Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92/Tanjug ]

03. 09. 2015. 13:45 >> 13:34

ORBAN I VUČIĆ

Mađari šalju i vojsku na granicu

Mađarski premijer Viktor Orban je iz Brisela telefonom je razgovarao s predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem o izbjegličkoj krizi. Orban je obavijestio Vučića o novom zakonu o pograničnim kontrolama, koje će mađarski parlament uskoro usvojiti, što će omogućiti slanje jakih policijskih i vojnih jedinica na granicu sa Srbijom od 15. septembra.

Kako je saopštio šef Pres službe Orbanovog kabineta Bertalan Havaši premijeri Mađarske i Srbije su razgovarali o kriznoj situaciji izazvanoj masovnom migracijom na granicama Srbije i Makedonije.

Očekuje se da će imigranti i krijumčari ljudima potražiti nove tranzitne puteve zaobilazeći Mađarsku, rekao je Orban Vučiću, dodavši da se zemlje u regionu moraju pripremiti za tu situaciju.

Prema njegovim riječima, Vučić je rekao Orbanu da Srbija ispunjava svoju obavezu registrovanja tražilaca azila koji stižu iz Makedonije, iako Makedonija ne sprovodi kontrole na granicama.

Inače, mađarski premijer se nalazi u Briselu gdje razgovora s liderima Evropske unije o problemu migracije, navodi mađarska agencija.

Mađarska usvaja nove mjere za zaustavljanje izbjeglica

Viktor Orban najavio je danas u Briselu novi paket mjera za rješenje izbjegličke krize koji će stupiti na snagu 15. septembra i izrazio uvjerenje da će Mađarska korak po korak uspjeti da uspostavi kontrolu nad spoljnom granicom šengena što je njena obaveza kao članice EU. 

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom, Orban je podsjetio da je duž južne granice, prema Srbji, podignuta ograda kao fizička barijera koja bi trebalo da spriječi priliv izbjeglica i migranata i dodao da je mađarski parlament sačinio novi paket mjera za kontrolu granica koji će se primjenjivati od 15. septembra.

"Imamo nedjelju dana za pripreme. Obavijestićemo sve, i tražioce azila, i krijumčare i susjedne zemlje šta su nova pravila i kako će izgledati nova praksa i kako će se ulaziti u Mađarsku i onda ćemo poslije nedelju dana početi primjenu. Vjerujem da će to biti uspješno, možda ne odmah, ali korak po korak Mađarska će uspjeti da kontorliše svoju granicu i da ispuni evropske obaveze", rekao je.

Osim 175 km duge ograde duž granice prema Srbiji, te mjere predviđaju i pooštrenje krivičnog zakona, čime bi za ilegalni prelazak granice ili oštećenje ograde bila predviđena kazna do četiri godine zatvora i razmještanje dodatnih snaga za odbranu mađarsko srpske granice od priliva izbjeglica.

Orban je rekao da i u Mađarskoj i u Evropi vlada strah jer evropski lideri nijesu u stanju da kontrolišu izbegličku krizu i naglasio da su pravila jasna i da je za kontrolu granica odgovorna zemlja koja ima spoljnu šengensku granicu kao što je Mađarska.

"Došao sam ovdje da kažem predsjedniku Šulcu da Mađarska čini sve što je moguće da obezbijedi da se stvari regulišu", rekao je Orban podsjetivši da je na samitu EU u junu odlučeno da svaka granična zemlja šengena ojača graničnu kontrolu i primijeni evropska pravila.

Orban je dodao da je Mađarska učinila sve da to ispuni i zatražio od Šulca da prenese evropskim poslanicima da prestanu da kritikuju Mađarsku zbog toga što ispunjava svoje obaveze.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc rekao je da za izbjegličku krizu neophodno zajedničko evropsko rješenje i apelovao na Mađarsku da se prikloni traganju za tim zajedničkim rešenjem umjesto da zauzima nacionalni pristup.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније