RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/rss.html Dijaspora ključna za razvoj Tuzi http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215577/dijaspora-kljucna-za-razvoj-tuzi.html Dijaspora mora biti jedan od ključnih partnera za budući razvoj opštine Tuzi, smatraju u Demokratskoj Crnoj Gori. ]]>

"Grаđani Malesije i Tuzi od 1. septembra ostvaruju pravo na lokalnu samoupravu kao i svi drugi građani u drugim jedinicama lokalne samouprave u Crnoj Gori. Budući da je ovaj kraj decenjama unazad opstajao zahvaljujući pomoći od strane dijaspore iz Malesije, pa sа punim pravom ističem da dijaspora mora biti jedan od ključnih partnera buduće vlasti za razvoj ovog kraja. Treba napomenuti i to, da je dijaspora u većoj mjeri zaslužna za skoro svaku manju i veću investiciju u ovom kraju u proteklom periodu", saopštio je predsjednik OO Demokrata Tuzi Štjefan Camaj.

Od donacija koje u ovu opštinu dolaze iz dijaspore, kako je naveo, mogli bi se pokrenuti svi projekti, od poljoprivrede do infrastrukture i turizma, što bi tu opštinu, cijenio je," svrstalo u red najrazvijenijih u državi.

"Tuzi su jedna od onih opština kojoj je podrška dijaspore od izuzetnog značaja, a koja se od strane lokalne vlasti, koju predvodi DPS, iz godine u godinu ne tretira kao partner za razvoj ove opštine. Dijaspora Tuzi je jedna od najmoćnijh dijaspora u Crnoj Gori, a moglo bi se reći i šire. Tako moćna dijaspora u Malesiji, odnosno opštini Tuzi, mora imati adekvatnog partnera u lokalnoj upravi koja će joj pružiti snažne garancije da će novac koji ulazi u ovu opštinu biti uložen u razvoj i prosperitet ovog kraja", naglasio je Camaj.

Istakao je da mogućnosti rijeke Cijevne i Skadraskog jezera nijesu valorizovani ni u najmanju ruku svih ovih godina.

"Da jesu iskorišćeni, opština Tuzi svrstali bi se u red najbogatih u našoj državi. Dakle, svi ovi potencijali moraju biti predmet interesovanja bogate dijaspore, podpomognuti lokalnom upravom", smatra Camaj.

On je saopštio da bi se uz saradnju lokalne samouprave, dijaspore i građana koji žive na ovom području, u najkraćem mogućem periodu riješilisvi problemi koje opština Tuzi ima.

"Upravo je to ono za šta se Demokrate zalažu, za zajedništvo ljudi koji ovdje žive, za razvoj ove opštine i za bolji život svih građana. No, to nije lako kada na čelu ove vlasti imate ljude koji se ovim problemom nijesu bavili decenijama unazad. Nadam se da će buduća vlast na nekim novim, zdravim osnovama i drugačijim principima raditi u interesu svih građana u Malesiji, kako bi opština Tuzi bila prosperitena, bogata i mjesto u kojem će mladi ostajati, a u realizaciji svega ovoga kao važnog i uvaženog partnera imati dijasporu iz Malesije", naveo je Camaj.

]]>
Sun, 23 Sep 2018 19:32:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215577/dijaspora-kljucna-za-razvoj-tuzi.html
Vlada da izuzme AEM iz Zakona o državnoj upravi http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215561/vlada-da-izuzme-aem-iz-zakona-o-drzavnoj-upravi.html Media Centar je pozvao Vladu Crne Gore da, kao predlagač, podnese amandman na član 87 predloga Zakona o državnoj upravi koji je u skupštinskoj proceduri i izuzme od primjene ovog propisa Agenciju za elektronske medije (AEM), saopšteno je iz te NVO. ]]>

Kako su kazali, predloženim izmjenama Zakona o državnoj upravi uspostavlja se nadležnost Vlade za imenovanje članova savjeta, odnosno upravljačkih organa, regulatornih agencija.

"Stavljanjem ionako zarobljene AEM pod direktnu kontrolu Vlade nastaviće se dalje urušavanje tržišta elektronskih medija u Crnoj Gori. Vlada nema nijedan argument da ne uvaži neophodnost samostalnosti AEM koja za naše društvo nije manje važna od samostalnosti Agencije za sprečavanje korupcije, a na koju se neće primjenjivati Zakon o državnoj upravi", istakli su iz Media Centra.

U saopštenju te NVO se navodi da predložene  izmjene Zakona o državnoj upravi ukazuju na nedostatak komunikacije između Ministarstva kulture i Ministarstva javne uprave koje je i pripremilo predlog zakona.

"Ministarstvo kulture bi moralo da zna šta piše u EU Direktivi o audio-vizuelnim medijskim uslugama, kao i u predlogu izmjena ovog akta koje priprema Evropska komisija. Direktva EU, sa kojom mora biti usaglašeno crnogorsko zakonodavstvo, jasno propisuje nezavisnost regulatora u oblasti elektronskih medija u odnosu na Vladu, javne institucije i privredni sektor", poručili su iz Media Centra.

Istakli su da je, ukoliko se ne radi o lošoj koordinaciji unutar Valde, jasna namjera da se dodatno pojača uticaj vladajuće partije na elektronske medije i ograniči ostvarivanje javnog interesa u ovoj oblasti.

"To znači, dalje, i pojačano kršenje profesionalnih standarda od strane medija koje kontroliše DPS, dalje uništavanje medija utemeljenih u Crnoj Gori kroz izostanak kontrole marketinškog tržišta. Vlada Crne Gore odbija da započne proces izrade medijske strategije kojom se mogu utvrditi ciljevi i jasne promjene u oblasti razvoja medijskih sloboda koje obuhvataju, između ostalog, i položaj regulatora za elektronske medije (AEM). Posljedica nesistematičnog rada Vlade je i ovakva gruba greška koja ćesigurno biti predmet pažnje Evropske komisije", kazali su iz Media Centra.

]]>
Sun, 23 Sep 2018 14:15:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215561/vlada-da-izuzme-aem-iz-zakona-o-drzavnoj-upravi.html
Uđe li DF u radnu grupu, neće nas zanimati mišljenje Hana http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215558/udje-li-df-u-radnu-grupu-nece-nas-zanimati-misljenje-hana.html Ukoliko se odlučimo da se uključimo u Radnu grupu, Demokratski front neće nimalo zanimati mišljenje ili želje evropskog komesara Hana i aktuelne EK, koji su upravo u oktobru 2015. za nas izgubili svaki demokratski legitimitet, saopštio je poslanik DF-a, Koča Pavlović. ]]>  

Odluče li se da budu dio radne grupe, Pavlović je rekao da će DF podržati format otvorenog dijaloga i učešće što šireg kruga aktera javne i stručne scene.

"Ali pritom nećemo dozvoliti nikakve, toliko puta viđene, opstrukcije i manipulacije od strane samozvanih eksperata iz korumpiranog i stranački jasno svrstanog NVO sektor", rekao je Pavlović.

On tvrdi da su, lideri Ure i Demokrate, Dritan Abazović i Aleksa Bečić, trgovali sa režimom, dok su u oktobru 2015. građani predvođeni DF-om na protestima tražili čišćenje biračkog spiska i poštene izbore.

Sve to se dešavalo, kaže Pavlović, uz aktivno posredovanje Brisela.

"Bila je to ona čuvena prevara zvana 'Demokratski dijalog' u Bijelom salonu Skupštine Crne Gore. Farsa čiji je navodni cilj trebala da bude reforma izbornog zakonodavstva i stvaranje fer uslova za prve poštene izbore. A rezultat te sramotne farse iz oktobra 2015. bio je ulazak tzv.'građanske opozicije' u vladu Mila Đukanovića i preuzimanje RTCG od strane Druge familije", kazao je Pavlović.

"Demokratski dijalog" koji su Bečić i Abazović vodili sa Đukanovićem u oktobru 2015. u Bijelom salonu Skupštine, prema navodima Pavlovića, nije donio "ama baš nikakvog poboljšanja izbornih pravila i izbornih uslova".

"Jedino su se otimanjem RTCG otvorila još jedna medijska vrata za promociju tzv. 'građana' i za napade na DF. Ukoliko odlučimo da prihvatimo učešće u ad-hoc Radnoj grupi - za koju vidimo da je usaglašeno predlažu tzv. 'građani' i Duško Marković - DF neće dozvoliti da se to pretvori u još jedan sramotni 'dijalog u Bijelom salonu'. Nećemo dozvoliti da se to pretvori u još jednu prevaru iz koje građani Crne Gore ne bi dobili ništa u pogledu ostvarivanja svoga prava na slobodne i fer izbore, a iz koje bi sa druge strane Druga familija opet dobila RTCG, a g-đa Ćalović-Marković kontrolu nad ASK", navodi Pavlović.

 

]]>
Sun, 23 Sep 2018 13:37:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215558/udje-li-df-u-radnu-grupu-nece-nas-zanimati-misljenje-hana.html
Desnica može zaustaviti proširenje EU http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215544/desnica-moze-zaustaviti-prosirenje-eu.html Proces proširenja Evropske unije može biti zaustavljen ukoliko na izborima za Evropski parlament (EP) pobijedi ekstremna desnica, poručila je poslanica u EP, Tanja Fajon. ]]>


Izbori za Evropski parlament zakazani su za maj a, prema mišljenju Fajon, oni mogu uticati na politiku proširenja.

"Puno zavisi od toga koja će politička grupa pobijediti na izborima. Ako pobijedi ekstremna desnica, može se dogoditi da će se proces proširenja zaustaviti. Bojim se da bi u tom slučaju lideri iz zapadnobalkanskih država bili više skloni nacionalizmu sa ciljem očuvanja moći i vlasti", rekla je Fajon agenciji Mina.

Ona se nada da će lijeve i liberalne opcije ipak dobiti više podrške i da će se san o Zapadnom Balkanu unutar EU konačno ostvariti.

"Ja ću svakako nastaviti da, unutar Evropskog parlamenta, radim na ostvarenju tog cilja", poručila je Fajon.

Predsjednik Slovenije, Borut Pahor, rekao je nedavno na Bledskom strateškom forumu da se slaba Evropska unija neće proširiti na Zapadni Balkan i da EU ne može da se nada prijemu Srbije, Crne Gore i Albanije kao novih članica u sadašnjem stanju.

Fajon je, komentarišući takve navode, kazala da u EU postoje različite pozicije oko pitanja proširenja Unije.

"U ovom trenutku izgleda da je najveći prijatelj kada je u pitanju približavanje Zapadnog Balkana EU Njemačka, dok Francuska insistira na potrebi da se prvo riješe nagomilani problemi u EU i tek onda otvore vrata za nove članice sa Balkana", rekla je Fajon.

Ona vjeruje da će se proširenje dogoditi kada se svi glavni akteri u EU usaglase oko toga da je Unija zrela da primi nove članice.

"Sa druge strane, moramo imati u vidu da je pristupanje svake nove članice EU sve teže s obzirom na to da postoji sve više uslova. Ovo je posljedica djelimično lošeg iskustva koje EU ima sa nekim proširenjima u prošlosti", precizirala je Fajon.

EU je, pojasnila je ona, uvezla niz bilateralnih problema koje države prije pristupa nisu riješile.

"Skrenuću pažnju samo na problem arbitraže između Slovenije i Hrvatske. Bojim se da, imajući u vidu trenutnu konstalaciju moći i način razmišljanja u EU, će biti teško da bilo koja država kandidat postane članica ako ne riješi otvorena pitanja sa susjedima", rekla je Fajon.

Ukratko, dodala je ona, EU mora prvenstveno da se dogovori sama sa sobom, a dinamika daljeg proširenja zavisi i od toga kojom brzinom države ispunjavaju uslove i sprovode reforme. 

Fajon je ocijenila da projekat EU garantuje mir u Evropi, dok pribjegavanje nacionalizmu može uništiti tu sigurnost i stabilnost, a takođe i usporiti proces proširenja.

"Nacionalizam nikada nije riješio srž problema, nego je stvorio samo veće probleme. Zabrinjavajuća pojava i rast ekstremnog nacionalizma u Evropi i svetu su alarmantni. Duboko sam uvjerena da moramo da se borimo protiv takve retorike koja nastavlja da uništava već ionako krhke mostove", rekla je Fajon.

Upitana da li je saglasna sa ocjenom predsjednika Evropske komisije, Žan Klod Junkerom da će ukoliko EU ispusti iz vida Zapadni Balkan, drugi povećati svoj uticaj, odgovorila da je to scenario koji je bio uvijek prisutan.

"Rusija ima saveznika u Srbiji i Republici Srpskoj u BiH. Moskva pokušava da održi svoj uticaj u regionu, prvenstveno podržavajući proruske snage koje se protive članstvu balkanskih država u NATO-u. Kao Rusija, i Turska ima tradicionalno važnu ulogu u regionu", kazala je Fajon.

Ona je dodala da Ankara puno ulaže u BiH, gdje ima političkog saveznika medju Bošnjacima.

"Njihovi lideri podržavaju Erdogana, koji je zbog nedemokratskih poteza na sporednom kolosjeku Briselu, što svakako ne predstavlja ’ulaznicu’ za EU. Pored toga ne smijemo zanemariti uticaj Kine koja želi da prodre na evropsko tržište preko Balkana", rekla je Fajon.

Ona je mišljenja da prisustvo Kine može biti problematično za evropsku integraciju Balkana, jer bi Kina, ako sprovede sve planirane investicije, mogla diktirati razvoj tržišta koje ne bi bilo u skladu sa evropskim pravilima.

]]>
Sun, 23 Sep 2018 12:21:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215544/desnica-moze-zaustaviti-prosirenje-eu.html
Izbori u Tuzima biće raspisani do 1. decembra http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215515/izbori-u-tuzima-bice-raspisani-do-1-decembra.html Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović trebalo bi da izbore za skupštinu nove opštine Tuzi raspiše do 1. decembra, shodno Izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji. ]]>  

Član Glavnog odbora DPS-a i odbornik u parlamentu Tuzi Nikola Gegaj kazao je za Pobjedu da je rok za raspisivanje izbora 90 dana od početka primjene Zakona, odnosno od 1. septembra.

On je najavio da će do kraja ovog mjeseca biti formiran organizacioni odbor za stvaranje uslova za početak rada nove opštine.

"Izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji jasno je definisano da izbore raspisuje predsjednik Crne Gore u roku od 90 dana od početka primjene Zakona. Takođe Zakon je jasan i da od raspisivanja izbora pa do njihovog održavanja ne može biti manje od 60, niti više od sto dana. Očekujem da će do kraja ovog mjeseca biti formiran organizacioni odbor i da će odmah početi sa radom. Znaju se njegove obaveze", rekao je Gegaj.

On je istakao da je DPS "još jednom dokazala da je ozbiljna partija koja apsolutno stoji iza svojih predizbornih obećanja“.

''Vlada Crne Gore bila je predlagač i usvojila je izmjene i dopune Zakona koje su procesuirane Skupštini i poslanici DPS-a, i to svi, glasali su da Tuzi budu punopravna opština. Vjerujem da će nova opština podsticati brži ekonomski i sveukupni razvoj ovog područja i jačanje prava građana na lokalnu samoupravu", rekao je Gegaj.

]]>
Sun, 23 Sep 2018 08:52:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215515/izbori-u-tuzima-bice-raspisani-do-1-decembra.html
Ne funkcioniše SNP, lokalna vlast u krizi? http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215494/ne-funkcionise-snp-lokalna-vlast-u-krizi.html U Kotoru ne funkcioniše Socijalistička narodne partije (SNP), što može dovesti do raspuštanja Skupštine u kojoj je ta partija dio većine. To je ocjena dugogodišnjeg člana SNP-a Ljubenka Borovića koga je nedavno predsjednik Opštine Vladimir Jokić smijenio iz Odbora direktora Komunalnog preduzeća. ]]>  

Borović smatra da je takva odluka bez sazivanja sjednice Skupštine primjer samovolje Jokića, koji je, kada smo ga kontaktirali zakomentar, rekao da je službeno odsutan ovih dana.

Smjena u Odboru direktora komunalnog nije samo još jedna odluka koju predsjednik donosi bez skupštine, već je pokazatelj da u Kotoru ne funkcioniše SNP, misli stari član ove partije Ljubenko Borović, koga je nedavno na ovom mjestu zamijenila partijska koleginica Snežana Jonica.

"Ja znam da je to atak na mene, da se makne zato što navodno nisam poslušao, ali ne znam koga. Ne znam koga, jer partijskog odbora Socijalističke narodne partije nema. Dalje, u saznanju sam da je ovo pokrenuo odbor SNP-a. Ja ne znam ni čiji su oni više članovi. Znači oni mogu samo da budu nezavisni ili građanski ili kako god hoće, ne mogu više da donose dokumenta u ime Socijalističke narodne partije", kazao je Borović.

On se žalio Upravnoj inspekciji, te čelnicima opštine i skupštine koji su bili nedostupni TVCG, kao i Snežana Jonica, inače direktorica Pravne službe Luke Kotor.

Kratko telefonom predsjednik Opštine Vladimir Jokić objašnjava da je primijenio član 59 zakona o lokalnoj samoupravi koji mu dozvoljava da privremeno donosi akta ako skupština nije u mogućnosti da se sastane.

Iz opozicionog DPS-a ponavljaju pitanje zašto.

"U Skupštini grada nema većine. Znači od 9.6. od kada je skupština prekinuta na zahtev kluba Demokrata, više skupština nije sazivana jer nema 17 ljudi koji jednako misle i koji su spremni da podrže bilo koju odluku predsjednika opštine i njegove garniture. On je preuzeo takvu nadležnost da svaku odluku koju misli da mu treba, on sam donosi, počev od javnih rasprava, preko imenovanja, do usvajanje programa rada", rekao je sekretar OO DPS-a Kotor Željko Avramović.

"Mene je strah da će morati da se nešto mijenja u Kotoru. A to što se mijenja, prema onome kakve poteze vuče predsjednik ide ka raspuštanju skupštine", kaže sa druge strane Borović.

SNP je član koalicione vlasti u Kotoru koju čine još Demokrate, DF, URA i SDP. Oni predstavljaju tijestu većinu od 17 odbornika u odnosu na 16 u opoziciji.

Nevenka Macan, RTCG

]]>
Sun, 23 Sep 2018 08:17:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215494/ne-funkcionise-snp-lokalna-vlast-u-krizi.html
Ne ugrožava se nezavisnost AEM-a http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215477/ne-ugrozava-se-nezavisnost-aem-a.html Predložena rješenja u predlogu Zakona o državnoj upravi koja se odnose na položaj državnih agencija/regulatora ni na koji način ne ugrožavaju njihovu nezavisnost, saopštilo je Ministarstvo javne uprave (MJU). ]]>

"Sve agencije, uključujući i Agenciju za elektronske medije (AEM) smo posmatrali na nivou principa i primjenjući najbolje evropske prakse koje smo prethodno definisali i usaglasili u saradnji sa Evropskom komisijom i SIGMA-om", kazali su iz MJU povodom ocjena Centra za građansko obrazovanje (CGO) da AEM izmjestiti iz okvira ostalih agencija.

Iz Ministarstva su jkazali da Evropska unija ne traži odgovornost agencija (regulatora) parlamentu.

"Naprotiv, Principi javne uprave iz 2017. godine kojima je SIGMA za potrebe ocjenjivanja stanja u državama kandidatima utvrdila standarde dobre javne uprave, definišu odgovornost prema Parlamentu samo kao izuzetak. Takođe, predložena rješenja obezbjeđuju agencijama pravnu, finansijsku, organizacionu, stručnu i kadrovsku samostalnost kao što je kod regulatora u oblasti medija u zemljama EU (Švedska, Danska, Estonija)", navodi se u saopštenju.

Cilj novih rješenja, kako je saopšteno, je da se u sistem državne uprave, pored ministarstava i organa uprave, po prvi put uvedu državne agencije i fondovi, koji su u funkcionalnom smislu dio sistema državne uprave.

"Sve ovo treba da doprinese da se uspostavi pravni okvir za jasnu organizaciju i tipologiju organa čime će se ispuniti jedan od strateških ciljeva reforme javne uprave utvrđen Strategijom reforme javne uprave do 2020. godine. Cilj novih zakonskih rješenja je da se stvore uslovi za reorganizaciju državne uprave, unaprijedi organizaciona struktura i sistem državne uprave u skladu sa evropskim standardima. Predložena zakonska rješenja treba da doprinesu stvaranju moderne, racionalne i efikasne javne uprave i smanjenju troškova javne uprave", zaključuju u Ministarstvu javne uprave.

]]>
Sat, 22 Sep 2018 19:03:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215477/ne-ugrozava-se-nezavisnost-aem-a.html
Napadi DF-a su po nalogu DPS-a http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215472/napadi-df-a-su-po-nalogu-dps-a.html Iz Građanskog pokreta URA odbacili su tvrdnje poslanika Demokratskog fronta (DF) Jovana Vučurovića da je ta partija, zajedno sa Demokratama, bilo šta dogovorila sa DPS-om. ]]>

“Odbacujemo zlonamjerne tvrdnje poslanika Vučurovića da su GP URA i DCG bilo šta dogovarale sa DPS-om. Jedini za koga bi se moglo reći da se tajno sastaje sa DPS-om je upravo Demokratski front, koji očigledno godinama pomaže opstanak Demokratske partije socijalista na vlasti. Sada je već jasno da je DF postao pendrek u rukama DPS-a koji služi isključivo za disciplinovanje opozicije”, saopštio je politički direktor GP URA Rade Milošević odgovarajući na današnju izjavu poslanika Vučurovića.

Milošević dalje navodi da je cilj izjave Vučurovića zapravo sabotiranje formiranja i rada Radne grupe.

“Cilj saopštenja je samo uvod u sabotiranje formiranja i rada Radne grupe. Želim da napomenem da se lideri URA-e i DCG nikada nisu i neće tajno sastajati sa DPS-om, što se za lidere DF-a ne može reći. Mi smo ponudili Plan koji je dobio podršku u Briselu i od njega nećemo odustati. Vidljiva je nervoza jer su URA i DCG predložile reforme koje će istinski unaprijediti izborni ambijent, što je prepoznato i sa relevantnih međunarodnih adresa. URA I DCG neće stati, jer za razliku od DF-a držimo do riječi. Koliko njihova riječ vrijedi dokazali su činjenicom da su najprije bili najveći zagovornici bojkota parlamenta, a prvi su se vratili u parlament, zarad partijskog rejtinga”, kazao je Milošević.

On podsjeća da je posljednju izmjenu izbornog zakonodavstva dogovorio i za nju glasao, zajedno sa DPS-om, upravo Demokratski front.

“Najbolji dokaz saradnje DF i DPS jeste nedavni izbor za predsjednika SO Glavnog grada, kada su odbornici DF glasali za izbor Đorđa Suhiha. Zbog toga ni ne očekujemo ništa drugo od političkih gubitnika, osim da se služe raznoraznim podmetanjima i lažima, jer ih je vrijeme pregazilo. Građani su konačno shvatili ko javno i tajno radi za DPS”, naglašava Milošević.

Kazao je da je njegov lični stav da poslanici DF-a nijesu ni neophodni za radnu grupu.

"Od njih ne očekujem ništa dobro i konstruktivno. URA nikada neće biti za međuopoziciono prepucavanje, ali se na gnusne laži i podmetanja, zarad istine i građana, mora odgovoriti", zaključuje politički direktor URA.

"Privilegiju saradnje sa DPS-om ostavljamo DF-u"

Napadi DF-a na Demokratsku Crnu Goru i GP URA po nalogu su njegovog budućeg koalicionog partnera u Vladi, smatraju Demokrate, navodeći da su u toku pregovori DF-a sa liderima DPS-a o modalitetima buduće saradnje.

Prema riječima odbornika Demokrata u Skupštini Glavnog grada Branka Vukovića, zanimljivo je što lideri DF-a istrajavaju u izjašnjavanju da im ne odgovara Plan sveobuhvatnih izbornih i drugih reformi Demokrata i URE, a odgovara im Plan DPS-a za "površnu optimizaciju" izbornog i drugog zakonodavstva.

Kako je naveo, nije čudno što je Vučuroviću prihvatljiviji plan koji je predložio DPS, a koji je, kako smatra Vuković, usaglašen sa DF-om, nego Plan Demokratske Crne Gore i URE za stvarne izborne i druge reforme, koji je podržala Evropska Unija (EU).

„Da li je tačno da ne podržavate izborne i druge reforme koje su Demokrate i URA iznijele u svom Planu, a podržavate krajnje perfidne zloupotrebe, mahinacije i podvale DPS-a, koji na svaki mogući način nastoji da obesmisli naše napore da građani prvi put u istoriji višestranačja dobiju iole fer i poštene izbore“, pitao je Vuković.

On je kazao da je evropski komesar za proširenje EU i susjedsku politiku Johanes Han poslao nedvosmisleno jasnu poruku da nema izmjena i obesmišljavanja Plana Demokrata i URE.

Kako je kazao Vuković, jedini plan koji je podržan od strane EU kao konstruktivan jeste upravo Plan Demokratske Crne Gore i URE.

On smatra da Vučurović bezuspješno pokušava da stav Brisela i poruku koju su poslali predstavi kao usaglašavanje Demokrata sa DPS-om.

„Ne samo što smo se od početka svog političkog djelovanja obavezali da nećemo nikada ući u koaliciju sa DPS-om, već nam ne pada na pamet da usaglašavamo bilo šta sa onima koji decenijama prekrajaju izbornu volju građana i kradu izbore“, poručio je Vuković.

Tu privilegiju, kako je naveo, ostaviće DF-u, koji posljednjih dana „zajedno sa DPS-om pokušava izigrati i obesmisliti" Plan Demokrata i URE za sveobuhvatne reforme i svesti sve na nadogradnju izbornog zakonodavstva.

„DF napada Demokrate i GP URA po nalogu njihovih budućih koalicionih partnera u Vladi, jer je panika nastala onog trenutka kad smo svim građanima jasno saopštili informaciju da su u toku pregovori lidera DF sa liderima DPS-a o modalitetima buduće saradnje, koja će rezultirati koalicionim savezom ova dva politička subjekta“, rekao je Vuković.

On je dodao da informaciju o tome da su u toku pregovori DPS-a i DF-a potkrepljuje nekoliko činjenica.

„Na sjednici Skupštine Glavnog grada odbornici Koalicije DF - SNP su glasali za izbor predsjednika Skupštine Glavnog grada, kojeg je predložio DPS. U Kolašinu odbornici DF-a su bili uzdržani prilikom izbora predsjednika Opštine iz redova DPS-a, to isto se desilo i u Pljevljima kao i još jednom broju lokalnih samouprava“, objasnio je Vuković.

]]>
Sat, 22 Sep 2018 16:24:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215472/napadi-df-a-su-po-nalogu-dps-a.html
AEM izmjestiti iz okvira ostalih agencija http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215453/aem-izmjestiti-iz-okvira-ostalih-agencija.html Centar za građansko obrazovanje (CGO) zabrinut je zbog odluke Vlade da Agenciju za elektronske medije (AEM) stavi pod svoju direktnu kontrolu, zbog čega su pozvali poslanike da amandmanski djeluju i izmjeste AEM iz okvira državnih agencija, na koje se odnosi Zakon o državnoj upravi. ]]>

"Podržavamo sistemski pristup uređenja državne uprave, a što svakako otvara prostor za veći stepen koordinacije nad postojećim agencijama. Međutim, AEM zbog svog značaja, uloge i pozicije u sistemu ne može biti na ovaj način tretiran i stavljan u istu ravan sa drugim agencijama. Dodatno, ovo rješenje je suprotno principima funkcionisanja regulatora u medijima a i EU Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama (AVMSD) čije se usvajanje uskoro očekuje, a koju je Crna Gora obavezna preuzeti i primijeniti, kao dio svojih redovnih obaveza u okviru pregovaračkog procesa", naglasili su iz CGO.

Kako su istakli, izmjene i dopune te Direktive idu suprotno intencijama Vlade Crne Gore da stavi regulatora pod svoju direktnu kontrolu, odnosno idu u pravcu jačanja nezavisnosti regulatora.

"Precizno se propisuje da regulator mora biti pravno odvojen od Vlade i funkcionalno nezavisan, odnosno svoja ovlašćenja treba izvršavati nepristrasno i transparentno i u interesu javnosti. AEM-a kao samostalan i nezavisan regulator bi trebalo da, između ostalog, obezbijedi unaprijeđivanje kvaliteta i raznovrsnosti usluga elektronskih medija, doprinosi očuvanju, zaštiti i razvoju slobode mišljenja i izražavanja, djeluje u cilju zaštite interesa javnosti u oblasti elektronskih medija i zaštite korisnika usluga elektronskih medija na način primjeren demokratskom društvu", rekli su iz CGO.

Iz te NVO su poručili da, uz sve zamjerke na učinke AEM-a koje se odnose na odluke ili izostanke odluka koje su išle u korist vlastima, umjesto da se jača nezavisnost tog tijela, kako bi se prevazilazili identifikovani problemi pribjegava se sasvim suprotnim akcijama.

"Taj pravac otkriva namjeru Vlade da preuzme kreiranje politike u ovoj oblasti, podvede elektronske medije pod svoju kontrolu, što itekako može ugroziti osnovne demokratske principe u oblasti slobode izražavanja i medija. Zbunjujuće je i što su predstavnici Ministarstva kulture najavljivali izmjene Zakona o elektronskim medijima odmah po usvajanju izmjena upravo pomenute EU Direktive iz ove oblasti, kako bi važeća rješenja uskladili sa novinama koje ova Direktiva donosi. Ovo otvara i pitanje međuresorske saradnje u okviru Vlade Crne Gore i usklađenosti politika na državnom nivou", poručeno je iz CGO.

 

]]>
Sat, 22 Sep 2018 14:09:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215453/aem-izmjestiti-iz-okvira-ostalih-agencija.html
Nemoguće da predsjednik DIK-a bude nestranačka ličnost http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215462/nemoguce-da-predsjednik-dik-a-bude-nestranacka-licnost-.html Šansa da za predsjednika Državne izborne komisije (DIK) bude imenovana nepartijska ličnost ne postoji, smatra izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Vanja Ćalović Marković. ]]>

Skupština Crne Gore je 6. septembra objavila konkurs za imenovanje predsjednika DIK-a u kojem se navodi i uslov da kandidat nije član organa upravljanja političke partije u zadnje tri godine.

"Mislim da ne postoji nikakva šansa da to bude nepartijska ličnost, odnosno da bude neko ko će imati intergitet i autoritet, i raditi shodno zakonu“, kazala je Ćalović agenciji MINA.

Prema njenim riječima, i u prethodnom periodu je vladajuća partija svaki put na čelu DIK-a imala suštinski nekoga ko je odlučivao u njenom interesu, bez obzira na to šta propisi kažu.

"Sigurna sam da će to biti i ovog puta“, rekla je Ćalović.

Kako je navela, svakako da je po slovu zakona predviđeno da to bude ličnost koja je nezavisna, odnosno da se bira profesionalac.

„Međutim, na osnovu prethodnog iskustva vidjeli smo da to, ne samo što nije neko ko ima iskustva sa izborima, nego je neko ko je politički vrlo ostrašćen“, kazala je Ćalović.

Ona smatra da je jedan od razloga zašto se radi na novom oglasu, odnosno zašto se vjerovatno neće produžiti mandat postojećem predsjedniku, ogromna kompromitacija te institucije, naročito pred međunarodnom zajednicom, zbog niza nezakonitih postupaka i političkog rada.

Govoreći o zadacima koji očekuju novog predsjednika DIK-a, Ćalović je kazala da on treba da organizuje rad Komisije.

„Počev od redovne kontrole biračkih spiskova, na koju oni imaju pravo s obzirom na to da je zakon izmijenjen i predviđeno je da DIK funkcioniše i mimo izbora“, dodala je Ćalović.

]]>
Sat, 22 Sep 2018 13:21:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215462/nemoguce-da-predsjednik-dik-a-bude-nestranacka-licnost-.html
Vučurović: Izbjeći ucjene i politička podmetanja http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215455/vucurovic-izbjeci-ucjene-i-politicka-podmetanja.html Neophodno je izbjeći ucjene i politička podmetanja u vezi reforme izbornog zakonodavstva, rekao je poslanik Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović, naglašavajući da se ovaj zakon donosi za Crnu Goru, a ne za Brisel ili neku drugu međunarodnu adresu. ]]>

On je kazao da je najvažnije da se u Crnoj Gori reformom izbornog zakonodavstva, kao i drugih segmenata koji se tiču izbornog procesa, dođe do zakona i pravila koji će omogućiti da se prvi put održe pravični i pošteni izbori.

"DF je, kao neko ko je više puta teško oštećen na izborima koje organizuje aktuelni nedemokratski režim, veoma zainteresovan da se iz ruku Demokratske partije socijalista (DPS) izbiju mehanizmi zloupotreba, krađe, ucjena", kazao je Vučurović agenciji MINA.

On je rekao da pažljivo prate i analiziraju situaciju i da će narednih dana donijeti odluku da li će učestvovati u radu radne grupe.

"Primjećujemo da je već došlo do određenih dogovora i usaglašavanja stavova između pojedinih stranaka, konkretno između DPS, Demokrata (DCG) i URE, a očigledan je i pritisak iz briselskih krugova što nikako nije dobro i ne doprinosi povoljnoj atmosferi“, kazao je Vučurović.

On je rekao da će, ukoliko budu učestvovali, insistirati da se sve odvija u parlamentu.

"Sigurno je da bi imali svoju platformu i veliki broj predloga koji bi bili krajnje konkretni I koji bi se bavili suštinom, odnosno otklanjanjem svih onih nedostataka i nepravilnosti uočenih u prethodnih izbornim ciklusima“, rekao je Vučurović. 

Prema njegovim riječima, vidjeće se koliko je ko zainteresovan da se ovaj veliki i važan posao za Crnu Goru riješi na valjan način. 

„Imamo slučaj da su neki ponudili svoju platformu i očekuju da je sada svi stopostotno prihvate, što je nezabilježen politički diletantizam. Takvo ponašanje pokazuje da nijesu svi isto zainteresovani da Crna Gora najzad dođe do uslova za fer izbore, a što je najčudnije, dio opozicije se rađe sastaje i dogovara sa Duškom Markovićem nego sa opozicionim kolegama“, rekao je Vučurović.

On smatra da metodološki nije dobro to što su se pojedini, konkretno DPS i DCG, čitavo ljeto dogovarali, i sad kad su usaglasili stavove, fingiraju svađu i nesporazume, a nude istu plarformu.

„Neophodno je izbjeći ucjene i politička podmetanja, a važno je i znati da se ovaj zakon donosi za Crnu Goru, a ne za Brisel ili neku drugu međunarodnu adresu“, poručio je Vučurović.

On je kazao da ukoliko se bude bude krenulo u ovaj važan posao, onda odgovornost za njegovu realizaciju treba da preuzmu Skupština i poslanici. „Ostali zainteresovani, a među njima i NVO sektor, svakako da mogu doprinijeti svojim sugestijama“.

„DF ne krije da je protiv nekog direktnijeg uticaja ili učešća NVO u radu radne grupe, jer se, sudeći po onima koji su zainteresovani, ne radi o nekim nepristrasnim organizacijama, već su one debelo politički obojene, zavisne od raznih centara moći, a i većina njih je neprijateljski nastrojena prema DF“, ocijenio je Vučurović.

Kako je kazao, neka dostavljaju kritike, sugestije, primjedbe, neka se medijski oglašavaju u vezi ove teme.

„I to je dobar način da budu uključeni u eventualni rad na reformi izbornog zakonodavstva“, ocijenio je Vučurović. 

On je naglasio da je DF uvijek insistirao na transparentnosti i da ne vide razlog zašto bi se javnost isključila iz ovako važnog posla.

]]>
Sat, 22 Sep 2018 12:10:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215455/vucurovic-izbjeci-ucjene-i-politicka-podmetanja.html
Marković na čelu delegacije na zasjedanju GS UN http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215438/markovic-na-celu-delegacije-na-zasjedanju-gs-un.html Crnogorska delegacija, s premijerom Duškom Markovićem na čelu, otputovala je u Njujork, gdje će naredne sedmice učestvovati u radu 73. redovnog godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. ]]>  

Tema ovogodišnjeg zasjedanja je "Učiniti Ujedinjene nacije relevantnim za sve ljude: globalno liderstvo i podijeljene odgovornosti za mirna, pravična i održiva društva".

Marković će se, kako je saopšteno iz Vlade, obratiti Generalnoj skupštini i učestvovati u plenarnom dijelu Sastanka na visokom nivou o kontroli i prevenciji nezaraznih bolesti kao i na sastancima na visokom nivou na teme finansiranja Agende za održivi razvoj do 2030. i Akcije za očuvanje mira.

Predviđeno je i učešće premijera na Blumberg biznis forumu koji okuplja najznačajnije lidere iz javnog i privatnog sektora sa ciljem razmatranja gorućih izazova za prosperitet svih i izgradnje ključnih parnerstava između biznis zajednice i vlada.

Marković će učestvovati i na sastanku predsjednika vlada Zapadnobalkanske šestorke (WB6) koji organizuje visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini, a na poziv Konkordija samita biće jedan od panelista na temu diskusije „Podrška ekonomskoj otpornosti malih ostvrskih i zemalja u razvoju kroz programe državljanstva“.

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović će tokom boravka u Njujorku biti domaćin sastanka ministara vanjskih poslova država članica i posmatrača Američko-jadranske povelje (A5), koji Crna Gora organizuje u okviru predsjedavanja ovom inicijativom.

Darmanović će učestvovati na sastanku ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana i Komesara za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana, na ministarskom sastanku zemalja članica Centralno-evropske inicijative (CEI), na sastanku na visokom nivou o pokretanju Agende za mlade, prvom ministarskom sastanku Globalne alijanse za iskorjenjivanje trgovine robom koja se koristi za smrtnu kaznu i mučenje i sastanku posvećenom agendi Žene, mir i bezbjednost.

Zasijedanju GS UN prethodiće Mirovni samit "Nelson Mendela" koji se organizuje povodom stote godišnjice rođenja Nelsona Mendele.

Marković i Darmanović će učestvovati na brojnim multilateralnim sastancima koji se organizuju na marginama 73. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i imati bilateralne susrete sa visokim zvaničnicima zemalja učesnica, Ujedinjenih nacija i drugih organizacija.

Učešće delegacije Crne Gore na 73. zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija predstavlja priliku za dalju promociju ostvarenih rezultata i prioriteta Crne Gore na unutrašnjem i vanjskopolitičkom planu, jačanje pozicije i vidljivosti Crne Gore u UN i unaprjeđenje bilateralnih odnosa sa državama učesnicama.

]]>
Sat, 22 Sep 2018 10:53:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215438/markovic-na-celu-delegacije-na-zasjedanju-gs-un.html
Halabuku o ugroženosti Srba u CG stvara SPC http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215427/halabuku-o-ugrozenosti-srba-u-cg-stvara-spc.html Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenad Čanak, rekao je da vjeruje da nema nijednog razloga da ne dođe do susreta predsjednika Srbije i Crne Gore, Aleksandra Vučića i Mila Đukanovića. Čanak smatra i da je Đukanović, kao čovjek neuporedivo ogromnog političkog iskustva na ovim prostorima beskonačno dragocjen sagovornik i saborac na rješenju kosovskog pitanja. ]]>  

Čanak je u intervjuu Vikend novinama rekao da susreti predsjednika Crne Gore i Srbije moraju biti uobičajena praksa, a u odnosima dvije zemljem, kako je rekao, ne vidi ništa što bi bilo alarmantno.

Aktuelni politički momenat, smatra Čanak, "neće ugroziti postignute odnose Srbije i Crne Gore".

"Medijska hajka, koja se tako može pročitati iz Crne Gore, potiče od jednog dijela političara i crkve, a to smo znali i ranije, samo što je sada nešto glasnija. Činjenica je da kako napreduje proces rješavanja 'kosovskog čvora' tako se oni koji žive od tog čvora i njegovog nerješavanja osjećaju sve ugroženiji. Ako malo bolje pročitate izjave, recimo partrijarha Irineja, vidjećete da suštinski on Crnoj Gori zamjera pitanje zakonske regulacije kojom se crkva uvodi u pravni sistem. U Srbiji crkva niti plaća porez, niti kome polaže račune, i mi se protiv toga bunimo već dugi niz godina. Crna Gora tu ima mnogo principijelniji i kvalitetniji stav, i naravno da to onima koji vole lov u mutnom smeta", rekao je Čanak.

Crna Gora se, prema njegovom mišljenju, zbog situacije oko Kosova potpuno nezasluženo našla na meti od ranije poznatih dežurnih pljuvača Crne Gore.

“Znamo i ko su i zašto to rade, znamo da su u najvećem broju slučajeva to direktni eksponenti interesa imperijalne politike aktuelne ruske administracije i velikosrpski nacionalisti koji se utrkuju da od Republike Srpske, Srbije ili Crne Gore stvore najzapadniju rusku zemlju na ovim prostorima. I naravno da im smetaju oni koji se zalažu za nezavisnu, suverenu i nadasve demokratsku Crnu Goru i njenu evropsku perspektivu, kao što im smetaju i svi koji imaju proevropske poglede u Srbiji, i svi oni u Republici Srpskoj koji su trenutno vrlo tihi, ali sam siguran da postoje, a koji smatraju da je BiH njihova domovina”, istakao je Čanak.

Govoreći o položaju Srba u Crnoj Gori, Čanak kaže kako "halabuku oko navodne ugroženosti Srba, kao i oko same posjete njenih predstavnika iz Crne Gore srpskim zvaničnicima, stvara prevashodno Srpska pravoslavna crkva",.

"I to sigurno nije nikakva tajna”, rekao je on.

 

]]>
Sat, 22 Sep 2018 07:50:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215427/halabuku-o-ugrozenosti-srba-u-cg-stvara-spc.html
Veze sa Azerbejdžanom se uspješno razvijaju http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215422/veze-sa-azerbejdzanom-se-uspjesno-razvijaju.html Posljednjih godina veze između Crne Gore i Azerbejdžana uspješno se razvijaju u mnogim oblastima, višestruko značajnim u oba pravca. Postoje dugoročne i široke mogućnosti u privrednoj, trgovinskoj, turističkoj i kulturnoj sferi, ocijenio je potpredsjednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu. ]]>

Nimanbegu je učestvovao na svečanoj ceremoniji povodom 100 godina Narodne skupštine Republike Azerbejdžan.

"Uz prisustvo brojnih gostiju, poslanika, šefova parlamenata i vlada država iz čitavog svijeta, svečanu ceremoniju otvorio je predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev, navodeći da ovim istorijskim događajem Azerbejdžan šalje poruku svijetu o nezavisnoj, snažnoj i demokratskoj državi, otvorenoj za saradnju sa svima koji dijele principe mira, tolerancije i uzajamnog poštovanja", saopšteno je iz parlamenta.

Nimanbegu, koji je i predsjednik Grupe prijateljstva sa Parlamentom Azerbejdžana, u svom obraćanju u Narodnoj skupštini Republike Azerbejdžan naveo je da Azerbejdžan danas ostvaruje težnje i ideale razvijene demokratske države, sa svojim dobrim i efektivnim upravljanjem, socio-ekonomskim napretkom i razvojem ljudskog kapitala, kao i njene sve veće uloge i prestiža u međunarodnim odnosima.

"Na kraju I svjetskog rata,1918. godine, Crna Gora je izgubila svoju državnost, upravo iste godine kada je Azerbejdžan dobio nezavisnost, koja nije trajala dugo. Danas, nakon 100 godina, obije imaju svoje suverene države koje su proizvod vjekovne borbe za slobodu i samostalno odlučivanje o svojoj budućnosti. Dodatno, Crnu Goru i Azerbejdžan, međunarodna zajednica doživljava kao pouzdane partnere sa značajnim dostignućima na putu razvoja. Posljednjih godina veze između ove dvije partnerske države uspješno se razvijaju u mnogim oblastima, višestruko značajnim u oba pravca. Postoje dugoročne i široke mogućnosti u privrednoj, trgovinskoj, turističkoj i kulturnoj sferi", zaključio je potpredsjednik Nimanbegu.

Potpredsjednik Skupštine imao je odvojeni sastanak sa predsjednikom Grupe prijateljstva Narodne skupštine Republike Azerbejdžan sa Skupštinom Crne Gore Igbalom Mamadovim i počasnim konzulom Crne Gore u Republici Azerbejdžan Vugarom Alijevim.

"Dvije prijateljske države, za kratko vrijeme uspostavile su snažne uzajame odnose, među kojima mehanizam parlamentarne saradnje kroz grupe prijateljstva ima svoju veoma važnu ulogu, naglasio je Mamadov. Crna Gora je, nakon Turske, država sa najvećim direktnim investicijama koje dolaze iz Azerbejdžana", istakao je počasni konzul Vugar Alijev.

Kako je saopšteno, sagovornici su saglasni da razlozi veoma sadržajnih i kvalitetnih odnosa, počivanju na sličnim vijednostima koje dijele Azerbejdžan i Crna Gora, što se potvrđuje kontinuitetom zvaničnih posjeta na svim nivoima.

"Tokom sastanka dogovorena je posjeta Grupe prijateljstva Narodne skupštine Republike Azerbejdžan Skupštini Crne Gore, tokom mjesaca oktobra tekuće godine", dodaje se u saopštenju.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 22:23:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215422/veze-sa-azerbejdzanom-se-uspjesno-razvijaju.html
SNP: Dogovor unutar opozicije neophodan http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215412/snp-dogovor-unutar-opozicije-neophodan-.html Glavni odbor Socijalističke narodne partije Crne Gore (SNP) poziva sve aktere opozicione političke scene da se ozbiljno razmotre poziv međunarodnih subjekata i domaće političke javnosti kako bi se što skorije formirala Radna grupa za izborno zakonodavstvo. ]]>

Glavni odbor Socijalističke narodne partije Crne Gore (SNP) poziva sve aktere opozicione političke scene, da se manu medijskih prepucavanja i međusobnih sukoba od kojih, kako su kazali, nikakve koristi nemaju opozicioni subjekti a ni građani.

"Mora doći do dogovora unutar opozicije, jer su sadašnje političke relacije na nezadovoljavajućem nivou. Zbog toga je potrebno raditi na strategiji u susret eventualnim parlamentanim izvorima, ostavljajući nerealne ambicije po strani, jer je evidentno da jedinu korist od sukoba ima aktuelna vlast", navodi se u saopštenju.

Treba, kažu, ozbiljno razmotriti poziv međunarodnih subjekata i domaće političke javnosti.

"Kako bi se što skorije formirala radna grupa za izborno zakonodavstvo koja bi opravdala očekivanja građana.

GO SNP je podržao aktivnosti oko formiranja Asocijacije mladih i Asocijacije žena SNP, uz napomenu da rad na finalizaciji ovih projekata uveliko traje.

"Na kraju, GO je analizirao trenutnu finansijsku situaciju u partiji, sa posebnim osvrtom na već učinjene mjere koje su dovele do značajnog smanjenja duga i koje vode ka finansijskoj stabilizaciji", zaključuje se u saopštenju.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 19:43:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215412/snp-dogovor-unutar-opozicije-neophodan-.html
Oproštajna posjeta amabasadora Gruzije http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215370/oprostajna-posjeta-amabasadora-gruzije.html Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović primio je danas u oproštajnu posjetu ambasadora Gruzije u Crnoj Gori Zazu Kandelakija. ]]>

Ministar Darmanović je pohvalio angažman ambasadora Kandelakija u cilju jačanja odnosa dvije prijateljske zemlje, o čemu svjedoči intenzivan politički dijalog na najvišem nivou.

Odlazeći ambasador Gruzije je naglasio da će iskustvo Crne Gore u NATO i EU integracionim procesima koristiti i Gruziji koja, takođe ima jasne političke aspiracije i neupitno opredjeljenje prema zapadnim vrijednostima.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo bilateralnim odnosima, uz ocjenu da postoje brojni potencijali za njihovo dalje jačanje.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 19:03:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215370/oprostajna-posjeta-amabasadora-gruzije.html
DPS: Hronologija malverzacija u kulturnom centru http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215388/dps-hronologija-malverzacija-u-kulturnom-centru.html Omalovažavanje i zloupotrijeba Kotora se nastavlja i to u njegovom najosjetljivijem dijelu – kulturi, na očigled građana i bez minimalnog obzira, saopštio je Opštinski odbro Demokratske partije socijalista. ]]>

"U više navrata OO DPS Kotor je upozoravao na stanje u Kulturnom centru "Nikola Đurković", sa iskrenom nadom da će naša upozorenja na kršenje zakona opametiti lokalnu vlast, ali na žalost to se ipak nije desilo. Bahatost, podmetanja i krivotvorenja i dalje su svakodnevnica u ustanovi koja bi trebala da bude nosioc razvoja kulture našeg grada", navodi se u saopštenju.

"Zbog javnosti, iznosimo hronologiju malverzacija u ovoj instituciji:

1. Podsjećamo da je u toku sudski postupak po tužbi takođe nezakonito smijenjenog direktora Miloša Dževerdanovića, koji je isti Savjet, iz samo njemu znanih razloga, smjenio sa te dužnosti u maju 2017.g. Većinu iz Savjeta kontroliše lokalni SNP. Ohrabreni sporošću sudskih organa nastavljaju da sprovode svoj naum nemajući obzira za pravne propise ove zemlje.

2. Za V.D. direktora imenovana vjenčana kuma Vladimira Jokića – Marija Bernard.

3. Prvo je konkurs prilagođen za VI stepen stručne spreme da bi podobni “kadrovi” mogli učestvovati na istom.

4. Raspisivanje konkursa za direktora JU KC “Nikola Đurković”

5. Odluka je donijeta 15.05.2018.g i po svemu sudeći zbog niza nepravilnosti stavljena van snage jer će konačnu riječ o nezakonitostima i nepravilnostima rukovodstva ove kuće, koja traju od konstituisanja u maju 2017.g. do danas, dati kotorski Osnovni sud na ročištu krajem mjeseca po tužbi dvije kandidatkinje, koje i pored svih ispunjenih uslova i prednosti u svojim biografijama, nisu mogle pobjediti kandidatkinju predsjednika Opštine Vladimira Jokića, vjenčanu kumu Mariju Bernard.

6. U toku razmatranja konkursne dokumentacije došlo je do niza povreda postupka koje nisu sporili većina članova savjeta (što se vidi iz zapisnika koji su vođeni) ali na kraju su neki članovi Savjeta volšebno prepravljali tekstove zapisnika u kojima su nestajali djelovi teksta gdje se navodi da :

-Marija Bernard nije dostavila traženu dokumentaciju po konkursu

-da je priložila neovjerenu dokumentaciju

-da nije dostavila odgovarajuću potvrdu o radnom iskustvu,

-nije dostavila potvrdu o rukovodećem iskustvu za period od najmanje 3 god.

-dostavila je dio obavezne dokumentacije na stranom jeziku bez prevoda i ovjere iste.

-u toku otvaranja postupka dio obavezne dokumentacije naknadno je dodavan, a na očigled članova savjeta KC

7. Ovom prilikom podsjećamo da JU KC Nikola Đurković obavlja svoju djelatnost bez polaganja računa i izvještaja za prošlu godinu pred odbornicima kotorke Skupštine, a isto tako i bez usvojenog plana za 2018.g. koji nikada nije ni upućen na klupe lokalnog parlamenta ali se sredstva nemilice troše u četvorostruko većem iznosu nego što je bila praksa u ranijem periodu. Program se naručuje za podobne i prigodne uglavnom, uz posjetu koju obično prati „10-15 gledalaca „ po riječima jednog od članova savjeta.

“Kada jednom ovo bahaćenje i prisvajanje kotorskog identiteta poput sopstvene prćije, dođe na naplatu – skupo će koštati. Samo se nadamo da šteta učinjena po kulturu i umjetnost Kotora, koja vrijedi mnogo više od privremenih mandata i rođačkih usluga, neće biti nenadoknadiva", navode u DPS-u.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 18:53:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215388/dps-hronologija-malverzacija-u-kulturnom-centru.html
Bićemo partneri i u EU http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215372/bicemo-partneri-i-u-eu.html Predsjednik Vlade Duško Marković primio je u nastupnu posjetu ambasadora Njemačke u Crnoj Gori Roberta Hajnriha Vebera. ]]>

Čestitajući ambasadoru Veberu na novoj dužnosti Marković mu je poželio dobrodošlicu u Crni Goru i u ime Vlade u svoje ime ponovio zahvalnost Njemačkoj na podršci našoj zemlji u procesu evropskih integracija i tokom integracije u NATO.

„Za vrijeme Vašeg prethodnika, ambasadora Materna, Crna Gora je ušla u NATO. Vjerujem da će u Vašem mandatu Crna Gora postati punopravna članica Evropske unije“, rekao je Marković ponovivši da je, nakon ulaska u NATO, državni vanjskopolitički prioritet integracija u EU.

Sagovornici su istakli da je stav obje države da cio region Zapadnog Balkana ima evropsku perspektivu i da u tom kontekstu jedini realan i prihvatljiv model integracije jeste princip regate odnosno vrednovanja svake države prema sopstvenim rezultatima.

Marković je u tom kontekstu ocijenio da podrška Njemačke dogovorena prošlog mjeseca u Berlinu sa saveznom kancelarkom Angelom Merkel kroz konkretnu ekspertsku podršku Crnoj Gori i to u oblasti vladavine prava predstavlja dragocjenu pomoć u jednoj od oblasti u kojoj naša država za cilj i uzor ima njemačke standarde.

"Marković i Veber saglasili su se da su prošlomjesečna zvanična posjeta predsjednika Vlade Crne Gore Njemačkoj i njegovi sadržajni zvanični razgovori sa saveznom kancelarkom bili veoma uspješni, da su pokazali da dvije države dijele stavove u ključnim pitanima od važnosti za Evropu i region Zapadnog Balkana te da to predstavlja čvrstu osnovu za dalje unapređenje ekonomske saradnje Crne Gore i Njemačke", navode u saopštenju.

Na sastanku je, kako navode, bilo riječi i o temama u vezi sa stabilnošću regiona Zapadnog Balkana i Evrope u cjelini.

Njemačka podržava napredak CG

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora SR Njemačke u Crnoj Gori Roberta Hajnriha Vebera. Sagovornici su ukazali na značaj savezništva Crne Gore i SR Njemačke u okviru NATO, te istakli važnost jačanja evropske perspektive Zapadnog Balkana.

 

Konstatovan je frekventan politički dijalog sa Berlinom i najavljen nastavak realizacije posjeta na visokom nivou.

Ministar Darmanović je naglasio značaj podrške SR Njemačke evropskoj integraciji Crne Gore, kao predvodniku procesa.
Ambasador Veber je kazao da se SR Njemačka zalaže za vrednovanje napretka na osnovu pojedinačnih rezultata zemalja u procesu pregovora sa EU. Istakao je važnu i konstruktivnu uloge Crne Gore u regionu.

Ocijenjeno je da postoji prostor za intenziviranje saradnje u brojnim oblastima, među kojima su ekonomija, odbrana i turizam.
Tokom sastanka su razmijenjena mišljenja o aktuelnim regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Konstatovan je frekventan politički dijalog sa Berlinom i najavljen nastavak realizacije posjeta na visokom nivou.

Ministar Darmanović je naglasio značaj podrške SR Njemačke evropskoj integraciji Crne Gore, kao predvodniku procesa.

Ambasador Veber je kazao da se SR Njemačka zalaže za vrednovanje napretka na osnovu pojedinačnih rezultata zemalja u procesu pregovora sa EU. Istakao je važnu i konstruktivnu uloge Crne Gore u regionu.

Ocijenjeno je da postoji prostor za intenziviranje saradnje u brojnim oblastima, među kojima su ekonomija, odbrana i turizam.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 16:22:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215372/bicemo-partneri-i-u-eu.html
Za Program prekogranične saradnje preko 26 miliona http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215371/za-program-prekogranicne-saradnje-preko-26-miliona.html Zajednički rad i trud svih struktura uključenih u sprovođenje Interreg IPA programa prekogranične saradnje za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru 2014-2020 omogućio je da u prethodnom periodu imamo uspješne projekte i dobre rezultate, istakla je zamjenica Glavnog pregovarača i nacionalna IPA koordinatorka Ivana Glišević Đurović na konferenciji u Trebinju. ]]>

Svečana konferencija je održana povodom objave Drugog poziva za dostavljanje predloga projekata u okviru Interreg IPA programa prekogranicne saradnje za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru 2014-2020. Tim povodom je predstavljen Program, detalji drugog poziva za dostavu predloga projekata, kao i projekat NeurNet kao primjer dobre prakse iz prethodnog poziva.

Glišević Đurović je podsjetila da je prekogranična saradnja između organizacija i institucija iz tri države započela u okviru bilateralnih prekograničnih programa, u finansijskoj perspektivi 2007 -2013, naglasivši da je ona rezultirala velikim brojem kvalitetnih projekata.

Istakla je da je za ovaj trilateralni Program od početka sprovođenja vladalo veliko interesovanje, te da je zatražena podrška u okviru Prvog poziva iznosila sedam puta više u odnosu na dostupna sredstava.

S tim u vezi je izrazila očekivanje da će i novi Poziv, za koji je opredijeljeno 26 miliona eura, biti uspješan i da će aplikanti podnijeti veliki broj kvalitetnih projektnih predloga iz oblasti zdravlja i socijalne zaštite, zaštite životne sredine, promocije turizma i kulturne i prirodne baštine, te podsticanja konkurentnosti u regionu.

Konfrenciju je organizovala Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, u saradnji s Kancelarijom za evropske integracije Crne Gore, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Agencijom za regionalni razvoj Republike Hrvatske, a učestvovalo je više od 200 učesnika i potencijalnih aplikanata iz Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

 

]]>
Fri, 21 Sep 2018 15:19:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215371/za-program-prekogranicne-saradnje-preko-26-miliona.html
Mnogo mogućnosti za saradnju sa CG http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215367/mnogo-mogucnosti-za-saradnju-sa-cg.html Male zemlje dijele mnoge slične izazove i stremljenja, prevashodno u procesu očuvanja identiteta i jačanja njihovih ekonomija. Stoga je ova konferencija odlična prilika za razmjenu informacija, ideja i mogućnosti svake zemlje pojedinačno, kao i međusobne saradnje u oblastima gdje postoji zajednički interes, zaključeno je na bilateralnim sastancima predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića sa predsjednicima parlamenata Malte, Andore, Kipra, Islanda, Monaka i Lihtenštajna. ]]>

Sastanci su održani u okviru Dvanaeste konferencije predsjednika parlamenata evropskih država sa manje od milion stanovnika.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika parlamenta, slični zaključci su formalizovani u Zajedničkoj deklaraciji konferencije u kojoj je između ostalog konstatovano da su nezavisnost i suverenitet malih država tokom istorije bile ugrožene u mnogim situacijama, u svim dijelovima Evrope i kroz vijekove, pa je naglašena potreba snaženja saradnje kako bi se podigla svijest o specifičnoj situaciji u kojoj se svaka od njih nalazi.

"Kada je riječ o odnosima sa Crnom Gorom, nedvosmislen je zaključak svih sagovornika da treba jačati parlamentarnu saradnju na više nivoa, razmjenu iskustava i promociju zajedničkih interesa. Sve male države kao osnovnu privrednu granu imaju turizam, pa je Crnoj Gori od posebnog značaja da koristi najbolje prakse ovih država koje su među najrazvijenijima u Evropi", saopšteno je iz kabineta predsjednika Parlamenta.

Kipar i Malta su, kako navode, ponovile svoju bezrezervnu podršku članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji, dok je u razgovoru sa predsjednikom parlamenta Islanda bilo riječi o snaženju NATO partnerstva.

Nakon sastanka sa Brajovićem, predsjednik parlamenta Malte Anđelo Feruđa je rekao da je njegova zemlja uspostavila diplomatske odnose sa Crnom Gorom odmah nakon referenduma i sada, kako je kazao, imaju odlične veze sa Crnom Gorom.

"Mogu da potvrdim da čelni ljudi naših zemalja kao i ministri, imaju dobru saradnju. Postoje investicije u oblasti energetike u Crnoj Gori. Kao članica Evropske unije radujemo se i podržavamo vas. Crna Gora će biti prva zemlja koja će se pridružiti Uniji u procesu proširenja", kazao je Feruđa.

Predsjednik parlamenta Monaka Stefan Valeri izrazio je zadovoljstvo susretom sa predsjednikom Skupštine Crne Gore jer, kako je rekao moramo mnogo toga da uradimo.

"Moramo da koristimo mogućnosti da unaprijedimo ekonomsko partnerstvo. U Monaku postoji jako dobra slika o vama, imate fantastičnu, prelijepu zemlju i mnogo ste učinili na razvoju u posljednjih 12 godina", kazao je Valeri.

Predsjednik parlamenta Lihtenštajna izrazio je zadovoljstvo susretom sa predsjednikom Skupštine Crne Gore i njegovim aktivnim učešćem na Konferenciji, i izrazio očekivanje snažne participacije i tokom sljedećih okupljanja.

"Tokom Konferencije je upriličena i zvanična audijencija kod Njegovog visočanstva nasljednog princa Alojza od Lihtenštajna. U kraćem razgovoru, predsjednik Skupštine je upoznao princa sa zanimljivostima iz istorije i kulture Crne Gore, kao i ekonomskim i vanjskopolitičkim prioritetima", zaključuje se u saopštenju.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 15:09:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215367/mnogo-mogucnosti-za-saradnju-sa-cg.html