Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

26. 11. 2015. 23:30   >>  23:18 9

U SVOM "STILU"

Dodik: Svoju odluku neka zavežu za neku stvar

Ustavni sud BiH oglasio se o apelaciji člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića i ocijenio da Dan Republike Srpske nije u skladu s Ustavom BiH. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je, tim povodom, kazao da treba odbaciti odluku Ustavnog suda BiH i da je takva odluka apsolutno srozala povjerenje u Ustavni sud BiH.

Dodik je kazao da je zabrinut da će Bakir Izetbegović "sjutra apelovati da se ukine i naziv Republika Srpska".  

"I to možete doživjeti bez obzira na to što nema pravnog osnova, ali nije ga bilo ni ovdje. Čuli smo objašnjenja i jedan od sudija koji je Bošnjak, a koji je objašnjavajući ovu odluku kazao da je razlog taj što se ne identifikuje jedan broj stanovnika sa RS iako živi na prostoru RS. Pa čitava RS i pola BiH se ne identifikuje s BiH pa nikome nije palo napamet da ukine BiH", rekao je Dodik.  

On je dodao da će entitet RS nastaviti da obilježava 9. januar kako je to činjeno i do sada.  

"Nakon ovoga očekujem da će me neko tužiti jer ignorišem odluke Ustavnog suda BiH, ali želim jasno da kažem da je ovo neprihvatljivo i da ja tu odluku neću sprovoditi. Deveti januar će se slaviti dok sam ja predsjednik RS, a oni neka tu svoju odluku zavežu za neku stvar", kazao je Dodik.  

Najavio je da će za nedjelju ili ponedjeljak zakazati sastanak svih važnih političkih lica, predsjednika stranaka i nosioce važnih funkcija u RS i BiH kako bi se odredili u vezi s tim.  

"Moj će prijedlog da bude način ponašanja, odnosno da dok se ova sramna odluka ne povuče da predstavnici BiH neće raditi u institucijama BiH. To je moj prijedlog. Moramo biti jedinstveni", rekao je Dodik.  

On je istakao kako Ustavni sud BiH očito ne može da odbije ništa što "Bakir Izetbegović i neki tamo stranci" traže.  

"Gdje je kraj? Šta možemo očekivati u budućnosti? Oni nam ukidaju Dan republike, a pokušavaju nam nametnu 25. novembar kao Dan državnosti BiH", kazao je Dodik.  

Kazao je da je bilo logično da se u vremenu opasnosti od terorizma ne izazivaju nove opasnosti i da bi bilo politički korektno da se izjašnjavanje odloži za neko buduće vrijeme.  

Ustavni sud BiH je naložio Narodnoj skupštini Republike Srpske da, u roku od šest mjeseci, usuglasi sporni član Zakona o praznicima RS sa Ustavom BiH. 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније