Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

30. 11. 2015. 10:34   >>  10:22 1

HRVATSKA

Napetost i optužbe pred kraj pregovora

Sve je više napetosti i međusobnih optužbi uoči završetka pregovora o formiranju nove vlasti u Hrvatskoj, a poslanik stranke Most, od koje zavisi izbor mandatara Stipe Petrina, optužio je predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović za pritisak na tu stranku, a Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) da je kupila pola poslanika te liste.

Najveće iznenađenje parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, Most nezavisnih lista, suočava se s kritikama sve većeg broja svojih poslanika, ali i javnosti.

Stipe Petrina javno je prozvao predsjednicu Hrvatske koja dolazi iz HDZ, za pritisak na Most, jer je tokom konsultacija o novoj vladi tražila da u četiri oka razgovara s liderom Mosta Božom Petrovom, iako su u delegaciji bili Petrina i još dva člana Mosta.

"Božo Petrov više nije isti čovjek kao prije. Taj čovjek svojim ponašenjem odaje manire čovjeka koji nije slobodan, a posebno nakon sedam i po minuta razgovora u četiri oka s predsjednicom države", rekao je za portal ŠibenikIN Petrina od kojeg je Most tražio da se do četvrtka izjasni da li je s njima ili nije.

On je dodao da je HDZ već kupio 50 odsto svih izabranih poslanika Mosta i ocijenio da će "lijepa inicijativa kao što je bio Most, loše završiti". Naglasio je da ga ne zanimaju ni HDZ ni SDP.

Uz Petrinu, Mostom su nezadovoljne i dvije poslanice, Gordana Rusak i Irena Petrijevčanin-Vuksanović koje su bliske bivšem uticajnom članu Mosta Dragi Prgometu. One se nijesu pojavile u nedjelju na sjednici Nacionalnog vijeća, a, kao i Petrina, do četvrtka treba da se izjasne ostaju li uz Most.

Od osvojenih 19 mandata na izborima 8. novembra, Most trenutno može da računa na njih 15. Zbog tajnih pregovora s liderom Socijadelmokratske partije (SDP) i premijerom Zoranom Milanovićem iz Mosta je isključen jedan od najuticajnijih članova Drago Prgomet, koji je u međuvremenu osnovao stranku Hrid.

U javnosti se po objavljivanju rezultata izbora počelo spekulisati o mogućnosti da dođe do podjela u Mostu oko podrške SDP ili HDZ, jer su se u toj stranci okupile nezavisne liste, načelnici opština i gradonačelnici različitih političkih profila – i sa desnice i sa lijevog centra.

Tako se nagađa da je Petrov bliži HDZ, a Prgomet SDP-ovoj koaliciji budući da je zbog neslaganja s liderom HDZ Tomislavom Karamarkom početkom godine napustio tu stranku. Od početka pregovora s vodećim strankama SDP i HDZ, Most ponavlja da se zalaže za zajedničku, reformsku vladu sa SDP i HDZ, što su iz tih stranaka odbili.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović prošle sedmice obavila je prvi krug konsultacija, koji je potvrdio da nijedna politička stranke nije prikupila dovoljnu podršku za formiranje vlasti. Zato je novi krug zakazan za 7. decembra, ali je predsjednica prvu sjednicu osmog saziva Sabora zakazala za 3. decembra.

To je ocijenjeno kao pritisak na pregovarački proces, a predsjednik SDP ponudio je lideru Mosta da preuzme funkciju predsjednika Sabora. Božo Petrov se, međutim, još nije jasno odredio prema tom predlogu.

U prvom krugu konsultacija, koalicija oko SDP koja je na izborima osvojila 56 mandata, kod predsjednice je išla sa 66 potpisa podrške, jer im je jedan od tri poslanika srpske manjine uoči konsultacija neočekivano otkazao podršku.

Koalicija oko HDZ nije htjela da otkrije koliko ima potpisa. Na izborima je ta koalicija osvojila 59 mandata. Za formiranje vlade potrebna je natpolovična podrška, odnosno 76 glasova poslanika.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније