Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

02. 09. 2015. 09:25 >> 10:24
5

S RUSIMA I BJELORUSIMA

Srpski specijalci na vježbi "Slovensko bratstvo"

Vojske Rusije, Srbije i Bjelorusije do 5. septembra u okolini Novorosijska na jugu Rusije izvode vojnu vježbu "Slovensko bratstvo 2015". Na vježbi učestvuje 700 ljudi, najviše padobranaca iz Rusije, a Srbija i Bjelorusija su poslale specijalne jedinice.

Pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije se već nekoliko dana u Rusiji pripremaju za vježbu sa kolegama iz Rusije i Bjelorusije, saznaje RTS.

Učestvuju ojačani vazdušno-desantni bataljon iz Rusije, dvije čete specijalnih jedinica Belorusije i jedna četa specijalaca iz Srbije. Ministarstvo odbrane Srbije je krajem avgusta potvrdilo da u Rusiju ide 60 pripadnika Vojske Srbije.

Pripadnici VS koristiće rusko naoružanje i opremu, a još prošle godine grupa srpskih specijalaca imala je obuku u desantiranju sa ruskim padobranima D-10 u vazdušno-desantnoj akademiji u Rjazanju.

Domaćin vježbe je 7. gardijska vazdušno-desantna divizija ruske vojske, specijalizovana za planinsko ratovanje, a komandant divizije pukovnik Roman Breus biće neposredni rukovodilac vježbe.

Komandant Vazdušno-desantnih snaga Rusije general Vladimir Šamanov rekao je ruskim medijima da je svrha vježbe da se zajednički timovi specijalnih snaga uvježbaju u otkrivanju i uništenju ilegalnih oružanih formacija.

Prema zamišljenom scenariju "antivladini elementi" i regularne vojne snage neprijatelja, počinju da provociraju vladine snage i da izvode terorističke napade u fiktivnoj državi.

Na osnovu te situacije zajednička komanda odlučuje da izvede antiterorističku operaciju, uništi ilegalne formacije i uspostavi red i vladavinu zakona. U početnoj fazi vježbe koristiće se i nesmrtonosno oružje za suzbijanje demonstracija.

Zatim slijedi desantiranje ljudstva i naoružanja iz aviona i helikoptera, zaposijedanje aerodroma i uništenje ilegalnih vojnih formacija.

Poslije uništenja pobunjeničke baze na aerodromu, slijede izviđačke i vazdušno-desantne operacije na pošumljenom planinskom zemljištu, savlađivanje vodene prepreke (rijeke ili jezera) i uništenje centra za obuku pobunjenika.

Iako su prema vojnoj klasifikaciji padobranci Vojske Srbije specijalci, a ruski vazdušno-desantna pješadija – što su dvije različite vojne specijalnosti – njihovo uvježbavanje je veoma korisno.

Srpski vojni padobranci, odnosno specijalci, obučeni su da se u malim grupama (najčešće 10 do 20 ljudi) ubacuju duboko iza linije fronta i izviđaju neprijateljske položaje, izvode diverzije i navode artiljeriju i avijaciju na ciljeve.

Kada srpski padobranci završe posao, na scenu stupa ruska vazdušno-desantna pješadija koja uz podršku helikoptera i oklopnih vozila uništava pobunjeničke snage.

Na vježbi će učestvovati 700 ljudi, 20 aviona i helikoptera i 100 komada ratne tehnike vojski Rusije i Bjelorusije.

Podsjetimo, prošle godine su ruski i srpski vojnici vježbali u Srbiji, na vježbi Srem 2014".

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније