RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/rss.html Posljednji trenutak za ozbiljan politički dijalog http://www.rtcg.me/vijesti/politika/250005/posljednji-trenutak-za-ozbiljan-politicki-dijalog.html Nacrtom novog zakona o izboru poslanika i odbornika nijesu dotaknute suštinske stvari koje se tiču izbornog procesa, ocijenio je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović i dodao da je posljednji trenutak za ozbiljan politički dijalog ukoliko se ne želi bojkot izbora. ]]>

Iz vladajuće koalicije su ranije saopštili da je radna grupa Odbora za reformu izbornog zakonodavstva pripremila Nacrt novog zakona o izboru poslanika i odbornika kojim je, između ostalog, profesionalizovana Državna izborna komisija i omogućeno individualno kandidovanje.

„Imajući u vidu da je Odbor za gotovo deset mjeseci od osnivanja održao dvije sjednice i da je faktički radio bez predstavnika opozicije, uz nizak nivo transparentnosti, takozvana podgrupa sa upitnim legitimitetom, ponuđena rješenja su najblaže rečeno veoma upitna“, kazao je Damjanović agenciji MINA.

Prema njegovoj ocjeni, izaći u javnost sa tezom da je posao gotov, tvrditi da su prihvaćene sve primjedbe ODIR-a, i da su ponuđena rješenja u skladu sa najvećim evropskim standardima, “uz to što je licemjerno, vrijeđa zdrav razum svakog slobodnomislećeg građanina”.

„Uz notorne stvari za koje nije ni trebalo formiranje Odbora, poput zakonskih rješenja o depolitizovanoj i profesionalnoj Državnoj izbornoj komisiji, i par tehničkih izmjena, suštinske stvari poput promjene izbornog sistema u pravcu otvorenih lista nijesu dotaknute“, rekao je Damjanović.

Nema objašnjenja zašto se odustalo od otvorenih lista

On je podsjetio da je prije više od godinu podnio Predlog izmjena izbornog zakona Skupštini, gdje je jedno od rješenja koje je ponudio, o mogućnosti individualnih kandidatura prihvaćeno, kako se može čuti, od ljudi koji rade u “krnjim” podgrupama, ali nema objašnjenja zašto se odustalo od otvorenih lista.

„Suštinske stvari nisu ni dotaknute, poput registara koji su baza svakog izbornog procesa, prije svega registra državljana, odnosno registra prebivališta, i modela utvrđivanja tog prebivališta, kao uslova za ostvarivanje biračkog prava“, kazao je Damjanović.

On je naglasio da o stvarima koje se tiču sprječavanja zloupotreba finansija, odnosno državnih resursa u izborne svrhe nema ni pomena.

„Stvaranje fer i demokratskih uslova za prve prave slobodne izbore, uz neophodan uslov formiranja prelazne, tehničke Vlade koja bi nadgledala primjenu izbornog zakonodavstva, ne može se svesti na kozmetičke promjene, namijenjena prije svega lojalnim djelovima briselske administracije, odnosno njihovih predstavnika u Crnoj Gori“, rekao je Damjanović.

Rok kraj godine

On smatra da je, ukoliko se ne želi dalja politička destabilizacija i bojkot izbora koji bi nanio nesagledive štete političkim procesima u Crnoj Gori, posljednji trenutak za ozbiljan politički dijalog.

„Koji bi, uz pitanje tehničke vlade, uključio i krupne izmjene cjelokupnog izbornog zakonodavstva, najkasnije do kraja tekuće godine, kako bi mogli da ga potpunosti primijenjeno, imajući u vidu moguće termine za održavanje redovnih parlamentarnih izbora“, kazao je Damjanović.

Rudović: Simulacije dijaloga zbog zapadnih adresa koje traže fer izbore

Nezavisni poslanik Neđeljko Rudović, upitan da prokomentariše predložena zakonska rješenja, kazao je da „ne bi ulazio u detalje“, naglašavajući da to nije predlog radne grupe nego vladajućih partija.

„Opozicija do sada nije učestvovala u radu Odbora, pa time ni radnih grupa. Sve ovo što se prikazuje kao rezultat radnih grupa je u funkciji simulacije dijaloga zbog zapadnih adresa koje traže fer izbore“, ocijenio je Rudović.

On je kazao da se nada da će istinski pregovori početi što prije jer postoje šanse da se Crna Gora makar malo približi idealu slobodnih izbora, kao osnovi za slobodno i demokratsko društvo.

„Kažem, postoje neke šanse jer nijesam preveliki optimista. Ni zbog vlasti, koja želi da zadrži moć po svaku cijenu i koja je na sve spremna, ni zbog stanja u opoziciji. Vjerujem da ništa ne može da se izgubi ako pokušamo da makar neke monopole otrgnemo od vlasti i iskoristimo činjenicu da u tome imamo saveznike u liku EU i njenih najvažnijih članica“, rekao je Rudović.

]]>
Sun, 18 Aug 2019 13:40:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/250005/posljednji-trenutak-za-ozbiljan-politicki-dijalog.html
Kremlj će se opet miješati u crnogorske izbore http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249974/kremlj-ce-se-opet-mijesati-u-crnogorske-izbore-.html Nekadašnji zvaničnik Pentagona, danas direktor “Pen Bajden centra” u Vašingtonu Majkl Karpenter smatra da region Zapadnog Balkana pati od nedostatka pažnje velikih sila. ]]>

Zbog toga se, kako je rekao u intervjuu Pobjedi, nada da će buduća američka administracija ispraviti trenutnu politiku SAD prema regionu i usmjeriti se na izazove i mogućnosti na Balkanu.

Karpenter kaže da Kremlj u nastojanju da drži demokratiju podalje od Moskve, mora napadati Zapad i njegove vrijednosti.

"Ne vojno, već uništavanjem zapadnih demokratskih institucija. Da bi to učinila, uključila se u sajber-napade, koristila je ruske biznismene koji su plaćali demonstrantima, a u Crnoj Gori se uključila u najhrabriju tajnu operaciju od svih, pokušavajući da izvrši oružani državni udar. Nije lako predvidjeti koju taktiku će Kremlj koristiti u budućnosti, ali pretpostavljam da će tokom sljedećih izbora u Crnoj Gori ponovo koristiti svoje provjerene metode malignog uticaja: crne fondove usmjerene na proruske kandidate, dezinformacije kako bi se pokušalo uticati na glasače i povećati etničko dijeljenje i sajber napade da bi hakovali informacije ili izazvali poremećaje", ističe Karpenter.

On ističe i da svijet konačno počinje da shvata da Rusija nije jedina zemlja koja napada demokratske institucije.

"Moramo početi da brinemo o Kini, Iranu, Sjevernoj Koreji i mnogim drugima. Evo kako ja to vidim: primarna geopolitička konkurencija 21. vijeka oblikuje se kao sukob između liberalnih demokratija i korumpiranih diktatura. Mnoge korumpirane autoritarne države prećutno se udružuju i kopiraju međusobne taktike. Zabrinut sam od rastućeg uticaja Kine i Turske na Zapadnom Balkanu, posebno u ekonomskoj sferi. Taj uticaj je suptilniji od ruskog, jer ove zemlje ne podstiču državne udare, ali kroz korumpiranu mrežu uticaja vrše sve veći uticaj na lokalnu politiku", zaključio je Karpenter.

]]>
Sun, 18 Aug 2019 08:10:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249974/kremlj-ce-se-opet-mijesati-u-crnogorske-izbore-.html
"Razmotriti dalje učešće u vlasti" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249945/razmotriti-dalje-ucesce-u-vlasti.html Albanski forum najavio je da je neophodno da se, na nivou svih nacionalnih partija, razmotri dalje učešće u vlasti u kojoj ministar kulture Aleksandar Bogdanović ima, kako se navodi, neprihvatljiv stav prema kulturnim aktivnostima Albanaca. ]]>

Albanski forum je reagovao na najavu da će Ministarstvo kulture podnijeti prijavu protiv organizatora skupa na Cijevni, tokom kojeg je isticana zastava Albanije, bez državne zastave Crne Gore.

"Vi kao ministar, i kulture albanaca u Crnoj Gori, trebalo bi da znate, da istaknuta zastava na pomenutom skupu nije samo zastava Albanje, nego nacionalna zastava svih albanaca, gdje god zive", kaže se u saopštenju.

To je, kako se navodi, "zastava koju nam je u amanet ostavio najveći albanski nacionalni junak, Gjergj Kastrioti-Skenderbeg, ujak Ivana Crnojevica".

Iz Foruma ističu da su organizatori tradicionalnog skupa građani Malesije i njihova dijaspora, koja je zajedno sa sugrađanima albanske nacionalne zajednice u Crnoj Gori, kao autohton narod, dala punu podrsku obnove crnogorske nezavisnosti 2006. godine i svim euro-atlanskim integracionim procesima Crne Gore.

"I u tim procesima ta zastava nije smetala, a vi je danas uporedjujete sa nekim drugim zastavama i skupovima", kaže se u reagovanju Albanskog foruma.

Oni su poručili Bodanoviću da neće dozvoliti da kažnjava građane Malesije.

"I uporedite ovaj kulturni skup, na kome se samo pjevalo, igralo i slavilo, sa skupovima na kojima se proziva mržnja, i šovinističke poruke, ne samo prema Crnoj Gori, nego i drugim susjednim drzavama", navode iz Albanskog foruma.

Podsjeća se da su na manifestaciji, iako je usko povezan sa katoličkom slavom internacionalnog karaktera, bili koorganizatori i prisutni svi albanci Malesije i njihova diaspora.

"Jer nama je primarna nacija, zastava i međusobno postovanje, pa onda i vjerske i druge slave, za razliku od drugih, što smo na djelu, vjekovimo dokazali i pokazali", kaže se u saopštenju.

Oni su poručili Bogdanoviću da najavljena prijava za albance "ništa ne znači". "Nego ste sami sebi ostavili ljagu Vašim djelovanjem".

Oni su ocijenili da je potrebno da se na nivou svih nacionalnih partija, razmitri dalje učešće u vlasti.

"Vlasti, gdje je ministar koji ima ovakav stav prema kulturnim aktivnostima albanaca, na kojima neizostavno se vijori i vijoriiće se zastava Albanaca", kaže se u saopštenju Albanskog foruma.

]]>
Sat, 17 Aug 2019 17:59:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249945/razmotriti-dalje-ucesce-u-vlasti.html
Usaglasiti odnos države prema srpskom narodu http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249940/usaglasiti-odnos-drzave-prema-srpskom-narodu.html Srpski nacionalni savjet (SNS) pozvao je najznačajnije institucije Crne Gore i Srbije da predlože i usaglase odnos crnogorske države prema srpskom narodu koji bi poizlazio iz poštovanja najviših standarda koji važe za relativno većinske zajednice u državama Evrope i svijeta. ]]>

SNS navodi da su za srpski narod u Crnoj Gori prestala da važe osnovna ustavna opredjeljenja - sloboda, mir, tolerancija, poštovanje ljudskih prava i sloboda, multikulturalnost, demokratija i vladavina prava.

"To se jasno ogleda u onemogućavanju i ometanju izražavanja, čuvanja, razvijanja i javnog ispoljavanja nacionalne, etničke, kulturne i vjerske posebnosti, na izbor, upotrebu i javno isticanje nacionalnih simbola i obilježavanje nacionalnih praznika", kaže se u saopštenju.

To se odnosi i na, kako se navodi, upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma u javnoj i službenoj upotrebi, na srazmjernu zastupljenost u javnim službama, organima državne vlasti i lokalne samouprave, i mnogim drugim oduzetim davno stečenim pravima srpskog naroda.

"Takav odnos izaziva nepovjerenje srpskog naroda prema državnim institucijama Crne Gore, posebno u neravnopravnosti i nadređenosti bošnjačkih i albanskih nacionalnih zajednica prema srpskom narodu, uz stalne provokacije državne vlasti, kojima se pokušava u što kraćem roku sprovesti što veći animozitet između navodno ravnopravnih nacionalnih zajednica", kaže se u reagovanju.

Ocjenjuje se da ovakav odnos državne vlasti u Crnoj Gori predstavlja namjeru za postizanjem što veće zategnutosti i međusobnog nepovjerenja između Srbije i Crne Gore.

"Strategija politike vlasti u Crnoj Gori je da bez obzira na moguće izazivanje teških posledica stvori što povoljniji ambijent za asimilaciju srpskog naroda u Crnoj Gori i što veću netrpeljivost građana Srbije prema Crnoj Gori i svima koji iz nje dolaze", kaže se u saopštenju.

SNS je pozvao najznačajnije institucije Crne Gore i Republike Srbije da u što kraćem roku, u međusobnom dogovoru, predlože i usaglase odnos države Crne Gore prema srpskom narodu koji bi poizlazio iz poštovanja najviših standarda koji važe za relativno većinske zajednice u državama Evrope i svijeta.

"Insistiranje državnih institucija Crne Gore na nelogičnom zapostavljanju interesa srpskog naroda i oduzimanju stečenih prava može imati teške posledice, kako za Crnu Goru, tako i za srpski narod u njoj", kaže se u saopštenju.

]]>
Sat, 17 Aug 2019 16:46:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249940/usaglasiti-odnos-drzave-prema-srpskom-narodu.html
Nema dogovora o radu Odbora http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249935/nema-dogovora-o-radu-odbora.html Poslanici DF-a zamrznuće mjesta u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, a da li će nastaviti rad ili izaći iz Odbora odlučiće narednih dana, kazao je za TVCG poslanik tog političkog saveza Milutin Đukanović. ]]>

“Poslanici DF-a su zamrzli svoj rad u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva, u narednom periodu donijećemo konačnu odluku o statusu naših polanika u radu tog odbora. Na ovaj način kako je određeno vrlo teško da Odbor može zaživjeti”, kaže Đukanović.

On je za nejedinstvo opozicije ponovo optužio Demokrate.

“Ako postigne DPS sa Demokratama dogovor, iza leđa cjelokupne opozicije, mi mislimo da je to krajnje nekorektno i ne treba da služi ni DPS-u, ni Demokratam na čast. Da bez konsultacija sa bilo kim iz opozicije urade to što su uradili, je u najmanju ruku neprimjereno”, poručio je Đukanović.

Demokrate ponavljaju da će učestvovati u radu Odbora, pod uslovom da to učini i ostatak opozicije, navodeći da pri tome ne misle na Demokratski front.

“Odluka DF-a nas ne interesuje, oni su borbeno krilo DPS-a, a da se radi o klasičnom političkom fingiranju govori i činjenica da oni nijesu podnijeli ostavke na članstvo u Odboru za izbornu reformu. Mi ćemo raditi u Odboru sa ostatkom opozicije na rušenju plana DPS-a, a koji je podržao DF. I ukoliko ostatak opozicije bude bojkotovao rad Odbora, bojkotovaće i Demokrate”, poručio je poslanik Demokrata Momo Koprivica.

Vanredna sjednica Skupštine Crne Gore, na kojoj je predviđeno da se izvrši popuna Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, zakazana je za 23. avgust na prijedlog poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista. Isti dan bi trebalo da bude održana i sjednica Administrativnog odbora.

]]>
Sat, 17 Aug 2019 15:36:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249935/nema-dogovora-o-radu-odbora.html
DPS bi podmetanjem za zaustavi vlast u Beranam http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249926/dps-bi-podmetanjem-za-zaustavi-vlast-u-beranam.html Lokalna vlast u Berana nastaviće sa radovima kako bi ukupan ambijent za život u tom gradu bio ljepši i ugodniji, poručio je predsjednik beranskog obora SNP-a Tihomir Bogavac. ]]>

On je reagovao na objave sa društvenih mreža i pojedinih medija, o lošem odnosu Komunalnog preduzeća prema psima lutalicama.

Bogavac u saopštenju tvrdi da ta priča ima političku pozadinu iza koje, kako ističe, stoji DPS.

Kaže da građani nisu zaboravili deponije oko svakog kontejnera i ćoška zgrada kada je prijetila opasnost od zaraze, a koju im je u nasljedstvo ostavila predhodna, DPS vlast.

“Ne zaboravljaju građani ni ogroman broj pasa lutalica na našim ulicama, iz DPS perioda, koji su ugrožavali bezbjednost djece i građana. Prepoznali su to Beranci pa su ih poslali u političku prošlost, a ovo preduzeće nastavlja da radi ozbiljan posao i proširuje svoje djelatnosti u veoma teškoj finansijskoj situaciji koju su im iz DPS-a ostavili kao teret”, poručuje Bogavac.

Poručuje da DPS stoji iza štampanja i lijepljenja plakata sa lažnom sadržinom.

“Shvatili smo odavno da je kod gospode iz DPS-a i njihovih satelita sve lažno. Lažna im je ljubav prema državi, himni, crkvi, zastavi, lažna im je i briga o životinjama, a nažalost i o ljudima. Stvaran im je samo interes, a to se može vidjeti ovih dana iz afere o dodjeli stambenih kredita po povlašćenim uslovima za funkcionere raznih ministarstava iz redova DPS-a i njihovih profiterskih i u aferama ogrezlim satelitima SD-u i BS”, navodi Bogavac u saopštenju. 

Kaže i da DPS, podmetanjima i lažima, nećete zaustaviti napore lokalne samouprave da nastave sa ozbiljnim radovima u Beranama.

“Asfaltiranje, postavljanje rasvjete i trotoara, čišćenje i sređivanje zelenih površina, otvaranje Vodovoda i ostali radovi trenutno aktuelni u našem gradu, su vam zasmetali pa na ovaj način pokušavate da skrenete pažnju javnosti. Pročitani ste, gospodo, a mi nastavljamo sa radovima kako bi ukupan ambijent za život naših građana bio ljepši i ugodniji”, zaključio je Bogavac.

]]>
Sat, 17 Aug 2019 13:27:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249926/dps-bi-podmetanjem-za-zaustavi-vlast-u-beranam.html
Uzdržimo se od nacionalizma i fašizma http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249902/uzdrzimo-se-od-nacionalizma-i-fasizma.html Najbolji i jedini način da se prevaziđe kriza u Budvi je da se manje priča, a više radi, kazao je Marko Carević, predsjednik budvanske opštine. ]]>

On je za Dan istakao da vjeruje da će uskoro djela nadjačati sve priče i da će se smiriti strasti između Crnogorske i Demokratskog fronta.

Carević je naglasio da ne podržava teške riječi u komunikaciji.

“Nikad ne upotrebljavam teške riječi, i to se zna. Svako snosi odgovornost za ono što izgovori, i sa jedne i sa druge strane. Front nikada ne reaguje prvi, ali opreza radi uvijek treba unaprijed djelovati, a inače svakako nisam za teške riječi", navodi Carević.

On ističe i da to nije način za komunikaciju, te da se tako se ne može kretati u nekom boljem pravcu.

"Nadam se da se u narednom periodu to više neće ponavljati, kako sa naše strane, tako, nadam se, ni sa druge strane, koja je i bila povod za sve. Nadam se da će oni shvatiti da je taj nacionalizam i šovinizam koji šire korak unazad i vraćanje unazad, i da to nije ono pravo crnogorsko društvo kakvo treba da predstavljamo”, rekao je Carević za Dan.

Kako je dodao, crnogorsko društvo je puno zrelije od poruke Crnogorske da trube ne odgovaraju mediteranskom identitetu Budve.

“Mi vodimo računa o svojim tradicionalnim vrijednostima, volimo ih i baštinimo. I gusle i frule i diple i trube su nešto što je izvorna narodna muzika i nešto na šta smo posebno ponosni. I ko god nam to napada i kaže da to nije tako vrijeđa nas, i to treba da se zna. To nije obavezujuće ni za koga. Imamo pravo da volimo to što je naše i najmanje će biti Crnogorska ta koja će moći da nam nametne šta smijemo ili ne smijemo, ili eventualno da nam brani nešto", naveo je Carević.

kaže i da DF poštuje sve, ali poštuje i sebe.

"Mi smo svoji na svome i upravo je to razlog zašto su takve reakcije stigle od njih. Uvijek treba tražiti uzrok za neku reakciju, ali svakako ne opravdavam teške riječi. Ipak, s obzirom na mentalitet i temperament ljudi u Crnoj Gori, nekad se kaže i nešto što ne treba. Bitno je samo da shvatimo da nas to ne vodi naprijed već nazad, da sa tim treba čim prije da prestanemo i okrenemo se više djelima a manje riječima”, zaključio je predsjednik Opštine Budva.

]]>
Sat, 17 Aug 2019 08:23:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249902/uzdrzimo-se-od-nacionalizma-i-fasizma.html
Smjena u Budvi, za sada, arhivirana http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249889/smjena-u-budvi-za-sada-arhivirana.html Politička situacija u Budvi i dalje je napeta, ali partije koje čine vlast za sada su odlučile da ne ruše vlast i predsjednika Opštine Marka Carevića. Od toga je prije svih odustala Crnogorska, ali će zvanično naredne sedmice donijeti konačnu odluku. U opozicionom DPS-u smatraju da je to stišavanje atmosfere poslije najavljene ili neke druge Guče i očekuju da će politička agonija potrajati. ]]>

Danima, u finišu sezone iz prijestonice turizma umjesto turističkih stižu političke vijesti koje kažu da je lokalna vlast pred pucanjem. Za prvog čovjeka Budve sva ta galama je dovoljno glasna.

"Iskren da budem nekako mi je to sada po strani, jer sam skoncentrisan na turističku sezonu", kaže Marko Carević predsjednik Opštine.

Pojedini partneri u koalicijii su međutim bili skoncentrisani na njegovo rušenje.

Prije svih Crnogorska, koja je ranije najavila preispitivanje podrške predsjedniku Opštine.

Sada, kako kažu, čekaju da vide da li će se oduprijeti budvanskoj DF centrali odnosno, jednom od lidera tog saveza Andriji Mandiću.

"Jasno je da je vrh DF-a jednostavno pokušao da sruši vlast u Budvi i da za to optuži Demokratsku CG," kaže Dragan Krapović.

"Očekujemo od predsjednika opštine da jasno i glasno kaže da li on podržava ovu inicijativu centrale DF-a za rušenje vlasti u Budvi", rekao je Miodrag Čučka iz Crnogorske.

"Mi ćemo naredne nedjelje da imamo Predsjedništvo i tu ce biti odlučeno o daljim koracima Crnogorske", rekao je Čučka.

"Mi smo trezveno stali na loptu i malo razmislili. Dobro je da hladne glave, prije nego što dođe do nekih konačnih odluka u ovom trenutku status kvo", kaže Krapović.

U opozicionom DPS- u svemu recenom ne vjeruju ni riječ.

"Ipak vlast je značajnija za Crnogorsku nego što su dubioze i sve razlike, ipak je to za Crnogorsku jače. Međutim mi u DPS-u ne vjerujemo da će do toga doći, već da je to stišavanje atmosfere poslije najavljene Guče ili neke druge Guce i da ćemo imati agoniju koja će trajati," kaže Jelušić.

A da kriza traje podsjeća bivši političar, danas budući kandidat za odbornika Ljubo Filipović. No podsjeća i na to da ona nije dovela do rušenja vlasti. Na osnovu onog što je bilo, sluti šta će biti.

"Budva je postala mjesto uhljebljenja ne samo za lokalne aktiviste vec i partijske aktiviste iz cijele CG i to je ono što veže ovu vlast , a nema čvršćeg vezivnog materijala od tog ličnog interesa", rekao je Filipović.

Ipak u kom pravcu će politika u Budvi poći nije jasno kazala ova sedmica. Sada se čeka da to uradi naredna.

Tatjana Debeljević, TVCG

]]>
Fri, 16 Aug 2019 20:29:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249889/smjena-u-budvi-za-sada-arhivirana.html
Izabrani novi potpredsjednici Opštine Kotor http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249888/izabrani-novi-potpredsjednici-opstine-kotor.html Na sjednici Skupštine Opštine Kotor Sonja Seferović iz Socijademokrata i Nenad Vukadinović iz Liberalne partije, izabrani su za potpredsjednike Opštine. Prvi čovjek grada Željko Aprcović vjeruje da će njihov rad doprinijeti boljem funkcionisanju Opštine. Sjednici nijesu prisustvovali predstavnici kotorske opozicije. ]]>

Prethodno su odbornici usvojili Odluku o izmjeni Odluke o određivanju broja potpredsjednika Opštine Kotor. Taj dokument je, kako je objasnila sekretarka Skupštine Duška Banićević, usklađen sa Zakonom o lokalnoj samoupravi po kome Opštine mogu imati dva potpredsjednika, a do sada ih je u Opštini Kotor bilo troje.

Pred kotorskim odbornicima je na sjednici bilo 29 tačaka. Usvojen je nacrt odluke koji podrayumiejva da se narednih 15 dana organizuje javna rasprava nakon koje ce u dogovoru sa nevladinim sektorom i investitorom biti određena lokacija na kojoj ce biti odložen čvrsti otpad, odnosno građevinski materijal sa lokacije nekadašnjeg hotela Fjord.

]]>
Fri, 16 Aug 2019 20:05:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249888/izabrani-novi-potpredsjednici-opstine-kotor.html
Većinski Nikšić osuđuje vandale http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249862/vecinski-niksic-osudjuje-vandale.html Socijaldemokrate Nikšića najoštrije su osudile, kako navode, vandalski čin skrnavljenja objekta Crnogorske pravoslavne crkve u tom gradu. ]]>

"U vremenu kada se podrazumijeva da u Nikšiću, kao i u cijeloj Crnoj Gori, svi živimo u miru, slozi i dobrim odnosima, zatečeni smo ovakvim ponašanjem pojedinaca", navodi se u saopštenju SD-a.

Iz ove partije su poručili da su oduvjek smatrali da sve razlike, bile one nacionalne, vjerske ili bilo koje druge, treblo bi da spajaju građane, a ne da ih razdvajaju.

Nažalost, dodaju, ovakav vandalski čin pokazao je da duhovi prošlosti i dalje žive u tom gradu.

"No, mi smo ubijeđeni da većinski Nikšić one koji skrnave bilo koje mjesto gdje se neko moli bogu, osuđuje i ističe na stub srama, baš onako kako je to u našem gradu uvijek i bivalo", kaže se u saopštenju.

Socijaldemokrate Nikšića napominju da očekuju od nadležnih organa da u što kraćem roku pronađu i adekvatno sankcionišu počinioce.

 

]]>
Fri, 16 Aug 2019 16:36:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249862/vecinski-niksic-osudjuje-vandale.html
Učestvovaće u Odboru samo uz ostatak opozicije http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249860/ucestvovace-u-odboru-samo-uz-ostatak-opozicije.html Demokrate će učestvovati u radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, pod uslovom to učini i ostatak opozicije, saopštili su iz te partije, navodeći da pri tome ne misle na Demokratski front (DF). ]]>

 

Portparol Demokrata Nikola Rovčanin kazao je da će ta stranka, u skladu sa dogovorom sa međunarodnom zajednicom, učestvovati u radu Odbora.

„Pod uslovom da većinski dio opozicionih članova Odbora, odnosno ostatak opozicije, učestvuje u radu Odbora“, rekao je Rovčanin agenciji MINA.

On je istakao da pri tome ne misle na DF „koji se ovih dana služi političkim trikovima prijeteći neučešćem u radu Odbora, a istovremeno ne podnoseći ostavke na članstvo u Odboru.“

„Lideri DF-a će uzeti učešća u radu Odbora zato što su prethodno preuzeli obavezu da podrže Plan Branimira Gvozdenovića, kojeg su Demokrate srušile Briselskim planom. Zato nervoza kod oba ekstremna pola naše političke pozornice“, tvrdi Rovčanin.

Prema njegovim riječima, nikada više se ne smije dozvoliti da se izborno zakonodavstvo usvaja glasovima DF-a i Demokratske partije socijalista (DPS).

„Kao što je to bio slučaj 2014. godine, po kojem su desetak izbornih procesa pokradeni u korist DPS-a i lidera DF-a, kao vječite Đukanovićeve opozicije“, dodao je Rovčani.

Kako je naveo, Demokrate i sada znaju da je DPS kompletno izborno zakonodavstvo unaprijed dogovorio sa liderima DF-a.

„I naš je zadatak da takav dogovor srušimo, kako bi se otvorio put dugo čekanih demokratskih promjena u zemlji“, istakao je Rovčanin.

Na pitanje kako komentariše stav Aleksandra Damjanovića da Posebnom kluba poslanika pripada jedno mjesto u Odboru, Rovčanin je rekao da su Demokrate unaprijed upozorile međunarodnu zajednicu da će „DF zajedno sa svojim “prijateljima”, koje je prethodno optuživao za saradnju sa prvom familijom, pokušati da proizvedu blokadu u radu Odbora, jer to jedino odgovara DPS-u“.

„Svaka kombinatorika koja onemogućava DPS-u i DF-u da istrguju naredno izborno zakonodavstvo, odgovaraće Demokratskoj Crnoj Gori. U suprotnom, Demokrate neće uzeti učešća u radu Odbora“, kazao je Rovčanin.

Upitan da li će poslanici Demokrata učestvovati u radu sjednice parlamenta zakazane za 23. avgust, na kojoj će se raspravljati i o popuni Odbora, on je rekao da će ta stranka bojkotovati rad Skupštine sve do stvaranja uslova za prve, slobodne i poštene izbore u istoriji Crne Gore.

„To smo obećali građanima Crne Gore još 2016. godine, to obećanje ćemo i održati. Nema tog pritiska i kombinatorike koja nas može natjerati da pogazimo riječ koju smo dali građanima Crne Gore“, poručio je Rovčanin.

Kako je kazao, DPS je raznim metodama pokušavao da vrati Dmokrate u Parlament, „baš onako kako je i vratila DF, kada su preko noći srušili dogovor opozicije, pogazili riječ i još jednom pred licem cjelokupne domaće i međunarodne javnosti grubo odigrali za DPS“.

„U moru dugih pokušaja, mora se priznati da je ukidanje poslaničkih plata svim poslanicima Demokrata najprimitivniji potez“, rekao je Rovčanin.

Prema njegovim riječima, poslanici DPS-a su očigledno mjerili svojom mjerom, pa su mislili da je i drugima isti motiv bavljenja politikom kao i njima samima.

„Međutim, i ovog puta su se opekli, i ne samo što nas nijesu vratili u parlament, već su izazvali kontraefekat od kojeg se zgražava kompletno demokratsko društvo“, dodao je Rovčanin.

]]>
Fri, 16 Aug 2019 15:15:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249860/ucestvovace-u-odboru-samo-uz-ostatak-opozicije.html
U Srbiji se pjevaju crnogorske pjesme, pa niko ne reaguje http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249841/u-srbiji-se-pjevaju-crnogorske-pjesme-pa-niko-ne-reaguje.html Šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio je da ne vidi ništa loše u održavanju humanitarnog koncerta za Srbe na Kosovu u Herceg Novom, kao ni u pjevanju srpske pjesme "Tamo daleko". ]]>

Komentarišući najavu vlasti Crne Gore da će podići krivične prijave protiv organizatora humanitarnog koncerta, Dačić je naveo da Srbija želi korektne odnose sa svima.

"Mi nemamo bliži narod od crnogorskog, ali je za ljubav potrebno dvoje. Ne znam šta je loše u humanitarnom koncertu za Srbe na Kosovu i Metohiji. Ne znam šta je loše u srpskim pjesmama, sa "Tamo daleko", koja nema nikakve veze sa aktuelnim dešavanjima. Toliko ima crnogorskih pjesmama u Srbiji, i niko nije reagovao", kazao je Dačić, za RTS.

Dodaje da bi bilo u interesu svih da se spuste tenzije.

"Zamislite da ima Albanaca trećina u Crnoj Gori koliko ima Srba. Da li bi se tako ponašali prema njima. Vidite kako se u Sjevernoj Makedoniji ponašaju prema Albancima. Prava Srba u Crnoj Gori – ako su Srbi opozicija u Crnoj Gori, ne znači da nemaju pravo", zaključio je Dačić.

]]>
Fri, 16 Aug 2019 12:25:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249841/u-srbiji-se-pjevaju-crnogorske-pjesme-pa-niko-ne-reaguje.html
"Otrant olimpik" bez centa, a vi pričate bajke http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249839/otrant-olimpik-bez-centa-a-vi-pricate-bajke.html U Ulcinjskoj URA navode da ako se izuzme Parking servis, bolja naplata boravišne takse i izraženi kulturni program, sve ostale aktivnosti izazivaju podsmijeh, naročito projekti u tom gradu o kojima se ovih dana priča. ]]>

 

 “Velika koalicija na vlasti prevazišla je samu sebe. Postala je veća komedija čak i od 30 odbornika. Sva sreća pa građani nisu imali nikakva očekivanja od njih pa su se sami organizovali, jer da su čekali Opštinu završili bi u blokadi baš kao i Ulcinj”, stoji u reagovanju Bara Vukovića ispred OO URA Ulcinj na najave novih projekata, o kojima su pisali mediji prethodnih dana.

Vuković naglašava da dok Ulcinj bude izlazio iz blokade za K1, biće bogatiji za resort “od ni manje ni više nego milijardu eura, sportski aerodrom i fabriku lososa”.

  “URA se raduje svakoj investiciji, ali usporite malo, da nam ne pozli na ovoj vrućini. Odmah da kažemo: projekat koji se tiče Mavrijana, prezentovali ste sebi samima. To je komično”, navodi se u saopštenju.

Vuković je postavio pitanja čelnicima ulcinjske Opštine.

“Pitamo Vas: je li tačno da ste kumu jednog funkcionera platili 14.000 eura da napravi animaciju koja se prikazala zaposlenima u Opstini. Kakvu ulogu je imao i predsjednik mladis DPS-a Tuzi, Marjan Junčaj i koliko je njemu isplaćeno iz gradske kase za ovaj projekat? Ovo više liči ne neko uslovljavanje i reketiranje potencijalnog investitora”, navodi se u saopstenju.

Kada je riječ o aerodromu, prema riječima Vukovića, već su ga najavljivali na desetine prethodnih gradonačelnika.

“A kada je riječ o lososima, prvo morate da riješite pitanje otpadnih voda, u suprotnom, treba otvoriti sušaru, jer će lososi odmah izlaziti kao dimljeni”, ističe Vuković.

“I tako, dok radnici ne primaju plate, a fudbalski klub ‘Otrant Olimpik’ sezonu počinje bez centa na racunu, vi pričate bajke. Pritom, ni to vam nije dosta, nego i gradite na divlje, a optužujete Vladu da vas ne razumije. Strašna vam je logika, kao da to nije to ona ista Vlada koju cine DPS i manjinski sateliti ili se tu nešto promjenilo. Ako jeste, dobrodošli u opoziciju!”, navodi Vuković.

]]>
Fri, 16 Aug 2019 12:16:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249839/otrant-olimpik-bez-centa-a-vi-pricate-bajke.html
Posebnom klubu pripada mjesto u odboru http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249801/posebnom-klubu-pripada-mjesto-u-odboru.html Šef Posebnog kluba poslanika Aleksandar Damjanović kazao je u izjavi za Pobjedu da njegovom poslaničkom klubu pripada jedno mjesto u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva i da bi svako drugo rješenje, kao plod raznih dogovora, bilo grubo kršenje zakona. ]]>

“Shodno odredbama odluke o formiranju odbora, Posebnom klubu poslanika pripada jedno mjesto. Odluku o tome da li ćemo i formalno zatražito to mjesto donijećemo do sjednice Administrativnog odbora”, rekao je Damjanović za Pobjedu.

Vanredna sjednica Skupštine Crne Gore, na kojoj je predviđeno da se izvrši popuna Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, zakazana je za 23. avgust na prijedlog poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista. Isti dan bi trebalo da bude održana i sjednica Administrativnog odbora.

Kandidati Demokrata Momo Koprivica i Danilo Šaranović 31. jula nijesu izabrani u odbor, jer Administrativni odbor nije završio raspravu o tome do ponoći, kada je moralo da se završi proljećno zasijedanje. Damjanović, međutim, spori takvu odluku jer u slučaju da njegov klub predloži kandidata Demokrate ne bi mogle kandidovati dva predstavnika u odbor, već jednog.

Time bi opozicija imala popunjenih sedam mjesta koja im, po odluci o obrazovanju odbora, pripadaju. Damjanović je rekao da, shodno članu 5 Odluke o obrazovanju Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, Posebnom klubu poslanika pripada mjesto u tom tijelu.

“Jasno je kako se odbor popunjava. Shodno odredbama odluke za koju je glasao neko drugi, a ne i poslanici Posebnog kluba, definisano je proporcionalno učešće u tom tijelu. Član 5 je potpuno precizan. Od sedam opozicionih mjesta tri pripadaju najbrojnijem klubu Demokratskom frontu, a po jedno ostalim opozicionim klubovima kojih je četiri”, rekao je Damjanović.

Opozicioni članovi u odboru su Strahinja Bulajić, Predrag Bulatović i Branka Bošnjak iz DF-a, zatim Raško Konjević iz SDP-a, kao i Neđeljko Rudović iz Kluba SNP-Demos. Preostala dva slobodna opoziciona mjesta mogla bi biti jedno za Demokrate, drugo za Posebni klub poslanika, ali to će zavisiti od odluke Damjanovićevog kluba da li će ući u odbor. Odlukom o formiranju Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva predviđeno je da to tijelo ima 14 članova, i to po sedam iz parlamentarne većine i opozicije.

]]>
Fri, 16 Aug 2019 07:10:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249801/posebnom-klubu-pripada-mjesto-u-odboru.html
"Kaluđerović dokazuje lojalnost Bogdanoviću" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249772/kaludjerovic-dokazuje-lojalnost-bogdanovicu.html Demokratski front saopštio je da je je današnjim oglašavanjem član Predsjedništva Demokratske Crne Gore Velizar Kaluđerović pokazao da je došlo do pomirenja između njega i Borisa Bogdanovića, koji ga je, kako navode, na jednoj od posljednjih sjednica Glavnog odbora prekinuo usred izlaganja i udaljio iz sale. ]]>

 

“DF sa zadovoljstvom konstatuje da je današnjim oglašavanjem Velizara Kaluđerovića sezona dokazivanja lojalnosti Borisu Bogdanoviću u punom jeku, i da ćemo sljedećih dana imati još niz ovakvih političkih samoubistava koje u slavu generalnog sekretara izvode stari kadrovi ove mlade partije”, navodi se u reagovanju DF-a.

Oni su kazali da bi voljeli da je Kaluđerović svoj “zaštitnički” odnos prema Zdenki Popović pokazao i kad ju je Srđan Milić izbacio iz poslaničkog kluba SNP-a, a ostavio njega.

“ Zašto tad gospodin Kaluđerović nije izašao u javnost i saopštio kako ovo Marko Miljanov da je živ ne bi dopustio, nego bi svoj mandat ustupio Zdenki Popović, makar ostatak života proveo grcajući u kreditima. Naravno da nije, nego je Velizar Kaluđerović tad “poštovao” odluku predsjednika, kojem se godinu dana kasnije zahvalio tako što je odnio mandat partije sa sobom, i to sa sve novom crvenom kravatom i mercedes karavanom”, navodi se u saopštenju.

Iz DF-a su pitali Kaluđerovića, na koje je sve adrese kao predsjednik opštinskog odbora SNP- a, slao najprimitivnije tekstove o rukovodstvu NSD-a.

“I kako se osjećao kad su ti isti ljudi sa njim napravili koaliciju za lokalne izbore u Podgorici, i na njegovom radnom stolu vidjeli ostatke udbaških pamfleta protiv lidera srpskog naroda u Crnoj Gori”, navodi se u se agovanju.

“ Upravo je njih, dokazane “vitezove i “ljuckovine” iz Demokrata, aktuelni predsjednik SNP-a optužio da su iz ove partije ukrali 120 000 eura, i da su jedino ostavili hoklicu na koju su Aleksu Bečića Zaeva penjali po podgoričkim ulicama kako bi izgledao viši”, navodi se u reagovanju.

Iz DF-a su kazali da su svi navodi o nespremnosti Zdenke Popović da 2010. kao odbornica SNP- napada tadađnjeg gradonačelnika Miomira Mugošu tačni.

“I ne samo to, upravo se ona javno hvalila da je lično imala nekoliko razgovora s Miomirom Mugošom na temu legalizacije svojih poslovnih prostora.”

Oni tvrde da Kaluđerović obmanjuje javnost pričom o krivičnoj prijavi koju su Demokrate podnijele protiv Miomira Mugoše.

“Naime, ta prijava je podnesena za vrijeme mandata Slavoljuba Stijepovića, pet godina nakon što Zdenka Popović nije uspjela da se sa Mugošom dogovori oko tende. Dok je Mugoša bio gradonačelnik nikom od njih nije palo na pamet da podignu prijavu protiv njega. Naprotiv, čak se Vladan Vučelić tadašnji direktor Vodovoda javno hvalio da je više zdravica dobio od Velizara Kaluđerovića, Nevena Gošovića, Alekse Bečića i Vlada Vujovića, nego kad se oženio”, navodi se u reagovanju

Oni su postavili deset pitanja Kaluđeroviću u nadi da će imati vremena da na makar jedno odgovori:

“1. Da li je Željko Aprcović zvani Pajser branio amandmane Demokrata 31. jula ove godine?

2. Da li je Nj.E. Aivo Orav lagao kad je saopštio u poslaničkom klubu DF-a da su ovi amandmani rezultat pregovora i dila Demokrata i DPS-a?

3. Da li su Brano Gvozdenović, Marta Šćepanović i Nikola Rakočević sazvali vanrednu sjednicu Skupštine za 23. avgust kako bi po hitnom postupku “ubacili” u radnu grupu poslanike Demokrata Danila Šaranovića i Moma Koprivicu?

4. Da li je Boris Bogdanović kao predstavnik Demokrata, a po riječima Dejana Lakića, učestvovao u štancovanju fiktivnih faktura, a samim tim i pranju novca i utaji poreza u aferama “Klap” i “Vardar”?

5. Da li je otac Dejana Lakića, bio član Glavnog odbora Demokrata i na koji način ste se odnijeli prema čitavoj porodici Lakić kad su pokrenute afere “Klap” i “Vardar”?

6. Ko je od Vaših lidera po riječima Dejana Lakića, a preko fiktivnih faktura uzeo 180 hiljada evra na ruke?

7. Da li su afere “Klap” i “Vardar” i izbjegavanje krivične odgovornosti Vaših lidera stvarni razlog dogovora Demokrata sa DPS-om?

8. Da li ste upoznati da je profesor Vaših lidera Vladimir Pavićević zaveden u dosijeima kao agent zapadnih i jedne domaće službe?

9. Da li znate koje je kodno ime profesora Pavićevića?

10. Da li je veći primitivizam izdati opoziciju i dogovoriti se sa DPS- om, od primitivizma u kojem se konstatuje iz kojih razloga su se Vaši lideri dogovorili s Milom Đukanovićem?”

]]>
Thu, 15 Aug 2019 17:57:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249772/kaludjerovic-dokazuje-lojalnost-bogdanovicu.html
Mandić ruši vlast u Budvi, zamrznućemo inicijativu http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249752/mandic-rusi-vlast-u-budvi-zamrznucemo-inicijativu.html Predsjednik Crnogorske Vladimir Pavićević izjavio je da je svim građanima Crne Gore sada jasno da budvansku vlast direktno ruši lider DF-a Andrija Mandić. ]]>

“Mandić je taj čiji je interes da se sruši budvanska vlast i Crnogorska neće dozvoliti da gospodin Mandić taj cilj i ostvari”, rekao je Pavićević.

Pavićević je dodao da će predložiti budvanskom odboru Crnogorske da zamrzne inicijativu za izlazak iz budvanske vlasti dok se ne utvrdi da li će, kako poručuje, časni funkcioneri DF-a iz Budve, poput Vujovića, uspjeti da spriječe lidere svoje stranke iz Podgorice da sruše vlast u Budvi.

"Zamoliću svoje prijatelje i kolege iz našeg budvanskog odbora da zamrznu privremeno inicijativu za izlazak Crnogorske iz budvanske koalicije kako bismo spriječili Andriju Mandića da radi svojih interesa koji se tiču saradnje sa DPS-om u Podgorici sruši vlast Budvi. Sada je jasno da Mandić, a za njim i Knežević i Medojević ruše opoziciono jedinstvo i tako jedino pomažu DPS-u. Ovo je trajna kompromitacija za gospodina Mandića i uz trunku obraza momentalno bi trebalo da podnese ostavku na sve političke funkcije koje vrši”, zaključio je Pavićević.

 

]]>
Thu, 15 Aug 2019 14:21:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249752/mandic-rusi-vlast-u-budvi-zamrznucemo-inicijativu.html
Bili obezbijeđeni, a dobili stanove i kredite http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249751/bili-obezbijedjeni-a-dobili-stanove-i-kredite.html Potpredsjednik GP URA Filip Adžić kazao je da zabrinjava činjenica da nije bilo odgovornosti i da ni jedna nadležna institucija nije još reagovala budući da je, kako tvrdi, Vlada više od 95 odsto stanova ili kredita pod povoljnim uslovima dodijelila funkcionerima koji su već imali riješeno stambeno pitanje ili su i ranije koristili te beneficije. ]]>

 “Istraživački tim GP URA utvrdio je da je više od 95 odsto dodijeljenih stanova ili kredita po povlašćenim uslovima otišlo ljudima koji nijesu bili u stanju neriješenog stambenog pitanja, ili su već dobijali stambene kredite po povlašćenim uslovima”, naveo je Adžić.

On je naglasio da oni nikako nijesu mogli da budu korisnici te beneficije.

Iz GP URA pozvali su Agenciju za sprječavanje korupcije (ASK) da ispita sve funkcionere, bez obzira na to da li pripadaju vlasti ili opoziciji, kao i da odgovore javnosti kako je moguće da pojedini funkcioneri vlasti nijesu prijavili nekretnine ili prihode članova svojih domaćinstava.

Prema riječima Adžića, jedan od najflagrantnijih primjera nenamjenskog i nepravednog dodijeljivanja stambenih kredita je šefu Kabineta premijera, Dragoljubu Bulatoviću i njegovoj supruzi Tatjani Bulatović, koja je sekretarka u Ministarstvu sporta.

Oni su, kako je naveo Adžić, dobili kredite po povlašćenim uslovima dva puta, u vrijednosti od 20 hiljada i 35 hiljada eur, a rata za vraćanje tih kredita je 35,35 eur.

Adžić je kazao da je specifično da su Bulatović i njegova supruga u momentu dobijanja kredita već imali riješeno stambeno pitanje, i to u vidu vrijednih nekretnina - kuće od 128 metara kvadratnih na placu od 700 metara kvadratnih u Podgorici i stana od 42 metra kvadratna.

On je rekao da su Bulatović i njegova supruga u godini dobijanja kredita od 35 hiljada eura prijavili godišnji prihod od 45,7 hiljada.

“Da ovoj zloupotrebi ovdje nije kraj svjedoči i momenat podizanja kredita, i prvog i drugog, koji se savršeno poklapa sa momentum kupovine placa u Kolašinu i izgradnje manje luksuzne zgrade u tom gradu”, naveo je Adžić.

Kako je dodao, Bulatović i njegova supruga su novac za rješavaje stambenog pitanja trošili za kupovinu placa u Kolašinu i izgradnju manje luksuzne zgrade.

Adžić je poručio da će URA pokušati da reaguje i ispravi “anomalije koje su namjerno napravljene u zakonu kako bi povlašćeni pojedinci mogli da ih zloupotrebljavaju i nepravedno uzimaju novac koji izdvajaju poreski obaveznici, odnosno građani”.

Na pitanje da li očekuje da će u ovim slučajevima reagovati ASK, on je odgovorio da vjeruje da se u nekom narednom periodu moraju desiti promjene i da mora doći do poštovanja zakona u Crnoj Gori.

On je naveo da je, zbog neodgovorne politike i zloupotreba, Crnu Goru od 2006. godine napustilo više od 60 hiljada ljudi.

]]>
Thu, 15 Aug 2019 14:15:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249751/bili-obezbijedjeni-a-dobili-stanove-i-kredite.html
Mladi bez garsonjere, funkcioneri obezbijedili i unuke http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249738/mladi-bez-garsonjere-funkcioneri-obezbijedili-i-unuke.html Prava Crna Gora najoštrije je osudila kako navode rasipanje državnog novca, uz poziv medijima, ali i nevladinom sektoru da nastave sa objavljivanjem imena svih osoba koje su na netransparentan, dobijali povlašćene kredite od Vlade. ]]>

“Činjenica da takve povlašćene kredite koji idu na teret svih građana naše zemlje dobijaju isključivo dobro situirana, a nerijetko i stambeno obezbjeđena lica, jeste ruganje svim građanima Crne Gore koji žive na granici siromaštva, ili su na birou rada”, poručila je Isidora Krsmanović, portparol Prave Crne Gore.

Kako navodi, 70% mladih u Crnoj Gori gotovo da nema teoretsku šansu da ostvari pravo na rješavanje stambenog pitanja, putem kredita ili drugog načina kupovine.

“Na drugoj strani, ministri u Vladi DPS-a, pa i dugogodišnji (čak i decenijski) poslanici su zahvaljujući ovakvoj dodjeli stanova u mogućnosti da stambeno zbrinu i svoju unučad”, ističe Krsmanović i dodaje da takve poteze Vlade Prava Crna Gora osuđuje.

“Prava Crna Gora najoštrije osuđuje ovakav javašluk i rasipanje državnog novca, uz poziv medijima, ali i nevladinom sektoru da nastave sa objavljivanjem imena svih osoba koje su na netransparentan, a sasvim sigurno i nezakonit način dobijali povlašćene kredite”, zaključila je Krsmanović.

]]>
Thu, 15 Aug 2019 12:41:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249738/mladi-bez-garsonjere-funkcioneri-obezbijedili-i-unuke.html
Rukovodstvo DF-a nanosi ogromnu štetu opoziciji http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249720/rukovodstvo-df-a-nanosi-ogromnu-stetu-opoziciji.html Suštinsku političku kapitukaciju DPS-a i prihvatanje da se uđe u sveobuhvatnu izbornu reformu, lideri DF-a su doživjeli kao sopstvenu političku marginalizaciju, poručio je član Predsjedništva Demokratske Crne Gore Velizar Kaluđerović. ]]>

“Kao neko ko je dugo u politici, odgovorno tvrdim da se od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori nikada nije na opozicionoj političkoj sceni desilo nešto što, po primitivizmu, izmišljotinama i otvorenoj mržnji prema političkoj konkurenciji, prvenstveno opozicionoj, može da se i približi ovom što, posebno posljednjih desetak dana, demonstrira najuže rukovodstvo DF-a”, poručuje Kaluđerović u izjavi za medije.

Kaže da nijedna riječ koju su izgovorili čelnici DF-a, napadajući rukovodstvo i politiku Demokrata, nije tačna.

“Još preciznije, u pitanju su laži, izmišljotine, uvrede i podvale od strane rukovodstva DF-a zbog kojih će brzo morati da polože račune pred ukupnom javnošću, uključujući, naravno, i njihovo dosadašnje biračko tijelo”, poručio je Kaluđerović.

Zanimljivo je, kaže Kaluđerović, i poimanje fenomena izdaje za DF.

“Za DF nije izdaja ako se potpiše najprimitivnije saopštenje na račun opozicionih kolega, zahvaljujući kojima DF vodi budvansku opštinu, ali jeste izdaja ako se neki časni funkcioner DF-a ogradi od primitivizma lidera Demokratskog fronta. Ne treba biti pretjerano mudar da bi se zaključilo da se svime što sada radi rukovodstvo DF-a nanosi ogromna šteta isključivo opoziciji”, poručio je Kaluđerović.

]]>
Thu, 15 Aug 2019 09:25:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249720/rukovodstvo-df-a-nanosi-ogromnu-stetu-opoziciji.html
Putovanja koštala 560.000, za telefone 70.000 eura http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249711/putovanja-kostala-560000-za-telefone-70000-eura.html Poslanici Skupštine Crne Gore potrošili su u 2018. godini više od pola miliona eura za službena putovanja, tačnije 557.316 eura, pokazao je Izvještaj o radu Skupštine za prošlu godinu. ]]>

U dokumentu objavljenom na sajtu parlamenta, navodi se da su ukupni izdaci Skupštine u 2018. godini iznosili 7.867.755 eura, od čega je, kako se navodi na program unaređenja zakonodavne infrastrukture (putovanja poslanika, plate poslanika, telefonski troškovi) potrošeno 3.771.882, dok je za program administracije potrošeno 3.995.872 eura.

Najviše novca potrošeno je na poslaničke bruto zarade i doprinose i to 2.598.081 euro.

Ovaj iznos primio je 81 poslanik, od kojih osam poslanika Demokrata, koji bojkotuju rad parlamenta od 2016. godine.

Za naknade za stanovanje i odvojeni život, poslanici su dobili 14.870 eura.

Ove naknade odnose se na poslanike koji nijesu iz Podgorice, gdje moraju biti smješteni radi dolaska na skupštinska zasijedanja.

Poslanici nijesu bili pretjerano zainteresovani za stručno usavršavanje, pa je za ove usluge potrošeno 976 eura, dok je za telefonske račune potrošeno od 1. januara 2018. do 31.decembra 2018. skoro 70.000 eura.

Gorivo koje su za službene automobile potrošili poslanici koštalo je prema izvještaju 35.412 eura. Kada je u pitanju skupštinska administracija, najviše novca potrošeno je na bruto zarade i doprinose, 2.722.391 euro, dok su članove službe skupštine putovanja koštala 69.837 eura. Iako je za jubilarne nagrade budžetom bilo predviđeno 2000 eura, potrošeno je samo 436 eura.

]]>
Thu, 15 Aug 2019 07:47:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/249711/putovanja-kostala-560000-za-telefone-70000-eura.html