Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

30. 08. 2015. 18:54 >> 18:44
19

ZAGREBAČKI NADBISKUP

"Papa uvjerava SPC da je Stepinac svetac"

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić rekao je da je papa Franjo lično uvjeren da Alojzije Stepinac treba da bude proglašen svetim, piše Jutarnji list.

On je naveo da je papa odgovorio na pismo srpskog patrijarha Irineja riječima da su njegovi prigovori već bili predmet istrage iz koje proizilazi da je Stepinac bio "pastir posvećen spasu duša, vjeran sledbenik Hrista i uzor hrišćanskog života".

"Ujedno se navodi da su se takve ocjene duguju savjesti i stručnosti istoričara i teologa koji su učestvovali u ispitivanju. Budući da iz pisma patrijarha Irineja Svetom Ocu proizilazi da Srpskoj pravoslavnoj crkvi nijesu dovoljno jasni argumenti po kojima je Alojzije svet, papa Franjo je predložio formiranje Radne grupe od katoličkih i pravoslavnih stručnjaka koja će preispitati ta njima sporna pitanja kao i ratne događaje u kojima su uključeni Hrvati i Srbi", rekao je Bozanić. 

On je dodao da je papa preduzeo poseban, neočekivan ekumenski korak bez presedana u istoriji. 

"Sveti Otac želi da SPC upozna naše argumente zašto je kardinal Stepinac svetac, kao i da se njegova kanonizacija dogodi u boljim odnosima dvije crkve. Važno je reći da SPC ne ulazi u sam proces kanonizacije Stepinca, šta je učinjeno neće se preispitivati, nema revizije procesa. Proces za proglašenje svetim Stepinca je došao do samog kraja. Papa ne želi da odustane od toga i uvjeren je u svetost Alojzija", zaključio je Bozanić. 

Zbog saradnje sa okupatorom i ustašama Stepinac je osuđen na 16 godina zatvorske kazne, ali je 1951. pušten u kućni pritvor u rodno selo Krašić, gdje je kao znak podrške Vatikana 1952. dobio zvanje kardinala i gdje je umro 10. februara 1960. od rijetke bolesti policitemije.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније