Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

11. 02. 2016. 11:30 >> 11:25
14

IRINEJ OCIJENIO

Možda nije vrijeme da papa dođe u Srbiju

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarh Irinej, rekao je da nema ništa protiv toga da papa posjeti Srbiju, ali da se "možda još nijesu stekli uslovi za to".

"Papa je nekoliko puta nagovještavao da želi da posjeti i Srbiju... Ja ne vidim ništa rđavo u toj želji, ali s obzirom na to da u Srbiji živi veliki broj izbjeglica iz Hrvatske koji još nose traume i rane progona i druge posljedice tog progona, možda nije još došlo vrijeme da do papine posjete dođe", rekao je patrijarh Irinej u intervjuu za agenciju Beta.

Poglavar SPC je za Betu tokom posjete Kanadi ocijenio da predlog o kanonizaciji zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Alojzija Stepinca nije dobar, jer je njegovo djelovanje "nespojivo sa nazivom svetiteljstvo". 

Prema njegovim riječima, tokom Drugog svjetskog rata je na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima izvršen genocid, a Stepinac nije mogao da ne zna šta se dešava. 

"Koliko je meni poznato, Stepinac je dao izjave koje nijesu nimalo bile želje da se zaštiti srpski narod. Zna se i da je zdušno pomagao ustaški pokret (Ante) Pavelića, kao Bogom poslatu osobu da riješi istorijsko pitanje hrvatskog naroda", naveo je patrijarh Irinej.

Poglavar SPC je dodao da je "papa prošle godine predložio susret predstavnika istoričara SPC i predstavnika istoričara Rimokatoličke crkve iz Hrvatske, a na neki način u prisustvu papskom". 

"Odmah sam rekao da je to dobar predlog, jer na kraju krajeva, treba da sjednemo i vidimo koji je razlog da Hrvati dugo vremena pokazuju, da ne kažem neprijateljstvo, iako to de fakto jeste, prema Srbima. Treba da vidimo koji su njihovi razlozi za tako nešto i da o tome razgovaramo na najvišem istorijskom i kulturnom nivou", rekao je patrijarh Irinej. 

On je dodao da je i taj predlog došao povodom slučaja kanonizacije Stepinca i konstatovao da je "istorija događaja u NDH poznata - tada su Srbi doživjeli genocid". 

"Koliko lično - ne znamo, ali je svakako bila prisutna Katolička crkva, odnosno njeni sveštenici čiji je vrhovni starješina Stepinac. On nije mogao ne znati šta se događa u NDH", dodao je poglavar SPC.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније