Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

09. 02. 2016. 10:15   >>  10:03 24

U HAGU

Preminuo Zdravko Tolimir

General Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir preminuo je u noći između ponedjeljka i utorka u Hagu, saznaju “Večernje novosti“.

 

Tolimir je preminuo u zatvorskoj ćeliji Haškog tribunala, rečeno je beogradskom listu u Boračkoj organizaciji Republike Srpske.

Tolimir je bio pomoćnik za obavještajno-bezbjednosne poslove nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, kome se takođe sudi u Haškom tribunalu.

Žalbeno vijeće je potvrdilo nalaze sudskog vijeća da je Tolimir učestvovao u dva zajednička zločinačka poduhvata - ubijanje muškaraca iz Srebrenice i u prisilnoj deportaciji bosanskih muslimana iz Srebrenice i Žepe.

Na osnovu toga, kako se navodi, današnja presuda potvrđuje presudu Tolimiru za genocid, zavjeru radi genocida, istrebljenja, ubistva, progone i nehumano postupanje.

Žalbeno vijeće je potvrdilo da je Tolimir aktivno učestvovao i znatno doprinio ovim udruženim zločinačkim poduhvatima, što je, kako se navodi, rezultiralo masovnim ubistvom hiljada bosanskih muslimana u Srebrenici i prisilnog raseljavanja na hiljada civila iz ove dvije enklave.

Sudsko vijeće je 2012. godine većinom glasova ustanovilo da jeTolimir bio član tzv. zajedničkog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio ubistvo muslimanskih zarobljenika iz Srebrenice i protjerivanje civila sa tog prostora.

Tolimir je bio prisutan i u Srebrenici i Žepi u julu 1995. godine kada je izvršen taj zločin i ne samo da je znao šta se dešavalo u tom gradu nego je delio genocidnu nameru i lično predlagao ubijanje izbjeglica, a potom pomagao u prikrivanju zločina, utvrdile su sudije. Tolimir je uhapšen krajem maja 2007. godine.

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније