RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/rss.html "Krivokapić i SDP na stubu sram" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197329/krivokapic-i-sdp-na-stubu-sram.html Član Media tima Demokratske partije socijalista (DPS) Boris Muratović smatra da su se predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić i ta partija popeli na rubu srama. ]]>

On je reagovao na današnje saopštenje portparola Socijaldemokratske partije (SDP) Mirka Stanića.

"Ranko Krivokapić i SDP su se popeli na stub srama, još prije nekoliko godina i to onda kada su, zbog vlastoljublja, pogazili sve svoje principe, ideološke i moralne, napravivši savez sa četničkim vojvodama, ili kako je predsjednik ove partije volio da kaže - uglednim parlamentarcima", rekao je Muratović.

Muratović ističe da su surovo kažnjeni od birača rado bi iz tog kola izašli.

"Ali, kasno je! Nema populizma, parola, pres konferencije ili saopštenja koje ovaj sunovrat mogu zaustaviti. Uzalud neko ko je parazitirao skoro dvije decenije na našoj partiji, isisavao privilegije i funkcije, rastjerivao investitore, činio namjernu štetu budžetu, paktirao sa političkim i ideološkim protivnicima, čerupao Luku Kotor i ostala javna preduzeća, sebe predstavlja kao modernog Robina Huda", dodaje Muratović.

Muratović navodi da ta jeftina priča djeluje neukusno i otužno.

"Probali ste izdaju - nije vas dovela na vlast, probali politikantstvo - ni to nije dalo efekta, konvertitstvo - građani ga prezreli... Sanjali ste o Krivokapiću kao evropskom premijeru, a kad ste se probudili ne da nema premijera, nego nema ni partije. Vašim klevetničkim optužbama o nekakvoj pohari, samo ste poharali broj svojih birača. Pametni se uče na tuđim greškama, a vi ni na svojim ne umijete", zaključio je Muratović.

]]>
Sat, 17 Mar 2018 21:10:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197329/krivokapic-i-sdp-na-stubu-sram.html
"Ponovni izbor Si Đinpinga potvrda uspjeha" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197310/ponovni-izbor-si-djinpinga-potvrda-uspjeha.html Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao predsjedniku Kine Si Đinpingu ponovni izbor na tu funkciju sa željama da uspješno nastavi politiku dalje afirmacije države, njenog ekonomskog i ukupnog razvoja a za dobro svih njenih građana. ]]>

Vujanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, naglasio da je ponovni izbor Đinpinga za predsjednika Kine potvrda vrijednosti uspjeha njegovog predhodnog mandata, ali i izvijesnosti ostvarenja razvojne vizije te države.

Navodi se da je Vujanović iskazao je poštovanje za snažan neposredni doprinos Đinpinga razvoju sadržajnih odnosa Crne Gore i Kine uz uvjerenje da će se oni dalje razvijati.

Vujanović je naveo da je uvjeren da će Đinping posjetiti Crnu Goru nakon što je prihvatio njegov poziv na sastanku u Nanjingu u avgustu 2014.

]]>
Sat, 17 Mar 2018 17:35:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197310/ponovni-izbor-si-djinpinga-potvrda-uspjeha.html
LP će podržati programski najbližeg kandidata http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197298/lp-ce-podrzati-programski-najblizeg-kandidata.html Liberalna partija (LP) neće imati svog kandidata na predsjedničkim izborima. Nakon isteka roka za predaju kandidatura, Predsjedništvo te partije će preporučiti Glavnom odboru da eventualno podrži onog Predsjedničkog kandidata čija su programska, strateška i državna opredjeljenja bliska ideji slobodnog društva i programu Liberalne partije, navodi se u saopštenju. ]]>

Predsjedništvo Liberalne partije usvojilo je Odluku prema kojoj liberali neće imati predsjedničkog kandidata za izbore zakazane 15. aprila.

"Zbog obesmišljenosti procesa kandidovanja, lažiranja potpisa građana i uskraćivanja prava slobodnog izbora svakom pojedincu ali i drugih tehničkih uslova i okolnosti, donijeta je ovakva Odluka", navodi se u saopštenju.

Liberalna partija, u prvom redu, traži odgovornost Ustavnog suda koji se, kako su kazali, mora javno izjasniti o nastalim propustima i neregularnostima.

Iz LP podsjećaju da je, Ustavni sud ranije ukinuo odredbu o davanju potpisa podrške kadidatu ispred OIK, odnosno DIK, koju bi građanin lično potpisao, što je, kako ističu, dovelo do haosa i mnogo nejasnoća i kršenja prava građana, jer je, kako ocjenjuju, jasno da kod dijela crnogorskih političara ne postoji moralno-politička odgovornost.

"Nakon isteka roka za predaju kandidatura za šefa države, u narednim danima i najkraćem roku, Predsjedništvo Liberalne partije preporučiće Glavnom odboru LP da eventualno podrži onog Predsjedničkog kandidata čija su programska, strateška i državna opredjeljenja bliska ideji slobodnog društva i programu Liberalne partije", zaključuje se u saopštenju.

 

]]>
Sat, 17 Mar 2018 14:37:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197298/lp-ce-podrzati-programski-najblizeg-kandidata.html
Odbijanje Kneževića zloupotreba pravosuđa http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197293/odbijanje-knezevica-zloupotreba-pravosudja.html Rješenje o odlaganju zahtjeva za odsluženje zatvorske kazne Milanu Kneževiću potpisano od strane predsjednika Višeg suda Borisa Savića predstavlja brutalan primjer zloupotrebe pravosuđa u obračunu sa DF-om, ocijenili su iz tog političkog bloka. ]]>

"Zamislite državu koja se hvali barjaktarstvom u procesu evropskih integracija i vladavini prava, u kojoj predsjednik Višeg suda donosi rješenje o odbijanju zahtjeva za odsluženje zatvorske kazne predsjedniku parlamentarne stranke, uz obrazloženje da je na slobodi sasvim dovoljno lidera i funkcionera DF-a, i da to ni u kom smislu ne može uticati na rezultat i legitimitet izbornog procesa", navodi se u saopštenju DF-a.

Oni ocjenjuju da tim postupkom Savić šalje poruku Predsjedništvu DF-a da budu srećni što nijesu svi u Spužu ili na putu za Spuž, "i da će on lično uraditi sve kako bi napunio Spuž liderima i funkcionerima DF-a, što će mu ostati pusta želja".

U tom političkom savezu smatraju da bi povodom tog slučaja trebale da se oglase posmatračka misija ODHIR - a i NVO sektora koji se bave regularnošću izbornog procesa.]]>
Sat, 17 Mar 2018 13:16:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197293/odbijanje-knezevica-zloupotreba-pravosudja.html
Objelodanjivanje imena rušilačka odluka http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197287/objelodanjivanje-imena-rusilacka-odluka.html Portparol Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić osudio je objavljivanje imena onih koji su vodili sudske sporove protiv države. Subverzivna je, kaže Stanić, poruka Vlade da su hiljade običnih službenika "neprijatelji države" dok je, dodaje, izgleda za pohvalu postupanje DPS starješina koji su kršili zakone i zbog kojih su službenici branili svoja prava pred nadležnim sudovima. ]]>

Nakon što je Vlada Crne Gore objelodanila tromjesečni izvještaj sa svim imenima osoba i preduzeća koji su vodili sudske sporove protiv države reagovao je portparol Socijaldemokratske partije (SDP), Mirko Stanić.

Ovih dana, kako je kazao, iz Vlade stižu informacije i odluke koje pokazuju da se sistem ubrzano urušava i da nas, i dadaje, "ne može ništa iznenaditi od DPS-a i satelitskih partija".

"Taman što smo od Monstata saznali da građani mogu da žive od 2.06 eura, Zavod za zapošljavanje je u januaru mjesecu izbrisao 5 hiljada nezaposlenih sa biroa i time 'efikasno' smanjio nezaposlenost za 10% u jednom mjesecu, što je svjetski rekord. Juče su, međutim, građani dobili ozbiljan razlog da se zabrinu da li u Vladi ponestaje zdravog razuma, jer je objavljen spisak službenika koje je ova država na razne načine oštetila i koji su svoje pravo tražili pred nadležnim organima ove države", kazao je Stanić.  

To što nekome nije islaćivan topli obrok, prevoz, prekovremeni rad ili nije išao na odmor po 4-5 godine, kaže Stanić, je izgleda puno veći udar na domovinu, "nego što je brat premijera zbog greške premijera naplatio 10,5 miliona eura navodne štete".

"Glavni grad se nije pridružio gonjenju Miomira Mugoše kojeg je Tužilaštvo okrivilo za zloupotrebu u kojoj je Podgorica oštećena za preko 6 miliona eura, ali Vlada goni nekog ko je naplatio pošteno zarađenih 85 eura prekovremenim radom. Na stub srama se umjesto nesposobnih ministara, direktora i funkcionera koji su potpisivali garancije za KAP od 126 miliona eura ili Željezaru od 23,6 miliona eura, koje smo platili iz sopstvenog džepa, stavlja portir koji je naplatio 200 eura jer mu je DPS starješina nezakonito umanjio prihode. Na stub srama će medicinske sestre za putne troškove između dva grada, ali neće DPS direktor Zoran Sekulić jer nije sebi pisao odmore, pa sad sam sebe tuži - da bi uzeo nove hiljade eura", ističe Stanić. 

Subverzivna je, kaže Stanić, poruka Vlade da su hiljade običnih službenika "neprijatelji države” dok je, dodaje, izgleda za pohvalu postupanje DPS starješina koji su kršili zakone i zbog kojih su službenici branili svoja prava pred nadležnim sudovima.

"Poslije ljekara, umjetnika, NVO aktivista, novinara, opozicionih predstavnika, prosvjetara, kritičara vlasti, sad su 'državni neprijatelji' i državni službenici, pa će tim tempom DPS vlada ubrzo krivicu za stanje u društvu prebacivati na vaspitačice u vrtićima. Svi nepošteni i neprijateljski nastrojeni prema državi, osim onih koji su zaradili milione koruptivnim akcijama, namještanjem tendera, berzanskim mahinacijama ili otvorenom pljačkom kao u slučaju drugog čovjeka DPS-a", dodaje Stanić. 

On poručuje da će poslije promjena koje će, kao je kazao, uslijediti veoma brzo, na stub srama oni koji su uništili crnogorsku privredu i proizvodnju, ugasili 60 hiljada radnih mjesta u proizvodnji, opljačkali Obod, Jugooceaniju, Radoje Dakić, Mješovito, Gornji Ibar, Vukman Krušić, Montenegroekspres, Primorku, Solanu, Taru, Bojanu i stotine sličnih preduzeća.

"Svi su, slučajno ili ne, danas glavni aktivisti DPS-a i satelitskih partija, a znajući im 'lojalnost' na koju se u odluci Vlade pozivaju, red za svjedoka saradnika će biti dug stotinu metara", zaključio je Stanić.

 

]]>
Sat, 17 Mar 2018 12:23:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197287/objelodanjivanje-imena-rusilacka-odluka.html
"Zaustaviti agoniju, makar i odlaganjem izbora" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197175/zaustaviti-agoniju-makar-i-odlaganjem-izbora.html Nepoštovanje OEBS-ovih zahtjeva, zaplet oko potpisa podrške predsjedničkim kandidatima i blokada institucija najmanje su tri razloga zbog kojih se hitno mora zaustaviti agonija društva, možda čak i odlaganjem izbora, kazala je članica predsjedništva DEMOS-a Tina Raičević. ]]>

"Novi skandali sa potpisima, po svemu sudeći viškom neregularnih i manjkom regularnih, predsjednička trka rizikuje da postane predstava u obliku novog političkog trilera. Posebno je poražavajući momenat u čitavoj priči blokada brojnih institucija na čelu sa DIK-om, sve sa velikim brojem zaposlenih, koje umjesto da rješavaju probleme se proglašavaju nenadležnim.  Neautonomne istitucije kao da čekaju instrukcije vrha vlasti koja je sada zauzeta misterijom zapleta oko svog kandidata", saopštila je Raičević.

Ona je naglasila da "paralelno s tom agonijom" u raznim oblicima manifestuje dubina kriminalizovanog društva, od svakodnevnih eksplozija, preko procesuiranja najviših zvaničnika vladajuće partije do besomučnog zaduživanja Crne Gore sada već svakih par mjeseci.

 

]]>
Fri, 16 Mar 2018 20:43:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197175/zaustaviti-agoniju-makar-i-odlaganjem-izbora.html
Pored izazova, CG privržena EU http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197222/pored-izazova-cg-privrzena-eu.html Pored izazova sa kojima se danas suočava, Crna Gora ostaje privržena ideji članstva u EU, čvrsto opredijeljena da istraje u reformskim aktivnostima, kako bi na kvalitetan način završila proces pristupnih pregovora i postala prva sljedeća članica EU, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović na sastanku ministara vanjskih poslova Zapadno-balkanske šestorke (WB6) održanom u Sarajevu. ]]>

"Tokom sastanka je bilo riječi o ostvarenim rezultatima zemalja regiona pojedinačno u procesu evropske integracije i realizaciji zaključaka sa samita lidera EU i ZB iz Trsta a u kontekstu nedavno usvojene strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan i definisanja prioriteta za predstojeći Samit u Londonu", istakli su iz Ministarstva vanjskih poslova.

“Nedavno objavljena Strategija EU o proširenju na Zapadni Balkan daje dodatan podstrek državama našeg regiona da se još snažnije posvetimo evropskoj integraciji, kao spoljopolitičkom prioritetu koji je garant stabilnosti, ekonomskog prosperiteta i demokratskih vrijednosti”, istakao je Darmanović.

Tokom boravka u Sarajevu, šef crnogorske diplomatije učestvovao je i na Ministarskoj konferenciji Fonda za Zapadni Balkan (WBF). Na konferenciji, ministri su razmijenili mišljenja o dosadašnjem radu sa osvrtom na projektnu aktivnost i finansijski okvir funkcionisanja fonda.

"U obraćanju, Darmanović je istakao da je Crna Gora snažno posvećena promociji regionalne saradnje i jačanju dobrosusjedskih odnosa, te da je veoma važno što su zemlje Zapadnog Balkana prepoznale saradnju, solidarnost i bolju međusobnu povezanost kao instrumente za uspostavljanje trajne regionalne stabilnosti, a sve u cilju daljeg napretka i prosperiteta", naglasili su iz Ministarstva vanjskih poslova.

U tom smislu, izrazio je uvjerenje da će Fond za Zapadni Balkan i ubuduće biti pozitivan primjer saradnje i prostor za otvorenu diskusiju i izgradnju snažnih partnerstava.

„Vjerujemo da će, kroz dogovor svih šest zemalja, biti obezbijeđene jasne smjernice za rad Sekretarijata u narednom periodu čime ćemo osigurati primjenu usvojenih standarda i punu implementaciju projektno orjentisanih aktivnosti. Na taj način ćemo nastaviti da ispunjavamo i misiju Fonda koja se ogleda u razvoju tješnje saradnje između zemalja Zapadnog Balkana i olakšanje integrativnih procesa projektima u oblastima kulturne saradnje, naučne razmjene, istraživanja, obrazovanja, održivog razvoja i pitanja mladih“, kazao je Darmanović.

Šefovi diplomatija WBF su na današnjem sastanku usvojili zajedničku izjavu kojom, između ostalog, pozivaju Evropsku uniju da razmotri mogućnost uključivanja WBF kao relevantnog partnera u procesu implementacije Šest vodećih inicijativa za podršku transformaciji Zapadnog Balkana.

 

 

]]>
Fri, 16 Mar 2018 17:31:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197222/pored-izazova-cg-privrzena-eu.html
Skupština dobro primijenila preporuke ODIHR-a http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197209/skupstina-dobro-primijenila-preporuke-odihr-a.html Radna grupa Skupštine uradila odličan posao tokom rada na primjeni preporuka ODIHR-a, sa ciljem da predstojeći izborni ciklusi budu sprovedeni sa dodatno unaprijeđenim izbornim zakonodavstvom, istaknuto je na sastanku predsjednika Skupštine Ivana Brajovića i šefice posmatračke misije ODIHR-a Tanom e Zuluetom. ]]>

Brajović je istakao da za izmjenu Zakona o izboru odbornika i poslanika nije glasala opozicija, uprkos deklarativnom zalaganju za izmjene izbornog zaknodavstva.

"Šefica posmatračke misije je tokom razgovora pokazala interesovanje za mnoge segmente izbornog procesa i najavila početak aktivnosti misije. Podsjećamo, OEBS/ODIHR misiju za posmatranje predsjedničkih izbora čini 16 dugoročnih i 100 kratkoročnih posmatrača", saopšteno je iz Skupštine.

 

]]>
Fri, 16 Mar 2018 16:20:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197209/skupstina-dobro-primijenila-preporuke-odihr-a.html
Knežević da se ne odazove u Spuž http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197195/knezevic-da-se-ne-odazove-u-spuz.html Predsjedništvo Demokratskog fronta (DF) potvrdilo je ranije opredjeljenje jednog od lidera, Milana Kneževića, da se dobrovoljno ne odazove na izdržavanje kazne, koja mue je, kako su ocijenili, izrečena u montiranom političkom procesu ]]>  

"Održana sjednica Predsjedništva DF-a na kojoj je snažno potvrđeno ranije opredeljenje da se jedan od članova Predsjedništva DF-a i lider DNP-a, Milan Knežević, neće dobrovoljno odazvati na izdržavanje kazne koja je izrečena u montiranom političkom procesu. Istovremeno, Predsjedništvo je razradilo konkretne modalitete otpora, koji će pružiti državnom teroru koji se već tri godine sprovodi nad našim političkim savezom", saopštio je DF.

Navode da su nakon održane sjednice Predsjedništva DF-a o svemu obavijestili zajedničkog opozicionog kandidata za predsjednika Crne Gore Mladena Bojanića.

"Predsjednički kandidat je u razgovoru sa članovima Predsjedništva saopštio da on ima konkretan plan kako da pobijedi na narednim izborima, i da je uvjeren da uz podršku opozicije sigurno pobjeđuje na izborima 15. aprila, nezavisno od toga ko će biti režimski kandidat".

Bojanić je, navode iz DF-a, iskazao lični stav da nije spreman da vodi kampanju i učestvuje na predsjedničkim izborima ukoliko bi ona bila opterećena bilo kakvim građanskim sukobima.

"Predsjedništvo DF-a je primilo k znanju lični stav Mladena Bojanića i narednih dana će upoznati javnost sa našom konačnom odlukom", saopštio je DF.

]]>
Fri, 16 Mar 2018 14:38:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197195/knezevic-da-se-ne-odazove-u-spuz.html
Posvećenost jačoj regionalnoj saradnji http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197189/posvecenost-jacoj-regionalnoj-saradnji.html Ministri vanjskih poslova Zapadnog Balkana (WB6), koji su učestvovali na današnjem sastanku u Sarajevu, potvrdili su posvećenost jačoj regionalnoj saradnji, razmotrili napredak implementacije zaključaka sa samita u Trstu i razmijenili mišljenja o evropskoj perpektivi. ]]>

Šest ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana, među kojima crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović, u sklopu priprema za predstojeći Samit u Londonu o Zapadnom Balkanu, sastalo se danas u Sarajevu kako bi potvrdili posvećenost jačoj regionalnoj saradnji, razmotrili napredak implementacije zaključaka sa samita u Trstu i razmijenili mišljenja o evropskoj perpektivi.

"Uvjereni smo da sastanci u ovom formatu, kao što je dogovoreno tokom našeg sastanka u Skoplju 9. februara 2017, mogu ojačati saradnju i uzajamno razumijevanje, unaprijediti našu saradnju i omogućiti da region 'govori jednim glasom' u oblasti od zajedničkog interesa, posebno ka EU. Mi veoma cijenimo kontinuirani angažman EU u podršci stabilnosti i jačanju političkih i ekonomskih veza unutar i sa regionom i pozdravljamo potvrđenu nedvosmislenu podršku EU evropskoj perspektivi za Zapadni Balkan", navedeno je u zaključcima sa današnjeg sastanka.

Ostaju posvećeni regionalnoj saradnji posebno u pravnom okviru CEFTE i Berlinskog procesa, unapređenju političkog dijaloga te sprovođenju mjera koje su navedene u višegodišnjem Akcionom planu za regionalni ekonomski prostor (REA) na Zapadnom Balkanu kako bi region bio atraktivniji i konkurentniji.

Naglasili su značaj Agende za povezivanje, posebno u sektoru saobraćaja i energetike, i u tom smislu pozdravljaju sprovođenje Sporazuma o transparentnoj zajednici kao i predstojeće aktivnosti u vezi s realizacijom projekata Investicionog okvira za Zapadni Balkan. U zakljucima je istaknuto da ostaju posvećeni jačanju bezbjednosti u regionu te pozdravljaju predstojeći samit EU-Zapadni Balkan koji će biti održan u Sofiji u maju ove godine.

U popodnevnim satima Ministarstvo vanjskih poslova BiH biće domaćin i ministarske konferencije Fonda za Zapadni Balkan. Na konferenciji Fonda za Zapadni Balkan sudjelovat će izvršni direktor Fonda za Zapadni Balkan Đerđ Mura.

]]>
Fri, 16 Mar 2018 14:02:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197189/posvecenost-jacoj-regionalnoj-saradnji.html
Bez dogovora sa Srpskom listom o demarkaciji http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197173/bez-dogovora-sa-srpskom-listom-o-demarkaciji.html Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da nijesu pronašli zajednički jezik sa Srpskom listom oko podrške demarkaciji sa Crnom Gorom i pozvao nekadašnje članove Samoopredjeljenja, koji su formirali posebnu poslaničku grupu, da glasaju za demarkaciju. ]]>

"Mi smo pregovarali sa Srpskom listom, do sada nijesmo našli zajednički jezik. Pozivam Visara (Imeria) i druge kolege da razmisle dokle smo došli. Ako u ovom trenutku ne shvatimo našu ulogu, ne znam kako ćemo se ponašati u daljim procesima", kazao je Haradinaj na konferenciji za novinare.

Haradinaj je rekao da je nerazumna pozicija da se ne podrži demarkacija poslije izjave predsjednika Kosova i Crne Gore i mogućnosti da se glasanjem za demarkaciju prekine blokada zemlje.

On je rekao da su sada obezbijeđeni glasovi, ali da treba biti odgovoran i ozbiljan da se ne dogodi neuspjeh.

"Zbog toga mi sa najvećom ozbiljnošću treba da obezbijedimo da na sjednici budemo svi prisutni. Izostanak jednog poslanika na sjednici u utorak je poruka da Kosovo ostaje izolovano", kazao je Haradinaj.

Prije dva dana 12 poslanika Samoopredjeljenja zatražilo je od predsjedništva Skupštine Kosova formiranje nove poslaničke grupe na čijem će čelu biti Dardan Sejdiu.

]]>
Fri, 16 Mar 2018 12:36:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197173/bez-dogovora-sa-srpskom-listom-o-demarkaciji.html
Darmanović sjutra u Sarajevu http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197129/darmanovic-sjutra-u-sarajevu.html Ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović, učestvovaće sjutra na sastanku ministara vanjskih poslova Zapadno-balkanske šestorke (WB6) i Ministarskoj konferenciji Fonda za Zapadni Balkan, koji se održavaju u Sarajevu. ]]>

Kako je saopšteno iz Ministarstva, glavne teme ministarskog sastanka WB6 biće nedavno usvojena Strategija Evropske komisije i status realizacije zaključaka sa samita lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana održanom u Trstu.

Tema sastanka će, kako je najavljeno, biti i priprema za Samit u Londonu sa fokusom na Regionalni ekonomski prostor (REA), Agendu povezivanja i definisanje drugih prioriteta za predstojeći Samit.

"Na Ministarskoj konferenciji Fonda za Zapadni Balkan ministri će razmijeniti mišljenja o dosadašnjem radu sa osvrtom na projektnu aktivnost i finansijski okvir funkcionisanja fonda", saošteno je iz ministarstva.

]]>
Thu, 15 Mar 2018 22:37:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197129/darmanovic-sjutra-u-sarajevu.html
CG odlikuje Bajdena, Mekejna i Tarnera http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197112/cg-odlikuje-bajdena-mekejna-i-tarnera.html Crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović, prilikom posjete Sjedinjenim Američkim Državama naredne sedmice, uručiće odlikovanje bivšem potpredsjedniku SAD-a Džozefu Bajdenu, senatoru Džonu Mekejnu i kongresmenu Majku Tarneru. ]]>

Kako se navodi u platformi za posjetu koju je Vlada objavila, Bajden, Mekejn i Tarner će biti odlikovani za doprinos promociji crnogorskih interesa, snaženju međudržavnih odnosa, te međunarodnom ugledu i položaju Crne Gore.

"Podrška pomenutih američkih zvaničnika iskazana Crnoj Gori tokom cjelokupunog procesa evroatlanstskih integracije, a posebno u završnoj fazi pristupanja NATO-u, bila je od posebne važnosti i značaja. Stoga će upravo posjeta ministra Darmanovića biti prilika da se, i na ovaj način, iskaže iskrena zahvalnost na tradicionalno snažnoj i konstinuiranoj podršci SAD-a Crnoj Gori u proteklom periodu," navodi se platformi Ministarstva vanjskih poslova.

Pored svečanosti uručenja odlikovanja, Darmanović će posjetu Vašingtonu iskoristiti i za niz bilateralnih sastanaka sa predstavnicima američke administracije, sa kojima će razmijeniti mišljenja o mogućnostima intenziviranja saradnje.

Darmanović će u SAD boraviti od 19. do 23. marta.

]]>
Thu, 15 Mar 2018 19:00:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197112/cg-odlikuje-bajdena-mekejna-i-tarnera.html
Prijem CG jedan od najvećih uspjeha http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197092/prijem-cg-jedan-od-najvecih-uspjeha.html Jedan od najvećih uspjeha NATO-a u 2017. ulazak je Crne Gore u taj savez, navodi se u video snimku koji je objavila Alijansa na zvaničnom Tviteru. ]]>

Kako se navodi, u prethodnoj godini NATO je osnažio svoju odbranu i prisustvo na istočnim granicama. Takođe, odgovorio je na prijetnje s juga, a lideri zemalja članica su razgovarali o dijeljenju tereta i jačoj borbi protiv terorizma.

Iz NATO-a su podsjetili da njihovi vojnici obučavaju avganistanske snage, kao i da su učestvovali u borbi protiv Islamske države kroz treninge s iračkom vojskom i korišćenjem "avaks" aviona.

Poručili su da su, zajedno sa EU, čuvali mora bezbjednim i branili se od sajber napada.

]]>
Thu, 15 Mar 2018 16:54:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197092/prijem-cg-jedan-od-najvecih-uspjeha.html
Probleme bi izbjegli da su usvojene preporuke OEBS-a http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197087/probleme-bi-izbjegli-da-su-usvojene-preporuke-oebs-a.html Da je Zakon o izboru odbornika i poslanika usvojen u decembru, poslanica Marta Šćepanović vjeruje da danas ne bi bili u situaciji u kojoj se našla crnogorska javnost kada su u pitanju potpisi podrške predsjedničkim kandidatima. ]]>

To potkrepljuje činjenicom da je jedna od preporuka OEBS-a u izmjeeni zakona bila da jedan građanin može podržati više listi.

“Ove najnovije, da kažem moguće zloupotrebe potpisa građana upravo potvrđuju da je, ona preporuka OEBS-a, koja je predložena Izmjenama i dopuna Zakona o izboru odbornika i poslanika zaista i bila neophodna i odnosila se u ovom slučaju na potpise za izborne liste građana. Da je usvojen Zakon o izboru odbornika i poslanika pretpostavljam da bi i ta preporuka OEBS-a, koja je jačala politički pluralizam bila kasnije i u izmjeni Zakona o izboru predsjednika da građanin može podržati i više kandidata, a ne kako je sada predloženo samo jednog”, kazala je Šćepanović za RTCG.

]]>
Thu, 15 Mar 2018 15:58:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197087/probleme-bi-izbjegli-da-su-usvojene-preporuke-oebs-a.html
Napredak u učešću žena u političkom životu http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197079/napredak-u-ucescu-zena-u-politickom-zivotu.html Crna Gora je nepredovala u vezi sa učešćem žena u političkom životu, njihovoj edukaciji i umrežavanju, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića sa predstavnicama Ženske političke mreže. ]]>

Đukanović je primio predstavnice Ženske političke mreže u Crnoj Gori, predvođene stalnom koordinatorkom sistema Ujedinjenin nacija (UN) Fionom Mekkluni i šeficom političke sekcije u delegaciji Evropske uniji (EU) Plamenom Halačevom.

Kako je saopšteno iz DPS-a, predstavnice UN-a i EU ocijenile su da je u Crnoj Gori postignut napredak u pogledu značajnijeg učešća žena u političkom životu, njihovoj edukaciji i umrežavanju.

„Istaknuto je da je za postizanje željenog cilja, neophodna dalja podrška donosioca odluka i političkih subjekata u procesu izmjena normativnog okvira i ukupnog jačanja pozicije žena u politici i društvu“, navodi se u saopštenju.

Programska menadžerka UNDP-a Kaća Đuričković i predstavnice Ženske političke mreže iz DPS-a, Socijalističke narodne partije i Socijaldemokrata istakle su da je u pogledu vidljivosti i učešća žena ostvareno izuzetno značajno dostignuće, ali da smo i dalje udaljeni od željenih ciljeva.

One su pozvale Đukanovića i DPS kao najjaču partiju da podrži normativne izmjene Zakona koje će omogućiti još veću zastupljenost žena u parlamentu, ali i u partijskim strukturama.

„Ženama je u procesu vrednovanja njihovih potencijala neophodna i konkretna podrška kako bi doprinijele razvoju društva u cjelini“, ocijenjeno je na sastanku.

Đukanović je pozdravio inicijativnost i doprinos međunarodnih partnera i Ženske političke mreže, ističući da je učešće žena u politici i vrednovanje njihovog doprinosa ukupnom razvoju društva dio djelovanja DPS-a ne samo kao proizvod preporuka ili političkih kompromisa, već istinskog zalaganja za napredak i emancipaciju crnogorskog društva.

On je kazao da je uz prihvatanje normativnih unapređenja, neophodno doprinijeti edukaciji i podizanju kvaliteta političkog života uopšte.

„Novi kvalitet politike potreban je svima, a snažnijim učešćem žena pokreće se izuzetno značajan resurs", ocijenio je Đukanović.

Ženska politička mreža okuplja predstavnice 14 političkih partija u Crnoj Gori i predstavlja forum u kom se ostvaruje politički dijalog između opozicionih i vladajućih partija.

Formirana je sa ciljem podizanja političkekulture i kulture dijaloga na viši nivo, kao i zahtjeva za ozbiljnijim odnosom prema pitanju političke participacije žena,koji je u svim društvima i svim partijama nosio dokazanu reformsku snagu.

]]>
Thu, 15 Mar 2018 15:08:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197079/napredak-u-ucescu-zena-u-politickom-zivotu.html
"U CG izbjegavali demokratske procedure" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197078/u-cg-izbjegavali-demokratske-procedure.html Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ponovo je danas odbacio optužbe da je Rusija pokušala da organizuje državni udar u Crnoj Gori. ]]>

"Pokušali su da nas optuže da smo u Crnoj Gori pokušali da organizujemo državni prevrat i da je ne pustimo da uđe u NATO. To nije tačno, mi se time nijesmo bavili", rekao je Lavrov istupajući na forumu "Rusija-zemlja mogućnosti".

On je kazao da se sadašnje crnogorsko rukovodstvo "pod rukovodstvom Brisela bavilo izbjegavanjem demokratskih procedura".

"Kategorički su odbijali da sprovedu referendum o ulasku ili neulasku u NATO, mada su istraživanja pokazivala da daleko od toga da su mišljenja stanovnika jednoznačna", rekao je šef ruske diplomatije.

On je naveo da u svijetu postoji mnogo primjera kada se ne poštuje mišljenje naroda.

]]>
Thu, 15 Mar 2018 15:01:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197078/u-cg-izbjegavali-demokratske-procedure.html
Ustavni sud da razmotri žalbu DF-a http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197075/ustavni-sud-da-razmotri-zalbu-df-a.html Demokratski front (DF) pozvao je danas Ustavni sud da odmah razmotri ustavnu žalbu kojom je funkcioner tog političkog saveza Milan Knežević tražio da mu se odloži izvršenje kazne zatvora, na koju je osuđen zbog napada na policajca 17. oktobra 2015. ]]>


U saopštenju kluba poslanika DF-a navodi se da je državni teror nad tim političkim subjektom nastavljen odlukom predsjednika Višeg suda Borisa Savića da odbije zahtjev da se Kneževiću odloži odlazak na izdržavanje kazne zatvora, koja je, kako tvrde, izrečena u montiranom političkom procesu. 

Iz DF-a su kazali da nijesu iznenađeni tom odlukom „imajući u vidu činjenicu da Savić, nekadašnji sitni režimski kotorski tužilac, a sadašnji predsjednik Višeg suda, spada u posebno odabrane specijalce režima“.

„DF poziva Ustavni sud da odmah razmotri ustavnu žalbu koja mu je podnijeta, vezano za ovaj slučaj, i donese odluku koja će obuzdati ovo nasilje i državni teror, i spriječiti eskalaciju krize u zemlji“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da nema sumnje da je „združena akcija Osnovnog i Višeg suda usko povezana sa strahom vlasti od kandidature Mladena Bojanića za predsjednika Crne Gore, i cilj je da se iz njegove kampanje izbaci jedan od vodećih protivnika režima“.

„Opozicija je uspjela ono što vlast nije očekivala – da se sve antirežimske snage koje nisu pod kontrolom Demokratske partije socijalista objedine oko jednog nestranačkog kandidata, što je i bila ideja DF-a“, kazali su iz tog političkog saveza. 

Zato se, kako su naveli, dodatno istrajava na kažnjavanju DF-a, odnosno pokušava se, prvi put u istoriji Crne Gore, predsjednik jedne parlamentarne političke stranke poslati u zatvor.

„Postoje u politici Crne Gore stvari koje su konstanta - DF i Kneževića niko ne može zaplašiti i obeshrabriti u borbi za slobodnu Crnu Goru“, kaže se u saopštenju. 

Navodi se da su oni koji treba da budu zabrinuti i uplašeni zbog promjena koje dolaze „ljudi iz vrha režima, sudstva i tužilaštva, koji su pljačkali i uništavali Crnu Goru i progonili nedužne ljude, jer će nakon uspostavljanja pravne države pravda zakucati na njihova vrata“.

]]>
Thu, 15 Mar 2018 14:45:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197075/ustavni-sud-da-razmotri-zalbu-df-a.html
Marković pred poslanicima 21. marta http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197059/markovic-pred-poslanicima-21-marta.html Crnogorski premijer Duško Marković odgovaraće na pitanja predstavnika poslaničkih klubova na sjednici parlamenta koja je zakazana za 21. mart. ]]>


Pitanja se i pisanoj formi dostavljaju najkasnije 72 sata prije početka zasjedanja. Na dnevnom redu posebne sjednice su i poslanička pitanja.

Crnogorski parlament održaće prethodno redovnu sjednicu 19. marta.

Poslanici će se izjasniti o pedlogu zakona o izmjenama Zakona o budžetu Crne Gore za 2018. godinu o zaduživanju države za ovu godinu.

Parlament će utvrditi odgovore Ustavnom sudu povodom inicijativa za ocjenu ustavnosti zakona o slobodnom pristupu informacijama, planiranju prostora i izgradnji objekata i upravnom sporu.

]]>
Thu, 15 Mar 2018 13:25:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197059/markovic-pred-poslanicima-21-marta.html
"Demokrate i URA - vezivno tkivo svega antidržavnog" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197051/demokrate-i-ura---vezivno-tkivo-svega-antidrzavnog.html Demokrate i URU pogađa činjenica da su upravo oni vezivno tkivo svega što je antidržavno i antizapadno, istakao je Marko Burić iz DPS-a. ]]>

"Zato je očekivano da podržite čovjeka koji se kandiduje da bude predsjednik države, članice NATO-a, a sam je protiv tog članstva?! To ne čudi ako se prisjetimo da Abazovićeva družina nije ni bila u Parlamentu kad se glasalo za članstvo i da, gdje god je trebalo napraviti koaliciju sa izdajnicima Crne Gore, URA je bila vazda prvi dobrovoljac", istakao je on.

Burić je kazao da je predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić prizivao bombe po beogradskim mostovima, kao i da je fasciniran Sedmim bataljonom.

"Zato je razumljivo što je Aleksa u multietničkim sredinama ispod cenzusa, ili na samoj njegovoj granici. Logično - teško da neko ko se sjeća proganjanja, zastrašivanja, surovog nacionalizma i četničke ikonografije može podržati onoga ko je bio očaran tom ideologijom i u njenom stvaranju aktivno učestvovao. Zato, zbunjeni Kolić bujicom ispraznih riječi i optužbi, pokušava da zamijeni temu i izbjegne istini da pogleda u oči. Pravi se da ne vidi kako višenacionalne sredine pokazuju jasan prezir prema politici koju zastupa", saopštio je on.

Burić smatra da u novoj opozicionoj koaliciji najsnažniju osnovu čini Demokratski front "sa svojom izdajničkom politikom koji, iako blijeda politička ličnost, svojim činjenjima i uvjerenjima, od aktivnog učešća u šatorskim protestima i rušilačkim demonstracijama do antizapadnih uvjerenja, zapravo je sasvim logičan izbor ove grupe".

 

]]>
Thu, 15 Mar 2018 13:01:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/197051/demokrate-i-ura---vezivno-tkivo-svega-antidrzavnog.html