Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92/Tanjug ]

29. 08. 2015. 12:29   >>  12:24 7

HRVATSKA

Biskup želi referendum o ustaškom pozdravu?

Njemački nedjeljnik "Cajt" objavio je tekst u kome navodi da neki od velikodostojnika katoličke crkve u Hrvatskoj "otvoreno simpatišu ustaše".

List navodi da neki od velikodostojnika katoličke crkve traže da se o uvođenju fašističkog pozdrava u vojsku Hrvatske "za dom spremni" raspiše referendum, ali podsjeća i da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović protiv te inicijative.

Njemački nedjeljnik je u petak u svom internet izdanju objavio vijest o izjavi predsjedavajućeg biskupske konferencije Hrvatske nadbiskupa Želimira Puljića koji je predložio referendum o ponovnom uvođenju u vojsku fašističkog pozdrava "Za dom spremni", pod naslovom "Hrvatski nadbiskup poziva na referendum o fašističkom pozdravu".

Taj pozdrav su, kako podsjeća njemački nedjeljnik, koristile hvratske ustaše, koje su bile povezane sa Hitlerovom Njemačkom i on je od tada zabranjen.

"Neki od velikodostojnika katoličke crkve otvoreno simpatišu ustaše", navodi "Cajt".

List, međutim, podsjeća da je Grabar Kitarović ove sedmice odbila inicijativu jedne grupe konzervativnih političara o ponovnom uvođenju pozdrava u vojsku, a tokom fudbalskih utakmicama taj se pozdrav, kako se navodi u tekstu, gotovo uvijek skandira.

Nedjeljnik podsjeća da se u junu, za vreme kvalifikacione utakmice protiv Italije u Splitu, mogao vidjeti kukasti krst, koji je bio iscrtan na travi fudbalskog terena na Poljudu.

Poslije jedne utakmice sa Norveškom, raspravljalo se i o isključenju hrvatske fudbalske selekcije sa evropskog prvenstva, podsjeća nedjeljnik i dodaje da je Hrvatska od 2009. član NATO i od 2013. Evropske unije.

Grupa hrvatskih građana zatražila je nedavno od hrvatske predsjednice i lidera HDZ-a Tomislava Kramarka da se u službenu upotrebu u hrvatskim oružanim snagama uvede fašistički pozdrav "Za dom spremni".

 

 

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније