RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/rss.html me https://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/rss.html Velikosrpskoj agresiji kumovale i institucije https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296962/velikosrpskoj-agresiji-kumovale-i-institucije.html Velikosrpskoj agresiji na Crnu Goru nečinjenjem ili lošim djelovanjem kumovale su i institucije sistema, poručuju iz Crnogorskog pokreta.

Iz Crnogorskog pokreta podsjećaju da su stalno upozoravali na opasnost od velikosrpske agresije na Crnu Goru i na sve ono što ona donosi, a toga smo, kako su kazali, danas svjedoci.

“Ovoj nesreći koja je zadesila Crnu Goru dobrim dijelom su kumovale i institucije sistema. Nečinjenjem, ili lošim djelovanjem pravosudnih i drugih organa, miješanjem ličnih afiniteta i profesije, urušena je pravna sigurnost, razoreni autoriteti institucija i stvoreni u dužem periodu svi preduslovi za anarhiju, kakvu smo imali potonjih nepunih jedanaest mjeseci. Ulica i antidržavni subjekti, predvođeni SPC, potpuno su urušili pravni sistem zemlje, stvorili situaciju u kojoj država nije bila sposobna da sprovodi zakone Crne Gore i uvede red, ustuknuvši pred radikalizmom i nasiljem. To je dodatno shvaćeno kao slabost i kao poziv da se po dubini državnog sistema, od strane pristalica Amfilohija Radovića i SPC, i udarima spolja još više destabilizuje Crna Gora i pozovu strane države, prvenstveno Srbija i Rusija, na miješanje u unutrašnje stvari”, navodi se u saopštenju Crnogorskog pokreta.

Oni smatraju da se nakon promjene vlasti na izborima krajem avgusta i početnih najava sa lažnim obećanjima, krenulo u, kako su kazali, otvoreno posrbljavanje Crne Gore, najavljujući da se neće prezati od bilo čega u obezbjeđivanju srpske dominacije u društvu i pretvaranja Crne Gore u još jednu "srpsku državu".

“Umjesto najavljene „vlade eksperata“ naziru se obrisi vlade nekakvog polusvijeta sa civilizacijske margine, nekompetentnih partijskih bukadžija bez ikakvog iskustva u državničkim poslovima”, ističu u Crnogorskom pokretu.

Zato, kako navode, na djelu imamo nastavak onoga što su radili dok su bili opozicija – urušavanje države, njenih institucija, pravnog poretka i ustavnog uređenja, jer to jedino i znaju da rade.

"Oni koji bi trebalo da rade na njihovom jačanju trude se da što više ponize i unište ugled svih institucija države, očito želeći da pokažu kako je sve dosadašnje institucije potrebno razoriti i praviti nove po mjeri svojih velikosrpskih interesa", navodi se u saopštenju.

Posljednja dešavanja na Sinjajevni gdje nije održava vojna vježba i učešće lidera GP URA Dritana Abazovića po njima govori da "nova vlast nema svijest niti osjećaj državnika kada su svoju zemlju i njenu vojsku ponizili pred svojim partnerima u NATO i međunarodnom zajednicom, davši, namjerno ili nehotice, svejedno, materijal medijskom smeću iz Srbije, koje kontroliše najviša vlast u Srbiji, da se iživljava nad nemoći naše države".

"Morali bi Dritan Abazović i URA da računaju sa tim da su svojim destruktivnim djelovanjem prema Crnoj Gori, Crnogorcima i manjinama lojalnim Crnoj Gori dobrano napunili čašu žuči. Ne bi trebalo da ispituju trpeljivost građana Crne Gore i ko je u Crnoj Gori većina!", kazali su.

Iz Crnogorskog pokreta su saopštili i da su ovih dana dobili još jedno rješenje tužilaštva kojim se odbacuje osnovanost njihove krivične prijave u vezi događanja u Budvi "promjenom većine i javnog poziva jednog popa SPC na linč policijaca i njihovih porodica objavljivanjem njihovih slika i podataka, objavljenog u jednom internet medijskom smeću".

"To i takvo tužilaštvo je svojim dugogodišnjim nečinjenjem i naklonošću prema SPC i Amfilohiju Radoviću dodatno otvorilo prostor svih dosadašnjih godina za govor mržnje, devastaciju crkvenog naslijeđa, nelegalni upis na MCP i ponašanje SPC u Crnoj Gori kao države u državi! Treba li bolji primjer od odbijanja naše tužbe za podizanje nakaznog, kičastog objekta u ruskom stilu od strane SPC u porti manastira u Dajbabama, koji je zakonom zaštićen kao kulturno dobro od najvišeg značaja? Iako je taj slučaj kao nacrtan za primjenu člana 253-a Krivičnog zakona Crne Gore, kojim je zaprijećeno počiniocu oštećenja i uništenja kulturnoga dobra kazna zatvora od jedne do osam godina, državno tužilaštvo nas je uputilo na privatnu tužbu, smatrajući da nema osnova za pokretanje postupka po službenoj dužnosti. Ako je za očiglednu devastaciju kulturnog dobra, za koju je zaprijećena visoka kazna do osam godina, tužilaštvo našlo da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka po službenoj dužnosti, što onda da očekujemo za bilo koji drugi slučaj?", zaključuje se u saopštenju Crnogorskog pokreta.

]]>
23.10.2020T09:45:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296962/velikosrpskoj-agresiji-kumovale-i-institucije.html
Obaveza nove Vlade da unaprijedi odnose s Rusijom https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296961/obaveza-nove-vlade-da-unaprijedi-odnose-s-rusijom.html Odnosi Crne Gore sa Ruskom Federacijom su tradicionalni i potrebno ih je poboljšati u narednom periodu, zajednička je ocjena lidera Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića i ambasadora Rusije u Podgorici Vladislava Maslenikova.  

Abazović se, kako je saopštila URA, sastao juče s ambasadorom Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladislavom V. Maslenikovim.

“Mi smo mala država i dobro je da budemo u kolektivnom sistemu bezbjednosti, ali to ne znači da treba da imamo loše odnose sa bilo kojom državom, a naročito ne sa Rusijom. Velika je odgovornost na novoj Vladi da unaprijedi odnose sa Ruskom Federacijom i to je naša obaveza”, kazao je Abazović.

Oni su zajednički konstatovali da odnosi između Podgorice i Moskve nijesu na nivou kakvi bi trebali da budu i zajednički se saglasili da se takvo stanje mora mijenjati.

Abazović je Maslenikovu kazao da je turizam važna privredna grana Crne Gore i da inostrane turiste dominantno čine Rusi, pozivajući ih da i dalje dolaze u Crnu Goru, gdje su, kako je ocijenio, uvijek dobrodošli.

“Bilateralni odnosi sa Crnom Gorom nešto su se popravili u odnosu na 2016. godinu, ali je cilj da saradnja između dvije države bude na maksimalno visokom nivou. Prostora za saradnju ima u oblasti obrazovanja, kulture, ekonomije... Stipendije koje daje Ruska Federacija za školovanje crnogorskih studenata u našoj zemlji se povećavaju i mi ćemo se truditi da to ostane na visokom nivou i u narednom periodu”, istakao je Maslenikov.

Prostora i mogućnosti u svakom aspektu za saradnju ima i to je zaključak zvaničnog sastanka lidera URE i ambasadora Ruske Federacije u Crnoj Gori.

Sastanku su prisustvovali i generalni sekretar URE Mileta Radovanić i Kiril Kirža, ataše za odnose sa javnošću Ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori.

 

]]>
23.10.2020T09:32:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296961/obaveza-nove-vlade-da-unaprijedi-odnose-s-rusijom.html
Njemačka se priprema za vakcinaciju ove godine https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296949/njemacka-se-priprema-za-vakcinaciju-ove-godine-.html Njemačka se priprema da počne vakcinaciju protiv koronavirusa prije kraja godine, piše danas Bild.

Ministarstvo zdravlja planira da formira 60 posebnih centara u kojima će se obavljati vakcinacija, prenosi HINA.

Kako saznaje Bild, ministarstvo je od 16 saveznih država zatražilo da dostave moguće adrese tih centara do 10. novembra.

Njemački ministar zdravlja Jens Špan ranije je rekao da očekuje da će vakcina protiv korona virusa biti spremna u prvom kvartalu sljedeće godine.

On je rekao i da je njemački BioNTech blizu dobijanja odobrenja za svoju vakcinu.

]]>
23.10.2020T08:08:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296949/njemacka-se-priprema-za-vakcinaciju-ove-godine-.html
Antić: Srba da bude 50%, a Crnogoraca 25% https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296944/antic-srba-da-bude-50-a-crnogoraca-25.html Srpski istoričar, predsjednik desničarke organizacije Napredni klub i jedan od ideologa velikosrpskog projekta Srpski svet Čedomir Antić ocijenio je da bi na predstojećem popisu u Crnoj Gori Srbi trebalo da budu većina, dok bi broj Crnogoraca trebalo da bude oko 25 odsto, piše Pobjeda.  

Po popisu iz 2011. godine Crnogoraca je bilo 45 odsto, a Srba 28,43 odsto.

"Trenutne procjene govore da će biti oko 40 odsto nacionalnih Crnogoraca i 35 odsto Srba. Međutim, broj onih koji govore srpskim jezikom porašće na 54 ili čak 56. Ukoliko bude demokratije, a srpski narod dobije mogućnost da se razvija slobodno u demokratiji i ravnopravnosti, vjerujem da će Crna Gora ostati i nezavisna i multietnička. Srbi će pritom činiti oko 50 odsto stanovništva, a Crnogorci oko 25 odsto. To je istina i realnost, ona nema veze s tim ko je na vlasti već da li je zemlja slobodna i demokratska", kazao je Antić za serijal Srpski svet portala IN4S, prenosi Pobjeda.

Plan

Tim planom bi se ostvario ključni naum ideje Srpskog sveta, koju podržava i Antić, da Crna Gora postane nova srpska država i da se formira strateški trougao Beograd – Podgorica – Banjaluka.

Trenutno je, kako je naveo Antić, prisutan trend povećavanja podrške strankama nacionalnih manjina, tako da će na popisu otkriti da se dio muslimana izjašnjavao kao nacionalni Crnogorci, možda pod pritiskom režima ili zbog njegovog agresivnog odnosa prema Srbima.

On je kazao da popis stanovništva preuzima primat u crnogorskom društvu, prije svega "zahvaljujući agresiji koja se u javnosti ispoljava od strane, kako samih zvaničnika DPS-a, tako i od njima bliskih medijskih i intelektualnih krugova, koji najavljuju, kako su istakli, masovno posrbljavanje Crne Gore".

"Obespravljeni"

"Srpski narod u Crnoj Gori je najobespravljenija zajednica u Evropi 21. vijeka i u najvećoj mjeri obespravljeni narod savremenog svijeta. Najvažniji element obespravljenosti predstavlja uspjeh Đukanovićevog režima u etničkom čišćenju državnih i javnih ustanova. Srbi čine trećinu građana Crne Gore, a u državnoj upravi i javnim preduzećima su, prema zvaničnim podacima, prisutni u pet do šest puta manjoj mjeri", ustvrdio je Antić ne navodeći dokaze za svoje tvrdnje.

"Kad je riječ o vladi i eliti zemlje, Srba tu praktično nema. Drugi problem je politika asimilacije – u Podgorici ima više natpisa na kineskom nego na ćirilici, koja je dio nasljeđa više od 80 odsto građana. Asimilacija, čiji je cilj bilo stvaranje državne nacije, podrazumijevala je ukidanje najvažnijih ljudskih i građanskih prava, ravnopravnosti (remek-djela ovog posla su zakoni o državljanstvu i slobodi vjeroispovijesti koji su praktično suspendovani za Srbe i pravoslavne). Sve ovo je sprovođeno uz kampanje mržnje kojima su Srbi predstavljani kao narod divljaka, ubica, okupatora, neznalica… Kampanje čiji su temelji zasnovani na hrvatskom i crnogorskom fašizmu Ante Pavelića i Sekule Drljevića", tvrdi Antić.

Dobrosavljevič: Popis u proljeće 2021.

Vladimir Dobrosavljević, srpski istoričar i savjetnik Andrije Mandića, saopštio je da je odgađanje popisa potpuno izlišna tema, jer je zakonski rok za njegovo održavanje proljeće 2021. godine.

"Ovih dana je otvorena jedna potpuno izlišna tema, u odnosu na sve izazove pred kojima se nalazi crnogorsko društvo i buduća vlada, a to je pitanje odlaganja popisa stanovništva, koje bi u zakonskom roku trebalo da se održi tokom proljeća 2021. godine", navodi Dobrosavljević.

Prema njegovim riječima, da je kojim slučajem ostala vlast DPS, sa svim svojim mehanizmima pritisaka i ucjena, kroz zloupotrebe državnih resursa, a sa ciljem identitetskog inženjeringa kako bi se stvorio etnički konstrukt koji nije utemeljen u istorijskoj tradiciji Crne Gore, ovako nešto ne bi postojalo kao tema.

"Otud njihovi apeli najvažnijim adresama u međunarodnoj zajednici da budućoj vladi isporuče zahtjev za odlaganje dolazećeg popisa. Bez imalo osjećaja neprijatnosti, oni priznaju da bi u ambijentu političkih i medijskih sloboda, mogao da se poveća broj građana koji sebe identifikuju kao Srbi, jasno pokazujući sav mrak svojih šovinističkih uvjerenja", zaključio je on.

]]>
23.10.2020T07:07:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296944/antic-srba-da-bude-50-a-crnogoraca-25.html
Nova vlast neće opstati ako bude kršila Ustav https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296923/nova-vlast-nece-opstati-ako-bude-krsila-ustav.html Trinaest je godina od donošenja Ustava nezavisne Crne Gore. Nekadašnji predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić saopštio je za TVCG da je funkcija Ustava da "ustavi" vlast koja želi da ruši temeljne vrijednosti nezavisne Crne Gore, ističući da nova vlast neće opstati ako bude išla suprotno Ustavu. On je, gostujući Dnevniku, saopštio da je Ustav u svakoj zemlji, pa i u CG, istorijski trenutak, koji pokazuje zrelost države.

"Taj Ustav je pokazao utemeljenost nezavisne CG. Taj Ustav imao je sve temelje vizionarstva, pokazao je da CG može biti moderna i imati svoje temelje. Mi nemamo institucionalno ni istorijsko pamćenje prema ljudima koji su ga pisali. To je bio i zlatni period crnogorskog parlamentarizma. Svi čak i oni koji su bili protiv nezavisnosti, učestvovali su u pisanju Ustava, iako ga nijesu glasali svi", kaže Krivokapić, dodajući da je to dodatna vrijednost koja je Ustavu dala snagu.

Kada je riječ o identitetskim pitanjima, koja duboko dijele crnogorsko društvo, ona su sada dogovorom tri koalicije stavljena po strani, dok se, kako su naveli, ne steknu uslovi za razgovor o njima, a da će se do tada poštovati Ustav Crne Gore.

Upitan kako, gleda na takvu vrstu sporazuma, Krivokapić kaže da je Ustavna skupština donijela Ustav Crne Gore nakon referenduma te da je i taj sporazum dokaz koliko je Ustav dobar.

"Oni nijesu odustali što ne žele, nego što ne mogu i ne smiju. Ne mogu da ospore te vrijednosti i onda se traži način da se to ostvari, jer ono što govore je protiv osnovnih vrijednosti Ustava. Ako negirate 9. maj, antifašističke promjene, ako govorite o Crnoj Gori kao srpskoj državi... Upravo je funkcija Ustava da zaustavi nekad lošu vlast. Ustav je ustavio vlast da ruši temelje tog Ustava," naveo je on. 

Ustavom je prvi put normiran crnogorski jezik kao službeni, za šta se SDP snažno zalagala. On smatra da ne mogu biti ugrožena ta pitanja. 

"Mi smo iz dubine ponora uskočili u svjetlost svog identiteta i svoje države, i taj član je zaštićen referendumom i Ustavom i ne mogu ga ustaviti," rekao je Krivokapić.

Upitan da li postoje prijetnje građanskoj, sekularnoj, evroatlantskoj i posebno, antifašističkoj Crnoj Gori imajući u vidu aktuelnu političku situaciju i ustavni koncept, Krivokapić kaže da će uvijek postojati prijetnje modernim idejama i građanskim konceptima. 

"To postoji i u mnogo većim demokratijama Americi, Francuskoj, Njemačkoj, a posebno u CG koja nakon referenduma nije uspjela da iskoristi i uspostavi utemelji  vladavinu prava i socijalnu pravdu. Vlast je napravila odličan Ustav ali nije uspjela da sprovede Vladavinu prava i socijalnu pravdu i zato se desila smjenjivost vlasti. Ova vlast neće izdržati ako bude išla suprotno ustavu," zaključio je on.

 

]]>
22.10.2020T20:14:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296923/nova-vlast-nece-opstati-ako-bude-krsila-ustav.html
Vlada pravovremeno preduzela mjere za ublažavanje krize https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296906/vlada-pravovremeno-preduzela-mjere-za-ublazavanje-krize.html Crnogorska Vlada je pravovremeno preduzela mjere za ublažavanje posljedica ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa, a nije ni izostala podrška Evropske unije (EU), ocijenjeno je na sastanku Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku.  

Na onlajn sastanku Pododbora između Crne Gore i Evropske unije koji pokriva ekonomska, fiskalna i finansijska pitanja i izazove, kao i politike u okviru poglavlja 17, 18, 32 i 33, predstavnici crnogorskih nadležnih institucija su upoznali predstavnike Evrospke komisije (EK) sa aktivnostima sprovedenim u prethodnom periodu.

Zamjenik glavnog pregovarača Marko Mrdak je istakao da je, pored godišnjeg izvještaja Evropske komisije, Ekonomski i investicioni plan veoma ohrabrujući u pogledu socijalno-ekonomskog oporavka od pandemije.

„Ovo tumačimo kao iskrenu posvećenost Zapadnom Balkanu, što je jasno saopšteno i na početku aktuelnog mandata EK. Čvrsto vjerujemo da će ovaj plan podstaći oporavak i ekonomski rast i da će podržati reforme u nastavku našeg puta prema EU“, rekao je Mrdak.

On je zahvalio EU na makrofinansijskoj pomoći od 30 miliona EUR, navodeći da je crnogorska strana upoznata sa preostalim uslovima koje treba ispuniti da bi se osigurala isplata druge tranše u istom iznosu.

Upoznao je sagovornike sa aktivnostima u poglavljima pokrivenim Pododborom, među kojima su Program ekonomskih reformi 2020-2022, Godišnji plan zvanične statistike za 2020. godinu, Konsolidovani izvještaj o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru za 2019. godinu, kao i Zakon o budžetu Crne Gore za 2020.

Šef Jedinice u Generalnom direktoratu za ekonomska i finansijska pitanja Uve Stam pohvalio je crnogorsku Vladu zbog brzog usvajanja mjera za ublažavanje uticaja krize i ocijenio da je pandemija COVID-19 snažno pogodila crnogorsku ekonomiju.

Stam je naglasio da, kako se kriza razvija, odgovor u razvijanju politika treba da bude adekvatan i prilagođen potrebama, kako bi se osiguralo da je podrška koja se pruža firmama i građanima dobro usmjerena i efikasna.

„Kriza je uzela veliki danak i u oblasti javnih finansija – pad prihoda i veća potrošnja doveli su do većih deficita. Ovo je neizbježna nuspojava čuvanja radnih mjesta, prometa i prihoda. Istovremeno, povratak pažljivom fiskalnom upravljanju nakon oporavka ekonomije je od suštinskog značaja za očuvanje fiskalne održivosti“, rekao je Stam.

Zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Barbara Hesus Žimeno ohrabrila je Crnu Goru da iskoristi predstojeće mjesece za ubrzanje reformi, kako bi država nastavila da napreduje na putu prema EU članstvu.

„Rješavanje ovih prioriteta zahtijevaće blisku međuresorsku koordinaciju, funkcionalnu javnu upravu i nadogradnju rezultata ostvarenih tokom proteklih godina“, dodala je Žimeno.

]]>
22.10.2020T18:06:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296906/vlada-pravovremeno-preduzela-mjere-za-ublazavanje-krize.html
"Podrška Hrvatske ohrabruje u procesu reformi" https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296888/podrska-hrvatske-ohrabruje-u-procesu-reformi.html Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uputio je predsjedniku Skupštine Crne Gore, Aleksi Bečiću, čestitku povodom izbora na tu funkciju, uz poruku a još jednom želi potvrditi spremnost Republike Hrvatske na dalje promicanje bilateralnih prijateljskih odnosa između dviju država i naroda. To se, kako je istakao Jandroković, posebno na parlamentarnoj razini, te u okviru pružanja pomoći i prenošenju hrvatskog iskustva na putu prema Evropskoj uniji.

Uz srdačnu zahvalnost na upućenoj čestitki, Bečić je ocijenio da odnose Crne Gore i Republike Hrvatske karakteriše sadržajna saradnja na najvišem političkom nivou u okviru koje se jasno iskazuje interes za jačanje ekonomske i parlamentarne saradnje, koje predstavljaju preduslov za unapređenje sveukupnih odnosa naše dvije prijateljske države.

„Proaktivan stav Hrvatske kroz kontinuiranu političku i ekspertsku pomoć uliva optimizam da će Crna Gora predanim radom na ispunjenu ključnih kriterijuma za članstvo u Evropskoj uniji, u bliskoj budućnosti, biti njena ravnopravna članica."

"U ostvarivanju strateških ciljeva Crne Gore, naši partneri na međunarodnoj političkoj sceni naročito cijene podršku koju nam pružaju značajne države kao što je naš susjed Hrvatska, što nas dodatno ohrabruje da istrajemo u procesu reformi, koje će uvjeren sam, rezultirati većim životnim standardom svih građana naše države“, istakao je Bečić u pismu zahvalnosti.

]]>
22.10.2020T16:21:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296888/podrska-hrvatske-ohrabruje-u-procesu-reformi.html
"Nova tivatska vlast već pokazala svoje neznanje" https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296885/nova-tivatska-vlast-vec-pokazala-svoje-neznanje.html Nova tivatska vlast već je pokazala svoju neznavenost, što građani već komentarišu, saopšteno je iz DPS Tivat. Poručuju novoj vlasti da je lokalna samouprava složen sistem koji ne trpi dugo populističke priče i prazne foskule, već jedan temeljit i ozbiljan rad.

"Održanu press konferenciju predsjednik Opštine Tivat i predsjednik Skupštine opštine Tivat su predstavili kao neko do sada neviđeno čudo, kao, kako tvrde, najveći odraz transparentnosti koji do sada nije bilo poznat u praksi rada prethodne lokalne uprave. Nazivajući dosadašnji metod upravljanja budžetom i lokalnom upravom, “metodom spržene zemlje”, nova skupštinska većina želi - da li iz straha od odgovornosti ili iz zle namjere - da stvari predstavi mnogo gorim nego što jesu", navodi se u saopštenju.

Ističu da su obaveze, koje su iskazane na 16.10.2020. godine, sadrže obaveze nastale tokom tekuće godine.

"Najveći dio se odnosi na rate kredita, kojih je ukupno šest i koje smo u obavezi da izmirimo do 31.12.2020. To je iznos od 1.111.088,10 eura, zatim KfW kredit za Ministarstvo finansija 152.053,41 eura i 76.721,62 eura, faze III, V i V2. Eksproprijacije sa različitim rokovima dospijeća do kraja godine u iznosu od 649.146,49 eura. Dug po situacijama za investicije u iznosu od 855.612,21 eura. Ostala dugovanja se odnose na troškove redovne djelatnosti, dotacije kom. i sl.", piše u saopštenju.

Iz DPS-a navode da se na računu se već danas nalazi 150.000 eura, plus raspoloživa sredstva od 350.000 eura kod Prve banke.

"Dnevni priliv je u prosjeku 50.000 eura. Ako uporedimo prihode i rashode i vidimo da je realan prihod do kraja godine najmanje 3.050.000, te može vidjeti da postoji realno stanje likvidnosti i ne postoji nikakva katastrofa. Posebno je izazovno, u okolnostima kada mnoge zemlje trpe posljedice koje su nastale zbog koronavirusa, obezbijediti redovno punjenje budžeta i servisiranje svih obaveza. Stanje jeste teško i prihodi su varirali, ali smo, pažljivim planiranjem i konkretnim odnosom prema svim potraživanjima, izmirivali obaveze bez ijednog dana blokade. Pritom, sve započete i ugovorene investicije su završene ili su u završnoj fazi", navodi se.

Sve navedeno je, kako navode iz DPS-a, očigledno, odraz neviđene, a nadasve neutemeljene želje, nove parlamentarne većine da sebe predstave kao spasioce građana Tivta.

"Istovremeno i pokušaj zastrašivanja zaposlenih u organima lokalne uprave i javnim preduzećima, kao i njihovo primoravanje na poslušnost. Sve sa suštinskim i krajnjim ciljem stvaranja alibija za neizbježan neuspjeh koji će doživjeti vrlo brzo kada se budu ozbiljno uhvatili u koštac sa problemima i pitanjima funkcionisanja lokalne uprave", piše u saopštenju tivatskog odbora.

]]>
22.10.2020T16:02:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296885/nova-tivatska-vlast-vec-pokazala-svoje-neznanje.html
PzP će razmisliti da li da uđe u vladu https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296884/pzp-ce-razmisliti-da-li-da-udje-u-vladu.html LIder Pokreta za promjene Nebojša Medojević saopštio je da će odustati od pozicije ministra odbrane, ukoliko kolege iz Koalicije "Crno na bijelo" ili, kako je kazao, njihovi vlasnici prihvate da on bude potpredsjednik Vlade za reformsku tranziciju i koordinaciju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Medojević je naglasio da bi bilo dobro da mandatar prihvati, kako kaže, kompromisno rješenje jer će u suprotnom razmisliti da li će biti dio Vlade.

"Sastanaka nije bilo, imali smo komunikaciju mejlom, dosta čudan način formiranja vlade, ali tako je", tako je predsjednik pokreta za promjene Nebojša Medojević odgovorio na pitanje kako idu pregovori o formiranju Vlade.

Potvrdio je i informaciju da su za resor ministarstva odbrane i potpredsjedničko mjesto za demokratsku tranziciju i koordinaciju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, pored Pokreta za promjene, zainteresovani i u koaliciji Crno za bijelo. U pokretu su mandataru Zdravku Krivokapiću, kako kaže Medojević, putem mejla ponudili kompromisno rješenje.

"Ja sam predložio, ja cu odustati od pozicije ministra odbrane, ukoliko kolege iz Crno na bijelo ili njihovi vlasnici prihvate ovu poziciju potpredsjednika vlade za reformsku tranziciju i koordinaciju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Da ovaj podijelimo taj portfelj, da vlasnici Vijesti dobiju Ministarstvo odbrane, a da Pokret dobije mjesto koje je tražio", kazao je Medojević.

Nadaju se, kaže Medojević da će mandatar imati sluha za njihove zahtjeve, te da će, sagledati državne interese i ispoštovati volju građana. Napominje i da Pokret za promjene ima mjesto više u odnosu na koaliciju Crno na bijelo, te da i ne traže ništa više u odnosu na njih.

"Nadamo se da će to da shvate i vlasnici Vijesti, koji u ovom trenutku nažalost imaju mnogo veći uticaj na mandatara nego što to ima koalicija za budućnost Crne Gore. Ono što smo mi mogli da vidimo to je da Miško Perović, Željko Ivanović, Daka Davidović i Gojko Perović uz asistenciju Vlada Božovića formiraju Vladu trenutno. I naša koalicija se bori protiv uticaja krupnog kapitala oko koncerna Vijesti i nekih uticaja djelova crkve, koji žele da izbjegnu reforme".

Ukoliko Krivokapić ne prihvati, kako kaže Medojević, kompromisno rješenje, Pokret će naknadno odlučiti da li će uopšte i glasati za vladu. Jer, kako smatra, nakon časne opozicione borbe, neće se brukati za šaku vlasti.

"Ukoliko prevagne interese krupnog kapitala oko druge familije, onda ćemo zauzeti politički stav o učestvovanju u toj Vladi. Ne želim da vjerujem da su te informacije tačne, ali imajući u vidu da mandatar nastupa više kao peti poslanik Crno na bijelo, nego kao prvi poslanik za budućnost Crne Gore ne bi me iznenadilo", naveo je on.

U Pokretu za promjene će, zaključuje, prije konačne odluke da li će ući u Vladu Zdravka Krivokapića, sačekati i da vide imena ljudi koje će mandatar imenovati u resorima za koje su oni zainteresovati, čije će biografije detaljno ispitati.

]]>
22.10.2020T15:50:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296884/pzp-ce-razmisliti-da-li-da-udje-u-vladu.html
Abazović će shvatiti da je u nezgodnijoj situaciji nego BS https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296868/abazovic-ce-shvatiti-da-je-u-nezgodnijoj-situaciji-nego-bs.html Odluka Bošnjačke stranke da ne uđe u vladu Zdravka Krivokapića poslije referenduma je najvažnija odluka BS, kazao je predsjednik te partije Rafet Husović gostujući u emisiji "Drugačija radio veza" na radiju Antena M. Kao jedan od razloga za tu odluku navodi da je nejasno šta će uraditi nova većina.

"Govore o ekspertskoj vladi, pa vladi od političara, imamo uticaj crkve, uticaj sa strane, zaista smatramo da se u ovom trenutku mora dati šansa ovim ljudima da vidimo da li oni mogu ozbiljno da vode državu ili ne", rekao je on.

Husović dodaje da su im upravo građani sugerisali da ne uđu u Vladu.

Kada je posrijedi Sporazum tri koalicije nakon izbora, Husović je kazao da se odmah na prvom zasijedanju parlamenta pokazalo da se taj dokument ne poštuje.

"Nijesam siguran da će se u budućnosti sporazum poštovati, ali prepustimo to njima da vidimo kako će sve, što su zapisali realizovati", rekao je Husović.

Komentarišući izjavu lidera GP URA Dritana Abazovića “ko neće da uđe u Vladu, utoliko gore za njega”, Husović je kazao da ta poruka zvuči prijeteće.

"Abazović će tek nakon formiranja Vlade shvatiti da će biti u mnogo nezgodnijoj situaciji od BS", naveo je Husović.

Govoreći o dešavanjima u Pljevljima nakon izbora, Husović je kazao da su trojica lidera, kao nova vlast, trebalo da preuzmu odgovornost.

"Jasno je da moraju da pokažu jesu li za građanski koncept. Moraju da pokušaju da za retoriku, koja je svih ovih godina na svakom mjestu bila svađalačka, prezmu odgovornost. Mi nijesmo nikad rekli da su pripadnici srpskog naroda krivi za događaje, mi smo uvijek pričali da njihove vođe kreiraju mišljenje koje dospije do svakog građanina Crne Gore i tu mi vidimo njihovu odgovornost", istakao je on.

Upitan da li će genocid u Srebrenici biti tabu tema novoj Vladi, Husović smatra da je to pitanje vrlo važno za manjinske narode.

"To je ključ nesaradnje sa njima, za njih je to veliki ispit i mislim da oni nemaju snage da to prihvate jer ljudi koji koordiniraju aktivnostima u svemu ovome morali bi, vjerovatno, i sebe da negiraju kada je u pitanju genocid u Srebrenici", dodao je Husović.

Husović napominje da SPP nema legitimitet da predstavlja Bošnjake u novoj vlasti.

"Ako se malo ozbiljnije bavimo analizom proteklih izbora vidjećemo da je 98 odsto Bošnjaka glasalo za suverenistički blok, ali očekujem da trojna koalicija nađu nekog ko će predstavljati Bošnjake ili makar da se čuje neko ime koje će da predstavlja Bošnjake", rekao je Husović.

Precizirajući da bi takvio prisustvo Bošnjaka u Vladi bilo pro forme, a ne suštinsko zastupanje interesa toga korpusa, Husović podsjeća na svoje riječi u osvit referenduma o nezavisnosti Crne Gore:

"Pripadnici manjinskih naroda na ovim prostorima uvijek su imali spakovane kofere za odlazak. 2006. sam rekao - dobijemo li nezavisnu Crnu Goru, raspakujte Bošnjaci svoje kofere za sva vremena. Mnogi me pitaju da li to važi i danas, mislim da važi. Učinićemo sve da moja izjava važi za sva vremena u Crnoj Gori", kazao je Husović.

On naglašava da nas retorika koju čujemo ne upućuje na to da je građanski koncept i prozapadna orijentacija Crne Gore u sigurnim rukama, te da ne može sa sigurnošću da kaže da će tim putem ići Crna Gora.

"Nema Crne Gore bez Crnogoraca. Ko kod misli da može imati Crnu Goru bez Crnogoraca to je neodrživo i neprihvatljivo", zaključio je Husović.

]]>
22.10.2020T14:18:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296868/abazovic-ce-shvatiti-da-je-u-nezgodnijoj-situaciji-nego-bs.html
Sjednica Administrativnog odbora u utorak https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296864/sjednica-administrativnog-odbora-u-utorak.html Prva sjednica novoformiranog Administrativnog odbora biće održana 27. oktobra, saopšteno je iz pres službe Parlamenta. Na dnevnom redu će, između ostalog, biti izbor zamjenika predsjednika Odbora i pokretanje postupka za utvrđivanje Liste kandidata za predsjednika i članove stalnih odbora u Skupštini Crne Gore.

Na sjednici bi trebalo da bude pokrenut postupak za utvrđivanje Liste kandidata za predsjednika i članove stalnih odbora u Skupštini Crne Gore, donijeto rješenje o prestanku prava na zaradu, zbog prestanka funkcije poslanika u Skupštini Crne Gore i razmatrani zahtjevi jednog broja poslanika Skupštine Crne Gore 26. saziva, za ostvarivanje prava na naknadu nakon prestanka funkcije.

Na dnevnom redu je i donošenje rješenja o zaradi za poslanike u Skupštini Crne Gore 27. saziva, koji profesionalno obavljaju funkciju, donošenje rješenja o statusnim pitanjima posebnih savjetnika u Skupštini Crne Gore i dogovor o zakazivanju posebne sjednice Administrativnog odbora vezano za ostvarivanje poslovničkih nadležnosti, metodu rada i o različitim gledištima poslaničkih klubova na ulogu i funkciju Administrativnog odbora.

]]>
22.10.2020T14:03:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296864/sjednica-administrativnog-odbora-u-utorak.html
CG pouzdan partner u sprovođenju ciljeva EU za Dunavski region https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296857/cg-pouzdan-partner-u-sprovodjenju-ciljeva-eu-za-dunavski-region.html Regioni u Evropi ne dijele samo izazove, već i potencijale i šanse za napredak, zbog čega je potreban zajednički rad u ostvarivanju ciljeva Strategije Evropske unije za Dunavski region (EUSDR), poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević. Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, Drljević je danas predstavljao Crnu Goru na sastanku ministara u okviru IX foruma EUSDR, kojim je završeno uspješno predsjedavanje Hrvatske ovom strategijom. Sastanak, koji je danas organizovan putem video linka, otvorio je ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

EUSDR je, kako pojašnjavaju, makro-regionalna strategija koja ima za cilj stvaranje sinergije i koordinacije između postojećih politika i inicijativa na području Dunavskog regiona. U sprovođenju strategije učestvuje 14 zemalja dunavskog riječnog sliva, od kojih su devet članice EU (Austrija, Češka, Mađarska, Bugarska, Hrvatska, Slovenija, Rumunija, Slovačka i Njemačka), dok ostalih pet čine zemlje nečlanice EU (Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Moldavija, Srbija i Ukrajina).

"Na sastanku je usvojena ministarska Deklaracija u kojoj je akcenat stavljen upravo na nepovoljnim dešavanjima koja su obilježila predsjedavanje Hrvatske - konkretno na Kovid-19 krizu, kao i snažan zemljotres koji je imao razoran uticaj na Zagreb kao trgovački, ekonomski, kulturni i razvojni centar Hrvatske. Takođe, u Deklaraciji su istaknuta programska dokumenta koja su finalizovana, usvojena i objavljena u proteklom periodu, kao i postignuti Evropski zeleni dogovor koji predstavlja mapu puta za održivost ekonomije EU pretvaranjem klimatskih i ekoloških izazova u mogućnosti u svim oblastima politike i tranziciji čineći je pravednom i inkluzivnom za sve", navodi se u saopštenju.

Ova godina, dodaju, predstavlja deceniju postojanja strategije, pa se Deklaracija odnosi na aktivnosti koje su se realizovale u proteklom periodu, ali i na planove za sljedećih 10 godina.

Drljević je naglasio vodeću ulogu koju ima EU u procesu implementacije strategije i koordinacije njenih prioriteta, kao i značaj uključivanja makroregionalnih prioriteta u programska dokumenta za narednu finasijsku perspektivu.

"Regioni u Evropi ne dijele samo zajedničke izazove, već i zajedničke potencijale i šanse za napredak. Stoga, dok ostvarujemo glavne ciljeve EUSDR-a, doprinosimo cijelom Podunavlju koji je u istorijskom, socijalnom, političkom i ekonomskom pogledu jedan od najvažnijih regiona EU i cijele Evrope. S obzirom na to da svi dijelimo i promovišemo evropske vrednosti, postoji veliki potencijal da u tome budemo jedinstveniji i istrajniji nego ikada ranije", kazao je glavni pregovarač.

On je čestitao Hrvatskoj na uspješnom jednogodišnjem predsjedavanju Strategijom, a kolegama iz Slovačke na preuzimanju predsjedavanja, te im poželio mnogo uspjeha u implementaciji značajnih aktivnosti u kontekstu Strategije EU za Dunavski region.

"Crna Gora će biti pouzdan partner svima u budućim aktivnostima EUSDR-a, sa ciljem njenog daljeg razvoja, uz kontinuiranu posvećenost koja je ključna prilikom uspješne implementacije strategije", zaključio je Drljević.

]]>
22.10.2020T13:52:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296857/cg-pouzdan-partner-u-sprovodjenju-ciljeva-eu-za-dunavski-region.html
Popis da ne bude produženi izborni proces https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296856/popis-da-ne-bude-produzeni-izborni-proces.html Aktuelni ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka ocijenio je da je inicijativa CDT-a, da se prilikom popisa stanovništva ne prikupljaju podaci o nacionalnoj i religijskoj pripadnosti, te jeziku, neopravdana i da na popisnom listiću trebalo da ostanu pitanja o vjeri, naciji, jeziku. Analitičar Srđan Vukadinović kaže da će predlog podržati više od 41 poslanika u Skupštini. Napominje i da popis stanovništva ne bi smio da bude produženi izborni proces, sa kako je konstatovao, zapaljivom retorikom i kampanjom.
Inicijativa CDT-a da se iz predstojećeg popisa isključe pitanja o naciji, vjeri, jeziku nije prihvatljiva mandataru Zdravku Krivokapiću, saopšteno je iz njegovog ekspertskog tima.

“Popis stanovništva nije egzistencijalni problem, ni izborni revanš, već relativno prost statistički postupak, kojim se više nikada ne smije manipulisati u političke svrhe”, poručeno je iz tima Krivokapića.

Iz Demokratske Crne Gore poruka da se zalažu za potpunu slobodu opredjeljenja i pitanje popisa će nezaobilazno biti predmet usaglašavanja buduće vlade.

Zenka: Pitanja o vjeri, religiji i naciji da ostanu na listiću

“Sve inicijative koje promovišu uspostavljanje međunarodnih standarda u našoj državi, pa kada je riječ i o popisu kod Demokrata će naići na pozitivnu ocjenu, ali i svaki pokušaj političkog uticaja na oštru reakciju”, saopšteno je iz partije Alekse Bečića.

Za ministra za ljudska i manjinska prava Mehmeda Zenku neopravdana je inicijativa Centra za demokratsku tranziciju. Poručuje za Radio Crne Gore da bi pitanja o vjeri, religiji i naciji trebala da ostanu u popisnom listiću.


“Ja razumijem inicijativu CDT, ali je ne opravdavam. Svjestan sam bojazni što CDT to predlaže, ali sam mišljenja da se svi građani trebaju izjašnjavati o vjeri, naciji, jeziku. Ne zato što se moramo prebrojavati, ali je važno da postoje precizni podaci, jer je Crna Gora multietnička država i zato treba da se zna koliko ima pripadnika svake religije i nacije”, naglasio je Zenka.

Analitičar Srđan Vukadinović smatra da je popis kulturološki čin i ne bi smio da bude produženi izborni proces, sa kako je konstatovao, zapaljivom retorikom i kampanjom.

“Mislim da će više od 41 poslanika podržati predlog CDT-a, bez obzira na trenutnu političku situaciju, koji će biti za to da se popis ne odvija u uslovima ostrašćenosti i da ne bude produžetak izborne kampanje iz avgusta, pa ako ne bude zadovoljan rezultatima sklapanja vlade kakva se očekuje, da onda pokuša da nadomjesti te svoje frustracije kroz popis stanovništva", ocijenio je Vukadinović za Radio Crne Gore.

Kovačević: Nastavak strasti vodi u dalje razaranje bića CG

Namjera CDT-a da predloži takvo rješenje je, kaže Milica Kovačević, da popis obuhvati ključne oblasti ekonomsku i socijalnu politiku. Pitali smo je da li je tranzicioni period smjene vlasti bio pravi momenat za takvu inicijativu.


“Mi vjerujemo da bi nastavak dosadašnjih strasti u kojima se popis svodi na etnonacionalističke kampanje političkih partija značilo nastavak političkog razaranja društvenog bića Crne Gore, podjela na vjerske i nacionalne okvire i udaljavanje od principa građanske države”, ocijenila je Kovačević.

Iz Eurostata je saopšteno da su pitanja etničke pripadnosti, religije i jezika osjetljiva, ali da ima država Evropske unije koje ne prikupljaju takve podatke prilikom popisa.

Kovačevićka nam je navela i konkretne primjere, tako Njemačka, Francuska, Italija, Danska, Švedska, Finska, Belgija, Slovenija, Luksemburg ne prikupljaju podatke o naciji. Većina evropskih država uključujući i Rusiju ne uzima ni podatke o vjeri, a slično je i kada je u pitanju jezik.

Inicijativa Centra za demokratsku tranziciju da se primjeni nova evropska praksa, prema kojoj se građani ne izjašnjavaju o naciji, vjeri i jeziku, biti razmotrena u saradnji sa Savjetom za statistiku tokom javne rasprave o zakonu o popisu stanovništva, saopšteno je iz Monstata. 

Radio Crne Gore

]]>
22.10.2020T13:30:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296856/popis-da-ne-bude-produzeni-izborni-proces.html
Austrija nastavlja da podržava CG https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296858/austrija-nastavlja-da-podrzava-cg.html Austrija će nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori u daljem procesu evropskih integracija, kazala je ambasadorka te zemlje Ana Janković i ponovila ocjenu da Evropska unija neće biti kompletna bez zemalja Zapadnog Balkana.

Sa njom se sastao predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

“Na sastanku je zaključeno da međudržavna saradnja ima prostora za unapređenje u brojnim područjima, prevashodno u dijelu kulture, turizma, infrastrukture  i ekologije”, navodi se u saopštenju Skupštine.

Razgovor je, između ostalog, bio i prilika da sagovornici razmijene mišljenja o bogatoj saradnji dva parlamenta, uz obostrano očekivanje da će nastaviti intenziviranje partnerskih odnosa. Osvrnuvši se na afirmativne poruke Austrije tokom predsjedavanja Savjetu EU, Bečič je kazao da je uvjeren da će Austrija nastaviti da podržava integraciju Crne Gore u Evropsku uniju.

“ On je upoznao ambasadorku sa spoljnopolitičkim opredjeljenjem nove parlamentarne većine i naglasio da privrženost evropskim vrijednostima nema alternativu”, navodi se u saopštenju.

Tokom razgovora, Janković je naglasila da će Austrija nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori u daljem procesu evropskih integracija i ponovila ocjenu da Evropska unija neće biti kompletna bez zemalja Zapadnog Balkana.

“Ovom prilikom, razgovarano je o nastavku i značaju projekta Demokratskih radionica „Barbara Pramer“, kao i stručnom usavršavanju Službe Skupštine u Parlamentu Austrije”, zaključeno je u saopštenju.

]]>
22.10.2020T13:19:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296858/austrija-nastavlja-da-podrzava-cg.html
''Neprihvatljiv predlog CDT-a, građani treba da se izjasne'' https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296847/neprihvatljiv-predlog-cdt-a-gradjani-treba-da-se-izjasne.html Povodom inicijative NVO Centar za demokratsku tranziciju da se prilikom sprovođenja narednog popisa odbaci praksa prikupljanja podataka o etničkoj (nacionalnoj) i religijskoj (ne)pripadnosti, kao i jeziku kojim građani govore, ističemo da za Socijalističku narodnu partiju Crne Gore ista nije prihvatljiva, kazao je potpredsjednik SNP CG i šef Kluba poslanika SNP CG u Skupštini Crne Gore, Dragan Ivanović. ''Smatramo da građanima Crne Gore treba dati mogućnost da se izjasne o svim važnim pitanjima za jedno društvo u 21. vijeku, među kojima svoje mjesto, svakako, zauzimaju i podaci o naciji, vjeri i jeziku. To je sasvim u duhu savremenih demokratskih načela kojima težimo i ne treba da bude predstavljano kao opasnost po bilo kojeg pojedinca ili grupu'', istakao je Ivanović.

Osim toga, kako kaže, mišljenja su da ovakva inicijativa nije na mjestu jer je došla u vrijeme promjene vlasti u Crnoj Gori, i podjsetio da ovako nešto nikada nije traženo za vrijeme tridesetogodišnje vladavine DPS-a.

''Zadatak prve demokratski izabrane Vlade u istoriji Crne Gore treba da bude da omogući demokratski, pošten i korektan popis, kojim ćemo dobiti jasan presjek stanja ne samo o jeziku, vjeri i naciji, nego i o mnogim drugim oblastima koje su značajne za dalji razvojni put naše države'', naglasio je Ivanović. 

Poručio je da niko ne treba da ima strah od predstojećeg popisa, koji treba da bude prilika da se građani slobodno izjasne o onim stvarima koje smatraju bitnim za sebe.

''Popisa se plaše samo oni koji su ga do sada zloupotrebljavali i koji strahuju da će time što neće imati kontrolu nad njegovim sprovođenjem izgubiti i ono malo povjerenja koje građani još imaju u njih'', zaključio je Ivanović.

]]>
22.10.2020T12:24:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296847/neprihvatljiv-predlog-cdt-a-gradjani-treba-da-se-izjasne.html
Društvena kohezija garant mira i stabilnosti https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296836/drustvena-kohezija-garant-mira-i-stabilnosti.html Obaveza crnogorskog parlamenta, kao hrama demokratije, je da donosi važne i promišljene odluke u interesu svih njenih građana, uvijek vodeći računa o pomirenju i jačanju građanskog karaktera države, kako bi se značajne odluke donosile u atmosferi zajedništva i harmonije, a ne podjela i svađa, ocijenio je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić. On je povodom 13 godina od proglašenja Ustava ocijenio da je "društvena kohezija garant mira, stabilnosti i prosperiteta".

"Ustavom Crne Gore proglašenim 22. oktobra 2007.godine, građanin postaje nosilac suvereniteta, što je bio preduslov za jačanje temeljnih vrijednosti naše države. Upravo je društvena kohezija multinacionalnog, multikulturalnog i multivjerskog sklada, stvorena mudrim odlukama kroz bogatu viševjekovnu crnogorsku istoriju i osigurana modernim standardima ljudskih prava, garant mira i stabilnosti, te ekonomskog i demokratskog prosperiteta Crne Gore i svih njenih građana", navodi Bečić.   

Crna Gora se, kaže on, opredijelila za samostalan put ka evropskim i evroatlantskim integracijama, što se ističe u preambuli aktuelnog Ustava, a što se u savremenim političkim okvirima i formalno ostvaruje.

"Ustavna određenja su i danas preduslov da ćemo kao država, koja je odlučnije nego ikada ranije posvećena jačanju demokratskih institucija, vladavini prava i političkoj kulturi, te kao NATO članica, uskoro ostvariti i drugi najvažniji strateški cilj, a to je integracija u porodicu evropskih naroda", istakao je Bečić.

Važno je, kako na pominje, potcrtati ekološko opredjeljenje naše države regulisano, takođe, Ustavom Crne Gore.

"Ovom ustavnom proklamacijom naša država postala je jedna od rijetkih zemalja na svijetu koja je uspostavila državni odnos prema prirodi. Slijedom navedenog naša je obaveza veća da u izazovnim vremenima prouzrokovanim klimatskim promjenama uložimo znatno veće napore da sačuvamo prirodne resurse i ljepote naše države i na taj način damo skroman ali odlučan doprinos globalnoj borbi savremene civilizacije za očuvanje životne sredine i biodiverziteta", rekao je Bečić.

"Obaveza Skupštine Crne Gore kao hrama demokratije je da donosi važne i promišljene odluke u interesu svih njenih građana, uvijek vodeći računa o pomirenju i jačanju građanskog karaktera države, kako bi se značajne odluke donosile u atmosferi zajedništva i harmonije, a ne podjela i svađa", navodi on.

]]>
22.10.2020T11:30:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296836/drustvena-kohezija-garant-mira-i-stabilnosti.html
Crnogorska bira novo rukovodstvo https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296825/crnogorska-bira-novo-rukovodstvo.html Za pola godine na Kongresu Crnogorske biće izabrano novo rukovodstvo, saopšteno je iz te stranke.

„Nakon unutarpartijskih konsultacija i analize ukupne političke situacije, na osnovu Statuta Crnogorske raspuštaju se teritorijalo organizacione jedinice i raspisuju Konvencije koje se moraju održati u roku od šest mjeseci, nakon čega će biti održan Kongres Crnogorske, na kojem će biti izabrano novo rukovodstvo“, saopšteno je iz Crnogorske.

Iz partije poručuju da će i dalje se truditi da daju puni doprinos u očuvanju vrijednosti koje čuvaju temelje naše Crne Gore.

„Veliku zahvalnost dugujemo svima koji su bili istrajni i lojalni u našim borbama i iskušenjima i koji će nastaviti da daju doprinos izgradnji identiteta Crnogorske kao političke partije“, navode u saopštenju.

Posebnu zahvalnost, kako poručuju, duguju predsjedniku Opštinskog odbora Crnogorske Kotor, Dejanu Ivoviću, koji je u vrlo teškim uslovima za partiju dao veliki doprinos izgradnji njenog imidža i identiteta, a koji u buduće neće obavljati partijske funkcije.

„Trenutna politička situacija u Crnoj Gori pokazuje da su usljed korupcije i nedomaćinskog odnosa tridesetogodišnjih vladajućih struktura neprijatelji Crne Gore nikad jači, a institucije nikad slabije. Svi dobromisleći Crnogorci i Crnogorke moraju biti na istom putu izgradnje i snaženja sistema koji će biti mehanizam odbrane svih naših prava“, zaključuje se u saopštenju Crnogorske.

]]>
22.10.2020T10:20:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296825/crnogorska-bira-novo-rukovodstvo.html
Razvijena Mađarska služi na ponos građanima https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296823/razvijena-madjarska-sluzi-na-ponos-gradjanima.html Istorijska borba za slobodu i demokratiju ostaje za divljenje generacijama koje dolaze, a savremena i ekonomski razvijena Mađarska služi na ponos njenim građanima, napisao je u čestitki predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

Bečić je uputio čestitku predsjedniku Narodne skupštine Mađarske Laslu Koveru povodom nacionalnog praznika, 23. oktobra, Godišnjice revolucije 1956. godine.

„Vaša istorijska borba za slobodu i demokratiju ostaje za divljenje generacijama koje dolaze, a savremena i ekonomski razvijena Mađarska služi na ponos njenim građanima.  U susret obilježavanju jednog od najvažnijih i najsvečanijih datuma u mađarskoj istoriji, upućujem Vam najiskrenije želje za dalji prosperitet Vaše države i dobro zdravlje Vaših građana“, naveo je predsjednik Bečić u čestitki.

]]>
22.10.2020T10:16:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296823/razvijena-madjarska-sluzi-na-ponos-gradjanima.html
Manjine s pravom odbile troglavu koaliciju https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296805/manjine-s-pravom-odbile-troglavu-koaliciju.html Član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Gegaj ocijenio je da su lideri Bošnjačke stranke i albanske koalicije s potpunim pravom odbili poziv troglave koalicije za ulazak u vladu.
Gegaj je za Pobjedu rekao da većina manjinskih partija nije nasjela na poziv koalicije koja je favorit crkve sa stranim predznakom i koja svoju vlast sastavlja u manastirima.

"Lideri ovih snaga Rafet Husović, Fatmir Đeka i Mehmet Zenka su bili dovoljno jasni u njihovim izjavama koje bez rezerve pozdravljam. Oni su rekli da nikada manjinski narodi u Crnoj Gori neće biti u vlasti sa onima koji nijesu u stanju da se iskreno zakunu da rade na očuvanju njenih državnih i nacionalnih interesa, koji neće braniti prozapadni kurs naše države, koji će odmah pristupiti poništenju priznanja države Kosovo, koji će imati jednog i jedinog iskrenog međunarodnog partnera Rusiju, koji će narušiti dobre odnose sa susjedima", kazao je Gegaj.

Prema njegovim riječima, manjinama je potrebna vladavina prava, građansko organizovanje i maksimalna tolerancija političkih snaga na vlasti za sva ljudska prava i slobode, kao i ekonomska ponuda u pravcu prosperiteta.

"Da li politički subjekti koji sad čine ovu troglavu koaliciju, a koji su dobro poznati crnogorskoj javnosti, ulivaju povjerenje partijama manjinskih naroda? Ne. Za manjinske partije nema mjesta gdje se Albanci, Bošnjaci nazivaju pežorativnim imenima, nema mjesta gdje se poništava evropska i evroatlantska budućnost Crne Gore", rekao je Gegaj.

A od takvih napada, kako navodi, nijesu pošteđeni ni Crnogorci ni Hrvati.

"Ne treba zaboraviti da je predizborna retorika građena i protiv priznanja Kosova, što smatramo da je potpuno protiv naših dobrosusjedskih odnosa. Treba napomenuti da manjine plaši i to što je tročlana koalicija favorit jedne crkve sa stranim predznakom, gdje manjine ne vide sebe, da se sastanči u manastirima te iste crkve, ostavljajući utisak da bi Crna Gora na takav način mogla da se pretvori u svojevrsnu teokratiju poput Irana", navodi Gegaj.

A što se tiče drugih subjekata, kako navodi Gegaj, koji žele saradnju sa partijama manjina, ja bih im poručio da manjinama odgovara da se i ubuduće sačuvaju sva postignuta dostignuća Crne Gore kao moderne građanske, multinacionalne, multikonfesionalne i multikulturalne države, načela koja su ovjekovječena Ustavom Crne Gore iz 2007. godine i dosadašnjim napretkom Crne Gore.

"Za kraj ću se ponovo osvrnuti na riječi Meše Selimovića: 'Na nama se lome talasi istorije kao na grebenu'",zaključio je Gegaj.

]]>
22.10.2020T07:11:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296805/manjine-s-pravom-odbile-troglavu-koaliciju.html
Provjeriće poslovanje političkih partija https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296801/provjerice-poslovanje-politickih-partija.html Državna revizorska institucija (DRI) zatražila je od sekretara svih lokalnih skupština i sekretara državnog parlamenta da dostave spisak svih političkih stranaka, kako bi revizori kontrolisali njihovo poslovanje u narednom četvorogodišnjem periodu. Tu informaciju je Danu potvrdio član Senata DRI Nikola Kovačević.

Kako je objasnio, prema novom zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, koji je usvojen krajem prošle godine, državna revizija je dužna da u roku od četiri godine kontroliše poslovanje svih političkih subjekata koji imaju parlamentarni status na državnom i na lokalnom nivou.

To, prema mišljenju DRI, uključuje nekih 25 ili 26 političkih stranaka.

"Prije nekoliko dana uputio sam zvanične dopise svim sekretarima skupština opština i sekretaru Skupštine Crne Gore da mi dostave podatke koje su stranke zastupljene u njihovom parlamentu. Na osnovu toga ćemo vršiti reviziju u naredne četiri godine, s tim što ćemo one koji dobiju negativno mišljenje uključiti u plan rada za narednu godinu, da vidimo jesu li popravili poslovanje i ispoštovali preporuke", kazao je Kovačević.

Kako je dodao, iako to zakonom nije predviđeno, to ne znači da narednih godina neće u plan rada uključiti i neku vanparlamentarnu stranku, čije će poslovanje kontrolisati.

]]>
22.10.2020T06:31:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/296801/provjerice-poslovanje-politickih-partija.html