RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/rss.html CG promoviše stabilnost i dobrosusjedske odnose http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241164/cg-promovise-stabilnost-i-dobrosusjedske-odnose.html Misija OEBS-a u Crnoj Gori čestitala je građanima Crne Gore Dan nezavisnosti. Navode da je Crna Gora 21. maja 2006. godine stekla nezavisnost u mirnom i demokratskom procesu putem referenduma. ]]>

“Danas, 13 godina kasnije, Crna Gora je prepoznata kao model demokratije koji promoviše stabilnost, regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose”, saopšteno je iz OEBS-a.

OEBS i Crna Gora, kako se navodi u saopštenju, uspostavili su snažno i veoma praktično partnerstvo, posebno u reformi izbornog sistema, izgradnji slobodnog, otpornog i profesionalnog medijskog prostora, promovisanju reformi i upravljanju sektorom bezbjednosti, kao i jačanju regionalne saradnje mladih u saradnji sa Regionalnom kancelarijom za omladinsku saradnju (RYCO).

“Crna Gora je ostvarila značajan napredak u konsolidaciji mira i stabilnosti, a zahvaljujući bliskom partnerstvu sa Vladom, institucijama, civilnim društvom i drugim akterima, OEBS je dobro pozicioniran da nastaviti da podržava Crnu Goru u ispunjavanju njenih dugoročnih strateških ciljeva u skladu sa OEBS-ovim obavezama i principima“, kazala je šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Mariz Davije.

]]>
Mon, 20 May 2019 18:07:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241164/cg-promovise-stabilnost-i-dobrosusjedske-odnose.html
"CG je najljepša zemlja, moramo drugačije" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241179/cg-je-najljepsa-zemlja-moramo-drugacije.html Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, čestitao je Dan nezavisnosti sa porukom da su građani 21.maja 2006. godine obnovili nezavisnost ali i da su tada sanjali drugačiju Crnu Goru. ]]>

“Svakodnevno se susrijećemo sa napravadom, obrisima privatne države, slabim institucijama i prevelikom politizacijom koja guši slobodan duh građana. Međutim, svako vrijeme nosi svoje izazove. Ono što je konstanta je vjera u promjene. Uvijek smo dobijali bitke onda kada se to činilo nemogućim”, kazao je Abazović.

On je u čestitiki naglasio i da je vjera u promjene pokretačka snaga svih reformskih akcija.

“URA je za povezivanje građana, odabir pravih ideja i stvaranje nove društvene vrijednosti. Istorija nas uči da zajedno možemo pobjeđivati. Vrijeme je da pokažemo da možemo drugačije”, naglasio je Abazović.

U čestitiki navodi i da “zajedno moramo da uredimo svoju kuću, pružimo ruku komšijama, ojačamo socijalnu koheziju i poboljšamo životni standard”.

“Crna Gora je najljepša zemlja na svijetu. Naš je cilj da je učinimo naprednom, bogatom i slobodnom, zemljom razvijene Evrope. To je posao za sve. URA je za budućnost. Srećan Vam Dan nezavisnosti!”, poručuje na kraju Abazović.

]]>
Mon, 20 May 2019 17:20:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241179/cg-je-najljepsa-zemlja-moramo-drugacije.html
"Marković da poništi koncesije za MHE" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241173/markovic-da-ponisti-koncesije-za-mhe.html Ekološke nevladine organizacije "Ozon" i "Breznica" pozvale su premijera Duška Markovića da poništi koncesije za izgradnju malih hidroelektrana, koji, kako tvrde, nijesu od javnog interesa i imaju sve elemente da kao štetni za građane Crne Gore budu raskinuti. ]]>

"Takođe, smatramo da je hitno potrebno obustaviti i subvencije za postojeće male hidroelektrane, a sredstva prikupljena putem naplate od zagađivača, kzoz akcizu na ugalj, namjenjeba za tu svrhu, preusmjeriti na sanaciju pričinjene ekološke štete i eventualno obeštećenje investitora, ukoliko za to postoji potreba", kazali su iz tih NVO.

Kako su istakli, Marković mora prepoznati ozbiljnost trenutne društveno-ekonomske situacije i hitnost i neophodnost zaštite javnog interesa.

"Dmatramo da bi na ovaj način građanima Crne Gore, onim koji čuvaju njene najvažnije vrijednosti, dokaže da mu je naše dobro, važnije od privatnih interesa onih koji su koncesije na rijeke podijelili kao da im je porodična a ne državna svojina. Nadamo se da će naše inicijative biti prihvaćene u najkraćem roku i da ćemo u narednom periodu umjesto svakodnevne tenzije, imati priliku da doprinesemo održivom razvoju i boljitku društva u cjelini", poručili su iz "Ozona" i "Breznice".

 

]]>
Mon, 20 May 2019 16:31:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241173/markovic-da-ponisti-koncesije-za-mhe.html
"Uvjereni smo da je riječ o političkom procesu" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241176/uvjereni-smo-da-je-rijec-o-politickom-procesu.html Nakon što je Viši sud potvrdio optužnicu protiv Duška Kneževića i Đorđa Đurđića, oglasio se opunomoćeni advokat odbrane Zdravko Đukanović, s namjerom da upozna javnost da je u tom slučaju, kako je saopštio, riječ o političkom procesu. To je, između ostalog, navedeno u saopštenju za medije koje potpisuje Đukanović. ]]>

"Ne postoji nijedan dokaz da je Duško Knežević izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Naime, Duško Knežević nije izvršio krivično djelo Zloupotreba položaja u privrednom poslovanju podstrekavanjem. Specijalno državno tužilaštvo u Podgorici i istražni postupak vodilo 45 dana, s tim da je efektivan rad SDT na ovom predmetu trajao od dvije do tri nedjelje. Specijalna tužiteljka Stojanka Radović nije obavijestila odbranu da je završeno ekonomsko finansijsko vještačenje, iako joj je to bila zakonska obaveza. Uvidom u spise predmeta odbrana je ustanovila da Duško Knežević nije ni jednom pozivan radi davanja izjave u ovom krivičnom postupku, a SDT je načinilo i brojne druge ozbiljne nezakonitosti koje ćemo iznositi u postupku pred Višim sudom u Podgorici.

Optužnica predstavlja prepisanu naredbu za sprovođenje istrage, a SDT u Podgorici nije ni pokušalo da naredbu za sprovođenje istrage uruči Dušku Kneževiću", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, ovakva brzina vođenja postupka, ukazuje na odsustvo namjere da se pravilno i potpuno utvrđuju činjenice i da se krivični postupak vodi na zakonom propisan način.

"Ova optužnica predstavlja nastavak nezakonitog postupanja, radi protivzakonitog oduzimanja imovine Dušku Kneževiću i to od strane nekih od nosilaca izvršne i sudske vlasti a u vezi sa čim je odbrana SDT dana 14.03.2019. godine predala krivičnu prijavu Mila Đukanovića, Olivere Mihajlović Elez, Blaže Jovanića, Saše Zejaka Žugić Radoja, Remiković Milana, Terić Tanje, Katnić Milivoja i više drugih za sada NN izvršilaca krivično djelo Stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a stav 2 Krivičnog zakona Republike Crne Gore i dr. krivičnih djela. Nadležnom SDT predate su i četiri dopune krivične prijave protiv navedenih lica.

Protiv Duška Kneževića istraga je završena, a po krivičnim prijavama koje je predala odbrana nije za više od 2 (dva) mjeseca preduzeta nijedna radnja.

Podsjećamo javnost da je odbrana insistirala na saslušanju Duška Kneževića putem video konferencije što je tužilaštvo odbilo. Nejasno je kojim se kriterijumi rukovodilo SDT u Podgorici, jer je odbrana dostavila jasnu pravnu argumentaciju, da ne postoji nijedna zakonska smetnja za saslušanje putem video konferencije. Nejasno je zbog čega u predmetu ,,Državni udar,, SDT obavlja saslušanje ruskih državljana putem video konferencije a Duška Kneževića ne želi da sasluša. Jedini pravilan zaključak je da SDT ne želi da čuje ono što Duško Knežević ima da kaže.

Odbrana je sigurna da ishod vođenja krivičnog postupka na ovako neutemeljenoj optužnici može biti samo oslobađajuća presuda za Duška Kneževića", zaključuje se u saopštenju Đukanovića.

]]>
Mon, 20 May 2019 17:09:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241176/uvjereni-smo-da-je-rijec-o-politickom-procesu.html
"SDP vjeruje u CG - državu svih" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241175/sdp-vjeruje-u-cg---drzavu-svih.html Trinaest godina obnove nezavisnosti Crne Gore prilika je za svođenje mnogih bilansa politike koja je upravljala zemljom u tom važnom periodu utemeljenja države, saopštio je lider SDP-a Ranko Krivokapić, čestitajući građanima 21. maj - Dan nezavisnosti Crne Gore. ]]>

"Prilika da objektivno vrjednujemo ogromno istorijsko dostignuće obnove države, ali i da sagledamo, prije svega, greške, lutanja, izgubljene šanse da Crna Gora danas bude bolja nego što jeste", istakao je Krivokapić.

"I uvijek, povodom ovog grandioznog datuma, odzvanja to toliko puta postavljeno pitanje. Da li smo ispunili očekivanja onih koji su sanjali nezavisnu Crnu Goru onda kada je to više bio mit nego realna šansa? Da li smo iznevjerili one malobrojne bastadure iz devedesetih koji se ne “šćeše u lance vezati”? Da li ova današnja Crna Gora pjeva o svojim sinovima kao što su oni pjevali o njoj? Jesmo li izvukli pouke iz vremena od prije jedan vijek kada je nestala Crna Gora. Da li je politička generacija koja je obnovila nezavisnost kadra da kolektivnu slobodu pretoči u slobodu svakog građanina ove države?"

Krivokapić je istakao da su EU put i NATO članstvo kapitalna dostignuća te da su sigurno najveća ostvarenja za ovih 13 godina jubileja.

"Ali i EU i NATO podrazumijevaju vrjednosni sistem, nijesu i ne smiju biti paravan za kamuflažu raznih pohara i rasprodaja. Ako budu to, građani će gubiti vjeru u ova dva stuba današnjeg civilizivanog i demokratskog svijeta", naveo je on.

"Amerikanci su morali samo jednom da osvoje svoju nezavisnost a mi smo nekoliko puta u našoj istoriji morali da prisegnemo za svojom slobodom iznova. To će reći da dugo trajemo, ali i da nijesmo uvijek bili dovoljno pametni da tu slobodu odbranimo i da uvijek nijesmo bili dovoljno mudri da tom slobodom gazdujemo.

Nova Crna Gora, da bi bila mudra i pametna, da bi opstala i bila vječna kroz vjekove mora pred sobom imati cilj prve vrste - da vjera u Crnu Goru bude opet i puna vjera u njenu pravdu. Da Crna Gora bude država koja opstaje i razvija se vjerujući u pravdu kao osnovnu vrlinu", navodi se u čestitki.

"Jedino Crna Gora koja ima osjećaj jednakosti, pravičnosti i solidarnosti, je Crna Gora spremna za nove velike istorijske iskorake. Jedino takva Crna Gora je dostojna generacija koje dolaze. SDP vjeruje i svim svojim bićem boriće se za takvu Crnu Goru – državu svih. Neka nam je svima srećan Dan nezavisnosti Crne Gore i da ga vječno slavimo," zaključuje se u saopštenju.

]]>
Mon, 20 May 2019 16:19:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241175/sdp-vjeruje-u-cg---drzavu-svih.html
Sjednica Kolegijuma završena bez dogovora http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241172/sjednica-kolegijuma-zavrsena-bez-dogovora.html Kolegijum u Kotoru nije odredio datum sjednice Skupštine opštine. Iz DPS-a optužuju predsjednicu Dragicu Perović da to ne želi da učini. Kažu da će, shodno poslovniku, sami zakazati zasijedanje, na kojem planiraju da izaberu novog predsjednika Opštine Kotor. Kako je za Radio Crne Gore saopštio odbornik DPS-a Željko Avramović, Perović je na Kolegijumu saopštila da čeka mišljenje Ministarstva javne uprave i dok ne dobije dalja tumačenja, odbija da sazove sjednicu. U saopštenju predsjednica Skupštine Dragica Perović je najavila da će sjednicu zakazati u zakonom predviđenom roku. ]]>  

Predsjednica kotorske Skupštine Dragica Perović obratila se Ministarstvu javne uprave za davanje mišljenja i instrukcija za dalji rad.

Perović je danas održala sjednicu Kolegijuma kotorske Skupštine, koja je sazvana na osnovu zahtjeva koji su joj upućeni sa više adresa, od odbornice URE i Kluba Socijalističke narodne partije (SNP), kao i od strane više od trećine odbornika, novoformirane odborničke većine.

Kolegijum danas nije odredio datum održavanja sjednice kotorske Skupštine.

Perović je kazala da je njen rad i ponašanje pod ozbiljnim monitoringom, prije svega stručne, a zatim i laičke javnosti.

„Mene sve ovo dodatno obavezuje da vodim računa i strogo radim po zakonu. Nakon što su prisutni predstavnici političkih konstituenata kotorskog parlamenta iznijeli stavove, na meni je sada da u narednim danima, u skladu sa Ustavom i Zakonom o lokalnoj samoupravi odlučim, o čemu će javnost biti obaviještena“, poručila je ona.

Nakon što je opozicija u kotorskom parlamentu, na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), smijenila predsjednika opštine Vladimira Jokića, iz DPS-a su najavili pokretanje inicijative za izbor novog čelnika te opštine.

Kotorska Skupština, poslije smjene Jokića, 24. aprila, nije zasijedala.

 

 

]]>
Mon, 20 May 2019 15:43:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241172/sjednica-kolegijuma-zavrsena-bez-dogovora.html
Titula vodeće države u EU integracijama je teret i test http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241171/titula-vodece-drzave-u-eu-integracijama-je-teret-i-test.html Crna Gora se mora konačno pomaći iz faze prividnog sprovođenja reformi i shvatiti da titula lidera u procesima evropskih integracija nije nešto na što bi se trebalo osloniti, već predstavlja teret i test. To je saopšteno na okruglom stolu "Oblikovanje puta evropskih integracija Crne Gore - ključni izazovi i aktuelna politička dešavanja", koji je Centar za monitoring i istraživanja (CeMI) organizovao u saradnji sa Aspen institutom u Berlinu. ]]>

Na okruglom stolu je ocijenjeno da je neophodno da, kako bi Crna Gora prevazišla trenutnu situaciju, Evropska unija zauzme direktan i jasan stav kako je u pitanju isticanje gorućih problema, kao i da počne koristiti instrumente koje ima na raspolaganju.

Predsjednik Upravnog odbora CeMI-ja, Zlatko Vujović, govorio je o neophodnosti rada na daljnjem jačanju vladavine prava i suzbijanju postojećih elemenata korupcije na najvišim nivoima države. U tom smislu, Crna Gora je i dalje duboko obilježena velikim političkim uplitanjem i zloupotrebom državnih resursa, što dodatno otežava uspostavljanje nezavisnih pravosudnih i odgovornih državnih institucija koje su preduslov za postizanje neophodnih društveno-političkih i ekonomskih promjena.

On je ocijenio da korupcija na najvišim nivoima države i dugotrajni bojkot parlamenta od strane opozicije samo podstiču osjećaj nejednakosti i nekažnjivosti, kao i nepovjerenje javnosti u integritet rada Vlade.

Izvršna direktorica CeMI-ja, Nikoleta Đukanović, izrazila je zabrinutost u vezi sa nedovršenim reformama u oblasti izborne administracije i nefunkcionalnosti Odbora koji je bio zadužen za pripremu dugo očekivanih zakonskih rješenja, kao i za rad na sprečavanju zloupotrebe državnih i administrativnih sredstava, povećanje transparentnosti i uspostavljanje zajedničke osnove među različitim parlamentarnim frakcijama.

Kao i u slučaju izbornih reformi, ostvarivanje konkretnih rezultata u oblasti vladavine prava ometeno je nedostatkom političke volje i tendencijom da se zaštiti privatni ispred javnog interesa.

„U tom smislu, očekuje se da će EU podržati napore građanskog društva i drugih relevantnih strana da se krene naprijed sa sveobuhvatnim i strukturnim reformama koje predstavljaju kamen temeljac demokratije“, rekla je Đukanović.

Istraživačica javnih politika u Institutu Alternativa, Ana Đurnić, istakla je da stvaranje ambijenta u kome se dešavaju izbori u CG prevazilazi izbornu kampanju i izborni dan, te da Evropska komisija treba da obezbijedi sopstvenu procjenu i da se u ocjeni izbora ne oslanja isključivo na izvještaje OEBS/ODIHR.

“Izborne zloupotrebe u Crnoj Gori su posljedica dugogodišnjih Vladinih neuspjeha da spriječi monopol i korupciju u javnim nabavkama, političko zapošljavanje u javnom sektoru, netransparentno, diskreciono odlučivanje o raspodjeli sredstava iz tekuće budžetske rezerve, nedostatak kontrole nad raspodjelom socijalnih davanja i državnih pozajmica“, rekla je Đurnić.

Specijalni izaslanik Ministarstva vanjskih poslova Njemačke za jugoistočnu Europu, Tursku i zemlje EFTA, ambasador Christian Hellbach, napravio je presjek napretka zemalja Zapadnog Balkana i izazova s kojima su se susrele na putu evropskih integracijskih procesa.

On je naglasio da, iako je otvaranje pregovaračkih poglavlja važno, njihovo zatvaranje je ono što se zaista broji.

Ambasador Hellbach je takođe naglasio da postoji imperativna potreba da se omoguće sveobuhvatne reforme usmjerene ka mijenjanju trenutnih političkih navika i uklanjanju strukturnih nedostataka u državnim institucijama u Crnoj Gori.

 

]]>
Mon, 20 May 2019 15:29:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241171/titula-vodece-drzave-u-eu-integracijama-je-teret-i-test.html
Sjutra protest pokreta Odupri se http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241169/sjutra-protest-pokreta-odupri-se.html Građanski protest pokreta Odupri se - 97.000, pod sloganom "Za nezavisnost od koverti", biće održan sjutra u 20 sati ispred Skupštine Crne Gore. ]]>

Čelnik pokreta Odupri se, Džemal Perović, kazao je da je protest nazvan "Za nezavisnost od koverti" i da očekuje podršku svih slobodnih građana koji žele nezavisnu državu bez koverti, organizovanog kriminala i korupcije.

Kako je naveo Perović, očekuju da rame uz rame sa građanima budu svi oni potpisnici koji su svojim političkim i moralnim kredibilitetom garantovali da će se zalagati za principe i realizaciju ciljeva iz Sporazuma o budućnosti.

“Građani će ispred Skupštine, 21. maja, pogledima tražiti njihova lica kako bi se uvjerili ko je tu i ko je još za realizaciju Sporazuma o budućnosti”, rekao je on.

Perović je kazao da su političke razlike normalne i razumljive, ali da je ovo trenutak da se zna ko je jasno za rušenje režima.

Jedan od predstavnika pokreta Odupri se, Nikola Grdinić, rekao je da ne odustaju od borbe za slobodnu Crnu Goru, zajedno sa svim onima koji prepoznaju važnost aktivnog učešća u promjenama koje slijede.

“Nenasilna borba nema alternative, zato se ponovo vidimo 21. maja, ulica je još jedina slobodna institucija”, poručio je on.

Omer Šarkić iz pokreta Odupri se, kazao je da su se predstavnici pokreta upravo vratili iz posjete Briselu, gdje su se susreli sa dijelom briselske administracije koji, kako je naveo, ima razumjevanja za situaciju u Crnoj Gori i pomno prati dešavanja u državi.

Kako je rekao, tokom susreta sa njima, objasnili su im kako funkcioniše vlast u Crnoj Gori, “sistem u kome se kovertama korumpira sve, od političkih partija, poslanika, do tužioca, sudija i policajaca”, zaključio je on.

]]>
Mon, 20 May 2019 15:03:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241169/sjutra-protest-pokreta-odupri-se.html
Čin obnove nezavisnosti opravdao viziju BS-a http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241166/cin-obnove-nezavisnosti-opravdao-viziju-bs-a.html Bošnjačka stranka (BS) povodom 21. maja - Dana nezavisnosti Crne Gore i obilježavanja trinaest godina samostalnosti, upućuje čestitke svim građanima u državi i dijaspori. ]]>

"Obnovom nezavisnosti, 21. maja 2006. godine,Crna Gora je ponovo postala međunarodno priznata država na demokratski odžanom referendumu", navode u saopštenju.

Podsjećaju da je tada BS bila dio bloka za nezavisnu i suverenu Crnu Goru, te ističu da su pripadnici bošnjačkog naroda iz Crne Gore i dijaspore dali nesebičan doprinos u povratku njene državnosti.

"Smatramo da je čin obnove nezavisnosti 2006. godine potpuno opravdao tadašnju viziju koja se odnosila na jačanje državnog integriteta i punu afirmaciju države na međunarodnom planu, što predstavlja jedan od temeljnih programskih zalaganja BS-a. Nastavićemo da aktivno učestvujemo u jačanju države i njenih institucija, a sve u cilju stvaranja stabilnog i demokratskog društva utemeljenog na višeetničkom i multivjerskom skladu", zaključili su u saopštenju.

]]>
Mon, 20 May 2019 14:38:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241166/cin-obnove-nezavisnosti-opravdao-viziju-bs-a.html
CG se voli iskrenošću, poštenjem i čuvanjem tradicija http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241161/cg-se-voli-iskrenoscu-postenjem-i-cuvanjem-tradicija.html Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić u svoje i ime partije svim građanima Crne Gore, čestitao je Dan nezavisnosti. ]]>

"Smisao i značenje 21. maja svakako se, ni u najmanjoj mjeri, ne nalaze u zlonamjernim i krivotvorenim interpretacijama nosilaca vlasti koji, vidjeli ste, i ovih dana, ovaj datum zloupotrebljavaju isključivo da jedne proglašavaju patriotama, a druge izdajnicima. To nije samo profanisanje patriotizma kao osjećanja imanentnog svakom ljudskom biću, već i svođenje ovog datuma na instrument kojim bi željeli da ostanu na vlasti i u tome je suština njihove "ljubavi" prema Crnoj Gori", navodi Bečić u čestitki.

Kaže da građani znaju kako se Crna Gora voli.

"Crna Gora se voli iskrenošću, poštenjem, čuvanjem njenih najboljih tradicija, bratskom ljubavlju, komšijskom slogom, a ne kriminalom, lopovlukom i mržnjom, kako je vole oni koji se, nažalost, nalaze na njenom čelu", naveo je lider Demokrata.

Poziva na, kako kaže, promijenu paradigme ljubavi prema Crnoj Gori.

"Hajde da je volimo i poštujemo onako kako ona zaslužuje – bez gaženja njenih zakona i njenog Ustava, hajde da sačuvamo njene ljepote od pohlepnih tajkuna bliskih vlasti, hajde da spriječimo našu mladost da odlazi iz domovine, hajde da se u njoj rađaju novi naraštaji, hajde da živi Crna Gora, naša majka i naša otadžbina. Da je slavna i da je vječna Crna Gora", zaključio je Bečić.

 

]]>
Mon, 20 May 2019 14:17:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241161/cg-se-voli-iskrenoscu-postenjem-i-cuvanjem-tradicija.html
Vrijeme potvrdilo istorijski podvig naše generacije http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241146/vrijeme-potvrdilo-istorijski-podvig-nase-generacije.html Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je povodom 21. maja Dana Nezavisnosti najsrdačnije čestitke svim građanima Crne Gore i najbolje želje za njen brži ekonomski i ukupni razvoj i napredak. ]]>

„Poslije samo 13 godina od obnove nezavisnosti i ponovnog sticanja međunarodnog priznanja Crne Gore, danas s ponosom ističemo da je vrijeme potvrdilo kakav je istorijski podvig napravila naša generacija. Ratnička zemlja slavne hiljadugodišnje tradicije mirnim demokratskim putem obnovila je svoje državno i nacionalno ime, i svrstala se u red modernih evropskih država. Postala važan faktor regionalne stabilnosti, uvažena članica NATO alijanse, na pragu punopravnog članstva u Evropsku uniju", naveo je Đukanović u čestitki.

Kaže da je Crna Gora danas država koja je regionalni lider u razvoju ekonomije, sve privlačnija investiciona i turistička destinacija s realnim izgledima za dinamiziranje rasta i poboljšanja kvaliteta života građana.

Pored toga, kako ističe predsjednik, Crna Gora je danas multietnička zajednica za primjer u širem okruženju, posvećena demokratskom i institucionalnom snaženju, vladavini prava i unapređenju ljudskih prava i sloboda, po evropskim standardima.

"Sve ovo je siguran temelj i preduslov za dalji razvoj Crne Gore u skladu sa savremenim evropskim i svjetskim trendovima. Za novo doba trebaju nam nova znanja. Živimo u vremenu četvrte industrijske revolucije. Zato moramo imati obrazovni sistem koji će biti ključ za osvajanje i implementaciju novih tehnologija, za osposobljavanje društva za razvoj u eri digitalizacije. Inovacije stvaraju i ambijent za prevazilaženje starih podjela i retrogradnog nasljeđa, u najboljem interesu današnjih, i generacija koje dolaze. U tim procesima nužno je osavremenjavanje socijalne funkcije države, nužna je solidarnost koja je oduvijek krasila crnogorsko društvo. Ja snažno vjerujem da se respektibilna većina ljudi u Crnoj Gori, na osnovu konkretnih rezultata koje smo ostvarili u međuvremenu i etabliranja države kroz partnerstvo s najrazvijenijim zapadnim demokratijama, uvjerila da smo preuzimajući odgovornost za vlastitu budućnost prije 13 godina napravili najbolji izbor. U to ime, svim našim građanima još jednom čestitam 21. maj, s najboljim željama za ličnu i porodičnu sreću, i za dalji procvat naše države. Nek je vječna Crna Gora!", zaključio je Đukanović.

]]>
Mon, 20 May 2019 12:11:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241146/vrijeme-potvrdilo-istorijski-podvig-nase-generacije.html
"Neovisnost Crne Gore jeste i biće neupitna" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241144/neovisnost-crne-gore-jeste-i-bice-neupitna.html Nakon trinaest godina od obnove neovisnosti Crne Gore, s ponosom mogu kazati da je hrvatski narod bio važan dio političke platforme za samostalnost Crne Gore, i pristupanje NATO savezu i Evropskoj uniji, kazala je u čestitki povodom 21. maja Dana nezavisnosti ministarka u Vladi Crne Gore Marija Vučinović. ]]>

Vučinović je podsjetila da je Crna Gora, maja 2006. godine, pokazala političku zrelost i odgovornost, prepoznajući svoje različitosti kao snagu ka zajedničkom cilju – obnovi neovisnosti, međunarodno priznatoj i demokratskoj državi svih njenih građana.

"Crna Gora je danas punopravna članica NATO saveza i sigurna destinacija za brojne strane investitore. Takođe, zahvaljujući odgovornoj državnoj politici, bilježi snažan ekonomski rast i prepoznata je kao važan faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu i sljedeća zemlja kandidat za EU", naglasila je u čestitki.

"No, i pored svih pozitivnih rezultata, svjesni smo da ima još onih koji pokušavaju uzurpirati neovisnost naše države. Ali na sreću, njihov je broj zanemarljiv u odnosu na onaj koji dominatno baštini tekovine 21. maja i predstavlja nepremostivu branu bilo kakvom pokušaju narušavanja multietničkog sklada i državnog suvereniteta. Neovisnost države Crne Gore jeste i biće neupitna. U to ime svim građankama i građanima Crne Gore, želim sretan 21. maj - Dan neovisnosti", poručila je Vučinović.

 

 

 

 

]]>
Mon, 20 May 2019 11:51:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241144/neovisnost-crne-gore-jeste-i-bice-neupitna.html
Za 13 godina postali u svijetu uvažena zemlja http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241141/za-13-godina-postali-u-svijetu-uvazena-zemlja.html Predsjednik Skupštine Ivan Brajović čestito je Dan nezavisnosti Crne Gore, uvjeren da ćemo svaki naredni 21. maj obilježavati u sve uspješnijoj i bogatijoj Crnoj Gori. ]]>

“Svaki novi 21. maj, svaka godina u kojoj od 2006. obiježavamo život u ponovo nezavisnoj, našoj državi Crnoj Gori, dodatno nam potvrđuje veličanstvenost građanskog dostignuća koje slavimo 13. put”, navodi Brajović u čestitki.

Kako kaže Brajović, 21. maj je jedan od datuma koji protokom vremena postaje sve važniji.

“Za samo nešto više od decenije, Crna Gora je formirala institucije i uspostavila sve složene mehanizme za funkcionisanje države. Za to kratko vrijeme postali smo ne samo međunarodno prepoznatljiva, već i širom svijeta uvažena zemlja. Postali smo jedna od 29. NATO članica, a u regionu dobar susjed i država bez premca po uspješnosti u evropskim integracijama”, navodi predsjednik Skupštine.

Kao demokratska država, kako navodi Brajović, njegujemo pluralizam političkih i svih drugih ideja koje čine moderno građansko društvo.

“Treba još posvećenije da radimo na postizanju društvenog konsenzusa u vezi sa strateškim razvojnim pravcima države. Čestitam Dan nezavisnosti Crne Gore, uvjeren da ćemo svaki naredni 21. maj obilježavati u sve uspješnijoj i bogatijoj Crnoj Gori”, zaključio je Brajo

]]>
Mon, 20 May 2019 11:42:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241141/za-13-godina-postali-u-svijetu-uvazena-zemlja.html
Od obnove nezavisnosti 13 godina http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241135/od-obnove-nezavisnosti-13-godina.html Crna Gora sjutra će obilježiti 13 godina od održavanja referenduma na kojem je obnovila državnu nezavisnost. ]]>

Prema zvaničnim rezultatima, na referendumu 2006. godine glasalo je 419.240 građana ili 86,5 odsto od ukupnog broja birača.

Crnogorsku nezavisnost podržalo je 230.661 građana ili 55,5 odsto, dok je za ostanak zajedničke države sa Srbijom bilo 185.002 ili 44,5 odsto.

Skupština Crne Gore prethodno je usvojila Zakon o referendumu, koji je dogovoren uz preporuku Evropske unije. Za uspjeh referenduma bilo je potrebno da ga podrži 55 odsto izašlih birača.

Referendumsko pitanje glasilo je – Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom.

Skupština Crne Gore je na sjednici 2. marta, na osnovu predloga predsjednika Republike Filipa Vujanovića donijela odluku da referendum o državno-pravnom statusu bude održan 21. maja.

Za predsjednik Republičke referendumske komisije (RRK) izabran je Slovak František Lipka.

Pravo izjašnjavanja na referendumu imali su građani koji u skladu sa propisima o izborima imali biračko pravo.

Prema podacima RRK, pravo glasa na referendumu imalo je 484 hiljade i 718 građana.

]]>
Mon, 20 May 2019 10:56:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241135/od-obnove-nezavisnosti-13-godina.html
Sinjajevina da ostane biser ekološke CG http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241123/sinjajevina-da-ostane-biser-ekoloske-cg.html Građanski pokret URA bezrezervno je uz građane koje gravitiraju oko planine Sinjajevine, u odbrani tog netaknutog bisera prirode i ogromnog resursa za razvoj naše države, saopštili su danas iz te partije. ]]>

Iz Ure podsjećaju da su juče prisustvovali protestima, kako su kazali, "zajedno sa građanima Crne Gore stali u odbranu Ustava od onih kojima su pravno nasilje i lično bogaćenje važniji od bilo čega i digli glas protiv izgradnje vojnog poligona na Sinjajevini".

"Jer ova vlast ne voli Crnu Goru. Oni svakodnevno rade protiv njenog Ustava, po kojem je Crna Gora između ostalog jedina ustavno ekološka država na svijetu. Oni truju našu prirodu zarad svog profiterstva i profiterstva svojih najbližih. Naše rijeke stavljaju u cijevi, a onda od toga prave novac za svoje džepove i džepove svojih najbližih. Uništavaju našu netaknutu prirodu poput one na Sinjajevini", navode iz GP URA.

Ističu da će biti uporni u nastojanjima da sa građanima odbrane netaknutu prirodu Sinjajevine.

"Sa Sinjajevine dolaze neki od naših najpoznatijih poljoprivrednih proizvoda, ljekovito bolje, organska hrana, Sinjajevina je turistički eko biser. Na njoj neće biti nikakvog vojnog poligona jer mu tamo nije mjesto, a lokalne uprave čiji građani gravitiraju oko planine Sinjajevine su dužne da omoguće sve osnovne uslove za turistički i privredni razvoj te planine. Sinjajevina je biser ekološke Crne Gore, niko joj taj glas neće uzeti", kazali su iz GP URA.

Oni ističu da će se snažno zalagati da se prirodne ljepote i biseri prirode očuvaju od, kako kažu "bahotosti, nezajažljivosti i tirjanstva nadležnih".

"Građani Crne Gore čuvali su ta neprocjenjiva bogatstva u mnogo težim istorijskim razdobljima pa ne vidimo prepreku da i sada trijumfujemo", zaključuje se u saopštenju.

]]>
Mon, 20 May 2019 09:53:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241123/sinjajevina-da-ostane-biser-ekoloske-cg.html
Danas kolegijum SO Kotor http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241112/danas-kolegijum-so-kotor.html Predsjednica kotorske Skupštine Dragica Perović zakazala je za danas sjednicu Kolegijuma. ]]>

Ona je sjednicu zakazala nakon što je od nekoliko političkih subjekata, koji participiraju u Skupštini opštine (SO), dobila zahtjeve da to uradi.

Perović je rekla da će se na sjednici Kolegijuma, u skladu sa odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, Statutom Opštine Kotor i Poslovnikom, razmatrati pomenute inicijative.

Nakon što je opozicija u kotorskom parlamentu, na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), smijenila predsjednika opštine Vladimira Jokića, iz DPS-a su najavili pokretanje inicijative za izbor novog čelnika te opštine.

Kotorska Skupština, poslije smjene Jokića, 24. aprila, nije zasijedala.

]]>
Mon, 20 May 2019 08:15:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241112/danas-kolegijum-so-kotor.html
Crna Gora najbliža ulasku u EU http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241106/crna-gora-najbliza-ulasku-u-eu.html Crna Gora je sada najbliža ulasku u Uniju, ali se ne bi trebalo opterećivati rokovima, već što brže sprovodite reforme zbog građana, kaže u razgovoru za Pobjedu direktor Višegradskog fonda Andor David. ]]>

Višegradski fond je međunarodna organizacija koju su osnovale vlade Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske, zemlje Višegradske grupe, radi podsticanja saradnje među zemljama članicama, kao i sa zemljama koje obuhvataju širi region Zapadnog Balkana, Centralne i Istočne Evrope i južnog Kavkaza.

Osnovni cilj formiranja Fonda je da finansijski podrži projekte iz šest prioritetnih oblasti: kulture, obrazovanja i naučne saradnje, razmjene mladih, prekogranične saradnje i promocije turizma.

David kaže da su u regionu prisutni kroz razne projekte, ali da posebno rade na promociji Fonda za Zapadni Balkan koji je osnovan po uzoru na Višegradski fond.

"Višegradska grupa je uvijek podržavala zemlje Zapadnog Balkana na putu ka EU. Podržavamo princip regate, a to znači da će najpripremljenija zemlja prva i ući u Uniju. U ovom momentu možemo reći da, iako države ispunjavaju pojedine kriterijume, EU stoji u mjestu opterećena svojim problemima", naveo je David.

On kaže i da Unija prolazi kroz svojevrsnu krizu.

"Ali to ne bi trebalo da obeshrabri Crnu Goru, već bi trebalo da date još jači impuls reformama koje se tiču vladavine prava i slobode govora u kojima Crna Gora već ostvaru je dobar progres. Ove reforme ne bi trebalo sprovoditi zbog Brisela, već to moramo uraditi zbog sebe. Kao što je za studenta znanje mnogo važnije od diplome, tako su i za Crnu Goru odrađene reforme zna čajnije od samog ulaska”, istakao je David.

David ističe da Višegradski fond podržava region kroz brojne projekte i da je već uloženo tri miliona u razvoj civilnog društva.

]]>
Mon, 20 May 2019 07:19:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241106/crna-gora-najbliza-ulasku-u-eu.html
CG ide ka EU u težem trenutku nego Bugarska http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241097/cg-ide-ka-eu-u-tezem-trenutku-nego-bugarska.html Već više od deceniije Bugarska je članica Evropske unije. Njen put bio je kontradiktoran, ali uspješan, kazao je za TVCG profesor Univerziteta u Sofiji i savjetnik bugarskog predsjednika, Haralan Aleksandrov. Za Crnu Goru je istakao da se njen proces evropskih integracija odvija u jednom istorijski mnogo težem trenutku, punom izazova. ]]>

]]>
Sun, 19 May 2019 21:41:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241097/cg-ide-ka-eu-u-tezem-trenutku-nego-bugarska.html
Sjutra sjednica Kolegijuma SO Kotor http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241086/sjutra-sjednica-kolegijuma-so-kotor.html Predsjednica kotorske Skupštine Dragica Perović zakazala je za sjutra sjednicu Kolegijuma. ]]>

Ona je sjednicu zakazala nakon što je od nekoliko političkih subjekata, koji participiraju u Skupštini opštine (SO), dobila zahtjeve da to uradi.

Perović je rekla da će se na sjednici Kolegijuma, u skladu sa odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, Statutom Opštine Kotor i Poslovnikom, razmatrati pomenute inicijative.

Nakon što je opozicija u kotorskom parlamentu, na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), smijenila predsjednika opštine Vladimira Jokića, iz DPS-a su najavili pokretanje inicijative za izbor novog čelnika te opštine.

Kotorska Skupština, poslije smjene Jokića, 24. aprila, nije zasijedala.

]]>
Sun, 19 May 2019 19:32:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241086/sjutra-sjednica-kolegijuma-so-kotor.html
BS pozdravlja Prijedlog zakona o vjeroispovijesti http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241075/bs-pozdravlja-prijedlog-zakona-o-vjeroispovijesti.html Bošnjačka stranka pozdravlja Prijedlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je usvojila Vlada, i kroz dalju proceduru podržaće donošenje ovog zakona, saopšteno je iz te partije. ]]>

"Smatramo da je riječ o modernom zakonskom rješenju koje uvažava vjersku i etničku raznolikost Crne Gore i štiti prava pripadnika svih vjerskih zajednica.  Građanski koncept naše države moguće je jačati samo kroz poštovanje njene društvene slojevitosti, vjerskog suživota i poštovanja svih kulturnih identita koji čine njeno društveno biće. Zato je i potrebno donošenje zakonskih rješenja koja će napraviti realan okvir za nesmetano funkcionisanje svih vjerskih zajednica i definisanje njihovih jednakih prava, kao i obaveza, na temelju Ustava i uz poštovanje međunarodnih standarda", kazali su iz Bošnjačke stranke.

Kako su naglasili, za BS je veoma važno da se tim zakonom na bilo koji način ne dovodi u pitanje Sporazum koji je država potpisala sa Islamskom zajednicom.

Zakonom se garantuje poštovanje nivoa dostignutih prava u prethodnom periodu i otvara prostor da se ona dodatno jačaju i unaprjeđuju. 

Veoma je važno stvoriti trajne mehanizme za zaštitu posebnosti svih vjerskih zajednica, posebno u pogledu poštovanja specifičnosti njihovog identiteta, kao i zaštite vjerskih objekata i njihove imovine.

Vjerujemo da će se kroz dalja unapređenja zakonskih rješenja stvoriti prostor i za ubrzanje procesa restitucije i povraćaja imovinskih prava ili obeštećenje nad uzurpiranom imovinom vjerskih zajednica u ranijim društvenim sistemima.

Država Crna Gora je na putu demokratskog razvoja i treba stalno unaprijeđivati prostor za njegovanje različitosti i puno uvažavanje vjerskih prava i sloboda kao jednog od ključnih nosilaca njenog građanskog identiteta.

]]>
Sun, 19 May 2019 18:12:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/241075/bs-pozdravlja-prijedlog-zakona-o-vjeroispovijesti.html