Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

09. 02. 2016. 10:52 >> 10:38
10

SUSRET PAPE I KIRILA

Otopljavanje odnosa dvije crkve

Susret poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje i patrijarha moskovskog Kirila na Kubi, 12. februara, je istorijski i od njega se može očekivati otopljavanje odnosa dvije crkve, ali ne i donošenje važnih odluka, slažu se analitičari, piše Blic.

Oni, međutim, različito govore o tome kako će taj susret uticati na odnos SPC i Katoličke crkve, kao i eventualni dolazak pape u Beograd. Predsjednik Centra za istraživanje religije, politike i društva u Novom Sadu Nikola Knežević u izjavi za Tanjug kaže da misli da će u izvjesnoj mjeri taj susret uticati na odnos SPC i Katoličke crkve, dok naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije Aleksandar Raković smatra da on neće narčito uticati na te odnose.

"Moramo imati u vidu da Srpska pravoslavna crkva, iako nezavisna i autokefalna, izuzetno uvažava mišljenje patrijarha Kirila, te ima posebno snažne i dobre odnose sa RPC", rekao je Knežević.

On je ukazao i da je jasno da će presudan uticaj na odnose SPC i Rimokatoličke crkve imati rad zajedničke komisije o Alojzu Stepincu, kao i da će uticati na eventualnu posjetu pape Franje Srbiji.

"Rješavanje otvorenih pitanja iz prošlosti koja opterećuju odnose SPC i Vatikana kroz rad zajedničke komisije imaće presudan značaj na dolazak pape", rekao je Knežević.

On je istakao da je veoma bitno da do te posjete dođe jer to u određenom smislu opterećuje i odnose Hrvatske i Srbije, dva bratska i geografski i kulturno bliska naroda.

Sa druge strane, Raković kaže da sastanak ruskog patrijarha i rimskog pape neće naručito uticati na odnose SPC i Rimokatoličke crkve.

"Čini mi se da kod nas u javnosti postoji izvjesna doza zablude da će ovaj susret doprinijeti i produbljenju odnosa i saradnje Rimokatoločke crkve i SPC u smjeru koji bi doveo do posjete pape Srbiji, Beogradu. Do toga neće doći i ovaj susret sa tim nema nikakve veze i u tom smislu ne treba ga na taj način ni tumačiti", rekao je Raković.

On je ocijenio da SPC ima sa Rimokatoličkom crkvom otvoreno pitanje - pitanje kanonizacije Stepinca o čemu tek sad treba da se diskutuje u okviru zajedničkog zasjedanja dvije komisije.

Napominje da ovaj susret, svakako, ima konkretan cilj - a to je skretanje medijske pažnje na tešku situaciju u kojoj se nalaze hrišcani na Bliskom Istoku, Africi i u svijetu uopšte, a koju je papa jednom prilikom ocijenio kao "genocid".

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније