Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

20. 09. 2015. 12:23   >>  15:29 3

BEZ INCIDENATA

Završen Prajd u Beogradu

Parada transrodnih osoba i Parada ponosa završene su danas u Beogradu bez incidenata. Centar grada su obezbjeđivale jake policijske snage, a uhapšeno je preko 50 osoba.

Prema procjenama u koloni se nalazilo oko 1.000 ljudi, javlja B92.

Kako piše Blic, policija je uhapsila Uroša Mišića, navijača Crvene zvezde, koji je poznat od ranije zbog nasilja, a jednom je i bakljom povrijedio pripadnika Žandarmerije. Ukupno su uhapšene 54 osobe do sada.

Učesnike Prajda je pratio kamion s muzikom, nosili su zastave duginih boja, a organizatori skupa vodili su šetnju sa transparentom „Moja prava moji zahtjevi“.

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije istaklo je da je obavezno da očuva javni red i mir, i da neće dozvoliti narušavanje bezbjednosti građana Srbije.

Član organizacionog odbora Ponos trans osoba Helena Vuković izjavila je da će se u nedjelju u Beogradu održati najavljena Trans parada u Pionirskom parku.

"Dobili smo potvrdu da je sve u redu i da nema problematičnih detalja", rekla je Vuković. Iz organizacionog odbora Parade ponosa, koja je, takođe, zakazana za sjutra, rekli su Tanjugu da će taj skup održan. 

MUP je, u saopštenju dostavljenom medijima, naveo da će omogućiti poštovanje Ustava i zakona Srbije. U saopštenju se podsjeća da je MUP obavezan da snima i fotografiše sve javne skupove. 

Početak skupa Ponos trans osoba zakazan je za nedjelju u 11 sati u Pionirskom parku, a okupljanje učesnika Parade ponosa planirano je u 12 sati kod zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj, odakle će centralnim gradskim ulicama skup završiti na platou ispred Skupštine grada. 

Kolona će se kretati od zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, preko Terazija do Trga Nikole Pašića. Pozdravni govor održaće "prva kuma" Parade ponosa Beograd Biljana Srbljanović, a početak šetnje planiran je za 12.20.

Predstavnik Organizacionog odbora Goran Miletić rekao je da je atmosfera pred održavanje Parade ponosa bolja i opuštenija nego ranijih godina, kao i da je Nedjelja ponosa prošla bez ikakvih problema.

Inače, organizatori Parade ponosa rekli su da će učesnici koji žele da podrže oba skupa, to moći i da učine.

Učešće na beogradskom prajdu najavila je ministarka kulture i demokratije Švedske Alis Bah Kuhnke, koja boravi u dvodnevnoj posjeti Srbiji.

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније