Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

RTS/Tanjug

10. 02. 2016. 18:59 >> 18:47
10

"NEJEDNAK TRETMAN"

Protest Srbije Haškom tribunalu

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković rekao je da će Vlada te zemlje uputiti protestnu notu Haškom tribunalu zbog današnjeg ponašanja pretresnog vijeća prema predstavniku Srbije na ročištu povodom zahtjeva za hapšenje troje radikala.

"Tribunal se prema njenom predstavniku ponašao bahato i osiono i to je još jedna velika sramota za Haški tribunal", rekao je Selaković na konferenciji za novinare i poručio da će Srbija nastaviti saradnju s Hagom, ali u skladu sa državnim i nacionalnim interesima.

Srpski ministar je novinarima pokazao odluku Vlade od 8. oktobra 2015, kojom se traži da se zbog lošeg zdravstvenog stanja Zdravko Tolimir privremeno pusti na slobodu.

"Nije se čuo glas Srbije i čovjek je umro. Vlada Srbije insistira da se njen glas čuje", poručio je Selaković.

Zapitao je da li je to isti Haški tribunal koji je zbog teške bolesti vratio lidera radikala Vojislava Šešelja u Srbiju, a kada mu se nije svidjelo njegovo ponašanje u Srbiji, sada traži da se vrati i teška bolest mu više ne predstavlja nikakav razlog.

Na konstataciju novinara da je na današnjem ročištu razmatrano pitanje troje radikala, a ne njihovog lidera, Selaković je odgovorio da oni nijesu pred Haškim tribunalom zbog krivolova, već upravo zbog Šešelja.

Selaković je istakao da Vlada Srbije sarađuje i da će nastaviti da sarađuje sa Hagom, ali da insistira da se u toj saradnji sasluša njen stav prema svakom važnom pitanju, a ne da se ućutkuje, da se njenom predstavniku ne dozvoljava da završi rečenicu i da se prema njemu ponaša osiono i bahato, jer to onda predstavlja postupanje prema državi Srbiji.

"U ovakvoj situaciji, kada se Srbiji zabranjuje da iznese svoje viđenje situacije i svog stava, postupaćemo u skladu sa našim zakonskim obavezama, ali ćemo na prvom mjestu čuvati svoj nacionalni interes", rekao je Selaković, ističući da je to dobrobit građana Srbije.

Na pitanje novinara da li će i kako Srbija postupati po nalogu Tribunala i da li će obavještavati Tribunal o svim preduzetim mjerama, Selaković je odgovorio da je to i do sada činjeno, ali da o tome ne može da govori jer je to povjerljiva prepiska.

Na ročištu pred Haškim tribunalom, predsjedavajući sudskog vijeća nije dozvolio predstavniku Srbije Saši Obradoviću da izloži koje mjere je preduzela Srbija povodom zahtjeva za hapšenjem troje članova SRS-a Vjerice Radete, Petra Jojića i Jova Ostojića.

Sudsko vijeće je naložilo da se oni pod hitno uhapse, izruče i da se svake dvije nedjelje Tribunalu dostavlja detaljan izvještaj o postupanju po tom nalogu.

Zahtjev za njihovo hapšenje i izručenje podnijet je Srbiji u januaru prošle godine zbog optužbi da su ometali postupak protiv lidera SRS-a Vojislava Šešelja zastrašujući svjedoke. 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније