Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Tanjug ]

03. 09. 2015. 11:40 >> 11:30
2

IZVJEŠTAJ OEBS-A

"Na Kosovu tenzije i nasilje"

U Izvještaju OEBS-a o stanju na Kosovu konstatovane su tenzije i nasilje, a kratko je zabilježen i slučaj suđenja Oliveru Ivanoviću, uz napomenu da je jedan broj Srba zbog tog suđenja organizovao proteste.

 

Za tenzije je, kako se navodi, odgovorana odluka o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine koje je počinila OVK, zatim nasilni protesti veterana te paravojne formacije, ali i sahranjivanje u uniformama OVK ubijenih Albanaca u majskim sukobima u Kumanovu, u Makedoniji.

U Izvještaju su, kako je prenijela prištinska Koha ditore, evidentirani i sukobi i fizički obračuni Srba i Albanaca.

Dokument, koji nosi datum 3. septembar 2015, navodi se da su tenzije proizvod ponovnog izjašnjavanja parlamenta o ustavnim amandmanima i formiranju Specijalnog suda za zločine koje je počinila OVK.

Napominje se da su te odluke donijete u drugom pokušaju, uz snažno protivljenje opozicionog pokreta Samoopredjeljenje, Alijanse za Budućnost Kosova, kao i Inicijative za Kosovo, što je uticalo na dizanje tenzija.

Navodi se i da je opozicija predlagala da se usvoji rezolucija o "genocidu Srbije na Kosovu tokom konflikta 1999.", što parlament nije usvojio.

U izvještaju OEBS-a se navodi i da pitanje formiranja Specijalnog suda nije završeno, odnosno da je i dalje aktuelno, jer opozicija zahtijeva ustavnu interpelaciju.

Što se tiče pitanja bezbjednosti tu je stanje malo bolje u poređenju sa prethodnim periodom, navodi se u izvještaju, prenosi Koha i dodaje da se u tom kontekstu pominje hapšenje osoba koje učestvuju ili regrutuju dobrovoljce za ratišta na Bliskom istoku.

Kada je riječ o vladavini prava, u izvještaju se pominje slučaj suđenja "Dreničkoj grupi" i kazne izrečene Sami Ljustaku i Sulejmanu Selimiju, ali i komentar koji je o tome dao zamjenik premijera Hašim Tači, što je ocijenjeno kao miješanje države u pravosudna pitanja.

"Komentarisući odluku suda zamjenik premijera Tači je rekao da je ona nepravedna i da ima tendenciju da minira pravednu borbu OVK", navodi se u tom dokumentu.

Konstatovano je, kako se navodi, i vanredno povećanje migranata sa Kosova ka zemljama EU koji se dogodio 2014. i pocetkom 2015.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније