RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Predsjednički izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Predsjednički izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/rss.html Promjene počinju od šefa države http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/194975/promjene-pocinju-od-sefa-drzave.html Samo istinske i radikalne promjene, koje počinju od mjesta šefa države, mogu dovesti do transformacije sistema, poručio je profesor Đorđije Blažić. ]]>  

Blažić koji je najavio učešće na predsjedničkim izborima 15. aprila, kazao je u Podgorici da je Glavni grad ogledalo Crne Gore.

„Kako po ogromnom potencijalu koji posjeduje njegovo stanovništvo, tako i po načinima na koji postojeći društveni odnosi sistematski onemogućavaju građane da ostvare svoja prava i iskoriste svoje bogomdane talente", kazao je Blažić u okviru predsjedničkog karavana.

Blažić je kazao da je zadatak države i njenih najviših organa da osiguraju uslove pod kojim će crnogorski radnik, koji, kako je rekao, prosperira kada se nađe u uređenim sistemima, biti u stanju da pronađe adekvatan posao i živi dostojanstveno od svog rada.

"U državi koja će počivati na principima meritokratije, ne partitokratije i u kojoj će uspjeh zavisti od sposobnosti, a ne od partijske knjižice“, rekao je Blažić, saopšteno je iz njegove PR službe.

On smatra da Podgorici nedostaje još jedna institucija veličine Kliničkog centra.

„Dok bespotrebno poklanjamo društveno bogatstvo neproizvodnim, parazitskim političkim organizacijama, Podgorici kao gradu čiji broj stanovnika neprekidno raste, nedostaju pristojno opremljene i dobro održavane zdravstvene institucije - ništa manje do još jedna institucija veličine Kliničko-bolničkog centra“, rekao je on.

Blažić je kazao da jedino istinske i radikalne promjene, koje započinju od mjesta šefa države, mogu dovesti do transformacije sistema.

"Svjedoci smo i ovih dana u kojoj mjeri je postojeći sistem pasivan kada je u pitanju ozbiljan problem opšte nesigurnosti na ulicama, ali izuzetno agilan kada treba bahato i bespotrebno nasrtati na mirne građane i mladost Podgorice“, rekao je on, dodajući da je takvo stanje “nedopustivo”.

„Kao predsjednik, ne bih dopustio da prazna retorika i kozmetički potezi zamijene pozivanje na odgovornost svih funkcionera odgovornih po komandnoj liniji“, kazao je Blažić.

On je rekao i da se zalaže za demokratizaciju odlučivanju pri planiranju izgleda crnogorskih gradova, „nad kojim građani trenutno nemaju nikakvu kontrolu”.

„Crnogorski građani, koji zaslužuju najbolje u okviru naših ekonomskih mogućnosti, u situaciji su da naši gradovi, pa čak i djelovi glavnog grada, podsjećaju na prizore iz zemalja trećeg svijeta, dok su ekonomska nejednakost i neravnomjeran razvoj svima očigledni", ocijenio je Blažić.

]]>
Sat, 24 Feb 2018 14:59:00 +0100 Predsjednički izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/194975/promjene-pocinju-od-sefa-drzave.html
Kandidat do marta, ili ostavke http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/194972/kandidat-do-marta-ili-ostavke.html Naučnik Dragan Hajduković pozvao je, kako navodi, poslednji put poslanike opozicije da najkasnije do kraja februara na zajedničkoj sjednici izaberu predsjedničkog kandidata ili da, u protivnom, svi podnesu ostavke. ]]>  

On je, u otvorenom pismu parlamentarnoj opoziciji, kazao da je to njihova obaveza prema građanima i prema budućnosti Crne Gore.

"Danas Vas pozivam poslednji put da najkasnije do 28.februara održite zajedničku sjednicu svih 39 opozicionih poslanika. Morate svi doći na tu sjednicu. Tragedija Crne Gore je toliko velika da ne može biti opravdanih izostanaka", naveo je Hajduković.

On je poručio da na zajedničkoj sjednici, po kratkom postupku, naprave listu kandidata opozicije.

"Neka se na listi nađe svako koga predloži najmanje pet poslanika. Savjetujem da na listi budu najmanje tri kandidata, a ne treba bježati ni od četiri ili pet", kazao je Hajduković.

On je poručio da, poslije utvrđivanja liste, pređu na glasanje, "bez maratonskih sukobljavanja i diskusija".

"Neka je sa srećom kandidatu koji dobije dvotrećinsku podršku (dakle 26 od 39 glasova). Ponavljam, tragedija Crne Gore je toliko velika da nema opravdanja ni za izostanak ni za uzdržane glasove", naveo je Hajduković.

On je poručio parlamentarnoj opoziciji da ukoliko nije u stanju da održe zajedničku sjednicu da svi podnesu ostavke.

"Kakvi su to poslanici koji ćute u ovom kritičnom trenutku. Izbor zajedničkog kandidata je Vaš posao a ne posao partijskih lidera", kazao je Hajduković.

On je zamolio da prilikom predlaganja kandidata uzmu u obzir snagu predrasuda. "Predrasude su faktor koji bitno utiče na izborni rezultat, a u Crnoj Gori su prisutne još od vremena kada su veliki Liberalni savez Crne Gore i Slavko Perović proglašavani za ustaše".

"Molim Vas da shvatite da predsjedničke izbore ne može dobiti kandidat koji nije odan postojanju države Crne Gore, ili kod dijela opozicionih glasača postoji predrasuda da nije odan samostalnosti", navodi Hajduković.

]]>
Sat, 24 Feb 2018 14:09:00 +0100 Predsjednički izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/194972/kandidat-do-marta-ili-ostavke.html
Kandidati i dalje na čekanju http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/194930/kandidati-i-dalje-na-cekanju.html Ni kraj ove sedmice, iako se to očekivalo nije donio ime predsjedničkog kandidata ni vlasti ni opozicije. Iz Demokratske partije socijalista (DPS) su kazali za TVCG da će, poštujući stranačku proceduru, narednih dana izabrati kandidata. Iz opozicije i dalje poručuju da bi trebalo da imaju jednog, ali da je sljedeca sedmica krajnji rok da se on nađe ili krene u kampanju u više kolona. ]]>  

Ni tačno 30 dana prije isteka zakonskog roka za predaju kandidatura za predsjedničke izbore nemamo nijednog političkog subjekta koji je izašao da kaže - ovo je naš kandidat za predsjednika. 

Iz DPS-a, iako ne kažu kog, poručuju da imaju pobjedničkog kandidata.

"Imamo više kandidata koji su kadri da trče tu izbornu trku. Što se tiče DPS-a poznato je da smo najozbiljniji igrač na političkoj sceni i vjerujem da ćemo u redovnoj stranačkoj proceduri dati kandidata koji će biti budući predsjednik", kazao je za TVCG poslanik DPS-a, Andrija Nikolić.

On je kazao da DPS ne žuri sa tom odlukom, jer su ustavni rokovi poznati, navodeći da će javnost uskoro biti obaviještena.

Ništa određenije od uskoro javnosti ne daje ni opozicija koja i dalje ne samo što traži predsjedničkog kandidata, već i način da se opet sastane i potraži dogovor.

"Do kraja sljedeće sedmice te bi razgovore trebalo završiti. Mislim da bi ako se to ne postigne, trebalo konstatovati da opozicija neće imati jedinstvenog kandidata i onda su sve opcije na stolu i može da predlaže i da se kandiduje ko god hoće", kazao je predsjednik Socijalističke narodne partije, Vladimir Joković.

Ako ne Milka Tadić- Mijović i ako ne Andrija Jovićević SNP bi potražio trećeg kojem bi svi rekli da.

"Mišljenja smo da nije dobro da neki politički subjekti traže da neki predloženi kandidat se eliminiše kao što nije dobro da pojedini subjekti podržavaju samo jednog kandidata", naveo je Joković.

Tadić-Mijović je za TVCG rekla da nema šta na tu temu da priča ako je cjelokupna opozicija ne podrži, dok od Jovićevića TVCG nije uspjela da dobije komentar.

Iz DF-a su kazali da je vrijeme da se opozicija uozbilji. 

]]>
Fri, 23 Feb 2018 20:07:00 +0100 Predsjednički izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/194930/kandidati-i-dalje-na-cekanju.html
Predsjednički izbori doprinijeće stabilizaciji http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/194892/predsjednicki-izbori-doprinijece-stabilizaciji.html Predstojeći predsjednički izbori doprinijeće daljoj stabilizaciji Crne Gore, ocijenjeno je u razgovoru predsjednika Skupštine Ivana Brajovića sa predsjednikom Parlamentarne skupštine OEBS-a Džordžom Ceretelijem. ]]>  

Brajović je razgovarao sa Ceretelijem, u okviru bilateralnih susreta, tokom zasijedanja Parlamentarne skupštine OEBS-a.

"Cereteli ulogu Crne Gore u regionu smatra veoma važnom, imajući u vidu njenu posvećenost regionalnoj, kao i saradnji u okviru OEBS-a, NATO članstvu i evropskim integracijama", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je tokom razgovora zajednički konstatovano da je napredak Crne Gore evidentan, a pozitivnim je ocijenjen povratak dijela opozicije u Skupštinu.

"Sagovornici su se saglasili da će predstojeći predsjednički izbori doprinijeti daljoj stabilizaciji Crne Gore. Brajović je istakao značaj izbornih procesa u Crnoj Gori, jer oni predstavljaju opredjeljujući pokazatelj puta kojim jedna demokratska država treba da ide", navodi se u saopštenju.

Na sastanku Brajovića sa direktoricom ODIHR-a Ingeborg Gisladotir, razgovarano je o kontinuirano dobroj saradnji Crne Gore sa misijom OEBS-a i značaju izvještaja ODIHR-a za unaprjeđenje izbornog zakonodavstva.

Sagovornici su se, kako se navodi, saglasili da je Crna Gora pokazala demokratski kapacitet spremnošću da usvoji preporuke ODIHR-a nakon priprema koje je sprovela Radna grupa Skupštine Crne Gore, čime je dobar izborni ambijent dodatno unaprijeđen.

"U susret predsjedničkim izborima, akcentovan je pozitivan odgovor ODIHR-a na poziv predsjednika Skupštine da upute posmatračku misiju u Crnu Goru", kaže se u saopštenju iz kabineta Brajovića.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir, smatra da Crna Gora napreduje u toj oblasti.

Tokom razgovora sa Brajovićem, bilo je riječi o ulozi Skupštine, drugih državnih organa i segmenata društva u podršci profesionalizaciji medija, uključujući njihovu finansijsku i upravljačku nezavisnost, kao i esnafsku solidarnost, neophodnu za obezbjeđivanje poštovanja novinarskih standarda.

"Brajović je naglasio da striktno poštovanje zakona predstavlja zaštitu za sve strukture u društvu, a medijima stvara pretpostavke za profesionalan i odgovoran pristup u slobodnom i objektivnom izvještavanju građana", navodi se u saopštenju.

Dezir je rekao da su razgovarali i o Javnom servisu, njegovoj budućnosti, finansiranju, nezavisnosti.

"Javni servis je ključna dimenzija u razvoju žive i realistične medijske slike u zemlji, a predstavlja i doprinos razvoju kvalitetnih informacija. Zato je veoma važno napraviti okruženje u kojem će normalne informacije stajati nasuprot širenju lažnih informacija i promovisati profesionalne standarde u novinarstvu", kazao je Dezir.

]]>
Fri, 23 Feb 2018 15:15:00 +0100 Predsjednički izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/194892/predsjednicki-izbori-doprinijece-stabilizaciji.html
"Da su dobro radili ne bih se kandidovao" http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/194665/da-su-dobro-radili-ne-bih-se-kandidovao.html Naučnik Dragan Hajduković regovao je na poruke dijela opozicije da onaj ko objavi kandidaturu za predsjednika bez dogovora sa ostatkom opozicije ide na ruku Demokratskoj partiji socijalista (DPS). ]]>

"Moram energično reagovati na tvrdnje da direktno pomažem DPS-u kao predsjednički kandidat koji se kandidovao bez dogovora sa kompletnom opozicijom. 

Za normalnog čovjeka je kazna da bude Predsjednik; ukoliko budem izabran biće to nesreća za mene a sreća za Crnu Goru. Kandidovao sam se ne iz želje za vlašću nego iz nužne samoodbrane svih nas, da se zaustavi dalje obezvređivanje Crne Gore i uništavanje naše budućnosti", saopštio je Hajduković.

Kako je kazao, da je imalo pravde na kugli zemaljskoj, politički lideri u Crnoj Gori, kako lideri vlasti tako i lideri opozicije, bi morali da mu plate veliku odštetu što je morao da se kandiduje.

"Da je iko od njih dobro radio svoj posao ja ne bih bio kandidat, jer ima mnogo ljepših i vrednijih stvari u životu. Kandidujem se u lošoj državi sa željom da bude bolja. Nikada ne bih bio kandidat u dobroj, mudro i humano organizovanoj državi", pojasnio je Hajduković.

Naveo je da sa tugom razmišlja kakvu bi snagu predstavljalo 39 poslanika opozicije kada bi bili složni, kada bi imali viziju preporoda Crne Gore i kada bi im interes Crne Gore i njenih građana uvijek bio na prvom mjestu.

"Dosadašnji pokušaji „izbora“ zajedničkog predsjedničkog kandidata opozicije pokazuju da je opozicija u cjelini najveća snaga režima. Kažem opozicija u cjelini jer u ovom sudbonosnom trenutku nije važno ko je bolji a ko gori među njima. Svi zajedno, oni su tim koji igra odlučujuću utakmicu; izgube li tu utakmicu, za nesrećnu Crnu Goru je nebitno ko je igrao bolje a ko gore. Nije trenutak za pravljenje razlika; zato govorim o opoziciji u cjelini", naveo je Hajduković u reagovanju.

Jovićević gubitnički kandidat

Prema njegovom mišljenju, bilo bi dobro da cjelokupna opozicija ima jednog kandidata.

"Već sam nekoliko puta predložio najbolji i najdemokratskiji način izbora zajedničkog kandidata; predložio sam da bude izabran dvotrećinskom većinom glasova svih 39 poslanika opozicije (dakle sa najmanje 26 od 39 mogućih glasova)", kazao je Hajduković.

Međutim, kako je naveo, treba jasno reći da za pobjedu nije dovoljno imati zajedničkog kandidata.

"Uzalud zajednički kandidat ako ga ne podržavaju svi glasači opozicije. Kao najvažnije, nema šanse da izbore dobije kandidat kome se opravdano ili neopravdano pripisuje da nije odan postojanju države Crne Gore. U tom smislu je na primjer gospodin Andrija Jovićević gubitnički kandidat, čak i ako dobije jednoglasnu podršku svih 39 poslanika; volja opozicionih lidera i volja građana itekako mogu biti različiti", istakao je Hajduković.

Kazao je da će se povući, ukoliko se pojavi zajednički kandidat kome ispitivanje javnog mnjenja daje šansu za pobjedu u prvom krugu.

"Nikada neću biti smetnja kvalitetnom kandidatu opozicije, ali prije toga opozicija nema pravo da bilo koga proglašava saradnikom DPS-a", zaključio je Hajduković.

]]>
Wed, 21 Feb 2018 16:51:00 +0100 Predsjednički izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/194665/da-su-dobro-radili-ne-bih-se-kandidovao.html
Dogovor do marta, ili naš kandidat http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/194659/dogovor-do-marta-ili-nas-kandidat.html Ujedinjena Crna Gora (UCG) će do kraja mjeseca čekati eventualni dogovor opozicije oko predsjedničkih izbora, a ukoliko do toga ne dođe imaće svog kandidata, kazao je lider te stranke, Goran Danilović. ]]>

On je na konferenciji za novinare rekao da će odluku o kadidatu donijeti stranački organi, ali da on neće „bježati od odgovornosti“.

Upitan da prokomentariše poruku lidera Demokrata Alekse Bečića da onaj ko objavi kandidaturu za predsjednika bez dogovora sa ostatkom opozicije ide na ruku Demokratskoj partiji socijalista (DPS), Danilović je rekao da opozicija već ide na ruku DPS-u.

„Opozicija ide na ruku DPS-u jer nema jedinstvenog kandidata. Valjda će biti prirodno, ako nema jednog kandidata, da neko i objavi kandidaturu, makar onaj ko ima hrabrosti“, kazao je Danilović.

On je rekao da bi volio da zna kome bi to taj neko trebalo da se javi u trenutku kad opozicija ne može da se dogovori oko jednog kandidata.

„Da li treba, ukoliko propadne ova priča koja, nažalost, nije vesela, da šaljemo pisma jedni drugima i da pitamo da li možemo pojedinačno da se kandidujemo? UCG ne misli da tako treba“, kazao je Danilović.

Prema njegovim riječima, UCG je vrlo korektna prema javnosti, i najduže od svih zastupa priču o zajedničkom kandidattu.

„I saopštili smo – ako nema jednog kandidata opozicije, a mi nijesmo doprinijeli tome da ga nema, mi ćemo imati svog. Ako nam neko kaže da je to rad za DPS, ja pitam – a kako se zove ovo što do sad radimo“, naveo je Danilović.

Na pitanje da li će on biti kandidat, on je rekao da će o tome odlučiti stranački organi.

Danilović je kazao da bi volio da se nađe zajednički kandidat opozicije.

„Malo je vremena, ne treba širiti listu. Treba vidjeti da li Andirija Jovićević može biti sada prihvatljiv za sve, ukoliko gospođa Milka Tadić Mijović ne prihvata da bude kandidat dijela opozicije“, precizirao je on.

To se, kako je naveo, može završiti za 24 sata.

„Ne treba ponižavati ni kandidate, ni nas. Mislim da potom treba da preuzmemo odgovornost – ako nema jednog kandidata, bilo bi najpoštenije da svi mi, koji smo manje ili više doprinijeli tom poslu, izađemo na crtu, onemogućimo DPS da pobijedi u prvom krugu, i da u drugom damo podršku onome ko ima najviše glasova“, smatra Danilović.

On je rekao da bi volio da, u toj situaciji, izađu svi politički lideri.

Na pitanje do kad će UCG čekati opoziciju da se dogovori, s obzirom na to da vrijeme ističe i da su izbori blizu, on je rekao da je toj partiji možda i najteže od svih.

„Zbog toga što, za razliku od drugih, ne možemo računati na novac i ubrzanu izbornu kampanju. Mi radimo nešto, u mjeri u kojoj možemo, obilazimo teren i naše odbore, pokušavamo da budemo spremni za tu priču“, kazao je Danilović.

]]>
Wed, 21 Feb 2018 14:53:00 +0100 Predsjednički izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/194659/dogovor-do-marta-ili-nas-kandidat.html
Opozicija da nađe zajedničkog kandidata http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/194644/opozicija-da-nadje-zajednickog-kandidata-.html Lider Socijalističke narodne partije (SNP), Vladimir Joković, apelovao je na opoziciju da nađe zajedničkog kandidata za predsjedničke izbore kojeg bi podržali svi opozicioni politički subjekti, jer je to, kako je kazao, formula za pobjedu u prvom krugu. ]]>

„Ako već ne postoji dogovor oko već pominjanih kandidata, apelujem na opoziciju da razgovaramo o trećem, kojeg bi mogli svi da podržimo, i da on bude zaista jedinstveni kandidat opozicije“, kazao je Joković agenciji MINA.

On je rekao da će SNP tome doprinijeti koliko je u njegovoj moći.

Na pitanje da li ističe vrijeme za dogovor, on je podsjetio da ni Demokratska partija socijalista (DPS) još nije predložila svog kandidata.

„Kad DPS ne može da nađe dogovor i da predloži svog kandidata, nije čudo što opozicija, koja ima sedam-osam stranaka, nije došla do zajedničkog rješenja. Ono što je sigurno, vrijeme nam ne ide na ruku, i mislim da bi u tom pravcu trebalo brže razmišljati i djelovati“, kazao je Joković.

Prema njegovim riječima, cijela opoziciona Crna Gora želi da opozicija postigne dogovor i da ima jedinstvenog kandidata.

„I to bi bio jedan od najvećih razloga da se opozicija dogovori da izađe sa jedinstvenim kandidatom“, dodao je Joković.

Na pitanje da li je SNP spreman da podrži kandidata dijela opozicije, ili samo jedinstvenog, on je rekao da je jedinstveni opozicioni kandidat formula za pobjedu.

„Međutim, ako do toga ne dođe, SNP sve opcije su na stolu i o tome će odluku donijeti stranački organi. Ono što je sigurno to je da ćemo, ako budemo u toj situaciji, u drugom krugu podržati opozicionog kandidata, ma ko to bio, da bi došli do pobjede“, rekao je Joković.

Kako je naveo, ako opozicija ne bi mogla da se ujedini oko jednog kandidata, mogla bi da ide i sa dva, „pa koji prođe u drugi krug da ga ostali podrže“.

„Mislim da bi najbolja varijanta za opoziciju bila da ima jedinstvenog kandidata i da se u prvom krugu riješi pitanje predsjednika Crne Gore“, istakao je Joković.

Naravno, kako je kazao, moralo bi se naglasiti da je to kandidat cijele opozicije, i da su svi drugi koji se budu kandidovali – kandidati vladajuće strukture, koji su se kandidovali da bi učinili uslugu DPS-u.

Joković je rekao da bi se, ukoliko bi opozicija imala jedinstvenog predsjedničkog kandidata, otvorila i mogućnost za stvaranje velike koalicije za izbore u Podgorici.

On je podsjetio da su raniji izbori pokazali da opozicija u Glavnom gradu ima veliku prednost u odnosu na DPS.

„Samim tim, ako bi izašli sa jedinstvenim kandidatom za predsjednika države, time bi poslali signal i vjerovatno otvorili mogućnost za stvaranje široke koalicije u Podgorici, uz poštovanje osobenosti svih političkih subjekata“, kazao je Joković.

]]>
Wed, 21 Feb 2018 12:30:00 +0100 Predsjednički izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/194644/opozicija-da-nadje-zajednickog-kandidata-.html
Birači vape za jednim kandidatom http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/194575/biraci-vape-za-jednim-kandidatom.html Lider Demokrata Aleksa Bečić kazao je da niko u opoziciji nema pravo da bude sebičan, te da opozicioni birači vape za jedinstvenim predsjedničkim kandidatom. ]]>

Bečić podsjeća da je odustao od kandidature za predsjednika države, kako bi se opozicija ujedinila oko jednog nestranačkog kandidata.

"Ako smo mi kao najjača opoziciona politička partija, koja je imala spremnog kandidata odustali i kazali da ćemo bezuslovno podržati nestranačkog kandidata kojeg dogovore kolege iz opozicije, onda niko u opoziciji nema pravo da bude isključiv i da bude sebičan. Koji god politički subjekt ili pojedinac jednostrano istakne kandidaturu, bez dogovora sa kompletnom opozicijom, taj direktno u ovom trenutku pomaže DPS-u", kazao je Bečić.

Opozicija ne treba da se prebrojava, svađa i koristi trikovima, jer to kako kaže Bečić, nije put do konsenzusa.

"Evo ja nijesam kandidat, u čemu je sada problem? Očigledno je da nijedan od kandidata nema podršku svih u obavezi smo da to konstatujemo i deblokiramo proces. Ako ne može jedan, ili drugi onda može treći, onaj koji će biti jednako prihvatljiv za sve, onaj kog će svi podržati, onaj koji će pobijediti. Izuzetno je važno da opozicija ima jedinstvenog predsjedničkog kandidata. Kompromis se može naći, rješenje se može naći, samo ako oni koju uporno govore o jedinstvu žele da zaista do tog jedinstva i dođe. Opozicioni birači vape za jedinstvenim predsjedničkim kandidatom", zaključio je Bečić.        

]]>
Tue, 20 Feb 2018 18:27:00 +0100 Predsjednički izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/194575/biraci-vape-za-jednim-kandidatom.html
Hajduković pozvao građane da ga podrže http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/194451/hajdukovic-pozvao-gradjane-da-ga-podrze.html Naučnik Dragan Hajduković pozvao je građane da u što većem broju potpisom podrže njegovu kandidaturu za predsjednika Crne Gore. ]]>

On je podsjetio da svaki kandidat za predsjednika Crne Gore mora da skupi osam hiljada potpisa podrške.

“Ja nemam ni partijsku ni finansijsku mašineriju iza mene, tako da potpise ne mogu dobiti ni putem partijskog naređenja ni trošenjem velikih para, bilo putem plaćanja ljudi koji skupljaju potpise, bilo putujući iz grada u grad kao što rade neki kandidati”, naveo je Hajduković u saopštenju.

On je kazao da je skoro dvije hiljade potpisa skupljeno zahvaljujući dijelu poznanika koji su, svako u svome okruženju, skupili po nekoliko desetina potpisa.

“Nažalost, na taj način se ne može stići do osam hiljada potpisa. Moje očekivanje je da će se naći 200 građana, koji shvataju da nudim realan preporod Crne Gore i koji će zbog toga, svako u svome okruženju, prikupiti u prosjeku po 30 potpisa”, rekao je Hajduković.

On je naveo da se na veb sajtu http://predsjednik.hajdukovic.com/ nalazi zvanični obrazac za skupljanje potpisa.

“Na svakom listu ima mjesta za tačno pet potpisa. Prikupite u svome okruženju onoliko potpisa koliko možete. Obavijestite me da ste prikupili potpise na email predsjednik2018@hajdukovic.com”, rekao je Hajduković.

]]>
Mon, 19 Feb 2018 19:02:00 +0100 Predsjednički izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/194451/hajdukovic-pozvao-gradjane-da-ga-podrze.html
Opozicija u sukobu sa zdravim razumom http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/194218/opozicija-u-sukobu-sa-zdravim-razumom.html Lideri opozicije pokazali su da su u sukobu sa zdravim razumom i sa interesom Crne Gore i njenih građana, ocijenio je naučnik Dragan Hajduković i dodao da će, ako ovako nastave, predsjedničke izbore pokloniiti Demokratskoj partiji socijalista. ]]>

Opozicija u petak nije postigla dogovor o zajedničkom kandidatu za predsjednika Crne Gore. Hajduković, koji je najavio učešće na izborima, smatra da želja građana za promjenama nikada nije bila tako velika kao pred ove izbore, i da prelazi 55 ili 60 odsto.

"Protiv tako snažne želje za promjenama, DPS i njegovi sateliti ne mogu dobiti predsjedničke izbore, ali će, zbog ovakve opoziciije, njihov kandidat ipak biti predsjednik. Poslije će se opozicija žaliti na izborne mahinacije. Ne, kandidat DPS neće postati predsjednik zbog mahinacija već ćete mu vi, ako ovako nastavite, pokloniti izbore", poručio je Hajduković u izjavi za agenciju MINA.

On je rekao da neće odustati od učešća na predsjedničkim izborima, čak ni u slučaju da opozicija bude imala zajedničkog kandidata.

"Ostaću kandidat i ponuditi građanma jedini realni program i viziju preporoda Crne Gore. Vjerujem da će veliki broj građana shvatiti istinu da je glas za mene ustvari glas koji daje šansu Crnoj Gori", smatra Hajduković.

On vjeruje da bi u drugom krugu glasanja 29. aprila, imao veće šanse od zajedničkog kandidata opozicije.

"Predstoji mi izuzetno teško kompletiranje osam hiljada potpisa a ukoliko uspijem u tome mislim da nijesam bez šansi za drugi krug. Poštovani građani, dajte šansu Crnoj Gori", poručio je Hajduković.

Za pobjedu nije dovoljno imati zajedničkog kandidata

Prema njegovim riječima, još jednom se pokazuje da je Crna Gora država, koju je bog velikodušno nagradio prirodom a surovo kaznio političarima.

"Za pobjedu nije dovoljno imati zajedničkog kandidata i želju građana za promjenama. Itekako je važan način izbora kandidata i kakav je taj kandidat. Kandidata ne treba da biraju partijski lideri", naveo je Hajduković.

On je dodao da kandidata treba da izabere opozicioni dio Skupštine Crne Gore uz prisustvo svih 39 poslanika opozicije i to dvotrećinskom većinom ukupnog broja poslanika jer, kako smatra, jedino takav izbor donosi kandidatu potreban kredibilitet.

On je opet pozvao svih 39 poslanika opozicije da održe zajedničku sjednicu i odluče kome će cjelokupna opozicija dati podršku na predsjedničkim izborima.

"Ali čak i kad bi svih 39 polanika podržalo nekog kandidata, njegova pobjeda nije garantovana. Prvo, nema šanse da izbore dobije kandidat kome se opravdano ili neopravdano pripisuje da nije odan postojanju države Crne Gore. U tom smislu je na primjer gospodin Andrija Jovićević gubitnički kandidat. Drugo, poželjno je da kandidat ima koliko toliko šarma i kvalitetan program", kazao je Hajduković.

 

]]>
Sat, 17 Feb 2018 12:39:00 +0100 Predsjednički izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/194218/opozicija-u-sukobu-sa-zdravim-razumom.html
Opozicija daleko od dogovora http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/194150/opozicija-daleko-od-dogovora.html Predstavnici opozicije na današnjem sastanku nijesu uspjeli da se dogovore o zajedničkom kandidatu na predstojećim predsjedničkim izborima. Svi u opoziciji ostali su pri svojim predlozima i stavovima. Iz takozvane građanske opozicije ostavili su prostor da još jednom sjednu za sto, ali najavili da će svako svojim putem ako dogovor izostane. ]]>

Predsjednik GP URA, Dritan Abazović, kazao je da danas nije bilo volje da se dođe do kompromisa.

"Uradili smo sve da dođe do dijaloga. Mnogi nijesu vjerovali da će uopšte doći do zajedničkog sastanka. Međutim, danas nijesmo došli do dogovora", kazao je Abazović.

Na sastanku je bilo riječi o eventualnoj kandidaturi Milke Tadić-Mijović koju je predložila tzv građanska opozicija i Andrije Jovićevića koji je želja DF-a.

"Jedan kandidat je nestranački, bez ikakave političke prošlosti. Drugi je kredibilan, ali to je kandidat samo jedne političke opcije. Nije se pokazala spremnost da se dođe do kompromisnog rješenja ili nekog eventualno trećeg rješenja", istakao je Abazović.

To je, kako je poručio, otežalo vođenje budućeg potencijalnog dijaloga.

"Ako neko misli da ima pravo da nametne svoje rješenje, to nije dobra poruka. Odbili smo danas da se prebrojavamo, to nije bio smisao današnjeg sastanka. Znamo koliko je ko jak", naglasio je Abazović.

Kazao je da će se razmisliti o planu B sa kojim će se izaći pred građane. U ovom tenutku, kako je kazao, ne treba isključiti mogućnost da se predloži još jedan kandidat.

"Zajednički kandidat bi bio najbolje rješenje. Međutim, otvara se mogućnost da svi politički subjekti kandiduju svog kandidata", izjavio je Abazović.

Dodao je da ima još vremena da se opozicija dogovori: "Rok za dogovor je sada manje važan. Ni DPS još uvijek nije objavio ime svog kandidata".

Lider Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović, kazao je da je neophodan dogovor između onih koji su imali kandidate.

"Ako UCG treba da bira onda bismo podrzali iz čisto politickih razloga prije Jovićevića", naveo je Danilović.

Lideri Demokratskog fronta i predsjednik SNP-a Vladimir Joković, nakon izlaska sa sastanka, nijesu željeli da daju izjave novinarima.

DF: Većina poslanika za Jovićevića 

Poslanik DF-a, Slaven Radunović, saopštio je da kandidat tog političkog saveza za predsjednika Andrija Jovićević ima najveću podršku.

"Od 39 opozicionih poslanika, Andrija Jovićević ima podršku 23, Milka Tadić Mijović ima podršku 8, a još 8 poslanika (Demokrate) nije opredijeljeno, već bi podržali dogovor ostalih iz opozicije", napisao je Radunović na Fejsbuku.

Kako je naveo, u DF-u se nadaju da će u narednim danima doći do pomaka u pregovorima, koji bi omogućio da kompletna opozicija stane iza jednog kandidata.

Sastanak predsjednika crnogorskih opozicionih partije na kome se raspravljalo o zajedničkom predsjedničkom kandidatu održan je u hotelu Centre Ville u Podgorici.

Sastanak je inicirao DF koji je u pismu liderima opozicije naveo da sastanak treba da bude "održan na neutralnom terenu i da svi lideri moraju da budu prisutni".

Pozivu su se odazvali svi lideri opozicionih partija: Ranko Krivokapić, Dritan Abazović, Vladimir Joković, Aleksa Bečić, Miodrag Lekić i Goran Danilović.

Iz DF-a sastanku su prisustvovali Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Milan Knežević i Janko Vučinić.

]]>
Fri, 16 Feb 2018 15:36:00 +0100 Predsjednički izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/194150/opozicija-daleko-od-dogovora.html
Potpisali sporazum o zajedničkom kandidatu http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/193977/potpisali-sporazum-o-zajednickom-kandidatu.html Članice Srpske koalicije potpisale su danas sporazum o zajedničkom kandidatu za predsjednika Crne Gore na izborima 15. aprila. ]]>  

Iz koalicije je saopšteno da je predsjednički kandidat Srpske koalicije obavezan da na dostojanstven, odgovoran i ubjedljiv način "zastupa stavove nacionalno diskriminisanih Srba i svih socijalnih grupa koje su obuhvaćene u programima članica koalicije".

"Potpisnici su istakli odlučnost da na predstojećim predsjedničkim izborima srpski narod ima svoga kandidata. Pred nama je šansa da legitimišemo načelo: ''Sva prava svima, jednaka prava za sve'", stoji u tekstu Sporazuma.

U Izbornom štabu predsjedničkog kandidata Srpske koalicije biće, kako je saopšteno, zastupljeni predstavnici svih konstituenata saveza.

Srpsku koaliciju čine političke partije Srpska lista, Srpska stranka, Srpski sabor Zavjetnici, Stranka penzionera, invalida i socijalne pravde Crne Gore i još nekoliko nevladinih organizacija, sindikata i udruženja građana.

]]>
Thu, 15 Feb 2018 10:37:00 +0100 Predsjednički izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/193977/potpisali-sporazum-o-zajednickom-kandidatu.html
I Bečić na sastanku sa liderima opozicije http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/193938/i-becic-na-sastanku-sa-liderima-opozicije.html Predsjednik Demokrata Crne Gore Aleksa Bečić učestvovaće na zajedničkom sastanku lidera opozicije kako bi razgovarali o predsjedničkom kandidatu, saopštili su iz te stranke. ]]>

Prema pisanju medija, Demokratski front (DF) je pozvao sve opozicione lidere da se u petak sastanu i razgovaraju o predsjedničkom kandidatu.

"Cijeneći da je jedinstveni kandidat cjelokupne opozicije prioritet svih perioriteta, predsjednik Demokrata sa saradnicima će učestvovati na zajedničkom sastanku lidera opozicije, na kojem će još jedanput ponoviti iskrenu, bezrezervnu, snažnu i blanko podršku onom kandidatu kojeg dogovore kolege iz parlamentarne opozicije", navode Demokrate.

Demokrate ponavljaju da se neće miješati u postupak izbora kandidata za predsjednika Crne Gore.

"Među rijetkim smo subjektima koji su više puta isticali da je najpopularniji stranački kandidat najbolje rješenje na predstojećim predsjedničkim izborima", dodale su u saopštenju.

Podsjećaju da je na taj način stavljena tačka na moguću kandidaturu predsjednika Demokrata u tom izbornom procesu.

"Isti se neće kandidovati bez obzira na konačan ishod u procesu izbora nestranačkog kandidata opozicije. S tim u vezi, zaključujemo da su ovim činom Demokrate otvorile prostor za zajedničkog predsjedničkog kandidata", zaključili su u saopštenju.

]]>
Wed, 14 Feb 2018 21:13:00 +0100 Predsjednički izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/193938/i-becic-na-sastanku-sa-liderima-opozicije.html
Rok za kandidature ističe 26. marta http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/193832/rok-za-kandidature-istice-26-marta.html Politička stranka ili grupa građana može dostaviti Državnoj izbornoj komisiji (DIK) predlog kandidata za predsjednika Crne Gore najkasnije 20 dana prije dana određenog za održavanje izbora, ili 26.marta u ponoć, saopšteno je iz Državne izborne komisije. ]]>  

Dva dana po isteku tog roka, Državna izborna komisija će utvrditi listu kandidata, a najkasnije 1. aprila objaviće je u "Službenom listu Crne Gore".

Utvrđeno je da zainteresovani strani posmatrači prijavu za posmatranje izbora za predsjednika Crne Gore podnose ministarstvu nadležnom za vanjske poslove, najkasnije deset dana prije dana održavanja izbora.

Uz to, opštinska izborna komisija najkasnije deset dana prije dana održavanja izbora oglašava koja su biračka mjesta određena i koji će birači glasati na pojedinom biračkom mjestu.

Kandidat za predsjednika Crne Gore odrediće svog opunomoćenog predstavnika u prošireni sastav Državne izborne komisije koji može da učestvuJe i punovažno odlučuje 20 dana prije dana određenog za održavanje izbora, odnosno do 26. marta.

Vodeći subjekti na ovdašnjoj političkoj sceni još nijesu objavili ko će biti njihovi kandidati za predsjednika Crne Gore, niti se zna kada će to biti urađeno.

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović još se ne izjašnjava hoće li on, ili neko drugi iz stranke, biti kandidat za šefa države.

Baza DPS-a i čelnici njenih koalicionih partnera pozivaju Đukanovića da se kandiduje, ali on se o tome od decembra praktično ne izjašnjava.

Opozicione stranke pregovaraju i traže kompromis i najbolju varijantu za isticanje jedinstvenog kandidata koji će se suprotstaviti kandidatu vladajuće koalicije, a koji bi bio nestranačka ličnost.

Prema Zakonu o izboru predsjednika Crne Gore, kandidaturu može predložiti politička stranka ili grupa građana, na osnovu potpisa najmanje 1,5 odsto ukupno upisanih birača, koji se računaju prema podacima sa izbora koji su prethodili odluci o raspisivanju izbora. To znači da je za svaku kandidaturu za predstojeće predsjedničke izbore potrebno prikupiti 7.932 potpisa građana sa pravom glasa.

Kako je ranije saopšteno iz štaba potencijalnog kandidata Hazbije Kalača, on je već prikupio preko 4.000 potpisa podrške, a aktivisti njegove Stranke pravde i pomirenja ovih dana na sjeveru zemlje prikupljaju potpise.

Profesor Đorđije Blažić je započeo kampanju u ponedjeljak u Nikšiću, odakle je poručio da su Crnoj Gori potrebne korjenite promjene.

Profesor Dragan Hajduković, koji je takođe najavio kandidaturu, nije prvi put kanidat za predsjednika Crne Go re, jer je i ranije učestvovao u predsjedničkim trkama.

Hajduković je pozvao opozicione poslanike da održe zajedničku sjednicu na kojoj bi dvotrećinskom većinom izabrali kandidata za predsjedničke izbore.

]]>
Wed, 14 Feb 2018 08:01:00 +0100 Predsjednički izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/193832/rok-za-kandidature-istice-26-marta.html
Damjanović razmišlja o kandidaturi? http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/193713/damjanovic-razmislja-o-kandidaturi.html Nezavisni poslanik u Skupštini Crne Gore Aleksandar Damjanović ozbiljno razmatra mogućnost da se kandiduje za predstojeće predsjedničke izbore, saznaje Pobjeda. ]]>

Damjanovićeva eventualna kandidatura, prema saznanjima ovog lista, zavisiće od toga da li će opozicija uspjeti da se dogovori o zajedničkom kandidatu.

“Damjanović je u posljednja dva dana obavio razgovore sa nekoliko lidera u opoziciji koji su ga informisali o dosadašnjim pregovorima u pokušaju da se nađe zajednički kandidat. Njegova odluka će zavisiti i od rezultata tih pregovora. Damjanović je kandidat koji je jednako blizak i Demokratskom frontu i dijelu opozicije koji sebe naziva građanskom”, rekao je izvor Pobjede blizak Damjanoviću.

Predsjednički izbori u Crnoj Gori zakazani su za 15. april, a kao nestranačke ličnosti kandidaturu već su objavili naučnik Dragan Hajduković, univerzitetski profesor Đorđije Blažić i privrednik Vasilije Miličković. Sa druge strane, još se ne zna ko će biti kandidati vlasti i opozicije.

Dio građanske opozicije već neko vrijeme pokušava da se dogovori o izboru nestranačkog kandidata koji bi bio prihvatljiv svima, pa i Demokratskom frontu, a od njihovog dogovora zavisiće i kandidat DPS-a.

Lider Demokrata, Aleksa Bečić, koji je važio za ozbiljnog kandidata u trci za predsjednika, najavio je da će njegova partija podržati isključivo jedinstvenog kandidata opozicije.

Kao mogući kandidati opozicije sada se pominju novinarka „Monitora“ Milka Tadić-Mijović, koju je predložila građanska opozicija, i nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Andrija Jovićević, koga forsira DF.

Prema ranijim saznanjima Pobjede, Tadić-Mijović još nije odlučila da li će prihvatiti ponudu opozicije, dok sa Jovićevićem još niko nije zvanično razgovarao.

Kada je riječ o vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS) u opticaju su njen lider Milo Đukanović i bivša ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić.

Đukanović će se, kako se spekuliše, kandidovati isključivo ukoliko opozicija uspije da se dogovori i zajednički podrži jedno ime.

]]>
Tue, 13 Feb 2018 08:00:00 +0100 Predsjednički izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/193713/damjanovic-razmislja-o-kandidaturi.html
DF otvoren i za druge predloge http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/193671/df-otvoren-i-za-druge-predloge.html Demokratski front (DF) smatra da Andrija Jovićević kao kandidat za predsjednika može da ispuni očekivanja svih opozicionih birača, ali su u tom političkom savezu otvoreni i za druge predloge. ]]>

Predsjedništvo DF-a je na današnjoj sjednici analiziralo aktuelnu političku situaciju i još jednom je istaknuta superiornost stava DF-a da je optimalni model nastupa opozicije jedinstvena podrška ozbiljnom vanstranačkom kandidatu koji će sigurno pobijediti bilo kojeg kandidata DPS-a", saopšteno je iz DF-a.

Navode da je "opozicija dužna da postigne istorijski dogovor o kandidatu"

"Javnosti i kolegama iz opozicije je veoma dobro poznat naš predlog vanstranačkog kandidata, koji sasvim sigurno može da ispuni očekivanja svih opozicionih birača, ali uprkos toj činjenici, Predsjedništvo DF-a je otvoreno i za druge predloge", piše u saopštenju.

DF je predložio Jovićevića kao kandidata jedinstvene opozicije, dok tzv građanska opozicija želi Milku Tadić - Mijović.

Demokratska Crne Gore je ranije saopštila da će podržati svakog kandidata kojeg odabere parlamentarna opozicija.

]]>
Mon, 12 Feb 2018 16:22:00 +0100 Predsjednički izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/193671/df-otvoren-i-za-druge-predloge.html
Blažić počeo kampanju iz Nikšića http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/193669/blazic-poceo-kampanju-iz-niksica.html Profesor Đorđije Blažić počeo je danas kampanju za predsjedničke izbore u Nikšiću, razgovorom sa građanima i prikupljanjem potpisa podrške. ]]>  

Blažić je rekao da je odlučio da kampanju počne u Nikšiću, jer je to njegov rodni grad za koji ga, kako je kazao, veže puno emocija, ali koji je ruiniran u ”vremenu takozvane tranzicije”.

”Uništena je privreda, radnička klasa, a li i duh jednog naroda. Iskreno se nadam da ćemo uspjeti da vratimo taj duh naroda, a samim tim uspjeli bi da vratimo i sve što je uništavano skoro tri decenije”, rekao je Blažić.

On je podsjetio da se odlučio na kandidaturu iz razloga što ni nakon nekoliko mjeseci ”nijesu uspjeli da izmole opoziciju, čiji je to zadatak prije svega, da nađu zaedničkom kandidata, jer šansa postoji samo sa zajedničkim kandidatom”.

Blažić je rekao da je kao čovjek razočaran takvim stanjem i otetog suvereniteta građanima i da se nada da će ”ovaj proces, ako ništa drugo, pokrenuti novi način razmišljanja”.

Prema njegovim riječima građanin i njegov suverenitet mora biti na prvom mjestu, državne isntitucije se moraju staviti pod zakonodavnu kontrolu i ocijenio da je u Crnoj Gori ”formalno – pravo samo jedna isntitucija, predsjednika države legitimna”.

”Produkt takvog odnosa je institucionalna, državna kriza u kojoj se više od godinu Crna Gora nalazi u beznađu i niko to ne želi da rješava, rekao je Blažić i dodao da u kampanju nije ušao da bi ostvarivao interese neke partije.

”Nemam namjeru da budem bilo čija politička ikebana, jer samtram da ustavna nadležnost predsjednika treba da bude beskompromisno izvršavana, svidjelo se to nekome ili ne, isključivo u javnom i interesu građana”, rekao je Blažić.

On je ocijenio da prag od osam hiljada neophodnih potpisa podrške nije slučajan, već je svjesno podignut na nivo neprimjeren za druge, izuzev partijske kandidate.

Blažić je kazao da ne očekuje, niti da će tražiti podršku bilo koje političke partije, vaće da očekuje isključivo podršku slobodnih građana.

"Moj stav je isti kao i prije 20 godina, borba protiv partitokratije, partijskih institucija, a za jedinstvo, jednakost, vladavinu prava i čišćenje kancera koji je zahvatio Crnu Goru i do partijskih oligarhija i kriminalnih organizacija, i svih koji su zloupotrebili svoje funkcije i doveli državu u stanje u kome se nalazi”, naveo je Blažić.

]]>
Mon, 12 Feb 2018 15:42:00 +0100 Predsjednički izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/193669/blazic-poceo-kampanju-iz-niksica.html
DPS: Naš kandidat će biti predsjednik http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/193509/dps-nas-kandidat-ce-biti-predsjednik.html Kandidat koga bude predložila Demokratska partija socijalista (DPS) biće predsjednik Crne Gore, a lider Ure, Dritan Abazović i njegova družina će ubilježiti novih pet godina u svoju opozicionu radnu knjižicu i steći uslov za (ne)zasluženu političku penziju, saopštili su iz DPS-a. ]]>

Oni su reagovali na izjavu Abazovića koji je ranije saopštio da se DPS se boji zajedničkog kandidata opozicije, pa su zato “spavači” bezuspješno pokušali da naprave razdor u opozicionim redovima, istakavši da je zajednički kandidat najbolje rješenje.

Nikola Divanović iz Službe za informisanje DPS-a naveo je da crnogorska opozicija nadaleko čuveno u regionu, i šire, jer, kako je naveo, niko tako uspješno kao oni više od dvije decenije ne opstaje na toj politički inferiornoj poziciji.

“Uprkos svim destruktivnim naporima i pregnuću koje oni i njihovi partneri iz različitih sfera, pregalački ulažu iz godine u godinu - ništa se ne dešava. Svake godine kontinuirano povećavaju svoj opozicioni staž, za koji cijenimo da bi, nakon svih međusobnih ucjenjivanja, podmetanja, političkih izdaja i podvala, trebalo računati kao beneficirani. Moramo biti objektivni i priznati da nije bilo lako opstati u društvu sujetnih i prepotentnih, a krajnje neuspješnih i politički frustriranih. Trebalo je sve to mazohistički podnositi sve ove godine”, kazao je Divanović.

U DPS-u smatraju da je Abazović danas jpokušao da sanira štetu nakon nekakvih „pregovora“ koje opozicione partije vode preko medija neatemu ko bi, eventualno, mogao da bude njihov zajednički predsjednički kandidat.

“Pošto nije imao šta da kaže, a da zvuči pametno i razumno, riješio je da ničim izazvan spomene našu partiju. Zna i Dritan da kandidat kojeg bude predložila najjača stranka u državi, Demokratska partija socijalista, biće predsjednik Crne Gore, a njegova družina će ubilježiti novih pet godina u svoju opozicionu radnu knjižicu i steći uslov za (ne)zasluženu političku penziju”, navode iz te stranke.

]]>
Sat, 10 Feb 2018 21:10:00 +0100 Predsjednički izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/193509/dps-nas-kandidat-ce-biti-predsjednik.html
Joković pregovara sa DF-om http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/193499/jokovic-pregovara-sa-df-om.html Za pregovore sa Demokratskim frontom o izboru zajedničkog kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima, u ime pet stranaka građanske opozicije, zadužen je predsjednik SNP-a Vladimir Joković. ]]>  

On bi o detaljima trebalo da obavijesti Glavni odbor SNP-a na sjednici koja je zakazana za sjutra.

"Niko još nije izašao ni sa jednim predlogom", kazao je Joković za TVCG.

Upitan da li će imati svoj predlog, Joković je kazao da će to uraditi u komunikaciji sa građanskom opozicijom i Frontom.

]]>
Sat, 10 Feb 2018 19:49:00 +0100 Predsjednički izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/193499/jokovic-pregovara-sa-df-om.html
Opozicioni poslanici da izaberu kandidata http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/193489/opozicioni-poslanici-da-izaberu-kandidata.html Naučnik Dragan Hajduković, pozvao je poslanike opozicije da održe zajednički sjednicu na kojoj bi izabrali kandidata za predsjedničke izbore. ]]>  

Hajduković, koji je najavio da će učestvovati na predsjedničkim izborima, u pismu opozicionim poslanicima ocijenio je da važnost trenutka zahtijeva da svih 39 poslanika održe zajedničku sjednicu.

"Da na toj sjednici dvotrećinskom većinom izaberete kandidata za predsjedničke izbore. Pozivam vas da sjednicu održite u srijedu 14. februara", navodi se u pismu Hajdukovića.

On je ocijenio da bi zajednička sjednica opozicionih poslanika pokazala da u opoziciji uprkos neslaganjima postoji briga za interes Crne Gore i njenih građana i minimum demkarskog dijaloga među njima.

Hajduković predlaže da u prvom dijelu sjednice bude napravljena lista kandidata, na koju bi bio uvršten svako koga predlože najmanje četiri poslanika.

Poslije utvrđivanja liste poslanici bi, navodi Hajdović, glasali.

"Vladajuća partija ne može dobiti ove predsjedničke izbore, ali im vašim lošim radom možete pokloniti pobjedu", poručio je Hajduković poslanicima opozicije.

]]>
Sat, 10 Feb 2018 18:57:00 +0100 Predsjednički izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/predsjednicki-izbori-2018/193489/opozicioni-poslanici-da-izaberu-kandidata.html