Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Blic/Tanjug ]

02. 09. 2015. 13:35 >> 13:43

BEZBJEDNOSNI RAZLOZI

Slovenija će provjeravati izbjeglice

U slučaju da izbjeglice stignu do njenih granica, Slovenija će ih bezbjednosno provjeravati, ali mediji izražavaju sumnju da je država spremna da se izbori sa većim migrantskim talasom, poput onog s kojim sa suočavaju Srbija i Mađarska.

Ministarka unutrašnjih poslova Slovenije Vesna Gjerkeš Žnidar navela je u parlamentu da je u kontaktu s kolegama u regionu i da se posebno prate bezbjednosni rizici.

Slovenačka vlada prihvatila je tzv. "kontingenski plan" o prihvatu izbjeglica, ali opozicija tvrdi da on nije realan, jer predviđa dolazak samo nekoliko stotina izbjeglica i zbrinjavanje u prihvatnim centrima, ali ne i dolazak većeg broja i način kako bi se s njima postupalo.

Plan predviđa da bi se izbjeglice koji zatraže azil tretirale u skladu sa zakonom o međunarodnoj zaštiti, dok bi ostali ušli u postupak vraćanja u matične države, pri čemu bi najprije bili vraćeni u državu iz koje su ušli u Sloveniju.

Status azilanta ne bi mogli da traže oni kod kojih je provjerom utvrđeno da su počinioci težih krivičnih djela.

Komesar za ljudska prava Savjeta Evrope Nils Muižnjeks je u razgovoru za ljubljansko "Delo" kritikovao Evropsku uniju i njenu imigracionu i azilantsku politiku, založivši se za donošenje strateških planova na tom području i veće rasterećenje država koje su u Evropi primile najveći broj izbjeglica iz sadašnjeg talasa, posebno Njemačke i Mađarske.


Što se tiče država na području Zapadnog Balkana, u kojima je sad veliki dio izbjeglica, on je ocijenio da pomoć Unije do sada nije bila adekvatna u finansijskom pogledu, kao i da bi EU morala da pomogne da razviju regulativu koja se odnosi na azil, te da prihvate i smjeste izbjeglice "u skladu s evropskim standardima".


"Zaštita izbjeglica je zakonska i moralna obaveza. To nije lak, ali nije ni nemoguć zadatak. Moramo napraviti više za one koji bježe pred konfliktima i progonima. Bude li dovoljno političke volje, EU može da ostane vjerna vrijednostima", smatra Muižnjeks.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније