Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ rts.rs ]

31. 08. 2015. 21:07 >> 20:57
2

KRITIKOVAO EU

Vučić: Srbija će primiti dio migranata

Srbija i njeni građani "evropskiji" su od samih Evropljana po pitanju migrantske krize, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić na forumu na Bledu i istakao da je Srbija spremna da preuzme dio odgovornosti u okviru zajedničkog, sveobuhvatnog rješenja. Vučić je na Tviteru naveo da će Srbija primiti jedan broj migranata.

Vučić je, na Strateškom forumu na Bledu, na panelu "Novi globalni poredak: konfrontacija ili partnerstvo", kritikovao sporost sa kojom se Evropa suočila i reagovala na migrantsku krizu, te ukazao da se na takozvano sveobuhvatno rješenje čeka već šest mjeseci.

Primijetio je da je trenutno samo nekoliko zemalja regiona suočeno sa velikim problemom migracije, te da su to Grčka, Makedonija i Srbija, javlja Tanjug, prenosi RTS.

"Suočeni smo sa zidovima. Istovremeno, mi smo prva zemlja koja registruje migrante. Oni ne bivaju registrovani u Grčkoj, a mi smo uspostavili prihvatni centar u Preševu i činimo sve da nahranimo izbjeglice, a uspostavićemo i prihvatni centar u Beogradu, koji je na njihovom daljem putu", objasnio je Vučić.

Naglasio je da Srbija nije navikla da se žali kao neke zemlje EU suočene s tim problemom.

"Iako Srbija nije članica EU, a strateški joj je cilj članstvo, spremni smo da preuzmemo naš dio odgovornosti. Srbija nije podigla zidove i bodljikave žice. To bi bilo lako za nas, a vi u EU ste ćutali kada se zid podizao", kritikovao je Vučić.

Ukazao je da Srbija, za razliku od susjeda, nije nasilno djelovala protiv izbjeglica.

Istovremeno je podsjetio da u Srbiji postoje "glupi ljudi" koji su htjeli da organizuju skupove protiv izbjeglica, ali to policija nije dozvolila.

"Veoma je demokratski da sačuvate svoju zemlju od ekstremista, fašista ili kojih god. Ne želimo da takve ljude vidimo u demokratskim društvima. Izbjeglice dolaze na Balkan ne da nas ubiju, okupiraju ili bilo šta drugo, već da bi pobjegli od rata", ukazao je on pravdajući odluku o zabrani demonstracija protiv izbjeglica u Srbiji.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније