Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

28. 10. 2015. 18:38 >> 18:27
7

DVOSMISLENI VUČIĆ

Biserko: Rusija mešetari u regionu

Predsjednica Helsinškog odbora u Srbiji Sonja Biserko ocjenjuje da je izjava premijera Srbije Aleksandra Vučića da „neko ulaže mnogo napora“ u destabilizaciju odnosa na Zapadnom Balkanu, dvosmislena i da bi on morao da se izjasni o tome na koje snage je mislio. Biserko naglašava da Vučićeva izjava izaziva pažnju s obzirom na to da i u samoj srpskoj vlasti postoji uticaj Rusije i razmimoilaženja o tome treba li se približavati Evropskoj uniji ili ne.

Vučić je juče, marginama zasjedanja Poslovnog savjeta Srbije i Rusije, u Moskvi, novinarima kazao da on zna ko “ulaže mnogo napora” da destabilizuje Zapadni Balkan, ali da ne želi da kaže ko to čini. Upitan koje su to snage, odgovorio je da „misli da je to dovoljno očigledno“,  da je „dovoljno pogledati situaciju u ... okruženju i da vam to bude potpuno jasno“.

Ona smatra da je Vučićeva izjava vrlo indikativna s obzirom da je Vlada Srbije pod velikim pritiskom prije svega Rusije i da u samoj Vladi postoje razlike i razmimoilaženja oko toga da li je evropski put pravi put za Srbiju.

“Rusija je ušla na Balkan prije par godina kao reakcija na njene odnose sa Zapadom, prije svega Evropskom unijom, SAD i NATO, gdje je naišla na vrlo povoljnu situaciju nekonsolidovanih, korumpiranih, elita i društva koje je ekonomski stagnantno; bilo joj je dakle, vrlo lako mešetariti i dezavuisati region, koji se u posljednjih petnaest godina, ipak, okrenuo evroatlantskim integracijama”, kazala je Biserko za Radio Slobodna Evropa.

Srbija je, konstatuje ona, sada formalno okrenuta u tom pravcu.

“Međutim, stalno nailazimo na opstrukcije koje dolaze iz samog centra vladajuće stranke – tu prije svega mislim na predsjednika države i još neke centre. Osporava se, dakle, ta orijentacija i tu je ta stalna igra između jednog dijela Vlade i predsjednika Srbije i drugih važnih centara u Srbiji, kao što su Crkva, Akademija i još neke druge institucije ili krugovi koji osporavaju tu orijentaciju. Vjerovatno i sam Vučić koji je u velikoj mjeri, bar formalno i verbalno, okrenut u tom pravcu, prije svega saradnji sa Njemačkom, nailazi u svom krugu na određene probleme“, kaže Biserko i dodaje da se ruski uticaji i pristisci ne osjećaju samo u Srbiji.

„Rusija nije samo u Srbiji nego je i u Bosni i Hercegovini i, nažalost, i u Crnoj Gori. Ove demonstracije u velikoj mjeri mogu se tumačiti njenom podrškom nekim crnogorskim opozicionim partijama i krugovima. Dakle, njima je u ovom momentu, a to i javno kažu, izuzetno važno da Bosna, Crna Gora i Srbija u ovoj fazi ne budu članice NATO – da li je to dugoročno ili ne, videćemo – ali, u svakom slučaju koriste sve prednosti i slabosti regiona da dezavuišu tu orijentaciju“, ocjenjuje Sonja Biserko.

Upitana da li Vučić upire prstom u Rusiju ako tokom posjete Moskvi kaže da na Zapadnom Balkanu postoje pokušaji destabilizacije odnosa, Biserko kaže:

„Ja ne znam na koga on misli, ali ovo ja ovako tumačim. On vrlo često daje izjave koje su dvosmislene. Morao bi da se izjasni oko toga, ali možda nije u mogućnosti, ali moja procjena i ovo koliko pratim region i Rusiju jeste da je u stvari u pitanju Rusija“, kaže Sonja Biserko za RSE.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније