Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

22. 12. 2015. 11:44   >>  11:33

SUD SAOPŠTIO

Suđenje Naseru Oriću počinje 26. januara

Suđenje ratnom komandantu Armije BiH Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću za zločin nad srpskim zarobljenicima na području Srebrenice i Bratunca 1992. godine počeće 26. januara, saopštio je danas Sud BiH.

Na prvoj statusnoj konferenciji 24. novembra, tužilac Miroslav Janjić najavio je ispitivanje 30 svedoka, među kojima će biti jedan zaštićeni svedok, kao i izvođenje 63 materijalna dokaza.

Sud BiH potvrdio je 9. septembra optužnicu protiv Orića i Muhića za zločin nad ratnim zarobljenicima.

Oni se terete 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti, Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Orićeva odbrana tražila je od Haškog tribunala da naredi Sudu BiH da obustavi postupak za ratne zločine u Srebrenici protiv njega, s obzirom na to da mu se već sudilo za zločine i da je 2008. godine u Hagu pravosnažno oslobođen krivice.

Tribunal u Hagu je 11. decembra odbio zahtjev Orićeve odbrane, navodeći da je Orić u Hagu oslobođen krivice za druge ratne zločine.

Orić se brani sa slobode, ograničeno mu je kretanje samo na područje Federacije BiH, a ima i obavezu da se sedmično javlja nadležnim policijskim službama.

On je 26. juna izručen BiH iz Švajcarske, gdje je uhapšen 10. juna po potjernici Srbije zbog ratnih zločina počinjenih u selima oko Srebrenice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније