Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

13. 10. 2015. 08:21 >> 08:33
4

KURTI NA SLOBODI

Priština: Policija suzavcem na demonstrante

Premijer Kosova Isa Mustafa je dva puta gađan jajima, viđen je i suzavac u kosovskom parlamentu, a sinoć i neredi na ulicama.

 

Bivši lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti je označen odgovornim za bacanje suzavca za vrijeme sjednice Skupštine, njegovi poslanici su napadali predsjednika kosovske Vlade, a on je uhapšen poslije čega su simpatizeri radikalnog pokreta izazvali nerede u Prištini.

Odmah po hapšenju Kurtija, Pokret "Samoopredeljenje" je pozvao svoje aktiviste da se okupe kod policijske stanice i protestuju zbog hapšenja.

Oni su bacali kamenje na policiju, koja je upotrijebila suzavac da bi ih rastjerala. U tim sukobima povrijeđeno je nekoliko policajaca i aktivista, i zapaljeno nekoliko vozila, prenosi "Gazeta ekspres". 

Sukobi su se u manjoj mjeri proširili i na druge djelove Prištine, gdje je kamenje bacano na kancelarije Demokratske partije Kosova.

Poslanici Pokreta "Samoopredeljenje" i Alijanse za budućnost Kosova su 8. oktobra blokirali rad kosovske skupštine, nezadovoljni sporazumima koji su u Briselu potpisani sa Beogradom. 

U izjavi za "Klan Kosova", ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni je rekao da se upotreba pirotehnike sankcioniše zakonom.

Nakon nekoliko sati Kurti je pušten na slobodu iz policijske stanice u Prištini, javili su prištinski mediji. 

Njegovom oslobađanju prethodili su sukobi pristalica "Samoopredeljenja" sa policijom u kojima je bilo povrijeđenih.

Dok aktivisti "Samoopredeljenja" smatraju da je njihov protest doprinio oslobađanju Kurtija i to nazivaju "pobjedom", izvori Koha.neta navode da je on iz pritvora pušten u redovnoj proceduri. 

Kurti se obratio pristalicama ispred pozorišta u Prištini, kojima je poručio da će "Samoopredeljenje" nastaviti sa borbom za svoje ciljeve, među kojima je i protivljenje formiranju Zajednici srpskih opština.

On je rekao da je uhapšen u Čaglavici i da mu policajci nisu pokazali nalog za hapšenje, dodavši da to pokazuje da je policija postala "politička". 

Portparol policije Baki Kelani rekao da je policija ispalila suzavac da bi rastjerala okupljene, pošto je u sukobima povrijeđeno troje demonstranata i sedam policajaca, prenio je AFP.

Kelani je ranije izjavio da je Kurti bio uhapšen na osnovu naloga izdatog od nadležnog tužioca i odveden na ispitivanje, prenijela je koha.net. 

Poslanik "Samoopredeljenja" Glauk Konjufca, koji je uhapšen zajedno sa Kurtijem kad su se vraćali iz Skoplja, pušten je odmah na slobodu.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније