Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92 ]

08. 10. 2015. 12:17 >> 12:06
11

DA POBIJEDI PRISTOJNOST

Vučić neće u Albaniju, Rama se izvinio

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je odlučio da neće ići u Elbasan na utakmicu Srbija - Albanija. On je pojasnio da je poslije više telefonskih razgovora s albanskim premijerom Edijem Ramom odlučio da ne putuje u Elbasan. Sa druge strane, Rama se izvinio zbog kamenovanja autobusa sa fudbalerima Srbije i apelovao da pobijedi pristojnost.

Vučić je naveo da su Srbija i Albanija u prethodnih godinu dana radile mnogo na međusobnom razumijevanju i uspostavljanju redovnih kontakata koji doprinose boljoj političkoj i ekonomskoj saradnji dviju zemalja, poslije decenija ćutanja i zamrznutog neprijateljstva.

Premijer je dodao da u skladu sa tim, ali i zbog "nesvakidašnje politizacije jednog sportskog događaja" odlučio da ne putuje u Elbasan. 

"Poslije više telefonskih razgovora sa premijerom Ramom donio sam odluku da ne putujem u Elbasan, kako bi glavni akteri fudbalske utakmice bili sportisti. Kao predsjednik Vlade Republike Srbije najoštrije osuđujem huliganski napad albanskih navijača na naše fudbalere i zahtijevam od albanskih vlasti da svim građanima Srbije, koji budu prisustvovali ovom sportskom događaju, obezbijede punu sigurnost prije, za vrijeme i poslije održavanja utakmice. Našim fudbalerima želim uspjeh i pobjedu, ali ih, prije svega, molim da se bore za grb i zastavu Srbije, i poručujem da ću ih, bez obzira na to da li će pobijediti ili izgubiti, kao predsjednik Vlade sačekati i poželjeti im mnogo novih pobjeda u budućnosti", zaključio je Vučić.

Inače, Rama je izvinjenje uputio tokom razgovora sa grupom studenata iz Srbije i ministrom obrazovanja Srđanom Verbićem.

"Poznato vam je da na utakmicama i komšije pokušavaju da jedan drugome oči povade, ali je važno da Albanija pobijedi, ministar (Verbić) će reći da Srbija pobijedi, ali je najvažnije da pobijedi pristojnost koju zajedno predstavljamo", rekao je Rama.

Izrazivši žaljenje što je, kako je rekao, jedan mladić od 14-15 godina sinoć gađao kamenom autobus srpske reprezentacije, Rama je rekao da je to dokaz koliko još mora da se uradi s obzirom na to da "stara generacija nosi u sebi mržnju prema promjenama i dovodi snove novog svijeta u opasnost od nacionalizma i duha mržnje a isključivost je uvijek prisutna". 


Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније