Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

08. 10. 2015. 18:33 >> 18:22
1

PISAO BAN KI-MUNU

Karadžić: Sumnjiv broj malignih oboljenja u Hagu

Bivši predsjednik Republike Srpske, Radovan Karadžić, optužen za genocid tokom rata u BiH, zatražio je od generalnog sekretara UN, Ban Ki-Muna da pokrene istragu o velikom broju malignih oboljenja među optuženicima u pritvoru Haškog tribunala.

U pismu Ban Ki-Munu, koje je Tribunal danas objavio, Karadžić iznosi sumnju da je generalni sekretar bio obaviješten o zdravstvenim problemima pritvorenika, uz uvjerenje da bi, da jeste, već reagovao.

"Bile su dvije iznenadne smrti, dva samoubistva, a 11 pritvorenika je oboljelo od bolesti opasnih po život, kao što su rak i leukemija za vrijeme dok su bili u pritvorskoj jedinici. Ja sam nedavno podvrgnut operaciji na žučnoj kesi, imam i dijabetički nivo šećera u krvi, a 63 godine prije dolaska u pritvor bio sam savršenog zdravlja ", piše Karadžić.

Takva učestalost malignih oboljenja među otprilike 100 pritvorenika morala bi, po Karadžiću, već dovesti do istraga UN i Svjetske zdravstvene organizacije.

"Porodice onih koji su preminuli, kao i oni koji su podvrgnuti skupom i komplikovanom liječenju zaslužuju pažnju i podršku svih nas, a naročito UN", poručio je Karadžić prvom čovjeku Svjetske organizacije.

Bivši lider bosanskih Srba iskoristio je priliku i da se Ban Ki-Munu požali na druge "nepravilnosti" u Haškom tribunalu, kao što su "suđenja po pravosudnom sistemu koji je potpuno nepoznat i stran ljudima iz bivše Jugoslavije".

Karadžić je prigovorio i što su "suđenja na stranom jeziku", s obiljem grešaka u prevodu "uvijek na štetu optuženog”, a izdvojio je i "potpuno nepoznavanje naših ustava, zakona i propisa od strane Tužilaštva".

"Suđenja su veoma duga, što znači da dug boravak u pritvorskoj jedinici, a kazne se služe u stranim zemljama, što ostavlja utisak pravde pobjednika", zaključio je Karadžić u pismu generalnom sekretaru UN, izražavajući nadu da će Ban Ki-Mun pokrenuti istragu.

U pritvoru Tribunala, Karadžić očekuje prvostepenu presudu po optužnici koja ga tereti za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština poprimio razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šljemova" UN, 1992-95.

Proces Karadžić (69) počeo je uvodnom riječju tužilaštva 26. maja 2009., ali je, usljed opiranja optuženog, prvi svedok optužbe saslušan tek 13. aprila 2010.

Posljednjeg, 238. svjedoka odbrane, Karadžić, koji se brani sam, izveo je pred sudije 20. februara prošle godine, kada je odustao od namjere da sam svedoči u svoju odbranu.

U završnoj riječi, prošlog septembra, tužioci su tražili da Karadžić bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice i osuđen na doživotni zatvor. Nasuprot tome, Karadžić je tvrdio da je dokazao da nije kriv i zatražio da bude oslobođen.

Vlasti Srbije uhapsile su Karadžića krajem jula 2008. u Beogradu i on je od tada u pritvoru Tribunala u Ševeningenu. U prvom pojavljivanju pred sudom, izjavio je da nije kriv za zločine za koje je optužen.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније