politički odnosi na veoma visokom nivou.

Premijer je ukazao na izuzetan ekonomski rast ostvaren u mandatu ove Vlade i rekao da je posvećen poboljšanju kvaliteta života građana.

"On je istakao posebne razvojne potencijale sjevera zemlje, dodao da se predano radi na infrastrukturnim projektima, među kojima je i put od Podgorice preko Dinoše do Cijevne Zatrijebačke, vrijedan 11 miliona eura, koji je od posebnog značaja za stanovnike Plava i Gusinja.
Sagovornici su potencirali važnost afirmacije prava i doprinos manjinskih zajednica koje snaže i oplemenjuju partnerstvo i prijateljstvo Crne Gore i Albanije", saopšteno je iz Vlade.

Marković je kazao da Crna Gora podržava Albaniju u procesu evropske integracije i dodao da smo spremni da prenesemo naša znanja i iskustva iz pregovaračkog procesa.

]]>
Mon, 21 Jan 2019 18:02:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/228119/cg-i-albanija-da-valorizuju-ekonomske-potencijale.html
Albanija se iskreno raduje uspjesima Crne Gore http://www.rtcg.me/vijesti/politika/228113/albanija-se-iskreno-raduje-uspjesima-crne-gore.html Albanija se iskreno raduje svakom uspjehu Crne Gore, čiji svaki korak naprijed doprinosi političkoj stabilnosti regiona, ocijenio je predsjednik Albanije Iljir Meta na sastanku sa predsjednikom Skupštine naše zemlje Ivanom Brajovićem. ]]>

Sagovornici su ocijenili da su Crna Gora i Albanija dvije susjedne i prijateljske države koje nemaju otvorenih pitanja i treba kontinuirano da rade na obogaćivanju i snaženju saradnje u svim oblastima, a posebno na ekonomskom planu .

"Imajući u vidu zajedničko evropsko opredjeljenje, predsjednik Skupštine je potvrdio spremnost Crne Gore da Republici Albaniji pruži podršku i prenese stečena iskustva iz procesa evropske integracije na isti način kao što je to Albanija činila tokom crnogorske integracije u NATO", saopšteno je iz kabineta Brajovića.

Kao je kazano, naglašen je značaj razvoja parlamentarnih veza, jačanja partnerske saradnje u okviru NATO, kao i kontinuiranog unaprjeđenja položaja nacionalnih manjina koje predstavljaju sponu saradnje između dvije zemlje. 

 

]]>
Mon, 21 Jan 2019 17:07:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/228113/albanija-se-iskreno-raduje-uspjesima-crne-gore.html
Godina finansijske konsolidacije za Opštinu Pljevlja http://www.rtcg.me/vijesti/politika/228098/godina-finansijske-konsolidacije-za-opstinu-pljevlja.html I pored toga što je bila izborna, protekla godina bila je jedna od najuspješnijih u posljednjih nekoliko mandata lokalne uprave u Pljevljima. Bila je to godina finansijske konsolidacije i rekordnog ostvarenja Budžeta, saopštio je predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić, sumirajući rezultate, na godišnjoj konferenciji za novinare. ]]>

Godina raznovrsnog i sadržajnog kulturnog i društvenog života u Pljevljima, privrednog i infrastrukturnog napretka, godina značajnih investicija u kojoj su realizovani brojni projekti.

"Prošle godine ostvareno je 13,35 miliona eura budžetskih prihoda, najviše u posljednjih dvanaest godina. Rast nivoa prihoda pratilo je i smanjenje troškova. Lokalna uprava u Pljevljima posebnu pažnju posvetila je smanjenju tekućih troškova za nabavku goriva, troškova za održavanje voznog parka, kancelarijskog materijala, mobilnih i fiksnih telefona, interneta, reprezentacije i službenih putovanja. Efekti ušteda vidljivi su ne samo za 2018. godinu, već za cijeli prethodni mandat 2014 -2018. Za navedene stavke utrošeno je za 2018. godinu 98.072,35 eura, što je neuporedivo manje od perioda kada je vlast u Pljevljima vršila opozicija. Napominjemo da je 2012. godine za iste namjene utrošeno 232.987,42 eura", istakao je Đačić.

On je dodao i da je rast prihoda i smanjenje troškova omogućilo da se opština Pljevlja skoro u potpunosti kreditno razduži. Kreditne obaveze su smanjene sa osam miliona eura u 2014. godini na 469.000 eura. Smanjen je i ukupan dug opštine sa 21 milion eura, koliko je iznosio posljednjeg dana 2014 godine, na 18,4 miliona, rekao je on.

 

"U odnosu na period od prije nekoliko godina, značajno je podignut nivo aktivnosti i radova na cijeloj teritoriji opštine. Prošle godine završeni su radovi i stavljeno je u funkciju nekoliko, u investicionom i u funkcionalnom smislu važnih komunalnih, saobraćajnih, infrastrukturnih i objekata društvenog standarda", istakao je Đačić.

Predsjednik Pljevalja kazao je i da je poslije višegodišnje fazne izgradnje taj grad dobio i savremeni i moderno opremljen objekat Doma kulture. Počeo je sa radom i Dom za stara lica, a od strane resornog ministarstva dobijena je saglasnost o stavljanju u probni rad Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. U ove kapitalne projekte sa nivoa Vlade Crne Gore i međunarodnih donatora, kao i iz opštinskog Budžeta uloženo je preko 15 miliona eura, dodao je Đačić."Važno je istaći, da je od kapitalnih projekata u ovom periodu završena rekonstrukcija posljednje dionice regionalnog puta Bijelo Polje-Pljevlja, od Vrulje do Kovrena u dužini od 12 kilometara, čija je izgradnja koštala 4,7 miliona eura. Realizovan je veliki broj i drugih projekata, pri čemu ističemo izgradnju i rekonstrukciju gradskih saobraćajnica, asfaltiranje ulica, izgradnju trotoara, parkinga, izgradnju seoske infrastrukture. I ovi poslovi urađeni su uz podršku Vlade, donatora i iz sredstava Budžeta opštine Pljevlja", kazao je on.

"Ciljevi koje smo sebi postavili bili su visoki, ali smo zadovoljni urađenim jer smo ih u najvećoj mjeri ostvarili. Takav rad i odnos prema gradu zavrijedio je novo povjerenje građana Pljevalja. Građani su na lokalnim izborima iskazali nesumnjivo povjerenje prema izbornoj listi „Za dobro građana Pljevalja-Pobjednički!“ Koalicija Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata i Bošnjačke stranke-Milo Đukanović," kazao je Đačić.

Đačić je saopštio da zbog dobijenog povjerenja nastavljaju rad sa nesmanjenom posvećenošću i odgovornošću. Istakao je da će tek započeta godina biti godina velikih ulaganja u komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu i dalju izgradnju u opštini Pljevlja.

"Početkom februara biće izabran izvođač radova za rekonstrukciju prve dionice puta Pljevlja - Metaljka. Procijenjena vrijednost posla je 12,6 miliona eura. Pripremili smo svu neophodnu projektno tehničku dokumentaciju i ispunili sve preduslove za skoro dobijanje građevinske dozvole za izgradnju prve faze nove Topalne. Poslovi prve faze ugovoreni su u vrijednosti 3,6 miliona eura, a u pripremi je i tender za izgradnju podstanice i toplovoda procijenjene vrijednosti četiri miliona eura. U toku je priprema tendera za projektovanje i izgradnju otvorenog bazena, nedaleko od SC „Ada“. U ovoj godini gradiće se i magistralni put od Vrulje do Mijakovića u dužini od osam kilometara za šta je 7,8 miliona eura obezbijedila Vlada Crne Gore. Nastavićemo uređenje centralne gradske zone. Slijedi asfltiranje, zatim i popločavanje ovog prostora i ugradnja javne rasvjete, uz opremanje urbanim mobilijarom. Ovi poslovi koštaće oko milion eura. Predračunska vrijednost novog investicionog ciklusa za pet najvažnijih kapitalnih projekata iznosi 31 milion eura," rekao je Đačić.

On je na kraju istakao da u ovoj godini slijedi organizaciona, ali i dalja finansijska konsolidacija. Već je urađena i stupila na snagu nova Odluka o organizaciji i načinu rada lokalne uprave u Pljevljima. Kazao je da će smanjiti broj javnih preduzeća, sve u cilju racionalizacije i efikasnijeg odgovora opštinskih službi i preduzeća na potrebe građana. Obećao je da će nastaviti ulaganja u kulturne programe, aktivnosti mladih i pojačati, kako je dodao, već izdašnu podršku selu i poljoprivredi.

]]>
Mon, 21 Jan 2019 14:29:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/228098/godina-finansijske-konsolidacije-za-opstinu-pljevlja.html
Vila nije moja, sve što imam stekao sam legalno http://www.rtcg.me/vijesti/politika/228085/vila-nije-moja-sve-sto-imam-stekao-sam-legalno.html Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je apsolutna neistina da je vlasnik vile površine 2.000 kvadrata, koja se nalazi pored Vile Gorica u Podgorici, kako je to nedavno saopštio predsjednik Atlas grupe Duško Knežević. ]]>

"Apsolutno je netačno da je kuća u mom vlasništvu. Netačno je da smo ikad vodili razgovor na tu temu", rekao je Đukanović, na pres konferenciji za novinare, nakon sastanka s predsjednikom Albanije Iljirom Metom, navodeći da je sve stekao regularno i legalno.

Ta neistina predsjednika Atlas grupe, kako je rekao Đukanović, posljedica je Kneževićevog umišljaja da su njih dvojica prijatelji.

"Imam strogu selekciju prijatelja. Da sam kojim slučajem želio da neku nekretninu koju imam utajim, imam svoju porodicu i imam svoje prijatelje. Nikad na tu temu nijesmo razgovarali. Ne bi bilo potrebe da to tajim, jer bi to značilo da sam nešto stekao nelegalno", poručio je Đukanović.

On je kazao i da ne pristaje na to da ga "ovaj ili onaj medij stavlja u kategoriju poželjnog ili nepoželjnog vlasnika nekretnine".

Priča na temu te vile je, kako tvrdi, "posljedica manipulacija koju saopštava jedan čovjek".

Medije koji se bave tom tematikom podsjetio je na mogućnosti koje pruža istraživačko novinarstvo, te da odu u opštinu i provjere sve papire, te ko je na objektu izvodio radove.

"Sve što je tačno oko kuće je da je vlasnik tog objekta razgovarao sa mnom da mi to ponudi, ali sam ja rekao da me to ne zanima u tom trenutku, ali da ipak ne isključujem mogućnost da je nekad kupim", rekao je Đukanović, ocjenjujući kako smatra da zbog toga ne bi trebalo da bude diskriminisan.

Đukanović je, govoreći o finansiranju DPS-a, kategorički odbio da je bilo ko bio prozvan da čini tako nešto.

"Nađite bilo koga da je od strane mene bio pozvan, da mu je bilo naloženo koliko da pomogne partiji. Nikada", izričit je Đukanović.

Lider DPS-a i predsjednik Crne Gore je istakao da je Knežević imao mogućnost da pomogne onu politiku "za koju je smatrao da će donijeti dobrobit i njemu".

"To su radili mnogi poslovni ljudi i to nije sporno", poručio je Đukanović, navodeći da "ovdje imamo problem sa čovjekom čiji su interesi povrijeđeni i koji misli da može pobjeći od pravde".

Ljudi, kako je rekao, vole da se približe vlasti, a Knežević je, kako je rekao predsjednik države, to učinio da bi se zaštitio od svega lošeg što je do sada radio.

Komentarišući dešavanja oko snimka koji je objavio Knežević, a na kom se vidi da bivši gradonačelnik Podgorice uzima koverat od predsjednika Atlas grupe, Đukanović je rekao da je neistina da je prethodno u vezi toga bilo konsultacija sa njim.

"Knežević je dao koliko je dao, a Stjepović je dao izjavu tužiocu", rekao je Đukanović i dodao kako sa sigurnošću tvrdi da je neistina da je iznos novca bio 200.000 eura.

Svako, kako je rekao, mora biti odgovoran za ono što je uradio, a nije u skladu sa zakonom.

Đukanović se osvrnuo i na slučaj Svetozara Marovića, navodeći da je Crna Gora po tom pitanju uradila sve što je mogla. 

 

]]>
Mon, 21 Jan 2019 13:10:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/228085/vila-nije-moja-sve-sto-imam-stekao-sam-legalno.html
Manjine najpouzdaniji most saradnje http://www.rtcg.me/vijesti/politika/228064/manjine-najpouzdaniji-most-saradnje.html Crnogorska manjina u Albaniji, i albanska u Crnoj Gori najpouzdaniji su most međudržavne saradnje dvije zemlje, ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. ]]>

On je danas u Podgorici primio albanskog kolegu Iljira Metu, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Đukanović je ranije danas dočekao Metu uz najviše državne počasti. Crnogorski predsjednik je, nakon susreta s albanskim kolegom, rekao da su tokom razgovora posebnu pažju posvetili daljoj saradnji dvije zemlje.

Dvojica predsjednika su se, kako je saopštio Đukanović, saglasili da epilog dijaloga između Beograda i Prištine mora rezultirati rješenjem koje neće ugroziti stabilnost našeg regiona.

"Naše je uvjerenje da će Makedonija iskoristiti svoju šansu. Imali smo dio pažnje prema pitanjima oko BiH. Govorili smo o unapređenju manjinskih prava dvije zemlje, to su pitanja koja se nikad ne završavaju. Crnogorska manjina u Albaniji, i albanska u Crnoj Gori, najpouzdaniji su most međudržavne saradnje", rekao je Đukanović.

On je rekao da će nastaviti s utvrđivanjem granica dvije zemlje, a bilo je razgovora i o tome kako unaprijediti ekonomsku saradnju dvije države.

Ocjenjujući da su odnosi Crne Gore i Albanije "za primjer", Meta je rekao da je s Đukanovićem razgovarao o važnim projektima dvije zemlje.

Jedna od tema, kako je rekao, bila je dalja integracija Albanaca u Crnoj Gori, uz ocjenu da su Albanci u Crnoj Gori doprinijeli jačanju mira, sigurnosti, stabilnosti.

"Trebalo bi unaprijeđivati prava Albanaca i više ih uključivati na lokalnom i džavnom nivou. U Albaniji ćemo nastaviti da se angažujemo još više i afirmišemo parava Crnogoraca", rekao je Meta, čestitajuči napredak Crne Gore ka EU.

]]>
Mon, 21 Jan 2019 12:52:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/228064/manjine-najpouzdaniji-most-saradnje.html
Duško Knežević nema podršku mladih DPS-a http://www.rtcg.me/vijesti/politika/228080/dusko-knezevic-nema-podrsku-mladih-dps-a.html Predsjednik Savjeta mladih DPS-a Nikola Pešić negirao je da predsjednik Atlas grupe Duško Knećević ima podršku mladih DPS-a. ]]>  

"Kao predsjednik Savjeta mladih DPS-a osjećam potrebu da demantujem neistine koje je lice u bjekstvu, Duško Knežević, iznio u današnjem broju dnevnog lista Dan. Njegove tvrdnje da uživa podršku mladih DPS-a, plod su puke imaginacije i predstavljaju grubu neistinu. Jer kako bi bilo kome ko je mlad moglo da se dopadne ono što predstavlja ovaj čovjek: neuspješnog biznismena koji je sve čega se dotakao uništio, neodgovornog poslodavca koji je svoje radnike, po pravilu, uvijek ostavljao na cjedilu ili pak lošeg čovjeka i nelojalnog prijatelja koji rovari po tuđim životima, snima, montira, ogovara svoje drugove i poznanike. To su osobine koje kod svakog čovjeka mogu da izazovu samo prezir i osudu", saopštio je Pešić.

Mladi DPS-a, kako je rekao, poštuju svoju državu i njene institucije.

"I jedina 'podrška' koju od nas može dobiti jeste preporuka da se pojavi pred nadležnim organima kako bi odgovorio na ozbiljne optužbe koje mu se stavljaju na teret", rekao je Pešić.

]]>
Mon, 21 Jan 2019 13:45:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/228080/dusko-knezevic-nema-podrsku-mladih-dps-a.html
Donijeti regulativu o poslovanju političkih subjekata http://www.rtcg.me/vijesti/politika/228076/donijeti-regulativu-o-poslovanju-politickih-subjekata.html Državna revizorska institucija (DRI) je preporučila da Ministarstvo finansija inicira donošenje ili donese regulativu kojom će se urediti poslovanje političkih subjekata, u cilju unapređenja njihovog rada i efikasnije kontrole poslovanja. ]]>

DRI je objavila Zbirni izvještaj o reviziji Godišnjih finansijskih izvještaja političkih subjekata za 2017. godinu.

Na bazi utvrđenog činjeničnog stanja i objavljenih pojedinačnih konačnih izvještaja o reviziji, Senat DRI usvojio je Zbirni izvještaj o reviziji Godišnjih finansijskih izvještaja revidiranih 24 politička subjekta za 2017. godinu.

U cilju otklanjanja revizijom utvrđenih nepravilnosti, unapređenja zakonodavnog okvira koji reguliše poslovanje političkih subjekata i poboljšanja kvaliteta izvještavanja subjekata revizije, date su i odgovarajuće preporuke.

Preporučuje se da subjekti revizije realnije planiraju prihode i rashode, a u slučaju njihovih ostvarivanja u većem ili manjem iznosu od planiranih, DRI navodi da treba izvršiti korekciju Finansijskog plana.

“Da subjekti revizije finansiranje troškova izborne kampanje vrše u skladu sa odredbama člana 2 stav 2 i člana 17 stav 1 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i da priloge od fizičkih lica prikupljaju u skladu sa odredbama člana 12 stav 4 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja”, kaže se u preporukama.

Ocjenjuje se da da subjekti revizije treba sve troškove izborne kampanje plaćaju sa računa koji je otvoren za te namjene, a da sredstva za finansiranje izbornih kampanja iz privatnih izvora prikupljaju shodno članu 17 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Preporučuje se da subjekti revizije ugovore o zakupu poslovnih prostora zaključuju u skladu sa odredbama Zakona o obligacionim odnosima i da sve troškove pravdaju adekvatnom i potpunom dokumentacijom shodno Zakonu o računovodstvu.

„Da subjekti revizije zaključuju ugovore o radu sa izvršiocima koji obavljaju poslove koji su utvrđeni aktom o sistematizaciji i poslove koji po prirodi i opisu imaju obilježje posla za koji se zasniva radni odnos i da prilikom angažovanja izvršilaca po ugovoru o djelu obezbijede podatke o radno-pravnom statusu svih angažovanih lica u cilju pravilnog obračuna poreskih obaveza“, kaže se u preporukama.

Navodi se da subjekti revizije prilikom isplate naknada fizičkim licima obračunaju i isplate poreske obaveze kako je to utvrđeno Zakonom o porezu na dohodak fizičkih lica.

"Da subjekt revizije uskladi pravni status sa važećom zakonskom regulativom i shodno tome organizuje finansijsko poslovanje i da poslovanje vrši u skladu sa odredbama Zakona o sprječavanju nelegalnog poslovanja", kaže se u preporukama.

DRI je Skupštini Crne Gore 16. novermbra prošle godine dostavila inicijativu da izmjenu i dopunu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

]]>
Mon, 21 Jan 2019 13:22:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/228076/donijeti-regulativu-o-poslovanju-politickih-subjekata.html
Brajović u Sobranju u srijedu http://www.rtcg.me/vijesti/politika/228075/brajovic-u-sobranju-u-srijedu.html Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović pozvan je da se obrati poslanicima Sobranja Republike Makedonije kao prvi strani zvaničnik nakon usvajanja ustavnih promjena u toj državi. ]]>

Svečana sjednica Sobranja, uz prisustvo diplomatskog kora, u čast predsjednika Skupštine Crne Gore, biće održana u Skoplju u srijedu, 23. januara. 

Tokom posjete Republici Makedoniji pored predsjednika Sobranja Talata Džaferija, predsjednik Brajović srešće se i sa drugim zvaničnicima Republike Makedonije. 

Sastanci će biti prilika za razmjenu mišljenja o jačanju bilteralne saradnje Crne Gore i Makedonije, kao i stabilnosti regiona nakon ustavnih promjena u Makedoniji kojima se dodatno otvara evroatlantska i evropska perspektiva ove države.

]]>
Mon, 21 Jan 2019 12:13:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/228075/brajovic-u-sobranju-u-srijedu.html
Ove godine još intenzivnije ka EU http://www.rtcg.me/vijesti/politika/228065/ove-godine-jos-intenzivnije-ka-eu.html Premijer Duško Marković ocijenio je da je 2018. bila godina zahtjevnog i naprednog rada Vlade i kontinuiranog napretka Crne Gore, posebno na ekonomskom planu, ali i u napretku u evropskoj integraciji. ]]>

On je, na sastanku ambasadora država članica EU i šefa Delegacije EU u Podgorici, najavio da će prioriteti Vlade u ovoj godini biti nastavak realizacije obaveza iz evropske agende još intenzivnijom i kvalitetnijom dinamikom i sveobuhvatna akcija protiv neformalne ekonomije.

"Pored zahtjevnog i napornog rada, tome doprinose i sve vidljiviji efekti napretka ka Evropskoj uniji i članstvo u NATO-u, koji donose kvalitet stabilnosti što stvara prostor da se nesmetano posvetimo onome što nam je kao društvu potrebno za održivi razvoj. U godini za nama, svakako je značajno dostignuće Vlade njena ekonomska politika koja je nastavila da donosi odlične rezultate po svim najvažnijim parametrima", rekao je Marković.

Podsjetio je, na kako je kazao, impresivan rast ekonomije u 2018. godini.

"Po kvartalima iznosi od 4,5% u Prvom, 4,9 u Drugom, a u Trećem je iznosio 5%. Porastao je i bruto dohodak po glavi stanovnika, Nezaposlenih je u prošloj godini bilo za gotovo 10.000 manje nego u 2017. godini. Stopa nezaposlenosti je sa 22,1 odsto, koliko je iznosila na kraju 2017. godine, smanjena preko 4 odsto. Smanjenju nezaposlenosti je doprinijelo povećanje ukupne ekonomske aktivnosti, snažan ekonomsko rast, koji je uticao na otvaranje novih radnih mjesta, odnosno povećanja broja zaposlenih za blizu 7.000 na kraju 2018. u odnosu na isti period 2017. ili blizu 12.000 u odnosu na kraj 2016. godine", rekao je Marković.

On je naglasio da je naplata prihoda u prošloj godini bila veća za gotovo 180 miliona eura, da je deficit budžeta u 2018. smanjen na 3,5 odsto, te da je prema podacima Centralne banke Crne Gore ukupni priliv stranih direktnih investicija za dvanaest mjeseci 2017. godine iznosio 659 miliona eura, a u prvih 11 mjeseci prošle godine 747 miliona eura.

Obraćajući se ambasadorima država Evropske unije premijer je na političkom planu u prošloj godini izdvojio kao važnu činjenicu prekid bojkota parlamenta i početak dijaloga u okviru parlamentarne radne grupe o izbornom zakonodavstvu.

"Ponoviću još jednom: dijalog se može voditi samo u institucijama, gdje se jedino zastupaju interesi građana i jača demokratija", rekao je predsjednik Marković.

U ovoj godini, rekao je premijer, prioriteti Vlade su jasni: prvenstveno nastavak obaveza iz evropske agende još intenzivnijom i kvalitetnijom dinamikom.

Naš cilj je da otvorimo jedino preostalo poglavlje, Poglavlje 8 – Konkurencija, ispunjenje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, kao i da postignemo internu spremnost za zatvaranje poglavljâ. Već u šest pregovaračkih poglavlja smo ostvarili napredak u ispunjavanju obaveza iz završnih mjerila.

"Naš cilj je i još intenzivniji rast ekonomije i stvaranje novih radnih mjesta. Realizacijom kapitalnih investicija, uz strana ulaganja, daljim razvojem malih i srednjih preduzeća i unapređenjem poslovnog ambijenta. Da bismo ostvarili ovaj cilj Vlada će u ovoj godini pokrenuti sveobuhvatnu akciju protiv neformalne ekonomije normativnim intervencijama ali i snažnim i odlučnim akcijama poreskih organa i organa za sprovođenje zakona. Svakako, bićemo i dalje aktivni u regionu u podršci susjedima i prenošenju naših iskustava iz integracionih procesa. Svojim postupcima nastavićemo da opravdavamo poziciju koju imamo u procesu pristupanja Uniji, u okviru regiona i kao članica NATO-a", rekao je Marković.

Marković se zahvalio ambasadorima na angažmanu i doprinosu razvoju Crne Gore i čestitao Rumuniji preuzimanje predsjedavanja Savjetom Evropske unije.

"Znamo da će Rumunija tokom predsjedavanja imati teške zadatke pred sobom, pitanja višegodišnjeg budžeta EU, Brexita, migracija... zato cijenimo što je među prioritetima i pitanje proširenja. Uvjereni smo da će se uspješno suočiti sa ovim izazovima. Želim da zahvalim i Austriji, tokom čijeg predsjedavanja smo otvorili veoma važno Poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promjene. Saradnja sa Trojkom, koju pored Rumunije čine Finska i Hrvatska, za nas predstavlja dodatnu priliku u narednom periodu, jer sve tri zemlje su naši prijatelji i partneri koji razumiju Zapadni Balkan i Crnu Goru, kao i značaj politike proširenja", rekao je Marković.

]]>
Mon, 21 Jan 2019 11:36:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/228065/ove-godine-jos-intenzivnije-ka-eu.html
Ilir Meta u Crnoj Gori, doček uz najviše počasti http://www.rtcg.me/vijesti/politika/227850/ilir-meta-u-crnoj-gori-docek-uz-najvise-pocasti.html Predsjednik Albanije Ilir Meta boraviće u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, gdje će ga uz najviše državne počasti dočekati predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. ]]>

Kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika, Đukanović i Meta će nakon susreta i zvaničnog sastanka uz prisustvo delegacija dati izjave za javnost.

"Meta će se sastati i sa predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem i premijerom Duškom Markovićem", navodi se u saopštenju.

Drugog dana posjete Meta će posjetiti katedralu Svetog Petra Apostola u Baru i barsku nadbiskupiju.

"Nakon obilaska starog grada Ulcinja, biće upriličen radni ručak sa članovima albanskog nacionalnog savjeta", dodaje se u saopštenju.

]]>
Mon, 21 Jan 2019 07:25:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/227850/ilir-meta-u-crnoj-gori-docek-uz-najvise-pocasti.html
Tužno je što Putin ne dolazi u Crnu Goru http://www.rtcg.me/vijesti/politika/228035/tuzno-je-sto-putin-ne-dolazi-u-crnu-goru.html Poziv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na ručak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom doživljavam kao ličnu čast, ali i veliko priznanje Pravoj Crnoj Gori, koja raste iz dana u dan promovišući upravo novu eru odnosa Crne Gore sa Srbijom i Rusijom na jedan savremen i civilizovan način, ocijenio je čelnik Prave Crne Gore Marko Milačić. ]]>

On je istakao da mu je drago što je kao predstavnik takve partije i politike prisustvovao tom istorijskom događaju jer Putinova posjeta nije samo od važnosti za Srbiju, već i za cijeli region.

"U trenutku kada je na ovim prostorima izrazit američki, njemački i turski uticaj, od izuzetne važnosti za stabilnost, pa i bezbjednost regiona jeste veći uticaj Rusije, koji je uvijek, u tom smislu, bio blagotvoran, a u nekim momentima i egzistencijalno presudan, za naš narod. Tužno je što Putin ne dolazi u Crnu Goru zbog zvanične antiruske politike, koja je ujedno i duboko anticrnogorska, jer je crnogorsko-ruski odnos, istorijski gledano, jedan od ključnih temelja crnogorske državnosti", kazao je Milačić za Dan.

Lider Prave Crne Gore je istakao da je ruskom predsjedniku prišao iz više razloga.

Kako je naglasio, nakon što se u medijima iste večeri pojavila Putinova i njegova fotografija krenula je neljudska hajka i kampanja orkestrirana u Demokratskom frontu, sa ciljem da se minimizira činjenicu da je razgovarao i fotografisao se sa Putinom.

"Jasno mi je da je politika često okrutna, ali ova mizerna epizoda je upravo potvrda ključnog razloga zbog čega je i osnovana Prava Crna Gora da se izdigne iznad takvog političkog polusvijeta, da napravi otklon od te karnevalske, vašarske i neozbiljne politike, od tog opozicionog DPS mentaliteta, te da prezentuje potpuno novu kulturu politike u duhu elementarne civilizovanosti i vaspitanja, a prije svega ljudskosti. Takav pristup je upravo ono zbog čega srpski narod kroz svoje takve predstavnike godinama dobija oreol retrogradnosti i gubitništva", rekao je Milačić.

Komentarišući navod da je prekršio protokol, on je kazao da treba imati u vidu da sa tim navodnim protokolom niko nije bio upoznat, pa ga time nije ni bilo.

"Međutim, prekršio bih ga i da ga je bilo jer je najprirodnije ako ste na ručku sa Putinom prići mu, upoznati se i porazgovarati sa takvim čovjekom, koji je upravo to potvrdio svojom srdačnošću. Upravo je Putin neko ko je postao to što jeste time što je kršio ustaljene, suvoparne i dosadne 'protokole', na globalnom planu prezentujući ljudski lik politike. Ponosan sam na susret, upoznavanje i razgovor sa Putinom, kome sam uručio vizit-kartu uz šaljiv komentar da očekujem njegov poziv", kazao je on.

]]>
Mon, 21 Jan 2019 07:10:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/228035/tuzno-je-sto-putin-ne-dolazi-u-crnu-goru.html
"Srbija jedino uporište Rusije na Balkanu" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/228033/srbija-jedino-uporiste-rusije-na-balkanu.html Posjeta Putina Beogradu je bila predstava za narodne mase, ali i svojevrsno priznanje Moskve da joj na Zapadnom Balkanu ostaje jedino Srbija. Makedonija ulazi u NATO, a Crna Gora je već ušla. ]]>

"Putinov plan o četiri neutralne zemlje na Balkanu je propao. Šarada u Beogradu je bilo njegovo priznanje da je izgubio", kazao je hrvatski analitičar Davor Đenero za Pobjedu, komentarišući dolazak ruskog predsjednika u Beograd.

Đenero podsjeća na plan ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova o uspostavljanju neutralne zone na Balkanu.

"Plan je uključivao četiri zemlje - Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu kao novu zonu ruskog uticaja. Od toga plana više nema ništa. Prvenstveno zahvaljujući odvažnosti crnogorskog i makedonskog rukovodstva koji su se oduprli pritiscima Moskve. Velika je stvar što će Makedonija ubrzo ući u Alijansu", kaže on.

Đenero zaključuje da je u Beogradu bio sastanak dva gubitnika.

"I ono slikanje sa Dodikom i predstavnicima Fronta je predstava i poruka da ima svoje ljude na Balkanu, ali je problem što sa njima više ništa ne može postići", kazao je Đenero.

I direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocjenjuje da je posjeta bila dosta čudna zbog konteksta i poruka koje su date tokom nje.

Takođe se slaže da je ruski predsjednik stavio do znanja da mu je važan Zapadni Balkan.

"Ono o čemu Putin nije govorio, odnosno ono što se dogodilo za vrijeme ručka je prijem predstavnika Srba koji nijesu iz Srbije. Radi se o onim ljudima koje Rusija vidi kao svoje igrače, čime je poslata poruka NATO-u i EU da Rusija ima dovoljno ljudi i u Crnoj Gori, junaka ili heroja - kako li se se već kaže, ali i Dodika. Ali je pojavljivanjem u ovakvoj vrsti scenografije poslata i poruka Crnoj Gori da će Moskva ostati prisutna na ovim prostorima", ocijenio je Dušan Janjić.

]]>
Mon, 21 Jan 2019 06:57:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/228033/srbija-jedino-uporiste-rusije-na-balkanu.html
"Očekujem da do jula otvorimo poglavlje 8" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/228032/ocekujem-da-do-jula-otvorimo-poglavlje-8.html Jedna od najvažnijih obaveza koja nas očekuje u ovoj godini i na šta smo fokusirani je otvaranje poglavlja 8 Konkurencija. Naše očekivanje da ove godine otvorimo ovo poglavlje je realno i ja se nadam da će se to desiti već tokom rumunskog predsjedavanja EU, rekao je glavni pregovarač sa EU Aleksandar Drljević. ]]>  

Drljević je kazao da je prethodna godina bila veoma intenzivna kada su u pitanju pregovori sa EU, te da je uspostavljena nova struktura za vođenje procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju i formirana Kancelarija za evropske integracije, čime je, kako kaže, ovaj proces dobio novu dimenziju.

“Rad na obavezama iz pregovaračkog procesa i jačanju naših kapaciteta je proces koji ne trpi zaostajanja, niti pauze. Ponosan sam na posao koji je obavljen optimizacijom radnih grupa za pripremu i vođenje pregovara o pristupanju, koje su usklađene sa novim potrebama trenutne faze u pregovorima, s jasnim fokusom na što efikasniji i kvalitetni rad. Uprkos tome što je to imalo uticaja na generalno smanjenje broja članova, uspjeli smo da održimo sveobuhvatnu vrijednost pristupa”, rekao je Drljević za Pobjedu.

Govoreći o otvaranju poglavlja 8, jedinog koje nije otvoreno u pregovorima sa EU, Drljević ističe da je Crna Gora sprovela sve aktivnosti na ispunjavanju pet početnih mjerila.

"Podsjetiću da je kroz postavljanje ovih mjerila EU insistirala, prije svega, na uspostavljanju zakonodavnog okvira i formiranju jednog operativnog nezavisnog tijela koje će vršiti kontrolu državne pomoći u skladu sa novim zakonodavstvom, što je i urađeno. Donošenjem Zakona o kontroli državne pomoći i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti konkurencije kontrola državne pomoći povjerena je nezavisnom organu -Agenciji za zaštitu konkurencije. Ovim izmjenama definisana je nova struktura same Agencije, koja pored direktora, ima i Savjet, a kako bi se izbjegao politički ili bilo kakav drugi uticaj na rad Agencije, Zakonom su propisana jasna ograničenja za izbor članova Savjeta Agencije, koji u skladu sa Zakonom svoju funkciju obavljaju u punom profesionalnom kapacitetu", rekao je on.

Dodaje da u iščekivanju izvještaja o ispunjenju početnih mjerila pripremaju pregovaračku poziciju u ovom poglavlju, kako bi, kaže, spremno dočekali poziv Evropske unije i pravovremeno predali pregovaračku poziciju.

“Očekujemo da će ona biti predata tokom ove godine, nakon čega ćemo i otvoriti ovo poglavlje. Otvaranje posljednjeg poglavlja u pregovaračkom procesu značiće da je Crna Gora ojačala unutrašnju spremnost za članstvo i da dugogodišnji rad na unapređenju sistema vladavine prava, demokratizaciji društva i poboljšanju kvaliteta života naših građana daje rezultate, što je suštinski cilj ovog procesa”, dodao je Drljević.

Zaključuje i da ni u jednom trenutku ovog procesa nijesu imali dilemu da je Crna Gora na dobrom putu.

“Sve dok Vlada ima podršku građana u tome što radi, nastaviće da sprovodi neophodne reforme. Važno je da ni građani Crne Gore nemaju dilemu da je budućnost države u EU. Poruke iz Brisela su jasne i nedvosmislene evropska porodica nastavlja da se konsoliduje i širi i politika proširenja i prijem novih članica u skladu sa individualnim zaslugama i dalje ostaje najdragocjenija politika Unije. Danas, kada se i sama EU bori sa unutrašnjim izazovima i prilagođava promjenama, više nego ikad je jasno da je pristupanje Crne Gore Uniji od zajedničkog interesa. Mi ćemo naše partnere, ispunjavanjem naših obaveza, stalno podsjećati da smo ozbiljni u namjeri da postanemo članica, uz očekivanje da ćemo za to i dalje imati ozbiljnu podršku”, zaključio je Drljević.

]]>
Mon, 21 Jan 2019 06:46:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/228032/ocekujem-da-do-jula-otvorimo-poglavlje-8.html
"Knežević ostavljao pustoš u firmama, bježi od pravde" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/228003/knezevic-ostavljao-pustos-u-firmama-bjezi-od-pravde.html Demokratska partija socijalista je saopštila da je biznismen i vlasnik Atlas banke Duško Knežević u većini svojih firmi, uprkos upozorenjima državnih organa, ostavljao za sobom "pustoš", te su zaposleni ostajali bez posla i isplaćenih zarada. Istakli su i da Knežević pokušava da pobjegne od pravde, ali i činjenice da je neodgovoran poslodavac. ]]>

Podjsetimo, za Kneževićem, koji se po vlastitim tvrdnjama trenutno nalazi u Londonu, je raspisana nacionalna potjernica, a Viši sud mu je odredio pritvor od 30 dana zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba u privrednom poslovanju putem podstrekavanja.

"Nekadašnji biznismen, nakon propasti svih poslova koje je započeo, kako onih u Crnoj Gori tako i u inostranstvu, očigledno se našao u nerješivim problemima. Jeftinim pošalicama, montažama, intrigama začinjenih fantazijom, ili jednostavnije rečeno, izmišljotinama, Knežević pokušava da pobjegne ne samo od pravde već i od nesporne činjenice, da je sebe u ovu poziciju doveo jer se pokazalo da je neuspješan biznismen, neodgovoran poslodavac ali i nemoralan čovjek", saopštili su iz DPS-a.

Oni su naglasili da javnosti nije nepoznato da je Knežević u većini svojih firmi, i pored čestih upozorenja državnih organa, "ostavljao pustoš za sobom".

"Zaposleni su ostajali bez posla i isplaćenih zarada, a on je ispumpavao novac, stvarao dugove, gasio stare firme, otvarao nove koje su isto tako propadale, uzimao kredite koje nije mogao da vrati...Tako su prošli, recimo, fabrika vode `Lipovo` koja je proizvodila `Aqua Monte` vodu, kompleks Meljine, Radio televizija Atlas, IBM banka, Atlas banka... Samo zaposlene u Atlas televiziji Knežević je prevario za 800.000 eura njihovih potraživanja, kompleks Meljine doveo do stečaja, zdravstvene radnike uskratio za njihova primanja, i upropastio renomirani zdravstveni centar", istakli su iz DPS-a.

Kako su kazali, nikada sa Poreskom upravom nije pokušao da nađe dogovor o izmirenju poreskog duga fabrike vode „Lipovo“, niti se prijavio za reprogram.

"Depozit klijenata IBM banke iznio je u inostranstvo i time državu obavezao da isplati garantovane sume do 50.000 u ukupnom iznosu od 22 miliona eura. Da ne spominjemo niz propalih poslova u stranim zemljama i sa stranim partnerima za šta mora da nađe umjesniji odgovor od toga da ga neko u Crnoj Gori proganja", naveli su iz Demokratske partije.

Iz te stranke su istakli da su državni organi, Vlada i sudovi u okviru  svojih nadležnosti intervenisali i pokušavali da spriječe propast tih investicija,"ne zbog Kneževića već prije svega usljed odgovornosti države prema svojim građanima, zaposlenim u tim firmama, deponentima u bankama, ali i zbog posljedica koje je svojim štetnim poslovanjem ovaj propali biznismen nanosio finansijskom i privrednom sistemu Crne Gore".

"Dakle, Dušku Knežaviću niko nije kriv što je upropastio sve čega se dotakao, a sebe doveo u situaciju poslovnog, ali i moralnog očajnika. Samo jedan detalj bi bio dovoljan da opiše posrnuće ovog čovjeka koji, u navali svojih davno pokazanih političkih ambicija, poziva one klijente koje je ojadio, i zaposlene koje je napustio, da protestuju protiv države koja im vraća njihov novac, dok on isti troši u Londonu, bježeći od zakona", navodi se u saopštenju DPS-a.

Kako su naglasili, Kneževiću je bolje da ne potcjenjuje inteligenciju građana Crne Gore.

"Uprežući u svoje kriminalno kolo opoziciju i opozicione medije, da se mane jeftinih štoseva i fantazija, već da pred nadležnim organima odgovara za ono zašta je osumnjičen. Kukavičkim skrivanjem, prebacivanjem odgovornosti, nevještim montažama i ulogom intriganta i tračare, neće se spasiti od primjene zakona i privođenja pravdi", rekli su iz DPS-a.

]]>
Sun, 20 Jan 2019 17:07:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/228003/knezevic-ostavljao-pustos-u-firmama-bjezi-od-pravde.html
Trajno poljuljan legitimet CBCG http://www.rtcg.me/vijesti/politika/227984/trajno-poljuljan-legitimet-cbcg.html Najnovijom aferom “Atlas” trajno je poljuljan legitimet Centralne banke Crne Gore kao vrhovne institucije monetarnog sistema poručio je potpredsjednik SNP-a Dragoslav Šćekić. ]]>

Šćekić, u izjavi za medije, navodi da se pojavila još jedna afera vezana za Atlas banku u kojoj bivši viceguverner Velibor Milosević u snimljenom razgovoru, kako ističem, otvoreno traži novac od većinskog vlasnika Duška Kneževića, kako bi on i članovi komisije koja je 2015. godine vršila kontrolu Atlas banke, napravili fingirani izvještaj o kontroli navedene banke.

“Atlas banka je još tada imala sve uslove da se u nju uvede prinudna uprava i na taj način umanji negativni efekat koji će skorašnje uvođenje stečaja u IBM banku i uvođenje prinudne uprave u Atlas banku imati po cjelokupni bankarski sistem u Crnoj Gori”, navodi Šćekić.
Najnovijom aferom je, kako ističe, trajno poljuljan legitimet Centralne banke Crne Gore kao vrhovne institucije monetarnog sistema Crne Gore.

“Imajući u vidu da je Centralna banka Crne Gore, Ustavom Crne Gore definisana kao “samostalna organizacija, odgovorna za monetarnu i finansijsku stabilnost i funkcionisanje bankarskog sistema”, iznenađuje da SDT nije preduzeo hitne korake i započeo izviđaj o očiglednom "reketu" koji je visoki službenik državne institucije tražio od vlasnika jedne banke”, poručuje Šćekić.

On kaže da, kao i mnogo puta do sada, Ustav i Zakoni države Crne Gore ne važe za sve institucije i građane.

“Tako se potvrđuje tvrdnja SNP-a da se glavni državni specijalni tužilac Milivoje Katnić koristi isključivo za obračun sa neistomišljenicima DPS-a, a da je potpuno nijem kada u skladu sa svojim ovlašćenjima treba da ispita očigledne koruptivne radnje visokih predstavnika regulatornih organa države”, navodi Šćekić.

On pita "ako milionske štete koje bi mogle nastati nisu alarm i poziv na odgovornost, za državne organe, šta jeste".

“Nisu valjda to slučajevi gdje se ljudi hapse i sude za 2 hiljade eura? Stoga mi u SNP tražimo i dodatnu odgovornost, jer smo se u jednom trenutku ponadali da će VDT i SDT, biti nezavisni i raditi u opštem i interesu države. Nažalost, sada se vidi da to nije tako”, zaključio je Šćekić.

 

]]>
Sun, 20 Jan 2019 13:39:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/227984/trajno-poljuljan-legitimet-cbcg.html
DF: Na ulicama Podgorice i albanske zastave http://www.rtcg.me/vijesti/politika/227980/df-na-ulicama-podgorice-i-albanske-zastave.html U susret dolasku albanskog predsjednika Ilira Mete u Crnu Goru, na ulicama Podgorice uz crnogorske, istaknute su i albanke zastave, saopšteno je iz Nove srpske demokratije. ]]>

“Prvi put kao dio folklora, koji je naručio Milo Đukanović, imamo zajedno na ulicama Podgorice istaknute albansku zastavu i zastavu Crne Gore. Opredeljenje Đukanovića, da dočeka svog albanskog kolegu onako kako nije nijednog drugog, predstavlja odgovor na susret lidera Demokratskog fronta sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Beogradu”, saopšteno je NSD.

Kažu i da je sada vidimo da potreba za promjenom državnih simbola istinski postoji i da, kako navodi NSD, nije slučajno što postoje estetske sličnosti između zastava Crne Gore i Albanije.

“Ovim potezom Đukanovića ozvaničeno je priklanjanje režima u Crnoj Gori velikoalbanskoj državnoj politici. DF će istrajavati na svojoj politici očuvanja tradicionalne Crne Gore, dobrih odnosa sa Rusijom i otvorenih granica sa Srbijom i Srpskom i vjerujemo da ćemo tom politikom pobjediti Đukanovićev, Ramin i Tačijev velikoalbaski državni koncept koji se pokušava nametnuti Crnoj Gori”, zaključuje se u saopštenju NSD.

]]>
Sun, 20 Jan 2019 13:12:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/227980/df-na-ulicama-podgorice-i-albanske-zastave.html
"Što smo, gdje smo i što nam je činiti" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/227976/sto-smo-gdje-smo-i-sto-nam-je-ciniti.html U Crnoj Gori je potrebno usvojiti novi pravni okvir, obezbijediti punu implementaciju zakona, izabrati profesionalne pojedince i izboriti se za slobodne i fer izbore na svim nivoima, poručio je potpredsjednik PzP-a Branko Radulović. ]]>

Radulović, u izjavi za medije, kaže da su afere "Koverat" i "Atlas", svojim karakterom, utemeljenjem, posljedicama i reakcijom, svaka na svoj način, još jedna potvrda "mračne crnogorske paradigme i neizvjesno-izvjesne sjutrašnjice". 

“Afera "Koverat" Crna Gora nije država, ona je samo privatni posjed, zabran, gdje se pravo na život skupo plaća. Po svom ustrojstvu to je višepartijska kleptokratija i klijentelistički parazitski sistem, gdje je interes jedina ideologija, a strah već urođeni refleks”, navodi Radulović u izjavi za medije.

Izbori su za manje od dvije godine, i po mnogo čemu će, poručuje Radulović, biti istorijski.

“Režim se neće sam od sebe urušiti, Đukanović i Marković se neće potući, mnogo su jači njihovi interesi, strah od promjena. Takođe, treba da znaju i da su velikima važniji geopolitički interesi nego demokratija neke tamo Crne Gore. Trebaju da znaju da režim sam od sebe neće mijenjati mehanizme izbornih krađa. Treba da znaju i da smo već u problemu sa vremenom, treba usvojiti novi pravni okvir, obezbijediti punu implementaciju, izabrati profesionalne pojedince i izboriti se za slobodne i fer izbore na svim nivoima”, naveo je Radulović.

Zato, kako poručuje Radulović, oni koji kažu da ljube slobodu treba to i da dokažu.

“Saberimo se i dogovorimo što činiti. Pokažimo pokajniku (Dušku) Kneževiću i budućim pokajnicima, da je sučeljavanje sa istinom blagotvorno i spasenje i za njih i za sve nas. Pokažimo da smo kao sav normalan svijet. Što prije i što jače, to bolje i bezbolnije. Ako se mlađani još premišljaju oko protesta ili statičke izdržljivosti kriminalne hobotnice, nas 30 opozicionih poslanika, to vrijeme iskoristimo za aktivnosti koje nam Ustav i Poslovnik obezbjeđuju”, zaključio je Radulović.

]]>
Sun, 20 Jan 2019 12:48:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/227976/sto-smo-gdje-smo-i-sto-nam-je-ciniti.html