Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

27. 11. 2015. 23:33   >>  23:18 6

PREGOVORI SA EU

Njemačko da za prva poglavlja Srbije

Odbor za evropska pitanja njemačkog Bundestaga dao je zeleno svjetlo za otvaranje prva dva pregovaračka poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije i EU. Prema ranijim najavama, prvo će biti otvorena poglavlja 32 i 35, koja se tiču finansijske kontrole i Kosova.

Predsjednik Odbora Gunter Krihbaum kancelarki Angeli Merkel u pismu je saopštio da Odbor preporučuje da se prva dva pregovaračka poglavlja otvore na sljedećem samitu u decembru, čime je, po tom pitanju, okončan parlamentarni postupak u Njemačkoj.

Kako je saopštila Fondacija Konrad Adenauer, odluka je donijeta na vanrednoj sjednici Bundestaga. Odluci je prethodilo intenzivno savjetovanje o najnovijim izvještajima Evropske komisije o napretku. 

"Ovo je jasan znak za zemlju koja se kreće u pravcu Evrope i pokazuje da je konsekventan evropski pristup premijera Aleksandra Vučića ispravan", rekao je Krihbaum. 

Krihbaum je poslije sjednice odbora rekao da je za Bundestag bilo vrlo važno to što je sporazumom od 25. avgusta konačno načinjen iskorak u odnosima Srbije i Kosova i da raduje izvještaj Evropske komisije o Srbiji zato što sadrži dosta pozitivnih ocjena. 

On je dodao da je odlazak Vučića u Srebrenicu bio vrlo važan gest. 

Krihbaum je rekao da je Srbiji mjesto u Evropi i da Njemačka očekuje da "Srbija nastavi da korača tim putem". 

"Srbiju čeka još dosta zadataka, kako u borbi protiv korupcije tako i u reformi pravosuđa. Buduće reforme nijesu same sebi cilj, nego se sprovode u interesu zemlje. Tako su za strane investitore, koji u budućnosti treba da obezbijede radna mjesta, posebno neophodne efikasne pravno-državne strukture", navodi se u saopštenju, koje prenosi B92. 

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније