Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

07. 05. 2013. 18:21 >> 18:21

PRAVOSNAŽNO

Oslobođen bivši premijer RS

Gojko Kličković, nekadašnji premijer Republike Srpske i aktuelni načelnik opštine Krupa na Uni, pravosnažno je danas oslobođen optužbi za zločin protiv čovječnosti u opštini Bosanska Krupa u proteklom ratu.

U istom predmetu, kako prenose banjalučke Nezavisne novine, pravosnažna oslobađajuća presuda Suda BiH izrečena je i Mladenu Drljači, ratnom predsjedniku Skupštine opštine tadašnje srpske Bosanske Krupe.

Dragomir Vukoje, predsjedavajući Apelacionog vijeća Suda BiH, koje je donijelo presudu, rekao je da Tužilaštvo BiH nije dokazalo krivicu Kličkovića i Drljače za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva sa ciljem stvaranja čiste srpske teritorije.

Dodao je da je Tužilaštvo BiH nedostatak dokaza pokušalo da nadomjesti tvrdnjom da su Kličković i Drljača bili na visokim funkcijama u SDS-u i u tadašnjoj srpskoj opštini Bosanka Krupa.

"Kličković jeste bio komandant Kriznog štaba ove opštine i predsjednik ratnog Predsjedništva, ali je predsjedništvo kolektivni organ i nije dokazano da su oba imala efektivnu kontrolu nad vojnim i policijskim snagama koje su izvršile napade", rekao je sudija Vukoje.

Naglasio je i da Apelaciono vijeće Suda BiH ne tvrdi da Kličković i Drljača nisu učestvovali u djelima navedenim u optužnici, ali ih je oslobodilo krivice u nedostatku dokaza koji bi van sumnje potvrdili da su oni odgovorni.

Žalba na ovu presudu nije dozvoljena, a svi troškovi sudskog postupka idu na teret budžeta Suda BiH.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније