Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

10. 02. 2016. 12:11   >>  11:58 7

NEPOŠTOVANJE SUDA

Tribunal: Srbija da izruči troje radikala

Haški tribunal ponovo je danas pozvao vlasti Srbije da bez odlaganja uhapse i u Hag izruče troje članova Srpske radikalne stranke koji su optuženi za nepoštovanje tog suda.

 

Raspravno vijeće konstatovalo je da Srbija nije učinila ništa da sprovede sudski nalog za hapšenje Petra Jojića, Vjerice Radete i Jova Ostojića i izrazilo "ozbiljnu zabrinutost" zbog "izostanka napora" srpskih vlasti i "propusta da sarađuju" sa Tribunalom.

"Raspravno vijeće ozbiljno je zabrinuto zbog izostanka napora Vlade Srbije i njenog propusta da sarađuje" u hapšenju optuženih, konstatovao je predsjedavajući sudija Alfons Ori  na raspravi na kojoj je učestvovao i srpski zastupnik Saša Obradović.

Sudija Ori je, u oštrom tonu, više puta podvukao da srpske vlasti imaju pravnu obavezu da "bez odlaganja"sprovedu nalog Tribunala za hapšenje troje optuženih.

U suprotnom, naglasio je sudija Ori, Savjet bezbjednosti UN, kome je Tribunal prijavio Srbiju zbog nesaradnje, "mogao bi preduzeti dalje mere!”.

Predsjedavajući sudija insistirao je da mu predstavnik Srbije Saša Obradović odgovori "koje je smislene akcije Srbija preduzela da optužene uhapsi".

Obradović je uzvratio da, ako mu se dozvoljava da govori samo o hapšenju, "ne bi imao šta da kaže i mogao bi da sjedne", ali da je "Vlada bila aktivna" u vezi sa nalozima Tribunala.

"Dakle, vaš odgovor je: Nijesmo uradili ništa...a vaša primarna obaveza bila je da uhapsite optužene", protumačio je sudija Ori.

Obradović je uzvratio da Vlada Srbije mora da vodi računa o "političko-bezbjednosnim aspektima" saradnje sa Tribunalom, budući da smatra da "situacija od kraja 2014. nije ni malo jednostavna", o čemu je sud, po njegovim rečima, detaljno izvijestila u povjerljivim podnescima.

U toku je, kako je Obradović kazao, "političko-bezbjednosno procjenjivanje", Ministarstvo pravde Srbije "sprovodi opširne konsultacije", a "organi postupaju u skladu sa zakonom o saradnji s Tribunalom".

Vlada Srbije "nije razumjela potrebu predsjednika Tribunala da u oktobru 2015. Srbiju prijavi Savjetu bezbjednosti UN zbog nesaradnje", naglasio je Obradović.

On je podsjetio da takva prijava nikada nije bila podnijeta protiv Francuske, koja je odbila da, u sličnom postupku zbog nepoštovanja suda, Tribunalu izruči bivšu portparolku haškog tužilaštva Florans Artman.

Francuska, kako je precizirao Obradović, nalog za hapšenje Artmanove nije sprovela od 2011.

"Za ljude u Srbiji, to je dokaz da nisu sve članice UN ravnopravne pred Tribunalom", podvukao je zastupnik Srbije. 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније